Radiocall untuk pangsapuri

9 panggilan tanpa wayar ke pintu rumah, pangsapuri pada awal tahun 2017

Baru-baru ini kita telah melihat peningkatan yang ketara dalam semua produk, dan bel pintu tidak menjadi pengecualian. Daripada panggilan biasa melalui kabel panggilan panggilan wayarles. Apabila anda menekan butang, isyarat dihantar melalui gelombang radio. Dalam artikel ini, kami akan mempertimbangkan 9 panggilan tanpa wayar atas pintu rumah, pangsapuri pada awal tahun 2017.

Untuk pengumpulan, kami mengambil kira parameter peranti berikut: penampilan dan reka bentuk, jenis peranti, bilangan dan jenis bateri, jejari isyarat, melodi, kualiti bahan cengkerang, peralatan, ketersediaan fungsi tambahan, jenis lampiran.

Panggilan wayarles dengan gerakan dan sensor arah WT02M0450 31ST

WT02M0450 31VEK adalah panggilan wayarles yang inovatif yang sesuai untuk operasi bukan sahaja di rumah, tetapi juga di pusat membeli-belah, kedai, galeri dan muzium, di eskalator. Model ini dapat memberikan petunjuk atau nasihat, menghasilkan rekod pengiklanan, memberi amaran kepada pelawat di bahagian jalan yang berbahaya atau gelap, berikan maklumat yang anda perlukan.

WT02M0450 31VEK dilengkapi dengan penyambung untuk kad SD, kerja penunjuk LED, mini USB-port, butang untuk mengawal jumlah panggilan dan melodi. Selain itu, kelebihan produk ialah ia bertindak balas kepada lalu lintas dan secara automatik beroperasi dalam lingkungan radius 3-4 meter. Dan sensor terbina dalam dapat mengenali sisi mana tetamu telah datang dari (kiri atau kanan) dan menurut ini, panggilan itu memberikan satu atau satu lagi rakaman suara atau melodi. Apa yang anda perlukan ialah memuat turun melodi yang sesuai ke dalam peranti.

Kualiti bunyi sangat baik, jumlahnya boleh dilaraskan. Ia mempunyai dimensi padat, ia boleh memegang 20 jam dalam mod main balik berterusan. WT02M0450 31VEK diperbuat daripada plastik berkualiti tinggi, beratnya adalah 62 gram. Anda boleh membeli model untuk 1 400 rubel.

Pintu loceng Luazon LZDV-12-1 Hitam

Pembelian yang diperlukan dan praktikal untuk rumah anda akan menjadi model loceng loceng Luazon LZDV-12-1 Hitam 1196313. Julatnya adalah 150 m. Ia diperbuat daripada plastik, mudah dipasang tanpa bantuan. Lebih-lebih lagi, anda secara bebas memilih melodi, dari 32 menyampaikan dan menyesuaikan kelantangan. Di samping isyarat bunyi terdapat amaran cahaya.

Dengan peranti ini, anda tidak akan bimbang tentang tahap caj, kerana ia dikuasakan dari rangkaian. Butang menerima kuasa dari satu jenis LR23A bateri. Untuk membeli panggilan tanpa wayar Luazon LZDV-12-1 Hitam 1196313 anda perlu menyediakan kira-kira 620 Rubles.

Pintu loceng Elektrostandard DBQ03M

Jika anda perlu dengan cepat dan mudah melengkapkan apartmen, pejabat, kampung dengan panggilan tanpa wayar berdering, perhatikan bel pintu Elektrostandard DBQ03M. Dalam kes ini, pemasangan panjang dan pemasangan kabel tidak diperlukan. Panggilan beroperasi pada tiga bateri AA, serta satu CR2032. Sambungan ke induk tidak diperlukan. Penerimaan dan penghantaran isyarat di antara butang dan loceng berlaku walaupun pada jarak 200 meter di ruang terbuka. Produk ini mudah dipasang dan dikendalikan. Anda boleh membeli DBQ03M Elektrostandard untuk 1 200 Rubles.

Belon tanpa wayar sama sekali tanpa Encore 1 bateri

Prinsip panggilan wayarles ini adalah untuk menghasilkan nadi elektrik secara langsung dari paip, tanpa menggunakan sumber tenaga (bateri). Iaitu, semua ciri-ciri hadir, manakala peranti itu ringan, kecil dan berpatutan.

