Rak kayu

Rak kayu dengan tangan sendiri (foto)

Jika anda memerlukan rak yang terbuat dari kayu, anda boleh membuatnya mudah dan cepat dengan tangan anda sendiri. Bagaimana untuk melakukannya, kami akan memberitahu dalam kajian kami.

Untuk bekerja di atas tugas membuat rak kayu, anda perlu menyediakan pemutar skru bateri. Pilih alat dengan kepak pengikatan diri yang mengukurnya adalah 10 mm atau lebih. Di samping itu, anda juga memerlukan jigsaw. Untuk mendapatkan tepi, anda perlu membeli gergaji untuk kayu. Beli bernilai dan kerusi yang boleh mempunyai harga dalam 30 dolar. Berguna dan menumbuk, serta satu set latihan untuk bekerja di atas kayu. Agar rak untuk menjadi estetik menyenangkan dan walaupun, ukuran pita akan berguna, serta penanda. Proses ini tidak boleh dilakukan tanpa spatula dan berus. Anda boleh tidak hanya rak hinged, tetapi struktur pasang siap yang menganggap lampiran tersembunyi.

Rak untuk bunga yang diperbuat daripada kayu dengan tangan mereka sendiri boleh dibuat dengan menggunakan bar kayu, seksyen salib yang 40x40 mm. Panjang terakhir akan ditentukan oleh bilangan dan parameter rak. Sediakan papan lapis dengan ketebalan 5 mm. Sebagai pilihan yang paling boleh diterima adalah eurofanera, kerana ia tidak mempunyai semua jenis kecacatan tanah. Stok dan clypeus biasa, yang sepatutnya mempunyai lebar 50 mm, dan diperbuat daripada kayu. Dalam keputusan akhir, rak perlu ditutup dengan cat, dan jika produk sebelum ini akan mempunyai kecacatan, maka anda boleh menyingkirkannya dengan menggunakan dempul. Kelengkapan hampir tidak perlu.

Rak yang diperbuat daripada kayu, dibuat dengan tangan, boleh mempunyai sebarang dimensi, tetapi dalam contoh ini kita akan mempertimbangkan dimensi yang sama dengan 800x300 mm. Ketebalan bahan akan menjadi 50 mm. Pada mulanya, adalah perlu untuk menyediakan unsur-unsur untuk rak yang diterangkan. Untuk ini, satu bar dalam jumlah dua keping (720 mm) berguna; satu lagi bar (300 mm), serta papan lapis dengan jumlah yang sama (800x300 mm).

Plat adalah disyorkan untuk dipotong pada bangku, dan ketebalan mereka dalam saiz yang dijelaskan tidak diambil kira, kerana ia mungkin berbeza.

Jika anda membuat rak kayu dengan tangan anda sendiri, maka jangan mengandaikan bahawa ia hanya akan menjadi papan, diperkukuhkan ke dinding dengan sudut, kerana pembinaan, seperti yang telah disebutkan di atas, akan menjadi satu pasukan. Memohon sepasang pendek dan satu bar panjang, yang terakhir akan menjadi depan, perlu memasang bingkai tersebut. Untuk ini, ia dibenarkan untuk memutarnya menggunakan skru mengetuk diri. Anda boleh mengambil hitam, 4x80. Keadaan utama adalah keperluan untuk cuba membuat antaramuka walaupun.

1

Sebaik sahaja rak dari pokok dengan tangannya sendiri akan berubah menjadi bingkai jenis berbentuk U, adalah mungkin untuk menguatkan papan lapis pada kedua-dua pihak dengan menggunakan staples. Sekiranya terdapat keinginan untuk membuat pembinaan sekuat mungkin, permukaan yang diikat sebelum ini mesti dihiasi dengan gam PVA. Sekiranya komposisi pelekat tidak digunakan, maka anda juga perlu menggunakan skru mengetuk sendiri.

Kini keadaan berlaku. Ia akan membolehkan anda memotong clypeus, pada akhirnya anda harus mendapat sudut 45 0. Ini akan membolehkan anda menghiasi hujung bukan estetik. Ia juga perlu dilekatkan dengan gam dan diperkuat lagi dengan cara staples. Daripada pengikat mekanikal seperti ini, carnations - "tidak dapat dilihat" boleh digunakan, ini menghilangkan keperluan untuk menutup permukaan secara kekal.

