Relau terbakar dengan lukisan tangan sendiri

Bagaimana membuat dapur dengan tangan anda sendiri

Pemanasan bilik teknikal kerap berubah menjadi masalah yang sebenar. Elektrik mahal, menyebabkan kos pemanasan yang tinggi. Penyelesaian yang optimum adalah menggunakan sumber tenaga alternatif. Ia boleh menjadi kayu api, arang batu, antrasit dan banyak lagi.

Untuk pembakaran bahan api pepejal, relau pelbagai format digunakan. Salah satunya adalah kompor-burzhujka, berbeza dengan kesederhanaan yang melampau dan murah.

Dalam ulasan ini kita akan bercakap:

 • Mengenai ciri-ciri dapur-burzhuek;
 • Mengenai bahan yang diperlukan untuk perhimpunan mereka;
 • Pada perhimpunan langkah demi langkah burzhuyki itu.

Juga, pemodenan burzhujka akan dipertimbangkan, yang akan membantu untuk meningkatkan kecekapannya. Artikel ini akan menarik - baca dan berkenalan.

Apa itu burger dapur

Burzhuyki dikenali di kalangan senegara kita untuk masa yang lama. Mereka mendapat populariti mereka kerana kesederhanaan yang melampau. Kotak logam mudah dengan pintu dan asbak - dan versi paling mudah dari dapur sudah siap. Memandangkan kecerdasan rakyat kita, cahaya ini telah melihat banyak burzhuyk, menghiburkan para pemiliknya untuk menikmati kehangatan. Mari kita lihat apa yang boleh dipasang seperti ketuhar:

Make-burzhujku dapur tidak hanya boleh berakhir-of-selamat atau silinder gas didera, tetapi hanya lembaran beberapa telah dikimpal antara satu sama logam tahan lama yang lain.

 • Dari silinder gas lama - pilihan yang sangat baik, ia tetap hanya untuk mencari silinder itu sendiri (anda mendapat ketuhar mendatar atau menegak). Pengubahsuaian tebal sesuai di sini, kerana silinder oksigen nipis dan tinggi terlalu sempit;
 • Dari balang lama - sesetengah orang seperti benda di dalam garaj atau dalam gudang mempunyai lain. Sudah ada pintu, ia tetap hanya untuk melampirkan cerobong;
 • Dari tong lama lama - mereka sering membuat pembakar buatan sendiri pembakaran panjang, kerana kapasiti tong membolehkan untuk mengatur kebuk pembakaran yang besar;
 • Dari selamat lama - untuk membuang orang tua menjadi sia-sia, dia akan tetap berkhidmat.

Pembakar dapur buatan sendiri boleh dibuat dari logam lembaran - untuk ini anda perlu melengkapkan dengan alat yang sesuai.

Peranti ini sangat mudah. Asasnya adalah kapasitansi yang luas, yang memainkan peranan kebuk pembakaran. Dari bahagian atas atau belakangnya paip dilukis, di mana sebuah cerobong dipasang. Di bahagian depan, dua pintu teratur (kurang kerap satu) - melalui bahan api yang besar dimuatkan, dan abu dikeluarkan melalui yang kecil. Ruang dalaman dipisahkan oleh parit logam, di mana udara dibekalkan - abu, terbentuk semasa pembakaran kayu api, dikeluarkan dari dalam.

1

Dimensi turbo boleh sangat berbeza, contohnya, 250x450x450 mm (WxDxH). Dari silinder gas akan ternyata dapur lebih dan lebih efisien. Ukuran terbesar akan berada di relau dari barel - selepas semua, jumlah dalaman 150-200 liter mengandungi sejumlah besar kayu api. Anda boleh membuat unit hampir semua saiz - anda tidak boleh mengganggu dengan kepatuhan tepat dengan dimensi yang dinyatakan dalam lukisan.

Dapur sederhana ini sangat diperlukan. Untuk kerja mereka, mereka menggunakan kayu, arang batu, kok, sisa kayu dan banyak jenis bahan bakar yang lain, menghargai kesederhanaan dan kestabilan kerja mereka. Ketuhar seperti itu boleh dimasukkan ke dalam garaj - ia akan mengambil sedikit ruang, tetapi ia akan memberikan kehangatan yang menyenangkan. Sekiranya terdapat bekalan kayu api yang besar atau akses kepada bahan bakar pepejal yang murah, berani membina sebuah dapur lama yang terbakar.