Pengilang mengambil kira banyak permintaan dan menetapkan skala tiga tahap perubahan volum, dan jumlah melodi mencapai 40 keping. Bagi julatnya, ia adalah 100-150 meter, tetapi apabila digunakan di sektor swasta, pada hakikatnya, ia mencapai 50-60 meter.

1

Panggilan dan butang dikaitkan bersama oleh kod unik, yang menjadikannya mustahil untuk memanggil jiran dengan panggilan yang sama. Tetapi, jika anda mahu satu butang memulakan beberapa panggilan dalam bilik yang sama, atau satu panggilan itu diaktifkan oleh beberapa butang, maka ia dikonfigurasi dengan menghubungkan, seperti yang diterangkan dalam arahan. Dan masih, prosedur mengikat menganggap bahawa panggilan itu akan diprovokasi oleh kod khas, yang diberikan hanya untuk panggilan anda dan tidak menjejaskan sama sekali peranti sedemikian yang terletak berdekatan.

Model ini boleh dipasang di dalam dan di luar, dengan suhu suhu -40 ° C, tahan kelembapan. Sesuai untuk kerja sepanjang tahun. Anda boleh membeli apa-apa peranti untuk 1 800 Rubles.

Panggilan Tanpa Wayar DBQ10M WL MP3 16M IP44

Terima kasih kepada panggilan DBQ10M WL MP3 16M IP44, pemberitahuan bunyi diaktifkan pada jarak jauh. Melalui komunikasi tanpa wayar, isyarat dari butang dihantar. Produk ini bertujuan untuk digunakan sebagai loceng pintu atau peranti panggilan dalaman yang berfungsi secara autonomi.

Pada kad SD, pengguna boleh merakam kira-kira 100 melodi atau hampir seribu lima belas segmen melodi. DBQ10M WL MP3 16M IP44 menyokong kad memori SD dengan kapasiti tidak lebih daripada 16 GB.

Dengan perisian, anda boleh membuat nada dering yang unik. Set penghantaran terdiri daripada: penerima, butang bateri, butang, kabel USB mini, kad SD 1 Gb, perisian, dan arahan. Kos anggaran panggilan wayarles DBQ10M WL MP3 16M IP44 adalah 2 900 rubel.

Melodika B501 adalah panggilan rangkaian yang dilengkapi dengan 20 melodi dan berfungsi untuk pembiakan isyarat bunyi di tempat tinggal. Bahan pembuatan adalah plastik. Apabila penggera berbunyi, petunjuk akan menyala. Jumlah melodi boleh diselaraskan secara bebas. Butang kalis air, benar-benar selamat digunakan, ia juga boleh diletakkan di jalan. Julat di ruang terbuka ialah 150 meter.

Panggilan mengambil kuasa dari rangkaian dalam 220V, butang - dari jenis bateri A23. Panggilan tanpa wayar Melodika B501 sangat berpatutan, saiznya kecil dan mudah dipasang dan beroperasi. Ia kelihatan sangat bergaya, melodi sangat menyenangkan. Anda boleh membeli model untuk hanya 900 Rubles.

Pintu loceng Zamel ALCALINO ST-337

Sebagai bel pintu, anda boleh memilih pilihan yang hebat - Zamel ALCALINO ST-337. Peranti ini adalah penggera atau panggilan dalaman, tidak boleh ditukar di rumah, untuk orang yang memerlukan penjagaan, di pejabat. Suis dan loceng mendapat kuasa dari bateri. Butang dilengkapi dengan tablet bermaklumat. Bahagian badan diperbuat daripada aluminium.

Julat peranti adalah 100 meter. Dengan menggunakan penghantar semula RT-228, anda boleh meningkatkan jangkauannya. Anda boleh menyambungkan dua butang ke satu panggilan atau beberapa panggilan ke satu butang. Peranti mempunyai empat bunyi untuk dipilih. Beli Zamel ALCALINO ST-337 boleh menjadi 1 900 rubel.

Wireless Call DBQ12M AC 36M IP44

Terima kasih kepada panggilan wayarles DBQ12M AC 36M IP44 anda akan mendengar pemberitahuan bunyi dari jauh. Komunikasi tanpa wayar dengan kekerapan 433MHz memastikan penghantaran isyarat mengenai butang tekan. Produk ini digunakan untuk digunakan sebagai loceng pintu atau sebagai peranti panggilan dalaman yang berfungsi secara autonomi.

