Peranti untuk mengukur nitrat

Penguji nitrat: spesifikasi, ulasan dan harga. Bagaimana memilih tester nitrat?

Nitrat adalah komponen semula jadi air dan makanan tumbuhan. Ini adalah bahan kimia yang tidak membahayakan diri mereka sendiri. Sebagai garam asid nitrik, mereka memasuki badan bersama-sama dengan makanan dan minuman, di mana ia dikembalikan kepada nitrit. Dan unsur baru ini hanyalah sejenis racun. Nitrite mempunyai kesan negatif ke atas semua tisu dan organ seseorang, mengganggu kerja sistem imun, hati, melambatkan metabolisme.

Walau bagaimanapun, nitrat mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan hanya dalam kes apabila kepekatan mereka melebihi kadar harian yang ditetapkan. Dan ini hampir di mana-mana sahaja. Lebihan tahap nitrat dipengaruhi oleh teknologi moden dan penggunaan baja yang agak aktif.

Terdapat peraturan tertentu, mengikut mana semua buah-buahan dan sayur-sayuran harus diperiksa menggunakan ujian nitrat profesional (nitrat meter) sebelum mereka sampai ke toko-toko. Walau bagaimanapun, malangnya, keperluan ini tidak selalu dipenuhi, dan pembeli ditawarkan produk yang sangat berbahaya bagi kesihatan. Adakah mungkin untuk mencari nitrat dalam produk secara bebas? Ya. Dan untuk ini, pakar mencadangkan membeli tester nitrat. Ini adalah peranti peribadi yang akan mengukur nitrat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan, dan melakukannya secara langsung di pasaran atau di kedai.

Bagaimana memilih tester nitrat? Pada peranti mana untuk menghentikan pandangan anda? Mari kita pertimbangkan beberapa ciri ciri seperti peranti itu.

Penguji nitrat boleh menunjukkan tahap garam nitrogen dalam produk dengan cara yang berbeza. Oleh itu, dalam peranti analog semua pengukuran yang diperolehi tertakluk kepada pengiraan semula. Kerana kesilapan yang tinggi, adalah mustahil untuk menubuhkan kandungan tepat komponen kimia yang berbahaya dengan bantuannya. Penguji nitrit jenis analog mempunyai memori kecil, yang menyimpan tidak lebih daripada sembilan indikator standard yang dibenarkan. Keuntungan terbesar dari peranti analog adalah keupayaannya untuk mengukur keasidan tanah.

Ujian nitrat digital sangat mudah. Ia dengan serta-merta menunjukkan tahap unsur berbahaya tanpa apa-apa penghitungan bebas. Data ini lebih tepat daripada rakan sekerja analog, bagaimanapun, tidak seperti itu, penguji nitrat digital tidak sesuai untuk mengukur keasidan tanah.

Apakah parameter yang harus dipertimbangkan ketika memilih meter nitrat? Pakar menyarankan untuk memberi perhatian kepada kemunculan model. Keuntungan dari mana-mana peranti moden adalah ringan dan padat. Ini adalah ciri penting yang mesti diambil kira semasa memilih, kerana peranti akan digunakan pada masa akan datang ketika melawat pasar dan toko. Nitrat berat dan besar mungkin tidak sesuai apabila membeli-belah.

Apabila memilih meter nitrat, adalah penting untuk menentukan di mana ia akan digunakan. Penggunaan peranti yang beroperasi dari rangkaian akan dibatasi hanya oleh keadaan rumah. Jika produk diperiksa secara langsung apabila ia dibeli, maka meter nitrat dengan sumber kuasa bebas diperlukan. Terbaik jika ia adalah bateri. Dengan itu, meter nitrat dikenakan seperti telefon bimbit. Jika peranti untuk mengukur garam nitrogen berbahaya berfungsi pada bateri konvensional, ia akan menjadi mahal untuk dikekalkan kerana keperluan penggantian berterusan.

Menghentikan pilihan anda disyorkan pada peranti yang dapat menghasilkan hasil dalam batas lebar. Skala peranti sedemikian bermula pada 0 mg / kg. Ia juga harus diingat bahawa pengguna menerima pengukuran yang paling tepat dari bahan berbahaya apabila peranti mencatat berat badan seseorang. Ini sangat penting jika produk yang dibeli adalah untuk kanak-kanak. Norma nitrat yang selamat adalah penunjuk yang sama dengan lima miligram per kilogram berat badan.

