Permohonan spesifikasi plat CSP

Papan simen-zarah - di mana untuk memohon bahan sejagat?

Papan simen-zarah (DSP) adalah bahan bangunan sejagat yang sesuai untuk kedua-dua aplikasi dalaman dan luaran. Mana jumlah ciri-ciri ia mendahului mana-mana bahan lembaran berdasarkan kayu (papan serpai, OSB), kerana, sebagai tambahan kepada haba yang tinggi dan bunyi penebat kualiti, serta kekuatan terpuji dan, plat DSP mempamerkan ketahanan api diterima dan hampir tidak ada pengecutan atau warpage. Dengan DSP ini boleh cat, grout, menghiasi seramik (jubin) atau tepi.

Apa yang dilakukan oleh plat ini - adakah mereka memerlukan aditif

DSP adalah bahan binaan berbilang serpihan, dalam proses pembuatan yang mana simen portland dan bahan kayu digunakan. Di samping itu, komposisi plat termasuk tambahan bahan kimia khas yang membolehkan bahan utama bersebelahan tanpa sebarang masalah. Lagipun, di bawah keadaan biasa, kayu tidak mesra dengan simen, yang menimbulkan kelembapan berlebihan dan warping yang berkaitan dan membusuk bahan.

Simen dan tuang Portland digunakan untuk mengarang DSP

Penggunaan bahan tambahan khas (sehingga 2.5-3% daripada jumlah isipadu) menghapuskan kesan negatif kejiranan kayu dan simen, memberikan DSP sifat berguna komponen pertama dan kedua sebagai rintangan haba dan rintangan api. Dan kerana nisbah peratusan - pada 24% daripada pokok akaun untuk 65% daripada simen - plat juga memperolehi kualiti positif lain: kekuatan tinggi, rintangan fros, sifat kalis bunyi, kebolehtelapan wap dan mengabaikan sepenuhnya bahan itu oleh serangga dan tikus.

Selain itu, pada masa yang sama, papak kayu dan simen menunjukkan kualiti seperti ketahanan terhadap kulat, rintangan kelembapan, ketahanan terhadap pengecutan suhu dan keserasian dengan kebanyakan bahan penamat, yang diterangkan oleh lekatan yang dicemburui. Pada masa yang sama, bahan tambahan kimia di DSP tidak termasuk bahan-bahan yang berbahaya kepada alam sekitar, kerana ia tidak mengandungi asbestos atau formaldehid.

Apakah spesifikasi dan saiznya

Perusahaan domestik menghasilkan plat pertama DSP untuk lantai dan dinding dari akhir 1980-an. Kini bahan pembinaan dan penamat komposit ini dihasilkan di enam perusahaan, mengikuti pelbagai saiz berikut:

 • Panjang - dari 2,7 hingga 3,2 m Dan plat paling popular adalah 3 meter panjang.
 • Lebar adalah tepat 1.25 m. Saiz ini adalah sejenis standard yang mentakrifkan langkah peti apabila menghias permukaan DSP.
 • Ketebalan - dari 8 hingga 36 mm. Dan parameter ini membahagikan nomenklatur ke dalam 7 saiz standard, dan kedalaman lembaran yang paling panjang ialah 10, 16 dan 20 mm.

Ketebalan dan panjang lembaran itu memberi kesan seperti nilai berat DSP. Dan paling tidak, papak 8 milimeter adalah panjang 2.7 meter - 36.45 kg, dan berat maksimum akan berada pada kepingan 36 mm 3,2 meter panjang - 194,4 kg.

