Projek mandi dua tingkat

Cara membuat dan melaksanakan projek untuk membina mandi dua tingkat

Pemilik kawasan pinggir bandar, impian membina sebuah rumah yang hangat dengan kawasan yang membolehkan anda menerima dan dengan mudah menampung tetamu.

Beliau yang diperlukan untuk menjemput kawan-kawan, anak, cucu dan orang tersayang lain untuk bersama-sama pada hujung minggu dan cuti umum pada bila-bila goda.I benar-benar berehat di mandian dan tidak menyeronokkan hebat, ia bukan sahaja dapat berehat jiwa, tetapi juga untuk mengenakan badan dengan tenaga dan kesihatan .

Bagaimanakah kita dapat bersesuaian dengan sederhana seluas 600 meter persegi, sehingga kita boleh mendapatkan rumah mandian yang lengkap dan rumah percutian peribadi? Penyelesaiannya ialah membina mandi dua tingkat.

Penyelesaian sedemikian akan menjadi penyelesaian yang paling optimum (dan menguntungkan) untuk beberapa sebab:

 1. Penjimatan ruang. Di dalam sebuah rumah dua tingkat kecil, anda boleh dengan aman meletakkan bukan hanya mandi, tetapi juga beberapa ruang tamu. Malah, hasilnya adalah sebuah pondok penuh, digabungkan dengan mandi dan bilik rehat.
 2. Menyimpan bahan. Mungkin ia akan menjadi tidak masuk akal, tetapi pada pembinaan tingkat dua anda boleh menyimpan beberapa bahan.
 3. Menyelamatkan kos pemanasan. Lantai kedua mandi boleh dipanaskan oleh yang pertama, dan boleh dipanaskan dan disambungkan radiator; dalam kes pertama ia akan membantu dengan ketara mengurangkan kos pemanasan perumahan, di kedua - tidak memanaskan sauna "hanya untuk memanaskan premis atas."

Sauna mewah dengan loteng

Pembinaan yang tinggi, terutamanya jika ia dibuat dengan cinta dan imaginasi, kelihatan di laman web ini agak menarik.

Pelantikan mandi itu sendiri tidak menimbulkan persoalan di kalangan peminat rehat negara, tetapi untuk mandi dua tingkat keadaan projek sedikit berbeza daripada yang biasa, iaitu:

 1. Dimensi / jumlah kawasan pembinaan.
 2. Dimensi setiap bilik individu. Sebagai contoh, jika bilik stim direka untuk 2-3 orang pada masa yang sama, maka ruang istirahat hendaklah lebih luas dan termasuk lebih ramai orang.
 3. Sudut kecenderungan tangga menuju ke tingkat dua, serta jenis struktur tangga (lurus, skru).
 4. Lokasi premis. Adalah jelas bahawa semua bilik perlu supaya ia mudah untuk bergerak dari satu kepada yang lain (dari razdevalki- "bilik menunggu" - dalam pomyvochnaya dari pomyvochnaya - di dalam bilik stim dan belakang, serta bilik rekreasi, dan lain-lain).

Ia juga penting untuk mengetahui apakah kedalaman ruang bawah tanah di bawah tab mandi adalah norma, dan kedalaman apa yang tidak akan cukup.

1

Daripada lantai kedua yang lengkap, anda boleh membina sebuah rumah mandian dengan loteng. Dalam kes ini, bahan binaan disimpan (tiada sekatan tambahan diperlukan), kos pemanasan bilik yang berbeza dikurangkan sedikit (bukannya beberapa bilik, satu dipanaskan - loteng).

Bagaimanakah projek hozblok sudut dengan mandi kelihatan seperti dalam artikel ini.

Dalam reka bentuk dan pembinaan sauna perlu mematuhi keperluan tertentu:

 • kehadiran mandatori pengudaraan yang baik di bilik stim dan bilik rehat;
 • cerobong berasingan dari bilik stim pemanasan dapur dan berasingan - jika tingkat kedua dirancang untuk memasang perapian (atau dapur lain);
 • meletakkan semua komunikasi kejuruteraan dengan pematuhan ketat norma (terutama keperluan ini berkaitan dengan pendawaian di bilik stim);
 • ketersediaan sumber haba yang berasingan / autonomi untuk tingkat dua - dandang gas atau penjana, pemasangan peranti pemanasan tambahan (biasanya radiator atau pemanas elektrik);

Skim pembinaan mandi 6x6

Untuk jenis pembinaan rumah mandi ini Ia perlu untuk memperuntukkan bilik berasingan untuk dandang gas (air panas) dengan perkakasan pemasangan nod yang sepadan.