Selepas rejimen dengan tangannya sendiri yang diperbuat daripada kayu dibuat, anda boleh meneruskan untuk bekerja dengan ennoblingnya. Untuk melakukan ini, semua penyelewengan ditutup dengan dempul, dan selepas pengeringan, ia dirawat dengan kertas pasir halus. Jika pewarnaan sepatutnya menggunakan cat berkilat, kemudian tutup komposisi tanah dan mesti yg dicampur dgn pasir berhati-hati sehingga anda berjaya mendapatkan permukaan yang sempurna. Manipulasi sedemikian disyorkan untuk dilakukan 2 kali. Ia adalah perlu untuk melakukan ini walaupun sebelum rak dipasang di permukaan dinding, kerana selepas kerja itu akan sangat sukar untuk dijalankan.

Selepas rak itu sendiri diperbuat daripada kayu dan dicat, ia harus ditinggalkan sehingga komposisi kering sepenuhnya, hanya maka ia akan dapat diteruskan dengan kerja berikutnya. Para rak, yang dibuat menurut cadangan di atas, adalah sejenis kotak kosong yang terbuka hanya pada satu sisi. Bar yang tinggal, yang serupa dengan yang di depan, akan menjadi penyiapan pembinaan, serta pengikat. Penetapannya ke permukaan dinding semestinya dibuat dengan cara tingkat bangunan atau alat lain yang serupa, kerana anda harus memastikan tahap yang ideal. Apabila bekerja dengan pukulan dalam apa jua keadaan, anda tidak sepatutnya membenarkan kerosakan secara tidak sengaja terhadap pendawaian elektrik, pastikan anda mengingati dinding yang dapat menampung paip sistem bekalan air, jadi anda perlu bekerja dengan sangat hati-hati.

Tukang perapian yang terbuat dari kayu boleh dibuat mengikut prinsip yang sama. Untuk membuat tudung ke dinding, perlu menetapkan bar belakang ke permukaan. Ia patut disesuaikan dengan sempurna ke ruang kosong rak. Untuk memastikan ini, ia perlu mengurangkan sedikit. Ini akan menjadikan proses pemasangan lebih mudah. Pada peringkat seterusnya, rejimen diletakkan di bar dan diperkuatkan melalui papan lapis atas. Lakukan ini dengan skru mengetuk sendiri. Lokasi pengikat di tempat ini tidak akan kelihatan, kerana sesuatu akan berdiri di atas rak.

Jika apa-apa rak untuk buku dengan tangan mereka sendiri diperbuat daripada kayu akan dibuat, maka ia boleh dilakukan untuk meletakkan item yang berbeza, jumlah beratnya adalah 10 kg, tetapi tidak lebih. Dimensi boleh dipilih secara berasingan, yang akan dipengaruhi oleh keperluan pemiliknya.

Untuk menghasilkan rak untuk kasut dengan dimensi 900x350x524 mm, ia perlu menggunakan papan serpai. Seluruh pembinaan akan terdiri daripada penutup, dimensi yang bersamaan dengan 900x350x16 mm; dinding dalam jumlah sepasang keping 508x350x16 mm; kaku 868x508x16 mm; socle 868x80x16 mm; di bawah rak yang terletak 868x334x16 mm; bahagian bawah kotak 868x313x16 mm; rak di tengah 868x279x16 mm; kotak pemisah 313x80x16 mm dan dinding kotak, yang akan dipasang pada bahagian hadapan, dimensinya sama dengan 868x96x16 mm. Perhimpunan akan dijalankan pada pengesahan.

Setelah pemotongan itu selesai, anda boleh meneruskan ke lubang pengeboran untuk pengesahan, dowel dan pemegang rak. Kini sudah tiba masanya untuk menampal tepi. Dan pada akhirnya anda boleh memulakan dan membina.

Pada mulanya, dinding sampingan dan pendatang tetap. Langkah seterusnya ialah penambahan salur dan bahagian bawah - rak bertetulang. Sekarang anda boleh memasang kotak di dalam sistem rak. Seterusnya datang penutup atas, yang dipasang ke dinding belakang.