Ciri teknikal yang lain dari lembaga DSP adalah seperti berikut:

 • Ketumpatan adalah dari 1.2 hingga 1.4 t / m 3. Perbezaan ketumpatan bergantung kepada tahap kelembapan, yang boleh tidak stabil (standard membenarkan turun naik dalam 3%).
 • Kekuatan - untuk lenturan 9-12 MPa, untuk ketegangan - 0.4 MPa. Seperti yang anda dapat lihat, piring itu bertindak dengan tidak baik untuk kedua-dua lenturan dan peregangan. Satu lagi perkara - ubah bentuk longitudinal. Dalam kes ini, rintangan DSP begitu besar sehingga dapat digunakan untuk menguatkan dinding galas rumah.
 • Kelembapan standard ialah 9%. Tambahan pula, selepas seharian tinggal di dalam air, indeks ini meningkat hanya kepada 16%, dan dimensi linear daun berbeza-beza sebanyak 0.3% panjang dan tebal 2%.
 • Kebolehtelapan wap ialah 0.03 mg / (m · h · Pa). Terima kasih kepada struktur berliang, lembaran simen-zarah dirujuk sebagai bahan "pernafasan", yang, digabungkan dengan asas ekologi umum, meningkatkan daya tarikan pilihan ini di mata pembina rumah selamat untuk orang ramai.
 • Pekali kekonduksian terma adalah 0.26 W / (m · K). Dengan kayu yang bersih, helaian seperti itu tidak boleh dibandingkan (0,15), tetapi berbanding dengan brickwork (0,7), papan zarah simen kelihatan sangat bermaruah, dan berbanding dengan konkrit tulen (1.75) ia amat menakjubkan.

1

DSP domestik dihasilkan di enam perusahaan

Bagaimanapun, apa pun plat DSP menunjukkan ciri teknikal - penggunaan bahan ini berkaitan dengan penyelesaian masalah sempit, yang akan dipertimbangkan di bawah dalam teks.

Kelemahan slab simen dan cip - apa yang mereka

Selepas mengkaji semula ciri-ciri, saya ingin menyebut kekurangan DSP. Pertama sekali, adalah perlu untuk memasukkan berat yang ketara lembaran, yang membuatnya sukar untuk mengangkut panel ke lantai atas atau bumbung. Walau bagaimanapun, helaian 10- atau 16 milimeter biasanya digunakan untuk membentuk poket bumbung, beratnya tidak melebihi 75-85 kilogram, yang boleh diterima oleh briged roofer sebanyak 3-4 orang.

Kekurangan DSP - kekuatan lenturan rendah

Kekurangan utama kedua DSP adalah kekuatan lenturan yang rendah. Lempengan tersebut tidak sesuai untuk pembinaan gerbang dan bentuk seni bina yang lain dengan garis melengkung. Bagaimanapun, jika perlu, kunci OSB yang sama boleh menjadi tempat papan simen-zarah.

Amalan permohonan dalam kerja luar - di mana ia akan berguna

Oleh kerana rintangan fros tinggi dan rintangan kelembapan yang boleh diterima, yang mana mana-mana papan zarah simen mempunyai, penggunaan bahan ini dalam kerja-kerja luar akan dibenarkan walaupun dalam kes 8mm lembaran nipis. DSP digunakan dalam pembinaan facades yang berventilasi. Dalam kes ini, di atas dinding bangunan beacon diisi, di atasnya kepingan simen dan serpihan diletakkan. Penamat selanjutnya bergantung kepada tahap pengisaran sebelah luar panel. Bahan yang tidak berwarna dapat ditutup dengan plester, tidak melupakan mesh memperkuat. Lembaran Grind biasanya dicat, atau dibiarkan, seperti yang ada.

Di samping itu, kerana rintangan kelembapan tinggi DSP, penggunaan bahan ini juga mungkin dalam konteks asas untuk memasang acuan yang boleh tanggal atau tidak boleh ditanggalkan. Ketegaran tinggi, warping minimum dari kelembapan dan rintangan air sebenar menjadikan bahan ini sebagai bentuk yang ideal digunakan semula atau penggunaan tunggal. Selain itu, lembaran mudah diproses, yang membolehkan untuk memasang struktur walaupun konfigurasi yang sangat rumit. Dan sebagai acuan tetap DSP mempunyai kelebihan tambahan - lembaran ini akan berfungsi sebagai kalis air, di sepanjang cara penebat dasar.