Terdapat tiga mod operasi panggilan tanpa wayar DBQ12M AC 36M IP44:

 • Beep
 • Isyarat bunyi dan cahaya
 • Isyarat cahaya

Set lengkap barang terdiri daripada penerima, butang bateri, butang, serta arahan operasi. Bahan pembuatan adalah plastik. Beli model ini boleh menjadi 1 250 Rubles.

Elektronik tanpa wayar tanpa wayar elektronik 58075 akan menjadi pembantu yang sangat diperlukan di setiap rumah. Ini adalah peranti yang cukup berfungsi yang melakukan bekalan isyarat bunyi dan cahaya ke premis kediaman dan bukan kediaman. Panggilan akan memaklumkan kepada anda tentang masa kedatangan tetamu. Ia diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi, yang menjamin operasi yang tahan lama dan bebas masalah peranti.

Panggilan SVETOZAR 58075 beroperasi dalam radius hampir 200 meter. Peranti ini pantas dan mudah dipasang. Peranti dicirikan oleh ciri-ciri sedemikian:

 • Kehadiran sokongan gelongsor pada kes itu;
 • 16 melodi polifonik;
 • Kehadiran penyesuai kuasa luaran;
 • Boleh bekerja sebagai pemain MP3;
 • Dikuasakan oleh tiga bateri AA.
 • Hubungi SVETOZAR 58075
 • Hubungi SVETOZAR 58075

Model ini boleh dibeli dengan harga 2,500 rubel.

Apakah panggilan tanpa wayar, variasi, bagaimana ia berfungsi dan di mana ia digunakan

Panggilan tanpa wayar kualitatif ke pintu depan sebuah apartmen atau rumah tidak akan lebih rendah daripada analog kabelnya, tetapi dengan kemudahan pemasangan dan pembongkarannya bahkan melampauinya. Blok untuk penghantaran isyarat boleh jadi kecil sehingga pola panggilan tanpa wayar berbeza dari yang biasa. Mereka dilengkapi dengan mata video, digabungkan dengan sensor gerakan, latar belakang, kes anti-vandal dan barangan kecil lain untuk meningkatkan keselesaan penggunaan.

Ciri Utama Model Panggilan Tanpa Wayar

Memilih apa-apa, pertama sekali perlu untuk menganggarkan, berapa banyak ia akan menghampiri keadaan di mana ia akan dikendalikan. Untuk memahami sama ada ia layak memasang panggilan tanpa wayar di rumah, anda perlu menilai ciri-ciri mereka dengan lebih terperinci:

 • Jangan tarik wayar dari butang ke pembesar suara. Ini adalah perbezaan utama, yang sering mempengaruhi pilihan jenis peranti ini untuk rumah persendirian, di mana pintu masuk cukup jauh dari pintu dan anjing yang ramah berjalan di antara mereka.

Di sini, tanpa sebarang masalah, anda boleh memasang panggilan berwayar konvensional, tetapi dawai daripadanya lebih baik dikebumikan di bawah tanah. Jika tidak, ia boleh menonjol agak dalam reka bentuk halaman.

 • Bekalan kuasa autonomi. Oleh kerana panggilan wayarles dijalankan pada bateri, apabila anda mematikan lampu, tetamu tidak perlu memanggil tuan rumah dari jalan untuk waktu yang lama. Ia juga merupakan faktor penentu untuk kawasan pinggir bandar, yang mana elektriknya tidak disediakan. Kuasa bateri pada masa yang sama mewujudkan kesulitan tertentu yang berkaitan dengan penggantian berkala mereka, tetapi di sini adalah perlu untuk memilih apa yang lebih penting.
 • Panggilan wayarles tidak boleh dipasang di mana-mana sahaja. Ia perlu melihat jarak dari penerima ke pemancar dan kehadiran halangan di antara mereka yang menghalang isyarat radio dari lulus.
 • Jika terdapat lebih daripada satu pintu (atau pintu gawang) di rumah, tetapi beberapa, anda boleh membeli telefon elektrik dengan dua butang. Ini dalam banyak kes akan mengurangkan kos memasangnya berbanding dengan model berwayar.

