Rumah bata kecil

Projek rumah dan kotej diperbuat daripada bata

Rumahnya adalah mimpi ramai penduduk bandar, dan rumah yang diperbuat daripada bata bererti kebolehpercayaan, kualiti dan ketahanan. Tanpa projek dan pelan untuk sebuah rumah, pembinaan tidak berguna untuk memulakan, oleh itu, syarikat pembinaan dan studio seni bina menawarkan rekabentuk rumah yang diperbuat daripada bata dalam lingkungan yang paling luas. Tetapi, walaupun pemaju tidak menyukai apa-apa projek perumahan yang biasa, anda boleh memesan pilihan individu di mana pakar mengambil kira semua kehendak pemaju, dan melaksanakannya dalam bentuk kertas dan elektronik.

Projek rumah bata 3-D elektronik

Apakah kelebihan dan kekurangan rumah batu bata

Rumah bata adalah varian tradisional bangunan sejak manusia telah mengenali tanah liat, dan kelebihannya terhadap bahan bangunan lain adalah jelas:

 1. Skala warna yang luas, yang dimasukkan dalam proses pembuatan batu dan menghadapi jenis batu bata, memungkinkan untuk membuat mana-mana luar rumah batu bata;
 2. Pelbagai saiz - dari produk tunggal, sesquial dan berganda kepada pelbagai kombinasi saiz standard;
 3. Bekerja dengan batu bata adalah mudah, dan untuk batu itu tidak memerlukan peralatan khas atau peralatan pembinaan. Untuk batu, hanya satu pekerja yang diperlukan;
 4. Kekuatan dan ketahanan batu bata bukan sahaja memberikan ketahanan perumahan, tetapi juga rintangan haba yang baik. Oleh itu, rumah bata biasa di semua wilayah Persekutuan Rusia;
 5. Clay - komponen utama campuran untuk membuat batu bata, dan keramahan alam sekitarnya tidak dipersoalkan. Aditif dan kekotoran dalam komposisi bata juga berasal semula jadi;
 6. Bata adalah muffler yang sangat baik. Oleh itu, reka bentuk rumah dan kotej dari bahan ini menyediakan pembinaan perumahan yang tenang dan selesa;
 7. Apabila tidak menggunakan jenama bata yang paling mahal, harga untuk membina rumah bata jauh lebih menarik daripada perumahan daripada bahan binaan moden.

Projek Rumah Brick Merah

Kekurangan rumah bata:

 1. Untuk rumah bata dengan baik terus panas, dindingnya harus cukup tebal. Di tengah Rusia ketebalan dinding batu bata - tidak kurang daripada 40 cm, jadi zon iklim utara hangat dinding rumah bata harus mempunyai ketebalan tidak kurang daripada 60 cm batu sebagai titik utama output haba -. Nampaknya "jambatan sejuk" pada sendi mortar. Juga, pekali pemindahan haba boleh dikurangkan dengan memanaskan fasad dan dinding lain rumah;
 2. Bata bata standard mempunyai saiz yang agak besar, dan penggunaan batu bata untuk menghadapi batu mahal;
 3. Kualiti bata bergantung kepada ketahanan kelembapan dinding kotej yang diperbuat daripada batu bata, dan apabila menggunakan tanah liat yang berkualiti rendah, kekuatan bata dikurangkan dengan kemungkinan kemusnahan produk tersebut. Oleh itu, apabila membeli banyak batu bata batu, anda perlu menyemak semua dokumen dan sijil yang disertakan, termasuk jenama simen, yang ditambah kepada campuran batu bata. Ia juga perlu untuk menjelaskan kehadiran bahan tambah organik dan bahan plastik di dalam bahan itu, memandangkan kelebihannya menyebabkan kemunculan tinggi di permukaan dinding;
 4. Kaedah-kaedah untuk pengangkutan batu bata termasuk pelaksanaan peraturan mandatori: peletakan silang harus diganti dengan melintang;
 5. Nilai standard penyerapan air bata adalah 10%, jadi bilangan kitaran pembekuan dan pencairan, di mana bata mengekalkan kekuatan yang dinyatakan, akan berkurang dari masa ke masa.

