Projek rumah yang diperbuat daripada blok liat berkembang

Gambaran projek dan harga pembinaan sebuah rumah yang diperbuat daripada tanah liat yang diperluas

Apabila mereka bentuk sebuah rumah negara dan memilih bahan untuk dinding, pertama sekali, pertimbangkan produk batu dan cahaya dengan sifat penebat yang tinggi. Keadaan ini sepenuhnya sesuai dengan blok konkrit tanah liat yang diperluas, kos purata 1 m3 untuk mereka - 3000 Rubles, harga terakhir untuk klac mereka menang oleh bata dalam 2-3 kali. Dimensi dan berat membolehkan anda bekerja sendiri dan mengurangkan kos berbanding dengan pembayaran perkhidmatan firma yang berkaitan dengan 1/3, tetapi projek itu biasanya profesional profesional yang dipercayai. Dokumentasi selesai termasuk dimensi utama struktur rumah dan individu, hasil perhitungan bahan binaan, skema masonry, pengukuhan, lokasi lantai dan sistem atap.

Ciri-ciri bahan, martabat rumah yang diperbuat dari konkrit tanah liat yang diperluas

Blok dihasilkan oleh vibrocompression, komponen utama adalah simen portland, pasir dan granul tanah liat yang dikalsin, selepas mengukus dan kekuatan, mereka sangat sesuai untuk meletakkan. Untuk pembinaan rumah menggunakan kedua-dua produk berongga dan besar, untuk mengukuhkan kapasiti galas struktur mengukuhkan. Kelebihannya termasuk:

1. Lightness, yang membolehkan mengurangkan beban di pangkalan rumah. Mendirikan menyokong dinding menggunakan unsur-unsur dengan berat tertentu dalam lingkungan 700-1200 kg / m3, dalam hal ini, berkembang tanah liat blok konkrit dan kehilangan gazosilikata tetapi pastinya melebihi performa bata dan konkrit.

2. Tahan api, kesan biologi, persekitaran menghakis dan kelembapan.

3. Sesuai untuk pembinaan rumah negara dan kotej tahan lama, tahan beban 35 hingga 100 kg / cm2. Ini membolehkan mereka digunakan untuk pembinaan bangunan 1-3 tingkat, termasuk mereka yang mempunyai loteng atau bawah tanah. Satu-satunya pengecualian adalah struktur asas bangunan kediaman.

4. Keupayaan yang baik untuk menjimatkan tenaga. Pekali kekonduksian terma bergantung kepada tujuan dan ketumpatan keramsit dia berbeza 0,1-0,18 W / m · ° C pada haba penebat blok - 400-600 kg / m3, 0,22-0,45 - pada konstruktsionno- penebat haba, dan lebih daripada 0.55 - produk ketumpatan tinggi (sehingga 1800 kg / m3), tetapi mereka ini adalah lebih kerap digunakan dalam industri pembinaan berbanding swasta.

5. Mematuhi norma-norma kebersihan, memastikan mikroklimat yang selesa di dalam rumah.

6. Batu kelajuan tinggi, kemudahan pemprosesan, lebih baik berbanding dengan gred konkrit selular kemampuan untuk mengekalkan perkakasan dan pengikat.

1

7. Ketahanan, dengan semua peraturan rumah, dibina dari tanah liat yang berkembang, akan berlangsung sekurang-kurangnya 50 tahun.

Sekatan dan syarat operasi yang dipertimbangkan semasa reka bentuk kampung termasuk keperluan untuk mengukuhkan struktur galas beban, penamat dan perlindungan daripada pengaruh luaran dalam tempoh 2 tahun pertama, pemanasan, kalis air yang berturut-turut. Keperluan kepada asas adalah sederhana: konkrit claydite lebih ringan daripada bata, kayu dan gred konkrit biasa, tetapi lebih padat daripada silikat gas dan buih buih. Dari segi ketepatan geometri, dimensi lebih rendah daripada konkrit berudara autoklaf, yang menjejaskan ketebalan sendi dan bilangan jambatan sejuk, dan langkah-langkah untuk menutupnya adalah wajib.

Cottage untuk penginapan yang selesa dari keluarga beberapa generasi dengan tiga tingkat: ruang bawah tanah batu, dua kediaman dengan dinding konkrit tanah liat berkembang. Projek ini termasuk dapur yang digabungkan dengan ruang makan, ruang tamu dengan perapian, ruang istirahat, 4 bilik tidur yang luas, sauna, bilik stor dan bilik utiliti, termasuk bilik aglomerasi. Kelebihan utama adalah kemungkinan mengatur kawasan rekreasi dalaman dan menambah rancangan kolam atau gim. Garaj yang dipasang di kampung direka untuk 2 buah kereta.

Pedalaman dibuat dalam gaya Ireland, di tingkat dua ada balkoni dan teres yang luas. Hiasan luaran lantai bawah tanah diperbuat daripada batu semulajadi, yang pertama - dari bata merah, satu atas - plaster putih, bumbung kompleks ditutup dengan bumbung logam. Projek ini menyediakan pendirian asas pasang siap, sementara membina tanah dengan kapasiti galas yang rendah, langkah tambahan diperlukan untuk menguatkan asas.