Apabila rak kasut dibuat dengan tangannya sendiri yang terbuat dari kayu, foto proses pembuatan dibentangkan dalam artikel (lihat di atas), penutup atas harus diperbaiki dengan menggunakan engsel pintu. Sokongan rak boleh dipasang dan meletakkan rak tengah. Lubang-lubang bagi pemegang rak boleh didapati pada tahap yang berbeza, ini akan membolehkan anda membuat jarak untuk kasut yang berbeza, misalnya, untuk kasut dan kasut. Mengenai ini kita boleh mengandaikan bahawa rak buatan sendiri untuk kasut sudah siap. Tetapi itu bukan semua, permukaannya perlu ditapis, yang mana anda boleh menggunakan kaedah pemprosesan yang sama yang digambarkan dalam kes rak buku di atas. Rak untuk kasut dengan tangan mereka sendiri diperbuat daripada kayu dengan dimensi yang sesuai untuk fungsinya dibuat dengan mudah. Teknik ini boleh digunakan dalam proses kerja. Dan jika anda mahu menjadi lebih selesa untuk digunakan, maka penutup atasnya boleh ditutup dengan getah busa, dan kemudian tutup dengan kain padat.

Rak di dinding: 60 gambar dan 8 lukisan

Salah satu cara untuk menghiasi bilik adalah menggunakan rak. Tetapi mereka bukan sahaja objek untuk hiasan. Selalunya mereka berfungsi. Rak hang di dinding, letakkan di lantai, ada yang bergantung ke siling atau balok. Tetapi apa yang terbaik - mereka mudah membuat sendiri, dengan tangan anda sendiri.

Di tempat pemasangan, rak adalah dinding, lantai dan digantung. Jika rak lantai mempunyai ketinggian yang besar - dari satu meter ke atas, ia sering dipanggil rak. Beberapa perkataan mengenai gantung: biasanya ini adalah reka bentuk hiasan yang digantung pada paip atau pendakap khas. Pilihan ini popular di bilik-bilik di mana paip pemanasan melewati siling: mereka hanya bercita-cita untuk mempunyai sesuatu yang digantung pada mereka. Rak gantung di dapur dan di bilik mandi di paip: ia mudah di sana.

Rak gantung ini untuk dapur adalah selesa dan berfungsi. Pada paip yang sama anda boleh bercerita dan membuat tangan anda sendiri

Mereka diperbuat daripada kayu, papan lapis, papan serat berlapis, papan serat, terdapat rak kaca. Bahan yang sama digunakan sebagai rak, tetapi ia juga diperbuat daripada logam, plastik dan lain-lain perkara yang luar biasa - misalnya, paip atau botol.

Di ruang tamu, tidak begitu penting dari apa bahan rak dibuat. Adalah penting bahawa reka bentuknya adalah dalam gaya yang sama dengan pedalaman. Malah fungsinya tidak selalu penting: sesetengah memainkan peranan hiasan secara eksklusif. Kepada mereka, jika ada sesuatu yang satu atau dua mata pelajaran. Peranan mereka adalah untuk menyebarkan gaya dan warna khas ke pedalaman kediaman.

Jika kita bercakap tentang rak di dalam bilik-bilik teknikal - dapur dan bilik mandi, khususnya, dengan sebab alasan estetik, keperluan praktikal hampir di mana-mana ditambah. Malah rak hiasan di dapur perlu dibasuh dengan baik. Untuk rak di bilik mandi pada umumnya, keperluannya tinggi: secara berkala terdapat kelembapan yang sangat tinggi dan bahan diperlukan untuk memindahkannya tanpa sebarang bahaya. Tidak banyak daripada mereka. Ia adalah plastik dan keluli tahan karat. Buat lebih banyak rak untuk bilik mandi dari MDF, tetapi biasanya dikendalikan dengan pengudaraan yang baik di bilik mandi.

Di mana-mana bilik di dinding ada tempat yang anda perlukan untuk menggantung sesuatu. Lagipun, kebanyakan perabot moden hanya menduduki bahagian bawah - sofa, meja, sofa. Bahagian atasnya tetap kosong dan terdapat kekacauan: bahagian bawah ruangan yang terlalu banyak dan setengah kosong atau kosong sepenuhnya. Ruang kosong di dinding ini secara organik diisi dengan rak.

Seluruh sistem, dan ruang yang paling "mati" digunakan - sudut

Secara struktur, kebanyakan rak terdiri daripada rak dan jumper. Tetapi komponen-komponen ini digabungkan dengan sejumlah pilihan yang tidak mungkin dikira. Reka bentuk yang mudah adalah baik: anda boleh membuat apa-apa rak dengan tangan anda sendiri. Dan produk ini boleh menjadi perkara pertama yang dihasilkan secara bebas. Ia sangat mudah.