Pokoknya adalah jenis bahan api paling mudah, murah dan paling popular untuk dapur-burzhuek. Walau bagaimanapun, penggunaannya banyak yang diinginkan.

Pencuri mini boleh digunakan untuk memanaskan kandang atau bilik utiliti rumah di mana tidak ada pemanasan. Setuju, melakukan sesuatu di musim sejuk di sini tidak begitu selesa - gigitan gigi anda dan mengurangkan otot. Dan dengan dapur, kes itu segera ke kanan - tepat pada waktunya untuk membuang kayu api agar tidak membeku.

Pembakar jangka panjang berguna bukan sahaja untuk garaj, tetapi juga untuk mana-mana premis lain, termasuk rumah kediaman - ini boleh menjadi bangunan sementara, kotej, rumah ayam, premis untuk menjaga ternakan dan banyak lagi. Secara umum, skop permohonan mereka adalah sangat besar. Mereka paling memerlukan di kampung-kampung dan kampung-kampung di mana tidak ada gas, tetapi entah bagaimana ia perlu untuk memanaskan bangunan kediaman dan bukan kediaman.

Mari kita lihat apa yang baik burzhuyki buatan sendiri, yang dibuat oleh tukang rakyat:

 • Kekurangan - kebanyakan bahan boleh didapati secara percuma atau diberikan untuk mereka sen sesen pun;
 • Omnivore - sebenarnya, bahan bakar pepejal boleh dibakar di dalam dapur dapur;
 • Reka bentuk yang mudah - jika kita melihat lukisan, kita tidak akan mendapati apa-apa yang rumit di dalamnya;
 • Kemungkinan memasak - untuk burzhujki ini dapur dilengkapi dengan hobs dengan penutup;
 • Kesederhanaan dalam operasi - di bawah keadaan kehadiran cerobong yang baik, burger akan berfungsi dengan kerap dan bukan chadya di semua premis.

Malangnya, pemanasan burzhuyka mempunyai kekurangannya:

 • Kecekapan rendah dapur - tanpa pemodenan yang betul, kebanyakan haba akan terbang ke dalam paip;
 • Bukan penampilan yang paling padat - walaupun sesetengah tukang membuat karya seni borjuasi paling dari borjuasi;
 • Suhu tinggi kes - ia penuh dengan luka bakar;
 • Beban besar bahan bakar - yang panjang tanur terus panas, tidak menuntut pembakaran tan api api, perlu untuk melakukan perubahan.

Walaupun terdapat beberapa kekurangan, hutan terbakar yang sederhana masih dalam permintaan di kalangan mereka yang memerlukan haba kerana tidak ada gas utama.

Bagaimana cara membuat tangan burzhuyk sendiri

Kompor burzhuyka dibuat dengan mudah mengejutkan. Pertama, anda perlu memutuskan apa bahan yang akan dibuat. Sediakan alat berikut:

Burzhuyka buatan sendiri boleh mempunyai penampilan yang paling rumit dan megah. Tunjukkan imaginasi anda dan dapat mendapatkan sesuatu yang unik, yang kedua di dunia tidak dapat dijumpai.

 • Bulgaria (mesin penggiling sudut);
 • Mesin kimpalan;
 • A nazhdachku dan fail untuk pemprosesan tepi logam;
 • Roulette untuk saiz mengukur;
 • Latihan yang kuat dan latihan yang sesuai.

Mari kita lihat cara memasak burzhuyk dengan pelepasan haba yang baik untuk kediaman musim panas atau garaj dari tong besi.

Burzhuyka tangan sendiri dari setong

Pilihan yang paling mudah ialah burzhuyka dari satu tong larutan besar (150-200 liter). Ia perlu ditambah dengan grates, pintu dan cerobong. Kami memulakan pembuatan dapur dari pembinaan asas tidak mudah terbakar yang boleh dipercayai. Pilihan yang terbaik adalah untuk meletakkan kerja keras kecil di mana laras itu sendiri akan berdiri. Ia akan mengambil masa beberapa hari untuk membuatnya. Selepas ini, kita teruskan kerja.

Di dinding depan dapur kami, burger harus memotong lubang segi empat tepat di bawah pintu pemuatan - menggunakan jigsaw untuk logam. Sekeping logam yang dihasilkan dan akan bertindak sebagai pintu - kami melampirkan kunci berputar, pemegang dan engsel padanya. Selepas itu, kami mengimpal bahagian kedua gelung ke tong. Di sebaliknya kita mengimpal gelung logam ke mana sembelit akan diletakkan.

