Prado radiator

Pemanas keluli Prado keluli dan ciri-ciri mereka

Walaupun terdapat banyak peralatan pemanasan di pasaran domestik, radiator keluli Prado sangat popular di kalangan pengguna. Pemanas ini diperbuat daripada keluli berkualiti tinggi dan mempunyai banyak kelebihan lain.

Dalam artikel ini, kami akan cuba memahami lebih mendalam apa yang menjadikan radiator ini menarik.

Prado radiator keluli

Syarikat yang menghasilkan radiator yang dipertimbangkan mempunyai sejarah yang kaya, sejak ia ditubuhkan pada tahun 1959 di bandar Izhevsk. NITI "Kemajuan" pada masa itu adalah salah satu pemimpin kejuruteraan dan pemikiran teknikal USSR. Selepas kejatuhan Kesatuan Soviet, syarikat itu telah menjalani penyusunan semula dan pemprofilan semula.

Harus diingat bahawa pembuatan radiator keluli untuk pemanasan dalam pengeluaran NITI "Kemajuan" dikuasai baru-baru ini - pada tahun 2005. Kemudian tanda dagang "Prado" timbul. Selari dengan ini, sebuah rumah perdagangan dibuka di Izhevsk, tugas utamanya adalah promosi radiator Prado di pasaran domestik.

Sehingga kini, bateri pemanasan yang dihasilkan di bawah jenama ini telah mendapat populariti bukan sahaja di Persekutuan Rusia, tetapi juga di negara-negara CIS yang lain. Selain itu, produk rumah dagangan Prado telah berulang kali dianugerahkan dengan cawan pameran cawangan dan dianugerahkan dengan diploma.

Panel Radiator Assembly

Pengeluaran

Untuk mendapatkan idea mengenai produk yang dipersoalkan, anda perlu membiasakan diri dengan ciri-ciri pengeluaran yang disenaraikan di bawah:

1
 • Seperti yang telah disebutkan di atas, bateri Prado dihasilkan dalam keadaan kilang di kemudahan syarikat "Kemajuan". Bahan mentah utama untuk peralatan pemanasan adalah keluli karbon tinggi tidak kurang daripada 1.2 - 1.4 mm tebal. Pengilangan radiator bermula dengan memotong lembaran keluli mengikut saiz radiator masa depan.
 • Kemudian kekosongan itu tertakluk kepada rawatan tekanan pada mesin setem, yang menyebabkan pembelian profil yang diperlukan.
 • Dua kosong dicat dikimpal menggunakan teknologi moden, mengakibatkan pembentukan panel. Pemanas radiator Prado, bergantung kepada model, boleh mengandungi satu, dua atau tiga panel semacam itu, antara yang sirip keluli nipis dikimpal, yang meningkatkan pemindahan haba peranti.

Perhatikan! Kimpalan dan kimpalan kosong dijalankan dalam mod automatik. Ini bukan sahaja dapat meningkatkan kualiti produk dengan ketara, tetapi juga untuk mengurangkan harga.

Produk siap dicat pertama dengan kaedah tenggelam elektrik, dan kemudiannya digunakan dengan cat serbuk stabil. Disebabkan ini, produk bukan sahaja kelihatan menarik, tetapi juga dilindungi dari kakisan.

Grill radiator untuk perolakan udara

Populariti radiator Prado berkaitan dengan kelebihan berikut:

 • Berat badan yang rendah, jadi mudah membuat pemasangan sendiri. Selain itu, kurungan pemasangan sangat mudah, satu-satunya perkara sebelum memasang bateri, anda harus membiasakan diri dengan skema pelekap.
 • Pelesapan haba yang berkesan dan kadar pemanasan yang tinggi.
 • Bateri panel kelihatan menarik, dan terima kasih kepada penggunaan cat berkualiti tinggi, mereka kekal putih untuk masa yang lama.
 • Model dengan beberapa panel menyediakan perolakan udara, yang meningkatkan kecekapan pemanasan.
 • Harga agak demokratik.
 • Ketahanan ketika mematuhi peraturan operasi.