Kami tidak bermula dengan pengikat. Reka bentuk rak di dinding bergantung pada jenis lampiran. Atau mungkin sebaliknya. Ia bergantung kepada apa yang hendak menari ...

Engsel tradisional untuk rak tergantung

Terdapat cara tradisional - pada engsel. Ia sesuai untuk kayu dan papan serat, apa-apa bahan lain yang cukup tebal untuk dilampirkan. Skru skru mengetuk diri di sisi. Kemudian jarak antara pusat lubang lubang diukur, ia didepositkan di dinding (menonton untuk mendatar). Pada titik yang ditandakan, gerudi lubang untuk dowel, masukkan dowel dan skru paku dowel ke dalamnya dengan topi kecil yang memasuki gelung atau kurungan (pin sedikit bengkok ke atas). Kemudian mereka meletakkan resimen pada mereka.

Tidak semua bahan boleh dibor. Sebagai contoh, rak kaca. Mereka hanya tidak mengecil apa-apa. Rak untuk rak kaca adalah khas: mereka terdiri daripada dua bahagian, antara mana gelas dimasukkan. Selalunya sokongan elastik dipasang antara pemegang. Dalam pengikat yang lebih rendah, biasanya terdapat sekrup kecil untuk memasang.

Pengancing yang paling popular untuk rak kaca dipanggil "pelikan" - untuk bentuk peliknya. Dia sendiri kelihatan bagus, ada warna yang berbeza. Ketebalan kaca, yang dapat dipegangnya, adalah 8 hingga 34 mm. Ia adalah mungkin untuk memasukkan ke dalamnya bukan sahaja kaca, tetapi juga apa-apa bahan lain ketebalan sedemikian. Hanya dengan kaca, ia kelihatan bergaya.

Untuk membuat rak kaca di dinding dengan mudah: beli baju pengikat, di bengkel kaca memerintahkan saiz yang betul dan bentuk kepingan kaca dengan tepi yang diproses (atau potong jika anda boleh). Perhimpunan sebenar kekal:

 1. Lampirkan "pelikan" ke dinding. Dua dowel. Kes itu dilipat - penutup hiasan dikeluarkan, dan terdapat dua lubang di plat pemasangan. Satu dalam kes di atas, yang kedua - di bawah. Tetap, dipasang di tempat perlindungan hiasan.
 2. Mereka dimasukkan ke dalam kaca.
 3. Bengkok skru. Itu sahaja.

Pemegang rak kaca untuk pemasangan dinding

Terdapat satu lagi bentuk pengikat seperti ini. Dalam gambar di bawah, beberapa daripada mereka.

Beberapa pilihan pemasangan untuk kaca (dan bukan sahaja) rak

Satu lagi jenis lampiran - kurungan. Mereka boleh dipercayai, ada yang hiasan, dan banyak lagi bahawa mereka sendiri adalah hiasan.

Kurungan untuk rak di dinding

Pemasangan siram - rak tanpa sokongan

Dan peranti yang paling menakjubkan untuk pemasangan rahsia. Ia memberi peluang untuk menyembunyikan pengikat. Pada akhirnya, tempat duduk untuk pin dan badan pemegang dipotong dan rak hanya memakainya.

Rak countersunk

Seperti yang anda lihat, walaupun papan mudah atau sekeping kaca pada pengikat seperti itu sudah bagus. Tetapi masih ada banyak idea.

Rak buku diminta untuk kekuatan: beratnya penting. Oleh itu, pengikat dan bahan dan pembinaan haruslah dipercayai. Secara tradisinya, rak buku dibuat daripada kayu, papan laminasi atau veneered fiberboard. Dan kemudian fiberboard dengan rentang panjang (lebih daripada 90 cm) selekoh selama bertahun-tahun.

Apabila merancang rak di dinding untuk buku dengan saiz mereka sendiri, perhatikan bahawa jarak di antara pendukung harus lebih dari 90 cm. Spesies dan jenis rak adalah dua: dinding dan lantai. Kedua-duanya boleh menjadi sudut.