Di bahagian bawah, anda perlu membuat asbak dengan satu lagi pintu. Di atasnya kami memperuntukkan 10-15% daripada jumlah keseluruhan. Pintu itu dibuat mengikut cara yang diterangkan di atas, tetapi ia sepatutnya - melalui abu itu dikikis, ia juga berfungsi sebagai asbak. Ketinggian optimum ialah 40-50 mm. Seterusnya, kami meneruskan pengeluaran grates:

 • Potong sampah atas tong;
 • Kami membuat parut dari kepingan paip logam (bulatan dengan slit panjang harus berubah);
 • Weld parit di dalam laras, antara pintu memuatkan dan pintu pan abu.

Satu bekas atau balang lama juga merupakan pilihan yang bagus. Menggunakannya, anda membebaskan diri daripada mengimpal pintu pembebanan.

Di tudung kami membuat lubang dengan diameter 100 mm, kami mengasah di sini sekeping kecil paip diameter yang sama - ini akan menjadi lubang cerobong. Kemudian kami mengimpal tudung kembali ke tempatnya. Kompor kami sudah siap, kami hanya perlu melampirkan cerobong ke sana dan kami boleh mula menguji - kami memuat kayu api dan cuba menyalakan api.

Kami telah membuat dengan anda sebuah dapur panjang yang terbakar dengan tangan kami sendiri - ia berbeza dalam ruang pembakaran yang luar biasa besar. Sila ambil perhatian bahawa di bahagian atas penutup, anda boleh membuat hob - diameternya ialah 100-150 mm. Daripada laras, anda boleh dengan mudah menggunakan silinder gas atau sekeping pipa diameter yang sesuai. Ingat bahawa turbin gas dari paip dan silinder perlu mempunyai diameter yang cukup besar (tidak kurang daripada 350-400 mm).

Dapur yang paling berkesan adalah pembakar pirolisis, selepas membakar sisa-sisa gas mudah terbakar dan memancarkan sejumlah besar haba, berbanding dengan relau lain. Tidak perlu berfikir bahawa ini akan menjadi agregat yang kompleks. Pembuatan jenis burger ini akan membawa anda 20 minit lebih banyak waktu daripada unit konvensional tanpa pirolisis. Mari lihat bagaimana ia dihasilkan.

Unit ini, dikimpal dari ketebalan logam lembaran dari 3 hingga 5 mm. Penggunaan besi nipis tidak masuk akal - dapur akan menjadi terlalu nipis, ia akan dibengkokkan dengan panas, dan pada akhirnya ia akan berkarat. Oleh itu, dapatkan keluli yang cukup tebal, jadi anda tidak perlu membuat dapur baru setiap musim pemanasan.

Kita perlu mengukir tujuh keping logam (ketebalan besi yang kita ada 3 mm):

Kelebihan utama menggunakan logam lembaran - anda boleh membuat burzhuyka apa-apa saiz dan kelantangan.

 • Dua keping saiz 450 × 450 mm adalah dinding sisi;
 • Empat keping saiz 450x250 mm adalah dinding depan, belakang, atas dan bawah;
 • Satu sekeping berukuran 440 x 240 mm - ini akan menjadi parut;
 • Dua keping saiz 244x350 mm akan menjadi partisi dalaman.

Oleh itu, kami akan mendapatkan ketuhar Loginova, yang mempunyai dua partisi dalaman untuk meningkatkan kecekapan. Sekatan yang sama akan bertanggungjawab untuk pirolisis.

Di dinding depan kami membuat dua pintu - mengikut arahan yang diterangkan di atas. Seterusnya kami mengusir semua kotak logam tanpa penutup atas. Peringkat seterusnya adalah pengeluaran parut. Untuk melakukan ini, kami mengambil lembaran logam dan membuatnya banyak lubang dengan diameter 10-15 mm. Kami membaiki parut pada ketinggian 80 mm dari bahagian bawah dapur. Seterusnya, kami mengimpang sekatan, meletakkannya pada ketinggian 60 dan 120 mm dari penutup atas.

Di permukaan belakang kita membuat sepasang lubang kecil dan mengimpal mereka ke dalam tiub logam tipis (diameter 10-15 mm). Mereka harus berada di atas septum yang lebih rendah, pergi ke dinding depan. Panjangnya kira-kira 150 mm - udara menengah akan disedut melalui mereka. Tiub dikimpal sebelum memasang septum kedua.

