Perapian pelet dengan litar air

Perapian pelet yang cekap: cara pemanasan premis

Perapian pelet mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang dan penampilan yang indah. Perapian adalah perkara yang agak mahal untuk mengekalkan dan boleh menanggung kos pemiliknya. Di samping itu, selalunya kekuatan mereka tidak cukup untuk memanaskan sepenuhnya rumah atau mengekalkan suhu optimum. Oleh itu kerapkali seperti itu digunakan hanya sebagai item dalaman. Tetapi dengan munculnya dapur pelet, ramai yang berminat dengan kebaruan ini di pasaran domestik. Keanehan dari pengetahuan ini adalah bahawa penyesuaian sedemikian agak ekonomis, tetapi pada masa yang sama mereka cukup mampu memanaskan rumah. Dandang pelet dan perapian - reka bentuk yang semakin muncul di rumah negara dan kotej.

Perapian standard pelet dan ciri-cirinya

Pelet adalah bahan untuk menyalakan perapian dalam bentuk pelet, yang terdiri daripada kayu, yang telah menjalani rawatan apa pun. Oleh itu, perapian pelet adalah struktur yang menggunakan pelet sebagai bahan mentah. Secara kebiasaannya ia menyerupai dapur pembakaran kayu yang terbuat dari logam. Tetapi jika anda melihat dengan teliti, anda dapat melihat bahawa pintu unit itu adalah kaca, dan tidak tuli dan terdapat bunker di belakang peranti, di mana bahan api dihantar. Apakah kelebihan mereka berbanding kumpulan konvensional, standard?

Di antara kebiasaan perapian pada pelet adalah penting untuk mengetahui keramahan dan kebolehpercayaan alam sekitar

Kelebihan perapian pelet:

 • Pelet - bahan mesra alam, tanpa bahan kimia;
 • Ia adalah mungkin untuk secara automatik memuat pelet menjadi dandang atau ketuhar;
 • Operasi yang stabil unit membolehkan suhu optimum di dalam rumah;
 • Struktur sedemikian adalah selamat, padat dan boleh dipasang secara praktikal di mana-mana bilik;
 • Kandungan kelembapan yang rendah dan ketumpatan tinggi - kerana pelet memberikan hampir dua kali lebih banyak haba sebagai kayu.

Ciri utama perapian pada pelet adalah automasi lengkap proses pemanasan keseluruhan, berkat pemakanan yang ditala pelet ke dalam dandang, dan pada beberapa model - aliran udara.

Benar, demi keadilan, perlu diperhatikan dan beberapa kelemahan pembinaannya:

 • Harga mahal;
 • Perlu penyelenggaraan;
 • Ketergantungan pada elektrik;
 • Kebisingan yang mungkin berlaku semasa operasi;
 • Ketidakupayaan untuk menggunakan bahan api lain bersama-sama pelet.

Pelet pelet berada dalam susunan mereka:

 • Berdiri - mempunyai rumah sendiri dan tidak memerlukan penambahan tambahan;
 • Penampilan terbina dalam hampir tidak berbeza dari perapian biasa, tidak ada badan, dan perapian biasanya dipasang di tempat perapian.

Prinsip pelet pelet cukup mudah. Pada permulaan, pelet dihantar ke bunker, dan kemudian dari sana ke relau, di mana mereka dibakar.

Bagi model asas perapian dengan pelet, mereka masih dibahagikan mengikut kaedah pemanasan premis. Dalam hal ini, mereka boleh:

 1. Konvensional - mempunyai kuasa yang rendah dan biasanya digunakan untuk memanaskan satu bilik;
 2. Udara - boleh memanaskan beberapa bilik, terima kasih kepada saluran terbina dalam, yang membekalkan haba ke premis yang betul;
 3. Dengan litar air - salah satu model yang paling popular di kalangan pengguna domestik, kerana perapian seperti itu tidak hanya memanaskan dengan sempurna, tetapi juga kelihatan cantik.

Di antara pengilang, anda boleh mengesyorkan: "Vesuvius" domestik, syarikat Sepanyol "EcoForest" dan Scandinavian "FlumenFire".

