Підвісні стелі

Siling digantung (+80 foto)

 • Berpikir tentang reka bentuk pedalaman, ramai orang mengingati siling di tempat terakhir atau tidak memberikan perhatian yang cukup untuk masalah ini, memilih penyelesaian yang paling mudah. Jangan memandang rendah ruang ini, kerana bahagian atas boleh menjadi aksen yang terang di dalam bilik, mewujudkan komposisi yang menarik. Terutama jika ia digantung siling - penyelesaian moden yang menyerang pelbagai pilihan reka bentuk.

  Seperti yang anda lihat dengan namanya, siling yang digantung ialah struktur yang digantung dari partition utama. Lakukan berdasarkan praktikal atau hiasan, kerana unsur yang dipasang boleh dibuat dari bahan yang berlainan, mempunyai bentuk, warna atau corak yang tidak standard yang menarik.

  Bercakap tentang aspek teknikal, siling yang digantung adalah sistem kerangka yang dipasang ke pangkal dengan gantungan. Kerangka kerap mempunyai bentuk grid logam, setelah berpasangan yang bergabung dengan panel yang menghadap - modul atau daftar.

  Reka bentuk penggantungan sesuai untuk semua jenis premis, perkara utama - untuk memilih pilihan terbaik.

  Drywall - bahan yang murah, serba boleh yang mempunyai pelbagai bentuk: garis lurus atau bergelombang, lengkung licin, butiran kerinting. Komposisi itu sangat mudah dan termasuk - dua keping kadbod dengan lapisan gypsum di antara mereka.

  Siling jenis kaset idealnya masuk ke pedalaman moden. Mereka adalah sejenis modul yang dilampirkan pada bingkai dalam urutan yang diberikan. Dalam kes ini, setiap elemen reka bentuk boleh berbeza dalam warna atau permukaan, yang memberikan pelbagai penyelesaian hiasan yang tidak berkesudahan. Satu-satunya negatif adalah kos yang tinggi, yang membayar hartanah yang sangat baik.

  Rak Langit sesuai untuk ruang yang besar. Seperti yang jelas dari namanya, mereka terdiri daripada rak, dan dalam bentuk siap mereka menyerupai permukaan yang dilapisi dengan lapisan. Di samping itu, mereka tahan lama dan boleh dipercayai.

  Siling regangan menduduki kedudukan teratas di antara semua pilihan. Mereka mewakili kain yang terbentang (diperbuat daripada filem PVC, kain) yang diregangkan pada bingkai, yang dipotong tepat mengikut dimensi bilik. Mereka boleh menjadi matte atau berkilat, corak atau monophonik - anda boleh memikirkan apa sahaja yang anda suka.

  Kebaikan dan keburukan siling yang digantung

  Oleh itu, berdasarkan ciri-ciri siling yang digantung, adalah disyorkan untuk memberi perhatian kepada mereka jika:

  - Bilik yang telah diubahsuai mempunyai siling yang tidak rata. Sebagai contoh, ini adalah rumah lama, penamat yang tidak berada dalam keadaan kemas. Dan bukannya membelanjakan banyak usaha untuk melicinkan kelemahan, bukankah lebih baik untuk menyembunyikannya? Struktur yang ditangguhkan akan dapat menampung tugas ini dengan sempurna. Di samping itu, mereka akan membantu menyembunyikan komunikasi kejuruteraan.

  - Pelan reka bentuk mengandaikan keputusan hiasan asal dalam reka bentuk siling. Dengan bantuan partition yang digantung, anda boleh membuat komposisi kiasan yang bertanda kiasan atau bertingkat yang akan merangkumi sebarang caprice pengarang.

  - Perlu memperbaiki keadaan hidup di dalam bilik. Siling yang digantung mempunyai fungsi tambahan, termasuk: penebat bunyi dan haba, serta rintangan kelembapan. Memasang dengan ciri-ciri yang diperlukan akan memastikan suhu yang stabil di dalam bilik, melindungi terhadap bunyi luaran atau mengelakkan air daripada mengalir jika jiran dari atas lupa untuk mematikan paip.