Dalam kes yang paling mudah, ia adalah papan yang ditetapkan dalam salah satu cara. Sesetengah pilihan, terutamanya dengan suapan yang betul kelihatan sangat baik.

Reka bentuk yang paling mudah untuk rak bahagian bawah dinding untuk buku (menggunakan gunung rahsia)

Dan jika anda mempunyai fantasi, beberapa papan berubah menjadi sesuatu yang sangat menarik, yang boleh menjadi elemen utama hiasan. Idea untuk pengeluaran diri dikumpulkan di galeri foto.

Rak buku lantai boleh dimuatkan dengan lebih serius. Ada bentuk lain: terdapat rak yang dipasang di rak. Kemuncaknya boleh menjadi garis patah atau rak rak yang tidak biasa dan juga rak yang menarik.

Mengenai pengeluaran air pancut (dan bilik kecil, dan lebih padat untuk taman, taman atau taman) baca di sini.

Tidak banyak, tetapi jenis asal. Perkara yang paling penting yang boleh dilakukan dengan mudah: beberapa papan, empat tali atau dua tali pinggang dan anda boleh mula bekerja.

Walaupun kanak-kanak itu sangat kecil, saya mahu rak berfungsi, tetapi dengan lukisan kanak-kanak. Tetapi di mana untuk mendapatkannya? Buat sendiri. Mana-mana rak konfigurasi yang anda suka boleh disisipkan pada kertas dinding pada asas bukan tenunan atau kertas pembalut padat (terpaku pada PVA). Selepas pengeringan, double coat dengan varnis berasaskan air. Rak seperti ini boleh dibasuh, tetapi yang paling menarik, bersama-sama dengan kanak-kanak, rejimen itu juga boleh berubah. Hancurkan dekorasi lama, lem yang baru. Idea ini mudah, berfungsi dengan sempurna.

Di sini yang boleh berubah

Bagi kanak-kanak, rak tidak begitu berbeza dengan reka bentuk. Jika kita bercakap tentang lantai atau rak, maka mereka mesti kuat: dengan mengambil kira hakikat bahawa anak-anak dewasa hanya mahu memanjatnya. Kerana sering juga rejimen-rejimen yang ada di lantai, dilampirkan sebagai tambahan kepada dinding: supaya mereka tidak runtuh dan tidak menghancurkan pendaki muda. Berdasarkan pertimbangan ini, mereka tidak membuat mereka tinggi: walaupun mereka jatuh, ia tidak mengerikan.

Para rak di bilik kanak-kanak juga berbeza warna - mereka lebih cerah, mereka boleh dibuat dalam bentuk huruf, mereka boleh dipasang dengan kotak untuk mainan: mereka lebih mudah untuk diperhatikan. Umumnya fungsi dan keselamatan mestilah digabungkan.

Apa sahaja yang anda katakan, tetapi di dapur perkara utama adalah fungsi. Tidak banyak ruang kosong walaupun di dinding: loker menguasai kawasan yang besar. Oleh itu, salah satu tugas adalah untuk menggunakan ruang bebas maksimum. Idea yang menarik ada untuk jurang kecil atau bahkan sangat kecil antara dinding dan peti sejuk atau peralatan rumah tangga yang lain. Ketat dalam saiz, anda boleh membuat timbunan pada roda, yang meninggalkan dan menyembunyikan sepenuhnya di sana. Ia luas dan sempit (lihat foto).

Rak rak gelongsor pada kendi untuk balang yang berbeza menjadikannya mudah. Semua yang anda perlukan adalah di tangan dan tidak mengganggu

Masih ada idea yang menarik tentang menjimatkan ruang. Jika tenggelam atau seratus berdiri di dekat tingkap, anda boleh menduduki bahagian sisi. Terdapat pilihan penggantungan yang menarik - satu grid pada rantai, yang mana semua jenis peralatan dilampirkan. Tetapi apa-apa rak adalah mungkin jika desktop tidak berada di dinding. Satu lagi pilihan untuk menjimatkan ruang - jika bilik dapur-ruang dizonkan dengan kaunter, anda juga boleh membuat rak di atasnya, yang akan digantung sebahagiannya. Satu bahagiannya terletak di dinding, yang kedua - di kaunter atau "hang" di siling.

