Projektor untuk menonton filem di rumah

Projektor yang mana untuk memilih untuk teater rumah

Memilih projektor untuk teater rumah, pembeli sedar bahawa mereka memerlukan peranti multimedia yang lebih baik, tetapi tidak selalu memahami kerumitan ciri-cirinya. Sekarang banyak model syarikat terkemuka di dunia yang diwakili di pasaran domestik Rusia: Sony, Epson, Optoma, BenQ dan lain-lain, jadi memilih projektor yang baik dan bukan analog dari perhimpunan Cina tidak begitu mudah.

Projektor untuk teater rumah muncul di pasaran domestik baru-baru ini, tetapi dengan serta-merta mendapat populariti di kalangan bahagian pembeli yang terjamin. Dari masa ke masa, pengeluaran produk-produk ini bertambah, ada model bajet yang muncul, yang dinikmati oleh para wakil dari pelbagai lapisan masyarakat. Seperti mana-mana peralatan lain, projektor mempunyai kelebihan mereka melalui televisyen dan tidak tanpa kelemahan.

 • nisbah nisbah skrin pepenjuru dan projektor;
 • Kit ini mengambil lebih sedikit ruang daripada TV dengan pepenjuru yang sama.
 • penyediaan premis perlu;
 • skrin dibeli secara berasingan, jika dari alat kawalan jauh (alat jauh), maka pada harga projektor anggaran;
 • kesan bunyi dari sistem penyejukan;
 • Penggantian lampu berkala diperlukan jika projektor bukan kategori yang diketuai (LED).

Bagaimana untuk memilih projektor untuk teater rumah dan pada masa yang sama untuk mendapatkan peranti yang benar-benar dipercayai dan berkualiti tinggi? Pakar mengatakan - anda boleh menonton filem pada sebarang jenis peranti sedemikian, semuanya bergantung pada pilihan peribadi anda. Antara model yang digunakan untuk demonstrasi panggung wayang di rumah, adalah mungkin untuk memperuntukkan tiga jenis proyektor filem yang kondusif:

 1. Pusat untuk hiburan «semuanya dalam satu botol"Yang termasuk projektor itu sendiri, pemain, sistem pembesar suara. Peranti sedemikian mempunyai kelebihan utama - pemasangan dan operasi mudah. Ia cukup untuk menyambungkan peranti ke induk, bersetuju dengan lokasi skrin, dan anda boleh menikmati tontonan. Kelemahan utama adalah ciri-ciri lemah sistem speaker terbina dalam.
 2. Produk pawagam tingkat masuk adalah projektor teater rumah yang dilengkapi dengan matriks dengan resolusi sehingga 1280x720 (800). Pengilang merujuk kepada model hiburan: Epson EH-TW450, BenQ W1070. Produk ini mempunyai nisbah kualiti imej yang baik untuk kos, jadi pakar mengesyorkan pembelian mereka kepada pelbagai orang.
 3. Peranti unjuran kelas tinggi untuk rumah itu Full HD dengan resolusi 1080 piksel (1920x1080). Jenis ini termasuk Sony VPL-VW350ES, BenQ W3000 dan lain-lain. Produk multimedia ini menyediakan unjuran mana-mana format maklumat yang datang dari pelbagai sumber: kamera video, PC, penala TV, konsol permainan.

Projektor juga dibahagikan mengikut cara cahaya pas dari lampu ke micromirror (DLP) dan kristal cecair (LCD). Kelebihan yang pertama termasuk kontras yang sangat tinggi dan pengagihan seragam gamut warna di seluruh kawasan skrin, manakala yang kedua - ketiadaan kesan pelangi dan kecekapan yang tinggi pada penggunaan kuasa yang lebih rendah.

Pada pembelian adalah perlu, selain kos, untuk memberi perhatian kepada parameter tersebut:

 1. Fluks bercahaya mestilah dalam lingkungan 1000-2000 Lm. Imej semacam itu dapat dilihat dengan sempurna di dalam bilik yang diterangi, dan tidak perlu melihat mod pemendapan separa atau penuh.
 2. Had kontras - dari 1000: 1 hingga 2000: 1. Jika angka ini lebih rendah, maka adegan gelap dalam filem itu akan hampir tidak dapat dibezakan.
 3. Tahap kebisingan sistem penyejukan. Pilihan terbaik ialah membeli produk dengan tahap bunyi yang rendah, yang tidak akan didengar di belakang kesan bunyi dari demonstrasi filem itu;
 4. Unjuran gamma warna. Ia dikawal secara bebas, tetapi harus diingat bahawa semua warna harus semula jadi.