  Pembinaan yang digantung akan menjadi rangka yang sangat baik untuk memasang sistem pencahayaan yang kompleks. Di samping itu, ia adalah mudah untuk membersihkan, dan barangan modular dengan mudah boleh digantikan sekiranya berlaku kerosakan, tanpa mengubah sepenuhnya salutan.

  Malangnya, hiasan jenis ini tidak sesuai untuk setiap bilik. Ruang kecil akan menjadi lebih kecil disebabkan oleh siling yang digantung, yang akan mengurangkan ketinggian dinding dengan sekurang-kurangnya 15-20 cm - dan tiada tweak visual tidak akan melicinkan kesan ini.

  Untuk memastikan ketahanan dan kekuatan bahan, perlu memilih pilihan dengan ciri-ciri tinggi - dan biasanya mahal. Tetapi jika anda tidak terjejas oleh sebab-sebab ini, siling yang digantung itu akan menjadi hiasan yang sangat baik untuk mana-mana bilik - sama ada dapur atau nurseri.

  Sungguh sesuai dengan siling palsu di pedalaman bukanlah tugas yang mudah. Tetapi kami berharap petua dan idea foto kami akan mendorong anda untuk membuat keputusan yang berjaya!

  Keadaan tertentu di dapur membuat anda berhati-hati mendekati reka bentuk siling. Bilik ini dicirikan oleh kelembapan yang tinggi dan perubahan suhu yang kerap, yang menjejaskan penamat. Ia perlu mengekalkan bahan yang berjaya menentang kesan sedemikian.

  Bukan untuk apa-apa yang siling regangan adalah jenis salutan yang paling popular. Keuntungan utama di dapur adalah mudah untuk menjaga permukaan. Ia cukup untuk memegang kain lembap untuk menghilangkan titisan lemak.

  Stretch atau struktur kaset mempunyai ketahanan kelembapan tinggi, yang sangat penting untuk kawasan memasak. Di samping itu, mereka membolehkan anda membuat reka bentuk unik yang "menyanyi" keindahan garis lancar, menekankan komposisi cahaya yang dipasang.

  Hebat di dapur moden kelihatan permukaan berkilat berwarna tunggal yang mencerminkan bilik dan memberikan kedalaman dalaman. Lukisan di tengah siling yang digantung akan menjadi aksen yang terang.

  Di ruang tamu, pilihan bahan dibatasi hanya oleh bajet dan gaya ruang. Seseorang mungkin berfikir bahawa siling digantung hanya sesuai untuk pedalaman moden, tetapi ini tidak begitu - papan gypsum dengan salutan monophonic sempurna sesuai dengan reka bentuk apa pun.

  Populariti yang besar dinikmati oleh gabungan ketegangan dan struktur papan eternit gypsum. Ini - asas yang sangat baik untuk pencahayaan, ketika di tengahnya adalah sebuah kandil besar, dan di sisi-sisi direka sumber cahaya titik.

  Pangsapuri, yang didiami oleh keluarga besar, tentunya akan menjadi permukaan yang berguna dengan tahap penebat bunyi yang tinggi - supaya tidak mengganggu jiran-jiran dengan muzik yang menjerit atau berisik.

  Penebat bunyi juga berguna di dalam bilik tidur, hanya kali ini untuk tujuan yang bertentangan - jangan biarkan bunyi aneh masuk ke dalam bilik. Lagipun, tempat ini dimaksudkan untuk berehat dan bersantai, yang sebenarnya akan menghalang bunyi bising.

  Adalah disyorkan untuk tidak menggunakan gambar-gambar yang terang sebagai unsur hiasan, tetapi untuk memilih skala yang dihalang, keindahan bentuk dan garis, kontras lembut permukaan legam dan berkilat. Penyelesaian ringkas akan membantu mewujudkan suasana yang diperlukan.

  Lebih baik jika siling yang digantung di dalam bilik sedemikian menjadi satu keseluruhan dengan pedalaman, daripada akan memberi tekanan kepada penduduk.

  Siling digantung di lorong / koridor

  Tetamu yang mula-mula melangkah di ambang rumah anda akan kagum dengan penamat siling yang menakjubkan, gloss yang ditekankan oleh banyak lampu sorot. Ia kelihatan seperti ini adalah penyelesaian terbaik untuk koridor, memandangkan sinar matahari jarang masuk ke dalam ruang ini.