Menggantung seluruh dinding di atas meja dengan loker bukan cara terbaik. Mereka kelihatan berat. Anda boleh menyelesaikan masalah dengan mengorbankan pintu kaca, tetapi tidak semua orang menyukainya. Penyelesaiannya adalah untuk membuat rak terbuka di antara kabinet. Mereka akan memberi lebih mudah ke kawasan pedalaman dan kawasan kerja tidak akan memberi tekanan kepada seluruh ruang.

Selalunya rak di dinding memainkan peranan hiasan murni. Mereka dipanggil untuk menarik perhatian dan matlamat ini dicapai dengan bentuk yang luar biasa, berbeza dengan dinding, warna. Anda tidak boleh meletakkannya di atasnya: satu atau dua perkara, tetapi betapa menariknya mereka.

Satu lagi topik menarik - rak kaca. Hanya satu gelas - ia tidak begitu menarik. Gabungannya dengan kayu dan keluli lebih menarik. Kesan kadang-kadang tidak dijangka. Kaca dikumpulkan pada panduan: bahan rapuh dan berat, dan ia mesti dikekalkan. Ini adalah di bawah kekuatan keluli.

Satu versi kaca yang menarik. Anda sewenang-wenangnya menukar ketinggian antara tiang

Sebenarnya, sistem ini direka untuk membuat kedai-kedai dalaman, tetapi juga di dalam sebuah apartmen dalam gaya moden atau gaya loteng kelihatan bergaya.

Kepada gaya "vintaj" juga sesuai

Daripada apa yang hanya tidak membuat rak. Malah dari paip. Logam dan plastik. Kekal imej pembaikan? Gunakan kes itu, dan dapatkan benda reka bentuk, yang menarik, dikumpulkan dari sampah.

Terdapat contoh yang anda hanya kagum. Nah, bagaimana anda boleh memikirkan perkara sedemikian?

Pada asasnya, reka bentuk adalah mudah: anda melihat dan hampir boleh membayangkan bagaimana untuk melakukannya. Bagi mereka yang ingin membuat rak dengan tangan mereka sendiri, kami memberikan beberapa lukisan. Mempunyai mereka di tangan, anda boleh dengan mudah membuat perubahan yang diperlukan dalam saiz. Ingatlah bahawa dari papan serat dengan ketebalan 16-18 mm, rentang antara pendukung tidak boleh melebihi satu meter, dan lebih baik - 90 cm. Jika tidak, akan ada pesongan. Dengan papan lapis adalah mengenai keadaan yang sama.

Satu-satunya perkara yang boleh tidak jelas ialah bagaimana untuk memasang beberapa nod. Mari kita jelaskan pada satu skema, yang lain adalah serupa. Semua sambungan dibuat di sudut. Untuk membuat struktur yang boleh dipercayai, seluruh rak dipotong, dan kepada mereka, di sudut-sudutnya dipasang penomputer.

Semua sambungan ini dibuat di sudut

Sudut dipasang dari dua bawah pada setiap sambungan dari kanan dan kiri. Buat mereka keluar dari logam atau plastik. Sekiranya beban dirancang menjadi penting, letakkan logam, jika rak adalah hiasan - anda boleh membuat perabot daripada plastik.

Beberapa jenis sudut

Kini anda boleh membuat rak kegemaran anda di dinding dengan tangan anda sendiri (dan juga lantai).

Rak dinding dengan tangan mereka sendiri

Dengan harmoni melengkapkan reka bentuk bilik mampu rak dinding. Pelbagai tujuan mereka adalah sangat luas. Bergantung pada lokasi dan pilihan aplikasi, bahan untuk pembuatannya dipilih dan reka bentuk dianggap. Ciri-ciri apa yang harus diambil kira sebelum kita mula membuat rak dinding oleh tangan kita sendiri, dan apakah tahap utama proses itu, kita akan mengenali secara terperinci.

Pelbagai pembinaan dinding

Tujuan utama rak dinding adalah untuk menempatkan banyak barang kecil, secara organik menggabungkan fungsi menyimpan dan menghias pedalaman. Bergantung kepada ini, pilihan untuk memasang struktur perabot ditentukan. Terdapat beberapa perkara:

 • Cara penempatan yang paling biasa ialah membuat bentuk dinding apabila produk dilekatkan ke dinding, sering barang perabot lain (sofa, katil atau meja) sering terletak di bahagian bawah.
 • Satu kemuncak khas di kalangan rekaan dinding boleh menjadi rak gantung yang dibuat oleh tangan sendiri. Perbezaan utama adalah cara mengikat: bukannya kurung dan gelung tradisional, tali, rantai dan tali pinggang yang digunakan.
 • Bergantung pada organisasi ruang tamu, terdapat keperluan berkala untuk membuat rak sudut. Dan selain cara meluas menggunakan kawasan dalaman, kadang-kadang sudut luar ruangan digunakan dengan harmoni.

