Rak montaj siling oleh tangan menonton video

Kami memasang siling dengan tangan kami sendiri: kelas tuan dengan arahan video

Pembinaan rak di siling digunakan untuk reka bentuk pelbagai bilik, baik kediaman dan awam. Dapur - bukan pengecualian. Populariti bahan ini adalah disebabkan ketahanannya, ketahanan kelembapan, reka bentuk ringan, kemudahan pemasangan dan kemudahan penjagaan. Jika anda mempunyai kemahiran minimum dan alat yang diperlukan, anda boleh memasang siling rak sendiri.

Seperti siling tidak sukar sama sekali

Ini adalah jenis siling yang digantung. Reka bentuk terdiri daripada aluminium, plastik atau panel keluli dan sistem khas untuk memasang laths ke dinding. Panel diperbuat daripada keluli, aluminium atau pita plastik dengan ketebalan dari 0,4 hingga 0,7 mm, lebar dari 50 hingga 300 mm dan panjang hingga 6 m. Boleh dilakukan untuk membuat pesanan untuk ukuran individu, maka panjang rel dibuat ke milimeter terdekat.

Mereka mula memasang di tempat terakhir: apabila lantai telah selesai dan dinding-dinding yang dilapisi telah kering.

Reiki (panel) boleh dipilih untuk setiap selera

Permukaannya adalah matte atau berkilat, licin atau dengan penembusan, dan boleh meniru kulit atau kayu dalam tekstur. Bentuk panel boleh segi empat tepat atau bulat, dan pelbagai warna dan warna ditawarkan. Reiki boleh diletakkan di sepanjang atau di seluruh, serta diagonal. Ini akan membantu meningkatkan atau mengurangkan ruang secara visual. Oleh itu, jika ia panjang, sempit, lebih baik untuk mengatur secara mendatar (menyeberangi) siling. Jika tidak, bilik akan kelihatan lebih panjang lagi.

Terdapat pelbagai jenis siling jenis ini dengan sendi interfacial, yang mana terdapat beberapa jenis. Apabila sendi terbuka, jurang kira-kira 1.5 cm lebar tetap. Dalam kes ini, pemasangan selesai dengan melampirkan profil hiasan ke jurang ini. Sekiranya sendi ditutup, selat berlabuh. Versi lain - sendi tanpa retak, apabila dipasang di antara satu sama lain.

Ia terdiri daripada bas pengangkut sejagat (nama lain - sikat, stringer, traverse), penggantungan boleh laras dan profil sudut. Tayar adalah bar yang diperbuat daripada keluli tergalvani dengan slot mengunci di mana selat dipasang dan dipasang di sana (terputus). Suspensi ini terdiri daripada pendakap dan batang. Pendakap dipasang pada tayar, dan batang ke siling utama. Jarak ke sistem penggantungan biasanya 5-12 cm. Anda boleh menentukan jarak ini sendiri, bergantung kepada ketersediaan komunikasi dan pilihan peribadi anda.

1

Pemasangan siling lath dengan tangan anda sendiri: panduan langkah demi langkah ↑

Jika anda tidak pernah menyaksikan bagaimana penyuntingan selesai, video harus berguna:

Untuk kerja, anda memerlukan alat seperti: perforator, drill, gunting logam, tahap pembinaan, ukuran pita, penguasa, penanda, pisau tajam, skru dan dowel.

Langkah satu: pemasangan panduan di sepanjang perimeter bilik ↑

Pertama, tandakan tempat asal dengan penanda. Jarak hendaklah sekurang-kurangnya 5 cm dari yang sedia ada. Dengan bantuan tahap bangunan, gerakkan tanda ini di sekitar perimeter bilik (langkah sehingga 1 m). Lukiskan garisan. Ukur panjang dinding di sepanjang tanda yang dibuat dan potong sekeping yang diperlukan profil sudut. Panjang standard profil ialah tiga meter. Dia dipotong dengan gunting logam.

