Plate sambungan elektrik

Tips Elektrik

Walaupun pelbagai jenis dapur elektrik dan pelbagai mereka skim sambungan elektrik standard hampir selalu, bahawa untuk papak terbina dalam, yang untuk industri pegun, yang untuk isi rumah.

Hampir semua dapur elektrik boleh disambungkan ke kedua-dua 380 volt dan 220 volt.

Jika anda membeli sebuah dapur elektrik dan tidak tahu bagaimana untuk menyambungkannya, saya akan menunjukkan kepada anda kaedah menyambungkan dapur elektrik ke atas contoh amalan .

Hanya muncul pelanggan yang perlu menyambungkan dapur elektrik.

Sebagai tambahan kepada sambungan itu sendiri, ia juga perlu untuk menjalankan wayar berasingan bahagian yang sepadan dari lantai flap.

Apartmen ini terletak di sebuah rumah yang sudah berumur kira-kira 30 tahun, pendawaian elektrik tidak berubah, pintu masuk ke apartmen itu dibuat dengan dawai aluminium bersaiz seksyen 2.5 meter persegi dan bahagian ini tidak mencukupi untuk menyambungkan dapur elektrik.

Saya terpaksa panel lantai untuk memasang mesin automatik berasingan di dapur elektrik dengan arus 40A, serta keselamatan elektrik - RCD.

Atas permintaan pelanggan, meter elektrik telah berubah.

Wayar di atas dapur elektrik dibuat VVGng-4x4 dalam apartmen dia meletakkan di saluran kabel ke alur keluar kuasa di dapur.

Dalam panel lantai penembusan PEN (kabel input sifar) diskrukan ke dalam kes logam papan lantai.

1

Hanya satu dawai neutral dibuat ke meter elektrik, dan wayar sifar wayar pendawaian ke apartmen disambungkan terus ke perumahan panel lantai.

Semua ini perlu diubah bila menggantikan meter elektrik, Zero di kaunter dibawa langsung dari stud di papan lantai di mana ia diskru pengenalan PEN, dan dari kaunter sifar dengan fasa sudah pergi ke RCD .

RCD digunakan pada 40 am dengan perbezaan. semasa dalam 30 milliampere.

Selepas RCD, wayar fasa pergi ke automata, dan wayar sifar ke bas sifar di mana semua konduktor sifar pendawaian elektrik pangsapuri disambungkan.

Kawat tanah kuning-hijau disambungkan ke perumahan logam di panel lantai dengan sambungan bolted berasingan.

Secara kebetulan, ini juga dikatakan dalam kaedah PUE.

Arus elektrik yang dikonsumsi oleh dapur elektrik adalah kira-kira 40 ampere pada kuasa penuh dan untuk menahan jenis ini, sangat baik, pengapit kuat dan kenalan dari soket dan garpu yang diperlukan.

Untuk apa-apa beban yang kuat dijual soket kuasa.

Voltan di apartmen adalah fasa tunggal, iaitu 220 volt, jadi soket dibeli dengan tiga fasa kenalan, sifar dan tanah.

Ia dipasang di dinding dengan bantuan dyupel.

Di atas perumahan berhampiran salah satu pengapit terdapat tanda asas, ia adalah kepadanya bahawa dawai tanah kuning-hijau, diletakkan dari plat lantai, bergabung.

dua lagi wires- dengan fasa sifar boleh menyambung ke mana-mana baki dua pengapit hanya menanda atau cat pada pengapit disambungkan kepada fasa (wayar putih datang dari pemutus litar).

Ini adalah perlu untuk kemudian tahu dalam plag di mana hubungan untuk menyambung fasa. Palam itu juga mempunyai tanda asas pada kes berhampiran salah satu kenalan, wayar tanah dari dapur elektrik disambungkan kepadanya.

Pastikan untuk menyemak bahawa apabila plag dipasangkan ke soket, ia adalah hubungan tanah yang tersekat antara satu sama lain, dan bukannya tertutup pada sentuhan fasa, jika tidak, akan ada litar pintas.