Dalam artikel itu, projek-projek mandi dari blok silikat gas ditunjukkan.

Secara tradisinya, sebuah rumah mandi sebenar Rusia semestinya kayu - dari balak atau dari bar. Tetapi baru-baru ini mandi boleh dilipat dan diperbuat daripada blok buih. Apakah perbezaan antara ketiga-tiga jenis bahan ini untuk membiayai mandi?

Kabin log adalah bangunan lama Rusia, yang mempunyai banyak kelebihan: kehangatan, kekeringan, penampilan. Log - pastinya bulat, untuk membuat log yang sebenar, cantik, tahan lama, dengan kayu padat yang padat, dengan hati-hati dirawat dengan sebatian antiseptik terhadap kulat dan pembusukan. Daripada bahan ini, mandi dengan beranda dari satu lantai adalah sesuai. Anda boleh melihat projek-projek mandi satu tingkat dengan beranda dalam artikel ini.

Dalam mandi baldi, penamat (jika diperlukan) perlu dilakukan sekurang-kurangnya setahun setengah selepas pembinaan.

Projek mandi dengan teres dan kolam renang

Kelebihan menggunakan log:

 • Simpan haba dengan baik;
 • mempunyai penampilan yang menarik;
 • tidak takut kelembapan dan serangga kayu yang berbahaya;
 • hayat perkhidmatan lanjutan.
 • harga tinggi bahan (membandingkan harga untuk 1 meter padu balak bulat dengan diameter 200 mm di Rusia adalah 7300 rubel);
 • tempoh pelaksanaan projek yang dilanjutkan (adalah perlu untuk menyesuaikan log dengan teliti kepada satu sama lain supaya retakan yang besar tidak kekal di dinding)
 • keperluan retak retak.

Terdapat tiga jenis kayu:

 1. Mudah / konvensional. Salah satu yang paling murah, dengan penampilan yang tidak kelihatan, yang berkaitan dengan mana ia digunakan dalam kes-kes di mana bangunan itu masih akan diselimuti di dalam dan di luar oleh yang lain menghadap (sebagai contoh, berpihak). Biasanya, bangunan itu didirikan, jika sudah ada rumah di tapak tersebut, dan ia perlu "menyesuaikan" pemandangan arsitektural mandi ke bangunan utama.
 2. Profiled. Ia boleh mudah dan digam - Tidak seperti jenis kayu adalah bentuk keratan rentas dan ciri-ciri komunikasi: permukaan kerja berbentuk pengeluar kayu meninggalkan alur dan pancang (sambungan mengunci ketat). Ciri rasuk jenis ini adalah ketiadaan keperluan untuk pengedap tambahan bersama sendi atau gasket.
 3. Terpaku.kosnya adalah lebih tinggi sedikit daripada biasa - bersama-sama dengan lembaga berlamina mempunyai kelebihan tertentu: kelajuan pemasangan, "selesai" rupa bilik mandi, yang tidak memerlukan penamat tambahan, pra-impregnated dengan sebatian antiseptik, dan ketahanan api untuk rintangan ejen atmosfera.
 • ketahanan;
 • kebolehpercayaan;
 • kekuatan;
 • penampilan yang sangat baik;
 • tidak perlu kerja penamat tambahan.

Minus hanya satu: memerlukan pelaburan kewangan yang signifikan. Harga purata setiap 1 cu. m. rasuk terpal 200x200 mm di Rusia ialah 24,000 rubel.

Hari ini, ini adalah bahan binaan yang paling berpatutan, tidak memberi beban yang ketara di atas asas seluruh bangunan. Blok busa mempunyai porositi yang besar dan dimensi besar pecahan agregat penyelesaian konkrit.