Selain itu, kehidupan lampu. Sebagai peraturan, parameter ini bergantung kepada keamatan operasi peranti: jika anda menonton filem setiap hari selama 1.5 jam, maka lampu akan berlangsung dari 3.5 hingga 7 tahun.

Menurut statistik, pengguna menukar lampu sekali, maka projektor itu sendiri harus diganti dengan model yang lebih sempurna.

1

Sumber pencahayaan LED digunakan di mana-mana sahaja. Terdapat projektor kuasa rendah jenis yang diketuai. Pengeluar utama projektor filem moden memastikan bahawa produk baru akan dijual. Di dalamnya, bukannya lampu pijar, sistem diod warna akan digunakan dengan hayat perkhidmatan sehingga 30,000 jam, iaitu sebelum penghujung projektor itu sendiri.

Menggantikan lampu unjuran usang dengan LED di peringkat semasa pembangunan keupayaan teknikal tidak sukar, tetapi hanya projektor DLP sesuai untuk bekerja dengan sumber cahaya yang dipimpin.

Firma terkemuka menggunakan LED bersama dengan matriks jenis LCoS, yang juga bekerja pada prinsip refleksi cahaya. Jurutera mereka memberi jaminan kepada kami bahawa tidak lama lagi fajar teknologi ini akan datang.

Fungsi projektor masa depan

Gunakan sekurang-kurangnya tiga dioda: merah, hijau dan biru, tambah kuning, biru, supaya warna rendition mempunyai warna yang lebih tepu. Dalam produk yang diketuai tidak ada roda cahaya - satu electroscheme dipasang yang tidak dapat dipindah mengalihkan diod lampu latar ke mata, akibatnya, anda melihat imej warna cerah pada skrin.

 1. Berat dan dimensi. LED + DLP dibenarkan untuk mengatur semua komponen sedekat mungkin dan untuk membuat miniatur, tidak lebih daripada kotak dari CD-ROM, projektor.
 2. Penggunaan Kuasa: diketuai menggunakan 10 kali kurang daripada lampu dan boleh berjalan pada kuasa bateri.
 3. Hayat perkhidmatan. Lampu tidak melebihi 3000, LED - 20 ribu jam tanpa mengurangkan kecerahan.

Kelemahan hanya satu perkara: contoh terbaik projektor jenis yang dipimpin mempunyai aliran cahaya hanya beberapa ratus lumen. Ini hanya mencukupi untuk mencipta imej-imej kecil di dalam bilik yang sedikit gelap.

Contohnya, proyektor LED kecil BenQ Joybee GP1 boleh membuat saiz imej dari 38.1 hingga 203.2 cm diagonal dengan nisbah aspek 4: 3, 16: 9. Beratnya ialah 640 g, terdapat pembesar suara terbina dalam, penyambung D-Sub dan port USB untuk pemacu luaran.

Terangkan secara ringkas mengenai perkembangan terkini syarikat dari Jepun Epson, yang merupakan sebahagian daripada kebimbangan industri yang terkenal Seiko Group, yang menghasilkan pencetak laser, pengimbas, PC, penala dan lain-lain produk elektronik moden.

Teknologi berasaskan projektor modul laser Daripada lampu klasik, ia membolehkan anda menghasilkan kualiti yang menawan anda dengan warna semula jadi dan kejelasan imej. Malah adegan paling gelap akan kelihatan dengan jelas, terima kasih kepada kawalan kontras berkelajuan tinggi.

Projektor sememangnya tidak memerlukan penyelenggaraan teknikal, hayat perkhidmatan modul ini adalah 30 ribu jam.

Apakah yang perlu menjadi jarak antara projektor dan skrin?

Untuk produk standard, 2.5 hingga 4 m diperlukan, supaya imej itu terfokus dengan jelas, tetapi jarak ini tidak boleh diterima untuk semua bilik. Dalam kes ini adalah perlu untuk membeli alat tumpuan pendek, yang sempurna menghantar imej pada jarak 1.5-2 m.

Perhatikan produk yang boleh mengubah panjang fokus sistem optik terbina dalam. Cukup pasang mesin, dan buat tetapan yang diperlukan.

