Relau pemanas dengan litar air untuk pembakaran yang berpanjangan

Pemanasan dapur yang terbaik dengan pembakaran panjang dengan litar air untuk rumah

Menyambung ke bateri

Pemanasan dapur tradisional dengan semua kelebihannya tidak dapat menyelesaikan beberapa masalah yang serius. Bekerja untuk meminimumkan "minus" ini dan keinginan untuk mewujudkan keadaan yang paling selesa memastikan kemunculan pemanasan pemanasan sepanjang hayat dengan litar air untuk rumah. Reka bentuk yang serupa dibentangkan oleh produk siap pengeluar yang berbeza, serta relau dan dandang, yang dibuat oleh tangan sendiri.

Perhatikan! Tuan rumah cuba untuk menyambung pemanasan air walaupun ke pendiangan. Populariti peranti sedemikian dijelaskan dengan ringkas - mereka membenarkan anda menjimatkan bahan api dan membuat suhu optimum di rumah. Pada masa yang sama, bukan sahaja badan relau, tetapi juga penyejuk cecair mengambil bahagian dalam pemanasan rumah.

Tungku yang terbakar panjang adalah sama pada prinsipnya untuk dandang bahan api pepejal. Di tengah-tengah fungsi mereka terletak prinsip pirolisis. Apabila ia digunakan, pembakaran tidak hanya bahan bakar tetapi juga gas mudah terbakar sedang berlaku. Hasilnya adalah jangka panjang operasi pada tab bahan bakar yang sama, serta kecekapan maksimum dari kompor kayu yang terbakar.

Secara konstruktif, relau besi tempa yang terbakar panjang terdiri daripada sarung dua ruang. Dalam satu ruangan, bahan api pepejal membara, dan dalam gas lain yang terbakar. Produk pembakaran melalui grates jatuh ke dalam kuali abu. Dalam model paling mudah, pintu kandang abu juga pengatur bekalan udara - semakin terbuka, lebih banyak kayu terbakar.

Bahan api dimuatkan melalui pintu relau. Model jenis lombong, yang berfungsi pada pelet atau arang batu, boleh dilengkapi dengan sistem pemuatan bahan api automatik. Tuang besi pemanasan besi berfungsi pada kayu, pelet, arang batu, gambut dan habuk papan.

Terdapat banyak jenis unit sedemikian:

 • Dengan pelantikan - pemanasan, mandi, sejagat, memasak.
 • Mengikut jenis bahan api.
 • Mengikut bahan kes - keluli, besi tuang, bata, digabungkan.

Relau gas generator mempunyai beberapa ciri khas:

1
 • Ekonomi. Pada satu pembakar, relau beroperasi selama kira-kira 12 jam.
 • Saiz padat.
 • Kecekapan tinggi adalah kira-kira 85%.
 • Keupayaan untuk menyesuaikan keamatan pembakaran.
 • Kemungkinan menggunakan jenis bahan api yang berlainan.
 • Sambungan mudah litar air.

Nampaknya pilihan yang menyokong relau gas-generator jelas. Tetapi sebelum anda memasang model yang sama, anda perlu menilai beberapa nuansa yang lain:

 • Keperluan penting untuk susunan cerobong.
 • Kebarangkalian tinggi pemeluwapan pada dinding cerobong.
 • Pelarasan manual yang perlu anda gunakan. Hanya dalam kes ini, mungkin untuk mencapai semua kelebihan di atas.
 • Anda boleh menggunakan pelbagai jenis bahan bakar, tetapi terdapat beberapa keperluan, tidak mematuhi yang dapat mengakibatkan kemerosotan dalam kualiti pemanasan.

Walaupun banyak model perindustrian gas-generator, reka bentuk itu sering dipasang sendiri. Dalam prestasi yang baik, dengan syarat bahawa semua peraturan untuk membuat relau tidak kalah dengan struktur siap. Perbezaan yang paling penting di antara relau pembakaran gas dan yang tradisional adalah kehadiran dua ruang pembakaran. Jika tidak, proses pembuatan tidak berbeza dengan ketara.