Penggunaan minus blok buih sebagai bahan binaan untuk mandi semua adalah sama. Struktur berliang mereka tidak cukup tahan kelembapan. Blok buih mandi tidak akan bertahan lama melainkan jika anda menjalankan kalis air berkualiti tinggi di dinding. Pada masa yang sama, tidak perlu untuk menjimatkan kualiti bahan yang digunakan, kerana ini dapat menyebabkan kemusnahan struktur galas beban selama operasi selama 2-3 tahun.

Sekiranya dinding bangunan terlindung dari kelembapan masuk dan keluar, maka rumah mandian ini akan menyenangkan pemiliknya selama bertahun-tahun.

 • tempoh pembinaan yang dipendekkan;
 • kemudahan pembinaan (berbanding dengan sauna yang diperbuat daripada kayu dan balak);
 • kos yang agak rendah (membandingkan harga setiap 1 meter padu - 2500 Rubles);
 • tidak perlu menutup keretakan.

Sebelum pembinaan, anda perlu memastikan bahawa semua yang anda perlukan adalah di tangan:

 1. Bahan utama yang dipilih (blok kayu, log atau buih).
 2. Simen, pasir, batu kerikil / dihancurkan, tunda, pengadun konkrit.
 3. Hammer, nageli, rolet, tahap bangunan.

Peringkat 1. Pengedaran wilayah. Pertama, tempat dipilih untuk mandi masa depan, maka tapak dibersihkan, semua sampah dan rumpai dihapuskan. Kemudian sempadan yayasan ditandakan.

Peringkat 2. Mengisi asas. Yang paling mudah (dan boleh dipercayai) adalah tempat pita, dan di bawahnya perlu menggali parit untuk lebar 0.4 m dan kedalaman tidak kurang dari 0,5 m, yang kemudian dituangkan penyelesaian konkrit sebelum menimbun batu bawah kusyen. Bergantung pada jenis tanah, jenis asas dipilih - pita, monolitik, longgokan. Sebagai peraturan, asas longgokan dipilih dalam kes tersebut apabila struktur bingkai dibina - cahaya, tidak terlalu rumit, stabil.

Peringkat 3. Pembinaan dinding. Proses ini bermula hanya selepas konkrit telah sepenuhnya padat (sehingga konkrit mencapai kekuatan jenama, ia harus tumpah dengan air - untuk genggaman yang lebih besar). Pada peringkat yang sama, kesimpulan rangkaian pembetungan dan kemasukan rangkaian bekalan air harus disediakan.

Jika mandi dibina daripada blok buih, dinding perlu diperkukuh dengan mesh logam pada setiap baris keempat - jadi pembinaan akan menjadi lebih kuat dan lebih tahan lama.

Jika anda mendirikan sebatang kayu atau balak - di samping itu baris pertama harus dikenakan pemprosesan penyelesaian antiseptik, yang menghalang pembentukan keretakan dan kulat di dalam kayu.

Bar diselaraskan sepanjang panjang, maka alur dipotong pada semua hujung untuk masa depan bergabung dengan bar lain. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan skru mengetuk sendiri, walaupun galvanizing tertinggi - hanya nageli (gunting yang terbuat dari kayu)! Mels digerakkan ke lubang yang digerudi.

Proses menyertai rasuk adalah seperti berikut:

 1. Lubang dibor pada balok bawah / log - separuh log / log, dan balok atas digerudi melalui lubang melalui.
 2. Mahkota teratas dikeluarkan, paku digerakkan ke "topi", iaitu, berhenti.
 3. Baris diletakkan dengan pemanas (lumut, kayu, jut), maka mahkota yang dikeluarkan itu dikembalikan ke tempat itu. Dengan cara yang sama datang dengan setiap baris, dari bahagian dalam dan sisi luar. Dinding dibina dengan mengambil kira tingkap dan pintu, Pembukaan kemudian ditutup dengan tingkap kaca berlapis ganda (hanya setelah dasarnya benar-benar menyusut).

Peringkat 4. Pengaturan siling dan bumbung. Selepas pembinaan dinding lantai pertama meneruskan pada peranti siling dan reka bentuk tangga menuju ke tingkat atas. Dinding lantai atas akan dibina dengan cara yang sama seperti yang lebih rendah.