Radiator Prado di bahagian dalam bangunan

Kelemahan radiator Prado berkaitan dengan ciri-ciri reka bentuk, oleh itu ia wujud dalam semua radiator panel.

Khususnya, kita boleh membezakan perkara-perkara berikut:

 • Peranti tidak bertujuan untuk digunakan dalam sistem pemanasan berpusat, kerana mereka tidak menahan tekanan tinggi dan tukul air, dan mereka memerlukan penyejuk yang bersih.
 • Suhu penyejuk tidak boleh melebihi 120 darjah Celsius.
 • Arahan operasi untuk peranti tidak mencadangkan penyaliran sistem, kerana ini boleh menyebabkan kakisan di dalam panel.
 • Kemungkinan pelarasan denda suhu pemanasan walaupun dalam model dilengkapi dengan termostat.
 • Pada beberapa model, masalah dengan varnis telah diperhatikan.

Perhatikan! Tekanan maksimum yang mana peranti pemanasan ini dikira ialah 0.9 MPa. Pemusnahan berlaku pada tekanan 2.25 mPa.

Sudah tentu, banyak model bateri pemanasan moden tidak mempunyai kelebihan di atas, bagaimanapun, jika kita membandingkan nisbah harga / kualiti, radiator Prado jelas memberi manfaat. Satu-satunya perkara, sebelum membeli, anda perlu memastikan bahawa ciri-ciri sistem pemanasan bertepatan dengan ciri-ciri radiator.

Rajah reka bentuk garis radiator Prado

Pada masa ini, julat Prado termasuk enam jenis radiator:

Dalam foto - radiator Prado 10 Universal

Di samping itu, semua model radiator berbeza dalam jenis sambungan:

 • Prado Classic - mengandungi muncung untuk sambungan sisi.
 • Prado Universal - direka untuk bahagian bawah. Pengubahsuaian ini dilengkapi dengan injap termostatik terbina dalam dan direka untuk digunakan dalam sistem dua paip.

Radiator Prado Classic type 33

Di sini, sebenarnya, dan semua ciri-ciri radiator Prado.

Prado panel keluli panel adalah pilihan yang sangat baik untuk sistem pemanasan autonomi dengan tekanan tidak lebih daripada 0.9 MPa. Dengan kos yang rendah, mereka menarik kualiti mereka, serta rupa cantik.

Di samping itu, pelbagai produk ini membolehkan anda memilih kuasa optimum peranti dalam setiap kes. Dari video dalam artikel ini, anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai topik ini.

Masih ada soalan? Tanya mereka dalam vkontakte kumpulan kami

Apakah bilik mandi di rumah anda?

Radiator Prado: 8 versi peranti

Hari ini, pasaran peralatan pemanasan menawarkan pelbagai penyelesaian untuk masalah pemanasan rumah, salah satunya adalah radiator keluli Prado. Salah satu unsur pemanasan utama ialah radiator. Tidak seperti paip konduktif dan wayar, ia mempunyai kawasan yang cukup besar, dan oleh itu memanaskan banyak ruang di sekelilingnya untuk memberikannya. Sebelum ini, dalam peranan bateri, instrumen hodoh dan unaestetik dilakukan, tetapi kini mereka mempunyai reka bentuk yang sangat baik dan penampilan asal. Salah satu wakil radiator moden yang paling popular ialah Prado.

Apakah Prado Radiators?

Radiator Prado - bateri generasi baru. Mereka mempunyai penampilan yang sangat baik dan harmoni sesuai dengan pedalaman. Boleh digunakan dalam sistem tertutup dalam pemanasan individu dan berpusat. Mereka boleh menahan apa-apa rejim suhu.

Oleh kerana pemindahan haba yang tinggi, kebolehpercayaan dan inersia haba yang rendah, radiator Prado mengambil tempat yang layak di kalangan pemanas

Selain prestasi cemerlang, radiator Prado juga mempunyai penampilan yang sangat bergaya. Dalam pedalaman moden dan klasik bateri tersebut akan kelihatan seperti sebahagian daripada eksposisi.