Projek rumah di ArchiCAD

Brick membuat teknologi berbeza antara satu sama lain, oleh itu ciri-cirinya boleh berbeza, bergantung kepada kaedah pengeluaran. Koefisien kehilangan haba bergantung pada keliangan, dan berbeza dalam julat 0.43-0.95 W / mK. Parameter ini lebih rendah, semakin panas rumah itu. GOST 7025-91 dan 530-2012 mengawal pekali penyerapan air, yang mesti diperhatikan dalam ≤ 8%.

Projek-projek khas rumah bata dan fungsi standard mereka

Bukan sahaja semua ciri teknikal dan operasi perumahan masa depan bergantung kepada projek yang dipilih dengan tepat dan pembangunannya yang tepat, tetapi juga jumlah anggaran pembinaan, dan karenanya beban belanjawan keluarga. Selalunya, pemaju memilih projek tipikal, kerana mereka menyediakan semua fungsi asas untuk menyewa penyewa. Tetapi anda juga boleh memesan projek reka bentuk individu, yang akan mengambil kira keinginan khas pelanggan. Projek ini merupakan dokumen yang rumit, dan lebih baik untuk memerintahkannya daripada para profesional, tetapi untuk ini perlu mempelajari ciri-ciri plot untuk bangunan, dan untuk menentukan ciri seni bina rumah di mana keluarga itu akan hidup.

1

Projek visual dari rumah dua tingkat dalam perancang rumah IKEA

Ini adalah bilangan bilik dan bangunan luar, kehadiran satu atau lebih bilik mandi dan tandas, bilik rehat dan kajian, kehadiran beranda, teres, loteng, garaj dan hozpostroek lain dan bilangan tingkat rumah.

Projek tipikal rumah satu tingkat dan dua tingkat

Berapa banyak lantai terdapat di dalam rumah, bergantung terutamanya kepada bilangan ahli keluarga, tetapi tidak semestinya. Sumber kewangan dan saiz plot memainkan peranan penting. Susun atur rumah di satu tingkat kerana piawaian bangunan yang sedia ada diiktiraf dengan selesa, dan oleh itu lebih banyak permintaan. Oleh itu, adalah bernilai meneroka ciri reka bentuk rumah perseorangan tunggal dengan saiz yang berbeza.

Rumah saiz 6 x 9 meter - penyelesaiannya adalah standard dan standard. Apa-apa reka bentuk dalaman dan luaran berulang kali dipukul dalam ribuan projek standard. Projek asas ini boleh berkembang secara berterusan ekoran sambungan dan pembangunan semula dalaman. Butir-butir asas susun atur biasa - ruang tamu, dewan atau beranda, yang boleh ditukar menjadi teres, bilik mandi (berasingan atau digabungkan dengan bilik mandi), dapur dan ruang makan, ruang tamu, dua atau tiga bilik tidur - bergantung kepada bilangan tingkat bangunan dan ketinggian tingkat dua, serba lengkap dari attics.

Projek satu tingkat khas 6 x 9 m

Projek sebuah rumah persendirian yang berukuran 8 x 10 meter dibuat dalam bentuk segi empat tepat, mempunyai lantai bawah tanah (lantai bawah tanah), di bawah loteng terdapat ruang siling percuma dan bumbung rumah yang tinggi. Biasanya loteng di rumah itu membawa beban ekonomi atau bertujuan untuk mengatur ruang intim (bilik tidur dan kajian), membebaskan ruang lantai pertama untuk dapur, kawasan rehat dan penerimaan tetamu. Menurut projek itu, rumah itu dilengkapi bilik mandi gabungan, ruang tamu, dapur dan teres, ruang tamu, dan bilik tidur di tingkat dua, yang membawa kepada tangga spiral. Projek sedemikian biasanya dipilih oleh keluarga kecil.

Projek satu tingkat 8 x 10 m

Rumah 9 x 9 meter boleh mengambil keluarga sepenuhnya. Projek ini menyediakan beberapa bilik tidur, termasuk untuk tetamu, dilengkapi dengan bilik utiliti dan utiliti. Projek rumah bata termasuk: dapur, tambour, bilik dandang, bilik mandi bersama, dewan dan ruang tamu, lima bilik tidur dan bilik almari pakaian yang agak luas.