Peringkat 5. Menyediakan mandi untuk pengecutan masa depan. Proses ini berlangsung lebih dari setengah tahun (7-8 bulan), dan pada masa ini bangunan itu boleh "duduk" oleh 5-10 cm. Selepas mendirikan dinding lantai dua, mahkota teratas perlu ditutup dengan papan dan bumbung merasakannya. Pada akhir pengecutan, adalah mungkin untuk menjalankan kerja-kerja penamat, mencantikkan mandi, dan mendirikan bumbung satu atau dua bumbung.

Video mengenai pembinaan mandi dua tingkat "di bawah hud"

Lihat video terperinci mengenai pembinaan mandi (ketinggian 6 m, dimensi 8x11 m) dari balok cedar dengan bumbung buluh.

Beberapa perkataan yang saya ingin katakan tentang mandi dua tingkat dengan teres di tingkat pertama atau kedua. Sebagai peraturan, ini adalah penerusan bilik yang terbuka ke udara terbuka.

Projek serupa lebih disukai oleh keluarga besar - untuk berkumpul di waktu petang untuk membincangkan peristiwa-peristiwa hari yang lalu dengan secangkir teh atau kopi. Selain itu Terraces menyelamatkan beberapa meter persegi tanah tambahan, yang akan diduduki oleh gazebo berasingan. Satu-satunya negatif teres bersebelahan dengan mandi adalah mustahil untuk melengkapkan tempat untuk barbeku sebenar atau kawasan barbeku.

Pintu masuk ke teres mestilah dua (terutama di teres di tingkat pertama bangunan) - dari jalan dan melalui bilik mandi, Pangkalan bagi teras teras harus menjadi asas asas (atau tiang). Tetapi untuk melampirkan teres ke dinding adalah tidak diingini - supaya lekukannya tidak berlaku.

Terdapat projek-projek mandi dua tingkat dengan teres, yang mempunyai dinding pagar gelongsor. Kemuncak reka bentuk ini adalah bahawa pada musim panas, satu dinding teras boleh dikeluarkan, menolaknya dengan cara "gelongsor" pintu. Tuan rumah menerima beranda tertutup yang penuh, yang, jika dikehendaki, boleh dibuka.

Foto - sauna dengan teres

Lukisan - sauna dengan teres (2 tingkat)

Realisasi proyek "2-in-1" (kamar mandi + bilik istirahat) memungkinkan untuk mengosongkan tempat di daerah pinggiran kota untuk peralatan kolam. Dalam kes ini, mangkuk kolam boleh terletak di bawah langit terbuka dan di bawah kanopi; Ia juga mungkin untuk memasang kolam renang di lampiran kaca, serta teres.

Dari kelebihan mandi dengan kolam renang, anda boleh mengenal pasti prosedur yang berguna untuk kesihatan (apabila selepas orang beruap jatuh ke dalam air sejuk dan bukannya mengambil mandi kontras) dan pembinaan estetik. Masalahnya mungkin Pembuangan air dari mangkuk semasa membersihkan atau menggantikan air lama dengan air tawar. Oleh itu, sangat penting untuk menyediakan sistem perparitan (jika kawasan tapak membenarkan, maka air sisa itu boleh digunakan semula untuk penyiraman kebun taman yang sama dengan memasang tangki septik untuk rawatan kumbahan).

Varian mandi dengan loteng dan tempat untuk mandi

Pelan pembinaan: sauna 2 tingkat dengan kolam renang

Kompak sauna pelbagai fungsi dengan kolam renang

Lukisan warna mandi dengan bilik tetamu di tingkat dua

Hari ini, mandi dua tingkat bukan sekadar satu lagi kehendak penduduk musim panas, tetapi penggunaan rasional tanah sedar sepenuhnya. Di samping itu, lantai kedua penuh dalam beberapa bilik-bilik dengan semua utiliti perlu (air, pembetungan, elektrik, pemanasan) membolehkan pengunjung musim panas gemar untuk tinggal di dalam rumah dalam sekelip mata, walaupun pada hari-hari sejuk.