Bimbing profil ke dinding sepanjang garis yang ditarik dan gerudi lubang dengan gerudi. Skru dalam skru dengan dowel. Menetapkan keseluruhan profil dalam langkah 50-60 cm, periksa tahap kesamaannya. Di sudut dalam, profil harus ditekan, dan di luar - pada sudut 45 darjah.

Titik-lampiran tayar harus diperhatikan dengan bantuan langkah pita. Pertama membuat tanda pada jarak 30-40 cm dari dinding, seterusnya harus melalui 90-100 cm selari antara satu sama lain. Penggantungan membaiki skru dengan dowels, lubang gerudi di dalam gerudi terlebih dahulu. Semak tahap penggantungan.

Langkah Tiga: Memasang Tayar Pembawa ↑

Tayar - asas pembinaan

Adalah lebih baik bahawa jarak di antara pelayaran tidak melebihi 1-1.2 m. Pasang tayar berserenjang dengan rel pada tahap yang sama dengan profil yang dipaku di sepanjang perimeter. Skru mereka ke penggantungan dengan pemutar skru. Ia sangat penting pada peringkat ini untuk tidak membuat kesilapan untuk melancarkan struktur yang lebih baik. Lagipun, penampilan siling keseluruhan bergantung pada kesamaannya.

Dengan jarak yang pendek, tayar boleh dipasang bukan pada gantungan, tetapi terus ke pangkalan.

Jarak antara profil dan tayar adalah 1 cm Jika ia lebih pendek daripada yang diperlukan, ia boleh ditolak. Untuk ini, penggantungan ditetapkan pada awal permulaan seterusnya. Traverse kedua diskru ke belakang dengan yang pertama.

Langkah Empat: memasang siling ↑

Lepaskan bilah dari filem pelindung dan potong ke saiz bilik. Panjangnya hendaklah 0.3-0.5 cm kurang daripada jarak antara dinding bertentangan. Mereka kemas dimasukkan ke dalam panduan dan terperangkap di sepanjang keseluruhan di penjepit melintasi. Setiap seterusnya ditetapkan di sebelah yang sebelumnya. Sekiranya perlu, ketinggian tayar boleh diselaraskan dengan mengubah kedalaman skru skru (jika tayar dipasang pada siling) atau penggantungan laras. Jika rake terakhir tidak sesuai dengan lebar, ia perlu dipotong. Untuk melakukan ini, perhatikan jarak yang diperlukan sepanjang keseluruhan panel dan lukiskan dengan pisau di sepanjang penguasa. Bend dan lepaskan sehingga ia pecah. Sekiranya panjangnya besar, lebih baik untuk membuat cincin melintang dan memecah setiap bahagian secara berasingan. Selepas memasang panel yang dipangkas, ubahnya dengan spacer kayu atau kepingan profil.

Jangan lupa tentang papan skirting. Ia adalah elemen hiasan yang akan memberikan penampilan yang lengkap dan kemas dan menyembunyikan jurang antara struktur dan dinding. Sekiranya dapur mempunyai dinding yang tidak rata, pilih papan lebar yang luas, ia akan menjadikan pembinaannya secara visual walaupun.

Kelihatan moden, asli dan bergaya

Ia sangat mudah untuk menjaga langit-langit ini. Mereka diperbuat daripada plastik atau logam tidak takut air, jadi mereka boleh dibasuh dengan spons direndam dalam air sabun.

Versi aluminium tidak takut perubahan suhu, kelembapan, oleh itu ia adalah pilihan yang ideal untuk dapur. Pemasangannya agak mudah, ia tidak memerlukan penyediaan permukaan, menyembunyikan kekurangan siling sedia ada, kelihatan sangat estetik.

Memilih pilihan dari rak dapur, lebih baik untuk memberi pilihan kepada suspensi berkualiti dengan filem pelindung. Ia melindungi daripada kotoran dan kelembapan, suhu rendah dan tinggi serta pelbagai bahan cemar. Jika dipasang dengan betul, ia akan mengekalkan penampilannya untuk masa yang lama. Ramai lelaki pun suka pemasangan. Mereka membandingkan aktiviti ini dengan pemasangan pereka.