Projektor semacam itu mempunyai satu ciri: lebih jauh dari permukaan yang mana imej diproyeksikan, lebih besar setiap piksel diperuntukkan dan, dengan itu, keseluruhan imej keseluruhannya.

Untuk harga pilihan yang paling boleh diterima untuk ruang tamu adalah BenQ W1070 + dengan kualiti imej yang sangat baik untuk 98 ribu Rubles, yang menjadi kad lawatan BenQ syarikat Taiwan. Lampu dengan kecerahan 2000 lm membolehkan anda menonton filem tanpa pemadaman, pengembangan maksimum mungkin, imej 3D. Pada jarak 2.5 m, kita mendapat imej dengan pepenjuru 100 inci (2.54 m), kecuali untuk ini terdapat kejutan yang menyenangkan lain: ia berfungsi tanpa wayar, menerima video menggunakan modul dengan radius 30 m.

Model ini merupakan ciri utama BenQ, di pameran yang telah memenangi banyak anugerah dan anugerah berprestij. Dalam penilaian antarabangsa disenaraikan di kalangan pemimpin.

Bagi pembeli yang lebih makmur, terdapat BenQ W6000 dengan harga sehingga 128 ribu rubel, dengan satu bungkusan kacamata 3d. Ciri-ciri perbandingan dua model ini diberikan dalam jadual:

Syarikat BenQ menduduki 50% daripada pasaran produk unjuran dunia, walaupun terdapat cubaan pesaing yang berterusan untuk memulihkan produknya dalam pelbagai cara. Keutamaan pembeli masih berada di sisi syarikat dari Taiwan, dan keupayaan kualiti dan teknikal produser terus berkembang dengan mantap. Jabatan Kejuruteraan BenQ menggunakan nanoteknologi dan sentiasa menyimpan tangan pada nadi.

Tempat kedua selepas projektor adalah betul-betul peranti ini, tanpa mana terdapat panggung wayang. Skrin boleh dibeli di pendirian dalam bentuk tripod. Tetapi pakar menawarkan penyelesaian yang terbaik: untuk membeli pilihan penggantungan yang murah dan membaikinya di siling. Ini adalah penjimatan ruang sebenar.

Apabila membeli, penting untuk diingat bahawa pakar Cina telah menyalin semua skrin. Oleh itu, minta sijil dari penjual.

Apabila memilih skrin untuk projektor, perhatian khusus harus dibayar kepada bahan: keutamaan diberikan kepada produk dengan lapisan matte-putih atau kain kelabu muda. Mereka membolehkan penonton dan peralatan projek lebih bebas.

Pilih tempat untuk memasang peranti

Projektor diperolehi, skrin dipilih, ia tetap untuk menguruskannya dengan betul. Terdapat banyak kegunaan: peranti dipasang di atas meja kopi, meja tepi katil yang tinggi, atau dipasang pada pendakap khas ke siling.

Perlu diingat bahawa kemudahan penyelenggaraan dan aksesibiliti lampu ramalan untuk penggantian selanjutnya.

Projektor untuk teater rumah, biasa, yang diketuai atau laser direka untuk memberikan keselesaan dan kemudahan untuk melihat pelbagai filem dan bahan video, jadi ia harus bekerja tanpa rasa tidak puas, mempunyai ciri-ciri yang sangat baik dari segi kecerahan, resolusi dan warna. Sebelum anda pergi ke kedai, lihat penarafan projektor terbaik pada ulasan pengguna - anda mungkin menyukai salah satu model teratas ini.

Bagaimana untuk memilih teater rumah terbaik 2017. Sepuluh model yang paling popular, keterangan dan ciri mereka. Parameter teknis yang penting, serta kelebihan dan kekurangan peralatan.

Ulasan: projektor untuk teater rumah. Penerangan, ciri dan nasihat mengenai pilihan

Bagi para peminat melawat pawagam tradisional, pengeluar peralatan reka bentuk moden memberikan peluang untuk melibatkan diri dalam suasana filem tanpa meninggalkan rumah. Perbandingan kesan ucapan tidak pergi, tetapi, sebagai pengalaman pengguna, peranti padat juga dapat memberikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Benar, anda boleh bergantung pada hasil yang baik dari sesi filem rumah sahaja jika anda menggunakan peralatan berkualiti tinggi. Pengilang tidak mengehadkan pilihan pengguna, yang menawarkan semua perkembangan teknologi baru. Ciri-ciri utama dan ulasan projektor untuk teater rumah akan membantu anda membuat keputusan yang tepat apabila membeli.