  Siling digantung rak yang dipasang secara visual memanjangkan lorong, dan salutan cermin - akan meningkatkan ketinggian bilik. Kerana kepraktisannya, siling regangan sangat ideal di sini. Di dalam bilik ini terdapat kemungkinan pencemaran dari habuk dan kotoran jalan yang mudah dibasuh dengan kain lembap biasa.

  Dalam semua kebimbangan kanak-kanak, perlu melakukan penjagaan dan perhatian khusus. Mengeluarkan bilik tidur untuk bayi, anda perlu mengambil kira beberapa detik penting, tidak melupakan keutamaan pemastautin terkecil.

  Pertama, siling-siling yang ditangguhkan di dalam bilik kanak-kanak sepatutnya dengan tahap penebat haba dan bunyi yang tinggi - supaya tidak mengganggu tidur kanak-kanak, dan juga untuk mengekalkan suhu yang selesa untuk masa yang lama.

  Kedua, walaupun walaupun seorang remaja tidak dapat mencapai siling, lebih baik memilih bahan yang bersih, tahan lama dan selamat untuk kesihatan.

  Kanak-kanak, terutamanya di peringkat awal pembangunan, sangat terdedah kepada warna, corak, butiran. Dia baru mula meneroka dunia, dan ia akan menjadi baik jika hiasan dalaman akan membantu dia dalam hal ini.

  Penyelesaian yang popular hari ini untuk dekorasi kanak-kanak adalah siling dengan gambar langit, terutamanya jika imej tersebut sepadan dengan tema bilik. Dan lampu, meniru bintang-bintang, pasti akan menjadi jaminan masa kanak-kanak bahagia.

  Tetapi jika anak anda mempunyai watak yang gelisah, maka lebih baik untuk menolak keputusan yang terang itu memihak kepada skala warna sederhana atau bentuk geometri lancar. Lagipun, di dalam biliknya kanak-kanak bukan sahaja perlu bermain, tetapi juga tidur nyenyak.

  Siling palsu di bilik mandi

  Di pangsapuri moden, semakin mungkin untuk bertemu dengan siling-siling yang digantung. Ini disebabkan terutamanya oleh kemungkinan reka bentuk pelbagai mereka. Apakah jenis siling sedemikian, bagaimana pemasangan dilakukan dan bagaimana ia kelihatan seperti dalam foto - anda akan mengetahui semua ini di halaman ini. Kami akan menerangkan semua kebaikan dan keburukan, dan juga memberikan arahan terperinci mengenai pemasangan dengan bahan foto dan video.

  Lebih banyak gambar siling regangan di laman web kami. Lihat rubrik "Siling" dan semak semua pilihan!

  Siling moden, dengan penampilan menarik dan fungsi yang sangat baik, sesuai untuk dapur atau ruang tamu, tetapi bukan pilihan terbaik untuk bilik mandi, kerana kelembapan yang tinggi.

  Untuk premis tersebut, siling yang digantung sepenuhnya berbeza harus digunakan, yang akan tahan terhadap kelembapan, cahaya, dll.

  Bilik mandi di apartmen atau bangunan pangsapuri adalah tempat yang agak khusus untuk orang ramai untuk menjaga kebersihan diri, dan juga memantau kesihatan mereka. Oleh itu, premis itu disusun sedemikian rupa untuk menjadi cukup selesa di dalamnya.

  Di bahagian dalam bilik mandi sering digunakan siling digantung pelbagai jenis, yang membuat seluruh bilik lebih menarik dari sudut pandangan estetik.

  Siling digantung di bilik mandi

  Di bawah siling yang digantung itu difahami reka bentuk khas, yang merangkumi bingkai cahaya dengan kombinasi elemen dan bahan. Siling-siling yang ditangguhkan baru-baru ini memainkan peranan penting di pedalaman kediaman itu, kerana bukan sahaja memberikan harmoni tertentu dengan persekitaran sekitar, tetapi juga menjadikan unsur-unsur struktur komunikasi tidak kelihatan (wayar, kabel, dll.).