 • Pemasangan, penyingkiran dan pemindahan butang yang mudah. Ciri ini jarang dituntut, tetapi jika anda perlu memindahkan pintu, menukar sisi pembukaannya atau memasang peti mel dengan betul di mana butang terletak, maka akan lebih mudah. Sekiranya panggilan standard tidak dapat dielakkan mesti mengalihkan pendawaian, wayarles hanya boleh melebihi.

Salah satu kelemahan juga boleh dibincangkan di sini: sesetengah pengeluar membuat butang Velcro yang, jika dilaksanakan cukup buruk, boleh diturunkan. Jika anda membeli panggilan sedemikian, maka anda perlu menilai sama ada ia berbaloi untuk mengecilkannya pada skru.

Skim dan prinsip panggilan tanpa wayar

Bagi pengguna biasa, prinsip operasi panggilan tanpa wayar adalah sangat mudah - butang pemancar ditekan, isyarat radio daripadanya pergi ke penerima, mengaktifkan litar elektrik yang membekalkan voltan kepada penceramah dan memainkan melodi.

Walaupun skema peranti jarang digunakan oleh pengeluar itu, banyak radio amatur mengambil mod jauh mengawal peranti itu sendiri, bukan sahaja membuat panggilan sendiri, tetapi juga pelbagai peranti kawalan - suis lampu tanpa wayar atau penggantian pintu garasi jauh.

Litar-litar peranti ini mudah dibuat dan tidak bersahaja dalam operasi. Dua yang pertama adalah papan yang berasingan untuk butang dan penerima, dan skema ketiga tidak memerlukan sebarang persediaan - sebagai penerima ada supergenerator konvensional dan menurut tinjauan pengguna segala sesuatu dicirikan oleh kestabilan operasi yang tinggi.

Panggilan video untuk panggilan tanpa wayar

Skim umum pemasangan loceng di pintu boleh membenarkan pemerhatian jauh dari pintu masuk atau jalan. Jika mata video dengan kamera dipasang di pintu masuk atau di gawang, maka seseorang di dalam rumah dapat melihat siapa yang sedang memanggil. Bergantung kepada model peranti, imej yang dihantar oleh video dipaparkan pada paparan penerima yang berasingan atau dihantar ke monitor komputer biasa. Kualiti imej ditentukan oleh kamera, yang ditetapkan pada mata video.

Apabila susun atur peranti sedemikian dipilih, adalah perlu untuk mengambil perhatian bahawa mata video dengan kamera memerlukan pemakanan yang lebih teliti. Penyelesaian utama untuk masalah ini adalah seperti berikut:

 • Memilih kit berkualiti dengan penggunaan tenaga minimum (jika anda perlu merakam secara kekal).
 • Skim untuk menggunakan kamera hanya selepas mengklik pada butang panggilan (video mata menangkap hanya mereka yang dipanggil).
 • Kamera video dengan kamera disokong secara berasingan daripada rangkaian. Nampaknya, mengapa panggilan tanpa wayar, tetapi skim ini juga berlaku agak kerap.

 • Skema sambungan harus dilengkapi dengan sensor gerak (mata video dengan kamera mula berfungsi apabila seseorang melintas - berguna jika ada orang yang mempunyai rasa humor yang tidak mencukupi di pintu masuk).

Bergantung pada mengapa anda bercadang untuk memasang kamera video dengan kamera, anda memilih resolusi yang terakhir - kualiti yang akan diambilnya gambar. Ia juga harus diambil kira bahawa semakin tinggi resolusi, lebih banyak data akan dihantar oleh kamera melalui saluran radio per unit masa dan semakin menuntut skema ini adalah untuk kuasa.

Nuansa saat memilih panggilan nirkabel

Seperti model konvensional, panggilan tanpa wayar untuk pintu masuk harus dipilih, dipandu oleh peraturan tertentu, terutama jika pembelian barang semacam itu untuk pertama kalinya, dan tidak ada pengalaman mengendalikan peranti tersebut.

Perkara utama untuk panggilan wayarles adalah kualiti - ini adalah jejari dan kuasa isyarat, yang dihantar daripada butang kepada pembesar suara. Jika di antara mereka akan ada 5-10 meter, maka penunjuk ini tidak bernilai perhatian, dan apabila ia sepatutnya menggunakan peranti pada jarak 50-150 meter, lebih baik untuk mengujinya sebelum membeli dan berunding dengan penjual mengenai pertukaran atau pengembalian, jika perlu tempat ini tidak akan berfungsi. Ini juga agak mustahil - anda tidak dapat melihat dengan mata anda, terdapat halangan dalam perjalanan atau tidak.