1

Alternatif kepada sistem pemanas: ketuhar-perapian pada pelet

Bagaimana tanur pelet berbeza dari perapian pada bahan api yang sama? Ciri utamanya ialah ketiadaan karbon dioksida di udara, yang, tentu saja, mewujudkan keadaan yang lebih baik untuk kesihatan isi rumah. Dan residu pelet boleh digunakan sebagai baja di plot taman atau di rumah hijau. Tetapi itu bukan semua.

Relau-perapian pada pelet sangat baik untuk pemanasan kawasan pinggir bandar

Kelebihan menggunakan dapur pelet:

 • Kemerdekaan dari mana-mana sumber tenaga (elektrik, gas);
 • Keselamatan - jika pintu dibuka secara tidak sengaja atau jika kekurangan bahan api, oven akan dimatikan secara automatik;
 • Harga kos yang lebih rendah, daripada varian pemanasan premis yang serupa;
 • Hayat perkhidmatan struktur tersebut dengan operasi yang betul dan penyelenggaraan yang tepat pada masanya adalah lebih daripada 20 tahun;
 • Kemungkinan penggunaan untuk pemanasan premis industri besar.

Memandangkan automasi lengkap relau, anda boleh memanjangkan masa operasinya dengan menambahkan pada corong tambahan bekalan pelet.

Tetapi dapur pelet mempunyai beberapa kekurangan:

 • Kos yang tinggi;
 • Di bandar-bandar kecil dan kampung-kampung, mungkin ada masalah dengan penyelenggaraan peralatan ini;
 • Model pengeluaran import sering tidak disesuaikan dengan musim sejuk yang teruk atau gangguan kuasa yang berterusan, yang dapat dengan cepat gagal.

Walau bagaimanapun, dapur pelet merupakan pilihan yang sangat baik bagi mereka yang ingin memanaskan rumah mereka dan mengambil sedikit penyertaan dalam proses ini.

Pellet fireplace-boiler: ciri dan jenis

Untuk memanaskan rumah negara besar atau, sebagai contoh, sebuah bangunan industri, gunakan dandang khas yang berfungsi pada pelet. Peranti ini agak berkuasa, tetapi pada masa yang sama ekonomi dan cekap. Dandang sedemikian boleh dipasang di ruangan bawah tanah, memperuntukkan bilik khas untuknya atau letakkannya di bangunan berasingan.

Pasang pelet-pelet pelet pada permukaan yang tidak mudah terbakar, sebagai contoh, logam

Hayat perkhidmatan dandang perapian adalah lebih daripada 20 tahun dengan penggunaan yang betul dan penyelenggaraan yang tepat pada masanya.

Terdapat beberapa jenis dandang pelet:

 • Bekerja hanya pada pelet;
 • Jika boleh (contohnya kerosakan pembakar, sebagai contoh), untuk memproses kayu api atau habuk papan kering;
 • Digabungkan - asalnya dikonfigurasi untuk menggunakan bukan sahaja pelet kayu, tetapi juga kayu api.

Tahap kawalan dan automasi yang tinggi seperti dandang membolehkan untuk memanaskan bilik dengan penyertaan manusia yang minimum dalam proses ini. Bahan api dimasukkan ke dalam peranti dengan sendirinya dan ada kemungkinan untuk mengekalkan suhu yang ditetapkan di dalam bilik.

Sehubungan dengan populariti yang semakin meningkat ini jenis peralatan, semakin banyak syarikat terlibat dalam pasaran yang menjual dan memasang dandang pelet. Paling berjaya di syarikat ini seperti: FACI (Itali), Grandeg (Latvia), Kostrzewa (Poland).

Perapian pelet yang cekap dengan litar air

Pelet pelet dengan litar air - pilihan yang sangat baik untuk mengatur pemanasan rumah menggunakan paip sistem pemanasan.

Perapian pelet dengan litar air sangat sesuai untuk rumah negara besar

Ciri-ciri seperti perapian:

 • Kapasiti - mengisi corong sekali, anda boleh memastikan operasinya selama dua hingga tiga hari;
 • Kecekapan peralatan tersebut mencapai 85%;
 • Suhu peranti boleh memegang hingga 90 derajat dengan penggunaan bahan api yang sangat menjimatkan.