Rumah satu tingkat yang diperbuat daripada blok konkrit tanah liat yang diperluas dengan loteng, optimum untuk keluarga dengan anak-anak. Pelan ini merangkumi ruang tamu dan 2 bilik tidur, 2 bilik mandi berasingan, dapur dan bilik dandang terbina dalam. Jumlah kegunaan rumah yang meningkat disebabkan oleh loteng dengan atap gable simetri. Belanjawan untuk pembinaan bergantung kepada bahan penamat, apabila memilih pilihan (menghadapi bata berwarna), kos rumah pusingan itu ialah 1500000 rubel.

Sebuah pondok dua tingkat dengan garaj dalaman dan loggia dari blok claydite. Dengan saiz 138 m2 di plot, rumah ini mempunyai ruang tamu yang luas, bilik dapur-makan, kajian dan 4 bilik tidur, bilik mandi dan tandas disediakan di kedua-dua tingkat. Ruang loteng adalah kecil, sebagai kawasan rekreasi bebas adalah loggia terbuka, terletak di atas pintu masuk utama. Terdapat pintu masuk tambahan ke garaj. Kelebihan utama - bahagian yang kompeten ke kawasan fungsional, terpencil dari satu sama lain, pintu masuk hanya ruang tamu.

Nuansa pembinaan konkrit claydite

Proses meletakkan hampir tidak berbeza daripada bata: artikel hendaklah dengan ligation, bermula dari sudut, dengan tahap ujian mandatori. Bagi pembinaan dinding menyokong digunakan blok tanah liat berkembang dengan kekuatan jenama yang tidak kurang daripada M50 (lebih banyak lebih baik) teknologi melibatkan mengukuhkan setiap baris ketiga rod dengan keratan rentas 8 mm dan sudut yang lebih tinggi webs dan meletakkan terlindung jaring Meletakkan di bahagian pemasangan atas bertindih atau mengikat elemen bumbung . Walaupun keupayaan yang lebih rendah berbanding dengan aerocrete untuk menyerap kelembapan, barisan bawah adalah terlindung.

Peletakan dilakukan sama ada pada gam (dengan ketebalan bersama kira-kira 5 mm dan lebih tinggi berbanding dengan penggunaan konkrit berudara), atau pada campuran simen-pasir dalam proporsi 1: 3. Dalam kes kedua, jarak antara produk tetangga sekurang-kurangnya 9 mm, pembentukan jambatan sejuk tidak dapat dielakkan. Tidak kira jenis mortar batu, barisan bawah ditempatkan pada komposisi berasaskan simen. Ini, serta keperluan untuk memanaskan rumah dari blok tanah liat yang berkembang, adalah disebabkan oleh rintangan fros yang rendah.

Bilangan kitaran pencairan walaupun jenama yang berkualiti jarang melebihi 50. Untuk mendapatkan parameter tepat dinding dan lapisan diperlukan banyak haba, jenis rumah dalam jalur purata Rusia biasanya melibatkan meletakkan satu blok 400 mm (sekurang-kurangnya untuk memastikan keupayaan galas dan suhu pengekalan) dan penebat bulu kapas basalt kira-kira 50 mm, ini cukup untuk kehidupan sepanjang tahun yang selesa.

Apabila bangunan di lintang utara, mereka beralih kepada batu dua kali berturut-turut: baris dipasang serentak dengan mengikat dinding antara satu sama lain. Ruang dalaman diisi dengan cip polistirena atau buih, keperluan penebat luaran dalam kes ini tidak hadir, ada penamat yang cukup. Produk mula retak dan runtuh di sepanjang tepi tanpa perlindungan daripada pengaruh luaran. Hayat maksimum yang dibenarkan tanpa ia adalah 2 tahun.

kemasan luaran ringan rumah konkrit agregat boleh dilakukan di mana-mana gaya, yang paling popular termasuk klasik dan moden. Oleh kerana lekatan yang tinggi blok memegang komposisi baik melepa atau menghadapi produk (jubin, panel haba, menyebelahi, batu alam, batu bata hiasan) adalah pilihan wap telap dan jenis haba penebat, dinding diperkukuh jika perlu. Claydite membolehkan anda untuk menggabungkan pelbagai jenis bahan-bahan kemasan, walaupun menggunakan syarikat reka bentuk standard boleh mendapatkan bangunan asal. Kaedah dan kemasan yang dipilih pada peringkat reka bentuk (ini adalah salah satu bahagian yang paling mahal daripada anggaran) untuk meletakkan asas-asas di sebelah luar dalam jarak lebar yang disediakan untuk pemasangan penebat bata dan fasad.

Bahan binaan ini tidak tersedia di mana-mana dan diperintahkan terlebih dahulu. Dengan dimensi geometri dan pengeluar ditentukan walaupun di peringkat penggubalan rumah, keutamaan diberikan kepada produk yang disahkan. Tinjauan terbaik adalah keramzitobloki kompleks bangunan Cheboksary, TPA Unite, PBI Maximov, Steingot. Konkrit claydite berkualiti mengandungi pasir, tidak mempunyai cip, tidak cat dengan tangan dan tidak runtuh apabila terjejas. Ia tidak diperlukan untuk memeriksa dimensi dan ketumpatan: blok diukur dengan ukuran pita dan ditimbang, isipadu dikira dengan mengambil kira kekosongan yang dinyatakan.