Keluarga kami suka mandi di dalam bilik mandi. Jadi saya memutuskan untuk membina sebuah rumah mandian dua tingkat di dacha saya 6 sq.m. Sekarang saya memutuskan bahan tersebut. Saya akan membina dari blok busa (daripada tambah - kelajuan pendirian dan harga). Keputusan yang menarik untuk membina kolam renang. Walaupun ini tidak ditentukan. Setiap projek adalah baik dengan cara sendiri.

Portal maklumat mengenai reka bentuk landskap. Tugas pengarang kami adalah untuk memberitahu secara terperinci, dengan arahan foto dan video, bagaimana anda boleh melengkapkan laman web ini.

Projek mandi dua tingkat

Mandi dua tingkat sangat menarik kerana mereka membolehkan anda menggunakan lantai kedua untuk kediaman. Ini sesuai untuk mereka yang tidak tinggal di negara ini secara tetap, tetapi hanya datang untuk cuti hujung minggu.

Projek mandi dua tingkat boleh dibahagikan kepada yang sederhana dan kompleks.

- projek mudah - membolehkan anda mendapatkan semua yang anda perlukan untuk prosedur kebersihan berkualiti tinggi dan rekreasi kelas tinggi, sambil menggunakan kawasan kecil tapak. Dalam kes ini, lantai pertama diberikan untuk stim dan basuh. Dan pada yang kedua anda boleh mengatur kediaman.

- projek kompleks rumah mandi dua tingkat direka untuk orang yang ingin menekankan kesejahteraan mereka. Di sini, keselesaan dan keselesaan pengguna berada di bahagian atas segala-galanya. Tingkat pertama mandi semacam ini termasuk bilik stim, bilik cuci, kawasan rekreasi, yang boleh dilengkapi dengan kolam renang (foto). Pelbagai premis perniagaan - drovnitsu, vestibule, bilik mandi, dobi, dll. Selalunya gym kecil diadakan di sini. Di tingkat dua, ia mudah untuk mempunyai bilik tidur, bilik biliard, kajian.

Mandi dua tingkat mempunyai kelebihan jelas, seperti:

 • kawasan yang lebih berguna dan pemeliharaan serentak kawasan tapak;
 • pengurangan kos pemanasan. Lantai kedua lebih hangat disebabkan oleh pengaruh udara panas, yang naik dari bilik stim;
 • penampilan yang indah.

Perlu diingat bahawa tingkat kedua sedang dirancang serentak dengan yang pertama. Oleh kerana projek itu harus mengambil kira piawaian beban yang dibenarkan. Di samping itu, anda perlu berfikir melalui semua komunikasi: untuk menjalankan paip air, mengatur ventilasi di bilik mandi dan banyak lagi. Mereka lebih sukar untuk dibina di bangunan dua tingkat daripada bangunan bangunan satu tingkat. Lagipun, struktur bukan sahaja perlu pelbagai fungsi, tetapi juga, pertama dan terpenting, selamat dan tahan lama.

Memilih salah satu projek siap atau membuat bersama dengan arkitek anda sendiri, anda akan mendapat mandian dan tempat tinggal, dengan itu menggabungkan kedua-dua yang menyenangkan dan bermanfaat.

Mandi dua tingkat: kami memilih projek untuk pembinaan dengan tangan sendiri

Dari apa dan apa yang perlu dibasuh? Lagipun, untuk ereksi mereka menggunakan semua jenis bahan bangunan, sebagai contoh, bata atau pelbagai blok dinding super moden. Secara tradisinya, yang paling popular di Rusia adalah kayu, yang mempunyai gabungan sifat-sifat mekanikal, terma dan alam sekitar yang tiada tandingannya. Dan jika memilih untuk membina, anda sedang mempertimbangkan draf mandi dua tingkat dari rasuk atau rasuk, sesuatu yang lain dan mendapatkan yang kukuh, pasang siap dengan tangan sendiri, sebuah bangunan pelbagai fungsi.

Mengapa membina mandi di dua tingkat?

Sudah tentu, mandi boleh menjadi standard, tanpa tambahan, atau dengan loteng. Ia boleh dilampirkan ke rumah atau diletakkan sebagai objek bebas. Walau bagaimanapun, bangunan bertingkat dua di kawasan yang diduduki tidak berbeza dari segi bangunan satu tingkat, tetapi lebih berfungsi. Sebagai contoh, jika terdapat kompleks sauna dengan therma, bilik mandi, bilik rehat dan bilik mandi, maka bilik-bilik di atas boleh digunakan untuk pawagam, bilik biliard, bengkel, bilik tidur, dan zon bebas bagi setiap mereka.