  Siling palsu grilyato

  Apabila memilih siling palsu untuk bilik mandi, tahap rintangan kelembapan bangkai bangkai harus diambil kira. Nilai penunjuk ini harus 95% (sekurang-kurangnya). Juga perlu untuk memberi perhatian kepada parameter tersebut:

  • tahap refleksi cahaya;
  • tahap penyerapan bunyi;
  • keserasian ekologi;
  • keselamatan kebakaran.

  Terdapat beberapa jenis siling yang digantung, antara yang paling biasa dan popular:

  Armstrong siling palsu

  Dalam susunan siling lath, ventilasi yang sangat baik disediakan di bilik mandi, jika bilah berlubang digunakan. Apabila memasang rak pepejal di bilik mandi, ia akan menjadi agak pengap. Penggunaan siling lath di bilik mandi menawarkan peluang hebat dari segi reka bentuk siling reka bentuk.

  Jika anda memasang siling selular di dalam bilik mandi, maka dalam kes ini, anda dapat menyediakannya dengan permukaan halus yang ideal, sambil mencipta corak dan memilih warna yang berbeza. Kemudahan kerja pemasangan sebahagian besarnya disebabkan oleh berat unsur-unsur struktur rendah (lihat gambar).

  Apabila merawat siling yang digantung, tidak dianjurkan untuk menggunakan bahan-bahan yang kasar, kerana ia boleh merosakkan salutan. Untuk menjaga siling yang digantung, maksud basuh tradisional harus digunakan.

  Versi asal untuk dewan

  Apabila menentukan kos siling palsu, faktor-faktor berikut diambilkira:

  • jumlah kawasan permukaan siling di bilik mandi;
  • bilangan elemen yang memerlukan pemasangan siling palsu, serta jenis mereka.

  Banyak perhatian apabila memasang siling yang digantung perlu diberikan kepada sistem pengudaraan (jika perlu), yang akan menghalang pembentukan pemeluwapan. Selain itu, perlu meletakkan bahan penghalang wap dalam ruang yang terletak di antara penggantungan dan siling asas.

  Satu sampel sistem Armstrong yang dipasang

  Perlu mengambil kira hakikat berikut: dengan pertumbuhan kawasan siling, kos satu meter persegi permukaannya berkurang.

  Tetapi penggunaan bahan yang lebih murah boleh menjejaskan kehidupan siling yang digantung, jadi anda harus memberi keutamaan kepada bahan yang lebih tahan lama.

  Jenis kaset yang digantung siling

  Terdapat beberapa jenis siling kaset, yang berbeza antara satu sama lain dalam saiz panel. Siling tersebut disediakan untuk pemasangan panel LED, pemanas, serta kisi-kisi pengudaraan dan aksesori lain.

  Jenis kaset siling yang digantung boleh terdiri dari dua bentuk:

  Bagi pengeluaran kaset, bahan-bahan seperti keluli dan aluminium (lapisan metallized atau polimer) digunakan.

  Kaset dalam siling digantung jenis ini adalah invois yang berbeza:

  Permukaan dalam kaset sedemikian mempunyai lapisan khas, yang mana ciri-ciri akustik yang diperlukan disediakan. Apabila memasang siling kaset, sistem suspensi standard digunakan, di mana profil khas digunakan. Untuk memasang siling penggantung jenis kaset, tiada penyediaan permukaan awal diperlukan.

  Kaset dipasang secara langsung pada sistem ini. Panel dipasang dengan cara tepi yang cekung sepanjang perimeter. Untuk memastikan perlindungan seperti siling dari kakisan, salutan khas sering digunakan. Penggantian panel cukup mudah, tanpa menggunakan perkhidmatan pakar.

  Siling digantung rak sering dipanggil linear, kerana ia berdasarkan panel panjang dan sempit. Dengan bantuan modul logam, pereka moden dapat mengembangkan struktur curvilinear bentuk kompleks, dengan cermin dan alat pencahayaan yang berlainan.

