Prinsip pengendalian dandang pirolisis

Peranti dan prinsip pengendalian dandang pyrolysis. Cara membuat dandang pyrolysis sendiri: lukisan, skim dan peranti

Peralatan pemanasan bahan api pepejal secara beransur-ansur digantikan dengan model penjana gas, yang menjadi alternatif yang layak. Mereka telah membuktikan diri mereka mudah untuk beroperasi, tetapi pada masa yang sama penyelesaian yang sangat berkesan, oleh itu, walaupun pada kos yang agak tinggi, pengguna menikmati populariti yang besar. Cukuplah untuk mengatakan bahawa prinsip dandang pyrolysis sedemikian rupa sehingga ia berjaya digunakan bukan sahaja untuk pemanasan rumah-rumah persendirian, tetapi juga untuk perusahaan perindustrian.

Dandang gas-api beroperasi berdasarkan prinsip pembakaran bahan bakar pirolisis. Inti ini terletak pada hakikat bahawa di bawah keadaan kekurangan oksigen dan di bawah pengaruh suhu tinggi, proses penguraian kayu kering ke bahagian yang tidak menentu dan pepejal berlaku. Proses ini biasanya berlaku pada suhu 200-800 darjah Celsius, dan ini adalah proses eksotermik, dengan itu juga panas dilepaskan, yang membolehkan pemanasan pemanasan bahan api dan pengeringannya dalam dandang. Ini juga disertakan dengan pemanasan udara yang datang terus ke zon pembakaran.

Pencampuran oksigen dengan gas pirolisis, dibebaskan daripada kayu di bawah keadaan suhu tinggi, membawa kepada pembakaran kedua, yang kemudiannya membawa kepada penjanaan tenaga terma. Dalam proses pembakaran, interaksi aktif dengan karbon aktif berlaku, dan ini membantu untuk meminimumkan pembuangan kekotoran berbahaya. Untuk sebahagian besar, ini menghasilkan campuran wap air dan karbon dioksida.

Seperti peralatan pemanas lain, bahan api pepejal menghasilkan pemanasan penyejuk, yang kemudiannya dimasukkan ke dalam sistem. Dari model lain, ia berbeza dengan prinsip tindakan dan beberapa ciri reka bentuk. Prinsip dandang pyrolysis adalah berdasarkan proses penyulingan kayu yang kononnya kering. Ia terdiri daripada pengasingan gas pirolisis dari bahan pepejal asal organik di bawah pengaruh suhu tinggi dalam keadaan meminimumkan bekalan oksigen. Set keadaan ini membawa kepada penguraian kayu menjadi gas dan sisa-sisa dalam bentuk kok kering.

Proses pirolisis dilakukan apabila mencapai 1100 darjah Celsius, jadi terdapat pelepasan haba yang besar, yang membolehkan: mengeringkan kayu api dalam dandang, untuk memanaskan udara memasuki zon pembakaran. Apabila mencampurkan oksigen dan gas yang diekstrak dari kayu, pembakaran kedua berlaku, kerana banyak tenaga termal dilepaskan. Apabila gas berinteraksi dengan karbon aktif, bahan karsinogenik dalam gas ekzos diminimumkan. Malah karbon dioksida di dalamnya adalah tiga kali kurang daripada dandang konvensional beroperasi pada bahan api pepejal.

Untuk memahami prinsip dandang pyrolysis, adalah perlu bukan sahaja untuk memeriksa perantinya, tetapi juga untuk menentukan bagaimana setiap unit berasingan fungsi peranti. Ini termasuk banyak mekanisme dan butiran. Walau bagaimanapun, sepasang dewan berfungsi sebagai asas. Mereka biasanya dibuat sepenuhnya dimeteraikan dari lembaran keluli yang mempunyai ketebalan sekurang-kurangnya 5 mm. Nozel digunakan sebagai pemisah kamera. Bahagian atas relau dibuat dalam bentuk bunker bahan bakar, iaitu, struktur yang terpisah, dan bahagian bawah digunakan secara serentak sebagai ruang pembakaran dan kuali abu.