1

Apabila memilih meter nitrat, bilangan program pengukuran juga penting. Itulah sebabnya sebelum membeli, adalah perlu untuk menentukan senarai produk di mana tahap bahan berbahaya akan diukur. Sebagai peraturan, semua model nitrat-meter memberikan hasil pengukuran dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, ikan dan daging. Fungsi ini cukup untuk pengguna. Bagaimanapun, jika anda mahu, anda boleh mencari peranti dengan senarai yang lebih luas. Terdapat model dengan program tambahan. Sebagai contoh, terdapat penguji nitrat dan dosimeter radiasi (2 in 1).

Terdapat model yang dilengkapi dengan papan kekunci membran. Ia melindungi peranti dari percikan air. Sesetengah peranti dilengkapi dengan paparan matriks LCD matriks backlit. Fungsi ini mudah apabila menggunakan meter nitrat dalam keadaan cuaca buruk atau secara semula jadi.

Untuk bekerja dengan peranti ini secepat mungkin, adalah wajar untuk memilih model yang mempunyai:

- minimum arahan dan butang;

- sebilangan besar tetapan yang berbeza;

- aliran hasil digital.

Kerja meter nitrat agak mudah. Untuk menentukan kandungan bahan berbahaya dalam produk, setiap peranti dilengkapi dengan pemancar elektronik (terbina dalam atau fleksibel). Unsur penderiaan ini direndam dalam medium yang sedang dipelajari. Sekiranya sayur-sayuran atau buah-buahan, maka hujung stylus hanya boleh dilekatkan pada potongan buah. Sensor kemudian dipegang sehingga hasilnya muncul pada paparan. Dengan cara yang sama, air diperiksa. Maklumat yang diterima segera diproses oleh peranti.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa pengagihan nitrat dalam sayur-sayuran tidak merata. Sebagai contoh, dalam lobak merah, kebanyakan elemen berbahaya terkandung dalam ekornya, teras dan tip. Atas dasar ini, pengukuran dapat memberikan hasil yang bercanggah. Tetapi bagi kubis, sebahagian besar nitrat terkandung dalam daun atas dan tunggul. Dalam timun, bahan berbahaya berkumpul di kulit. Semua ini perlu diambil kira apabila menggunakan peranti ini.

Sudah tentu, dengan peningkatan jumlah fungsi yang boleh dilakukan oleh penguji nitrat, harga untuknya bertambah. Sebagai contoh, peranti dalam memori yang hanya senarai kecil produk yang dikaji diletakkan, berada dalam lingkungan antara 2 hingga 5 ribu rubel. Jika meter nitrat dapat mengesan isipadu bahan berbahaya di kalangan sebilangan besar barang, maka harganya segera meningkat menjadi 20-25 ribu rubel.

Beberapa tahun yang lalu, mereka yang ingin mempunyai peralatan rumah tangga untuk mengukur nitrat dalam produk, pasaran untuk peralatan tersebut menawarkan julat yang agak kurang. Senarai produk tersebut hanya habis dengan model jenama "Soex9raquo;. Peranti ini adalah dosimeter penguji nitrat.

"Soex9raquo; adalah sebuah syarikat yang bukan perintis dalam mengukur tahap bahan berbahaya dalam produk. Sebelum itu, berjaya menjual produk firma "Morion9raquo;. Walau bagaimanapun, jenama "Soex9raquo; diketahui oleh pengguna yang lebih luas dan merupakan pemimpin pasaran yang tidak dapat dipertikaikan.

Setakat ini, pengguna boleh memilih sendiri model dari jarak yang agak luas. Oleh itu, bermula dari 2014, produk Greentest mula dijual di rantai runcit. Peranti ini teguh ditubuhkan bukan sahaja di Rusia, tetapi juga, berkat penggunaan perkembangan terkini, berjaya bersaing di pasaran dunia.

Pada tahun 2016, meter nitrat EcoLifePro-2 muncul dengan fungsi yang sangat berguna yang membolehkan mengukur jumlah garam di dalam air. Peranti ini adalah pengeluar Rusia. Namanya dalam bahasa Latin menunjukkan tugas pengeluar untuk membawa peranti itu ke pasaran antarabangsa.

Anda boleh membeli peranti untuk mengukur tahap elemen berbahaya dalam produk sama ada di kedai runcit khusus atau di kedai yang beroperasi di Internet. Di antara pelbagai model, penjual juga menawarkan penguji nitrat "Morion9raquo;. Untuk bekerja dengan peranti ini tidak memerlukan kemahiran khas, dan penyelenggaraannya tidak akan memerlukan perbelanjaan khas, kecuali penggantian bateri.