  Apabila siling digantung rak dipasang, dalam kes ini sistem yang digantung yang terdiri daripada unsur-unsur seperti suspensi, papan skirting dan profil beban-beban digunakan. Gambar di atas menunjukkan rangka siling sedemikian. Reka bentuk siling ini memungkinkan untuk memasang dan mengeluarkan panel dengan sendirinya. Rel untuk tayar tetap dengan snap-in biasa, dan tayar dipasang pada siling dengan ukiran atau gantungan. Kelebihan yang besar dari siling tersebut adalah bahawa mereka mengurangkan saiz bilik mandi kurang daripada yang lain.

  Perlu diingat bahawa ketika memasang siling lath, tayar dan selat harus dipilih dari bahan yang sama.

  Apabila menggunakan bahan-bahan yang berlainan, perlu diingatkan tentang kakisan elektrik, jika air menyebabkan air jatuh akibat beberapa sebab. Dan ini boleh membawa kepada akibat yang lebih serius untuk seluruh tempat tinggal, serta orang-orang yang berada di sana.

  Walaupun terdapat banyak kelebihan pagar yang digantung, mereka juga mempunyai kelemahan:

  • akses yang lebih rumit ke ruang di atas siling;
  • ubah bentuk rel dari masa ke masa, kerana ia agak nipis.

  Tonton video tentang cara membuat siling palsu dengan tangan anda sendiri:

  Siling digantung rak yang dipasang boleh digunakan selama beberapa dekad, yang dengan ketara mengurangkan kos membaiki bilik mandi. Untuk menjaga mereka tidak perlu menggunakan alat khas, kerana kondensat mengeringkannya sendiri.

  Siling selular dan ciri pemasangannya

  Siling selular - reka bentuk modular di mana profil diwakili dalam bentuk grid. Untuk pemasangan profil ini, rangka digantung atau sistem penggantungan piawai digunakan. Ketinggian profil siling tergantung selular bergantung kepada saiz sel.

  Untuk pemasangan siling selular Profil U, biasanya diperbuat daripada aluminium. Struktur kisi digantung pada profil yang mempunyai bentuk T. Sebahagian daripada bingkai, yang tengah, digantung dari siling asas, dan bahagian yang terletak berhampiran tembok itu ditetapkan pada sokongan sudut.

  Apabila memasang siling selular, permukaan terbuka ciri dibentuk dalam bentuk segi empat. Pemasangan dan pembongkaran modul selular boleh dilakukan sendiri, kerana operasi ini agak mudah.

  Sebelum menjalankan kerja pemasangan, ingat bahawa siling jenis ini mengurangkan saiz bilik mandi. Tetapi dengan penggunaan siling selular ada peluang untuk penyelesaian reka bentuk tertentu yang akan membolehkan untuk menghiasi bilik mandi. Oleh itu, adalah perlu untuk menimbangkan dengan jelas segala nuansa yang mungkin, supaya hasilnya tidak sedih.

  Artikel yang berguna? Rate dan tambah pada penanda buku anda!

  Jenis siling digantung

  Tidak mustahil untuk membayangkan kerja pembaikan moden yang dilakukan di rumah anda, tanpa susunan siling yang digantung, walaupun di salah satu biliknya. Cat konkrit konkrit berkulit putih atau berasaskan air tidak dapat disesuaikan dengan sesiapa sahaja hari ini, sama ada dengan keanggunan reka bentuk, atau dari sudut pandangan ke atas lapisan sedemikian.

  Pada masa yang sama, teknologi moden membolehkan pemilik yang giat untuk melaksanakan sejumlah yang tidak konvensional dan tidak lazim dalam penyelesaian kebaruannya. Apa, selepas semua, harus pengguna moden mengemukakan sistem siling digantung yang digantung?

  Sebelum memilih jenis tertentu siling digantung, anda harus menentukan ciri-ciri apa yang paling penting kepada anda.

  Adakah anda ingin memberikan siling anda meliputi penampilan komposisi hiasan pelbagai peringkat yang menyembunyikan di dalam ususnya yang banyak unsur iluminasi? Atau adakah anda meletakkan kepentingan utama untuk kebolehpercayaan, ketahanan dan kemudahan operasi sistem siling anda?