Selepas pemasangan ke soket disambung, sambungkan wayar fasa ke satu yang bersesuaian dengan kenalan yang ditandakan sebelum ini pada soket.

Kami menyambung wayar sifar ke baki ketiga kenalan.

Pelan pendawaian untuk periuk elektrik

Pada asasnya skim sambungan elektrik ditunjukkan sama ada di dinding belakang, atau di dalam kotak dengan pengapit terminal di dalam dapur elektrik atau dalam manual arahan.

Di sini rajah digambar di dinding belakang plat. Anda boleh menyambungkan dapur elektrik ke satu, dua atau tiga fasa.

Pengapit fasa ditandakan pada litar L1, L2, L3, L (dan dalam klemnoy korobke- 1,2,3- nombor dilihat pada gambar-gambar), adalah sifar pengapit dalam skim adalah huruf N (dalam terminal jumlah kotak 4 dan 5) dan asas masing-masing dinyatakan ikon.

Dengan sambungan fasa tunggal antara pelompat 1,2,3 pelompat dibuat, biasanya bar pelompat ini telah dipasang dari kilang, ia tetap hanya untuk menyambungkan dapur elektrik dengan betul.

Untuk voltan tiga fasa 1,2,3, masing-masing fasa pertama, kedua dan ketiga-L1, L2, L3, yang mana di mana-mana, tanpa apa-apa perbezaan, disambungkan.

Ia juga berlaku bahawa terdapat hanya dua fasa dan sifar, di mana satu litar digunakan untuk sambungan dua fasa.

Letakkan jumper di antara pengapit 1 dan 2 dan sambung satu fasa. Fasa kedua disambungkan ke terminal 3.

Kemudian kami meluaskan semua pengapit, tutup tudung, masukkan palam ke dalam soket dan hidupkan suis automatik pada dapur.

Itu sahaja! Kompor elektrik disambungkan.

Jadilah yang pertama mengetahui tentang bahan-bahan baru di laman web ini!

Isilah sahaja borang:

Komen: 53

Halo, Michael! Di rumah persendirian kami, kami mempunyai tiga fasa 15kW dan mesin pengenalan 32A. Dalam kes kami, beritahu saya mesin amperaj mana yang perlu dipasang pada EL. dapur. Atau ia bergantung kepada plat dan anda perlu memilih plat untuk mesin pengenalan anda.

Bagaimana dengan betul menyambungkan dapur elektrik ke rangkaian

Pembelian dapur elektrik untuk dapur di apartmen akan meletakkan pemilik masalah menyambungkan peranti ke rangkaian. Arahan mengesyorkan bahawa anda menjemput pakar untuk tujuan ini. Tetapi ini tidak semestinya diperlukan. Skim untuk menghubungkan ke rangkaian boleh diakses untuk memahami dan boleh dilaksanakan secara bebas. Ia juga boleh digunakan untuk dapur elektrik konvensional, ia boleh digunakan untuk menyambung:

Untuk menyambungkan perolehan baru dengan betul, anda perlu meluangkan masa dan menjadi akrab dengan algoritma tindakan. Ia tidak rumit dan merangkumi beberapa peringkat:

 1. Pilih lokasi pemasangan.
 2. Keperluan umum.
 3. Pemasangan RCD dan automaton.
 4. Pemasangan kabel.
 5. Pilih jenis sambungan.
 6. Rajah rajah sambungan.

Sebelum menyambungkan periuk atau dapur, anda harus menentukan dengan betul kedudukan penempatan masa depannya di apartmen berbanding dengan titik sambungan, kejiranan dengan peti sejuk dan perkakas rumah yang lain:

 • Tapak di mana model pegun dirancang untuk dipasang sepertimana mungkin supaya apabila menyesuaikan kaki, kedudukan mendatar yang stabil harus dipastikan.
 • Panjang dawai dan jarak dari titik sambungan ke peranti harus membenarkan peranti bergerak dengan bebas tanpa dimatikan.
 • Sepuluh perkakas biasa boleh panas hingga 100 ° C, ia tidak digalakkan untuk meletakkan periuk elektrik atau hob berhampiran peti sejuk.
 • Pemanasan tenun boleh menyebabkan peleburan perabot plastik.
 • Sebuah periuk induksi atau hob yang serupa juga tidak dapat diletakkan di sebelah peti sejuk atau alat rumah tangga lain, bidang elektromagnet yang dihasilkan olehnya mempunyai kesan negatif terhadap operasi mereka.