Setiap kamera direka untuk aliran proses yang jelas. Di bahagian atas, pengeringan kayu api berlaku dengan pemanasan serentak udara, yang kemudiannya dihantar ke petak seterusnya. Di ruang bawah, gas yang dihasilkan dibakar dan abu terkumpul.

Prinsip pengoperasian dandang pyrolysis padu pepejal adalah berdasarkan kemungkinan penyesuaian kuasa dengan meningkatkan gas sekunder. Jadi hasilnya lebih berkesan berbanding dengan pemanas konvensional. Suhu yang diperlukan untuk pemanasan sederhana boleh ditetapkan melalui termostat terbina dalam.

1

Peranti dandang pyrolysis sedemikian rupa bahawa semasa operasi itu jelaga sepenuhnya tidak hadir dalam proses pembakaran, dan abu dibentuk dalam jumlah minimum. Ciri-ciri ini direka untuk memberi keupayaan untuk membersihkan peranti ini sesering mungkin.

Jika kita bercakap tentang bagaimana dandang pyrolysis berfungsi berbanding bahan api pepejal konvensional, maka perlu diperhatikan bahawa pembakaran kayu api yang lebih lama pada masa yang sama, iaitu berfungsi sehingga 12 jam. Sememangnya, ini dipengaruhi oleh prestasi suhu, tetapi sumbernya lebih banyak. Kayu api digunakan dengan pemanasan udara memasuki zon pembakaran.

Walaupun pemasangan dandang pyrolysis menganggap operasinya pada kayu api, yang diiktiraf sebagai yang paling kos efektif, dalam amalan, jenis bahan api organik alternatif, seperti arang batu dan gambut, boleh digunakan untuk operasinya. Untuk meningkatkan kecekapan peralatan, perlu mengambil kira bahawa setiap jenis bahan mentah mempunyai masa pembakaran lengkap. Dalam kes kayu halus, ia adalah 5 jam, dengan pepejal - 6, dengan kok - 10.

Penyelidikan dan kaji selidik pengguna yang dijalankan memberi kesaksian kepada fakta bahawa kecekapan fungsi peralatan pemanasan yang paling tinggi dicapai ketika bekerja pada kayu kering. Kelembapan kayu tidak boleh lebih daripada 20%, dan panjang kayu balak boleh mencapai 65 cm. Bahan bakar ini tidak hanya akan memberikan kapasiti maksimum peralatan, tetapi juga dapat meningkatkan masa fungsi yang tidak terganggu. Walau bagaimanapun, jika tidak mungkin untuk membeli sumber semacam ini, satu jenis bahan api fosil alternatif boleh digunakan, dengan syarat pengeluar telah membenarkannya. Ia boleh: gambut, pelet, sisa kayu, sisa industri yang mengandung selulosa, arang batu.

Walau bagaimanapun, apabila memilih apa-apa jenis bahan api, adalah penting untuk diingat bahawa kelembapan yang berlebihan boleh menyebabkan pembebasan wap semasa operasi peranti, yang menyebabkan pembentukan jelaga dan mengurangkan ciri-ciri terma peralatan semasa operasi. Hanya dengan menggunakan bahan-bahan kering dan peraturan yang betul bagi kadar aliran udara primer dan sekunder, adalah pengurangan pelepasan bahan karsinogenik oleh gas pirolisis.

Kelebihan peralatan penjana gas

Sekarang, apabila diketahui bagaimana dandang pyrolysis dibina dan apa jenis bahan api boleh digunakan untuk itu, perlu diperhatikan bahawa di kalangan model pepejal bahan api ini adalah jenis yang paling ekonomik. Pengendalian peralatan tersebut dicirikan oleh:

- peralihan pantas ke rejim kecekapan tenaga;

- suhu stabil dalam sistem pemanasan, dengan syarat terdapat bahan api dalam relau;

- tidak perlu pembersihan kerap;

- Dandang ini sesuai digunakan dengan mana-mana sistem;

- tidak memerlukan cerobong;

- diperbuat daripada bahan tahan haba yang tahan kakisan.