Panel sandwich berdasarkan kepingan cip dan simen juga sangat popular. Bahan binaan seperti itu membolehkan anda membina rumah dalam beberapa bulan. Dalam kes ini, kelebihan utama DSP adalah ketebalan lembaran, yang mencapai 3.6 sentimeter dan membolehkan untuk memperkuat ketegaran keseluruhan struktur. Oleh itu, dari sandwic berdasarkan lembaran tersebut, adalah mungkin untuk membina rumah-rumah di mana-mana bilangan tingkat. Benar, panel sandwic yang diperbuat daripada lembaran tugas berat 36mm beratnya lebih daripada 400 kilogram, yang agak merumitkan proses pembinaan.

Plat DSP sering digunakan untuk fasad

Dalam bangunan rumah bingkai, slaid DSP digunakan bukan sahaja untuk tingkat lantai atau loteng. Dalam kes ini, panel digunakan sebagai kulit, mereka disumbat ke rak bingkai dengan penghalang wap yang telah disediakan terlebih dahulu. Dan dari luar, papak adalah terlebih dahulu, menaikkan lekatan permukaan, dan kemudian dicat atau ditampal, mendapatkan permukaan luar yang menarik. Nah, dan untuk penebat di rumah bingkai akan memenuhi lapisan dalaman bulu mineral, terletak di antara rak bingkai, jadi rintangan haba DSP dalam kes ini boleh diabaikan.

Penamat dalaman dan susunan lantai - untuk setiap rasa

Sekiranya anda mempunyai lembaga DSP, penggunaan bahan ini dalam kerja rumah hanya terbatas oleh imaginasi anda. Lembaran menghasilkan roughing berkualiti tinggi untuk dinding atau bingkai. Dan pada mereka, anda boleh meletakkan lapisan plaster atau primer dan kertas dinding dengan kertas dinding atau overlay dengan jubin, jadi DSP pergi ke kawasan basah (bilik mandi, pancuran, tandas, dapur), dan ke bilik biasa. Lembaran tebal boleh digunakan untuk pemisahan dalaman.

Panel 24- atau 36-milimeter digunakan walaupun tanpa bingkai. Mereka disusun pada 2 atau 3 helai, dibaiki ke siling dan lantai.

Langkah ini membolehkan anda mempercepatkan susunan pedalaman, dan terima kasih kepada asas kayu di DSP, anda tidak boleh hanya sekrup di skru, tetapi juga paku tukul, gantung gambar, cermin, rak atau hiasan. DSP di kawasan pedalaman dihargai kerana ketahanan api yang tinggi. Bahan ini bukan sahaja menghadapi api terbuka selama 50 minit, tetapi juga tidak melepaskan produk pembakaran toksik. Oleh itu, panel tersebut diklasifikasikan sebagai jenis bahan bangunan yang mudah terbakar G1 - secara berasingan DSP tidak akan terbakar dalam keadaan apa pun.

Walaubagaimanapun, bidang aplikasi yang paling biasa bagi papak seperti itu adalah lantai interstorey, socle atau loteng. DSP untuk lantai atau siling membeli lebih daripada rela. Bahan ini boleh digunakan untuk melindungi papan papak konkrit, menguatkan lantai bingkai, meningkatkan rintangan kelembapan dasar kayu. Pemasangan lantai (lantai socle) berdasarkan DSP menganggap operasi berikut:

 • Penebat kalis air dan bunyi diletakkan di atas jawatan sokongan.
 • Ke atas meletakkan lag (bar 5 x 8 centimeter) dan bar tengkorak. Langkah penempatan ialah 60 sentimeter.
 • Papan dilengkapi dengan papan papan atau slaid DSP nipis - permohonan untuk lantai kasar jenis tebal tebal tidak akan dibenarkan untuk sebab-sebab praktikal. Lagipun, lantai ditutup dengan pemanas sahaja.
 • Di atas dek meletakkan membran kalis air dan lapisan penebat. Dan ketebalan lapisan ini harus 2-3 cm kurang daripada kedalaman lag - ruang ini akan berada di bawah jurang pengudaraan.
 • Akhirnya, satu helaian DSP diletakkan pada ketinggalan dan dipasang pada skru sendiri yang mengetuk konvensional dengan kepala countersunk.