Harga untuk reka bentuk dan pembinaan

Opsyen yang paling mudah adalah untuk membeli sebuah projek rumah siap, kos perancangan khas untuk bangunan bersaiz sederhana (10x10 atau 10x9 m) dengan garaj atau penthouse - 25000 Rubles. Kelebihan penyelesaian ini termasuk kemungkinan memulakan pembinaan tanpa berlengah-lengah, menjimatkan wang pada pembangunan dokumentasi, susun atur buktinya dan kebolehpercayaan reka bentuk, kesilapan dalam pemerolehan bahan hampir dihapuskan. Kelemahan utama pelan tipikal adalah mengikat kepada jenis tanah dan komunikasi tertentu, perundingan pakar apabila memeriksa pematuhan mereka dengan keadaan sebenar atau jika anda ingin membuat perubahan adalah wajib.

Pembangunan projek individu kos 2-4 kali lebih mahal - dari 100,000 Rubles dan lebih dan akan mengambil masa yang lebih (dari satu hingga enam bulan). Ini adalah kerana keperluan untuk dimuatkan dengan semua kehendak pelanggan, tetapi keputusan akhir adalah berbaloi. Malah, ini adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan bangunan individu yang boleh dipercayai. Bayaran untuk merangka turnkey biasanya termasuk analisis keadaan geodetik dan iklim, analisis struktur berdasarkan beban yang dijangka, menghapuskan kesilapan dalam pembinaan dan operasi rumah. Jumlah kos perkhidmatan untuk reka bentuk bergantung terutamanya kepada kerumitan: pada jumlah yang sama cerita lukisan pelan kampung 10h9 akan kos lebih daripada 10 × 10 atau 12 × 12 m di hadapan asas, loteng, garaj, beranda atau bumbung simetri.

Harga minimum untuk mendirikan rumah ketika memohon kepada syarikat khusus adalah 11.000 rubel per 1 m2 untuk "kotak" dan dari 15.000 untuk pembinaan utama. Projek-projek dengan bilik bawah tanah adalah yang paling mahal: dinding mereka tersebar dari blok konkrit dengan bantuan peralatan khas, yang membawa kepada peningkatan dalam anggaran untuk meletakkan yayasan sebanyak 30% atau lebih. Harga minimum sebuah pondok satu tingkat apabila menjalankan semua kerja dengan sendirinya adalah 800,000 Rubles, di hadapan loteng, kosnya dua kali ganda.

Teknologi membina sebuah rumah dari blok konkrit berudara dinilai untuk kesederhanaannya dan.

Blok konkrit berudara adalah salah satu bahan bangunan yang paling biasa digunakan.

Konkrit polistirena adalah sejenis konkrit ringan. Ia terdiri daripada.

Tambah komen Balas balasan

Gambaran keseluruhan gred konkrit

Perkadaran mortar simen

Projek rumah yang diperbuat daripada konkrit tanah liat berkembang

© 2018 makmal stroitel

Adakah anda mahu menerima kemas kini?

Langgan untuk tidak melepaskan penerbitan baru

Projek rumah yang diperbuat daripada konkrit tanah liat berkembang dan kos mereka

Sebelum anda mula merancang rumah negara, vila, pondok atau bangunan seperti mandi atau garaj, anda perlu memilih bahan asas. Reka bentuk struktur masa depan bukan sekadar lukisan, tetapi skema kompleks di mana setiap elemen dikira. Sebagai contoh, untuk memilih asas yang betul, anda perlu mengetahui berat dinding. Pembina sekolah lama akan menasihatkan bata atau kayu, tetapi pembinaan struktur yang terbuat dari konkrit ringan lebih ekonomis, dan dinding akan lebih kuat dan lebih tahan lama. Produk moden yang cerah dan boleh dipercayai, yang mampu mengekalkan konkrit tanah liat yang diperluas.

Konkrit klaydite lebih ringan daripada bata dan konkrit monolitik. Tetapi busa dan blok gas lebih mudah, tetapi tidak selalu lebih dipercayai. Berat bahan adalah penting, kerana anda boleh menyimpan pada konkrit untuk asas, dan bekerja dengan blok lebih mudah dan lebih cepat.

2. Pembinaan yang cepat dan murah.

Bata perlu menghabiskan lebih banyak masa dan mortar batu. Blok konkrit Ceramsite jauh lebih besar. Untuk membina dinding mereka, gunakan komposisi biasa, bukan gam, seperti blok silikat gas. Di samping itu, struktur monolitik dibina daripada konkrit tanah liat yang diperluas.

3. Kekonduksian haba yang baik.

Pada musim panas, rumah itu tidak panas dan tidak sejuk pada musim sejuk, berbanding dengan konkrit dan bata, ketebalan dinding adalah kurang. Pembinaan konkrit berudara mungkin lebih nipis, kerana mereka lebih udara, tetapi kerana kekuatan yang tidak mencukupi meningkatkan ketebalan mereka. Di samping itu, mereka memerlukan pelongsor tambahan, kerana konkrit berudara cepat tepu dengan kelembapan. Keramzitblokam tidak memerlukan pelapisan. Tetapi mereka tidak melihat perarakan, jadi kadang-kadang mereka membuat bahagian depan blok khas di bawah batu. Masih ada kemungkinan untuk meletakkan plaster, untuk menggunakan bata dan lain-lain jenis yang dihadapi. Permukaan blok tidak seragam, jadi semua bahan dipelihara dengan baik pada konkrit tanah liat yang diperluas.

