Perapian yang dipasang di dinding

Perapian elektrik dipasang di dinding: 9 sebab pemasangan

Perapian elektrik dipasang di dinding adalah alternatif yang sangat baik untuk perapian dengan api sebenar. Pada masa ini, perapian elektrik menggantikan perapian konvensional dengan api sebenar. Jika kita membandingkan perapian yang diperbuat daripada bata dengan cerobong, maka perapian elektrik melepasi mereka dengan banyak kriteria. Ia tidak perlu menjalankan kerja-kerja pembinaan untuk meletakkan perapian, anda tidak perlu mengambil permit daripada pemeriksa api bahawa ia selamat. Menghidupkan perapian elektrik ke soket, anda mendapat kesan api hidup. Dinding perapian dinding, ini adalah pilihan yang sangat baik untuk hiasan dan kesenangan di apartmen. Perapian ini menghiasi bukan sahaja ruang tamu, tetapi juga pejabat, bilik tidur dan bilik lain apartmen atau rumah.

Dinding perapian: 9 sisi positif

Di pangsapuri-pangsapuri moden, rumah-rumah sering dijumpai unsur-unsur kawasan pedalaman sebagai perapian yang dipasang di dinding. Perapian elektrik dipasang di dinding memainkan fungsi pemanasan, unsur hiasan yang sangat baik dan mewujudkan suasana nyaman yang menyenangkan. Perkara yang paling penting yang perlu anda perhatikan apabila membeli perapian itu adalah kuasa dan fungsi perapian dinding.

Di antara kelebihan perapian dinding adalah penting untuk mengetahui sifat estetik yang sangat baik dan hayat perkhidmatan yang panjang

Bagi sisi positif yang lain, kita boleh membezakan berikut 9:

 • Pembelian dan pemasangan tidak memerlukan kebenaran;
 • Penggunaan minimum elektrik dengan perapian seperti itu;
 • Operasi bukan hanya elemen hiasan, tetapi juga memanaskan apartmen;
 • Untuk memasang perapian tidak memerlukan banyak ruang, kerana model moden perapian elektrik dibuat dalam saiz kecil;
 • Sangat mudah untuk memasang dan menggunakan, anda hanya perlu menggantungnya di dinding dan pasangkannya ke cawangan;
 • Pemasangannya tidak memerlukan penjagaan yang serius, kadang-kadang perlu untuk lap dengan kain lembap dan segala-galanya;
 • Pelbagai pilihan perapian elektrik dipasang di dinding membolehkan anda memilih model yang sesuai dengan bahagian dalam apartmen atau rumah anda dan kelihatan hebat;
 • Ia mempunyai rintangan yang tinggi untuk api dan oleh itu boleh dihiasi dengan unsur hiasan seperti kayu, kaca, batu hiasan;
 • Pada masa ini, pendiangan elektrik dilengkapi dengan pelbagai fungsi - mengawal jarak, memanaskan bilik, kesan bunyi, menukar imej pada skrin.

Memilih perapian elektrik, anda tidak akan hilang. Tetapi yang paling penting mengagumi kebakaran, anda pasti akan percaya dengan keselamatan rumah anda.

Bagaimana untuk memilih perapian elektrik dipasang di dinding

Pemilihan pemasangan itu, langkah yang sangat bertanggungjawab, mesti mengambil perhatian serius. Perapian, ini adalah unsur yang harus menarik, dan tidak meruntuhkan diri anda sendiri.

Perapian elektrik dipasang di dinding harus dipilih berdasarkan gaya di mana pedalaman dibuat

Untuk memilih perapian yang dipasang di dinding, perhatikan butiran berikut:

 1. Tentukan di mana hendak dipasang. Dalam banyak aspek, penampilan pedalaman dan hiasan dipengaruhi oleh pilihan bilik yang betul. Sebagai contoh, di ruang tamu yang dihiasi di pedalaman moden akan kelihatan seperti perapian kecil persegi panjang dalam gaya "berteknologi tinggi", dan di pejabat peribadi anda perapian bentuk persegi dan dihiasi untuk pokok adalah sempurna.
 2. Fungsi perapian elektrik dipasang di dinding, sebagai contoh: pemanasan, cahaya malam atau hiasan bilik. Ini menentukan pilihan kuasa.
 3. Kualiti dan harga. Untuk memilih perapian yang dipasang di dinding, anda perlu memberi perhatian kepada firma, harga dan fungsi pengeluar. Pengeluaran yang sangat berkualiti akan menjadi jauh lebih mahal daripada percubaan konvensional, dan mempunyai banyak fungsi. Bole perapian murah akan mempunyai sebilangan kecil fungsi dan mungkin tidak memenuhi jangkaan anda.
 4. Berat dan dimensi apabila memasang perapian elektrik dipasang di dinding. Untuk membeli perapian dinding, anda perlu tahu: semakin besar model perapian, semakin banyak berat badannya. Secara umum, banyak perapian elektrik berat dari 10 hingga 20 kg. Perapian berat dinasihatkan dipasang di dinding konkrit. Pada permukaan yang lebih rapuh, seperti papan gypsum, dinding serpai, disyorkan untuk memasang versi perapian elektrik.

Mengambil kira semua petunjuk ini semasa membeli. Sejak di masa depan, mereka akan menjejaskan operasi.

Pendiangan, dinding, elektrik, di pedalaman: pemasangan dan sambungan

Cara memasang dinding api elektrik boleh dibahagikan kepada 2 jenis:

1
 • Dipasang di dinding;
 • Penggunaan peralatan untuk pengikat khas.

Perapian elektrik dipasang di dinding kelihatan baik di kawasan pedalaman, yang dibuat dalam gaya berteknologi tinggi, moden atau minimalis

Pemasangan khas dipasang di permukaan dinding dengan menggunakan bar, yang dipasang pada dinding oleh beberapa pengikat. Agar saudara-mara dan rakan-rakan selamat, adalah perlu untuk mengikat perapian elektrik dengan selamat dan boleh dipercayai. Untuk dipasang di dinding yang dipenuhi dengan konkrit atau dipagari dengan menggunakan batu permata, diameter optimumnya ialah 6 mm, dan panjang 6 cm. Tembok, selesai dengan papan gypsum, menahan model api yang lebih ringan. Bar untuk pemasangan dipasang dengan bantuan bolt atau dowel khas. Dalam rangka perapian elektrik dipasang di dinding untuk memegang lebih kuat di dinding plasterboard, perlu memasang balok kayu dalam pemasangan bersama-sama dengan pemasangan perapian dinding. Dalam kes ini, pengikat diri diikat dengan ukiran pada pokok panjang 3 cm.

Perapian elektrik dalaman, yang dibina di dinding adalah popular, ia menghasilkan kesan perapian batu yang sebenar dan memberikan pandangan yang sangat baik di bahagian dalam bilik. Dengan kombinasi komponen dalaman dan hiasan hiasan yang betul, selepas pemasangannya, sukar untuk membezakan perapian seperti itu dari ruang tamu. Tetapi cara memasang perapian itu dianggap sukar, kerana untuk memasangnya di dinding, anda memerlukan portal khas. Mereka membuat portal itu paling kerap dari profil logam dan eternit.

Bagaimana untuk memasang bio-fireplaces dalam niche, anda boleh belajar dari arahan foto di Internet. Ini akan membantu anda bukan sahaja untuk membina peranti rata ke dalam dinding, tetapi juga kedudukan yang betul dengan perapian gantung.

Mendiang perapian: bagaimana memasangnya

Perapian hingar dekoratif dipasang di dinding dengan bantuan kit aksesori khas untuk pengancing dan pemasangan. Walau bagaimanapun, tidak semua pengeluar menjaga peralatan tersebut. Perlu diberi perhatian kepada firma Blyss. Pengilang ini sentiasa mengambil kira semua butirannya.

Sebelum memasang perapian gantung, nampaknya menonton video latihan dan berkenalan dengan cadangan pakar

Pemasangan dijalankan mengikut arahan pengeluar. Sebagai peraturan, kurungan khas digunakan untuk mengikat, yang dibuat sesuai dengan cangkerang luar perapian.

Bergantung pada dimensi, hiasan dan bahan dari mana ia dibuat, berat perapian dinding berubah. Ia boleh menimbang lebih daripada 20 kg, dalam kes ini, pengikat perapian dibuat pada dinding pendukung atau pada sekatan rumah. Dalam keadaan ini, sebuah pemasangan dowel dengan diameter sekurang-kurangnya 6 mm dan panjang 8 cm digunakan. Sekiranya dipasang di atas papan papan gypsum, permukaannya perlu diperkukuhkan di tempat-tempat di mana perapian akan dipasang.