Apabila membeli tester nitrat mesti diperiksa. Untuk melakukan ini, anda harus:

- Tekan dan jangan lepaskan butang pH;

- dengan memutarkan adjuster di sebelah kanan, membawa jarum meter ke tanda "5";

- lepaskan butang dan pastikan anak panah dimiringkan ke kedudukan awalnya, berdiri di hadapan "0".

Apakah fungsi yang dilakukan oleh penguji nitrat tersebut? Maklum balas pelanggan mengesahkan keupayaan peranti untuk mengukur keasidan tanah. Kawalan sedemikian dilakukan di bahagian tanah yang lembab dan dipadatkan. Untuk mengukur keasidan, adalah mencukupi untuk memasukkan siasat ke dalam tanah kepada kedalaman 1.5 cm. Nilai diukur dalam unit pH ditunjukkan oleh anak panah meter.

Apa lagi yang penguji nitrat ini mampu? Ulasan pengguna mengesahkan bahawa peranti menentukan tahap kesihatan manusia dengan air liurnya. Untuk mendapatkan hasil yang boleh dipercayai, perlu diingatkan bahawa bahan untuk kajian semacam itu harus diambil hanya pada perut kosong. Air liur diletakkan di dalam bikar, di mana siasatan dimasukkan. Hasil yang diperoleh akan menunjukkan keadaan kesihatan manusia dan sekatan yang disarankan dalam diet.

Walau bagaimanapun, tugas utama peranti "Morion9raquo; adalah produk kawalan untuk kandungan nitrat dalam produk buah-buahan dan sayur-sayuran. Untuk ini, siasatan disuntik ke kedalaman 1.5 cm dari sisi batang. Hasil yang direkodkan harus dibandingkan dengan standard sedia ada.

Di samping semua fungsi yang diterangkan di atas, nitratomer "Morion9raquo; Ia dapat mengawal unsur-unsur berbahaya dalam tisu tumbuhan. Berdasarkan hasil pengukuran, menjadi jelas apakah baja nitrogen harus diperkenalkan sebagai baja untuk tanaman masa depan mereka.

Peranti yang paling popular di pasaran untuk pengukuran bahan berbahaya yang terkandung dalam produk makanan adalah peranti syarikat ini. Produk ini adalah pelbagai fungsi dan merupakan penguji dosimeter-nitrat (2 dalam 1). Peranti ini dikuasakan oleh bateri yang boleh dicas semula yang boleh dicas semula daripada elektrik isi rumah.

Disebabkan kelebihannya, penguji nitrat "Soex9raquo; ulasan pengguna layak, sebagai peraturan, positif. Peranti ini:

- terima kasih kepada kekompakan yang boleh dibawa;

- menentukan tahap nitrat dan radiasi;

- Jadual mengandungi MPC nitrates;

- memberikan isyarat yang boleh didengar apabila tahap ambang bahan berbahaya melebihi;

- menghasilkan hasil dalam tempoh lima saat.

Bagi pengguna yang tidak memerlukan fungsi dosimeter, pengeluar telah mengeluarkan penguji nitrat NUC-019-1. Ini adalah peranti Rusia pertama yang telah meluluskan pensijilan penuh dan memenuhi semua keperluan terkini untuk peranti kelas ini.

Apakah kelebihan utama penguji nitrat ini "Soex9raquo;?

Mereka disimpulkan dalam:

- kelajuan tinggi dan pemilihan ujian, serta kebolehpercayaan keputusan;

- kesederhanaan dan kemudahan penggunaan dengan menu intuitif;

- kehadiran fungsi kuasa auto;

- tiada konfigurasi khas dan penyediaan untuk kerja;

- Kehadiran ingatan penunjuk individu MPC untuk senarai besar produk;

- keupayaan untuk menyambung ke komputer melalui port USB untuk mengemas kini perisian;

- konfigurasi dan reka bentuk yang bijak;

- dimensi padat dan jisim kecil yang sama dengan 66 g.

Soeks tester terbaru Soeks dicipta khusus untuk mengesan kelebihan dalam produk bahan berbahaya. Pengguna perhatikan kepekaan dan pemilihan peranti yang tinggi, yang boleh memberi amaran kepada orang ramai tentang kehadiran sebatian berbahaya.