Contoh klasik untuk dapur harmoni sesuai dengan pedalaman, dilaksanakan dalam gaya apa pun

Contoh warna membolehkan anda mencapai kesan visual yang luar biasa

Satu tingkat dua boleh digunakan untuk zon bilik

Tahap kedua kelihatan sangat mengagumkan

Dengan menetapkan rel dalam arah yang berbeza, anda secara visual dapat membahagikan bilik ke beberapa zon

Lampu titik adalah pilihan yang paling biasa

Siling yang diperbuat daripada bilah boleh bukan sahaja lurus, tetapi juga curvilinear. Dalam kes ini, anda boleh menggunakannya untuk menyembunyikan perbezaan ketinggian di siling.

Curvilinear sama membolehkan anda menyembunyikan ciri-ciri malang susun atur atau unsur-unsur luaran komunikasi

Sistem curvilinear, ciri pencahayaan dan skema warna yang dipilih menjadi pandangan yang sangat penting

Idea asal dapat direalisasikan dengan menggabungkan bahan-bahan yang berbeza untuk penamat

Mengira sendiri untuk membuat langsir yang berkesan untuk dapur, jarum wanita pemula agak mudah memilih dalam reka bentuk dan pelaksanaan.

Bagaimana untuk menjahit langsir pada engsel dengan tangan anda sendiri: langkah demi langkah gambar dan kelas induk video

Drywall sebagai bahan bangunan sangat baik. Ia dipasang dengan cepat, manakala proses "basah" tidak praktikal. Anda boleh membuat sebarang reka bentuk.

Penyegelan papan gipsum kedap: keterangan proses terperinci dengan arahan video

Adakah anda memutuskan untuk membuat siling dari papan gypsum sendiri? Dengan kemahiran bangunan yang minimum, tugas ini mudah dicapai. Walaupun anda tidak pernah bekerja.

Memasang siling lath dengan tangan anda sendiri

Pemasangan siling lath yang digantung adalah tertakluk kepada mana-mana orang yang biasa dengan alat binaan asas. Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana untuk memasang siling rak dari awal, termasuk semua pengiraan.

Maklumat! Pemasangan siling lath dilakukan selepas semua kerja penamat, kerana ia tidak meninggalkan banyak habuk selepas itu dan merupakan peringkat terakhir pembaikan.

Untuk memahami sejauh mana proses ini, kami mengesyorkan supaya anda menonton video mengenai memasang siling dengan tangan anda sendiri.

Sebelum anda mula memasang siling rak, anda perlu membuat pengiraan tertentu, membeli bahan yang betul dan cari alat.

Panel (rel) dan sisipan antara panel

Stringer adalah profil sokongan yang panel akan dilampirkan.

Sudut dinding atau profil P

Skru sendiri dan dowels (sisipan plastik yang dipasang di dinding)

Angka ini menunjukkan semua elemen yang diperlukan kecuali skru sendiri mengetuk.

Pen tip-tip atau pensil

Gunting untuk logam

Bor dengan satu set umpan

1. Pertimbangkan panjang dinding bilik - ini adalah perlu untuk meletakkan sudut berbentuk U, yang akan menyembunyikan wajah akhir rel.

2. Kira jumlah panjang stringer. Kami menganggap panjang gabungan profil sokongan ini, kerana ia boleh diperluas (dipanjangkan dengan bertindih) antara satu sama lain. Jarak antara stringer harus kira-kira 1.2 m dan, sebagai peraturan, mereka diletakkan di sepanjang siling.

3. Kira kawasan siling untuk memahami berapa banyak rak dan bukaan mezhreyechnyh yang anda perlukan untuk membeli.

4. Kami mengira bilangan skru yang diperlukan.

Penandaan diperlukan untuk menentukan sejauh mana jarak dari siling sekarang sistem rak yang digantung terletak. Terdapat dua pilihan untuk markup.