Bilangan bateri yang diperlukan untuk mengendalikan peranti, jenis yang digunakan, dan berapa kerap mereka perlu diubah. Soalan terakhir tidak dapat dijawab dengan betul, tetapi jika penjual memuji ekonomi yang belum pernah terjadi sebelumnya, maka patut dipikir. Mengenai jenis bateri, perhatian khusus tidak harus dibayar - perkara utama adalah bahawa mereka boleh dibeli dengan bebas.

Semuanya mudah - anda perlu menyemak pasport anda supaya segala-galanya ada. Perhatian khusus mesti dibayar kepada panggilan yang dilengkapi dengan mata video, beberapa butang dan perkara tambahan lain. Sekiranya di rumah ternyata ada butiran terperinci, maka paling penting adalah perlu untuk kembali, dan terburuk membuktikan bahawa ia adalah kekurangan kilang, dan bukannya kehilangan alat ganti melalui kesalahan pembeli.

Peluang membeli model lebih mudah. Jika anda hanya memanggil dari panggilan, maka anda boleh membeli peranti yang boleh disambungkan ke komputer untuk merakam nada anda sendiri dan membayar dua kali atau tiga kali untuk itu - kemungkinan besar tidak ada arti.

Velcro boleh meninggalkan kesan gam di permukaan, jika anda menyusun semula butang, dan skru mesti diskrukan ke dinding atau pintu depan. Velcro boleh jatuh, dan skru diskret sekali. Apa yang lebih baik ialah memilih mengikut keadaan.

Terutama untuk memecahkan panggilan mudah tidak ada apa-apa untuk mengangkut dan ia boleh menjadi lebih mahal untuk diperbaiki daripada membeli peranti baru, tetapi adalah wajar untuk memperjelaskan isu ini. Sekiranya anda mendapat model dengan kamera, skrin dalaman dan sensor gerak, maka jaminan itu tidak semestinya memberi perhatian, tetapi dengan segera memerlukan pengisian semua dokumen.

Elektronik boleh berlangsung selama 10 tahun, atau boleh gagal dalam beberapa bulan, terutamanya jika ia digunakan sekali-sekala.

Selain itu, bahawa peranti itu harus cantik, seseorang mesti melihat kualiti bahan yang dibuatnya. Jika anda membeli panggilan jalan, lebih baik memilih butang dengan selongsong sarung tangan. Seterusnya - beri perhatian kepada melodi, yang perlu didengar dari hari ke hari, dan memilih peranti mengenai pengeluar. Masa terakhir adalah sangat penting - banyak ciri-ciri peranti bergantung padanya dan kualiti perkhidmatan waranti.

Contoh jelas mengenai cara panggilan luaran tanpa wayar berfungsi pada video berikut:

Berdasarkan pada saiz butang dan fungsi peranti itu sendiri, tempat pemasangannya dipilih. Pilihan di sini tidak kaya - adalah perlu bahawa butang itu dapat dilihat dengan jelas, dan jika ini adalah pintu masuk, maka jelaslah pintu mana yang dimilikinya.

 • Dinding berhampiran pintu. Tempat ini untuk pengancing digunakan paling kerap - jika butang di Velcro, maka lampirannya bergantung kepada sama ada dinding dicat atau dikapur. Dalam kes pertama, permukaan mestilah degreased sepenuhnya, dan pada kedua - lebih baik menggunakan skru.
 • Clypeus atau daun pintu. Itu semua sangat mudah - lampiran biasa pada sekrup skru.
 • Untuk wicket sebuah rumah persendirian. Di sini adalah perlu untuk berfikir lebih tidak mengenai di mana dan bagaimana untuk mengikat butang, tetapi bagaimana untuk melindungi dari sinar langsung matahari, hujan dan lain-lain fenomena atmosfera.

Juga di sebuah rumah persendirian, ia patut dipertimbangkan mengenai panggilan dengan dua pembesar suara untuk menggandakan isyarat panggilan ke bengkel, taman dan tempat-tempat lain di mana pemiliknya boleh dan untuk masa yang lama.