Sediakan penutup atas - memotongnya dengan diameter lubang 100 mm untuk cerobong. Sekiranya perlu, kami melengkapkan pembakar di atas kayu dengan dapur. Kami mengasah tudung ke dapur kami - semuanya sudah siap! Kini kami meletakkan dapur di tempatnya dan memulakan ujian. Dan ya, jangan lupa untuk melampirkan kaki itu atau pasangkannya pada asas yang tidak mudah terbakar (contohnya, bata).

Sekarang anda tahu bagaimana untuk membuat dapur dengan dapur supaya ia dapat memanaskan sebuah pondok, garaj atau bilik utiliti. Tetapi kita memerlukan relau untuk menjadi berkesan - ia akan memberikan tenaga maksimum, membakar minimum bahan bakar. Anda akan terkejut, tetapi kami telah mempertimbangkan satu pilihan peningkatan pilihan - unit pirolisis yang dibentangkan di atas adalah versi yang lebih baik. Keluarkan sekatan dari sana, dan anda akan mendapat dapur yang paling cetek-burzhujku.

Pilihan pipa untuk cerobong perlu didekati dengan perhatian khusus - paip yang terlalu nipis atau kurang dikimpal dengan cepat akan terbakar, yang akan mengakibatkan asap dari premis.

Meningkatkan kecekapan dapur akan membantu bukan sahaja pirolisis. Jika anda melihat lukisan burger, yang diberikan di atas (dari logam lembaran), anda akan melihat bahawa unit itu ditutup pada tiga sisi dengan kepingan logam. Mereka adalah 50 mm dari kes itu dan memainkan peranan perlindungan. Tetapi ini bukan semua - draf dibentuk di ruang dalaman, satu proses perolakan timbul. Terima kasih kepada ini, kecekapan peningkatan dapur-burzhuy.

Tahap pemodenan seterusnya ialah penciptaan selekoh cerobong. Masalahnya ialah melalui beliau sejumlah besar haba melarikan diri ke atmosfera. Dengan meningkatkan panjang cerobong dengan seksyen mendatar, kita boleh menggunakannya untuk memanaskan bilik. Kelemahan pendekatan ini adalah pemendapan jelaga pada bahagian mendatar.

Kompor di atas air adalah satu lagi ciptaan yang meningkatkan kecekapan pemanasan dan mengurangkan penggunaan bahan api. Kompor sedemikian terbakar dengan penambahan air. Di sini kita menggunakan penukar tertentu yang membelah wap air. Hasil daripada kerja-kerja di dalam ruang pembakaran, bentuk nyalaan suhu tinggi bersuara. Tidak mungkin pemodenan sedemikian akan dilakukan dengan tangan kita sendiri, tetapi pada masa akan datang ini mungkin menjadi mungkin.

Mini-burzhuyka tangan sendiri: di atas kayu dan bekerja

Pemilik bilik kecil tidak masuk akal untuk membelanjakan wang untuk pemanasan pusat atau membeli alat pemanas mahal. Penyelesaian masalah bagi orang tersebut boleh menjadi dandang mini pada kayu api. Ini adalah peranti kecil yang dipanaskan dengan bahan api pepejal dan menunjukkan pemindahan haba yang baik.

Peranti ini adalah sebuah oven kecil yang beroperasi di atas kayu. Kelebihan utamanya ialah pelesapan haba yang cepat. Oleh itu, pemanasan bilik berlaku dalam masa yang singkat. Mereka diperbuat daripada logam, kerana ia sejuk sejurus selepas pemberhentian pembakaran.

Burger kecil kelihatan agak kemas dan berfungsi dengan berkesan

Terdapat dandang jenis ini:

 • Mengikut jenis bahan: keluli tahan karat atau besi tuang.
 • Mengikut jenis pembinaan: dengan kehadiran hob, ketuhar.
 • Mengikut jenis bahan api: kayu, bahan api, gambut atau habuk papan.

Ia dapat berfungsi menggunakan bahan bakar yang dibelanjakan. Oleh kerana keserasian ekologi bahan bakar, ketuhar tidak akan mencemarkan persekitaran. Reka bentuk yang mudah tidak mewujudkan komplikasi dalam operasi. Adalah mungkin untuk menyesuaikan ketuhar kepada sebarang keperluan (pemanasan, memasak, pakaian pengeringan).

Petua: Gunakan pemanas dengan sangat berhati-hati, kerana terdapat risiko tinggi jatuh cinder dari luar.