  Seketika harus diperhatikan bahawa tidak kira apa jenis sistem penggantungan yang anda pilih, ia akan dalam apa jua keadaan menjadi cukup berfungsi dan akan membolehkan anda mendapatkan beberapa kelebihan. Kelebihan utama sistem sedemikian ialah ia membolehkan anda menyembunyikan mana-mana komunikasi yang diletakkan di ruang bawah-bawah, iaitu:

  • kuasa dan kabel lampu;
  • komunikasi televisyen dan rangkaian;
  • isyarat dan kabel pengawasan video.

  Kajian jenis moden struktur yang digantung membuat kemungkinan untuk mengklasifikasikannya mengikut reka bentuk mereka dalam kategori berikut:

  • npenarik jenis ketegangan;
  • siling dengan percetakan foto;
  • siling eternit;
  • rak siling logam atau jenis kaset.

  Marilah kita perhatikan secara terperinci setiap jenis penutup siling hinged ini.

  Di antara siling-siling yang digantung, yang paling biasa adalah, tidak dapat disangkal, siling regangan, yang, menurut kemunculan permukaan kerja, dibahagikan kepada matte, putih, berkilat atau berwarna. Pelapisan ini bertujuan untuk menyusun premis bukan kediaman dan kediaman dan dicirikan oleh peningkatan ketahanan dan kemudahan penyelenggaraan permukaan kerja siling.

  Apabila membeli siling kategori ini, anda harus memastikan bahawa produk ini dibekalkan dengan perakuan khas keselamatan alam sekitar bahan yang digunakan untuk pengeluarannya. Perhatian khusus mesti dibayar untuk memastikan bahawa semasa penggunaan bahan ini dilindungi daripada kerosakan mekanikal, kerana pembaikannya dikaitkan dengan kesulitan tertentu.

  Siling dengan percetakan fotografi akan memberi anda peluang untuk merealisasikan rekaan yang paling berani untuk menghias bahagian dalam bilik siap. Imej dalam bentuk cetakan foto biasanya digunakan pada kaca yang dipasang ke siling, dan membolehkan anda untuk mendapatkan apa-apa foto yang anda sukai, atau gambar berwarna. Siling-siling semacam itu memberi ruang siap untuk melihat rupa yang sempurna, menggabungkan pelbagai elemen hiasan ke dalam satu gambar.

  Pembinaan suspended siling sedemikian dibina, sebagai peraturan, dari satu set profil berbentuk T dan plat kaca yang digilap dengan teliti. Penggunaan imej pada plat ini biasanya dilakukan dengan salah satu cara berikut:

  1. Dengan melekatkan filem itu, dengan percetakan foto berwarna diterapkan di atasnya.
  2. Dengan secara langsung mencetak gambar pada permukaan kaca plat.

  Siling dengan percetakan foto sangat mesra alam, di samping itu, mereka dibasuh dengan baik dan mudah dibongkar apabila dipindahkan ke lokasi baru.

  Siling plasterboard gypsum dipasang dari helaian plasterboard (GKL) yang berasingan, dan pemasangannya dijalankan menggunakan kerangka yang dipasang dari profil logam. Kualiti reka bentuk dan reka bentuk siling dari GKL hanya akan bergantung kepada imaginasi dan profesionalisme anda.

  Sampel-sampel siling berasingan dari GKL boleh diubah menjadi karya-karya sebenar, yang hanya dapat diperolehi dalam hal memasang pemasangan seluruh struktur siling keseluruhan dengan betul.

  Rak dan siling logam modular

  Siling rak atau pembinaan modular merujuk kepada yang agak meluas dan digunakan secara meluas dalam sistem penggantungan masa, diperbuat daripada logam. Siling-siling sedemikian panjang, mudah dikendalikan dan diselenggara, dan juga sangat bersih. Keadaan yang terakhir membolehkan penggunaan siling jenis ini di bilik mandi dan di premis perubatan atau komersil.

  Unsur-unsur individu (modul) siling logam jenis hinged dibuat dalam bentuk permukaan licin, beralur atau khas berlubang dengan corak yang dicetak pada mereka.

  Baca juga

  Hak cipta © 2012-2018. Salinan bahan separa atau lengkap dibenarkan hanya dengan pautan aktif langsung.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  − 6 = 4