Anda boleh membeli model pemanas air seperti perapian. Kuasanya akan mencapai lebih dari 30 kW, dan intinya adalah dalam bekalan air sejuk, yang pada output dari perapian menjadi panas.

Pelbagai jenis perapian pelet (video)

Perapian pelet - peranti dengan peranti yang agak kompleks, perkhidmatan mana yang lebih baik dipercayakan kepada profesional. Walau bagaimanapun, dengan tugas pemanasan ruang tamu atau premis industri, dia mengatasi dengan "cemerlang". Perkara utama dalam operasinya adalah mematuhi peraturan keselamatan dan dengan jelas mematuhi arahan. Penggunaan pelet memungkinkan untuk memanaskan rumah dengan bahan mesra alam, sementara pada masa yang sama membelanjakan bahan api minimum.

Adakah ia layak memasang perapian pelet dengan litar air

Untuk pemanasan sepenuhnya rumah kediaman, perapian pelet dengan litar air direka. Perapian dibina ke dalam sistem pemanasan radiator yang sedia ada, sepenuhnya berautomatik dan berfungsi, memerlukan penyelenggaraan minimum.

Kemungkinan dan skop perapian di granul

Dapur automatik-perapian pada pelet dengan litar air, direka untuk memenuhi dua permintaan asas pembeli: untuk memberi peluang untuk mengagumi kebakaran daripada membakar bahan api pepejal dan pada masa yang sama, memanaskan tempat tinggal secara keseluruhan di seluruh rumah.

 1. Yang pertama, berfungsi dengan prinsip pemanasan konveksi, yang agak mengurangkan kecekapan haba ketika memanas bilik bersebelahan.

Pelet dapur pembakaran longgar pembakaran dengan jaket atau lekasan pemanasan air, digunakan dengan berkesan untuk pemanasan seluruh rumah, dengan keluasan sehingga 200-250 m².

 • Autonomi - kerja dikawal oleh automasi dengan cip mikropemproses terbina dalam.

Bagaimana aquaamines pelet

Nod utama aquaamine pelet, yang memastikan operasi tidak terganggu, adalah beberapa. Kawalan ke atas semua proses, menyediakan automasi. Untuk kemudahan, sistem pemberitahuan jauh pilihan juga tersedia, sensor suhu jauh disambungkan.

 • Sistem untuk makan dan membakar pelet.

Semua nod saling berkaitan dan memastikan pergerakan mekanisme yang tidak terganggu. Sensor dipasang untuk memberitahu pengawal mana-mana kerosakan dan pelanggaran.

Semua pendiangan dilengkapi dengan makanan automatik pelet, yang terdiri daripada beberapa jabatan dan sistem:

 • Pintu terbina dalam - sebagai peraturan, dalam pembinaan perapian yang dibina dalam bekas untuk menyimpan pelet. Jumlahnya, bergantung pada model yang dipilih, cukup untuk memastikan operasi bebas masalah selama 6-48 jam.

Ruang pellet loading disambungkan ke storan yang berasingan. Oleh kerana tangki bahan api terbina dalam dikosongkan, isyarat dihantar ke automasi. Pelet dari penyimpanan pra-bahan bakar mula mengalir ke dalam corong terbina dalam. Sistem yang diterangkan meningkatkan autonomi perapian hingga beberapa bulan.

Pada pembakar fotokel disediakan, memperbaiki pelemahan api. Jika pembakaran spontan terhenti, isyarat tambahan dihantar untuk menyalakan semula pelet.

Setelah tempoh tertentu, mata air akan bergerak, membersihkan jelaga. Setelah jatuh ke bawah, jelaga jatuh ke gear auger, mengarahkan semua sisa ke dalam kuali abu.

Pemanasan penyejuk di perapian yang bekerja pada bahan bakar pasir dilakukan dengan dua cara:

 • Dengan menggunakan gegelung - dapur pelet yang sama dengan pelet air untuk pemanasan rumah, jarang berlaku. Memandangkan kebanyakan perapian beroperasi berdasarkan prinsip pirolisis pembakaran bahan api dan pembakaran yang berpanjangan, gegelung bukan penyelesaian yang sangat berkesan.