Kami membuat mini-tongkang diri anda

Setelah mengumpul sendiri ketuhar anda, anda boleh secara murah dapat memanaskan mana-mana bilik kecil. Mini-burzhuyka dengan tangan mereka sendiri akan mudah. Ini memerlukan senarai alat tertentu:

 • tahap pembinaan, pita sentimeter;
 • pengimpal;
 • balgarka;
 • pahat;
 • logam lembaran untuk komponen komponen;
 • saluran cerobong;
 • setong (untuk model silinder);

Versi umum dandang, ialah kayu. Oleh kerana kecekapan tinggi, peranti ini sama rata memanaskan bilik sehingga kayu api terbakar. Berikut adalah arahan terperinci untuk memasang kompor kayu yang terbakar.

Contoh burgulet mudah dari setong atau silinder gas kosong

Tungku masa depan sepatutnya menjadi ruang dibahagikan kepada 2 petak. Yang lebih tinggi adalah untuk pembakaran bahan bakar, yang lebih rendah diperlukan untuk pengumpulan abu. Cawangan dipisahkan oleh grid. Produk siap mesti mempunyai 2 pintu, satu untuk kotak pemanasan, satu lagi untuk kuali abu. Di bahagian atas dapur dilengkapi dengan paip cawangan untuk penghapusan produk pembakaran. Berikut adalah beberapa pilihan untuk membuat burger. Kami menasihatkan anda untuk membaca secara terperinci di laman web kami tentang arahan di dapur yang terbakar panjang.

Kapasiti relau masa depan akan berdiri mendatar. Untuk melakukan ini, ambil silinder gas lama. Ini adalah pembakar mini yang hampir siap di atas kayu. Ia tidak perlu dibahagikan kepada 2 bahagian, sebaliknya, ruang abu boleh dikimpal dari bawah, yang akan menjimatkan jumlah kerja peranti. Seterusnya, potong tingkap relau.

Di dalam badan silinder, lubang digerudi, yang melalui bahan bakar akan memasuki pan abu.

Pintu atas dibeli secara berasingan dan memotong ke dalam lubang siap. Apabila petak abu dikimpal, kemungkinan untuk mula membuat pendukung untuk relau. Untuk tujuan ini, tiub logam dipasang ke bahagian bawah ruang oleh alat kimpalan. Panjang pipa dipilih secara individu. Sebaliknya, pembukaan dibuat untuk paip corong cerobong.

Kami menasihati anda untuk membaca artikel tentang burzhuyke dari cakera sendiri di laman web kami.

Apabila tidak terdapat ruang kosong yang mencukupi, anda boleh membina model menegak. Untuk membahagikan belon kepada 2 bahagian adalah wajib. Dinding dalaman silinder adalah pengikat dikimpal, mereka akan bergantung pada parut. Bahagian atas ditutup dengan lembaran keluli. Ia boleh berfungsi sebagai permukaan memasak.

Versi menegak dari mini-dapur mengambil sedikit ruang dan membolehkan anda memanaskan makanan

Nasihat: Jangan membuat bahagian bawah ruang relau logam nipis yang rendah. Ia dengan cepat akan menjadi tidak dapat digunakan. Pilihan yang ideal ialah penggunaan parit besi yang lama. Pembalut besi tuang sesuai sebagai plag, yang boleh menjadi tangki untuk pemanasan air.

Cerek dengan tudung adalah penutup yang baik

Sebagai cerobong, anda boleh mengimpal 90 derajat bengkok di belakang. Selebihnya cerobong dilampirkan padanya.

Varian dari tangki pada penerima di atas kayu

Penerima tangki sesuai untuk membuat oven. Pintu pemunggahan kayu api tidak boleh dilakukan. Di atas penutup menetas, yang mana akan dimuat kayu api. Ia dilengkapi dengan pemegang untuk kemudahan penggunaan. Lubang untuk abu dipotong di bawah. Kami menasihati anda untuk mempelajari secara terperinci skema borjuasi di atas kayu dan untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan yang menarik.

Ini adalah bagaimana tangki air kelihatan

Pilihan ini mudah untuk dihasilkan, tetapi perlu berhati-hati ketika menggunakannya. Kelemahan model ini adalah ketidaknyamanan membersihkan kuali abu. Tetapi untuk digunakan di garaj atau di kampung - ini adalah pilihan yang sangat baik.