Senarai parameter sedemikian menunjukkan kecekapan dandang pyrolysis berbanding dengan model bahan api pepejal tradisional, jadi ia boleh digunakan untuk operasi di mana-mana premis. Kos yang tinggi adalah satu-satunya kelemahan peralatan tersebut, walau bagaimanapun, tidak mustahil menggunakan peranti alternatif, sebagai tambahan kepada bahan api pepejal, pilihan itu akan memihak kepada bekas itu.

Dandang Pyrolysis: gambar rajah, gambar dan cadangan pembuatan

Memandangkan peralatan tersebut semakin popular di kalangan pengguna dalam beberapa tahun kebelakangan ini, isu bukan sahaja pengambilalihannya tetapi juga pengeluarannya sendiri menjadi sangat penting. Ini adalah kerana kos penyelesaian siap sedia yang agak tinggi, melebihi kuasa kebanyakan warganegara. Untuk membuat dandang pyrolysis dengan tangan anda sendiri, anda hanya perlu keinginan dan beberapa alat. Pertama anda perlu mempunyai maklumat asas tentang bagaimana pemanas ini kelihatan dan berfungsi. Sebelum ini, ia mesti dikira jenis pembakaran yang akan optimum untuk tugas tertentu - dengan pembakar slotted atau pada parut. Selepas itu, kedai khusus perlu membeli semua bahagian yang diperlukan. Selepas itu, anda boleh mula membuat periuk pirolisis dengan tangan anda sendiri. Lukisan yang akan menjadi sokongan juga mesti disediakan terlebih dahulu.

Bagi pembuatan bebas peralatan penjanaan gas, bahan-bahan berikut diperlukan:

- Pipa keluli dengan dinding 4 mm tebal;

- keluli lembaran 4 mm tebal;

- rod bulat dengan diameter 20 mm;

- automatics untuk kawalan suhu;

Oleh itu, jika anda membuat keputusan untuk membuat dandang pyrolysis, lukisan akan membantu dalam menentukan jumlah bahan yang optimum untuk ini. Pada masa ini terdapat beberapa penerbitan di mana skim dan penerangan terperinci mengenai proses kerja diterbitkan. Jika anda mengikutinya, anda boleh mencipta unit yang agak cekap. Dandang pyrolysis skim (dengan tangan mereka sendiri, seperti yang telah disebutkan di atas, membuat usaha khas tidak) diperlukan untuk menunjukkan tempat bekalan air, penukar haba dan relau. Ia tidak perlu membuat lukisan unit dari awal, lebih baik untuk membetulkan varian standard, membuat pembetulan untuk keadaan tertentu.

Apabila membuat dandang gas, anda boleh menggunakan model asas anda sebagai pemanas 40 kW yang direka oleh Belyaev, dan kemudian mengoptimumkan pemotongan laser, mengurangkan bilangan bahagian yang diperlukan. Kelantangan dalaman harus tetap tidak berubah dengan apa-apa perubahan dalam reka bentuk peranti. Jaket penukar haba mesti meningkat dengan ketara. Selepas ini, anda boleh mula menyambung semua butiran dandang pyrolysis, dengan syarat lukisan itu diikuti dengan jelas. Udara dalam kes ini digunakan sebagai penyejuk, yang membolehkan anda memanaskan bilik tanpa kehilangan haba.

Ketegaran paip adalah keadaan pilihan, kerana dandang pembakaran kayu biasanya tidak menjadi pemula kebocoran dan kemerosotan sistem pemanasan. Peranti ini boleh dianggap sebagai penyelesaian yang ideal untuk pemasangan dalam dacha di mana keperluan pemanasan tidak timbul dengan kerap.

Selepas instrumen dipasang mengikut skim, kemungkinan untuk meneruskan pemasangannya dan ujian berikutnya. Dengan pembuatan dandang yang dibakar gas, ia mesti memasuki mod yang diperlukan dengan pantas, dan pemanasan sistem pemanasan mesti berlaku dalam masa 30 minit. Biasanya suhu di dalam bilik meningkat dengan cepat.