Rumah satu tingkat 9 x 9 m

Dalam reka bentuk rumah dua tingkat yang berukuran 10 x 10 meter, semuanya disediakan untuk keluarga yang sangat besar. Setiap bilik mempunyai beban sendiri berfungsi, dan keseluruhan projek itu dikemukakan: yang besar dan dewan kecil, dua bilik mandi pada bilangan tingkat, dua bilik persalinan, bilik dapur-makan, empat bilik tidur, ruang depan dengan bilik dandang bersebelahan, ruang tamu dan dua tangga - satu di tingkat dua, yang kedua - di ruangan bawah tanah.

Projek rumah dua tingkat 10 x 10 m

Projek rumah besar negara dengan saiz 12 x 12 meter, tanpa ruang bawah tanah dan loteng. Sangat selesa dan berfikir secara fungsional untuk keluarga yang besar. Kehadiran pelbagai premis menyediakan ruang bagi penerbangan idea seni bina dan reka bentuk. Rumah itu dibahagikan kepada zon, salah satu yang secara tradisinya diberikan untuk bilik utiliti - dapur, bilik mandi, ruang tamu, lorong atau dewan, ruang untuk rehat atau penerimaan tetamu. Zon kedua adalah untuk ruang peribadi untuk semua ahli keluarga.

Visualisasi projek rumah satu tingkat 12 x 12 m

Apabila menyediakan apa-apa projek di rumah, ia tidak akan berguna untuk mengetahui beberapa ciri pilihan:

 1. Adalah disyorkan untuk memulakan perancangan rumah hanya selepas membeli plot dan pengagihan semula belanjawan keluarga untuk pembinaan dan susunan perumahan;
 2. Bagi keluarga 3-4 orang, 120-150 m 2 daripada jumlah kawasan adalah cukup;
 3. Apabila merancang rumah, pertimbangkan ergonomik susun atur - koridor yang tidak diperlukan tidak diperlukan, bilik mandi dan bilik mandi disyorkan untuk mempunyai nombor, dan sebagainya;
 4. Kompor ini diletakkan di sebelah dapur atau ruang makan, dan dapur - di sebelah ruang tamu;
 5. Projek ini harus menyediakan penempatan peralatan rumah dan perabot.

Pada plot kecil, lebih baik untuk membina rumah bata di dua atau tiga tingkat. Walaupun rumah satu tingkat dianggap sejuk pada musim panas dan hangat di musim sejuk, di rumah bertingkat rendah dengan dinding bata, anda juga boleh mencapai kesan yang sama dengan membuat penebatan lantai dan bumbung.

Rumah bata dua tingkat - projek individu

Projek-projek khas rumah negara atau kotej pada dasarnya mempunyai satu set standard kemudahan dan kemudahan yang boleh diperluaskan dengan menempah reka bentuk mengikut keutamaan individu. Kos penyusunan bergantung pada kawasan rumah, dari bahan binaan, lokasi tapak, dan bahkan ketersediaan jalan masuk ke rumah. Setiap projek yang dibangunkan mesti mempunyai pasport dengan data pada setiap bilik.

Projek tipikal rumah dua tingkat

Pelan rumah, disusun mengikut projek yang disediakan dengan baik, mengambil kira setiap detail, memudahkan kediaman masa depan keluarga. Projek ini tidak hanya menggambarkan tata letak bilik dan susun atur, tetapi juga tata letak komunikasi. penempatan perabot dan peralatan.

Kotej cantik yang diperbuat daripada bata: 60 gambar idea

Dalam galeri foto, imej kotej bata moden yang dibuat dalam gaya yang berbeza dipilih. Antara idea-idea yang indah untuk reka bentuk facades pasti akan menjadi reka bentuk rumah negara impian anda!

Kotej kecil: keselesaan maksimum di ruang terkurung

Rumah berukuran kecil adalah optimum untuk kawasan pinggir bandar kecil atau kediaman sementara. Reka bentuk mereka sangat berfungsi: di luar bangunan mereka kelihatan jauh lebih kecil daripada yang sebenarnya, tetapi kawasan dalaman membolehkan anda meletakkan semua yang anda perlukan.