Betul menyambungkan dapur elektrik atau hob dengan tangan anda sendiri tidak berfungsi tanpa mematuhi keperluan tertentu untuk peralatan tersebut. Di apartmen itu boleh dibuat lebih mudah dan cepat.

Biasanya, dalam sebuah apartmen-naik tinggi sambungan standard alat-alat ini kepada rangkaian itu sudah dipasang wayar yang berasingan, melalui soket yang disediakan khas. Ini akan menjimatkan masa dan membolehkan anda dengan cepat menyambungkan periuk atau dapur.

Pemilik rumah persendirian untuk melakukan semua kerja yang berkaitan dengan wayar, dan pemasangan peralatan lain harus dilakukan secara mandiri atau dengan jemputan pakar. Dalam kes ini, anda harus menggunakan:

 • kabel tiga teras dengan tembaga dengan keratan rentas dari 4 hingga 6 mm bergantung pada panjangnya;
 • mesin automatik yang berasingan untuk dapur elektrik untuk pemasangan dalam perisai pada 32 atau 40A selaras dengan keratan rentas dawai;
 • peranti penutup pelindung;
 • kaedah asas yang boleh diakses.

Peranti beralih perlindungan dan peranti automatik

RCD dan suis auto adalah bahagian penting kit, yang digunakan untuk menyambung perkakas rumah ke rangkaian dengan sendirinya. Kehadiran mereka akan melindungi peranti dari turun naik voltan dalam rangkaian dan kegagalan awal:

 • Mereka diletakkan di sebelah rel pemasangan ke kaunter.
 • Nilai nominal RCD mestilah lebih besar daripada mesin.
 • RCD disambungkan ke kaunter dengan fasa atas dan nipis pengikat, masing-masing.
 • Terminal yang lebih rendah digunakan untuk menyambung ke mesin dan dikeluarkan kepada sifar.
 • Sekiranya pemutus litar tiang tunggal digunakan, terminal RCD sifar disambungkan ke bas sifar.
 • Dalam kes sambungan dua tiang, terminal sifar disambungkan kepada sentuhan mesin yang sepadan.
 • Pengikat rendah mesin dilengkapi dengan konduktor fasa dan sifar wayar tiga wayar.
 • Jika mesin adalah dawai neutral tunggal tiang pergi ke bas yang sepadan.
 • Kuning hijau atau hijau direka untuk pembumian.

Untuk menyambung soket atau jalur terminal dengan kabel dengan panel elektrik, anda perlu menyentuh dinding sendiri. Perjumpaan di dinding perlu menghabiskan waktu, tetapi tidak akan merosakkan pedalaman. Pilihan yang alternatif dan kurang menyusahkan, lebih kerap digunakan untuk rumah dengan dinding kayu, melibatkan penggunaan kotak luar. Shtroblenie dan menyusun dalam kotak itu dijalankan pada laluan terpendek.

Sebelum memulakan pemasangan, anda perlu menentukan jenis sambungan yang terbaik untuk digunakan. Untuk memasang dapur elektrik atau dapur di sebuah apartmen atau dapur rumah persendirian, terdapat tiga jenis sambungan ke rangkaian:

Pilihan ini boleh digunakan jika tidak perlu memutuskan sambungan periuk atau hob dari sesalur kuasa. Ia dianggap paling selamat. Ketiadaan sambungan tambahan mengurangkan risiko terlalu panas. Sekiranya perjalanan yang berasingan diperlukan, maka kotak atau salur terminal mesti dipasang.

Bagaimana untuk memasang kotak terminal

Adalah disyorkan bahawa plat moden disambungkan ke sesalur kuasa tanpa dipasang ke saluran kuasa melalui blok terminal berkualiti tinggi. Anda boleh menggunakan kasut di dalam kotak simpang yang dipasang di luar di dinding atau kotak logam untuk pemasangan tersembunyi. Kotak diletakkan pada jarak dua meter dari dapur elektrik, pada ketinggian tidak kurang daripada 0.6 meter dari lantai.