Apakah perbezaan antara model ini dengan yang sebelumnya? Penguji nitrat "Soex NUC-01-019raquo; dibangunkan menggunakan teknologi digital moden. Ia begitu padat yang boleh muat walaupun di dalam poket anda. Operasinya dijalankan dari bateri dan tidak memerlukan latihan khusus. Terima kasih kepada semua kualiti ini, penguji nitrat "Soex9raquo; ulasan pengguna dan pakar menerima sebagai alat rumah tangga yang lebih baik jenis ini.

Instrumen ini dikendalikan pada tahap intuitif dengan bantuan lima butang pada panel hadapan. Salah seorang daripada mereka menghidupkan dan mematikan peranti, dan yang lain diperlukan untuk mengemudi menu. Dengan cepat menyediakan kaunter nitrat untuk bekerja membolehkan paparan besar di mana nama produk dipilih. Pemilihan kepekatan maksimum yang dibenarkan untuk sayur-sayuran atau buah-buahan tertentu memungkinkan untuk mendapatkan keputusan ujian yang paling tepat. Selepas produk dipilih, peranti melakukan penalaan diri. Pemilik hanya dapat melekat siasat ke dalam medium yang sedang diteliti.

Hasil uji dan norma MPC akan muncul di layar perangkat untuk jangka waktu yang singkat. Pada masa yang sama, penilaian ujian akan dijalankan, iaitu:

- nitrat adalah normal;

- kurang berlebihan bahan berbahaya;

Pembeli ditawarkan satu lagi peranti moden yang dihasilkan oleh syarikat, ekotester "Soex9raquo;. Dosimeter, penguji nitrat adalah dua fungsi asas satu peranti, yang mana anda tidak boleh hanya menentukan kandungan elemen berbahaya dalam produk, tetapi juga mengukur tahap radiasi.

Peranti ini dilengkapi dengan skrin sentuh dan mempunyai bateri terbina dalam. Pemaju peranti membekalkannya dengan magnet, terima kasih kepada meter nitrat yang disimpan di pintu peti sejuk dan sentiasa di tangan. Untuk mengawal tahap kandungan nitrat, peranti ini boleh berada dalam lima puluh tujuh nama produk, termasuk cendawan dan sayur-sayuran, daging segar dan buah-buahan.

Memperoleh pelbagai alat yang berguna, anda boleh memeriksa tahap nitrat dalam produk daripada akan menyelamatkan kesihatan anda dari keracunan oleh bahan-bahan berbahaya, yang, malangnya, sering hadir dalam sayur-sayuran menawarkan kami buah-buahan dan sebagainya. D.

Bagaimana untuk memilih meter nitrat rumah?

Tentukan berapa besar kandungan bahan berbahaya dalam sayur-sayuran dan buah-buahan, sama ada mereka boleh dimakan, meter nitrat akan membantu. Pengeluar produk pertanian yang tidak bertanggungjawab, untuk meningkatkan hasil, memperkenalkan terlalu banyak baja ke dalam tanah, yang tumbuhan tidak dapat dikitar semula sepenuhnya. Oleh sebab itu, garam asid nitrik terkumpul dalam buah-buahan.

Jika kepekatan garam-garam ini yang memasuki tubuh manusia melebihi tahap yang dibenarkan, penukaran separa nitrat kepada nitrit yang sangat toksik akan bermula. Oleh itu, apabila membeli produk dari penjual sesekali, adalah dianjurkan untuk memastikan bahawa tahap garam mineral, dan pada masa yang sama, radiasi, tidak melebihi daripadanya.

Kebanyakan instrumen, instrumen, peralatan mengukur dibahagikan kepada 2 jenis utama: profesional dan isi rumah. Untuk kempen di pasaran penguji rumah agak akan dilakukan. Berbeza dengan versi makmal, beratnya kurang (kira-kira 100-150 g), tetapi kandungan nitrat menentukan dengan tepat.

Apabila membeli peranti, anda mesti memilih model moden. Semakin mahalnya, bacaan yang lebih tepat, semakin rendah peratusan kesilapan pengukuran, semakin banyak senarai produk yang dapat diuji.

Peranti ini termasuk penutup, pengecas bateri, kadang kala kotak hadiah, tetapi pertama-tama ia perlu disertakan:

  • arahan yang ringkas dan jelas;
  • inskripsi dalam bahasa Rusia;
  • Menu paparan Rusia;
  • ketersediaan program pengukuran nitrat dalam produk terpilih;
  • pelbagai skala;
  • kelajuan pemprosesan pengukuran yang tinggi;
  • berat dan dimensi, tidak melebihi parameter telefon bimbit yang sama;
  • hayat bateri yang panjang tanpa pengisian semula.