Dengan bertindak dengan cara ini, adalah mungkin untuk mendapatkan lantai yang panas dengan ciri-ciri kekuatan yang sangat baik walaupun dengan lembaran simen yang terikat dengan simen 20 mm. Panel dengan ketebalan 24-36 mm boleh diletakkan pada podsypku pasir atau tanah liat tampan, meninggalkan tiang. Bagi rumah kediaman, teknologi ini tidak sesuai, tetapi untuk kemudahan penyimpanan papan seramik bersaiz tebal, ciri-ciri teknikal yang menunjukkan kesanggupan untuk menahan beban operasi yang besar, akan tiba pada masa yang sesuai.

Penyebaran maklumat penuh atau separa dari laman web tanpa menunjukkan pautan aktif kepadanya dilarang.

Lembaga DSP: spesifikasi teknikal, aplikasi

Di antara bahan plat dan lembaran yang digunakan untuk hiasan dan pembinaan sekatan dan pelbagai elemen reka bentuk, seseorang tidak dapat memintas papan cement-chip atau DSP. Sudah tentu, popularitinya lebih rendah daripada drywall, tetapi, sebagai persembahan amalan, terdapat tempat untuknya di dunia moden. Selalunya, papak DSP digunakan oleh pembina sebagai acuan. Ia rata, dengan kekuatan yang baik, ditambah - dengan bantuannya untuk memasang bentuk lebih cepat daripada dari papan.

Ramai mungkin ragu-ragu bahawa penggunaan DSP dianjurkan untuk pembinaan acuan. Lagipun, ia boleh digantikan, sebagai contoh, dengan logam atau papan lapis, juga digunakan. Mungkin, tetapi plat dengan ketebalan 24-26 mm boleh menahan beban yang agak serius. Di samping itu, jika anda memasang acuan tetap dengan menggunakan bahan ikatan simen, maka, anda sebenarnya akan mendapat asas selesai atau unsur struktur bangunan yang lain. Dan ini dalam banyak situasi adalah tambah besar.

Di samping itu, adalah perlu untuk mengambil kira syarat di mana premis yang digunakan akan dikendalikan. Sebagai contoh, jika gim ini gim, maka tentang mana-mana papan eternit ia tidak boleh pergi. Dia tidak dapat menahan bola. DSP slaid kekal. Mereka boleh digunakan untuk mengikat dan memasangkan rumah bingkai. Lebih baik daripada bahan ini untuk nilai ini hari ini tidak dapat dijumpai. Kelebihannya juga keupayaan bukan sahaja untuk melukis bahan mencukur simen, tetapi juga untuk menggunakannya sebagai penamat penamat. Manfaat pengeluar hari ini menawarkan bermacam-macam besar dengan pelepasan untuk bahan-bahan yang berbeza, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

Dari namanya menjadi jelas bahawa komponen utama bahan ini adalah simen (65%) dan tatakan kayu (24%). Semua ini dicampurkan dengan air (8.5%), dan pelbagai aditif meningkatkan ciri-ciri teknikal plat (2.5%) ditambah kepada campuran yang dihasilkan.

Dua jenis bahan cip digunakan dalam proses pengeluaran papan DSP. Mereka berbeza mengikut saiz: kecil dan sederhana. Plat itu sendiri mempunyai struktur tiga lapisan, dan oleh itu lapisan kedua dipenuhi dengan serutan saiz sederhana, dan pada yang pertama dan ketiga kecil. Proses pengeluaran itu sendiri diteruskan dalam urutan berikut.