Pilihan umum untuk menyambung ke rangkaian adalah memasangkan melalui saluran dengan menggunakan tanah mandatori.

Untuk tujuan ini, satu jenis 3 jenis boleh digunakan di apartmen atau di dapur sebuah rumah persendirian.

Pengeluaran domestik dengan susunan asas atas, dikerahkan pada 90 °.

Pengeluaran Belarusia, yang berbeza dengan mengubah hubungan 120 ° berbanding satu sama lain.

Jenis Eropah, di mana kenalan untuk pembumian berada di bahagian bawah dan mempunyai bahagian rata.

Sekiranya tidak perlu memasang pendawaian dengan tangan, peralatan yang bersesuaian sudah ada di apartmen atau di dapur rumah persendirian, dan outlet mesti diperiksa untuk fasa. Ini dilakukan menggunakan penguji elektrik.

Terlepas dari kaedah sambungan melalui saluran keluar atau terminal, plat atau hob boleh disambungkan ke rangkaian dalam tiga cara:

Untuk peranti pada 220V, satu litar fasa tunggal digunakan, untuk versi dua atau tiga fasa 380V. Sebelum menyambungkan dapur elektrik atau hob, ia mesti dikerahkan oleh bahagian belakang dan mengeluarkan penutup pelindung dari kotak terminal. Skim sambungan mungkin biasanya ditunjukkan di belakang peranti.

Ini adalah pilihan yang paling biasa di sebuah apartmen bertingkat tinggi. Ia boleh digunakan apabila dok dilakukan oleh kabel tiga dawai. Ia mudah dilakukan sendiri. Untuk menyambung dengan betul peranti anda perlu menggunakan jumper. Mereka biasanya dibundel dan digerat di dalam kotak terminal. Sekiranya tidak terdapat, anda boleh membeli jumper tembaga dengan seksyen 6 mm. Lima daripada enam skru disambungkan oleh dua tayar:

 • satu bas menghubungkan skru yang ditandakan dengan huruf "L" di bawah nombor 1, 2, 3;
 • kedua - digunakan untuk menyambung nombor 4 dan 5, dilambangkan dengan huruf "N";
 • yang terakhir kekal bebas dan akan digunakan untuk pembumian.

Apabila menyambung, wayar akan diedarkan seperti berikut:

 • fasa (hitam atau coklat) pada L1,2 atau 3;
 • Nil (biru) pada N4 atau 5;
 • Terminal keenam bertanda PE digunakan untuk earthing.

Skim ini sering digunakan untuk rumah persendirian, tetapi ia juga boleh digunakan di sebuah apartmen. Docking dilakukan dengan kabel empat dawai. Dalam kes ini:

 • satu jumper diletakkan pada L1 dan L2;
 • yang lain pada N4 dan N5;
 • L3 dan skru bumi kekal bebas.

Untuk menyambungkan skim tersebut:

 • Inti kuning ditempatkan pada fasa A yang terdiri daripada terminal L1 dan L2 yang dihubungkan oleh jumper;
 • vena di gegelung merah pergi ke terminal L3 berdekatan;
 • biru diletakkan pada sifar N4 dan N5, berlabuh dengan jambatan;
 • kuning-hijau direka untuk pembumian.

Pilihan ini untuk sebuah rumah persendirian, di sebuah apartmen skim ini jarang digunakan. Walaupun kerumitan luarannya, ia adalah mudah untuk dilaksanakan oleh diri sendiri. Ia dijalankan oleh kabel dari empat atau lima urat. Di sini, hanya satu bas yang digunakan untuk menyambung terminal sifar berdekatan N1 dan N2. Wayar mesti disambungkan mengikut susunan berikut:

 1. ke fasa A, hubungi L1 menjadi kuning;
 2. untuk fasa B, hubungi L2 - hijau;
 3. ke fasa C, hubungi L3 - merah;
 4. untuk terminal sifar bersebelahan biru adalah bertujuan;
 5. untuk tanah hijau atau kuning-hijau.