Untuk memastikan kecekapan tinggi yang dinyatakan 90-92%, diperlukan untuk mengumpul haba maksimum yang diperoleh semasa pembakaran. Gegelung tidak dapat menyediakan keadaan sedemikian.

Terlepas dari reka bentuk penukar panas, kompor pelet lama membakar sesuai untuk pemanasan air perumahan. Perumahan mempunyai selekoh untuk sambungan ke sistem pemanasan radiator yang sedia ada. Jika perlu, ia dibenarkan untuk menyambungkan lantai yang dipanaskan, tetapi untuk ini, anda perlu memasang peralatan tambahan.

Tanda-tanda aquaamines automatik pada pelet

Aquakamine dihasilkan oleh pengeluar peralatan minyak pepejal yang terkemuka. Produk berkualiti dibuat di Eropah. Berdasarkan maklum balas daripada pelanggan, model berikut bernilai dibeli:

 • La Nordica Melinda Idro dan La Nordica Graziosa Lux Plus - produk kumpulan Itali, di mana pengenalan berterusan teknologi baru, untuk meningkatkan pemindahan haba dan automasi proses pembakaran.

Berapakah kos dapur yang membakar air?

Tungku-perapian untuk rumah di pelet kayu-pelet dengan kontur air, bukanlah kesenangan yang murah. Harga berbeza dari 150-500 ribu rubel. Kos dipengaruhi oleh beberapa faktor:

 • Pengeluar - jika anda membandingkan harga, memberi tumpuan kepada model di atas, kos yang paling mahal akvakaminy Hark (556 Rubles ..), The Itali La Nordica, adalah 2-3 kali lebih murah.

Peraturan utama pemasangan dan sambungan

Operasi perapian pelet automatik dengan penukar haba adalah mustahil tanpa memerhatikan beberapa saran mengenai pemasangan dan sambungan:

 • Pemasangan dilakukan secara eksklusif di permukaan yang rata dan tidak mudah terbakar.

Apa yang lebih baik untuk dipilih - perapian atau dandang pelet

Pilihan bergantung kepada pilihan peribadi dan keinginan pembeli, tetapi terdapat beberapa faktor yang akan membantu membuat keputusan terbaik:

 • Dandang kos - pelet lebih murah daripada aqua-kamining.

Sebuah perapian atau kuali? Berdasarkan hakikat bahawa peranan yang menentukan dalam membuat keputusan mengenai pilihan peralatan pemanasan adalah tepat kos, lebih baik membeli dandang. Tetapi, jika anda tidak perlu hanya sumber panas, tetapi elemen hiasan yang berasingan, anda tidak boleh melakukan tanpa aqua-kamina.

Pengiraan kuasa dan suhu lantai air hangat

Kalkulator untuk memilih kapasiti dandang

Kalkulator mengira bilangan bahagian radiator

Kalkulator mengira rakaman meter lantai air hangat

Pengiraan kehilangan haba dan keluaran dandang

Pengiraan kos pemanasan, bergantung kepada jenis bahan api

Pengiraan kalkulator jumlah tangki pengembangan

Kalkulator untuk mengira pemanasan PLEN dan dandang elektrik

Kos pemanasan untuk pam dandang dan haba

Kalyakulya mengira pilihan senapang panas

Pilihan kuasa penghawa dingin

Perapian dapur Angara Aqua dengan litar air Meta

Dapur kayu api Finland

Perapian relau Bavaria Prismatic dengan litar dan litar penukar haba

Kaye pembakaran dapur-perapian Yenisei

Kenapa perlu memilih ketuhar perapian dengan lekasan pemanasan air

Tong kayu bakar kayu api-perapian Bavaria dengan kompor dan penukar haba

Laman ini "Haba Autonomi" mengandungi maklumat terkini tentang sistem pemanasan moden. Soalan dipertimbangkan mengenai pemilihan dandang pemanasan, dapur, perapian, pemasangan lantai panas, pemasangan radiator dan convectors elektrik.

Perapian pelet dengan litar air

Sangat popular sekarang adalah pelbagai perapian yang dipasang di rumah persendirian.