Imaginasi sedikit, dan membuat reka bentuk dinding sendiri rak boleh dalam pelbagai variasi. Pengedaran model-model berikut:

 • Kesederhanaan pembuatan oleh tangan berbeza konsol - resimen tetap tegak ke dinding.
 • Jika dikehendaki, reka bentuk dilengkapi dengan dinding sisi dan menutup bahagian belakang.
 • Untuk membuat tangan mereka sendiri sejenis rak, cukup untuk menyatukan beberapa konsol tunggal.
 • Baru-baru ini, populariti yang luas memperoleh spesimen gabungan dengan susunan dinding mendatar dan menegak yang luar biasa.
 • Asal-usul model dekoratif banyak rak dinding. Fungsi utama mereka adalah untuk membuat elemen reka bentuk eksklusif mengikut gaya yang dipilih.

Kadang-kadang fasad pembinaan, yang dibuat oleh tangan sendiri, dilengkapi dengan kaca. Ini praktikal apabila menyimpan item yang tidak mempunyai fungsi hiasan. Sebahagian kecil daripada pembinaan rak dinding yang anda boleh menghiasi diri anda ditunjukkan dalam lukisan di bawah:

Nuansa pemilihan bahan semasa reka bentuk

Tiada kerja pembinaan yang lengkap tanpa pelan permulaan.

Apabila memilihnya, mengambil kira tempat di mana struktur perabot dan fungsi utamanya akan dipasang. Skop rak dinding adalah seperti berikut:

 • Pencinta buku dan pelajar pasti akan memerlukan rak buku, yang mana asasnya adalah pokok dan derivatifnya.
 • Untuk menyimpan di balang dapur rempah atau benda hiasan (dalam peranannya adalah plat asal atau cawan eksklusif), gunakan rak sempit yang dilengkapi dengan sisi yang rendah. Adalah paling sesuai dalam hal ini untuk menggunakan kayu untuk pembuatan, walaupun bergantung pada reka bentuk yang dipilih, spesimen kaca juga dapat terlihat harmonis.
 • Susunan bilik mandi tidak boleh dilakukan tanpa pemasangan rak kaca, dilengkapi dengan elemen krom. Ini adalah kerana keperluan asas bahan - ia mesti mempunyai tahap ketahanan kelembapan yang tinggi.
 • Adalah mungkin untuk menunjukkan imaginasi dengan pilihan bahan untuk pembuatan bebas oleh rak sejagat. Ia bertujuan untuk pemasangan bunga atau pelbagai cenderahati, dan asasnya dipilih dengan mengambil kira reka bentuk keseluruhan bilik. Ia boleh menjadi kayu klasik, logam yang kuat, ditambah dengan unsur-unsur palsu atau kaca, mewujudkan kesan ringan.

Jenis pengunci memainkan peranan penting dalam reka bentuk struktur dinding rak. Setelah mengkaji pilihan penetapan, akan lebih mudah bagi anda untuk menentukan kaedah yang paling sesuai.

Pengikat tradisional rak dinding adalah penggunaan engsel. Optimal mereka sesuai produk yang diperbuat daripada kayu dan derivatifnya. Keadaan penting ialah bahan mesti mempunyai ketebalan yang mencukupi. Seluruh proses berlaku dalam beberapa peringkat:

 • Engsel dipasang ke bahagian struktur perabot oleh skru.
 • Selepas mengukur jarak antara lubang, segmen yang diperlukan ditandakan di dinding.

Penggunaan gelung tidak sesuai dengan semua bahan. Pemasangan rak kaca dinding dilakukan dengan bantuan pengikat khas untuk produk rapuh. Pengikat diperbuat daripada dua bahagian dan sering ditambah oleh gasket elastik, rak kaca dimasukkan di antara mereka. Bahagian bawah peranti untuk memperbaiki struktur dinding yang boleh dipercayai dilengkapi dengan skru pengapit.