 • Mencampurkan tatanan dengan tambahan hidrasi dibuat.
 • Dalam campuran yang dihasilkan ditambah gred simen M500.
 • Air dicurahkan.
 • Penyelesaiannya dicampur dengan sempurna sehingga jisim homogen diperolehi.
 • Lapisan pertama dengan tusuk halus dituangkan ke dalam acuan.
 • Lapisan kedua adalah saiz cip sederhana.
 • Dan lapisan ketiga.
 • Menekan dilakukan.
 • Selepas itu, bahan separuh siap dipanaskan hingga + 90 ° C selama lapan jam.
 • Selanjutnya, dalam masa 13-15 hari, ia dikeringkan dalam keadaan semula jadi.
 • Selepas itu, bergantung pada parti, ia sama ada digilap atau disimpan.

Hakikat bahawa ini adalah bahan tahan lama yang boleh difahami, kerana komposisinya termasuk komponen simen. Tetapi ia juga tahan kelembapan kerana penggunaan komponen penghidratan. Plus, slaid DSP mempunyai keupayaan menanggung beban yang sangat baik, yang tidak boleh dikatakan mengenai GKL atau papan lapis. Tetapi banyak bergantung pada parameter plat.

Bagi lebar, ia adalah standard - 1.2 m Tetapi ketebalan dan panjang adalah dimensi yang berbeza dalam julat yang agak besar. Bagi panjang, pengeluar boleh memotongnya ke sebarang saiz, jika lot pesanannya besar. Tetapi ada nilai standard: 2.7; 3.0; 3,2 dan 3,6 m.

Bagi ketebalan, terdapat juga julat yang baik di sini: dari 8 hingga 40 mm. Oleh itu, berat produk akan berkembang dengan ketebalan yang semakin meningkat. Contohnya, plat dengan panjang 2.7 m dan ketebalan 8 mm berat 35 kg. Dengan ketebalan 40 mm, beratnya akan meningkat kepada 176 kg.

Dengan panjang DSP 3.2 m dan ketebalan 8 mm, jisimnya akan menjadi 41 kg. Dengan panjang dan ketebalan yang sama 24 mm, beratnya akan menjadi 124 kg.

Reka bentuk papan DSP tidak mempunyai tepi bulat dan tidak ada chamfers. Tepi adalah lurus dan jelas dipotong, jadi tidak sepatutnya ada masalah dengan panel butt dan sesuai. Mereka tidak perlu dirawat sebelum selesai dengan sebatian antiseptik, kerana semasa proses pembuatan, antiseptik ditambah kepada larutan mentah.

Ciri-ciri teknikal lain mengikut GOST:

 • Menahan suhu negatif yang besar. Dalam kes ini, proses pembelahan boleh berlaku sehingga 50 kali. Selepas itu, kekuatan lekapan dikurangkan hanya dengan 10%.
 • Kesalahan dalam satah luar ialah 0.8 mm.
 • Perbezaan panjang diagonal boleh 0.2%. Ia boleh dikatakan tidak melebihi 5 mm pada panjang 2.7 m.
 • Toleransi tebal (dibenarkan) tidak melebihi 0.8 mm. Ini adalah untuk bahan yang tidak dipoles, untuk dipoles 0.3 mm.
 • Penyerapan air adalah 16%, manakala untuk hari pada kelembapan yang tinggi, plat tidak boleh meningkatkan saiz lebih dari 2%.
 • Beban tegangan ialah 0.4 MPa, dan lengkungnya ialah 9-12 MPa, bergantung pada ketebalan produk. Semakin tebal, kurang tahan terhadap tekanan lenturan.

Pengilang hari ini menawarkan dua jenis bahan pencincang simen, yang berbeza daripada ciri-ciri kualiti. Ini adalah DSP-1 dan DSP-2. Yang pertama lebih baik.

Terdapat pendapat bahawa papak jenis ini lebih rendah daripada plasterboard dalam banyak aspek. Jangan bandingkan kedua-dua bahan ini, mereka mempunyai kegunaan yang berbeza dan penggunaan yang berbeza. Contoh di atas mengesahkan ini. Sudah tentu, DSP mempunyai kelemahannya, yang akan kita bicarakan.