Untuk lebih memahami apa bateri Prado, anda perlu memahami perantinya. Ini mudah dilakukan, terutamanya jika senarai dengan ciri-ciri membuat radiator ini terletak di hadapan mata anda.

Bagaimana cara membuat panel convectors Prado:

 1. Lembaran keluli dipotong. Mereka boleh mempunyai ketebalan 1.2 dan 1.4 mm. Pada helaian ini satu garis longitudinal dan beberapa garis menegak dibuat. Pada masa yang sama, pada 10 cm kapal Prado, terdapat tiga jalur menegak.
 2. Dua helai keluli dikimpal dari sisi bertentangan sepanjang garis menegak. Untuk membuat jahitan tidak kelihatan, dan reka bentuk kelihatan estetik menyenangkan, ia dikimpal di bahagian belakang.
 3. Juga, helaian dikimpal sekitar perimeter. Kepada tepi belakang produk adalah tulang rus yang dikimpal, ketebalannya ialah 0.5 mm.

Bergantung kepada ketebalan radiator Prado, dan bilangan tulang rusuk dipasang di dalamnya, kekonduksian terma akan bergantung.

Ciri-ciri teknikal radiator Prado

Prado radiator adalah kualiti yang sangat baik. Walau bagaimanapun, ia diperbuat daripada keluli, jadi ia hanya boleh digunakan dalam ruang tertutup. Apabila menggunakan struktur tersebut di jalan, mereka dengan cepat ditutupi dengan karat.

Ciri-ciri teknikal radiator yang diperbuat daripada keluli 1,2 dan bateri yang diperbuat daripada logam 1,4 amat berbeza. Oleh itu, sebelum memilih sampel dengan reka bentuk yang anda suka, tentukan ketebalan keluli dari mana ia dibuat.

Ciri-ciri panel Prado akan dilucutkan oleh ketebalan keluli dari mana ia dibuat. Oleh itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada makan malam ini.

Ciri-ciri teknikal radiator Prado:

 1. Suhu air dalam bateri tersebut tidak boleh melebihi +120 darjah.
 2. Tekanan operasi bateri bergantung kepada ketebalan keluli dari mana ia dibuat. Jika ketebalan adalah 1.2 mm, maka tekanan operasi tidak boleh melebihi 9 MPa, jika 1.4 adalah 1 MPa.
 3. Tekanan tekanan tekanan agak lebih besar. Pada keluli 1,2 adalah sama dengan 1, 25 MPa, dan jika 1,4 - 1,5 MPa.
 4. Tekanan pada pecah mengandaikan penyelenggaraan petunjuk yang lebih besar. Jika keluli radiator anda sama dengan 1.2, maka angka ini akan bersamaan dengan 2.25 MPa, dan jika 1.4 adalah 2.5.
 5. Aktiviti hidrogen air juga sangat penting. Ia sepatutnya berbeza antara 8-9.5.

Apabila memilih radiator, setiap mata di atas diambil kira. Jika sekurang-kurangnya salah satu daripada mereka tidak sesuai, maka adalah berguna untuk melihat model lain peranti.

Juga perlu untuk memberi perhatian kepada kehadiran penapis dalam sistem pemanasan. Radiator panel boleh digunakan, walaupun terdapat hanya sebilangan kecil peranti sedemikian. Walau bagaimanapun, pemanasan di mana radiator disambungkan secara langsung tidak sesuai untuk bateri Prado. Faktanya ialah di dalamnya laluan untuk penyejuk mempunyai dimensi kecil, jadi ia boleh menyumbat dengan mudah. Pada masa yang sama, ia hampir mustahil untuk membersihkannya, kerana panel Prado dibuat terbahagi.

Kelebihan dan kelemahan bateri Prado

Untuk memahami betapa relevannya pemasangan radiator Prado, anda perlu menimbang dengan teliti kebaikan dan keburukan. Sudah tentu, anda tidak mungkin kecewa dengan apa-apa pembelian, tetapi akan menarik untuk mengetahui kelebihan dan kekurangannya.