Bahagian tangki dibahagikan dengan parit buatan sendiri, yang dapat dibuat bahkan dari penguatan

Sebagai pilihan, tangan kecil burzhuyka dibuat dari lembaran keluli. Berikut adalah lukisan dapur mudah dibuat daripada plat keluli siap. Angka itu mengandungi semua dimensi. Dua partition membenarkan untuk mengekstrak kecekapan maksimum dari bahan bakar, kerana kenyataan bahawa terima kasih kepada labirin di dalam ruang, produk pembakaran perlahan-lahan meninggalkannya. Kami juga mengesyorkan agar anda mengkaji lukisan smokehouse dengan tangan anda sendiri yang diperbuat daripada bata selain artikel ini.

Dengan bantuan logam lembaran, anda boleh memberikan apa-apa bentuk dan saiz dapur

Ketebalan lembaran logam hendaklah sekurang-kurangnya 4 mm. Grate boleh menjadi plat logam dengan lubang digerudi atau bahkan penguatan.

Kes ini boleh dibungkus dalam selongsong keluli 2 mm. Ini akan mengelakkan masalah berikut:

 • permukaan yang dipanaskan ketuhar tidak akan menyebabkan kebakaran atau kebakaran tidak sengaja;
 • jumlah radiasi inframerah akan berkurang beberapa kali;
 • lapisan udara di antara selongsong dan permukaan dapur, akan membolehkan ia memanaskan sama rata dan lebih baik untuk memanaskan bilik.

Model pada bahan api yang dibelanjakan

Bagaimana untuk membuat burger mini dengan tangan kita sendiri pada bahan bakar yang dibelanjakan, kini kita memikirkannya. Ia akan menjadi lebih sukar untuk memasang ketuhar seperti itu. Maruahnya adalah bahan bakar untuk itu hampir bebas. Unsur pemanasan di dalamnya adalah penyejatan minyak lama mendidih yang naik melalui paip.

A mini-dandang buatan sendiri di lombong kelihatan seperti ini

Strukturnya terdiri daripada dua tangki yang disambungkan oleh paip. Diameter paip hendaklah 100 mm, panjangnya 4 kali lebih besar. Dalam lubang paip paip ini digerudi yang seharusnya banyak. Ke tangki yang lebih rendah dikimpal antara kedudukan stabil semasa operasi. Tiub dengan lubang diperbaiki oleh kimpalan ke ruang bawah peranti, padanya, tangki atas dikimpal. Di teluk untuk mengisi minyak, adalah perlu untuk menggerudi lubang di mana tangki akan mengisi minyak.

Skim berlapis daripada relau kecil untuk bekerja untuk ciptaan sendiri

Penting: Oleh kerana sifat bahan bakar, dinding dalaman dewan akan segera diliputi oleh produk pembakaran minyak. Mereka perlu dibersihkan secara tetap, jika tidak prestasi peranti akan jatuh.

Untuk seperti burzhuyka panjang cerobong tidak boleh kurang daripada empat meter. Oleh kerana bahan api itu cecair, semua sambungan mestilah tertutup rapat. Ini adalah kesukaran untuk membuat relau pada minyak sisa.

Video: arahan untuk pembuatan mini barel

Kelemahan utama semua burzhuyok adalah bahaya kebakaran mereka. Tidak boleh menjadi objek mudah terbakar berhampiran perkakas. Dalam alat pemanasan, petrol, aseton dan bahan yang sama tidak boleh digunakan.

Lukisan sendiri Burzhuyka yang paling berkesan

Ia tidak mencukupi di mana filem tentang perang anda tidak akan melihat burzhuik dengan kayu bakar yang menyala, di mana askar berkumpul dan membincangkan sesuatu.

Bentuk mudah dalam bentuk laras, dipimpin keluar ke daun tingkap, lutut dan beberapa balak dapat dengan cepat dan berkesan memanaskan bahkan sebuah ruangan yang besar. Kenapa reka bentuk ini dipanggil burzhuyka, kekal dalam sejarah, tetapi hari ini ia juga sangat berharga popular. Di bawah anda dan saya akan memikirkan bagaimana untuk cepat membuat burger dengan tangan kita sendiri, menunjukkan model yang paling berkesan, serta melihat foto dan video model relau yang paling berjaya.

Kelebihan dan kekurangan menggunakan burzhuek

Dengan analogi dengan mana-mana peranti pemanasan lain, burzhujki juga berbeza dalam plus dan minus tertentu dalam kerja.