 • Berbanding dengan papan eternit gypsum, papan cement-chip hampir dua kali lebih mahal. Tetapi penggunaan GKL neja untuk memberikan luaran, dan untuk melampirkan rumah bingkai itu tidak perlu adalah lebih baik.
 • Berat setiap papak boleh menakutkan, terutamanya dengan ketebalan lebih daripada 16 mm. Bekerja dengan mereka sendiri tidak boleh berfungsi. Di bawah mereka, anda perlu membina bingkai yang kuat dan boleh dipercayai. Dan yayasan itu perlu diperkuat, jika ia digunakan untuk mengilap struktur bingkai.
 • Di samping itu, komponen simen memberikan bahan peningkatan kekuatan, sehingga sulit untuk memprosesnya. Oleh itu, pemangkasan itu perlu dilakukan dengan Bulgarian atau gergaji pekeliling manual, sambil menggunakan alat berlian dan bukan alat pemotong yang mudah.
 • Mengenai rangka disebut, tetapi ia adalah perlu untuk menambah bahawa profil untuk papan gypsum tidak sesuai, terutama apabila ia datang kepada plat DSP luar. Di sini anda memerlukan profil keluli standard.
 • Apabila memotong papak, sejumlah besar habuk dilepaskan, supaya operasi ini diperlukan hanya di udara terbuka.

Perlu diingat bahawa plat dengan ketebalan 4 mm baru-baru ini muncul di pasaran, yang membolehkan mengubah pendekatan untuk menyelesaikan banyak masalah. Sebagai contoh, gunakan sebagai elemen bingkai keluli bukan profil keluli. Bekerja dengan bahan tersebut lebih mudah dari segi pemasangan, dan dari segi pemprosesan.

Seperti yang anda lihat, papan DSP mempunyai ciri teknikal yang serius. Ia amat perlu untuk memerhatikan kekuatan mereka, tidak sama dengan papan eternit, atau dengan papan lapis. Dan sifat estetika bahan tidak lebih rendah daripada kekuatan. Bukan untuk apa-apa yang mengesyorkan tuan DSP untuk memasang kusen tingkap atau menamatkan khemah dan kotak pengudaraan.

ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

Papan zarah berasaskan simen dalam pembinaan

Sepanjang dekad yang lalu dalam pembinaan perumahan dan sivil semakin menggunakan teknologi pemasangan kering. Mereka membenarkan untuk meningkatkan dengan ketara bahan habis dan meningkatkan tahap kualiti kerja yang dilaksanakan. Dalam amalan, papan zarah berasaskan simen yang murah dan selamat sering digunakan. Kajian tentang ciri-ciri teknikal dan operasi, aplikasi, serta ulasan pengguna dan semakan semula harga semasa akan membantu memahami manfaat bekerja dengan bahan ini.

Elemen bangunan adalah papak monolitik, dalam komposisi yang terdapat bahan-bahan sedemikian:

 • simen - sehingga 65%;
 • cip pokok konifer - kira-kira 25%;
 • air - 8.5%;
 • aditif - 2,5%.

Komponen yang disediakan dicampur dan diletakkan di bawah akhbar. Lembaran dibentuk dipanaskan hingga 90 ° C selama 7-8 jam, kemudian disejukkan di bawah keadaan semula jadi. Pengerasan akhir mengambil masa kira-kira dua minggu.

Aditif khas (antiseptik, pelapis, kekotoran penghidratan) menyumbang kepada peningkatan kualiti ciri-ciri DSP dan memperkayakannya dengan sifat-sifat baru.

Menggunakan pengeluaran bahan mentah semulajadi membuat panel benar-benar selamat untuk manusia. Rumah-rumah yang dibina daripada papak keras dengan permukaan dalaman dan luaran yang licin. Dinding melewati udara dengan baik, yang menyumbang kepada pembentukan mikromod optimum di dalam bilik.

Plat boleh dengan mudah didedahkan kepada pelbagai jenis pemprosesan:

 • dipotong untuk mencapai saiz yang betul;
 • lubang gerudi;
 • pengilangan untuk memperoleh butiran bentuk sewenang-wenangnya;
 • grind berakhir untuk kekuatan sendi.

