Perapian pelet

Perapian pelet

Perapian pelet - jenis peralatan untuk pemanasan bilik dan hiasan dalaman. Pasaran moden penuh dengan variasi peranti yang berbeza. Produk diperbuat daripada besi lembaran berkualiti tinggi dan besi tuang.

Perapian pada pelet dihiasi dengan kaca dan seramik.

Perapian pelet: peranti dan prinsip operasi

Perapian pada pelet di bahagian ditunjukkan dalam gambar:

A - bunker untuk bahan bakar (pelet), dibina ke dalam perapian;

B - auger makan pelet ke dalam relau melalui dispenser;

E - saluran cerobong-saliran;

3 - parutan untuk pengagihan udara yang dipanaskan;

Dan - panel sinoptik;

K - cerobong.

1

Bunker khas dipenuhi dengan pelet. Peranti disambungkan kepada sesalur kuasa. Selepas ini, skru makan granul mengisi ruang relau dengan jumlah pelet yang diperlukan. Proses itu diselaraskan secara automatik. Kemudian, pencucuhan dan peminat dihidupkan untuk mengeluarkan gas serombong.

Semasa pembakaran, sejumlah haba dikeluarkan. Suhu dapat diatur melalui alat kawalan jauh. Abu yang dihasilkan jatuh ke dalam kuali abu, kemudian ke dalam kotak abu. Anda boleh mengeluarkan abu dan abu sekali seminggu.

Satu bahan bakar bunker cukup untuk beberapa jam operasi berterusan perapian. Istilah yang tepat bergantung kepada beban sumber dan jumlah corong. Jadi, lima belas kilo pelet pada beban maksimum cukup untuk lapan jam. Dengan jumlah corong yang lebih besar, penunjuk, masing-masing, meningkat.

Untuk menyambung perapian pada pelet anda memerlukan rangkaian elektrik standard 220-230 volt. Kerja perapian melibatkan pemasangan cerobong dengan draf terpaksa.

Dengan setiap tahun reka bentuk ini bertambah baik, kebolehpercayaan mereka meningkat. Terdapat perapian pelet dengan litar air, yang boleh disambungkan kepada beberapa radiator pemanasan (dengan memasang tangki tambahan dan pam). Perapian pada pelet mampu memanaskan bilik sehingga dua ratus meter persegi. Ia boleh digunakan di mana-mana bangunan kediaman sebagai sumber utama haba dan tambahan.

Pengudaraan paksa dari penukar haba terbina dalam menghasilkan peredaran udara di dalam bilik. Untuk menghangatkan beberapa bilik sekaligus, anda boleh memotong kipas ke dinding, yang akan membawa udara panas. Dalam kes ini, anda tidak perlu memasang bateri dan melakukan pendawaian rumah.

Kelebihan dan kelemahan perapian pelet

 • penghantaran bahan api automatik (tidak perlu untuk membuangnya setiap dua jam);
 • keupayaan untuk menyesuaikan kuasa perdiangan, masa ia dihidupkan dan dimatikan selama seminggu;
 • pekali kecekapan mencapai lapan puluh lima peratus (dari kayu - sehingga empat puluh);
 • model dengan litar air boleh disambungkan ke radiator di seluruh rumah;
 • sistem kawalan automatik;
 • kerja selamat perapian (pelet di dalam mangkuk pembakar sepenuhnya terbakar sebelum mematikan perapian);
 • pembakaran udara dibekalkan dari bawah tanah, jalan-jalan, kerana litar udara pembakaran dipisahkan dari litar udara pemanasan;
 • kawalan dilakukan dengan bantuan alat kawalan jauh;
 • tempoh jaminan perkhidmatan untuk sesetengah pengeluar lebih daripada lima belas tahun;
 • dimensi kecil, yang membolehkan anda memasang perapian pelet dalam mana-mana bilik.
 • harga perapian pelet sedikit lebih tinggi daripada harga model tradisional;
 • foci hanya berfungsi pada pelet dan hanya apabila disambungkan ke sesalur (walaupun baru-baru ini di pasaran terdapat model gabungan, dan untuk operasi perapian pelet ada cukup 60 W listrik);
 • ketidakupayaan perapian untuk mengekalkan haba untuk masa yang lama;
 • Cast-iron bowl-diver abu-abu bertukar secara berkala dan membuat bunyi bising (terutamanya pada waktu malam ketidakselesaan tertentu dibuat);
 • penipuan terhadap ekspektasi estetik (tidak ada pemadaman kebakaran, kerikil kayu api).