Pelbagai perapian elektrik dipasang di dinding (video)

Perapian elektrik dipasang di dinding, ini adalah cara untuk mengubah pedalaman anda. Untuk membawa masuk bilik nota keselesaan dan ketenangan. Ini adalah kerana pemasangan ini, anda tidak boleh menekankan reka bentuk bilik sahaja, tetapi menjadikannya mulia dan mewah. Kepada semua rancangan telah berjaya, pendekatan pemerolehan dengan tanggungjawab dan kecerdasan. Jangan membeli perkara pertama yang menangkap mata anda, dan artikel kami akan membantu anda memberikan perunding dengan soalan yang betul semasa membeli.

Perapian dinding elektrik: kesan nyalaan api di setiap rumah

Perhimpunan keluarga berhampiran perapian adalah mimpi bahawa ramai penduduk bangunan pangsapuri dianggap mustahil. Sesungguhnya pemasangan di rumah pelbagai tingkat perapian ini hampir mustahil - perduaan klasik memerlukan peralatan cerobong asap dan permit khas. Walau bagaimanapun, tidak semuanya sedih, terdapat perapian elektrik yang boleh dipasang walaupun di dalam bilik asrama. Perapian yang dipasang di dinding yang padat dalam badan yang langsing sesuai harmoni ke pedalaman yang bergaya dan tidak mengambil banyak ruang.

Perapian elektrik - hujah yang baik untuk membeli

Pendiangan elektrik moden tidak dapat dibandingkan dengan pemanas dan lampu konvensional. Teknologi terbaru membolehkan tiruan realistik api sebenar, mewujudkan ilusi lengkap bahasa menari api hidup.

Sebagai perbandingan dengan perapian pembakaran kayu, perapian elektrik mempunyai banyak kelebihan:

 1. Pemasangan perapian elektrik tidak memerlukan koordinasi dan kos tambahan bagi peralatan cerobong itu.
 2. Untuk "penyalaan" dari perdiangan elektrik, anda tidak perlu menyimpan arang batu dan kayu api - hanya sambungkan peranti itu ke sumber kuasa.
 3. Peralatan elektrik tidak perlu dibersihkan daripada residu bahan bakar, jelaga dan jelaga.
 4. Pendiangan elektrik boleh bekerja dalam mod kesan visual tanpa fungsi pemanasan, yang membolehkan menikmati keindahan api di malam musim panas yang panas.
 5. Perapian yang membentuk "api elektrik" tidak mengeluarkan karbon monoksida semasa operasi dan tidak kering udara.
 6. Peralatan elektrik tidak terikat pada cerobong, jadi mereka boleh dipasang di mana-mana sahaja di dalam bilik.
 7. Bagi pengeluaran perapian elektrik, bahan-bahan yang murah boleh digunakan, yang memberi manfaat kepada kos akhir.

Pilihan pemasangan untuk pendiangan elektrik

Pendiangan hiasan, yang dikuasakan oleh elektrik, boleh menjadi lantai, dinding, tersembunyi, bersudut, dipasang di dinding dan terpisah. Model tertanam memerlukan pembinaan portal, pemasangannya lebih baik untuk disediakan di peringkat pembaikan. Sesetengah pertunjukan hiasan boleh dibina menjadi perabot, selalunya di pedalaman pangsapuri terdapat perapian yang dibina ke dalam dinding perabot atau ke kabinet TV.

Sumber haba berasingan tidak sukar untuk mencari tempat di bilik yang luas di mana-mana peringkat reka bentuk dalaman. Adalah paling munasabah untuk memperuntukkan tapak ke pusat ini di tengah-tengah bilik, yang akan membolehkan bukan sahaja untuk menghiasi kediaman, tetapi juga memanaskan sama rata seluruh bilik.

Perapian yang dipasang di dinding dipasang di dekat dinding, yang membolehkan anda mendapatkan ilusi dari perapian terbina dalam. Sangat spektakuler di ruang tamu akan melihat perapian yang bersistematik-sudut, susunan ini tidak memerlukan banyak ruang dan membolehkan anda memaksimumkan penggunaan kawasan perumahan atau ruang pejabat percuma.