Selalunya mereka dipasang walaupun oleh pemaju, dan mereka bertindak bukan sahaja sebagai elemen pemanasan, tetapi juga sebagai yang tidak dapat ditandingi dan dalaman yang cerah.

Kecekapan di perapian dicirikan oleh indeks yang rendah, Oleh itu, mereka tidak dapat menyediakan premis pemanasan bermutu tinggi dan kualitatif atau semua rumah secara keseluruhan. Juga kelemahan produk ini adalah keperluan terus membakar terus, jadi seseorang tidak boleh meninggalkan rumah dengan perapian yang terbakar. Bagaimanapun, baru-baru ini di pasaran terdapat perapian pelet, yang tidak mempunyai kelemahan produk standard jenis ini.

Dari segi parameternya, peranti pemanasan jenis ini sangat mirip dengan kompor kayu bakar yang standard. Sebagai bahan untuk pembuatannya, logam digunakan. Bentuknya biasanya padu, lebih-lebih lagi Perapian di pelet dilengkapi dengan pintu, tutup petak untuk bahan bakar, yang dipanggil relau. Di samping itu, ada cerobong di perapian, di mana gas dan unsur-unsur pembakaran lain dilepaskan ke jalan.

Di belakang perapian dipasang corong khas untuk memuat pelet. Reka bentuk produk sedemikian dianggap agak mudah, jadi semua kerja dengan cepat dilaksanakan sendiri, tetapi penting untuk mengetahui semua keperluan dan ciri proses ini.

Unsur-unsur berikut dari perapian pelet dapat dibezakan:

 • Sistem bekalan udara, yang terdiri daripada dua peminat. Satu suapan udara ke dalam relau, Yang lain mengejarnya antara dinding relau dan badan perapian. Selepas pemanasan, udara memasuki bilik melalui lubang-lubang di dalam peranti, maka haba diberikan keluar melalui perumahan, dan melalui ruang antara bilik-bilik. Ia agak sukar untuk membuat sistem sedemikian dengan tangan anda sendiri, tetapi mungkin jika anda mempunyai pengetahuan dan kemahiran.
 • Panci abu mempunyai ciri khususnya sendiri. Ia mempunyai dua bahagian, satu daripadanya berputar, jadi bahan bakar terbakar turun, membersihkan kebuk pembakaran.

Perapian pelet berfungsi seperti berikut:

 • Granules dimasukkan ke dalam corong;
 • bahan api melalui auger dari bunker memasuki relau;
 • dalam relau, bahan bakar dibakar dalam mod pembakaran tertentu dan pra-terbentuk, yang boleh menyala dengan pemanasan atau yang biasa;
 • selepas pemanasan perapianflapsdilindungi, yang memberikan daya tarikan yang baik.

Jenis perapian ini mempunyai sifat positif dan negatif. Tambahan adalah:

 • peluang untuk menganjurkan bekalan bahan api automatik, yang mengurangkan jumlah masa yang seseorang harus memberi kepada perapian;
 • menembak kuasa mudah dikonfigurasikan oleh pengguna;
 • Kecekapan adalah kira-kira 85%, yang merupakan hasil yang tinggi;
 • perapian pelet dengan litar air mudah dihubungkan dengan sistem pemanasan air di rumah, jadi ia dapat digunakan dengan berkesan untuk penuh, seragam danpemanasan bangunan yang berkualiti tinggi;
 • Peranti itu sememangnya selamat untuk digunakan, kerana pelet sepenuhnya terbakar dalam firebox yang dilindungi dengan baik;
 • hayat perkhidmatan unit adalah besar;
 • Anda juga boleh menguruskannya menggunakan jarak jauh;
 • perapian boleh dibuat dan memasang sendiri;
 • Anda boleh memilih sebarang saiz produk.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bukan sahaja kelebihan perapian, tetapi juga keburukannya, yang termasuk:

 • kos produk siap, yang dianggap sangat tinggi, kerana unit mempunyai banyak plus dan fungsi yang unik;
 • Putaran abu biasanya diiringi oleh bunyi yang ketara;
 • Apabila pembakaran berhenti, perapian tidak menyokong haba walaupun untuk sedikit masa;
 • Hanya pelet digunakan sebagai bahan bakar, yang mesti selalu tersedia dalam kuantiti yang betul;
 • semasa pembakaran bahan api tidak ada kayu api atau tindakan lain yang disertai dengan api yang terbakar;
 • Cerobong untuk struktur mestilah dipercayai, dan biasanya keluli tahan karat digunakan untuk tujuan ini, tetapi agak sukar untuk bekerja dengannya sendiri.