Tubuh boleh dikimpal dari logam lembaran biasa. Bahan yang baik boleh menjadi laras logam biasa dengan jumlah yang betul. Paip keluli disambungkan kepada badan, yang merupakan elemen pelarasan. Kedua bilik itu dipisahkan oleh parut. Penukar haba diperlukan untuk menyambung litar air. Untuk melindungi struktur, permukaan ditutup dengan cat tahan api.

Kompor pelet adalah jenis peralatan penjana gas. Ia direka untuk bekerja pada pelet - pelet kayu. Perbezaan antara relau sedemikian adalah dengan adanya bunker untuk memuat bahan bakar. Dan kelebihan penting model sedemikian adalah tahap automasi kerja yang tinggi. Pemberian bijirin dilakukan apabila ia terbakar melalui alat pneumatik atau alat pengawal kendiri. Anda boleh menyesuaikan bukan sahaja bekalan bahan api, tetapi juga mod operasi.

Tangki air panas diperbuat daripada keluli, tahan suhu tinggi dan persekitaran yang mengakis. Saiz tangki tidak terhad. Malah, mereka hanya bergantung pada dimensi plat besi. Untuk sistem biasa, tangki air panas bersambung dengan spigots. Ia boleh dipasang dalam dua cara - berdekatan dengan cerobong atau di persimpangan kebuk pembakaran dengan cerobong.

Tungku gas-generator telah terbukti berkesan sebagai pemanas efisien dan tanpa menghubungkan litar air. Memandangkan pilihan kuasa unit yang betul, dia akan gembira dengan kehangatan dan keselesaan. Bergantung pada keadaan operasi tertentu, anda boleh memilih gabungan model dengan hob dan oven. Peranti sedemikian adalah sejagat.

Pada umumnya, apabila mengendalikan relau api gas, anda boleh melakukan tanpa litar air tambahan. Sebaliknya, sambungannya akan memberikan lebih banyak keadaan yang selesa kerana penggunaan dua rangkaian pemanasan yang berbeza - relau dan sistem radiator dengan penyejuk cecair.

Tidak seperti relau bata, tidak sukar untuk menyambung litar air ke struktur besi tuang. Penukar haba dipasang di atas relau. Kemeja seperti itu akan membengkok di sekitar relau, menyediakan pemanasan air. Pengangkut haba, beredar melalui paip dan radiator, menjadikan pemanasan rumah negara lebih efisien. Seperti yang dapat anda lihat, tuang besi tuang lebih baik digunakan dengan litar air. Pada masa yang sama, seperti yang ditunjukkan oleh amalan, dalam pembinaan penukar haba bata adalah lebih baik untuk tidak membina. Ini disebabkan bukan sahaja kepada kerumitan pemasangan, tetapi juga kepada beberapa nuansa yang telah dinyatakan semasa operasi peranti.

Pemasangan relau gas-generator, sebenarnya, dikurangkan kepada pemasangan mereka di lokasi yang dipilih dan sambungan ke cerobong. Model industri mempunyai kaki laras, yang memudahkan proses pemasangan. Ciri khas pemasangan adalah sambungan ke cerobong. Pipa cawangan outlet model sedemikian, sebagai peraturan, terletak di belakang. Untuk kemudahan sambungan ke saluran asap, relau perlu dipasang hampir siram terhadap dinding.

Di rumah negara kayu, ini boleh menyebabkan bahaya kebakaran meningkat. Untuk meminimumkan risiko, adalah perlu untuk melindungi struktur kayu dengan bahan refraktori.

Keanehan dari relau gas-generator adalah kemungkinan integrasi mereka ke dalam sistem pemanas sedia ada. Anggapkan rangkaian autonomi dibina berdasarkan dandang gas atau elektrik. Sangat mudah untuk mengintegrasikan relau bahan api pepejal dengan litar air atau tangki air panas. Penyepaduan sedemikian akan memberi sumber alternatif haba jika bahan api untuk dandang utama adalah untuk sebab tertentu tidak tersedia.

Ia menarik tetapi model moden pengeluaran dapur sangat pelbagai yang membolehkan mereka menyelesaikan sebarang masalah, termasuk reka bentuk. Di pasar anda boleh mencari perapian dengan litar air dengan mudah. Perapian perindustrian sedemikian akan beroperasi dengan cara yang sama seperti relau api gas yang konvensional dengan penukar haba terbina dalam. Tetapi pada masa yang sama reka bentuk luarnya akan meniru sepenuhnya perapian klasik.