Perlu juga diperhatikan bahawa untuk perapian pelet ia perlu membuat serat yang terbuat dari keluli tahan karat dengan penyekat-penyekat khusus. Operasi peranti yang disambungkan ke cerobong bata sedia ada melibatkan beberapa masalah:

 • pembekuan kepala bata dalam fros yang kuat hampir seluruh blok ekzos, yang menyebabkan perapian ditutup (payung perlindungan cerobong tradisional tidak sesuai untuk operasi perapian pada pelet);
 • di permukaan dalaman cerobong bata, jelaga dan abu menetap, ditahan di bahagian bawahnya;
 • penggunaan pelet meningkat;
 • batu bata secara rambang atau runcit secara rambang menyebabkan penutupan perapian.

Untuk mengelakkan masalah ini, serat keluli dipasang di dalam risalah bata.

Semakin banyak pemilik rumah sedang mempertimbangkan ketuhar gas untuk rumah, sebagai sumber utama panas dan memasak. [...]

Peralatan yang direka untuk memanaskan premis itu dipanggil "ketuhar". Apabila seseorang bosan dengan meraba-raba dengan api yang [...]

Peralatan terbaru dari Feeringer kilang - relau yang sama untuk mandi Rusia. Apabila mencipta, pengeluar cuba [...]

Menyalin bahan dilarang | Kami di Google+

Ciri-ciri perapian pelet, prinsip operasi, model dan pengilang

Teknologi baru tidak memintas jenis bahan bakar tradisional, seperti kayu. Peningkatan tenaga pembakaran, dengan penurunan saiz, menjadi mungkin selepas pengenalan teknologi pelet.

Pelet adalah pelet kayu yang ditekan, yang telah disediakan terlebih dahulu (pengeringan, pengisaran dan rawatan haba).

Dandang mengenai jenis bahan api ini telah menjadi sangat popular di Eropah dan mencari aplikasi praktikal di negara kita. Mereka mempunyai parameter operasi yang baik, operasi mereka tidak memerlukan perhatian yang berterusan, untuk sambungan dan pentauliahan, tiada dokumentasi permit diperlukan. Ia digunakan untuk memanaskan kawasan yang luas, dari 300 m². Untuk kegunaan peribadi dan untuk memastikan haba bilik kecil, ada kemungkinan untuk memasang perapian pelet.

Ciri-ciri peralatan pemanasan jenis ini ialah penerimaan meterai pelet masuk ke dalam ruang pembakaran.

Reka bentuk ini secara konvensional dibahagikan kepada dua bahagian - tong penyimpanan untuk bahan bakar dan kebuk pembakaran. Untuk memastikan bekalan pelet ke pembakar, peranti yang beroperasi menurut prinsip skru sering digunakan.

Kawalan dijalankan sepenuhnya secara automatik, dengan bantuan sistem kawalan elektronik, iaitu. Dengan tahap kemudahan pemeliharaan pelet pelet boleh dibandingkan dengan dandang gas.

 • Hayat bateri lama di satu bungkusan mengisi minyak.
 • Sistem untuk memantau proses pembakaran dan rejim suhu peranti.
 • Sebilangan kecil unsur abu.
 • Saiz yang agak kecil.
 • Kos perapian yang tinggi berbanding peralatan pemanas lain.
 • Kemungkinan penggunaan bahan bakar lain dikecualikan.
 • Semasa operasi, pengumpul abu boleh membuat bunyi yang tidak menyenangkan.
 • Menyambungkan peranti ke cerobong bata lama tanpa penyesuaian sebelum ini boleh menyebabkan penggunaan bahan api yang besar. Adalah disyorkan untuk memasang paip yang berasingan - serombong.

Untuk memilih model terbaik untuk peranti ini, cadangan berikut harus dipatuhi:

 1. Pembinaan. Terdapat 2 jenis perapian pelet - dengan lekasan pemanasan air dan tanpa. Jika ada tugas pemanasan tidak satu bilik di dalam rumah, maka pilihan terbaik akan menjadi pemanas dengan litar.
 2. Pilihan mengikut kapasiti perapian. Bagi bilik-bilik dengan dinding yang terlindung dan tingkap-tingkap berganda, seseorang boleh mengambil kira nisbah ini - 1 kW tenaga yang dijana setiap 10 m2 rumah.
 3. Dimensi keseluruhan. Selalunya, perapian pelet dipasang di dapur, kerana terdapat cerobong. Tidak semestinya model yang sesuai boleh dimuatkan dalam saiznya untuk dipasang.
 4. Automasi kawalan kerja. Dalam unit kawalan perlu ada beberapa mod operasi - suhu dan masa. Mereka mesti berkaitan dengan satu sama lain dalam kombinasi yang berbeza. Sebagai contoh, kemasukan perapian berlaku setiap 3 jam sambil mengekalkan suhu bilik 22 ° C.

Berikutan cadangan ini, anda boleh memilih model dandang pelet yang optimum. Tugas utama seterusnya adalah untuk menentukan pilihan pengeluar.