Sesuai untuk cuti musim panas

Bentuk gaya Tudor yang ketat

Cantik semangat England lama

Penyelesaian yang tidak masuk akal untuk rumah percutian

Kotej satu tingkat: idea bergaya untuk kawasan besar

Rumah satu tingkat rumah harmoni menyatu dengan landskap sekitarnya dan tidak merosakkan pemandangan yang indah dengan dinding yang terlalu tinggi. Reka bentuk boleh menjadi apa-apa: dari gaya di bawah rumah dongeng hingga ke manor yang luas dalam gaya moden.

Gingerbread House of Multicolored Bricks

Shady sejuk pada hari yang panas

Kotej terang dengan dua pintu masuk

Rumah hutan dengan perapian

Kotej dua tingkat: semakin tinggi

Pembinaan lantai dua bukan sahaja menjimatkan kawasan berguna di tapak, tetapi juga mengurangkan kos membina rumah negara. Kotej yang luas sering dilengkapi dengan garaj terbina dalam, teres terbuka atau balkoni yang anggun.

Teres besar untuk pesta musim panas

Rumah padat untuk keluarga besar

Pendekatan konservatif ke rumah negara

Balkoni mewah untuk pencinta udara segar

Cottages dengan garaj: pendekatan praktikal untuk pembinaan

Garasi, bersepadu di dalam fasad rumah, tidak merosakkan rupa kampung. Peminat penyelesaian padat akan menyukai idea itu dengan kawasan letak kereta yang berasingan.

Garaj luas untuk kereta status

Garaj yang berasingan dengan pintu besar

Bahagian Luar Sunny dengan tiga garaj

Penyelesaian yang bergaya dengan akses mudah

Cottage dengan kolam renang: untuk berehat dan bersantai

Kolam renang, terletak di luar rumah, meningkatkan ciri spesiesnya berkali-kali, tetapi memerlukan penjagaan yang berterusan. Projek dengan takungan tertutup lebih praktikal - kolam renang seperti itu boleh digunakan pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Kolam tertutup di teres

Penyelesaian ringkas untuk sebuah rumah dengan kolam renang

Kolam mewah dengan hiasan batu

Minimalisme dalam manifestasi terbaiknya

Cottages dengan loteng: kosong ekonomi

Idea dengan lantai mansard tidak kehilangan kaitannya. Dalam struktur bangunan, anda boleh melengkapkan bilik tidur, belajar atau perpustakaan.

Maksimum penggunaan ruang

Mansard dengan bumbung luar biasa

Loteng terang dengan tingkap besar

Manisard sempit dengan balkoni laconic

Cottages dengan tingkap bay: ruang zon yang optimum

Unjuran Erkerny menyelaraskan rupa fasad dan memperbaiki pencahayaan pedalaman. Unsur-unsur seni bina seperti ini boleh dilampirkan ke satu tingkat atau ke seluruh dinding pondok.

Tingkap bay klasik

Tingkap bay luar biasa di dua tingkat

Kombinasi bentuk dan warna harmonis

Rumah besar yang terang dengan dua tingkap bay

Cottage dengan teres: untuk hari cerah dan bukan sahaja

Teres memberikan keistimewaan khas ke rumah negara dan memberi peluang untuk mengagumi pandangan yang indah. Apabila merancang kotej, perlu mengambil kira ciri-ciri iklim: pilihan terbuka sesuai untuk bangunan dengan kehidupan bermusim, teres berkilat boleh digunakan sepanjang tahun.

Ruang terbuka dengan penamat batu

Teres yang selesa untuk malam yang tenang

Teres berlapis dalam gaya Victorian

Cottages dengan ondules bumbung: penyelesaian ekonomi dan berkesan

Bumbung ondulin dan onduville terdapat dalam banyak projek kotej negara moden. Bahan ini digabungkan dengan pelbagai gaya dan membolehkan anda mempercepat proses pemasangan.

Kayap pukal

Ondulin hijau sesuai dengan sempurna ke dalam warna bata klasik

Mansard, jubin Onduville

Gabungan gabungan cahaya bata dengan bumbung ceri

Cottage yang diperbuat daripada batu bata merah: klasik abadi

Fasad bata merah kelihatan sama baik dengan kotej kecil dan estet negara luas. Warna universal sesuai untuk merealisasikan sebarang idea reka bentuk.