Untuk menggantung kabinet TV atau di dinding buih, perlu membeli lampiran khas, kerana blok adalah sangat rapuh, melakukan Stroebe dan mengukuhkan mereka tidak selesa. Blok Ceramsite tidak memerlukan penjagaan khas di tempat kerja, mereka mudah diperkuatkan. Tetapi mustahil untuk mendirikan pertindihan atau asas dari blok, bahkan untuk bangunan kecil. Sebelum pembinaan sebuah rumah dari blok liat berkembang, beban pada asas dan dinding mesti dikira. Jadi anda akan mengetahui ketebalan tepat dinding dan saiz asas.

Mari berikan penerangan ringkas mengenai beberapa pilihan, biasanya semua dokumentasi mengambil sekurang-kurangnya 50 halaman, jadi tidak sesuai untuk cat semua butiran di sini. Hanya contoh untuk inspirasi.

Cottage di gaya Ireland untuk keluarga besar. 3 digunakan untuk jenis bahan pelapisan: alas tiang batu semula jadi, tingkat satu bata merah, dan tingkat dua dengan plaster putih. Garaj untuk 2 buah kereta, sauna dan bilik perapian: rumah ini mempunyai segalanya untuk kehidupan keluarga 2-3 generasi. Pada asas desa pasang siap, jadi pilihan projek itu perlu tahu jenis tanah, jika kapasiti menanggung beban adalah rendah (jadual air yang tinggi, kuatnya rawa gambut) perlu menguruskan saliran di sekitar rumah, meningkatkan tahap kalis air. Rumah dengan tingkat bawah memberikan banyak ruang untuk imaginasi, biasanya di tingkat bawah tanah melakukan sauna atau kolam renang.

Rumah dengan loteng. Hiasan diperbuat daripada batu bata yang berlainan warna merah. Di tingkat pertama terdapat 2 bilik tidur, dapur, ruang tamu. Sesuai untuk keluarga dengan kanak-kanak. Kos rumah ini bermula dari 1.5 juta rubel, bergantung kepada pilihan untuk penamat. Mansard - ini adalah tingkat dua, dengan bumbung bukan siling. Di satu pihak, penyelesaian ini membolehkan penggunaan maksimum ruang di bangunan, di pihak yang lain - membawa kepada kehilangan haba.

Rumah bertetulang claydite dua tingkat. Kotej ini kelihatan padat, tetapi ia mempunyai 4 bilik tidur, garaj, kajian, ruang makan, ruang tamu, dapur. Bumbung asimetri warna zamrud dan loggia yang luas memberikan penampilan yang romantis. Bahagian rumah sedikit lebih daripada 10x9. Tiada tingkat bawah tanah, tetapi ada loteng kecil.

Untuk memerintahkan blok claydite untuk membina sebuah rumah, anda memerlukan pengilang yang boleh dipercayai, kerana banyak produk yang buruk dijual di pasaran. Kami mengesyorkan blok konkrit claydite dari kilang Cheboksary Stroykombinat, produk mereka membina lebih daripada 5 ribu buah rumah dalam tempoh tiga tahun yang lalu. Adalah penting untuk memilih jenama yang betul blok tanah liat yang berkembang. Bahan untuk dinding galas beban mestilah sekurang-kurangnya M50. Ia mesti mengandungi pasir. Terdapat blok hanya dengan simen dan tanah liat berkembang, dari mereka mendirikan partition atau digunakan sebagai pemanas. Blok yang baik tidak boleh runtuh, dan jika anda membuangnya, ia tidak akan pecah.

Bekerja dengan keramzitblokami tidak lebih sukar daripada dengan bata. Untuk batu gunakan penyelesaian simen. Proporsi: 1: 3: 0,7 (simen, air pasir), dan ketebalan jahitan - sehingga 9 mm. Jika anda menggunakan campuran khas, jahitan ternyata menjadi lebih nipis (3-5 mm), tetapi baris pertama mesti diletakkan pada komposisi pasir simen.

Sebelum permulaan kerja, permukaan asas ditapis dan kalis air, biasanya dengan bumbung dirasai. Adalah penting untuk melakukan pakaian yang betul: harus ada jarak antara muka vertikal blok, maka dinding akan berubah menjadi kuat.

Apabila meletakkan, pastikan untuk memperkuat dinding. Batang diletakkan dalam 2 baris dalam jahitan siap. Jika mereka tidak berada di blok, anda perlu melakukannya sendiri. Dalam sesetengah kes, anda boleh menggunakan grid. Setiap penyelesaian untuk ketebalan dan ketebalan dinding mesti disokong oleh pengiraan.

Oleh kerana permukaan kasar, blok claydite boleh diselesaikan dengan plaster, bata dan jubin. Juga ada blok di mana bahagian depan dibuat dari batu buatan.