Bagi bilik-bilik kecil, model dinding padat adalah ideal. Walaupun ketebalan minimum kes itu, mereka secara realistik mewujudkan ilusi "firebox" penuh dan api hidup.

Dengan jenis lampiran, perapian yang dipasang di dinding adalah hinged dan terbina dalam. Pemasangan dan sambungan model hinged mengambil beberapa minit, dan jika perlu, dekorasi boleh dipindahkan ke bilik lain atau diambil bersama mereka pada musim panas di dacha.

Peranti terbina dalam dipasang di dinding palsu plasterboard atau di niche di dinding. Dalam kes ini, sukar sukar untuk menyembunyikan pendawaian yang membawa kepada sumber kuasa. Di sisi lain, pembinaan tembok yang dipasang dengan dindingnya menyerupai perapian kayu yang terbakar dengan kayu yang dibina ke dalam dinding. Semasa pemasangan, disyorkan untuk menyediakan kemungkinan pembongkaran, yang diperlukan untuk penyelenggaraan peralatan elektrik.

Bagaimana "api elektrik" berfungsi

Model pertama perapian elektrik dilengkapi dengan lampu belakang yang tidak berkedip, maka fokus muncul dengan reflektor yang memperlihatkan silau yang "berapi" pada kayu bakar buatan dan skrin kaca. Kesan lidah yang menarik dari atas telah dicapai dengan memutar reflektor dan memasang skrin kaca tambahan di bahagian atas relau.

Dalam perapian moden, lampu LED digunakan, menyamai kelipan model arang batu yang munasabah dan pembakaran kayu bakar buatan. Dalam perkembangan terkini, pengeluar menggunakan teknologi terkini api sebenar, berdasarkan pencahayaan artistik stim yang dihasilkan oleh penjana stim terbina dalam. Menarik menarik seperti gambar yang membakar kayu secara beransur-ansur dan mengubah warna arang penyejuk. Keamatan lampu belakang melemah di bahagian atas, jadi wap di bahagian atas menyerupai asap sebenar.

Sebagai tambahan kepada kesan hebat, beberapa model dilengkapi dengan bunyi latar belakang. Memecahkan kayu membakar dihantar melalui pembesar suara, mengisi bilik dengan bunyi tidak mengganggu. Jika anda mahu, anda boleh mematikan bunyi.

Pemanas elektrik yang dipanaskan

Kemungkinan menggunakan perapian dekoratif sebagai pemanas sepenuhnya membantu di dacha, serta di luar musim dan pada hari-hari sejuk, apabila pemanasan pusat tidak dapat menampung tugas itu. Di dalam perapian dinding ultrathin, pemanas inframerah paling kerap digunakan.

Peranti inframerah tidak memanaskan udara, tetapi objek di kawasan tindakan mereka, yang memastikan kesamaan maksimum untuk memanaskan dari kebakaran sebenar. Perapian seperti ini beroperasi dengan senyap, menggunakan minimum elektrik, tidak membuat peredaran udara dan tidak membakar oksigen.

Pengilang perapian memberi produk mereka pelbagai fungsi tambahan. Ia mudah apabila peranti mempunyai pemasa yang membolehkan anda untuk menghidupkan dan mematikan peranti. Termostat diperlukan jika peranti digunakan sebagai sumber haba yang malar. Bagi keselesaan pengguna maksimum, instrumen dilengkapi dengan kawalan jauh.

Api tanpa haba - perapian hiasan

Jika masalah pemanasan bilik diselesaikan secara terpusat, tidak masuk akal untuk membeli perapian dengan fungsi pemanas. Model yang mencipta kesan visual api, sesuai untuk pangsapuri dan rumah bandar dengan sistem pemanas penuh. Oleh sebab api dekoratif tidak mengeluarkan haba, ia boleh dibina di dalam perabot, dipasang di bilik mandi, bilik tidur dan bilik kanak-kanak, tanpa rasa takut dekat dengan elektronik dan hiasan berbahaya.

Berbanding dengan pemanas perapian, model-model ini jauh lebih menjimatkan. Penggunaan elektrik mereka tidak lebih daripada mentol elektrik dengan kekuatan 100 watt. Nah, jika peranti itu dapat menyesuaikan keamatan cahaya dan pergerakan "api". Dalam kes ini, perapian boleh digunakan sebagai lampu tugas.