Ciri-ciri model untuk teater rumah

Pada mulanya, projektor direka bentuk untuk digunakan di bilik besar, seperti dewan, sekolah dan institusi lain. Dan hingga hari ini, pelantikan ini terus memindahkan model ke arah pembangunan, mencadangkan satu bahagian dari segi penggunaan. Jadi terdapat peranti untuk digunakan di persidangan perniagaan, dalam proses latihan, dan lain-lain. Ciri-ciri model sedemikian adalah keupayaan untuk bekerja dengan pencahayaan buatan. Sebaliknya, peranti untuk kegunaan rumah dirancang untuk menonton filem dengan lampu mati. Untuk tahap tertentu, nuansa ini memudahkan pengeluar menghasilkan projektor rumah. Bagaimana untuk memilih model sedemikian? Antara kriteria utama yang perlu diberi perhatian ialah penyambungan, kecerahan, fokus dan parameter peranti lain, menentukan fungsinya dan kualiti kerja.

Sebagai peraturan, projektor tidak dilengkapi dengan cara untuk "membaca 9raquo; maklumat daripada media langsung. Ini membezakan peranti sedemikian dari perakam video biasa dan pemain DVD. Dalam kes ini, komputer, komputer riba, telefon dan pemain DVD yang sama boleh bertindak sebagai sumber. Perkara utama adalah untuk menyediakan kemungkinan sambungan. Kebanyakan model menggunakan penyambung untuk isyarat digital, walaupun, cukup aneh, terdapat juga saluran analog. Yang terakhir ini termasuk input komposit, format S-Video, BNC dan VGA. Tetapi lebih kerap terdapat penyambung digital yang lebih moden HDMI, DVI dan DispalyPort. Seperti yang ditunjukkan oleh ulasan, projektor bagi teater rumah dengan HDMI menyediakan picture9raquo yang terbaik;. Di samping itu, peralatan moden lebih bersedia untuk berinteraksi dengan pelabuhan tersebut, tanpa memerlukan penyesuai. Benar, orang tidak dapat membantu mengingati input analog, yang mungkin masih diperlukan semasa bekerja dengan pemain dari abad yang lalu.

Ini adalah salah satu yang paling penting, tetapi pada masa yang sama, hampir tidak dapat dilihat dengan pilihan awam. Faktanya ialah ciri ini tidak ditunjukkan dalam penanda, kerana ia sebahagian besarnya dipengaruhi oleh faktor-faktor tidak langsung yang terjadi dalam proses menonton filem. Walau bagaimanapun, apabila membeli, anda boleh memberi perhatian kepada nilai fluks cahaya, yang diukur dalam lumens (Lm) dan menentukan kuasa cahaya. Ia tidak boleh dikatakan bahawa kecerahan secara langsung bergantung padanya, namun kuasa cahaya boleh menjejaskan keseimbangan dalam mod rendering warna. Oleh itu, pilihan projektor untuk teater rumah berkenaan dengan kecerahan harus dilakukan, dipandu oleh nilai-nilai lumen. Jadi, jika pepenjuru adalah 130 inci, maka kita boleh mengambil pilihan untuk 1 500 lm. Ini akan cukup untuk menonton filem dalam gelap. Untuk format 80-inci adalah berbaloi untuk menyediakan pilihan untuk 600 lm. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa kecerahan yang berlebihan juga tidak akan ditambah, jadi "dalam simpanan" untuk menyimpan nilai-nilainya tidak masuk akal. Walaupun, jika sesi dirancang dengan cahaya, anda harus bergantung pada petunjuk 3-4000 Lm. Nilai-nilai sedemikian, biasanya digunakan dalam model projektor pejabat.

Dalam spesifikasi parameter ini juga tidak ditentukan. Sebenarnya, dalam beberapa kes sukar untuk ditentukan, dan dalam keadaan pencahayaan, kontras tidak menjejaskan kualiti sama sekali, kerana pencahayaan berlaku secara semulajadi. Walau bagaimanapun, kadang-kadang anda boleh mencari nilai-nilai tertentu dalam perihalan model. Sebagai contoh, projektor untuk teater rumah BenQ sering mengandungi nisbah 1,000: 1 dalam spesifikasi. Tetapi ini tidak bermakna bahawa pengguna boleh mengharapkan untuk menerima gambaran yang besar dan terperinci "picture9raquo;.

