Rumah projektor

Projektor yang mana untuk memilih untuk teater rumah

Memilih projektor untuk teater rumah, pembeli sedar bahawa mereka memerlukan peranti multimedia yang lebih baik, tetapi tidak selalu memahami kerumitan ciri-cirinya. Sekarang banyak model syarikat terkemuka di dunia yang diwakili di pasaran domestik Rusia: Sony, Epson, Optoma, BenQ dan lain-lain, jadi memilih projektor yang baik dan bukan analog dari perhimpunan Cina tidak begitu mudah.

Projektor untuk teater rumah muncul di pasaran domestik baru-baru ini, tetapi dengan serta-merta mendapat populariti di kalangan bahagian pembeli yang terjamin. Dari masa ke masa, pengeluaran produk-produk ini meningkat, ada model bajet yang muncul, yang dinikmati dengan kepuasan oleh wakil-wakil dari pelbagai lapisan masyarakat. Seperti mana-mana peralatan lain, projektor mempunyai kelebihan mereka melalui televisyen dan tidak tanpa kelemahan.

 • nisbah nisbah skrin pepenjuru dan projektor;
 • Kit ini mengambil lebih sedikit ruang daripada TV dengan pepenjuru yang sama.
 • penyediaan premis perlu;
 • skrin dibeli secara berasingan, jika dari alat kawalan jauh (alat jauh), maka pada harga projektor anggaran;
 • kesan bunyi dari sistem penyejukan;
 • Penggantian lampu berkala diperlukan jika projektor bukan kategori yang diketuai (LED).

Bagaimana untuk memilih projektor untuk teater rumah dan pada masa yang sama untuk mendapatkan peranti yang benar-benar dipercayai dan berkualiti tinggi? Pakar mengatakan - anda boleh menonton filem pada sebarang jenis peranti sedemikian, semuanya bergantung pada pilihan peribadi anda. Antara model yang digunakan untuk demonstrasi panggung wayang di rumah, adalah mungkin untuk memperuntukkan tiga jenis proyektor filem yang kondusif:

 1. Pusat untuk hiburan «semuanya dalam satu botol"Yang termasuk projektor itu sendiri, pemain, sistem pembesar suara. Peranti sedemikian mempunyai kelebihan utama - pemasangan dan operasi mudah. Ia cukup untuk menyambungkan peranti ke induk, bersetuju dengan lokasi skrin, dan anda boleh menikmati tontonan. Kelemahan utama adalah ciri-ciri lemah sistem speaker terbina dalam.
 2. Produk pawagam tingkat masuk adalah projektor teater rumah yang dilengkapi dengan matriks dengan resolusi sehingga 1280x720 (800). Pengilang merujuk kepada model hiburan: Epson EH-TW450, BenQ W1070. Produk ini mempunyai nisbah kualiti imej yang baik untuk nilai, jadi pakar mengesyorkan pembelian mereka kepada pelbagai orang.
 3. Peranti unjuran kelas tinggi untuk rumah itu Full HD dengan resolusi 1080 piksel (1920x1080). Jenis ini termasuk Sony VPL-VW350ES, BenQ W3000 dan lain-lain. Produk multimedia ini menyediakan unjuran mana-mana format maklumat yang datang dari pelbagai sumber: kamera video, PC, penala TV, konsol permainan.

Projektor juga dibahagikan mengikut cara cahaya pas dari lampu ke micromirror (DLP) dan kristal cecair (LCD). Kelebihan yang pertama termasuk kontras yang sangat tinggi dan pengagihan seragam gamut warna di seluruh kawasan skrin, manakala yang kedua - ketiadaan kesan pelangi dan kecekapan yang tinggi pada penggunaan kuasa yang lebih rendah.

Pada pembelian adalah perlu, selain kos, untuk memberi perhatian kepada parameter tersebut:

 1. Fluks bercahaya mestilah dalam lingkungan 1000-2000 Lm. Imej ini kelihatan jelas di dalam ruangan yang diterangi, dan tidak perlu melihat mod pemendapan separa atau penuh.
 2. Had kontras - dari 1000: 1 hingga 2000: 1. Jika angka ini lebih rendah, maka adegan gelap dalam filem itu akan hampir tidak dapat dibezakan.
 3. Tahap kebisingan sistem penyejukan. Pilihan terbaik ialah membeli produk dengan tahap bunyi yang rendah, yang tidak akan didengar di belakang kesan bunyi dari demonstrasi filem itu;
 4. Unjuran gamma warna. Ia dikawal secara bebas, tetapi harus diingat bahawa semua warna harus semula jadi.

Selain itu, kehidupan lampu. Sebagai peraturan, parameter ini bergantung kepada keamatan operasi peranti: jika anda menonton filem setiap hari selama 1.5 jam, maka lampu akan berlangsung dari 3.5 hingga 7 tahun.

Menurut statistik, pengguna menukar lampu sekali, maka projektor itu sendiri harus diganti dengan model yang lebih sempurna.

1

Sumber pencahayaan LED digunakan di mana-mana sahaja. Terdapat projektor kuasa rendah jenis yang diketuai. Pengeluar utama projektor filem moden memastikan bahawa produk baru akan dijual. Di dalamnya, bukannya lampu pijar, sistem diod warna akan digunakan dengan hayat perkhidmatan sehingga 30,000 jam, iaitu sebelum akhir hayat projektor itu sendiri.

Menggantikan lampu unjuran usang dengan LED di peringkat semasa pembangunan keupayaan teknikal tidak sukar, tetapi hanya projektor DLP sesuai untuk bekerja dengan sumber cahaya yang dipimpin.