Kos rancangan model bermula dari 30,000 rubel, tetapi kadang-kadang sebelum pembinaan dokumen itu perlu dimuktamadkan. Sesetengah arkitek tidak mengambil kira nuansa lokasi komunikasi, beberapa projek rumah hanya sesuai untuk jenis tanah tertentu. Di samping itu, dengan memesan projek individu, anda boleh membina rumah yang selesa dan luar biasa.

Kos terjejas oleh:

 • Kawasan rumah. Ramai arkitek mengenakan kadar tetap setiap m2 dari rancangan itu. Harga purata ialah 1000 rubel per m2 daripada pelan itu.
 • Projek siap atau individu.

Kos purata projek siap 10x10 atau keluasan 100 m2 ialah 30,000 rubel. Jumlah ini termasuk lakaran seni bina dan susun atur semua komunikasi. Sesetengah syarikat menawarkan projek dan pembinaan rumah terbuka. Pilihan ini sesuai untuk orang sibuk, jika anda memilih syarikat yang benar-benar dapat diandalkan, anda tidak perlu sentiasa memeriksa kualiti kerja, bahan carian dan pesanan.

Dalam rangkaian anda boleh mencari projek percuma. Tetapi mereka tidak boleh dipercayai, terutamanya jika rumah sebenar belum dibina. Jika anda memutuskan untuk menyimpan segala-galanya, sekurang-kurangnya mengambil dokumen untuk semakan. Ia lebih dipercayai untuk mencari projek-projek di forum atau dari kenalan yang baru-baru ini menyelesaikan pembinaan rumah. Seseorang akan memberi dokumentasi secara percuma, seseorang perlu membayar, tetapi harganya akan lebih rendah.

Kelebihan projek siap:

1. Cepat. Sekiranya anda tidak perlu melakukan apa-apa kerja semula, menandatangani kontrak dan membawa dokumen pada hari yang sama. Mengenai pembangunan projek dari awal mengambil kira-kira sebulan.

2. murah. Kos projek individu adalah 2-4 kali lebih tinggi.

3. Boleh dipercayai. Sekiranya anda telah membina rancangan ini, anda boleh melihat bangunan siap untuk memastikan pilihan anda. Biro seni bina yang membangunkan reka bentuk rumah yang siap sedia bekerjasama dengan kontraktor tertentu, jadi anda mempunyai peluang untuk menyewa pembina yang telah membina struktur yang serupa.

1. Remodel mahal. Perubahan yang sedikit dapat meningkatkan kos dengan faktor 1.5-2. Sudah tentu, tidak sukar untuk meletakkan dinding tirai, tetapi untuk mengubah jenis asas atau untuk mengembangkan bilik, projek itu perlu menunggu. Dan perbelanjaan tambahan ini. Sesuatu yang tidak boleh diubah, sebagai contoh, adalah mustahil untuk membuat tempat tinggal penuh dari loteng.

2. Kekurangan keperibadian. Cepat atau lambat, kampung yang sama mungkin muncul di kampung anda, dan anda boleh menyesuaikan keperluan anda untuk kediaman biasa.

Kos purata untuk membangunkan projek individu adalah 1000 rubel bagi satu meter persegi. Segala-galanya bergantung kepada kerumitan kerja dan status arkitek yang anda berikan. Selalunya rumah dengan kawasan yang lebih kecil, 10x9, kos lebih daripada 10x10, jika reka bentuknya menyiratkan penyelesaian teknikal yang rumit. Ia berlaku bahawa orang membawa projek rumah siap pakai dari konkrit claydite kepada pakar, tetapi mereka diminta untuk membinanya dari silikat gas. Perubahan bahan memerlukan pengiraan semula lengkap semua beban di atas dasar dan dinding, sehingga tidak mungkin untuk menghemat banyak hal ini.

 • Keperibadian. Anda membina rumah atau pondok yang sesuai untuk anda, bukan orang lain. Hanya saman itu, dijahit untuk anda di studio, akan duduk dengan sempurna, sama boleh dikatakan mengenai rumah itu.
 • Masa yang panjang. Mula-mula anda meninggalkan semua kehendak, maka arkitek melukis lakaran, maka anda memutuskan bahawa anda memerlukan garaj untuk 2 kereta dan loteng bukan lantai kedua penuh, dan beberapa kali. Kemudian perancang mula melukis skema komunikasi. Ternyata arkitek tidak meramalkan sesuatu. Sekurang-kurangnya sebulan perlu dibelanjakan.
 • Mahal. Ia adalah beberapa kali lebih mahal daripada projek siap. Orang yang ingin menyimpan, muat turun projek siap sedia, dan kemudian rujuk kepada arkitek untuk membuat semula butiran. Tetapi reka bentuk rumah adalah sistem di mana semuanya berinteraksi, jadi jika satu bilik diperluaskan, perlu untuk menyempitkan yang lain, gerakkan dinding pendukung, komunikasi pemindahan, iaitu, mendesain semula projek sepenuhnya.

Kos memasang konkrit claydite

Kos purata blok meletakkan - 300-500 rubel per m2, semuanya bergantung kepada ketebalan dan kerumitan skema pembalut blok. Harga keseluruhan mendirikan rumah dari bahan ini lebih rendah daripada jika bangunan dibina daripada bata. Kos penyelesaian, kos blok dan bayaran kepada pekerja akan dikenakan biaya sebanyak 1.5 kali lebih murah.