Di permukaan panel DSP, banyak pilihan penamat boleh digunakan:

 • Lukisan dengan penggunaan primer dan cat silikon dan akrilik;
 • menampal dengan vinil trellis atau kertas dinding gentian kaca;
 • menghadapi dengan jubin seramik.

Secara luaran, panel sangat mirip dengan chipboard (chipboard). Jangan mengelirukan bahan-bahan ini, kerana DSP mengandungi lebih banyak simen, dan oleh itu lebih kuat. Di samping itu, ia mempunyai serba guna aplikasi.

Ciri-ciri teknikal DSP

Ketebalan plat adalah dalam lingkungan 8-36 mm. Dimensi geometri ditentukan oleh dokumen peraturan dan adalah: lebar 1200/1250 mm, panjang 2600/2700/3200 mm. Dengan pra-pesanan di syarikat itu boleh menghasilkan apa-apa plat saiz, contohnya, dengan panjang 3000 atau 3600 mm.

Pada kelembapan relatif 6-12%, angka itu ialah 1300 kg / cm 2. Bengkak maksimum lembaran DSP dibenarkan sehingga 2%. Had maksimum penyerapan air tidak melebihi 16%.

Pelepasan panel bergantung pada tahap rawatan permukaan dengan peralatan penggilingan. Menurut GOST, kekasaran unsur DSP yang tidak dirawat tidak melebihi 320 mikron, tanah - sehingga 80 mikron.

Dalam amalan, papan simen-zarah dengan ketebalan kira-kira 4 mm ditemui. Ia tidak memerlukan rawatan permukaan tambahan, yang memberi kesan positif kepada kos akhir produk.

Bahan dari simen dan tatakan kayu adalah asas pembinaan tinggi dengan petunjuk alam sekitar dan kemampanan yang baik. Ia digunakan secara meluas dalam pembinaan dan pembinaan semula kemudahan awam, perindustrian dan pertanian.

Lembaran DSP adalah asas yang sangat baik untuk pembinaan modular. Dengan bantuan mereka mewujudkan dinding penjimatan panas dan menyerap bunyi di rumah bingkai. Plat sempurna dengan aras asas lantai, menjadikannya hangat, yang dengan ketara meningkatkan hayat perkhidmatan. Ketepatan dimensi memudahcarakan pemasangan panel yang dipercepatkan dalam bingkai.

Adalah disarankan untuk menggunakan slab seperti dalam peranti acuan tetap, pagar, hiasan fasad. Ini sangat memendekkan tempoh kerja, menyediakan kebolehpercayaan yang diperlukan untuk struktur dan menjimatkan jumlah kos pembinaan.

Ciri-ciri prestasi cemerlang menjadikannya mungkin untuk menggunakan laci untuk lantai, dinding dan siling di bilik basah, sebagai contoh, mandi atau mandi.

Kelebihan dan kelemahan panel DSP

Kelebihan utama menggunakan bahan:

 • kekuatan tinggi;
 • ketiadaan komponen beracun dan karsinogenik;
 • perlindungan terma;
 • rintangan air;
 • penentangan terhadap pencerobohan biologi, serangga dan tikus;
 • penebat bunyi yang baik;
 • operasi dalam keadaan iklim yang berlainan;
 • kos yang munasabah.

Komen-komen pakar mengesahkan bilangan kelemahan yang tidak penting dari panel DSP.

 • Jisim yang besar - merumitkan pengangkutan dan pemasangan unsur-unsur, yang agak melambatkan aliran kerja.
 • Kelonggaran patah - untuk meletakkan papak asas yang lancar diperlukan. Adalah wajar untuk membeli bahan bangunan dengan margin 10-15% lebih daripada anggaran anggaran.
 • Hayat perkhidmatan terhad - benar-benar hanya dalam keadaan eksploitasi teruk.

Momen negatif membawa kepada peningkatan kecil dalam kos kerja pembinaan.

Cadangan sebelum digunakan

Apabila membeli bahan habis, pelbagai ciri-ciri plat perlu diambil kira.