Oleh itu, sekarang anda tahu bukan sahaja prinsip operasi dandang pyrolysis, tetapi juga kemungkinan pembuatan sendiri, ia tetap hanya untuk memutuskan: sama ada untuk membeli model selesai atau untuk menjadikannya sendiri. Adalah penting untuk memahami bahawa peranti yang dihasilkan oleh industri dibuat secara kualitatif, diuji dan menjamin keselamatan operasi yang lengkap.

Bagaimanakah dandang pyrolysis berfungsi?

Penggantian peralatan pemanasan bahan api pepejal adalah model penjana gas. Mereka mempunyai masa untuk membuktikan diri mereka sebagai yang paling berkesan dan mudah untuk beroperasi, dan dalam permintaan, walaupun kos yang tinggi.

Untuk yakin dengan kualiti yang luar biasa mereka, sudah cukup untuk mengetahui bahawa dandang pyrolysis, prinsip operasi yang berdasarkan pembakaran gas yang dikeluarkan dari kayu terbakar, digunakan bukan sahaja untuk pemanasan rumah-rumah persendirian tetapi juga untuk premis industri.

Ciri-ciri alat pirolisis

Seperti mana-mana peralatan pemanasan lain, model bahan api pepejal memanaskan penyejuk dan menyumbangkannya ke dalam sistem. Perbezaannya dari model lain adalah ciri-ciri konstruktif, dan prinsip tindakan.

Operasi dandang pyrolisis disusun dalam proses pirolisis atau kering penyulingan kayu. Ia terdiri daripada pengasingan gas pirolisis dari bahan organik pepejal di bawah pengaruh suhu tinggi dan bekalan minimum oksigen. Keadaan seperti ini membawa kepada perpecahan kayu ke dalam gas dan residu kering dalam bentuk kok.

Dan kerana pirolisis hanya mungkin apabila mencapai 1100 ° C, ia dicirikan oleh pelepasan sejumlah besar haba, yang mana:

 • Pengeringan kayu api dalam dandang
 • Pemanasan udara dibekalkan ke zon pembakaran

Pencampuran oksigen dengan gas yang diekstrak dari kayu menyebabkan pembakaran kedua dan membolehkan untuk menerima tenaga terma. Perlu diingat dan fakta bahawa interaksi gas dengan karbon aktif membawa kepada pengurangan bahan karsinogenik dalam gas ekzos yang haus. Malah kandungan CO₂ di dalamnya dan yang hampir 3 kali kurang daripada model konvensional pepejal konvensional.

Prinsip peranti dan operasi peralatan penjanaan gas

Untuk mengetahui bagaimana dandang pirolisis berfungsi dan berfungsi, adalah penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja peranti, tetapi juga prinsip operasi setiap nod. Ia terdiri daripada sejumlah besar mekanisme dan bahagian yang berbeza.

Prinsip kerja, menonton video:

Tetapi pangkalannya terdiri daripada dua kamar. Mereka biasanya diperbuat daripada kepingan keluli yang mempunyai ketebalan sekurang-kurangnya 5 mm dan sepenuhnya hermetik. Pemisah antara bilik adalah muncung. Bahagian atas relau dibuat dalam bentuk struktur terpisah - sebuah bunker bahan bakar, dan bahagian bawah digunakan sebagai ruang bakar dan pan abu secara serentak.

Setiap daripada mereka mempunyai proses sendiri. Di bahagian atas, kayu kering dan, pada masa yang sama, udara dipanaskan, yang kemudiannya dihantar ke petak seterusnya. Ruang bawah membakar gas yang terhasil dan mengumpul abu.

Semua dandang pirolisis mempunyai prinsip operasi berdasarkan kemungkinan mengawal kuasa dengan meningkatkan udara menengah. Ini membolehkan anda mencapai hasil yang lebih cekap berbanding dengan pemanas konvensional. Dan kehadiran termostat membolehkan anda menetapkan suhu penyejuk yang dikehendaki.