Kos untuk membangunkan projek utama dan pembinaannya mudah untuk dikira pada kalkulator khas. Juga di banyak laman web organisasi anda boleh menghantar aplikasi dengan semua data - pakar akan melakukan semua perhitungan secara percuma.

Forum berhujah tentang kebolehpercayaan. Sementara itu, bangunan industri, garaj dan rumah yang dibina daripada konkrit tanah liat berkembang telah berdiri selama lebih dari 40 tahun, kerana bahan itu muncul pada 60-an abad yang lalu. Pemilik gembira tidak mengadu. Jika anda mendapati blok yang berkualiti, hubungi arkitek yang baik dan dapatkan pembina yang biasa, maka rumah, kampung atau vila akan berubah tepat seperti yang anda mahu, tidak peduli apa yang dibina. Merancang dan mendirikan sebuah rumah memerlukan banyak kesabaran, masa dan pengetahuan, semakin banyak anda memberi perhatian pada masa depan rumah, semakin nyaman ia akan berubah.

Pemanasan lantai di mana-mana rumah adalah peringkat pembinaan yang penting. Kontemporari.

Digunakan secara meluas dalam bangunan domestik, dan juga di bangunan bertingkat.

Rawatan haba tanah liat membolehkan anda mendapatkan pelbagai bahan binaan. Dan yang paling banyak.

Apakah konkrit buih yang lebih baik atau konkrit berudara?

Permohonan DSP dalam pembinaan

Pembinaan rumah yang diperbuat daripada blok tanah liat yang diperluas

Setiap pemaju mempunyai satu matlamat yang dihargai - untuk membuat bahan berkualiti di mana harmoni menghubungkan kedua-dua ciri dan kekuatan penjimatan tenaga. Sebagai menunjukkan amalan, malangnya, sifat-sifat ini bertentangan dengan satu sama lain. Penyelesaian masalah ini adalah simbiosis atau kompromi antara ciri-ciri ini. Satu contoh yang berjaya adalah blok tanah liat dadu. Rumah blok konkrit bertali liat lebih hangat daripada batu bata, dan lebih mudah.

Jika anda mengambil kira rintangan kepada beban, maka anda boleh membandingkan bahan dengan busa dan konkrit berudara. Konkrit Ceramsite lebih baik dalam hal ini. Pembinaan terutamanya blok tanah liat yang lebih luas dimenangi di Eropah, di mana haba sangat penting. Jika anda berfikir untuk membina rumah anda daripada konkrit tanah liat, anda perlu menjadi lebih akrab dengan bahan, mempelajari aspek positif dan negatif, dan juga mempertimbangkan teknologi untuk bekerja dengannya. Anda akan dapat melihat projek-projek rumah yang diperbuat daripada blok liat berkembang, dan juga belajar bagaimana salah satu daripada mereka dibina.

Kami berkenalan dengan blok liat berkembang

Apakah jenis bahan ini? Jika anda tidak tahu, konkrit claydite terdiri daripada tiga komponen utama:

 • tanah liat yang diperluas (tanah liat yang dibakar dan dibakar);
 • simen;
 • pasir kuarza.

Berdasarkan komponen tanah liat yang diperluas, ia boleh dipanggil bahan mesra alam, kerana semua elemen asal semula jadi, tanpa kandungan kimia dalam pembuatannya. Oleh kerana kehadiran claydite dalam komposisi, berat blok claydite jauh lebih rendah daripada analog, dan ciri penebat habanya berada pada paras yang tinggi. Simen dalam komposisi menjadikan produk ini tahan lama dan sesuai untuk pembinaan rumah. Apakah kelebihan blok liat berkembang untuk membina sebuah rumah?

 1. Hygroscopicity yang rendah. Walaupun terdapat simen di dalam blok, bahannya agak tahan kelembapan dan tidak takut cecair.
 2. Rintangan fros yang tinggi. Bergantung kepada jenis blok liat yang diperluas dan fungsi mereka, kitar beku dan pencairan antara 15 hingga 200.
 3. Kekuatan dan ketumpatan blok tanah liat yang sangat baik.

 • Keramzitobeton tidak terbakar dan tidak berinteraksi dengan api.
 • Gabungan semua plus sebelumnya menimbulkan satu lagi daya ketahanan. Pembinaan rumah blok liat yang diperluaskan dilakukan untuk peringkat umur.
 • Bahan tidak membusuk, tidak karat, ia tidak dimakan oleh serangga dan tikus.
 • Oleh kerana biostability, dinding rumah tidak akan ditutup dengan acuan dan jamur.
 • Pekali rendah kekonduksian terma, kerana rumah-rumah tanah liat yang diperluaskan diperolehi panas.
 • Bahan, dan dengan demikian dinding rumah masa depan, akan "bernafas; kerana, kebolehtelapan wap blok sangat baik.
 • Membina rumah blok yang dapat anda sendiri, walaupun tidak membelanjakan banyak masa dan usaha seperti pada bangunan bata.