Petua untuk memasang perapian elektrik

Perapian elektrik boleh dipasang di mana-mana sahaja, tetapi penting untuk mempertimbangkan bahawa sinaran matahari dapat mengurangkan kesan visual. Untuk sambungan perapian dengan kuasa tidak lebih daripada 2 kW, outlet standard dengan grounding cukup. Sesetengah pengrajin mengesyorkan menyambungkan peranti secara langsung, tetapi pakar tidak menasihatinya, kerana dengan sambungan sedemikian mungkin kehilangan jaminan pengilang. Kepada rosette itu tidak mengelirukan dan tidak mengganggu api yang mengagumi, apabila berdinding boleh tersembunyi di belakang bingkai hiasan.

Memasang perapian elektrik, dan terutama perapian di dinding dan perabot, memerlukan pematuhan terhadap peraturan keselamatan, wajib apabila bekerja dengan semua peralatan elektrik. Jika anda tidak mempunyai kemahiran untuk bekerja dengan peralatan elektrik, lebih baik menghubungi pakar segera.

Tanya mereka dalam komen

Terangkan soalan anda dengan seberapa banyak detail yang mungkin dan pakar kami akan menjawabnya

Saya sangat suka perapian. Pada mulanya kita berfikir tentang perapian gas, tetapi terdapat terlalu banyak nuansa dengannya. Kami tidak mempunyai peluang untuk membuat lencongan untuk cerobong, dan tanpa ini tiada siapa yang memberikan permit. Secara umum, untuk menghasilkan masalah yang tidak perlu, mereka memasang perapian elektrik dengan fungsi pemanas. Kami memilih model dengan termostat. Memanas pangsapuri dengan baik, dari 16-17 hingga 24-25 darjah. Api di dalamnya, seperti sekarang.

Perapian yang dipasang di dinding elektrik

Di dunia moden, perapian tidak kurang popular daripada pada Zaman Pertengahan. Tetapi untuk melihat perapian batu klasik sekarang anda tidak boleh di mana-mana, untuk menggantikan klasik datang perapian dipasang dinding elektrik. Bangunan moden ini menggabungkan unsur-unsur hiasan dan fungsi utama perapian - memanaskan bilik.

Pendiangan elektrik biasanya kelihatan seperti skrin plasma, di dalamnya adalah pembakar dengan api. Prinsip pembinaan dinding dilakukan dengan menukarkan tenaga elektrik menjadi tenaga termal. Untuk mensimulasikan proses pembakaran, log hiasan dan arang dibentangkan di bahagian bawah relau. Untuk menjadikannya lebih munasabah, perapian mini dilengkapi dengan lampu khas dan cermin, yang bersama-sama menghasilkan kesan api.

Spesifikasi teknikal perapian elektrik bergantung terus kepada pengilang dan reka bentuk mini-perapian. Ini termasuk:

 1. Saiz (kedalaman, ketinggian, lebar). Dalam hal ini, pendiangan boleh sama ada kecil (10cm. / 30cm. / 50 cm.) Dan besar (40 cm. / 200 cm. / 250 cm.).
 2. Kuasa. Ciri ini berkisar dari 1 kW hingga 2.5 kW. Lebih banyak kuasa, semakin besar kawasan itu boleh memanaskan api elektrik.
 3. Bahan. Badan perapian sering nipis, jadi ia terdiri dari kaca, plastik atau logam. Tetapi panel depan sentiasa diperbuat daripada kaca, supaya api dapat dilihat dengan jelas.

Dinding perapian dinding mempunyai 4 ciri utama:

 1. Pemanasan. Biasanya udara dipanaskan dengan cara convector, tetapi ada pilihan lain - pemanas khusus. Pilihan kedua digabungkan dengan kipas, yang menyumbang kepada pemanasan pantas bilik. Dan termostat elektronik dapat mengekalkan suhu yang dikehendaki.
 2. Pengiring suara. Agar perapian elektronik menjadi lebih lengkap, ia menggabungkan pemain yang menghasilkan semula bunyi log yang membara. Di samping itu, anda boleh menggunakan penyambung khas untuk memasang pemacu kilat USB dengan muzik kegemaran anda.
 3. Kawalan jauh. Anda boleh mengawal kerja perapian dinding dari mana-mana, jadi peranti moden dilengkapi dengan alat kawalan jauh. Dengan bantuannya, fungsi seperti kelajuan dan tahap pembakaran, kecerahan mod cahaya dan operasi dikawal. Terutamanya peranti teknologi dikawal melalui telefon pintar.
 4. Sistem pemurnian udara. Perapian mini dalam reka bentuknya mempunyai penapis yang menghilangkan udara bukan sahaja dari zarah-zarah debu, tetapi juga bakteria berbahaya dan pelbagai resin. Penjana stim ultrabunyi mampu melembapkan udara dengan stim, sambil menghasilkan kesan asap di belakang panel depan perapian.