Ciri-ciri positif operasi peralatan tersebut adalah ketiadaan lengkap jelaga dalam proses pembakaran dan pembentukan abu yang minimum. Ciri-ciri sedemikian membolehkan peralatan membersihkan lebih kerap.

Terdapat perbezaan dalam tempoh kerja, prinsip dandang pyrolysis berbeza dari model tradisional dan keupayaan untuk berfungsi pada satu tab sehingga 12 jam, tentu saja, ini bergantung terutamanya kepada penunjuk suhu, tetapi dalam mana-mana hal lebih banyak lagi. Ya, dan penggunaan kayu api dalam dandang seperti itu lebih rendah disebabkan pemanasan udara, yang memasuki zon pembakaran.

Walaupun prinsip operasi dan operasi dandang pyrolysis pada kayu api dianggap paling ekonomis, tetapi dalam praktiknya, ia dapat bekerja pada jenis lain bahan bakar padat organik, seperti:

Tetapi agar peralatan berfungsi dengan cekap, perlu diingat bahawa tempoh masa untuk menyelesaikan pembakaran untuk setiap spesies mempunyai sendiri:

 • Kayu halus - tidak lebih daripada 5 jam
 • Susah - sehingga 6 jam.
 • Coke - kira-kira 10 jam.

Oleh kerana tinjauan yang dijalankan oleh para pengguna jenis dandang ini menunjukkan, pendapat pengguna bertepatan dengan hasil kajian, hasilnya telah membuktikan bahawa kecekapan kerja yang paling dapat dicapai apabila peralatan dioperasikan hanya pada kayu kering. Pada masa yang sama, kandungan lembapannya tidak boleh melebihi 20%, dan panjang log dibenarkan sehingga 65 cm.

Bahan bakar sedemikian akan memberi bukan sahaja kapasiti peralatan terbesar, tetapi juga memanjangkan masa operasi yang tidak terganggu itu. Prinsip dandang pyrolysis, seperti yang dilihat dalam video, adalah berdasarkan pembakaran kayu bakar kering.

Walau bagaimanapun, jika tidak mungkin untuk membeli yang kedua, bahan api organik lain boleh digunakan, dengan syarat ia diberi kuasa untuk digunakan oleh pengilang.

 1. Kayu sisa
 2. Pelet kayu
 3. Gambut
 4. Batu arang
 5. Sisa industri yang mengandungi selulosa

Tetapi apa jenis bahan api yang tidak akan anda pilih, jangan lupa bahawa, jika terlalu lembab, akibat peralatan akan diperuntukkan sejumlah besar stim, yang akan membawa kepada pembentukan jelaga dan mengurangkan ciri-ciri haba peralatan.

Dan hanya dengan penggunaan bahan bakar kering dan peraturan yang tepat untuk jumlah penggunaan gas pirolisis udara primer dan sekunder praktikal tidak membebaskan bahan karsinogenik.

Kelebihan peralatan penjana gas

Setelah mempertimbangkan ciri-ciri reka bentuk pemanas bahan api pepejal (prinsip operasi) dan jenis bahan api yang digunakan, dapat dikatakan bahawa ia adalah salah satu yang paling ekonomis di kalangan model bahan bakar pepejal.

Prinsip pengoperasian dan operasi dandang pyrolysis, video yang dibentangkan di atas, dicirikan oleh:

 • Suhu stabil dalam sistem pemanas dengan bahan api dalam relau
 • Capaian pantas kepada cara operasi yang berkesan
 • Tidak memerlukan pembersihan yang kerap
 • Boleh bekerja dengan mana-mana sistem
 • Tidak memerlukan bahan cerobong yang terbuat dari bahan yang tahan panas, tahan karat

Parameter-parameter ini menunjukkan operasi yang lebih cekap daripada dandang bahan api tradisional dan membolehkan untuk mengesyorkan untuk memanaskan mana-mana premis. Satu-satunya kelemahan adalah kos yang tinggi, tetapi jika ia tidak mungkin menggunakan jenis peralatan lain selain daripada bahan api pepejal, pilihannya akan dipihak kepadanya.