Model umum pengikat untuk rak kaca adalah spesimen yang disebut pelikan, mampu memegang struktur dinding dengan ketebalan 8 hingga 34 mm. Sebagai tambahan kepada kaca, ia boleh digunakan untuk melampirkan bahan lain dengan dimensi yang sama.

Blind pemasangan dan kurungan hiasan

Kesederhanaan dan keasliannya dibezakan oleh pemasangan rahsia rak dinding. Dalam kes ini, perkakasan sepenuhnya disamarkan. Intipati kaedah ini adalah seperti berikut:

 • di akhir struktur kayu disediakan alur di bawah pin dan badan pengikat;
 • Mensoloderzhatel tetap di dinding, selepas itu ia diletakkan di atas rak.

Mewujudkan reka bentuk individu bilik membolehkan rak-rak dinding dengan kurungan hiasan. Mereka boleh dibuat dengan cara pengeluaran atau boleh merujuk kepada spesimen eksklusif. Foto rak dinding, dihiasi dengan tanda kurung, yang dibuat sendiri, ditunjukkan di bawah:

Bergantung pada reka bentuk dan bahan yang dipilih, proses rak dinding pengilangan diri mempunyai ciri-ciri sendiri.

Jika anda ingin membuat tangan anda sendiri sebuah rak dinding asal yang diperbuat daripada kayu, anda perlukan:

 • Bahan untuk substrat. Sebagai tambahan kepada spesies kayu semulajadi, anda boleh mengambil MDF, partikel atau GVL, ini akan memudahkan proses rawatan permukaan.
 • Jigsaw elektrik yang boleh menggantikan hacks.
 • Gerudi dan pengisar.
 • Raja dengan pensil.
 • Tahap bangunan.
 • Gam gam atau kuku cecair.
 • Varnish atau noda.
 • Kurungan, dowel dan skru.

Seluruh proses pengeluaran dengan tangan di rak dinding adalah mudah. Selepas membuat rancangan atau mengambil projek yang lengkap sebagai asas, dimensi struktur dipindahkan ke bahan. Melihat asas kayu yang lebih baik dengan jigsaw yang memberikan pemotongan sempurna dengan lancar.

Semua elemen rak kayu tertakluk kepada pengisaran menyeluruh, dengan kehadiran kecacatan yang ketara saya memohon shpaklevku kayu. Pada peringkat awal, kertas pasir No. 40 diperlukan, dan kertas pengisaran di bawah No 80 dan 120 akan memberikan permukaan yang licin dengan sempurna.

Sambungkan butiran struktur dinding dengan paku cecair atau gam tanggam.

Seterusnya, rak itu dirawat mengikut budi bicaranya sendiri. Anda boleh memilih noda, lakuer atau cat yang terang untuk bilik kanak-kanak.

Di rak dan dinding dibuat tag untuk mengikat. Tanda kurung disambungkan ke rak, dan di dinding gerudi dibuat dengan bantuan sebuah gerudi, yang kemudiannya dimasukkan ke dalam dowel.

Skru disikat pada peringkat akhir dan rak dinding digantung.

Premis dengan kawasan kecil lebih baik dilengkapi dengan rak dinding kaca, membentuk suasana ringan dan ruang visual yang semakin meningkat. Sekiranya pengalaman bekerja dengan kaca tidak mencukupi, adalah lebih baik untuk beralih kepada pakar yang, pada masa yang sama dengan memecahkan bahan rapuh, akan melaksanakan pemprosesan potongan secara kualitatif. Langkah-langkah berikut untuk memasang rak dinding mungkin bagi mana-mana orang yang mampu memegang instrumen dan sama dengan prosedur untuk memasang struktur kayu:

 • Mengambil kesempatan daripada tahap, titik pengikat ditandakan di dinding.
 • Reka bentuk "Pelican9raquo; memerlukan dua dowel.
 • Selepas mengeluarkan penutup hiasan, anda akan mendapati lubang di mana anda perlu mengetatkan pada pengikat.
 • Penutup hiasan diletakkan di tempatnya dan kaca dimasukkan.
 • Pada peringkat akhir, ketatkan skru.

Pada kerja ini memasang struktur dinding kaca selesai.

Gabungan yang komprehensif dari rak dinding dengan seluruh hiasan akan mewujudkan reka bentuk harmoni bilik, yang dibezakan oleh keperibadiannya.

ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

26 + = 29