Mandi dengan lantai dua, walaupun dibandingkan dengan loteng, akan mempunyai lebih banyak ruang yang boleh digunakan kerana lantai tambahan bersaiz penuh. Lagipun, masalah dilengkapi dengan premis di bawah bumbung adalah bahawa mereka hanya menggunakan sebahagian daripada kawasan peringkat atas. Penguasaan 100% adalah hampir mustahil, kerana parameter geometri bumbung selalu mengenakan batasan tertentu. Sekiranya dinding 2-tier didirikan sepenuhnya atau, sekurang-kurangnya, dalam varian separa tingkat, maka masalah tersebut tidak hadir, dan kebolehubahan susunan kawasan meningkat. Di samping itu, ruang loteng dikekalkan, yang, jika dikehendaki, menjadikannya tidak beroperasi atau dikendalikan, dengan itu meningkatkan volum berguna struktur.

Dengan kata lain - sebuah rumah mandian dua tingkat boleh berjaya menggantikan rumah negara, untuk berehat dengan seluruh keluarga atau datang untuk kediaman tetap.

Sekiranya ia berlebihan untuk menyatakan keaslian jenis pembangunan ini, maka kita juga harus memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

 • ia membolehkan lebih banyak penggunaan ekonomi wilayah tanah, yang mana, sebagai contoh, anda boleh memperluaskan kawasan rekreasi atau taman;
 • sudah tentu, pelaksanaannya akan menelan belanja lebih dari satu cerita, tetapi kawasan yang berguna bangunan itu akan meningkat hampir dua kali. Pada masa yang sama, jumlah kos projek, bahan bangunan tambahan dan pembayaran kepada pekerja meningkat hanya 25-40%, dan fungsi susun atur dua tingkat akan lebih besar.
 • pengezonan kawasan dalaman, perlu diambil kira bahawa sebenarnya kegunaannya akan dipengaruhi oleh reka bentuk tangga, mengambil 3-4 m² dari kawasan yang boleh digunakan pada setiap peringkat.

Ciri-ciri pendirian dan susunan mandi dua tingkat

Walaupun terdapat kelebihan kompleks di kompleks rumah mandi dua tingkat, pemaju perlu menyelesaikan beberapa masalah teknikal yang tidak hadir atau kurang kompleks dalam struktur satu peringkat mudah. Khususnya, seseorang harus mempertimbangkan spesifik komunikasi, yang lebih sukar untuk dilancarkan, dan juga keperluan yang lebih serius dikenakan pada struktur galas beban.

 1. Oleh itu, projek-projek mandi dua tingkat kerap memberikan teres atau balkoni luar, yang agak merumitkan susun atur dan elemen kekuatan bangunan. Oleh itu, lokasi bilik sasaran dan bilik rehat memerlukan pemikiran yang teliti walaupun pada peringkat awal reka bentuk.
 2. tingkat perantaraan memerlukan haba-hati - dan penebat wap haba beberapa bilik di tingkat dua kerana haba yang dihasilkan oleh bilik wap kerana ini kadang-kadang cuba attics, ia masih tidak mencukupi.
 3. Satu mandi dua tingkat walaupun dari kayu atau balak tidak akan dapat memakai galas permukaan tempat, dan kuatnya tanah perlu untuk mengepam pita atau asas cerucuk.
 4. Jika tingkat pertama menyediakan panas yang hanya dengan memanaskan bilik bilik rehat dan mandi terus dari bersebelahan oven ke bilik wap, tingkat dua perlu membuat serombong tambahan saluran gas relau atau menjaga sistem pemanasan yang berasingan. Ini boleh diasingkan litar pemanas air atau bahkan pemasangan dandang atau perapian. Dalam hal perapian atau dandang (pepejal, bahan api cair, gas), cerobong mereka dibina secara berasingan dari relau. Ia tidak biasa untuk bilik-bilik atas untuk dipanaskan dari dandang elektrik, atau untuk kompleks rumah mandi lengkap, sistem pemanasan sedang dibina.
 5. Ia perlu untuk membangunkan rangkaian pengalihudaraan seperti di bawah untuk bahagian mencuci, dan tambahan untuk tier atas. Bilik-bilik yang tinggal memerlukan sistem yang berasingan. Adalah wajar, bahawa ia difikirkan oleh pakar profil.