Pemanas keluli Prado boleh didapati dalam bentuk panel segi empat tepat dalam pelbagai saiz

Radiator, walaupun mereka seolah-olah mengambil sesuatu untuk diberikan, mengubah pedalaman sangat. Oleh itu, tidak ada apa-apa, banyak pereka menyembunyikan bateri untuk pelbagai bangunan menarik.

Pertama sekali, kami mencadangkan membincangkan kelebihan bateri Prado:

 1. Untuk pembuatan struktur sedemikian, keluli bersalut dengan komposisi khas digunakan. Ia tidak membenarkan produk berkarat, dan dengan ketara meningkatkan hayat perkhidmatannya.
 2. Elemen bateri tersebut disambungkan dengan kimpalan tempat. Ia kelihatan lebih kemas daripada sambungan biasa.
 3. Radiator Prado mempunyai pelbagai pilihan bentuk dan saiz yang berbeza. Mereka juga boleh berbeza-beza dalam reka bentuk.
 4. Bateri sedemikian boleh dihubungkan dari atas dan dari bawah.
 5. Bukan harga yang buruk, yang anda pasti tidak akan kecewa.

Di samping kelebihan yang jelas, radiator Prado mempunyai kelemahan. Mereka tidak begitu banyak, tetapi mereka harus disuarakan.

 1. Had atas tekanan bateri tersebut hanya 0.9 MPa. Dalam beberapa kes, penunjuk ini tidak mencukupi.
 2. Sekiranya tidak ada air dalam bateri selama lebih dari dua minggu, peralatan akan mula berkarat.

Ini kerana kelemahan terakhir bahawa sistem sedemikian tidak disyorkan untuk digunakan dalam sistem pemanasan berpusat. Lagipun, dalam kes ini, anda bebas dari penutupan air.

Jenis radiator Prado

Ulasan mengenai model radiator Prado kebanyakannya positif. Lagipun, setiap orang boleh memilih model untuk dirinya sendiri dan untuk jiwanya. Mari lihat apa model radiator Prado wujud.

 1. Prado 10 hanya mewakili satu panel. Ini adalah wakil radiator yang paling berkuasa dan paling murah bagi jenama ini.
 2. Dalam model 11, convectors dan grills sebelah dipasang pada panel.
 3. Jenis 20 mempunyai struktur yang lebih kompleks. Ia mengandungi dua panel dan gril keluar udara, tetapi tidak ada radiator.
 4. Model 21 mempunyai dua baris gratings dan sirip, yang ditutup oleh gril sisi.
 5. Model 22 mempunyai dua panel, dinding atas dan sisi, serta gril.
 6. Jenis bateri 30 mempunyai tiga panel, dinding sisi dan sirip.
 7. Prado klasik mempunyai gril sebelah dan atas. Mereka mempunyai penyambung sampingan untuk sambungan.
 8. Kereta api Prado mempunyai dua jenis sambungan. Mereka mempunyai 4 sisi dan satu input yang lebih rendah untuk sambungan. Juga dalam komposisi mereka terdapat termostat.
 9. Radiator Klasik dan Klasik, ditandakan dengan huruf Z, sering dipasang di institusi perubatan, kerana ia sesuai dengan semua piawaian kebersihan. Mereka mudah dibersihkan, kerana mereka tidak mengandungi unsur penutup.

Terdapat banyak jenis Prado Radiators. Oleh itu, semua orang boleh memilih bateri untuk citarasa anda. Walau bagaimanapun, lebih kerap daripada tidak, Prado Classic atau Prado Universal dibeli untuk rumah.

Ciri-ciri radiator Prado (video)

Radiator Prado adalah unsur pemanas moden dan bergaya. Ia mempunyai kekuatan dan ketahanan yang tinggi, jadi ia mempunyai maklum balas yang sangat baik mengenai kerjanya. Di antara pelbagai bateri itu, semua orang akan dapat mencari pilihan terbaik untuk diri mereka sendiri. Jadi jika anda berfikir tentang membeli radiator baru, lihat dengan lebih dekat model Prado.