 • Rumah konkrit tanah liat yang diperluas tidak akan diletakkan.
 • Bahannya ringan.
 • Penyelesaian untuk batu akan separuh sebanyak untuk batu bata.
 • Kos kedua-dua bahan dan pembinaan keseluruhan rumah adalah kecil.
 • Di antara semua detik-detik positif ini, ada beberapa kelemahan tanah liat yang perlu anda ketahui:

  • Walaupun berat badan rendah, tidak mungkin untuk menjimatkan wang pada peranti asas;
  • apabila meletakkan blok, jambatan sejuk (jahitan) akan terbentuk, jadi ia perlu untuk membuat rumah blok tanah liat berdiameter hangat;
  • di pasaran terdapat banyak palsu yang tidak sesuai dengan ciri yang diisytiharkan.

  Sekiranya membuat kesimpulan logik, maka segala-galanya bercakap demi blok tanah liat yang diperluas. Dan sememangnya, berdasarkan tanggapan pemilik rumah, mereka cukup berpuas hati dengan kualiti pembinaan, walaupun bertahun-tahun lamanya.

  Nuansa yang perlu anda ketahui semasa membina

  Bahawa rumah konkrit claydite anda berdiri untuk waktu yang lama adalah hangat dan boleh dipercayai, adalah penting untuk mengetahui dengan kehalusan teknologi pembinaan dari blok tanah liat yang diperluas.

  Titik pertama ialah memilih bahan untuk kerja. Contohnya, jika anda merancang untuk membina sebuah rumah bertingkat rendah, maka pilihan terbaik untuk kerja akan menjadi blok konkrit keramzit-penebat haba dan struktur, di mana ketumpatan berada dalam julat 700-1200 kg / m 3. Bahan yang kurang ringan dan padat sesuai untuk penebat, tetapi dari blok berat (struktur) membina bangunan berbilang tingkat.

  Titik kedua - adalah penting untuk memilih saiz produk yang sesuai. Jika anda ingin membuat rumah hangat, mengurangkan kos elektrik, maka dinding rumah harus mempunyai ketebalan sekurang-kurangnya 40 cm. Salah satu ukuran popular blok dalam pembinaan dinding galas - 1&09times;1889times; 390. Sebagai partition sendiri rumah adalah dinding dari blok, ketebalan yang dari 90 hingga 120 mm.

  Perkara ketiga - asas bagi kaum keramzitoblokov perlu membuat yang kuat dan mendalam. kedalaman asas dipilih mengikut jenis pusat tanah beku dan meletakkan air tanah, bagaimanapun, ia adalah tidak kurang daripada 1 m. semestinya membuat lapisan asas berpasir hingga 20 cm, dan dicurahkan Meletakkan jaring konkrit 20 cm. Bingkai ini terdiri daripada 5 atau 6 rod Ø18 mm. Jika tanah telah diselesaikan, dinding dan asas bagi rumah keramsit tidak retak.

  Titik keempat - pemanasan dan kemasan bangunan itu lebih baik dilakukan pada masa yang sama - ia bermanfaat demi ekonomi. Itulah sebabnya anda perlu memilih bahan yang dihadapi dan penebat terlebih dahulu. Jahit dinding rumah boleh berpihak, rumah blok, bata atau plafir muka. Dan sebagai pemanas, bulu mineral atau busa polistirena sesuai.

  Titik kelima - peletakan blok konkrit tanah liat yang berkembang mesti diperkuat. Ini dilakukan sekali dalam 3 atau 4 baris dengan bantuan rod, Ø12 atau 14 mm. Struktur atau alur dibuat di blok, di mana batang diletakkan. Selepas itu semuanya disusun dengan mortar simen.

  Pilih blok untuk pembinaan rumah yang diperbuat daripada tanah liat yang diperluas

  Sebelum anda mula membina rumah impian anda, anda perlu menyediakan bahan tersebut. Asas pembinaan - blok konkrit tanah liat yang berkembang. Di atas, kami menyebut sedikit tentang varieti mereka, tetapi kami ingin mengulas tentang pilihan produk. Pada blok tujuan dari keramzitobetona berlaku:

  1. Jenis penebat haba (500-700kg / m 3)
  2. Jenis pembinaan (1200-1800 kg / m 3).
  3. Jenis penebat struktur dan haba (700-1200 kg / m 3)

  Mana yang sesuai untuk membina sebuah rumah? Sekiranya anda ingin membina sebuah pondok, kemudian pilih blok tanah liat yang diperbesarkan. Dan apabila matlamat anda adalah rumah hangat kecil, kemudian pilih blok penebat struktur dan haba. Mereka agak kuat dan mempunyai prestasi penebat haba yang sangat baik. Sekarang bahawa anda telah memutuskan jenis blok liat yang diperluas, mari kita lihat di mana kerja-kerja pembinaan bermula.

  Keperluan pertama - mereka bentuk rumah

  Apa sahaja yang boleh dikatakan, semuanya bermula dari langkah ini. Untuk projek ini anda perlu membayar banyak kepada pakar, bagaimanapun, tanpa itu, sebagai konkrit keramik, jadi mana-mana rumah lain tidak dapat dibina. Sama seperti pergi dari Rusia ke Afrika tanpa peta. Dan anda tidak akan memberi kebenaran untuk pembinaan tanpa dokumen. Oleh itu, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah memerintahkan projek pembinaan dari syarikat khusus.