Jika anda berfikir tentang sauna dengan tingkat dua kediaman, tidak mungkin anda boleh lakukan dengan skim mudah untuk pembuangan kumbahan. Untuk air sisa dari bilik mandi, dan terutamanya WC, tidak termasuk dalam sumber-sumber individu berikut minum pengambilan air (baik atau lubang gerudi), ia adalah disyorkan, jika boleh, untuk menyambung kepada pengumpul berpusat atau memasang loji rawatan kumbahan autonomi (septik, SBR-reaktor).

Kami memilih projek mandian dua tingkat

Adakah ia berbaloi untuk membuang masa dan wang ke atas projek itu?

Apabila membangunkan projek itu, hampir setiap butiran diambil kira: kuadratur kawasan terbina, jenis tanah, jumlah kawasan bangunan, lokasinya, bekalan komunikasi, dan banyak lagi komponen lain. Pada masa yang sama, pakej projek siap termasuk bukan sahaja penyelesaian perancangan ruang untuk struktur bangunan, tetapi juga spesifikasi yang paling terperinci mengenai semua produk pembinaan dan penamat. Mempunyai dokumentasi bertulis yang baik di tangan, pemaju sentiasa tahu berapa banyak bahan binaan diperlukan untuk melaksanakan tugas tertentu, harganya dan juga kos kerja itu sendiri. Di samping itu, sebelum membeli bahan, anda boleh menganalisis pasaran dengan mudah untuk membandingkan harga pembekal yang berbeza, memilih pilihan yang paling menguntungkan untuk diri anda sendiri.

Hari ini, projek-projek saunas berkembar dari kayu balak, balak atau kayu lain dengan mudah boleh dipesan di pelbagai organisasi swasta dan awam. Sudah tentu, pembangunan individu akan memerlukan kos kewangan tambahan, bagaimanapun, anda akan menerima semua kelebihan memiliki dokumentasi kerja mengenai yang sudah dikatakan. Di samping itu, anda sentiasa berpeluang untuk membeli hanya sebahagian daripada pakej projek, yang akan lebih murah. Sebagai contoh, pada harga 180-200 rubel / m 2 tanpa bahagian kejuruteraan anda akan menerima:

 • susun atur, penampilan empat muka, fasad dan bahagian;
 • merancang untuk rasuk, rafters, yayasan bumbung dan lantai;
 • spesifikasi ringkasan;
 • pemasangan atau dekonstruksi.

Kaedah yang paling dibelanjakan adalah carian dan muat turun di Internet projek mandi dua tingkat secara percuma. Secara semulajadi, tidak akan ada perbincangan mengenai pendekatan individu dan pengiraan terperinci, tetapi mengambilnya sebagai asas dan menyesuaikan dengan permintaan anda, pada output anda akan menerima dokumentasi sepenuhnya bekerja disesuaikan untuk kegunaan peribadi, disesuaikan untuk pembinaan dengan tangan anda sendiri. Akibatnya, anda menyimpan sejumlah wang yang cukup, walaupun untuk ini anda perlu menghabiskan banyak tenaga intelektual dan masa peribadi.

Penyelesaian reka bentuk yang tipikal untuk mandi dengan 2 tingkat

Sama ada reka bentuk penulis atau penyelesaian standard, mandi dua tingkat dari balak atau balak boleh diberikan syarat kepada satu daripada dua jenis:

 1. Projek "rumah mandi" yang dipanggil.
 2. Projek dimensi, di mana tingkat kedua disediakan untuk hobi atau rehat yang selesa.

Projek-projek sedemikian direka untuk kediaman sepanjang tahun keluarga yang memiliki plot tanah kecil. Oleh itu, mereka sering bukan yang paling padat, kerana, pertama sekali, mereka mesti menampung semua premis kediaman dan tambahan yang diperlukan, dan zon basuh dan stim boleh bertindak sebagai pilihan tambahan untuk kehidupan yang selesa.