Menyalin hanya dibenarkan dengan rujukan belakang sumbernya

Prado (radiator): ulasan, spesifikasi, pengilang, sambungan

Pengasas dan pengeluar radiator Prado - yang terkenal di USSR Institut Penyelidikan Izhevsk NITI "Progress9raquo;. Pada satu-satu masa dia menjadi pemikiran utama dalam bidang peralatan teknologi. Selepas kejatuhan Kesatuan Soviet, institusi itu mula mencari jalan baru pembangunan, dan diputuskan di majlis akademik untuk memilih kursus untuk sistem pemanasan. Selepas itu, pada tahun 2005, di bandar tempat institut itu terletak, rumah perdagangan Prado muncul dan radiator dilancarkan di bawah logonya, dan secara literal dalam 2-3 tahun mereka muncul di kedai-kedai di seluruh Rusia.

Terima kasih kepada peniaga yang sangat baik dan pengurusan yang kompeten, syarikat itu sekali lagi menjadi sangat terkenal di seluruh ruang pasca-Soviet, dan barangannya boleh didapati untuk pembeli yang mudah di semua kedai utama. Selain itu, setelah menerima pengiktirafan ramai pakar, syarikat itu mula mempamerkan Prado (radiator) di pelbagai pameran peralatan pemanasan. Setakat ini, mereka telah memenangi banyak trofi, dengan itu membuktikan tahap kualiti produk mereka yang tinggi.

Mewujudkan jenis bateri ini adalah proses automatik yang berat. Dalam pengeluaran tahap berikut dapat dikesan:

 • Prado radiator hanya dibuat dalam keadaan kilang NITI "Progress9raquo ;;
 • untuk pengeluarannya hanya keluli karbon tinggi yang digunakan, yang mesti mempunyai ketebalan sekurang-kurangnya 1.3-1.4 mm;
 • semua kekosongan dibuat mengikut saiz bateri masa depan, selepas itu ia dihantar ke mesin khas untuk stamping lagi;
 • lagi kosong, dicop dengan bantuan peralatan kimpalan, disambungkan dalam panel, yang boleh dari 1 hingga 3 keping; untuk meningkatkan pemindahan haba, ke beberapa jenis bateri melampirkan tulang rusuk khas yang diperbuat daripada lembaran keluli nipis;
 • Apabila radiator siap sepenuhnya, ia dicat putih dengan cara elektrik yang terendam.

Semua tentang radiator Prado: ciri teknikal jenis yang paling biasa

Untuk penampilan yang lebih baik secara estetik, bateri boleh dilengkapi dengan dinding sisi dan jeriji khas untuk melepaskan udara. Pada ketika ini, hanya enam jenis bateri dicipta:

 • Jenis 10 adalah radiator dengan satu panel dan tiada rusuk tambahan. Kelebihan boleh dipanggil kos rendah.
 • Jenis No 11 juga mempunyai satu panel, tetapi satu baris tambahan tulang rusuk dikimpal kepadanya untuk meningkatkan kecekapan. Di samping itu, untuk estetika yang lebih baik, set termasuk dinding sisi, serta panggangan untuk mengeluarkan udara.
 • Jenis 20 - Prado ini (radiator) mempunyai dua panel, tetapi tidak ada tulang rusuk. Juga dilengkapi dengan parut dan bahagian-bahagian sampingan.
 • Jenis No. 21, No. 22 adalah bateri dengan dua panel dan bilangan rusuk yang dikimpal sama. Dalam set lengkap semuanya sama dengan jenis ke-20.
 • Jenis No. 33 adalah radiator yang paling berkuasa. Ia terdiri daripada tiga panel dan banyak rusuk dikimpal.