Pemilihan kepingan saiz optimum bergantung pada tapak pemasangan. Perlu diingatkan bahawa peningkatan parameter produk menyebabkan peningkatan beban keseluruhan pada struktur. Oleh itu, untuk peranti lantai adalah lebih baik untuk membeli kepingan dengan ketebalan 8-20 mm, untuk menghadapi fasad, pilih 12-16 mm, dan untuk visors, siling tingkap, countertops, 20-36 mm akan sesuai.

Penampilan permukaan depan adalah penting apabila menghiasi dinding dalaman dan fasad. Pengilang menawarkan pelbagai panel dengan salutan licin dan beralun mensimulasikan marmar, kuarza, pasir.

Apabila memilih jenama disyorkan untuk memberikan keutamaan kepada pengilang yang terkenal dengan reputasi yang baik.

"Selama bertahun-tahun saya telah bekerja secara profesional dalam kerja-kerja pembinaan yang berbeza-beza kompleks. Memperhatikan banyak kelebihan menggunakan slab. Khususnya, fasad selesai dengan minimum masa. Panel tebal dengan mudah boleh dipotong dengan sawar bulat dengan cakera kayu, nipis dengan gergaji biasa. Pemasangan pada bingkai juga mudah dipasang, menjadikan lubang dengan gerudi konvensional. Peregangan tidak diperlukan, panel kuat, pantas pantas, membentuk permukaan walaupun. "

Andrey, Wilayah Yaroslavl.

"Pengalaman pertama menggunakan DSP diperoleh semasa lapisan garaj. Ternyata slabs tidak sukar untuk dipotong dan dipasangkan. Dinding siap dicat dengan cat akrilik, ternyata baik. Sekarang peranti untuk lantai berada di dapur. Terdapat satu kelemahan penting: ia adalah menguntungkan untuk membeli bahan hanya oleh kumpulan besar. Pada runcit, kos daun lebih mahal. Jadi, untuk sedikit kerja, DSP tidak boleh diambil. "

"Menurut idea pereka di rumah negara, tingkap marmar telah dirancangkan. Harganya terlalu tinggi, jadi kami memutuskan untuk menggantikan batu semulajadi dengan meniru sebuah papan zarah simen. Bekerja dengan bahan semacam itu sangat senang - ia mudah dilihat dengan gergaji hacks, ia tanah dengan pesawat. Hasilnya senang, dan rakan-rakan masih yakin bahawa kami mempunyai marmar yang sebenar. "

Victor Tretyakov, Wilayah Leningrad.

"Menurut ulasan dari Internet dan nasihat kawan memutuskan untuk mencuba panel DSP untuk lantai peranti. Pertama, papak tebal diletakkan di atas lapisan runtuhan. Kemudian pemanas, kalis air dan balak dengan salib. Di lantai kasar, papak tipis dalam 16 mm, linoleum atas. Ternyata murah, lancar dan hangat. Lantai tidak membenarkan kelembapan dan bernafas dengan baik. "

Nikolai, Wilayah Stavropol.

"Saya mahu membina pagar di dacha dari profail. Tentatif menganggarkan perbelanjaan, sejumlah besar diterima. Saya mula mengkaji ciri-ciri bahan-bahan lain dan mendapati DSP. Bahannya lebih kuat dan lebih murah. Sokongan dipasang secara mandiri, dikimpal kepada mereka profil logam dan mengikat kepingan dengan skru. Ternyata pagar yang kukuh dan cantik. Pengilang yakin bahawa bahan itu sangat kuat dan tidak reput. Saya telah berada dalam tahun kelima saya, saya tidak mempunyai sebarang aduan. "

Jadual harga untuk pelbagai saiz DSP

Konsep memperluas simen merangkumi keseluruhan kumpulan campuran yang.

Semen M400 - jenama paling popular dalam pembinaan dan pembaikan.

Simen - asas mana-mana mortar, sama ada bersusun konkrit.

Apakah konkrit buih yang lebih baik atau konkrit berudara?

Permohonan DSP dalam pembinaan

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

86 + = 89