Apabila bilik adalah permukaan siling yang rata, anda boleh dengan mudah meletakkan jarak yang sama ke seluruh perimeter. Dan lukiskan garis di mana sudut berdinding akan diikat.

Jika siling tidak merata, maka anda tidak boleh melampirkannya untuk pengiraan. Dalam kes ini, tahap laser digunakan. Jika anda tidak mempunyai tahap laser, anda boleh menggunakan paras gelembung biasa.

Penting! Jarak bergantung pada ketinggian lekapan, lekapan dan elemen lain yang bersebelahan, kami menasihati anda untuk memikirkannya dengan segera.

Pemasangan siling lath dengan tangan mereka sendiri terdiri daripada beberapa peringkat:

Pengancing mengarahkan profil (sudut)

Memasang panel sendiri

Mengetahui dimensi dinding, kami memotong panjang sudut yang diperlukan oleh kami dengan gunting logam. Gunakan profil dengan lebar lebar ke dinding dan buat nota, di mana terdapat lubang untuk skru.

Penting! Jika anda membuat siling yang digantung dengan tangan anda di dalam bilik mandi di mana terdapat jubin, elakkan memukul lubang pada jahitan di antara jubin.

Jarak antara lubang adalah kira-kira 40 cm, di tepi ia adalah mungkin untuk mengurangkan nilai ini. Buat lubang pada profil dan dinding. Kami meletakkan ukiran di dinding dengan diri sendiri atau dengan tukul. Sekarang pasangkan sudut dengan skru mengetuk diri sendiri. Untuk memastikan lampiran yang betul, perhatikan tanda garis - ia mesti bertepatan dengan sudut profil.

Semua orang tahu bahawa asas itu adalah asas rumah. Tanpa dasar yang baik, mustahil untuk memasang siling yang boleh dipercayai. Dalam kes kami, perantaraan memainkan peranan pengikat. Mereka dilampirkan di sepanjang siling.

Stringer boleh dipasang dengan dua cara:

Skru ke siling. Adalah penting untuk memerhatikan selang 20 cm dari pinggir dan 70 cm antara skru menoreh sendiri jiran

Digantung ke siling. Kami melihat selang 30 cm dari pinggir, dan antara yang berdekatan - 130 cm.

Stringers akhirnya akan berada di atas profil panduan.

Mula memasang panel dari sisi yang bertentangan dengan pintu masuk. Anda perlu memukul panel ke dalam tab pada stringer.

Nasihat! Untuk kemudahan, lebih baik untuk memendekkan sisi selat dengan 0.5 cm pada setiap sisi, jadi mereka akan lebih mudah untuk masuk ke dalam profil.

Begitu juga, kami melancarkan landasan berikut. Sekiranya panel terakhir tidak mematuhi sepenuhnya, maka ia mesti dipotong dan diamankan dari sisi potong ke profil panduan, dan di sisi lain - ke kereta api bersebelahan.

Sekiranya perlu, masukkan sisipan antara panel. Mereka secara literal memerah di antara panel tanpa banyak usaha. Anda boleh memasukkan kedua-duanya dengan panel, dan selepas memasang panel, hanya tinggalkan ruang untuk mereka.

Jika anda masih mempunyai soalan, maka arahan pemasangan video siling siling oleh profesional harus meletakkan segala sesuatu di tempatnya

Ia menarik!

Halo, Berminat dengan isu ini, sudah ada armstrong jenis siling yang sudah siap 600 * 600. Adalah perlu untuk menghiasnya dan menjadikannya lebih menarik, bolehkah mungkin untuk memasang kaset grilato atau logam dan lain-lain ke dalam mesh logam yang telah siap?

Hello, Denis. Saya tidak perlu berurusan dengan grillato, tetapi setakat yang saya tahu terdapat sistem pengancing yang sama sekali berbeza dan ia tidak mungkin dapat menggabungkannya. Saya menasihati anda untuk pergi ke kedai atau pergi ke tapak Armstrong, lihat apa yang mereka tawarkan dalam 600 dan 600 dan bermain dengan bunga atau bahan.