Peraturan kebersihan dan norma-norma kepekatan maksimum yang dibenarkan (kepekatan maksimum yang dibenarkan) nitrat dalam produk untuk setiap spesies ditetapkan.

Nilai numerik MPC untuk strawberi dan timun berbeza antara satu sama lain. Untuk menentukan dengan bantuan model ketinggalan zaman, sama ada produk itu sesuai untuk makanan, adalah perlu untuk membandingkan pembacaan dengan senarai piawai. Peranti moden melakukan ini secara automatik, kerana senarai itu telah disenaraikan dalam pangkalan datanya. Sesetengah model dapat menguji produk untuk kandungan nitrat, dan menentukan tahap sinarannya.

Yang dijual adalah alat yang paling biasa untuk digunakan di rumah daripada "SOEX", tetapi anda boleh menggunakan peralatan di bawah jenama «EcoLifePro» dan «VD-2000 Vita Test». Walau bagaimanapun, kebanyakan model «Vita Test» tidak adalah sangat mudah untuk digunakan kerana mereka memerlukan penentukuran tambahan.

Di samping itu, peralatan itu tidak dilengkapi dengan bateri, tetapi dengan bateri, dan bukan dengan digital, tetapi dengan alat dail. Mereka juga boleh menyemak produk di rumah, tetapi untuk perjalanan pasaran, ia masih lebih baik untuk memilih model dengan paparan. Menyimpan peranti di tangan, membuat penembak berhenti di zon kanan sangat sukar, dan tanpa penunjuk yang tepat ini tidak dapat dicapai.

Penyediaan kerja dan penentukuran manual

Pemilihan produk yang diuji.

Pertama anda perlu menyediakan sayur-sayuran atau buah-buahan untuk penyelidikan. Untuk melakukan ini, mereka mesti dibersihkan dengan sempurna dari kotoran, tetapi hanya dalam air bersih, tanpa menggunakan detergen.

Agar penunjuk tepat, anda tidak boleh menggunakan buah yang rosak, busuk atau kering, dengan kesan gigitan atau benjolan. Sekiranya kepingan mereka diuji untuk penentuan nitrat dalam sayur-sayuran, mereka harus dilakukan tidak lebih awal daripada 15 minit sebelum ujian.

Peranti ini mempunyai penunjuk warna status sumber kuasa (sudut kanan atas). Warna merah penunjuk menunjukkan pengurangan caj itu, yang boleh menyebabkan keputusan yang tidak boleh dipercayai. Oleh itu, sebelum anda mula mengukur, bateri perlu dicas semula dan bateri diganti.

Sebelum memasukkan siasatan, anda mesti memilih nama produk yang akan disemak dalam menu "Pengukuran". Siasatan itu harus dibersihkan sepenuhnya dengan tampon yang dibasahi dengan alkohol dan lap kering dengan tisu. Kemudian tekan butang ">"Untuk memulakan penentukuran automatik. Sehingga tulisan di bahagian penyediaan hilang pada skrin, anda tidak boleh menyentuh siasatan.

VD-2000 Vita Test ditentukur secara manual. Untuk melakukan ini, tekan butang dengan nama produk dan tahan sehingga tetapan selesai.

Memutar roda, tetapkan anak panah peranti ke kedudukan "Ujian", yang boleh didapati di antara kawasan merah dan oren pada skala. Kemudian masukkan siasatan (siasatan) peranti ke dalam produk, selepas mengeluarkan penutup pelindung dari peranti.

Jika anak panah tidak berada dalam hijau, tetapi dalam zon oren skala itu, petunjuk itu hendaklah diperiksa dengan senarai MPC. Bagi sesetengah jenis produk pertanian, mereka boleh dibenarkan, dan untuk orang lain - jauh melebihi norma. Tetapi jika petunjuk tahap kandungan nitrat diukur berada di zon merah, produk itu tidak boleh dimakan.

Bekerja dengan meter "SoEks" dan "EkoLifePro"

siasatan adalah perlu untuk berpegang kepada produk berserenjang dengan kedalaman sekurang-kurangnya 1 cm. Jika kita mengkaji sayur-sayuran utama (kubis, sayur-sayuran akar, ubi), anda perlu untuk melibatkan siasatan sepenuhnya, tetapi memastikan bahawa ia tidak datang daripada berkata.