Apabila melakukan semua kerja ini dengan sendirinya, anda perlu menghabiskan masa pakar konsultasi. Ini akan menyelamatkan anda dari kesilapan yang tidak boleh diperbaiki dan akan menjadikannya betul.

Menyambungkan dapur elektrik dengan tangan anda sendiri

Kompor elektrik semakin banyak dimasukkan ke dalam kehidupan seharian penduduk bandar. Ini disebabkan oleh keupayaan yang diperluaskan peralatan tersebut dan pengharaman bekalan dan pemasangan sistem gas di bangunan bertingkat. Mari kita pertimbangkan bagaimana untuk menyambungkan periuk elektrik dengan betul.

Terdapat beberapa klasifikasi.

Mengikut bahan pelaksanaan:

 • Enameled. Unsur pemanasan dalam model ini dapat terdiri dari dua jenis: pancake (besi tuang), lingkaran. Terdapat pilihan gabungan dengan sambungan ke gas dan elektrik.
 • Kaca-seramik. Unsur pemanasan dalam piringan tersebut adalah pilin, pita bergelombang, lampu halogen.
 • Induksi. Mereka boleh dikaitkan dengan subspesies dari plat seramik kaca, tetapi bukan unsur pemanasan, gegelung elektromagnet dibina.
 • Berdiri sahaja. Teknik ini boleh dilengkapi dengan ketuhar.
 • Desktop. Populariti adalah disebabkan kekompakan, mobiliti. Selalunya sambungan periuk elektrik jenis ini digunakan di negara ini. Terdapat model dengan ketuhar terbina dalam.
 • Terbina dalam. Teknik ini telah mendapat populariti yang besar disebabkan oleh ergonominya. Pelbagai yang sedia ada membolehkan anda menyesuaikan peralatan tersebut ke pedalaman apa pun. Biasanya, teknik ini dibahagikan kepada permukaan memasak dan oven.

Dengan bilangan kenalan: dari satu hingga enam.

Dengan intensiti penggunaan:

Dengan penggunaan kuasa:

 • Kuasa rendah (dengan keupayaan untuk menyambung ke rangkaian 220 V);
 • berkuasa (sambungan plat elektrik dengan tangan sendiri ke 380 V).

Mengikut jenis pengurusan:

Seperti yang anda lihat, bersama-sama dengan model klasik dalam masa kita, anda boleh membeli dan "pintar 9; teknik.

Pertimbangkan bagaimana setiap jenis peralatan rumah seperti rancangan berfungsi.

Ciri reka bentuk. Prinsip operasi

Setiap dapur elektrik mempunyai ciri-ciri reka bentuknya sendiri.

Elemen pemanasan adalah lingkaran yang diperbuat daripada logam dengan rintangan khusus yang tinggi. Prinsip operasi adalah berdasarkan pelepasan tenaga terma semasa arus melepasi elemen pemanasan rintangan. Ini adalah tipikal untuk model pepejal (cast-iron), dan untuk lingkaran. Hanya ada satu perbezaan: dalam varian pertama unsur pemanasan berada di dalam cincin.

Prinsip operasi adalah sama seperti dalam plat enamel, dengan satu-satunya perbezaan yang elemen pemanasan dapat bukan hanya lingkaran klasik, tetapi juga rebound bergelombang, lampu halogen.

Tetapi teknik ini berbeza dari segi prinsipnya. Elemen pemanasan adalah gegelung elektromagnetik, yang, melalui arus melalui dirinya sendiri, mewujudkan medan. Ia, pada gilirannya, membentuk arus frekuensi tinggi yang diinduksi dalam piring. Panduan berlaku kerana garisan berkuat kuasa melalui bahagian bawah piring. Oleh itu, untuk plat itu, anda memerlukan perkakas dapur khusus.

Rupa-rupanya, prinsip operasi model induksi berbeza jauh dari pilihan lain. Teknik mana yang lebih baik?

Sambungan plat elektrik ke rangkaian tidak dapat dielakkan tanpa mengira jenisnya. Mari kita perhatikan setiap varian dari sudut pandang merit dan tidak beroperasi.