Dari sifat positif, kita boleh perhatikan yang berikut:

 • penggunaan pelbagai bahan api pepejal yang tidak terhad - kayu api, habuk papan, arang batu, kerepek, briket, pelet, gambut, dan sebagainya. Dalam sesetengah kes walaupun minyak enjin kitar semula digunakan sebagai bahan bakar;
 • kemungkinan membuat tangan sendiri burzhuyki (lihat lukisan di bawah), secara praktikal dari bahan yang diperbaiki;
 • Saiz padat oven, yang membolehkan anda meletakkan walaupun di dalam bilik kecil;
 • tidak perlu memasang cerobong, asas dan platform.

Ciri-ciri negatif termasuk:

 • keperluan perlindungan daripada terbakar dari objek pembakaran - arang, bunga api, dan sebagainya;
 • Pemanasan dinding dinding relau yang kuat dan pantas, yang meningkatkan risiko kecederaan kepada orang lain;
 • penggunaan bahan api yang besar - rasional untuk menggunakan ketuhar seperti hanya untuk pemanasan jangka pendek.

Reka bentuk relau relau

Strukturnya, burzhuyka adalah sebuah tangki segi empat tepat atau bujur yang dilengkapi dengan relau dengan pintu, panci abu dan lutut untuk pengekstrakan asap (analogi dengan cerobong asap).

Bahan pilihan ialah keluli tahan karat atau besi tuang. Babi-babi menerima apa-apa bahan api, tetapi pada masa yang sama ia berbeza dengan kelembutan - ia dilarang untuk menyejukkan perumahan turbocharger.

Pada skala perindustrian, burger berbeza dalam kategori berikut:

 • ketuhar dengan dapur;
 • pirolisis;
 • dilengkapi dengan selongsong panas yang mengecil.

Ciri utama burzhuyka adalah bahawa dalam kebanyakan kes ia dibuat dengan cara kraftangan, menggunakan untuk kotak logam, tin dan lain-lain bekas yang sesuai. Seterusnya, kami akan memberitahu dan menunjukkan cara membuat burzhujki tangan sendiri - lukisan, foto, video

Di antara mereka, relau berbeza dalam kategori berikut:

 • bahan pembuatan - besi tuang, keluli, bata;
 • fungsi - dengan permukaan memasak, penjana kaloriferous dan gas;
 • jenis bahan api - pepejal dan cecair.

Relau logam lembaran adalah pilihan tradisional, yang sepenuhnya mendedahkan ciri-ciri burzhuyki.

Foto 1 Dapur-burger klasik

 • lembaran logam 4 mm;
 • kelengkapan dengan diameter 10-15 mm untuk parut;
 • sudut;
 • paip (diameter mengikut skema);
 • Bulgaria;
 • kimpalan.

Video 1 Contoh membuat tangan burzhuyki yang indah

Potong bulgarian dari lembaran logam semua butiran badan mengikut lukisan

Photo 2 Memotong logam lembaran perumahan relau-burzhujki

Di dinding belakang dan sisi oleh kimpalan, kimpalan sudut, yang kemudian anda akan meletakkan parit dan satu lagi lembaran (dalam lukisan), yang perlu memegang bata.

Photo 3 Melihat logam belakang relau-burgulet

Meningkatkan masa membakar kayu api akan membantu memaratkan dengan betul. Jika ia bukan lembaran keluli pepejal, tetapi keluli tetulang (sehingga 15 cm diameter), bahan api yang membara itu sendiri akan menghisap udara yang diperlukan, dengan kos pembakaran ia akan menjadi lebih lengkap dan tahan lama.

Seterusnya, potong 2 pintu (untuk kuali api dan abu) dan letakkan pada engsel. Di bahagian atas, potong lubang untuk paip, di mana anda mengasah lengan dengan ketinggian 200 mm. Selepas itu, kimpalan ke lengan atau memakai paip, sudut lenturan yang 450.

Teknologi burzhuyki yang paling berkesan dipetik oleh V.Loginov. Sebagai bahan, lembaran logam digunakan, bar adalah kelengkapan, untuk menyambung bahagian - kimpalan panas, untuk memotong - pneumatik atau Bulgaria.

Photo 4 Burzhuyka yang paling berkesan, reka bentuk pereka V. Loginova

Untuk meningkatkan pemindahan haba, perlu menyediakan pekali rintangan tertentu bagi cerobong.

Cara menentukan diameter cerobong

Kirakan jumlah kebuk pembakaran (liter) yang berkaitan dengan diameter paip (mm) dalam nisbah 1: 2.7. Sebagai contoh, jika volum relau dibuat untuk gas relau, rintangan mestilah dibuat. Dari pengiraan kejuruteraan haba, jumlah kebuk pembakaran dalam liter mestilah 2.7 kali lebih kecil dalam segi berangka daripada garis pusat paip dalam milimeter. Sebagai contoh, jika volum relau adalah 70 liter, maka diameter paip akan menjadi 182 mm.