Ia sepatutnya menjadi sebahagian daripada produk yang kemudiannya akan digunakan untuk makanan. Ia adalah perlu untuk mengecualikan siasatan ke dalam kekosongan di dalam janin, dan juga ke zon berhampiran tulang, jika ada.

Semasa ujian, siasatan tidak boleh dipindahkan, diputar, dan tidak perlu ditekan terhadap objek tersebut.

Tidak kira berapa kelajuan kelajuan pengukuran, mereka masih akan mengambil beberapa saat. Sebarang pergerakan siasatan pada masa ini akan membawa kepada penyelewengan hasil.

Selepas memastikan siasatan diletakkan dengan betul, anda perlu mula menyemak, iaitu menekan butang "Menu". Apabila mesej pada skrin mengenai ukuran diukur digantikan oleh penunjuk digital, kajian itu boleh dianggap lengkap.

Sebagai tambahan kepada angka-angka, salah satu inskripsi muncul, menunjukkan kesesuaian atau ketidaksesuaian produk untuk makanan. Dalam meter "SoEks", dia melaporkan kandungan nitrat dalam batasan norma, sedikit kelebihan MPC atau kepekatan bahan kritikal.

Meter "EkoLifePro" melaporkan dengan mesej "sangat baik", "baik", dan kadang-kadang "berbahaya". Kedua-dua peranti mendamaikan hasilnya dengan senarai tertanam yang mengandungi data mengenai jumlah selamat nitrat untuk produk tertentu. Sebelum menguji sampel seterusnya, siasatan mesti dikitar semula dengan alkohol.

Ecotesters untuk mengukur latar radiasi

Sangat mudah, dan apabila kandungan garam dan tahap radiasi boleh ditentukan dengan menggunakan peranti yang sama, bagaimanapun peranti tersedia menggabungkan fungsi dan meter nitrat, dan dosimeter yang.

Model baru ecotester "SoEks" dapat menentukan intensiti radiasi sampel individu dalam rentang gamma, beta dan X-ray. Untuk pengukurannya, peralatannya cukup untuk 10 saat, dan untuk menentukan jumlah nitrat, lebih kurang kurang kurang 3 saat.

Dosimeter terbina dalam berfungsi berdasarkan kaunter Geiger-Mueller biasa. Di skrin, anda dapat melihat kedua-dua penunjuk berangka dan grafik perubahan radiasi yang bergerak.

Menu memilih mod operasi peranti: pengukuran radiasi atau penentuan kepekatan nitrat. Pergi ke menu utama, anda boleh menetapkan unit di mana pembacaan dipaparkan: microroentgen / jam atau microsievert / jam, dan juga pilih salah satu daripada nilai ambang latar radiasi (menu menawarkan 16 pilihan).

Radiasi latar belakang harus diukur terlebih dahulu beberapa meter dari produk, dan kemudian berdekatan dengannya. Perbezaan antara penunjuk kedua dan yang pertama dan bermakna latar belakang tambahan yang dipancarkan oleh objek.

Rate artikel ini: (2 undian, skor purata: 4.50 daripada 5)

Keberkesanan pengesan nitrat isi rumah: pengalaman pengguna peribadi

Pengalaman peribadi ahli komuniti Roskontrol, yang menganalisis prinsip operasi perkakas rumah untuk mengukur kandungan nitrat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan, dan membuat kesimpulan yang mengecewakan.

Persoalan mengukur nitrat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan sangat menarik bagi saya untuk masa yang lama. Untuk masa yang lama saya membaca ulasan para pengguna gembira penguji nitrat pengeluar "Soex9raquo; yang sesuai dengan segala-galanya dalam peranti ini, kecuali untuk antaramuka - ia tidak selesa dan mengambil ukuran untuk masa yang lama. Saya menunggu sedikit lebih setahun, dan pengeluar mengeluarkan versi kedua peranti itu.

Saya tidak fikir lama dan harfiah dari pihak pertama membuat pesanan untuk Ecotester 2, mereka membawa saya peranti itu dalam 2 hari. Antara muka menjadi lebih mudah, sehingga saya melihat lebih awal, hari pertama saya berjalan dan mengukur nitrat dalam semua sayur-sayuran dan buah-buahan yang ada di rumah, dan waktu yang sesuai. Pertengahan April - di sini dan strawberi ditanam di baja dari negara-negara selatan dan tembikai yang diimpor.