Bata merah klasik dalam kombinasi dengan batu

Rumah selesa dengan tingkap besar

Kotej miniatur dalam warna merah dan putih

Kemewahan hidup negara yang baik

Cottages diperbuat daripada bata putih: pilihan untuk setiap rasa

Warna putih tulen atau tua secara visual meningkatkan saiz rumah, menjadikan fasadnya lebih jelas. Unsur hiasan akan berlebihan - reka bentuk laconic baik dalam dirinya sendiri.

Classics - bata putih tua

Berteknologi tinggi gaya ruang

Rumah negara untuk keluarga besar

Cottages diperbuat daripada bata kuning: cuaca cerah sepanjang tahun

Semit hangat mewujudkan suasana keselesaan rumah dan kesenangan. Projek apa sahaja yang anda pilih, kotej bata kuning akan menjadi tempat di mana seseorang sentiasa mahu kembali.

Kombinasi warna hangat yang harmonis

Rumah negara dalam gaya klasik

Kotej cerah dengan bumbung jerami

Rumah yang selesa dikelilingi oleh alam semula jadi

Cottages diperbuat daripada batu bata: tiada sempadan untuk imaginasi

Cantik, bergaya, berhadapan dengan batu bata kelihatan menguntungkan dalam reka bentuk kotej yang selesa, rumah negara dengan loteng dan rumah dua tingkat. Ia sesuai dengan sempurna dengan onduline dan bumbung fleksibel onduville.

Semua warna merah

Kombinasi batu hiasan dan bata yang hebat

Penggayaan di bawah batu

Hiasan bergaya batu bata berwarna-warni

Cottages diperbuat daripada batu gading

Gading adalah kompromi halus antara putih terang dan kuning hangat. Fasad cerah bertindak solo atau berfungsi sebagai latar belakang yang indah untuk reka bentuk asal.

Pastel shades dan hiasan minimal

Rumah luas dengan pemandangan laut

Kotej terang dengan bidai tradisional

Kotej negara tradisional

Masonry Bavaria adalah reka bentuk win-win, menonjolkan bangunan dan menjadikannya dikenali. Palet batu bata yang luas membolehkan anda memilih skema warna untuk sebarang projek.

Rumah yang terang dengan dua garaj

Bumbung bersih ekologi secara idealnya digabungkan dengan batu Bavaria

Fasad rumah ladang rumah

Kotej sederhana dengan garaj yang dipasang

Rumah bata kecil

Di zaman kita, sukar untuk mencari seseorang yang tidak bermimpi memiliki rumah persendirian. Kadangkala wilayah atau kekurangan kewangan tidak membenarkan untuk membina sebuah pondok luas yang luas. Kemudian pilihan yang sangat baik ialah pendirian rumah bata kecil dengan tata letak yang selesa dan tahap keselesaan yang tinggi. Rumah pangsa bata terkenal dengan ketahanan dan sifat penjimatan panas yang sangat baik.

Sebagai peraturan, pendirian rumah kecil yang diperbuat daripada batu bata tidak memerlukan suntikan kewangan yang besar. Bilangan lantai hanya bergantung kepada keinginan pelanggan. Rumah-rumah bata telah membuktikan diri mereka untuk sepanjang masa kewujudan mereka. Mereka dibezakan oleh kekuatan tinggi dan kebolehpercayaan mereka. Sebelum memulakan pembinaan, adalah perlu untuk membangunkan sebuah projek untuk rumah masa depan, dengan mengambil kira susunan sistem sokongan kehidupan komunikar dan lain-lain (gas, air, elektrik, kumbahan, dan sebagainya). Pembinaan rumah bata kecil adalah proses yang susah payah, memerlukan rawatan yang sewajarnya. Jika anda ingin merealisasikan idea anda sendiri, maka anda hanya perlu membiasakan diri dengan asas-asas peraturan bangunan.