Yang kedua paling popular selepas bahan lembaran logam untuk pengeluaran burzhuyki muncul susu dapat. Ini mudah dijelaskan, kerana badan kedap udara hampir siap, dan segala-galanya boleh dilakukan dengan tangan anda sendiri secara literal dalam masa beberapa jam.

Gambar 5 Lukisan burger dapur dari susu boleh

 1. Anda meninju dengan pahat atau memotong celah bulan sabit di bawah leher. Inilah masa depan lopak
 2. Di bahagian bawah kanister, potong lubang untuk paip cawangan, di mana lengan akan dimasukkan dan cerobong akan dikenakan.
 3. Parut di burzhuyke seperti itu lebih baik dilakukan serpentin atau set tetulang, tetapi ia harus dimasukkan dengan teliti ke dalam kaleng, sehingga anda tidak perlu memotong lubang tambahan.
 4. Dimensi burzhuyki dari tin - dalam lukisan. Sudah selesai pembinaan harus diletakkan di atas kaki atau membuat pangkal bata.

Semakin lama cerobong itu, semakin sedikit kehilangan haba.

Bahan yang sangat baik adalah silinder gas, yang juga memastikan integriti struktur dan penggunaan yang selamat.

Gambar 6 Kompas ketuhar sketsa dari silinder gas

Bahan dan alat:

 • menghabiskan silinder gas;
 • lembaran logam 4 mm;
 • paip (diameter lihat di atas);
 • kelengkapan untuk set parut;
 • sudut;
 • pintu relau;
 • Bulgaria
 • kimpalan.
 1. Untuk bermula, ketatkan rim atas dengan paip dan potong di bahagian bawah balon dengan lubang berbentuk sabit di bawah senduk
 2. Di bahagian bawah silinder anda mengimpang paip di mana lengan akan dimasukkan dan cerobong dimasukkan.
 3. Parut di burzhuyke seperti itu lebih baik untuk melakukan set tetulang, dalam hal ini akan ada angkat udara alami dan bahan bakar akan terbakar hampir sepenuhnya.
 4. Dimensi turbo silinder - dalam foto. Sudah selesai pembinaan harus diletakkan di atas kaki atau membuat pangkal bata.

Video 2 Contoh pembuatan tangki petrol dari silinder gas di rumah

Burzhuyka mengalami pelbagai masa dan membuktikan bahawa ia adalah cara yang paling boleh dipercayai dan mudah untuk memanaskan bilik-bilik kecil. Walaupun kesederhanaan relatif reka bentuk, adalah perlu untuk memerhatikan perkadaran tertentu semasa pembuatannya untuk meningkatkan masa pembakaran penanda buku dan, dengan itu, kecekapan relau.

Foto borjuasi yang paling berkesan mengikut versi pembaca

Foto 7 Tangan sendiri burzhuyka sendiri

Photo 8 Versi garaj yang sangat baik untuk garaj

Foto 9 Tong setong logam yang dibuat oleh tangan sendiri selama 2 jam

Photo 10 Relau api gas dari silinder gas yang digunakan

Photo 11 Kompleks mengikut jenis "Bubafonya9quot;

Gambar 13 Skema burzhuiki pada minyak sisa (bekerja keluar)

Phoenix Sirius hanya bom. Dalam rejim potstil tersebar hingga 4 liter sejam. SS diterima dengan kubu itu.

 • 01/17/2018 »Alat buatan Phoenix - Narodny, Dream, Elegant, Mechanic dan lain-lain

  Saya memandu kali kedua ke Phoenix-elegan. Saya tidak faham mengapa penyulingan suhu tinggi seperti itu? Api.

 • 01.01.2018 »Bagaimana untuk melindungi dinding di apartmen dari dalam

  Dalam plat PIR, masuk akal, jika anda memerlukan sebuah rumah persendirian dengan cepat melampirkan penebat haba. Tidak berbau, tidak.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Hello. Setiap tahun peranti itu bertambah baik, luka kanak-kanak dihapuskan, kami menasihati.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Artikel yang berguna. Sekiranya anda ingin tahu pendapat saya, saya akan berkongsinya. Saya, juga, melakukan pembuatan rumah saya ,.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 3 = 4