Perkara pertama yang menarik perhatian saya adalah dengan melekatkan siasatan ke dalam produk yang sama, pembacaan kadangkala dinamik, yang kadangkala mencapai kesilapan sebanyak ± 100 unit. Membaca arahan peranti, anda boleh melihat di sana apa-apa perkara yang sebelum setiap ukuran diperlukan untuk mengelap siasatan pertama dengan serbet beralkohol, dan kemudian lap kering, dan jangan gunakan semula lubang yang sama untuk pengukuran. Saya menggosoknya dengan alkohol, lap kering, melekatkannya lagi - kesaksiannya berbeza.

Selepas pengukuran itu terdapat kekecewaan di dalam peranti, dan saya sekali lagi mula mencari kebenaran di Internet, bagaimana peranti ini berfungsi dan saya sampai ke artikel lama yang ditulis pada tahun 2010. Artikel membandingkan hasil peranti dengan hasil ujian makmal dan kesalahan instrumen dapat 1000%! Instrumen ini disamakan dengan garimeter, i.e. penguji nitrat adalah saltmeter biasa dengan paparan warna di mana jadual kepekatan maksimum yang dibenarkan dari nitrat untuk setiap buah atau sayuran dijahit dan faktor pembetulan bagi setiap produk diambil.

Pada masa ini saya sudah mempunyai pembuat garam syarikat Korea H&M Digital TDS-3 (atau TDS Metr), saya membeli ia untuk masa yang lama untuk menguji penapis gantian untuk membersihkan air di dapur, dan juga untuk menentukan perubahan air dalam akuarium. Selepas mencari 2 peranti saya melihat persamaan yang membina - kedua-dua unit mempunyai siasatan di nitrat tester, dia adalah salah satu daripada beberapa kenalan, lebih seperti plug pada fon kepala yang dipanggil mini jack 3.5, di mana anod ( "+") dan katod ( "-") dipisahkan oleh cincin plastik, dan di dalam garimeter ia terdiri daripada dua kenalan berasingan.

Ternyata prinsip pengukuran untuk peranti yang sama - mereka melewati arus antara kontak mereka, mengukur rintangan dalam larutan elektrolit (jus buah / sayuran) dan mendapatkan hasilnya. Hanya penguji nitrat yang mendapat keputusan dan mengira dengan faktor pembetulan berwayar untuk setiap produk, dan di dalam pembuat garam perlu mengira sendiri, yang saya lakukan.

Saya membuat ukuran dalam strawberi, timun dan saya mendapat faktor pembetulan, yang antara 4.4 hingga 4.7.

Ia ternyata bahawa tester nitrat dan salimeter biasa, yang kos kira-kira satu ribu Rubles, mengukur kekonduksian elektrik garam yang larut di dalam cecair (dalam kes ini jus), tetapi produk itu sendiri mempunyai komposisi kompleks, saya juga akan berkata koktel pelbagai garam, seperti magnesium, kalsium, kalium, dan lain-lain Tetapi adakah ia berbahaya bagi tubuh kita? Kita melihat manual tester nitrat dan melihat garis seperti, "Adakah anda rasa lebih baik dengan hakikat bahawa anda membeli produk dengan kandungan yang tinggi fosfat (atau ion lain) dan tidak nitrat?"

Bagaimanakah pengeluar "menjahit 9raquo; faktor pembetulan bagi setiap produk, jika produk boleh berkembang dalam keadaan semula jadi yang berlainan, di mana mineralisasi air yang berbeza, perusahaan pertanian yang berbeza menggunakan baja yang berbeza dan suhu tumbuh yang berbeza?

Semua faktor ini akan mempengaruhi komposisi kimia garam yang akan mengandungi produk, dan tidak mungkin hanya memisahkan garam kalium daripada nitrat, mereka akan sebahagiannya mengambil bahagian dalam pengukuran nitrat. Ambil, sebagai contoh, tembikai, yang secara purata setiap 100gr mengandungi 110mg kalium. Oleh itu, pengukuran nitrat dipengaruhi oleh banyak faktor, walaupun suhu produk semasa pengukuran, kerana rintangan akan berkurangan dengan pemanasan dan kenaikan apabila disejukkan, dan buah-buahan biasanya terletak sejuk.

Hakikat bahawa melekat siasatan ke pelbagai bahagian produk kami mendapatkan bacaan yang berbeza, menunjukkan bahawa pengedaran garam adalah tidak sekata, contoh mudah fenomena ini adalah bahawa kulit buah mempunyai rasa yang berbeza daripada produk itu sendiri, seperti kulit plum semakin berasid, lebih dekat dengan kulit daripada pulpa tembikai tidak begitu manis, dan lain-lain Ini memberikan variasi dalam dimensi peranti.