  Bersama-sama dengan anda, arkitek akan mewujudkan tidak hanya dimensi yang tepat dari rumah, strukturnya, dan butiran lain, tetapi juga dapat menyusun perkiraan. Ia menunjukkan jumlah bahan, jenis dan kos semua kerja. Hanya selepas ini, anda boleh mula membina sebuah rumah tanah liat yang diluaskan dengan tangan anda sendiri.

  Asas asas adalah asas dari rumah yang terbuat dari konkrit tanah liat yang diperluas

  Apabila anda mempunyai jumlah bahan yang diperlukan, pelan terperinci, plot siap dan komunikasi yang dijalankan, anda boleh mula bekerja. Asas pembinaan adalah segala-galanya! Ia bergantung kepada betapa kuatnya rumah itu dari claydite dan berapa lama ia akan bertahan. Ia tidak menghairankan bahawa hampir separuh daripada semua dana pergi ke yayasan, jika tidak lebih. Jadi, apakah tugas anda? Mari kita lihat proses selangkah demi selangkah. Asas akan menjadi asas monolitik pita, sesuai untuk pendirian rumah tersebut. Arahan peranti adalah seperti berikut:

  1. Untuk memulakan, tapak dibersihkan daripada segala yang diperlukan: sampah, tumbuh-tumbuhan, sampah yang tidak perlu.
  2. Seterusnya, markup dilakukan, mengikut projek. The twine stretched antara rod memainkan peranan mercu tanda, yang menunjuk ke tempat digali parit. Ia betul-betul mengulangi kontur di tingkat bawah tanah.

 • Berdasarkan susun atur, anda perlu menggali parit. Kedalaman dan lebarnya dipilih terlebih dahulu pada peringkat reka bentuk. Dinding parit itu mestilah berada di tahap, semuanya dikendalikan oleh plumb dan level.

 • Di bahagian bawah, kusyen pasir dan armopoyas diatur mengikut data yang diberikan di atas.
 • Dari papan, helaian OSB atau papan lapis, acuan yang boleh ditanggalkan dibuat. Ia diperkuat dan ditutup dengan filem dari dalam.

 • Di dalam parit, perlu membuat rangka tetulang agar konkrit selepas pemutus menjadi diperkuat. Jadi, ia tidak akan retak dan menjadi lebih kuat.
 • Akhirnya, tuang semuanya dengan konkrit. Apabila pelakon dipenuhi, komposisi dipadatkan. Adalah lebih baik untuk melakukan segala-galanya dalam satu hari, tanpa meninggalkan konkrit untuk kering.
 • Permukaannya diratakan dan dibiarkan kering sepenuhnya.
 • Asas sutera untuk rumah blok liat diperluas akan kering selama kira-kira sebulan. Pada masa ini adalah lebih baik untuk melindunginya. Selepas 10 hari, anda boleh mengeluarkan acuan.

  Kami membina dinding dari blok liat yang diperluas

  Apabila pondasi rumah kering, ia boleh ditutup dengan kalis air, menggunakan mastic. Kini semuanya sudah siap untuk memulakan mendirikan kotak bangunan. Apakah teknologi pembinaan? Segala-galanya agak mudah, inilah langkah demi langkah arahan:

  1. Sejak asasnya telah duduk 30 hari, permukaannya mungkin tidak semestinya. Untuk menghapuskan fenomena ini, anda juga boleh keluar dari permukaan dengan penyelesaian. Kualiti dan kesempurnaan perlu diperiksa mengikut tahap.
  2. Apabila penyelesaian mengeras, letakkan lebih 2-3 lapisan bahan kalis air (bahan bumbung). Lapisan gris dengan mastic.

 • Sekarang anda boleh mula meletakkan bahan. Teknologi ini praktikalnya tidak berbeza dengan kerja bata. Anda memerlukan blok, bahan, penyelesaian dan benang dengan kuku. Semuanya bermula dengan blok sudut. Sekiranya dinding lebih daripada 10 m, maka blok itu akan diletakkan di tengah. Tugas anda sesuai untuk mendedahkan blok konkrit claydite dan meregangkan benang di antara mereka untuk orientasi. Dari sini, keluhuran struktur keseluruhan akan bergantung.

 • Selepas 3 atau 4 baris, mengukuhkan batu di sekeliling perimeter, melengkapkan baris blok dengan bar tetulang di jahitan.

  Itu sahaja, satu kotak rumah yang diperbuat daripada blok konkrit ringan siap. Ia kekal untuk membuat bumbung. Sekiranya sebelum semua dilakukan pada teknologi, maka anda tidak akan menghadapi masalah.

  Sekiranya anda mendirikan sebuah kotak, ini tidak bermakna rumah itu dibina. Lagipun, anda masih banyak yang perlu dilakukan: membuat bumbung, melakukan kerja dalaman, membuat lantai, memegang komunikasi, dan sebagainya. Selain itu, anda perlu memberi perhatian khusus kepada kemasan luaran dan penebatan rumah dari konkrit tanah liat yang lebih luas. Walaupun bangunan itu hangat, ia juga perlu untuk melindunginya. Dan untuk memberi penampilan yang baik kepada rumah, melakukan yang menakjubkan. Untuk tujuan ini, terdapat banyak pilihan yang dipilih untuk dirasai.

  ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

  Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  8 + 2 =