Dandang Pyrolysis - kesan ganda

Dandang Pyrolysis adalah salah satu peralatan pemanasan yang paling kuat, yang kecekapannya mencapai 90%, dan jumlah sisa pembakaran lebih kurang daripada semua peranti lain.

Instrumen yang bekerja pada prinsip pirolisis digunakan secara meluas dalam pemanasan bangunan kediaman dan perindustrian, rumah percutian, sekolah, kedai, rumah hijau dan rumah mandi. Terima kasih kepada perantinya, dandang pyrolysis berfungsi dengan bahan api kurang daripada unit konvensional, dan haba dihasilkan lebih banyak.

Prinsip pengendalian dandang pyrolysis mengandaikan penciptaan keadaan sedemikian, apabila pembakaran berlaku di dalam ruang pembakaran daripada pembakaran, dan bahan bakar yang membara. Ini dicapai dengan meningkatkan tekanan dan menyekat akses kepada peranti oksigen. Hasil daripada tindakannya, penguraian terma kayu ke dalam abu (sisa), gas kok dan gas kayu terbakar berlaku. Yang terakhir memasuki ruang kedua relau, di mana ia dibakar, meningkatkan panas yang dikeluarkan oleh unit.

Berbanding dengan jenis peralatan pemanasan lain, dandang pirolisis mempunyai kelebihan berikut:

 • Tahap kecekapan peranti dari 90% dan lebih tinggi. Sebagai perbandingan, kecekapan agregat pepejal bahan api klasik adalah, paling banyak, 80%. Tahap pengeluaran haba bergantung pada kelembapan bahan bakar (tidak lebih daripada 20%).
 • Pembakaran lengkap bahan api pepejal semasa operasi.
 • Jumlah minimum sisa dan jelaga yang didepositkan di cerobong.
 • Tempoh pembakaran bahan api, bergantung pada jenisnya, adalah dari 5 hingga 24 jam.
 • Bahan-bahan yang dilepaskan ke atmosfera tidak berbahaya, kerana dalam proses pembakaran, gas kayu diubah menjadi karbon dioksida dan wap air.

Tidak banyak kekurangan dandang pyrolysis termasuk dimensi besar dan pergantungan beberapa model bekalan elektrik.

Peranti klasik dandang pyrolysis terdiri daripada unsur berikut:

 • Ruang pembakaran terdiri daripada dua bahagian. Pada mulanya, proses pirolisis berlaku, iaitu penguraian bahan api ke dalam sisa pepejal dan gas, yang dimasukkan ke dalam petak kedua relau dan, bercampur dengan udara, meningkatkan pemindahan haba. Mereka terletak di atas yang lain.
 • The parut, yang memisahkan dua ruang kebuk pembakaran. Sebagai peraturan, ia dibuat daripada besi tuang atau seramik refraktori.
 • Saluran bekalan udara: utama (ke dalam ruang pirolisis) dan menengah (ke dalam kebuk pembakaran gas).
 • Penukar haba air dan dua muncung. Elemen ini bermaksud lapisan air dalam dinding dua dandang pyrolysis.
 • A cerobong yang mana sisa pembakaran dikeluarkan dari bilik.
 • Kawalan automatik suhu dan tekanan.
 • Seorang peminat untuk menyuntik ke ruang pembakaran udara dan penggila asap untuk membina sisa pembakaran.

Rajah. 1 Reka bentuk dandang pirolisis piawai

Langkah demi langkah operasi dandang pyrolysis

Kerja-kerja alat pemanasan bermula dengan penanda buku melalui pintu masuk ke ruang pembakaran (petak pertama relau) bahan bakar. Log atau briket diletakkan terus di atas parit dan dinyalakan dengan apa-apa cara. Selepas itu, pintu ditutup, tetapi udara terus mengalir ke dalam relau melalui saluran udara terbuka. Ini dipanggil bekalan udara primer. Kuasa peranti bergantung pada tahap bekalan udara ke kedua-dua bahagian kebuk pembakaran.