Terlepas dari jenisnya, radiator Prado dapat disambungkan dalam dua cara:

 • Versi klasik mempunyai empat paip penghubung khas dan disesuaikan untuk sambungan sisi.
 • Versi sejagat sesuai untuk sistem pemanas dua paip dan mempunyai injap kawalan suhu terbina dalam. Ia sesuai untuk paip bawah.

Semua radiator datang lengkap dengan gunung dan kurungan khas untuk memasangnya di dinding. Arahan terperinci untuk pemasangan adalah dalam arahan dan di laman web rasmi pengeluar produk.

Bateri Prado sesuai untuk sistem pemanasan tunggal dan paip dua paip. Mereka juga ditubuhkan bukan sahaja untuk pemanasan rumah awam, tetapi juga untuk kotej swasta. Walaupun kualiti air tidak begitu penting bagi mereka, tetapi jika anda tidak mematuhi peraturan operasi, maka bentuk kakisan dari masa ke masa dalam bateri.

Prado (radiator) mesti dikendalikan di bawah syarat-syarat berikut:

 • mengehadkan suhu - sehingga 1200 ° C;
 • tekanan operasi yang dibenarkan - sehingga 0,9 MPa;
 • pemusnahan bateri berlaku pada tekanan 2.25 MPa.

Radiator Prado boleh 30 cm dan 50 cm tinggi, dan panjangnya adalah dari 40 cm hingga 3 m. Bagi kedalaman, ia bergantung secara langsung kepada jenis bateri dan boleh menjadi 8 hingga 20 cm.

Populariti bateri ini adalah kerana kualiti dan kebolehpercayaan kerja. Di samping itu, mereka mempunyai kelebihan seperti:

 • Prado (radiator) seberat sedikit, dan oleh itu penyampaian dan pemasangannya melewati dengan cepat dan tanpa sebarang masalah. Dilengkapi dengan pengikat mudah dan praktikal dan kurungan untuk memasang peranti, dan sesiapa sahaja boleh merujuknya dengan membaca arahan.
 • Peranti pemanasan jenis ini mempunyai output haba yang tinggi dan cepat dipanaskan.
 • Di samping itu, radiator luarnya seperti kelihatan cantik dan boleh dimuatkan di bawah pelbagai jenis dalaman, dan kerana cat putih khas itu tidak akan kehilangan warna salji putih untuk masa yang lama.
 • Kerana kenyataan bahawa pengeluaran berlaku di Rusia, harganya cukup berpatutan untuk orang biasa.
 • Salah satu kelebihan yang paling penting ialah tekanan tinggi dan parameter suhu dan tekanan, serta jaminan yang dikeluarkan oleh pengilang, yang memberi keyakinan terhadap operasi peranti yang berterusan.

Kelemahan radiator ini sedikit, tetapi mereka perlu tahu:

 • Ia memanaskan dengan cepat, tetapi pada masa yang sama, apabila pemanasan dimatikan, ia hampir serta-merta menyejukkan.
 • Apabila menyesuaikan diri, terdapat kesukaran untuk mengawal suhu. Ia mengambil masa yang lama untuk menetapkannya dan ia tidak selalu mungkin untuk menetapkan ijazah yang betul.
 • Dalam beberapa salinan terdapat masalah dengan salutan varnis.

Walaupun terdapat keburukan, majoriti pengguna berpuas hati dengan pembelian dan kini memilih radiator Prado sahaja. Ulasan tentang mereka kebanyakannya positif, tetapi terdapat juga cadangan khusus mengenai operasi dan reka bentuk bateri.

Ramai orang mengatakan bahawa radiator mempunyai kualiti yang tinggi, dan dengan itu mengesyorkan mereka kepada semua rakan mereka. Bateri ini mempunyai pengawal suhu yang banyak pengguna suka. Sesetengah tidak dapat mengatasi tetapannya terlebih dahulu, tetapi akhirnya menyesuaikan diri.

Seperti di mana-mana barisan produk lain, Prado kadang-kadang datang ke model yang rosak. Tetapi jika anda mendapat radiator dengan cacat, di kedai anda pasti akan mengubahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 83 = 93