Salah satu daripada beberapa syarikat Rusia yang berkaitan dengan pengeluaran perindustrian pelet perindustrian. Walaupun terdapat pilihan kecil dan produk baru yang relatif, produk syarikat memenuhi keperluan moden. Perapian dilengkapi dengan unit pengurusan bahan api elektronik, di mana beberapa mod disediakan, dan struktur itu sendiri dibuat daripada keluli tahan panas.

Pada masa ini, produknya diwakili oleh 3 model di bawah artikel PKP umum:

Sebuah syarikat Sepanyol yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran peralatan pemanasan yang beroperasi di bahan bakar semula jadi: kayu, habuk gergaji, pelet.

Dari pelbagai perapian pelet mungkin ada satu model untuk syarikat:

Sebagai tambahan kepada fungsi standard, ia dilengkapi dengan asbestro pencuci diri, panel kawalan jauh dan mempunyai penukar haba keluli tahan karat dalam struktur.

 1. Kuasa diberi nilai ialah 18 kW.
 2. Dimensi keseluruhan adalah 100.7 * 58 * 110.4 cm.
 3. Kecekapan - 90%.
 4. Kosnya hampir 200 ribu rubel.

Syarikat Scandinavia ini mungkin satu-satunya yang mengkhususkan diri hanya dalam pengeluaran perapian pelet.

Dalam senarai harga syarikat anda boleh mengira kira-kira 26 model, berbeza dalam kuasa, kehadiran penukar haba air dan reka bentuk. Sebagai contoh pengeluaran, perapian berikut boleh dipertimbangkan:

Tenang, malah reka bentuk "rumah" mahir menggabungkan dengan ciri teknikal yang sangat baik:

 1. Kuasa diberi nilai adalah 12 kW.
 2. Dimensi keseluruhan adalah 117.6 * 57.5 * 64.5 cm.
 3. Kecekapan - 90%.
 4. Kosnya hampir 175 ribu rubel.

Seperti yang dapat dilihat dari kos model yang dipertimbangkan, perapian pelet bukanlah kesenangan yang murah. Tetapi walaupun kos permulaan, ekonomi dan kecekapan pemanasan bilik boleh menjadi suatu perintah magnitud yang lebih tinggi daripada kompor pembakaran kayu klasik.

Artikel yang berkaitan dan disyorkan

Tidak setiap keluarga mampu menggunakan perapian pelet. Ini adalah keistimewaan orang yang baik. Lagipun, peranti itu sendiri, dan pemasangannya, dan bahan api untuknya agak mahal. Saya akan menekankan bahawa kehadiran perapian pelet di dalam rumah adalah tanda kedudukan tinggi dalam masyarakat.

Kami tidak mampu untuk membuat keseronokan sedemikian lama, tetapi kini kami akhirnya bersama, dan kami dimaklumkan bahawa dalam masa seminggu mereka akan memasang perapian seperti itu. Dan apa pendapat anda? Dalam masa kurang daripada lima hari, saya sudah mengagumi karya ini di kampung saya!

Perapian pelet: prinsip kerja, ciri, pengeluar

Pemilik rumah negara, menyelesaikan persoalan pemanasan tempat tinggal, lebih sering memilih perapian pelet. Ini membolehkan anda mencipta suasana unik dan menjaga pemanasan premis, dan juga banyak untuk menjimatkan bahan bakar.

Bagaimanapun, walaupun kelaziman, perapian itu tidak diberi perhatian, percaya bahawa mereka mempunyai kecekapan yang rendah. Di samping itu, terdapat pendapat bahawa peralatan pemanasan ini sukar untuk dikendalikan dan dikekalkan. Adakah ini benar, kita akan cuba memahami.

pendiangan Pellet apa-apa lagi daripada biasa besi tuang atau dapur logam, hanya di tempat pelakon pengatup keluli yang menghalang akses kepada relau, bertempat pintu sedikit kemas dengan kaca tahan panas. Penyelesaian ini membolehkan anda menikmati permainan cahaya dan bayangan, serta menarik "tarian 9raquo; api.

Perbezaan reka bentuk lain ialah sistem penyampaian bahan api. Jika dalam relau konvensional, perlu memuat kayu api secara manual, maka di sini ia berlaku secara automatik dengan bantuan motor elektrik dan auger. Pelet pelet sebagai bahan api menggunakan pelet - pelet kecil kayu yang ditekan dan kering. Mereka bergerak di sepanjang tali pinggang penghantar.