Biasanya di tingkat bawah bangunan ada kompleks mandian mandiri yang lengkap dengan pancuran, mandi, bilik mandi, kawasan istirahat, mungkin dengan kolam atau fon. Di samping itu, terdapat dapur yang luas dengan ruang tamu - ketersediaan dan saiz mereka ditentukan oleh potensi alun-alun dan permintaan pemiliknya.

Di rumah mandi dengan tingkat dua kediaman, perlu merancang dewan atau sekurang-kurangnya bilik tunggu kecil di mana anda boleh memanjat tingkat atas di tangga, di mana anda akan menemui bilik tidur, bilik tetamu, bilik kanak-kanak, sebaik-baiknya bilik mandi. Sering kali, teres atau balkoni yang jauh dibuat. Pelan semacam itu terutama lebih baik untuk keluarga besar, yang berkumpul pada waktu petang untuk secawan teh di udara segar, membincangkan peristiwa hari yang lalu, mengagumi landskap sekitarnya. Kelebihan teres adalah bahawa ia tidak memerlukan ruang tambahan di tapak, seperti gazebo, dibina berasingan.

Terdapat juga projek-projek untuk pembinaan mandian dua tingkat, di mana teres dengan dinding luar gelongsor ditawarkan. Kemuncak susun atur ini ditunjukkan pada musim panas, apabila salah satu dinding teres hanya boleh ditolak, mempunyai beranda terbuka.

Mandi dengan dua tingkat untuk berehat

Di bawah projek ini, tingkat bawah bangunan sepenuhnya ditumpukan kepada zon mandi, yang termasuk bilik cuci tradisional, terma dan bilik rehat untuk sebuah syarikat besar. Mungkin masih terdapat kolam renang, gim dan dapur kecil. Dari bilik-bilik lain, ia mudah untuk membuat keluar dari beranda atau teres dengan barbeku.

Tingkat atas, serta di rumah mandi, dilengkapi dengan bilik tidur, tetapi mereka tidak lagi menjadi keutamaan. Pelantikan mereka adalah lebih daripada seorang tetamu, untuk rakan-rakan atau saudara-mara. Tingkat kedua rumah mandi untuk berehat, boleh memuatkan lounge tambahan, misalnya dengan biliard atau perpustakaan dan akses ke teras.

Adalah jelas bahawa projek-projek jenis kedua adalah bertujuan untuk orang-orang yang sudah disediakan dengan perumahan, sebagai mengiringi bentuk seni bina untuk susunan bukan kawasan terkecil. Walau bagaimanapun, mereka sangat sesuai untuk kediaman bermusim pemilik tanah beberapa ratus.

Projek mandi dua tingkat dari balok atau balak boleh direalisasikan oleh mana-mana teknologi tradisional atau moden. Bagi mereka, mereka sesuai sebagai kelembapan semulajadi, berprofil atau terpaku, dan log "mentah" atau bulat. Setiap bahan ini mempunyai kelebihan tersendiri dan kelemahan tertentu, yang diterangkan dengan lebih terperinci dalam artikel "Kami membina mandi dari pelbagai jenis kayu oleh tangan kita sendiri", dan juga "Cara memotong mandi dengan tangan kita sendiri: ciri-ciri pemasangan".

Memilih mandi dengan lantai kedua, anda dapat:

 • ekonomi, kerana di sebuah rumah kecil di kawasan itu, bukan hanya kompleks mandi tetapi juga tempat tinggal yang bebas. Kos bahan juga dikurangkan, disebabkan bangunan berasingan tidak didirikan untuk bilik stim;
 • penampilan bangunan yang indah, terutama dengan teres terpencil di tingkat dua, berbanding dengan bilik mandi satu tingkat;
 • mandi dua tingkat walaupun di kawasan pinggir bandar menduduki kawasan minimum wilayah. Ia boleh menjimatkan ruang, sebagai contoh, untuk membina sebuah kolam renang. Pada masa yang sama, ia boleh berada di bawah langit terbuka, duduk di bawah kanopi cahaya atau berfungsi sebagai bahagian logik mandi dan kompleks kesihatan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

43 − 34 =