Untuk pemanasan penjana gas rumah negara untuk pembakaran jangka panjang sangat sesuai. Menggunakan dalam pelbagai jenis bahan api kerja mereka, disepadukan dengan baik ke dalam sistem dan berbeza dalam pelbagai reka bentuk, mereka dapat menyelesaikan hampir semua masalah yang berkaitan dengan menyediakan iklim mikro yang selesa di rumah dan bekalan air panas.

Semua tentang tungku rumah di atas kayu dengan litar air sepanjang hayat

Peralatan relau sering dianggap sebagai sumber pemanasan tambahan. Relau moden untuk rumah kayu bakar dengan litar air untuk pembakaran berpanjangan direka untuk memanaskan sepenuhnya perumahan. Oleh kerana perubahan dalam peranti dan reka bentuk dalaman, tempoh kerja dari satu tab dan kecekapan telah meningkat.

Ciri-ciri reka bentuk relau dengan litar

Reka bentuk relau dengan litar air mempunyai beberapa perbezaan ketara berbanding dengan pemanas pemanas konvensional:

 • Prinsip operasi - relau dengan kecekapan tertinggi menggunakan proses penjanaan gas atau pyrolysis. Pembakaran dalam relau berlaku dengan bekalan oksigen dan suhu yang melebihi 200 ° C. Bahan api pepejal di bawah syarat-syarat ini perlahan-lahan membara, melepaskan jumlah haba dan karbon dioksida yang diperlukan, yang dibakar di bahagian khas relau.

Di dalam bilik di mana dapur dipasang, pemanasan udara perolakan dijalankan. Udara dipanaskan dengan memanaskan dinding struktur. Bilik bersebelahan dipanaskan dengan menyambungkan sistem pemanasan cecair.

Jenis-jenis sistem pemanasan yang berkaitan

Tungku dengan litar air direka bentuk untuk sambungan ke sistem pemanasan yang sedia ada atau dibuat bangunan jenis radiator. Untuk menyambung bateri pemanasan, badan mempunyai dua muncung: untuk bekalan dan penyembur penyejuk.

 • Jenis peredaran penyejuk:

 1. Peralatan relau berfungsi dalam sistem dengan peredaran cecair semulajadi. Susun atur sesuai untuk bangunan kecil 1-2 tingkat.

Dalam sistem tertutup, tekanan dibuat di dalam sistem yang menjejaskan jaket air atau gegelung yang terletak di dalam relau. Jika beban melebihi yang dibenarkan - ini membawa kepada ubah bentuk penukar haba dan relau itu sendiri.

Peralatan relau dengan litar air boleh dipasang di dalam sistem tertutup, tetapi perlu memastikan bahawa parameter beban tidak melebihi nilai yang dibenarkan dan tangki pengembangan membran dipasang.

Bagaimana memilih relau dengan litar air dan pembakaran panjang

Pemilihan relau dengan litar air bergantung kepada ciri-ciri bangunan yang dipanaskan, parameter yang diperlukan untuk peralatan itu sendiri. Pemilihan model dipengaruhi oleh beberapa faktor:

 • Prestasi - parameter dikira menggunakan formula 1 kW = 10 m². Pengiraan yang tepat dibuat setelah menganalisis bangunan untuk kehilangan haba.

Untuk memanaskan bangunan dari semasa ke semasa, anda memerlukan dapur dengan kemungkinan menggunakan antibeku. Mengenai pengeluar ciri ini menentukan dalam manual arahan.

Model terbaik yang ditawarkan kepada pengguna: Ermak-Thermo Aqua, Thermophore Fire-battery B, Stoker Garden.

Ulasan mengenai dapur membakar panjang dengan lekasan pemanasan air

Seperti yang ditunjukkan oleh ulasan, pemanasan air dari relau yang terbakar panjang adalah pilihan yang boleh diterima, yang menampilkan beberapa kelebihan:

 1. Penggunaan ekonomi kayu api.

Sebagai peraturan, dapur dipasang di rumah negara di kawasan kecil, mempunyai beberapa bilik, dipisahkan oleh partisi dan terletak di tingkat yang berbeza. Peralatan relau bersaiz padat dan mudah dipasang.