Apabila dandang pyrolysis mula beroperasi, iaitu, apabila api merangkumi keseluruhan jumlah bahan api, saluran udara disekat. Ia adalah dari saat ini bahawa pirolisis bermula, apabila hanya pecahan kecil terbakar, tetapi haba yang cukup dijana untuk penguraian haba jumlah bahan bakar yang masih ada.

Gas kayu panas memasuki bahagian kedua relau (afterburner atau gasification room), di mana ia bercampur dengan udara, yang berasal dari saluran bekalan udara sekunder. Oleh kerana bersentuhan dengan oksigen, ia menyala dan terbakar dengan pelepasan sejumlah besar haba. Semasa pembakaran bahan api dan pembakaran gas kayu, penukar haba air dipanaskan. Bergantung kepada reka bentuk, dandang pyrolysis beroperasi sebagai pemanas (pemanasan air) atau sebagai dandang air panas.

Selanjutnya, residu gas pirolisis yang dibakar secara semula jadi atau melalui kipas (peletap asap) yang dipasang di saluran cerobong diambil dari peranti di luar bilik. Berikut adalah gambarajah dandang pyrolysis, di mana anak panah menunjukkan pergerakan udara dan haba. Perubahan warna dari biru ke merah membayangkan peningkatan suhu.

Rajah. 2 Prinsip dandang pyrolysis

Pengeluaran dandang pyrolysis dengan tangan sendiri

Salah satu kelemahan terbesar peranti pyrolysis ialah kos yang tinggi. Bahkan model paling mudah menelan belanja lebih dari 50.000 rubel, yang bagi banyak pemilik rumah menjadi penghalang yang tidak dapat diatasi.

Dandang pyrolysis sendiri jauh lebih murah, tetapi pembuatannya melibatkan beberapa masalah. Pertama sekali, ia adalah keperluan untuk mengikuti parameter reka bentuk dengan tepat.

Oleh kerana kerumitan peranti yang hebat, orang yang tidak mempunyai pendidikan khas tidak perlu berurusan dengan pengiraan bebas, tetapi menggunakan lukisan yang tersedia secara umum.

Lukisan dandang pyrolysis buatan sendiri

Skema yang paling popular, yang menunjukkan kerja pereka peralatan Belyaeva dan Popov, yang, walaupun prinsip umum kerja, mempunyai perbezaan reka bentuk tertentu.

Skim peralatan itu memungkinkan untuk menghasilkan peranti pemanasan dengan kuasa 40 kW. Diletakkan di Internet, lukisan itu mengandungi semua dimensi yang diperlukan dan disesuaikan untuk kimpalan laser. Di samping itu, skop klasik dandang pyrolisis yang beroperasi mengikut prinsip Belyaev membolehkan orang berpengetahuan mengubah parameter tertentu litar (kecuali jumlah peranti), menyesuaikannya dengan keadaan tertentu. Prinsip dandang pyelysis Belyaev mencadangkan kerja pirolisis dalam manifestasi yang paling teladan.

Rajah. 3 Skim Belyaev dandang pyrolysis

Dandang Popov sering dipanggil "tumbuhan termokimia" (TPU) dan kerja mereka juga berdasarkan prinsip pyrolysis. Mereka berjaya digunakan bukan sahaja untuk pemanasan, tetapi juga untuk pengeringan produk pertanian dan kayu di gudang dan kilang papan. Selalunya, litar dandang pyrolysis ini juga digunakan sebagai ruang kitar semula.

Perbezaan reka bentuk utama peranti pemanasan mengikut skim Popov adalah seperti berikut:

 • Penukar haba dikawal secara mekanik, yang membolehkannya beroperasi secara bebas daripada sistem bekalan kuasa.
 • Ruang pembakaran afterburning (pengegasan) dibahagikan dengan partition mendatar.
 • Unit pemanasan dilengkapi dengan 3 pengawal selia saluran udara. Yang pertama (pengoksidasi bawah), dalam bentuk paip diameter kecil, terletak di bawah pintu mengisi bahan api dan mengawal bekalan udara ke ruang pirolisis. Semasa operasi unit di bahagian bawah oksida yang lebih rendah, perlu meletakkan bahan penebat yang tidak mudah terbakar (pasir, abu, dll.) Untuk mengelakkan pencucuhan yang mungkin dari percikan api.