Produk ini mempunyai banyak kelebihan, tetapi terdapat juga kelemahan. Sekiranya pengguna masa depan memutuskan bahawa pemanas ini sesuai untuk dipasang di rumah, anda boleh meneruskan pemilihannya.

Semasa pemilihan peralatan, parameter berikut harus dipertimbangkan:

 • perapian mengikut parameter dan ciri-cirinya sepatutnya sesuai dengan saiz bilik yang sedia ada di mana ia akan ditempatkan, dan untuk bilik besar produk itu tidak boleh bertindak sebagai sistem pemanasan utama;
 • kuasanya harus optimum, kerana angka yang terlalu tinggi akan membawa kepada kos bahan api dan tenaga yang tidak perlu, dan kuasa yang terlalu rendah tidak dapat menyediakan pemanasan yang optimum;
 • bilangan jam operasi automatik penting untuk selesapenggunaan peralatan, oleh itu, lebih banyak daripada mereka, lebih baik;
 • bilangan maksimum pelet yang boleh dimuatkan ke dalam perapian adalah faktor penting, kerana tempoh satu kitaran pembakaran bergantung pada ini;
 • bahan dari mana boleh Pemanas dibuat, boleh berbeza, dan pilihan yang paling optimum adalah seramik dan keluli tahan karat;
 • ciri-ciri teknikal yang lain bagi unit itu perlu dikaji dengan teliti, dan anda boleh menemui mereka walaupun dalam proses membeli perapian dalam dokumentasi yang disertakan, dan kerumitan produk bergantung pada kemungkinan memasangnya sendiri tanpa melibatkan pakar;
 • kos peralatan adalah faktor penting bagi banyak pengguna masa depan, dan sering harganya yang tinggi bukanlah jaminan peralatan yang berkualiti tinggi dan boleh dipercayai, maka ia harus pada mulanya perhatikan penilaian ciri-ciri teknikal.

Pemasangan peralatan dibeli

Dengan pilihan perapian yang betul dan kompeten, bekerja dari pelet, pemasangannya akan mudah dan cepat. Selalunya ia direalisasikan oleh diri sendiri tanpa masalah dan kelewatan.

Anda boleh memilih untuk tujuan ini sepenuhnya mana-mana tempat dalam bilik, kerana penting untuk memberi tumpuan hanya pada daya tarikan bilik dan keutamaan peribadi. Walau bagaimanapun, yang optimum ialah sudut bilik, yang dibersihkan dan disediakan untuk pemasangan. Adalah lebih baik untuk menghilangkan penutup lantai di kawasan yang dipilih untuk meletakkan perapian pada asas konkrit. Kaki produk mestilah sempurna walaupun, jadi ia tidak perlu bengkok atau bergerak.

Setelah perapian dipasang, anda boleh menyambung ke unsur utamanya: cerobong dengan saluran pengudaraan dan butiran struktur lain. Paip mesti tahan tinggi suhu dan faktor lain, yang berlaku apabila perapian berfungsi. Jika anda membeli sebuah perapian yang dilengkapi dengan litar air, ia perlu disambungkan ke terdapat dalam sistem pemanasan rumah. Sebagai peraturan, peralatan dijual lengkap dengan semua elemen yang diperlukan untuk pemasangan, jadi anda tidak perlu membeli apa-apa lagi.

Oleh itu, pendiangan, bekerja dari pelet, sangat popular, ini disebabkan oleh parameter tinggi dan banyak fungsi positif. Pemasangan dan pemilihan mereka boleh dilaksanakan secara bebas, sementara anda perlu memanaskan bilik dengan baik dan memperbaiki penampilannya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − 48 =