Mereka berbeza dengan kesederhanaan pembinaan, kos sederhana dan pembaikan yang mudah pada harga yang rendah. Untuk membasuh, agen pembersihan biasa dan berpatutan digunakan. Bagi kelemahan, lingkaran terbuka - bahaya mendapatkan kejutan elektrik pada masa operasi, sering memerlukan penggantian lingkaran. Untuk tolak seterika besi - satu masa yang lama pemanasan dan penyejukan, masing-masing, meningkatkan kos elektrik.

Permukaan memasak mempunyai kekonduksian terma yang tinggi, yang membolehkan haba memasak dan makanan lebih cepat daripada versi klasik, dan ini dapat mengurangkan kos elektrik. Kemungkinan menetapkan pemanasan yang tepat. Elemen pemanasan dilindungi oleh salutan seramik kaca, yang secara ketara memanjangkan hayatnya. Penjagaan permukaan adalah lebih mudah, ia mempunyai pesawat rata yang rata. Harga pelan sedemikian jauh lebih tinggi, lebih mahal dan lebih sukar untuk diperbaiki, kasar dan pembersihan serbuk dicadangkan untuk mencuci, hidangan khas dengan bahagian bawah yang rata dan licin diperlukan untuk memasak. Jika model mempunyai sisi yang rendah, maka apabila ia tumpah makanan, ia boleh bocor ke lantai.

Dari segi penjimatan tenaga, pilihan paling berfaedah. Para pembakar mula memanaskan hanya apabila ada kuali di atas dapur, jika ia dikeluarkan, penutupan automatik berlaku. Jika tidak, jenis teknologi ini mempunyai kelebihan model seramik kaca, tetapi harga untuk pembaikan dan peralatan itu sendiri jauh lebih tinggi. Selain itu, untuk hidangan satu lagi keperluan diperlukan - sifat magnetik.

Apabila memilih model tertentu, anda perlu memberi perhatian kepada data teknikal, untuk mengetahui sama ada ia mungkin menyambungkan plat elektrik ke pendawaian yang sedia ada.

Ciri-ciri penting semasa memilih

Memperoleh peralatan baru, bergantung pada beberapa data teknikal:

 • Dimensi. Ia adalah perlu untuk mengukur 3 parameter: lebar, kedalaman, ketinggian.
 • Penggunaan kuasa. Bergantung kepada pengeluar, model, ketuhar ketuhar, ia boleh berkisar antara 1.5 kW hingga 8 kW. Adalah lebih baik untuk mengambil kelas yang tidak lebih rendah daripada "A9raquo;. Peralatan sedemikian akan menjimatkan penggunaan kuasa. Data-data ini ditunjukkan dalam pasport untuk peralatan tersebut.
 • Selesai. Kehadiran kabel dan plag dari kilang. Selalunya mereka tidak hadir.

Semua parameter lain dipilih berdasarkan keutamaan peribadi.

Setelah dikenal pasti dengan model, melakukan audit pendawaian elektrik yang sedia ada. Jika kuasa peralatan tidak bertepatan dengan bahagian kabel, ia perlu untuk menggantikannya.

Plat moden mempunyai banyak kuasa, jadi sebelum anda membeli model yang dipilih, anda perlu menilai sistem pendawaian yang sedia ada. Selalunya teknik ini dijual tanpa plag dan dawai, kerana sambungan plat elektrik disediakan dalam tiga cara. Yang diperlukan adalah dipilih di tapak pemasangan, yang mana beberapa keperluan dibuat.

Ia adalah perlu untuk mempunyai hujung percuma wayar di tempat sehingga 2 meter. Ini akan membolehkan pergerakan peralatan untuk kerja pembaikan atau untuk membasuh lantai di bawahnya.

Keratan rentas kabel mesti sesuai dengan penggunaan kuasa yang diisytiharkan. Lebih baik lagi, jika terdapat simpanan. Hal ini terutama berlaku untuk penggunaan kompor dan kompor intensif.

Kabel mesti bersifat integral, bebas dari perekat dan sendi.