Seberapa berkesan pemanasan air

Bangunan kediaman kawasan panas dan sederhana yang dipanaskan, tanpa sebarang masalah, mungkin akan panas dengan relau dengan litar air. Malah, dapur dengan gegelung atau jaket air adalah dandang bahan api pepejal yang sama. Kecekapan pemanasan dipengaruhi oleh pendawaian yang cekap dan sambungan radiator.

Masalah operasi mungkin

Maklum balas pelanggan membantu memahami masalah operasi yang paling biasa dihadapi oleh pengguna:

 • Kehilangan haba sedikit - sebabnya sama ada dalam operasi relau yang tidak betul atau penggunaan kayu api dengan kelembapan melebihi 20-25%. Apabila membakar kayu bakar mentah, adalah mustahil untuk bertukar kepada mod generasi gas. Daripada haba, kayu basah semasa pembakaran akan memancarkan asap.

Relau bahan bakar pepejal pembakaran jangka panjang dengan litar air mula-mula dipanaskan selama 15-20 minit dengan cara yang biasa. Dan hanya selepas suhu melebihi 200 ° C, ia dipindahkan ke mod penjanaan gas, selepas itu shutter dilindungi oleh 70-80%.

Hayat perkhidmatan yang dijamin, yang disediakan oleh pengeluar 2-5 tahun, bergantung kepada jenama dan bahan peralatan tersebut. Relau besi tuang dijamin bekerja selama lebih dari 20-25 tahun. Keluli akan memerlukan pembaikan selepas 5-8 tahun.

Pengiraan kuasa dan suhu lantai air hangat

Kalkulator untuk memilih kapasiti dandang

Kalkulator mengira bilangan bahagian radiator

Kalkulator mengira rakaman meter lantai air hangat

Pengiraan kehilangan haba dan keluaran dandang

Pengiraan kos pemanasan, bergantung kepada jenis bahan api

Pengiraan kalkulator jumlah tangki pengembangan

Kalkulator untuk mengira pemanasan PLEN dan dandang elektrik

Kos pemanasan untuk pam dandang dan haba

Kalyakulya mengira pilihan senapang panas

Pilihan kuasa penghawa dingin

Dapur kayu api Finland

Bagaimana hendak memilih dapur untuk rumah di kayu bakar yang panjang

Apakah rahsia tungku pemanasan pada kayu bakar pembakaran yang panjang?

Perapian dapur Angara Aqua dengan litar air Meta

Kompor Woodburning untuk pemanasan rumah peribadi dengan litar air

Sebuah dapur dengan penukar haba - bagaimana membuat pemanasan air dari dapur

Laman ini "Haba Autonomi" mengandungi maklumat terkini tentang sistem pemanasan moden. Soalan dipertimbangkan mengenai pemilihan dandang pemanasan, dapur, perapian, pemasangan lantai panas, pemasangan radiator dan convectors elektrik.

Tungku pembakaran dengan litar air

Untuk memanaskan panas dan membekalkan air panas ke rumah persendirian, relau membakar panjang sering digunakan. Ia boleh dibeli dalam buatan manusia buatan atau dibuat dengan tangan anda sendiri.

Prinsip operasi dapur adalah berdasarkan pembakaran bahan bakar berbilang peringkat. Di kerjanya, sejumlah besar bahan api (kayu api) digunakan pada masa yang sama, disebabkan oleh bekalan oksigen yang minimum, bahan bakar tidak terbakar dengan segera, tetapi mula membakar. Gas mudah terbakar yang dihasilkan dari pembakaran kayu tertakluk kepada pembakaran sekunder, dengan membekalkan oksigen (udara) dalam petak khas. Dapur sedemikian juga dipanggil dapur penjana gas, kerana bahan api itu sendiri menghasilkan gas mudah terbakar.

Contoh: Versi pepejal bahan api syarikat "Teplodar" boleh disambungkan ke sistem pemanasan air yang telah berfungsi dengan litar khas, berbanding dengan relau bata, hanya perlu mengubah peralatan (misalnya, dandang dengan bekalan bahan api berpusat). Di samping itu, ketuhar seperti itu boleh menjadi elemen hiasan rumah persendirian dan menekankan gaya dalaman yang dipilih.