Siling bumbung dengan tangan sendiri

Teknologi moden membolehkan reka bentuk unik yang boleh membanggakan bukan sahaja kualiti estetik mereka, tetapi juga ciri-ciri praktikal. Salah satu wakil yang paling terang inovasi moden ialah siling rak. Apa itu, dan apa kelebihannya - mari kita cuba memikirkannya.

Pertama sekali, perlu diingatkan bahawa siling lath adalah berkaitan secara langsung dengan jumlah pilihan paling banyak pilihan untuk penamat. Bolehkah saya memasang sendiri? Sudah tentu anda boleh. Tetapi hanya jika anda tidak memandang tinggi kekuatan anda. Faktanya ialah untuk memasang lathing siling dengan tangan anda sendiri, anda sekurang-kurangnya memerlukan alat khas dan tidak ada kemahiran pembinaan yang akan menyumbang kepada pelaksanaan kerja pemasangan tanpa kesilapan.

Apa yang rumit tentang proses ini? Bagi orang yang berpengetahuan, tiada apa-apa. Seorang pendatang baru perlu berurusan dengan satu set sudut, gantungan, tayar, profil galvanis dan panel utama. Tetapi secara besar-besaran, memasang siling rak sendiri tidak akan menimbulkan kesulitan khusus jika anda berpegang teguh kepada nasihat tuan yang berpengalaman. Dan untuk tidak mengelirukan apa-apa, anda boleh mengesan urutan tindakan dan contoh visual keputusan akhir dalam foto dan video pemasangan siling rak dengan tangan anda sendiri.

Tetapi sebelum anda memulakan tindakan itu, anda perlu memahami sedikit intipati reka bentuk itu sendiri.

Dari sudut pandangan yang membina, siling yang digantung, dalam analisis akhir, mewujudkan permukaan yang terdiri daripada rel aluminium, iaitu panel. Rak ini boleh terdiri daripada saiz yang sama sekali berbeza dengan lebar, tekstur dan warna, yang memungkinkan untuk membuat reka bentuk yang unik dari mana-mana bilik.

Oleh itu, jika anda ingin mencapai permukaan rata hampir sempurna, maka dalam hal ini, adalah wajar menggunakan panel lebar yang lebih kecil. Jika anda perlu membuat bantuan, maka disarankan untuk menggunakan versi rel yang lebih luas. Di samping itu, sisipan warna yang berbeza boleh digunakan, yang akan memberikan keperibadian kepada reka bentuk keseluruhan.

Mengenai pemasangan reka bentuk ini, ia harus dikatakan dipasang pada panduan aluminium atau keluli, yang terletak pada ketinggian tertentu dalam kedudukan tegak lurus ke rel. Secara saintifik, mereka dipanggil melintasi dengan profil khas dalam bentuk dentikel atau sikat, di mana rak tanpa pengikat tambahan dipasang.

Sebelum memasang siling aluminium siling dengan tangan anda sendiri, anda mesti melampirkan sudut khas atau panduan di sepanjang perimeter. By the way, mereka akan berfungsi sebagai hiasan hiasan sendi antara dinding dan siling. Di samping itu, ia akan memerlukan penggantungan yang akan memegang tali pinggang, dan dengan itu, keseluruhan struktur siling.

Dan perlu diingat bahawa di dalam bilik-bilik dengan kawasan kecil, contohnya, seperti tandas atau bilik mandi standard, siling siling yang digantung boleh dipasang mengikut skema yang mudah. Iaitu, siling yang digantung sedemikian boleh diperbetulkan pada penerbang secara bebas berbaring di atas panduan, dipasang sepanjang perimeter siling keseluruhan. Dalam erti kata lain, dalam hal di mana lebar permohonan tidak melebihi 120 sentimeter, mungkin dilakukan tanpa menggunakan penggantungan.

Pasang video siling dengan tangan anda sendiri

Untuk kejelasan, kami menawarkan pelajaran video, dari mana anda boleh memahami cara memasang siling anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

4 + = 10