Pendawaian bagi plat dibekalkan secara berasingan, dan automaton berasingan mesti disediakan di perisai.

Terlepas dari model, perkakas rumah sering disambungkan melalui saluran kuasa. Tetapi pertama, mari kita lihat kabel apa yang diperlukan untuk menyambungkan periuk elektrik.

Di dalam bangunan berbilang apartmen, sambungan fasa tunggal bagi papak paling kerap dijangkakan, jadi pembina meninggalkan hujung bebas wayar dengan sekatan 4 mm 2. Parameter tersebut sesuai untuk plat dengan kuasa tidak melebihi 13 kW.

Sekiranya pendawaian tidak disediakan, ia sudah usang, maka perlu memilih wayar yang betul untuk menyambungkan periuk elektrik, yang mesti memenuhi parameter berikut.

Pembuluh darah hanya boleh tembaga (ditubuhkan oleh dokumen pengawalseliaan PUE 7.1.34).

Bilangan teras penting. Bagi pangsapuri yang paling kerap terdapat sambungan fasa tunggal, kabel untuknya diambil tiga teras (fasa L, sifar N, tanah PE). Di rumah persendirian, kabel tiga fasa, lima teras (tiga fasa L1 L2 L3, sifar N, tanah PE) boleh disediakan.

Keratan rentas dawai untuk rangkaian 220 V mesti sekurang-kurangnya 6 meter persegi. mm, mengikut SP 31-110-2003 (butiran 9.2). Ini adalah nilai purata, nilai boleh berubah di kedua-dua arah, bergantung kepada data teknikal plat itu sendiri. Untuk pemasangan tiga fasa, kabel mestilah seksyen lima teras sekurang-kurangnya 2.5 meter persegi. mm. Tentukan keratan rentas kabel dengan menggunakan kalkulator atau jadual khas.

Jenama kabel diperlukan VVG; VVG-ng; PVA; ShVV. Untuk menyambung plat ke rangkaian, anda boleh menggunakan PVA atau KG.

Peletakan wayar mesti dijalankan secara berasingan.

Ia perlu mempunyai mesin berasingan di perisai. RCD untuk dokumen peraturan tidak boleh ditetapkan untuk perkakas rumah. Tetapi memandangkan dapur elektrik merupakan sumber bahaya yang meningkat, lebih baik disediakan. Mesin automatik untuk pemasangan satu fasa dipilih dengan arus yang diberi nilai 32 A (RCD pada 40 A), untuk tiga fasa - mesin automatik tiga tiang pada 16 A, RCD 25 A.

Kabel untuk menyambungkan periuk elektrik mesti diletakkan di dalam garis berasingan, ia tidak boleh digantung dengan mata lain (soket, pencahayaan). Selalunya, wayar tersembunyi digunakan.

Pemilihan dan pemasangan saluran kuasa

Menentukan kabel yang diperlukan untuk menyambungkan dapur elektrik, pilih saluran kuasa.

Ia mesti memenuhi keperluan berikut:

 • Semasa arus dan plag yang diberi nilai mesti sesuai dengan parameter mesin dan bilangan wayar wayar;
 • bentuk salur keluar kuasa bergantung kepada cara memasang kabel (tersembunyi atau terbuka);
 • perlu membeli produk yang diperbuat daripada bahan yang tidak mudah terbakar yang berkualiti tinggi.

Pertimbangkan beberapa perkara untuk memasang saluran keluar:

 • pemasangan dilakukan di permukaan rata, tidak mudah terbakar;
 • Jangan memasang berhampiran permukaan panas, sistem pemanasan, bekalan air;
 • Sambungan konduktor mesti dilakukan mengikut skema, tanpa mengelirukan warna;
 • terminal skru mestilah betul-betul membetulkan kenalan;
 • Selepas pemasangan, periksa litar pintas.

Selepas pemasangan, soket mula memasang peralatan itu sendiri.

Pemasangan dan sambungan periuk elektrik

Selepas penyerahan peralatan, ia perlu dibongkar dan diperiksa untuk kelengkapan, tidak ada yang boleh dibuang. Sebelum anda memulakan, adalah berbaloi untuk mengkaji dengan teliti arahan dan gambarajah pendawaian. Keluarkan komponen yang tidak perlu, ditetapkan mengikut tahap.