Kelebihan relau terbakar panjang

Salah satu pengeluar dapur yang tahan lama dengan litar air ialah syarikat "Teplodar". Berdasarkan pengalaman bertahun-tahun dalam pengeluaran peralatan pemanasan, syarikat itu menghasilkan pelbagai produk.

 • Peningkatan autonomi. Operasi relau adalah bebas daripada gas utama atau bekalan elektrik.
 • Ekonomi. Sebagai bahan bakar utama digunakan kayu bakar (pilihan yang murah dan murah), mempunyai penggunaan kecil sehingga 10 jam pada satu tab.
 • Oleh kerana sistem pembakaran selepas dua saluran, kecekapan relau mencapai 85%.
 • Kemungkinan menggunakan bahan bakar tambahan (arang batu, cawangan, cip, briket).
 • Mod operasi yang dipantau dibahagikan kepada dua jenis: intensif (untuk pemanasan cepat bilik) dan ekonomi (untuk mengekalkan haba di dalam bilik).
 • Saiz padat, kebolehpercayaan, ketahanan dan kemudahan penggunaan.
 • Kemudahan pemasangan.
 • Mudah menyambung litar air ke sistem pemanasan rumah.
 • Anda boleh menggunakan kayu besar, masing-masing, anda tidak perlu memotong kayu bakar dengan kerap.

Teplodar pemanasan dengan litar air dibuat menggunakan teknologi kawalan kualiti moden dan mematuhi semua peraturan keselamatan. Jumlah maksimum ruang dipanaskan boleh menjadi 300 m3. Tungku Teplodar dengan mudah boleh digunakan untuk pelbagai jenis pemanasan rumah, rumah mandian, garaj atau bangunan luar, rumah hijau. Ciri-ciri mereka adalah kemungkinan memasak - mereka dilengkapi dengan jubin besi tuang di permukaan.

Walaupun pasaran produk siap sepenuhnya, tanur sering dikumpulkan dengan sendirinya. Kelebihan utama pemasangan tangan mereka sendiri adalah kos kewangan yang rendah, kerana pilihan kedai boleh mempunyai harga yang besar.

Sebelum itu, perlu menyediakan skim dapur dan semua bahan yang diperlukan.

Dalam reka bentuk relau, pintu relau adalah unsur yang paling kompleks dari segi pembuatan. Ia mesti dilaksanakan secara kualitatif, mempunyai kunci yang baik untuk ditutup rapat dan jangan mengeluarkan produk pembakaran dan haba. Dalam reka bentuk pintu anda perlu membuat flap bekalan udara tambahan, pembakaran lama berlaku dengan bekalan udara kecil. Lebih besar pintu relau, api kayu yang lebih besar boleh digunakan.

Maka perlu untuk mengimpal kotak saiz yang anda perlukan dari lembar logam, tambahkan kolar pengikat (ketinggian 5-10 cm) ke salah satu pesawat, supaya pintu tidak bengkok atau jar apabila dipanaskan. Lubang segi empat tepat dipotong dari bahagian atas kotak untuk cerobong. Kolar lain dikimpal, diameter lebih besar daripada paip cerobong, tanah liat dicurahkan ke dalam jurang antara mereka (membentuk kunci tanah).

Sekiranya dapur digunakan untuk mandi, anda boleh menambah rim untuk menyimpan batu dari atas.

Versi relau dari tong logam

Versi relau yang terbakar panjang ini, dibuat oleh tangan sendiri, boleh mempunyai litar air dalam reka bentuknya. Ia akan memerlukan setong tebal keluli untuk 200 liter, logam lembaran, paip diameter yang berbeza dan alat lain. Sampul atas laras terputus, cerobong dikimpal ke dinding, peredam dipasang di dalamnya.

Untuk membekalkan udara, satu paip kecil diameter dikimpal dengan tudung yang boleh jatuh ke dalam laras. Di atas paip membuat flap, dan keseluruhan struktur diletakkan dalam laras oleh paip ke atas. Keluarkan pertama dari topi tong yang dilengkapi dengan pemegang dan pengapit. Kayu kayu dimuatkan dari atas, produk pembakaran dilepaskan melalui cerobong.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

24 − = 20