Terima kasih kepada ketersediaan sejumlah besar projek siap sedia, anda boleh dengan mudah memilih yang paling sesuai dengan keperluan anda dan sesuai dengan wilayah tapak. Ciri-ciri landskap boleh digunakan dengan selamat untuk mewujudkan keselesaan tambahan. Pemilihan bahan binaan perlu dilakukan dengan mengambil kira keadaan iklim yang sesuai dengan kawasan kediaman. Jika di musim sejuk tidak ada frosts yang berpanjangan, maka ia adalah selamat untuk mengabaikan bahan pemanasan tambahan. Ini juga terpakai untuk bumbung. Kelebihan utama menggunakan batu bata dalam membina rumah:

 • kekuatan tinggi bahan;
 • tahap rintangan fros yang tinggi;
 • sifat tahan api yang cemerlang;
 • ketahanan;
 • fleksibiliti membolehkan untuk memberikan pelbagai bentuk fasad;
 • estetika.

Berdasarkan projek yang dipilih, reka bentuk dalaman dan luaran rumah bergantung. Sebelum membina rumah bata kecil, pertimbangkan penyelesaian kos rendah. Sebagai contoh, anda ingin membina sebuah rumah dua tingkat yang selesa. Susun atur mempunyai bentuk segiempat tepat. Ruang tamu adalah 145.9 m2, dan jumlah kawasannya ialah 161 m2. Oleh kerana kekurangan lantai bawah tanah, pembinaan rumah sedemikian adalah mungkin di darat dengan paras air bawah tanah yang tinggi. Ciri-ciri projek:

 • pangkalan bangunan adalah asas konkrit bertetulang;
 • dinding bata;
 • lantai konkrit bertetulang monolitik;
 • kehadiran loteng;
 • bumbung ditutupi dengan kayap bituminous;
 • fasad selesai dengan plaster hiasan;
 • kehadiran teres dan balkoni.

Rumah ini direka untuk keluarga kecil 3-5 orang. Susunan lantai pertama termasuk dapur kecil, dewan dan ruang tamu. Terdapat juga bilik teknikal (bilik dandang). Di tingkat dua terdapat empat bilik tidur, sebuah dewan dan bilik mandi. Lokasi selesa semua bilik menambah suasana keselesaan di rumah. Skim gaya dan warna fasad bergantung pada pilihan anda. Reka bentuk dalaman boleh dipinjam dari gambar projek yang telah siap dan memilih yang paling sesuai.

Untuk membina rumah bata kecil adalah penyelesaian yang sangat baik untuk hidup keluarga muda. Kehadiran banyak katil, membolehkan anda dengan mudah mengatur untuk tetamu malam. Ruang tamu yang luas berfungsi sebagai sejenis kawasan rehat di mana anda boleh bersenang-senang dengan keluarga dan teman rapat anda.

Tambah komen Balas balasan

Jika teater bermula dengan lorong, maka mana-mana rumah dengan dewan. Tetapi malangnya banyak pangsapuri yang dirampas dari premis utilitarian ini, yang ...

Siling regangan hari ini agak tajam untuk perbincangan antara pereka profesional. Sebahagian daripada mereka percaya bahawa ini ...

Dapur kecil (kurang daripada 6 meter persegi) - ini agak biasa di pangsapuri bandar. Dan untuk menjadikan hidup anda lebih selesa ...

Tempat tidur adalah pilihan yang optimum untuk kawasan perumahan kecil, terutama untuk bilik kecil kanak-kanak, di mana dua kanak-kanak ...

Populariti rumah dan pondok persendirian dua tingkat, termasuk kayu, disebabkan, pertama sekali, oleh fakta bahawa mereka mempunyai peningkatan kediaman ...

Untuk mengeluarkan partition antara ruang tamu dan bilik bersebelahan bukan masalah yang sukar. Tetapi kemudian buat satu ruang yang selesa dan ergonomik - ...

Pendiangan telah lama berhenti untuk melaksanakan semata-mata peranan cara pemanasan tempat tinggal, beralih secara beransur-ansur ke dalam unsur-unsur hiasan dalaman. Dan sememangnya, ketika ...

Seperti di pasaran domestik, dan di Eropah, nilai hartanah berada pada tahap yang cukup tinggi, yang secara semulajadi membawa kepada pertumbuhan ...

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

93 − = 92