Setelah saya kecewa di dalam peranti, saya menyerahkannya kembali ke kedai, penjual sangat terkejut dengan keputusan saya, dan mengatakan bahawa ini adalah pulangan pertama selama 2 tahun jualannya.

Mencari analog penguji nitrat di luar negara, saya mendapati bahawa terdapat praktikal tiada peranti sedemikian, terdapat beberapa penguji nitrat Cina yang tidak mungkin berbeza dalam prinsip operasi dari peranti ini. Oleh itu, pada masa ini terdapat hanya 2 cara untuk menentukan kandungan nitrat: ujian makmal dan jalur ujian Merckoquant, yang kos kira-kira 2500 rubel setiap 50 keping, hasilnya sangat dekat dengan makmal.

Berhubung dengan pengeluar "Soeks9raquo;, maka ketika berbual, beliau tidak menafikan hakikat bahawa dagangan salimeters hanya aneh bahawa dia memanggil peranti beliau penguji nitrat, tidak salimeter dengan meja MPC.

Dokumen-dokumen yang disediakan oleh pengilang di laman web ini tidak menanggung sebarang bukti bahawa peranti ini benar-benar mengukur sesuatu.

Sebagai contoh, suatu perakuan pematuhan diperolehi secara sukarela mengesahkan bahawa produk ini mematuhi standard kualiti Federation, apa yang kamu tidak terkena arus elektrik daripada peranti, ia tidak toksik dan sebagainya., Jadi saya fikir ia membantu pengeluar untuk menjual peranti di luar negara semasa pelepasan kastam .

Laporan ujian CE adalah sijil pematuhan Eropah, yang juga tidak memberikan bukti bahawa peranti itu mengukur nitrat.

Maklumat mengenai pengesahan ketepatan oleh Pusat Penyelidikan Kimia, yang muncul baru-baru ini, juga menyebabkan keraguan yang serius mengenai kebolehpercayaannya, dalam kesimpulan itu ditulis - data kajian makmal sepenuhnya bertepatan dengan petunjuk peranti. Walaupun ia adalah "tester nitrat rumah", ternyata hanya makmal di dalam poket anda. Dalam dokumen ini, pengukuran diambil dari jus yang diperah, dan dalam instrumen arahan pengukuran harus dilakukan dalam jisim lembut produk yang seragam.

Sebagai kesimpulan, saya boleh mengatakan yang berikut: tidak ada cara mudah untuk mengukur nitrat pada masa ini; mereka tidak berfungsi dengan betul. Cara paling murah untuk menentukan kandungan garam dan nitrat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan adalah untuk mengukurnya dengan meter garam dan dibahagikan dengan faktor pembetulan

4,5, tetapi ketepatan kaedah pengukuran ini sangat hampir sama, sama seperti "penguji nitrat".

Untuk melindungi diri mereka dan orang yang tersayang, seseorang mesti mematuhi peraturan mudah:

Beli buah-buahan dan sayur-sayuran pada musim masak mereka yang sebenar. Contohnya, untuk semangka ini adalah permulaan bulan Ogos.

Beli buah-buahan dan sayuran di kedai-kedai besar, bukan kios dari vendor selatan, kerana di kedai-kedai, produk-produk itu lulus lebih banyak pemeriksaan, dan di kiosk, contohnya, semangka yang sama sering diambil untuk memintas semua jenis pemeriksaan di kereta persendirian dari Kazakhstan yang sama.

Jika anda membeli produk dan ragu-ragu kualiti mereka - jangan menyalahgunakan, untuk orang dewasa selamat menggunakan 200-300 mg nitrat sehari.

Dalam sayur-sayuran dan buah-buahan dengan kandungan vitamin C yang tinggi, tidak ada nitrat, atau ia terkandung dalam kuantiti yang sangat kecil, kerana Sebatian nitrogen dimusnahkan oleh tindakan vitamin C.

Jika anda ingin membaca lebih lanjut, anda boleh melawat tapak saya, yang khusus untuk penguji nitrat.

Saya bukan rakan penyelidikan dan dalam artikel ini saya menyatakan pendapat subjektif saya tentang penguji nitrat dan memberi anda maklumat untuk refleksi.

Dengan menghormati Alexey.

Setiap minggu kami menceritakan mengenai ujian perbandingan produk baru

makanan dan perkakas rumah. Secara ringkas dan perniagaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 18 = 19