Apabila memasang penceramah di dalam rumah terdapat dua pilihan - jika ia hanya panggilan, kemudian tetapkannya sebagai tidak mungkin sebaik mungkin, tetapi memandangkan itu, anda mungkin perlu melepaskan atau menukar melodi, yang mana anda memerlukan akses yang agak bebas. Jika anda menggunakan monitor pengawasan dan interkom, maka anda perlu membuat pendirian yang berasingan atau menggunakan ceruk di dinding (jika ada).

Pintu masuk

Pintu loceng elektromekanikal

Wireless OBI Wireless

Panggilan radio OBI Funkgong 35 m

Panggilan radio OBI Funkgong 200 m

Bunyi radio OBI Funkgong dengan bunyi kecemasan 100 m

Bunyi radio OBI Funkgong dengan USB 200 m

Panggilan radio OBI Funkgong 50 m

Panggilan radio OBI Funkgong 100 m

Panggilan radio OBI Funkgong 200 m

Radio LUX Funkgong dengan USB 200 m

Panggilan radio OBI Funkgong 100 m

Butang untuk panggilan

Butang untuk panggilan

Radiocall OBI Seleksi Funkgong untuk rumah

Butang untuk panggilan

Butang untuk berdering dengan pencahayaan

Butang untuk panggilan dengan tiga kekunci dan lampu latar

Butang untuk panggilan dengan dua kekunci

Butang untuk berdering dengan pencahayaan

Butang untuk panggilan dengan dua kekunci dan lampu latar

Butang untuk panggilan

Butang untuk panggilan

Butang untuk panggilan dengan dua kekunci

Butang untuk panggilan

Beli belanja di kedai online OBI

Di kedai pembinaan dan barangan rumah OBI, anda boleh membeli loceng elektrik untuk pintu apartmen, pejabat, pusat pemeriksaan industri atau pintu rumah peribadi. Juga dijual ada butang dengan satu, dua dan tiga kunci. Sesetengah model memberi tanda nama nama penyewa.

Rantai pintu tradisional mempunyai prinsip operasi elektromekanikal. Mereka mempunyai rintangan dalaman yang besar dan disambungkan terus ke rangkaian elektrik rumah 220 V, 50 Hz. Arus mengalir melalui wayar mengalihkan tenaga kepada mekanisme operasi - tukul. Ia menyentuh resonator dan menghasilkan isyarat akustik. Kadang-kadang litar ini termasuk transformer langkah ke bawah dengan voltan penggulungan rendah 60V, yang mengurangkan kemungkinan kejutan elektrik.

Di dalam katalog dalam talian terdapat juga pintu wayarles. Mereka lebih praktikal, selamat, tidak mempunyai bahagian yang bergerak (dibina pada cip). Kuasa disediakan oleh bateri atau bateri terbina dalam. Apabila butang ditekan, pemancar memancarkan isyarat radio pada kekerapan 433-434 MHz. Penerima menangkapnya dan memulakan algoritma tertentu yang berbunyi. Bilangan melodi berbeza dari 1 hingga 32. Terdapat model dengan USB terbina dalam, dengan keupayaan untuk memainkan fail audio pengguna.

Panggilan radio digunakan secara meluas untuk penthouse dan kotej di Moscow dan kawasan lain. Mereka tidak memerlukan kabel dari pintu masuk ke rumah. Julat transmisi isyarat tanpa gangguan: sehingga 200 m. Sambungan terdiri daripada penetapan pada dinding dengan skru, skru atau pita pelekat dua sisi.

Model tanpa wayar juga mudah untuk pendengaran yang lemah. Untuk mendengar isyarat, cukup untuk seseorang memindahkan pemancar bunyi ke bilik di mana ia berada.

Harga sebenar untuk peralatan tersebut ditunjukkan di laman web pasaraya OBI. Untuk membeli loceng pintu elektrik, anda perlu membuat pesanan di kedai dalam talian. Keesokan harinya anda akan dapat mengambil barang-barang anda sendiri atau memesan penghantaran ke pintu masuk. Perkhidmatan ini boleh didapati di bandar-bandar berikut: Moscow, St. Petersburg (St. Petersburg), Bryansk, Volgograd, Ekaterinburg, Kazan, Krasnodar, Nizhny Novgorod, Omsk, Ryazan, Saratov, Surgut, Tula.

Langgan berita

Langgan berita

Anda belum mendaftar di laman web OBI?

Rantau Moscow, Kotelniki, 1-st Pokrovsky proezd, 1, 140053 (Tukar pasar raya besar)

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

56 + = 61