Satu-satunya perkara yang boleh dianggarkan oleh pengguna yang tidak berpengalaman dalam parameter ini ialah kehadiran diafragma automatik. Pada dasarnya, fungsi ini menyediakan peraturan optimum keseimbangan kecerahan. Dalam amalan, ini dinyatakan dalam penguatan atau penindasan warna tertentu untuk menyiarkan warna yang lebih baik. Malangnya, pilihan ini hanya penting dalam "memproses 9raquo; Adegan gelap, di mana tiada objek tepu dalam warna. Kaedah pembetulan kontras dipanggil dinamik. Tidak seperti nilai-nilai kontras langsung, kehadiran fungsi ini benar-benar patut diberi perhatian. Seperti yang dibuktikan oleh ulasan, projektor untuk teater rumah dengan apertur automatik mengatasi dengan baik dengan tugasnya jika tiada lampu.

Dalam kes kuasa menyelesaikan, semuanya jelas. Lebih tinggi lagi, imej yang lebih terperinci dan pada umumnya lebih baik. Walau bagaimanapun, masih perlu untuk berfikir terlebih dahulu melalui tugas-tugas yang mesti diselesaikan oleh projektor, kerana format ini sesuai untuk sesetengah kes dan kurang berkesan pada orang lain. Sebagai contoh, untuk filem dalam Full HD, anda memerlukan model yang sesuai yang menyokong format ini 1&209times;1080. Jika tiada permintaan khusus untuk kualiti, maka anda boleh menyimpan dengan memilih model dengan format WXGA - dalam hal ini resolusinya ialah 1280 × 800. Tetapi projektor terbaik untuk teater rumah masih mempunyai resolusi yang lebih tinggi - sebagai contoh, format 4K semakin popular. Resolusi maksimum yang dibenarkan oleh teknologi ini ialah 40&69times;2160. Untuk menonton video dari pemain DVD akan cukup dan format SVGA, yang memancarkan imej dengan resolusi 800 × 600. Dengan cara ini, ini adalah format yang optimum, jika ia juga dirancang untuk menggunakan peranti untuk persembahan.

Setiap projektor mempunyai ciri seperti nisbah unjuran. Ini adalah parameter yang menunjukkan nisbah lebar skrin ke jarak dari itu ke projektor. Model fokus panjang mempunyai resolusi unjuran yang tinggi. Sebagai contoh, nisbah 2: 1 akan memberikan gambar dengan lebar 2 meter, yang mudah dilihat pada jarak 4 meter. Oleh itu, adalah perlu untuk membandingkan kemudahan bilik dan resolusi unjuran optimum. Tetapi dengan kehadiran dinding panjang tidaklah semestinya untuk mengambil model fokus panjang. Mereka tidak menjamin kualiti imej - sekurang-kurangnya, inilah ulasan yang dikatakan. Projektor untuk teater rumah boleh menjadi tumpuan pendek. Khususnya, sesetengah pengeluar merujuk kepada peranti kumpulan ini dalam format 0.55: 1. Tetapi tidak ada standard yang jelas, jadi anda boleh memasukkan nisbah 1.5: 1 di sini. Dengan cara ini, pilihan model tumpuan pendek tidak selalunya disebabkan kekurangan ruang yang mencukupi di dalam bilik. Sebagai contoh, untuk mengelakkan penutupan cahaya, kadang-kadang projektor fokus ultra-pendek boleh didapati, yang boleh diletakkan berhampiran skrin pada jarak 15-20 cm.

Gelombang populariti teknologi 3D tidak dapat memintas teknik reka bentuk. Terdapat beberapa format yang berbeza yang memberikan kesan sepasang stereo. Sebagai contoh, pengeluar menggunakan konfigurasi "bersebelahan 9raquo; dan "top-bottom9raquo;. Jika anda merancang untuk bekerja dengan Blu-ray dalam 3D, anda harus menyediakan kehadiran antara muka HDMI di dalam peranti, manakala versi minimum penyambung untuk tujuan tersebut ialah 1.4. Projektor 3D HD moden juga termasuk penggunaan gelas khas. Tetapi ini bukanlah aksesori biasa untuk melihat imej tiga dimensi, tetapi peranti yang dibangunkan berdasarkan penapis polarisasi. Dalam kompleks dengan projektor 3D, kaca mata tidak murah, tetapi kesan visual yang disebabkan oleh mereka sangat dipertingkatkan.