Buka panel yang menutup terminal di belakang peralatan. Terdapat juga tiga skema sambungan yang diduplikasi.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jarang pengeluar membekalkan model rumah dengan wayar dan plag kuasa. Oleh itu, pembelian kabel dan soket kuasa dengan plag dijalankan secara bebas. Mari kita pertimbangkan tiga cara bagaimana membuat sambungan pemasak gas elektrik dengan tangan anda sendiri.

Dengan pemasangan ini, fasa (merah) disambungkan ke terminal L1, L2, L3. Oleh kerana wayar tiga teras, pin tembaga dipasang pada pin (mereka dilengkapi dengan kelengkapan). Pada N1, N2 menetapkan sifar (biru) dan pelompat tembaga. PE - bumi (hijau). Semua kenalan diketatkan, kabel itu dipasang dengan pengapit khas. Tudung dipasang semula. Terdapat 3 kenalan di soket: atas tanah, dua fasa bawah dan sifar.

Ia berbeza daripada sambungan fasa sebelumnya. Terdapat wayar untuk setiap terminal. Perhatikan warna mengikut skema. Semua yang lain dibuat sama dengan fasa tunggal.

Pada fasa L1, L2 kita meletakkan jumper dan menyambung salah satu hujung fasa, pada L3 - yang kedua. Selebihnya pemasangan serupa dengan dua yang sebelumnya.

Selepas pemasangan, perlu menjalankan ujian mengikut arahan pada peralatan.

Menyambungkan periuk elektrik secara berasingan tidak akan menyebabkan kesulitan, jika anda mengikuti arahan dan keselamatan semasa pemasangan. Semua kerja mesti dilakukan dengan sistem de-tenaga.

Ciri pemasangan beberapa jenama

Sambungan pemasak elektrik Gorenje boleh dibuat pada litar fasa tunggal dan pada litar tiga fasa. Ia semua bergantung kepada bekalan kuasa. Semua langkah diterangkan di atas. Sambungan pemasak elektrik Hansa juga tidak mempunyai ciri khas dan dilakukan menurut skema umum.

Ia bernilai memberi perhatian khusus terhadap kewajipan waranti. Pemasangan yang salah boleh membawa kepada kegagalan peralatan, dan ini akan menjadi sebab penolakan pusat perkhidmatan untuk melakukan pembaikan percuma. Oleh itu, jika anda tidak yakin dengan kebolehan anda, adalah lebih baik untuk menjalankan pemasangan oleh pakar, yang mempunyai lesen khas untuk kerja tersebut. Dalam pasport, satu tanda diletakkan pada sambungan sekiranya berlaku salah faham.

Menyambungkan periuk gas

Reka bentuk teknik ini memungkinkan untuk menggunakan kedua-dua rangkaian elektrik dan gas. Terdapat dua versi: dengan pemasangan ke rangkaian pengedaran gas dan silinder gas. Harus diingat bahawa permit khas akan diperlukan untuk menggunakan peralatan gas di bangunan pangsapuri di mana sistem sedemikian tidak disediakan.

Selebihnya boleh dilihat dua perkara penting: sambungan ke rangkaian pengedaran gas mesti dilakukan oleh syarikat pembekal gas spesialis, yang menempatkan tanda yang sesuai dalam paspor. Pada masa akan datang organisasi ini menjalankan penyelenggaraan peralatan. Pemasangan ke rangkaian tidak mengenakan keperluan khusus. Untuk papan gabungan, cukup soket Euro dengan asas 16 A.

Seperti yang anda dapat lihat, anda boleh menyambungkan dapur periuk sendiri secara bebas.

Tetapi jika anda tidak yakin dengan kebolehan anda, lebih baik berpaling kepada pakar. Pada masa akan datang, ini akan mengurangkan kos pembaikan peralatan yang dibayar disebabkan pemasangan tidak wajar.

Oleh itu, kami mengetahui bagaimana untuk menyambung plat elektrik (gas) dengan tangan anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

69 − = 66