Badan dandang dari desain Popov dianjurkan untuk ditutup dengan bahan penebat, karena tujuan utamanya bukan pemanasan, yaitu pemanasan air di dalam tangki, di mana pipa dari pipa cawangan dihubungkan.

Keanehan kerja alat pyrolysis Popov adalah bahawa selepas pengisian awal sejumlah kecil bahan bakar, semua saluran udara terbuka sehingga pembakaran telah berlalu, sekurang-kurangnya separuh. Selepas ini, satu lagi membuang bahan api maksimum dan tutup selepas 5-10 minit semua pengawal selia berikut.

Sebagai amalan menunjukkan apabila bekerja di dandang Popov kayu tidak memerlukan bahan api semula meletakkan selama 10-12 jam. Secara berkala (tidak lebih daripada 1 kali sejam), pengatur pusat dibuka untuk masa yang singkat.

Salah satu ciri yang paling positif dari dandang pyrolysis Popov adalah kemungkinan menggunakan bahan bakar basah (sehingga 65%). Semakin tinggi tahap kelembapan, semakin rendah kecekapan dandang.

Berikut adalah gambarajah umum data agregat Popov pirolisis dan data teknikal yang membolehkan bukan sahaja menentukan lokasi unsur-unsur utama, tetapi juga untuk mengira dimensi keseluruhan unit, bergantung kepada kuasa yang dikehendaki.

Rajah. 4 Skim dandang pyrolysis Popova

Bahan dan peralatan yang diperlukan untuk dandang pyrolysis

Kerumitan membuat dandang pyrolysis tidak hanya mengamalkan pematuhan ketat, tetapi juga satu set bahan dan alat yang luas.

Khususnya, anda pasti perlu membina:

 • Mesin kimpalan DC.
 • Elektrod.
 • Latihan elektrik dan satu set latihan berlainan diameter.
 • Bulgarian dengan pengisaran (diameter 125 mm) dan bulatan pemisah (diameter 230 mm).
 • Lembaran logam dengan ketebalan sekurang-kurangnya 4 mm. Sekiranya logam itu lebih kurus, ia akan cepat terbakar dan peranti akan menjadi tidak dapat digunakan.
 • Paip diperbuat daripada keluli tahan karat atau aloi dengan diameter mengikut lukisan yang digunakan (dari 5 hingga 50 cm).
 • Jalur keluli lebar dan ketebalan yang berlainan, sudut logam.
 • Sebuah cerobong lukisan diameter yang diberikan dan panjang sekurang-kurangnya 4-5 m.
 • Bata dan mortar konkrit untuk pemasangan asas di bawah dandang.

Ciri-ciri pemasangan dandang pyrolysis buatan sendiri

Dikumpulkan dengan tangan, pemanas atau pemanas air tidak digalakkan dipasang di kawasan kediaman. Walaupun dengan tindak balas yang tepat mengenai lukisan dan penggunaan bahan berkualiti tinggi, ia tidak dapat dijamin untuk mematuhi sepenuhnya keperluan keselamatan kebakaran.

Unit Pyrolysis mempunyai berat badan yang baik dan oleh itu mesti dipasang pada bata atau asas konkrit. Walaupun di hadapan lapisan penebat, jarak antara perabot, dinding dan badan peranti mestilah sekurang-kurangnya 20 cm.

Di dalam bilik di mana dandang pyrolysis buatan dipasang, perlu mengatur lubang tambahan dengan keluasan sekurang-kurangnya 100 meter persegi. Juga, sebelum pintu kebuk pembakaran, mesti ada lapisan pelindung bahan tidak mudah terbakar.

© 2017 "KOTLOmaniya.RU". Artikel dilindungi oleh hak cipta.

Untuk menyalin separa atau penuh, pautan terindeks aktif diperlukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

32 − = 23