Mungkin ini adalah pilihan yang paling mudah, di mana semua orang boleh bergantung pada citarasa mereka sendiri, walaupun ciri-ciri teknikal dan ciri-ciri reka bentuknya. Saya harus mengatakan bahawa ia adalah peranti rumah yang mempunyai reka bentuk yang paling halus dan cantik. Terdapat pilihan dengan bentuk geometri yang betul, banyak peranti dengan badan yang diselaraskan - perkara utama adalah bahawa projektor adalah harmoni dengan pedalaman. Satu-satunya batasan dalam hal ini boleh disebabkan oleh saiz. Seperti yang dikatakan tinjauan, projektor bagi teater rumah dengan dimensi kecil memerlukan pendekatan yang halus dalam pengendalian. Tetapi terdapat kelemahan jelas dan untuk model besar - peranti sedemikian tidak boleh dibeli jika anda merancang untuk mengambil peranti dengan anda pada perjalanan yang kerap.

Model-model syarikat ini sering dimasukkan dalam penarafan projektor terbaik. Ini difasilitasi oleh fungsi mereka dan pengenalan penyelesaian teknologi baru. Pengguna mencatat kecerahan yang baik, keupayaan untuk bekerja dalam semua format moden, termasuk Full HD. Juga dalam barisan pengeluar, anda boleh mencari peranti yang cukup baik yang menyokong imej tiga dimensi. Tetapi terdapat juga kelemahan yang projektor untuk panggung wayang Benq mempunyai hampir semua segmen. Contohnya, pengguna sering mengadu tentang penebat bunyi yang rendah dan bunyi. Bagaimanapun, barisan itu mempunyai pelbagai pilihan dengan parameter operasi yang berbeza, jadi mana-mana projektor akan mencari projektor terbaik dari Benq.

Antara pakar dalam segmen ini, Epson dikenali sebagai trendsetter dan pengilang peranti berteknologi tinggi. Satu lagi perkara adalah bahawa pengguna yang luas sedang berurusan dengan model-model tahap yang berbeza, yang dicirikan bukan sahaja oleh kebaikan, tetapi juga oleh kekurangan. Jika kita bercakap tentang aspek positif, maka projektor untuk teater rumah Epson dalam hampir semua versi memberikan gambaran yang berkualiti. Pemiliknya menggambarkannya sebagai sihat dan tepu. Dengan cara ini, dengan mengambil kira kontras, produk jenama ini dianggap sebagai pilihan terbaik.

Walau bagaimanapun, semua merit gambar sekali lagi dibayangi oleh bunyi lemah. Juga, dalam sesetengah model, bunyi didengar dari peranti - contohnya, penebat bunyi pada 30 dB menjadikannya tidak dirasakan dengan cara yang terbaik. Di samping itu, terdapat model Epson yang tinggi dalam segmen pertengahan - sehingga 70-80 ribu rubel. Benar, terdapat projektor bajet untuk teater rumah, yang harga berbeza antara 20-30000. Tetapi peranti sedemikian tidak mendedahkan semua kelebihan teknologi peralatan untuk menonton filem.

Produk jenama ini juga dikritik kerana kosnya yang tinggi, tetapi dalam kes ini ia benar-benar membenarkan dirinya sendiri. Ia adalah pemaju Sony hari ini menawarkan resolusi skrin lebar tertinggi. Pemilik mencatatkan kesucian imej, kecerahan dan kedalaman kontras. Kesan ini disediakan oleh projektor untuk teater rumah, harga yang melebihi 200 ribu rubel. Pengguna teknologi ini menekankan bahawa ia hampir tidak mempunyai kelemahan, yang diperhatikan oleh pesaing. Iaitu, proyektor tidak berisik, mereka memberikan bunyi berkualiti tinggi, dan semua ini - menentang latar belakang gambar yang sempurna.

Apabila mengenali ciri-ciri dan kehalusan pilihan projektor, ramai akan bertanya: Bukankah lebih mudah untuk membeli TV dengan skrin besar? Lebih-lebih lagi, pada harga kedua-dua pilihan adalah lebih kurang setanding. Tetapi semuanya terletak pada skrin besar - dalam inci perbandingan tidak akan memihak kepada TV, dan ini adalah kelebihan utama dalam proses menonton filem itu. Dan ini bukan lagi keseronokan yang menyediakan projektor 3D untuk teater rumah dengan format yang luas. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, jurang dalam harga akan agak mengagumkan. Terdapat kelebihan lain untuk projektor, antaranya dimensi padat dan ketegangan mata minimum. Dan jika ada pemikiran untuk pergi ke negara dan di sana untuk mengatur filem? Sudah tentu, peranti padat juga bermanfaat dalam praktikal. Tetapi dalam mana-mana ia adalah penting untuk menyediakan untuk semua nuansa eksploitasi, supaya pembelian itu menjustifikasikan harapan.