Untuk memilih perapian yang betul dan sesuai untuk rumah anda, walaupun sebelum membeli, tentukan sendiri semua fungsi yang anda mahu lihat di dalamnya. Dan juga jangan lupa tentang penyelesaian warna, supaya perapian itu tidak banyak menentang latar belakang pedalaman anda.

Tanya soalan: Sekiranya perapian memanaskan bilik atau adakah ia hanya perlu disesuaikan dengan baik ke pedalaman? Sekiranya anda ingin melepaskan diri di perapian elektronik, pastikan anda memilih peranti dengan kapasiti terbesar apabila membeli. Sekiranya fungsi mini-fireplace berfungsi sebagai lampu malam, maka dalam hal ini patut diberi perhatian pada masa operasi yang berterusan.

Pada akhirnya, anda perlu menentukan lokasi perapian dinding di rumah anda. Ini bergantung pada saiz dan reka bentuk gerak mini.

Cara memasang perapian dinding:

 1. Sebelum memasang, anda mesti memilih dinding yang betul untuk meletakkan perapian.
 2. Bekalan wayar elektrik ke tapak pemasangan. Pasang soket dan butang kuasa.
 3. Tentukan jenis pemasangan: Menyerahkan atau menggantung. Perapian dinding boleh ditempatkan dengan teliti dalam ceruk kabinet, atau anda boleh menggantungnya di dinding.
 4. Pegang plat pemasangan ke dinding. Jika anda perlu memasang perapian pada dinding konkrit, maka anda memerlukan panjang dowel lebih daripada 50 mm. Dan pada tembok eternit perapian tetap dengan dowel polipropilena. Selepas penetapan, anda boleh memasukkan kord ke soket kuasa dan menghidupkan perapian.

Semasa pemasangan, ingat keselamatan kebakaran dan kemudian anda akan mendapat reka bentuk yang sangat baik dan pelbagai fungsi di rumah anda.

Tempat yang paling sesuai untuk perapian dinding adalah dinding terluas di bilik bertentangan dengan sofa atau katil. Ini bererti bahawa perapian dengan mudah boleh dipasang di bilik tidur atau di ruang tamu.

Meletakkan di dinding adalah mudah kerana pemasangan tidak memerlukan pengetahuan dan masa yang khusus. Juga, perapian dinding sentiasa kelihatan cantik dan tidak mengambil terlalu banyak ruang.

Terdapat beberapa larangan untuk meletakkan perapian dinding di dalam bilik. Perapian mini dilarang keras untuk diletakkan di sebelah tingkap. Dalam kes ini, kesan visual merenung perapian akan menguap. Juga, jangan menggantung perapian di dinding, yang berselerak dengan gambar atau lukisan. Tidak kira apa ukuran sifat-sifat ini, mereka tidak boleh, jika tidak, keindahan keseluruhan perapian akan pudar terhadap latar belakang mereka.

Tiada peraturan dan trend fesyen khas mengenai pilihan perapian dinding. Oleh itu, anda boleh memilih perapian dalam apa jua gaya, hanya memberi perhatian kepada keinginan dan kemungkinan kewangan anda sendiri. Perapian dinding boleh dibuat dalam pelbagai gaya dan mempunyai fungsi minimum atau maksimal semua bergantung pada anda. Jangan lupa tentang fungsi utama perapian moden, yang bukan pemanasan premis, tetapi hiasan itu. Perapian yang dipilih dengan tepat akan memberi anda perkhidmatan jangka panjang, menyenangkan anda dan keluarga anda.

Semua hak terpelihara, 14+

Menyalin bahan tapak adalah mungkin hanya jika anda memasang pautan aktif ke laman web kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

8 + 1 =