Semua yang diperlukan untuk fungsi perapian adalah untuk memuatkan bunker khas dengan pelet kayu dan menetapkan parameter yang diperlukan pada panel kawalan elektronik. Selepas itu, sistem masuk ke dalam mod "pemanasan dengan pemanasan" - auger mula memberi makan pelet ke dalam relau, di mana ia dinyalakan. Ini membuka semua saluran udara (cerobong, "poddvalo9raquo;), yang mewujudkan draf udara yang diperlukan untuk penyalaan cepat.

Selepas itu, perapian pelet beralih ke mod operasi biasa - saluran udara sebahagiannya bertindih supaya haba "tidak terbang ke jalan". Pemanasan bilik, paling sering, berlaku oleh perolakan. Udara sejuk di dalam bilik kerana perbezaan tekanan melalui slot khusus di badan perapian menembusi rongga antara relau dan kulit. Di sana ia memanaskan, kembali ke bilik - mula beredar. Setelah perubahan suhu sejuk ke bilik panas, ia menjadi panas.

Pelet pelet dengan saluran udara

Memandangkan kadar pemanasan premis yang rendah oleh konveksi, model telah dibangunkan dengan menggunakan kaedah pemanasan yang berlainan. Ini adalah spesimen dengan saluran dan perapian pelet dengan litar air. Dalam kes pertama, sistem salur khas dipasang untuk pemanasan bilik-bilik, yang akan berlabuh terus ke tempat perapian.

Saluran udara boleh menembus ke bilik lain. Pada masa yang sama, cerobong boleh menyebarkan seluruh rumah. Kemudian, atas permintaan peraturan keselamatan kebakaran, sistem dilengkapi dengan peminat ekzos untuk membuat draf udara biasa.

Perapian dengan pemanasan air mempunyai beberapa ciri reka bentuk. Pertama, mereka mempunyai jaket air, yang terletak di antara badan dan relau. Kedua, pelet perapian dengan litar air mempunyai kebuk pembakaran tertutup, dan bekalan udara dijalankan hanya oleh kipas ekzos pratonton khas atau turbin.

Ketiga, reka bentuk sedemikian dikombinasikan dengan sistem bekalan air, yang semestinya mempunyai pam edaran. Prinsip operasi pendiangan seperti mudah: cecair sejuk di bawah tekanan memasuki jaket air, yang memanaskan dan sistem paip memasuki litar pemanasan - bateri, lantai yang dipanaskan dan penukar haba yang lain.

Kelebihan dan kelemahan perapian pelet

Kelebihan utama yang terdapat dalam perapian adalah kemampuan untuk kerja otonom jangka panjang. Selepas memuatkan corong dengan jumlah bahan api yang diperlukan dan menubuhkan sistem, sistem itu sendiri akan mengekalkan suhu yang dikehendaki di kediaman tersebut. Sistem automatik untuk menghilangkan residu abu dan menghisap pelet ke dalam relau, kerana peranti mudah, jarang gagal.

Kelebihan penting kedua ialah pengurangan kos operasi. Kos kayu pelet purata hanya 6 500 Rubles setiap 1 tan. Memandangkan penggunaan bahan api (kurang daripada 12 kg selama 30 jam operasi oleh peranti 6 kW), jumlah pelet ini cukup untuk memanaskan rumah selama 4 bulan.

Kos yang tinggi adalah kelemahan utama perapian pelet. Ulasan pengguna melaporkan bahawa pembelian dan pemasangan peranti itu lebih mahal daripada membeli, memasang dan menyediakan peralatan pemanas lain. Di samping itu, perapian seperti ini hanya boleh berfungsi dengan satu jenis bahan bakar.

Jika matlamat anda adalah untuk mewujudkan suasana asli di dalam rumah dan pada masa yang sama menyelesaikan masalah pemanasan, maka anda harus memberi perhatian kepada syarikat dari Scandinavia FlumenFire. Pengeluar ini adalah salah satu daripada sedikit yang mengeluarkan perapian pelet secara eksklusif. Semua model dibezakan dengan gabungan "reka bentuk rumah" dan ciri-ciri teknikal yang mengagumkan. Perwakilan yang terang adalah perapian CITRINA.

Jika anda sedang mencari yang murah, tetapi pada masa yang sama salinan yang boleh dipercayai, maka anda harus melihat dengan lebih dekat model syarikat domestik "Vesuvius 9raquo;. Pengilang ini hanya menubuhkan pengeluaran, dan setakat ini tidak dapat menggembirakan pelbagai yang kaya.

Model ditandakan sebagai PKP, berbeza dengan dimensi dan kuasa keseluruhan (7-8 kW). Perapian pelet "Vesuvius 9raquo; akan sesuai dengan anda sekiranya anda mencari penyelesaian yang murah untuk rumah percutian yang anda tinggalkan untuk musim sejuk. Kos salinan berbeza-beza, dan di kawasan yang berbeza boleh dari 32 hingga 45 ribu rubel.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − = 29