Penarafan projektor terbaik untuk panggung wayang pada tahun 2017

Teater rumah, yang bekerja bersempena dengan projektor, melepasi mana-mana peranti lain dalam skala gambar, sambil mengekalkan kualiti yang tinggi. Pilih projektor terbaik untuk teater rumah akan membantu mengkaji semula model yang paling popular untuk tahun 2017, yang berbeza dalam parameter yang disesuaikan dengan maksima untuk tujuan yang dinyatakan.

Projektor untuk teater rumah biasanya digunakan untuk melihat filem dan permainan yang selesa dalam keadaan yang dicipta khas. Ini, pertama sekali, kehadiran pemadaman dan jarak yang agak kecil ke skrin. Kepelbagaian ini memberi kesan kepada pilihan parameter teknikal asas:

 • teknologi pembentukan imej;
 • kuasa keluaran cahaya;
 • resolusi dan format.

Teknologi penghantaran imej

Daripada teknologi penghantaran sedia ada, LCD dan LCoS adalah optimum untuk peranti tersebut. Mereka lebih baik DPL menghantar warna dalam dinamik, hampir tidak mengakui kecacatan. Pilihan kedua sering digunakan untuk analog juruaudit, tugas utama yang merupakan terjemahan persembahan statik.

Satu lagi ciri penting ketika memilih, kecerahan fluks cahaya. Ia bergantung kepada kuasa sumber cahaya, unit pengukuran adalah Lumen (lm atau lm), dimasukkan ke dalam edaran oleh Institut Standarisasi Kebangsaan Amerika (ANSI). Untuk projektor teater rumah, ia mungkin tidak terlalu tinggi.

Dalam keadaan meredup, kecerahan tahap yang mencukupi diandaikan 1000-1200 ANSI lumens. Penunjuk besar memberikan kecerahan yang diperlukan dalam sebarang pencahayaan, tetapi meningkatkan kos peranti.

Kualiti paparan amat dipengaruhi oleh tahap resolusi yang dibenarkan. Semakin tinggi parameter ini, semakin terperinci imej akan. Kebanyakan kandungan media mempunyai resolusi 1920X1080, yang mempunyai nama pemasaran FullHD. Butiran lebih lanjut ditawarkan oleh format video 4k atau UltraHD, tetapi jumlah video dengan resolusi ini masih kecil, dan peranti dengan parameter ini sangat terkenal dan berdiri dengan sewajarnya.

Gambaran keseluruhan peranti tertentu akan bermula dengan analisis keutamaan jenama. Pasaran diwakili secara meluas oleh pelbagai model jenama paling terkenal, senarai yang akan mengambil banyak tempat. Tetapi kajian semula, sebagai peraturan, termasuk model dari syarikat Taiwan BenQ dan Acer, Epson Jepun. Mereka lebih kerap berbanding yang lain di peringkat tertinggi. Kurang kerap di sepuluh teratas ialah projektor di bawah jenama LG, Sony dan lain-lain.

Menurut parameter teknikal dan tahap kos, projektor terbaik, antara model yang bersaing. Tidak menghairankan, kajian semula beberapa tahun kebelakangan ini termasuk dalam senarai teratas. Resolusi dalam format video FullHD, membolehkan anda memainkan semula gambar dengan terperinci tinggi. Kuasa fluks bercahaya pada 2000 chi lm mengekalkan kecerahan yang diperlukan dengan pudar yang rendah. Mempunyai panjang fokus optimum untuk keadaan rumah. Penggunaan teknologi 1xDPL canggih meminimumkan masalah cermin melekat dan memastikan dinamik imej yang boleh diterima. Kelebihan utama adalah:

 • Kehadiran pembetulan digital kecacatan trapezium, yang membolehkan anda dengan cepat menyesuaikan geometri imej;
 • kehadiran sokongan 3D;
 • kemungkinan sambungan tanpa wayar.

Antara kelemahan penting ialah:

 • Retarding frame apabila menyambung ke sumber dengan kekerapan pengimbasan yang rendah;
 • ketidakupayaan untuk mengekalkan dinamik gambar dalam mod permainan.

Model terdekat kepada ketua penarafan populariti. Tidak kalah dengan pesaing Taiwan dari segi parameter teknikal dan bahkan melampauinya. Output cahaya tinggi (2200 lm) membolehkan anda untuk mendapatkan dengan minimum pemadaman tanpa kehilangan kecerahan. Resolusi 1920X1080 menyediakan kejelasan terperinci. Teknologi LCD tiga matriks tidak membenarkan kecacatan serius ketika menonton filem video. Sebagai perbandingan dengan pesaing ia adalah berfaedah:

 • kelewatan isyarat minimum;
 • kemungkinan penggunaan untuk permainan;
 • sokongan pengimbasan frekuensi rendah.
 • masalah dengan hitam dalam;
 • kualiti kandungan paparan kandungan 3D;
 • tiada pembetulan untuk pergeseran lensa.

Analog kurang popular, tetapi melampaui ciri teknikal analog yang dinamakan. Kuasa lampu menyediakan fluks bercahaya 3000 lm, yang membolehkan tontonan di dalam bilik yang terang. Resolusi tinggi standard FullHD membolehkan untuk menghasilkan semula gambar dengan tahap kejelasan yang sesuai. Sokongan untuk HDTV, ditambah 3D menyediakan tontonan video apa-apa kualiti. Di samping itu, senarai kelebihan termasuk:

 • sambungan Wi-Fi wayarles;
 • ciri berat dan saiz yang agak kecil;
 • kos yang boleh diterima;
 • kemungkinan pemasangan pada tripod dan penggantungan ke siling.

Daripada minus, bunyi kipas sering disebut, ketiadaan pembetulan sapu menegak.

Peranti yang paling maju dengan teknologi dengan kos yang sesuai. Teknologi LCoS terkini digunakan untuk memindahkan imej. Ini membolehkan anda mengekalkan maruah analog yang lebih tua dan mengelakkan kekurangan yang wujud. Ini adalah seragam dan hitam yang mendalam, ketiadaan pelangi yang disebut dan kelebihan daya saing yang lain.

Kelewatan minimum yang dibenarkan menjadikan peranti ini dapat disesuaikan untuk digunakan dalam mod permainan.

Peranti mengatasi 3D, yang menghasilkan semula tanpa sebarang kecacatan ciri. Panjang tumpuan yang baik membolehkan anda untuk mengubah pepenjuru dari 1 meter ke 7.5. Kelebihan lain termasuk:

 • dinamik imej yang sangat baik;
 • kelewatan minimum;
 • tahap terperinci;
 • kehadiran alat kawalan jauh dengan latar belakang terbina dalam.
 • sekatan ke atas penggunaan kandungan 4K;
 • pembetulan manual perubahan;
 • harga adalah separuh daripada kereta bajet.

Ia disyorkan sebagai versi pendek fokus terbaik dengan dimensi kecil dan sumber cahaya yang cukup kuat dalam 1400 lumen. Dengan tahap pemadaman yang sesuai memberikan kontras yang diperlukan dan kecerahan gambar yang baik.

Penggunaan teknologi LED membolehkan anda tidak bimbang tentang sumber sumber cahaya itu, dengan segera membawa peranti tersebut beroperasi tanpa menunggu lama untuk menyalakan lampu.

Resolusi FullHD memainkan imej definisi tinggi. Teknologi asal dari LG menjadikan gambar sebagai realistik yang mungkin. Terdapat banyak peluang pembetulan. Kelebihan model:

 • kawalan jauh;
 • sambungan tanpa wayar;
 • kehidupan kerja yang besar;
 • kemungkinan pemasangan pada jarak minimum dari skrin.

Daripada kekurangan yang patut disebutkan:

 • berkualiti rendah hitam;
 • masalah dengan fokus;
 • Bunyi apabila kecerahan meningkat kepada maksimum;
 • tiada lampu latar pada konsol.

Kajian ini termasuk jauh dari semua varian yang mungkin, walaupun dari model teratas. Mereka direka untuk para pecinta gambar berkualiti tinggi, bersedia untuk meletakkan beberapa puluhan ribu untuk menonton video definisi tinggi yang selesa di rumah. Pengguna kurang menuntut dengan anggaran yang terhad dapat memilih pilihan yang baik untuk jumlah yang lebih kecil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

56 − 49 =