Firma terkemuka menggunakan LED bersama dengan matriks jenis LCoS, yang juga bekerja pada prinsip refleksi cahaya. Jurutera mereka memberi jaminan kepada kami bahawa tidak lama lagi fajar teknologi ini akan datang.

Fungsi projektor masa depan

Gunakan sekurang-kurangnya tiga dioda: merah, hijau dan biru, tambah kuning, biru, supaya warna rendition mempunyai warna yang lebih tepu. Dalam produk yang diketuai tidak ada roda cahaya - satu electroscheme dipasang yang tidak dapat dipindah mengalihkan diod lampu latar ke mata, akibatnya, anda melihat imej warna cerah pada skrin.

 1. Berat dan dimensi. LED + DLP dibenarkan untuk mengatur semua komponen sedekat mungkin dan untuk membuat miniatur, tidak lebih daripada kotak dari CD-ROM, projektor.
 2. Penggunaan Kuasa: diketuai menggunakan 10 kali kurang daripada lampu dan boleh berjalan pada kuasa bateri.
 3. Hayat perkhidmatan. Lampu tidak melebihi 3000, LED - 20 ribu jam tanpa mengurangkan kecerahan.

Kelemahan hanya satu perkara: contoh terbaik projektor jenis yang dipimpin mempunyai aliran cahaya hanya beberapa ratus lumen. Ini hanya mencukupi untuk mencipta imej-imej kecil di dalam bilik yang sedikit gelap.

Sebagai contoh, proyektor LED kecil BenQ Joybee GP1 boleh membuat saiz imej dari 38.1 hingga 203.2 cm diagonal dengan nisbah aspek 4: 3, 16: 9. Beratnya ialah 640 g, terdapat pembesar suara terbina dalam, penyambung D-Sub dan port USB untuk pemacu luaran.

Terangkan secara ringkas perkembangan terbaru syarikat dari Jepun Epson, yang merupakan terkenal pelbagai kumpulan Seiko Group, yang menghasilkan pencetak laser, pengimbas, PC, penala dan elektronik moden yang lain.

Teknologi berasaskan projektor modul laser Daripada lampu klasik, ia membolehkan anda menghasilkan kualiti yang menawan anda dengan warna semula jadi dan kejelasan imej. Malah adegan paling gelap akan kelihatan dengan sempurna, terima kasih kepada kawalan kontras berkelajuan tinggi.

Projektor sememangnya tidak memerlukan penyelenggaraan teknikal, hayat perkhidmatan modul ini adalah 30 ribu jam.

Apakah yang perlu menjadi jarak antara projektor dan skrin?

Untuk produk standard, 2.5 hingga 4 m diperlukan, supaya imej itu terfokus dengan jelas, tetapi jarak ini tidak boleh diterima untuk semua bilik. Dalam kes ini adalah perlu untuk membeli alat tumpuan pendek, yang sempurna menghantar imej pada jarak 1.5-2 m.

Perhatikan produk yang boleh mengubah panjang fokus sistem optik terbina dalam. Cukup pasang mesin, dan buat tetapan yang diperlukan.

Projektor sedemikian mempunyai satu ciri: lebih jauh dari permukaan yang mana imej diproyeksikan, lebih besar setiap piksel diperuntukkan dan, dengan itu, keseluruhan imej keseluruhannya.

Untuk harga pilihan yang paling berdaya maju untuk ruang tamu - ini adalah BenQ W1070 + dengan kualiti imej yang sangat baik untuk 98 ribu Rubles, yang menjadi lambang syarikat Taiwan BenQ .. Lampu dengan kecerahan 2000 lm membolehkan anda menonton filem tanpa pemadaman, pengembangan maksimum mungkin, imej 3D. Pada jarak 2.5 m imej dengan pepenjuru 100 inci (2.54 m), di samping itu terdapat kejutan lain yang menyenangkan: berfungsi secara wayarles menerima video menggunakan modul dengan pelbagai 30 meter.

Model ini merupakan ciri utama BenQ, di pameran, dia memenangi banyak anugerah dan anugerah berprestij. Dalam penilaian antarabangsa disenaraikan di kalangan pemimpin.

Bagi pembeli yang lebih makmur, terdapat BenQ W6000 dengan harga sehingga 128 ribu rubel, dengan satu bungkusan kacamata 3d. Ciri-ciri perbandingan dua model ini diberikan dalam jadual:

Syarikat BenQ menduduki 50% daripada pasaran produk-produk unjuran dunia, walaupun percubaan pesaing berterusan untuk memulihkan produknya dalam pelbagai cara. Keutamaan pembeli masih berada di sisi syarikat dari Taiwan, dan keupayaan kualiti dan teknikal produser terus berkembang dengan mantap. Jabatan Kejuruteraan BenQ menggunakan nanoteknologi dan sentiasa menyimpan tangan pada nadi.

Tempat kedua selepas projektor adalah betul-betul peranti ini, tanpa mana terdapat panggung wayang. Skrin boleh dibeli di pendirian dalam bentuk tripod. Tetapi pakar menawarkan penyelesaian yang terbaik: untuk membeli pilihan penggantungan yang murah dan membaikinya di siling. Ini adalah penjimatan ruang sebenar.

Apabila membeli, penting untuk diingat bahawa pakar Cina telah menyalin semua skrin. Oleh itu, minta sijil dari penjual.

Apabila memilih skrin untuk projektor, perhatian khusus harus dibayar kepada bahan: keutamaan diberikan kepada produk dengan lapisan matte-putih atau kain kelabu muda. Mereka membolehkan penonton dan peralatan projek lebih bebas.

Pilih tempat untuk memasang peranti

Projektor diperolehi, skrin dipilih, ia tetap untuk menguruskannya dengan betul. Terdapat banyak kegunaan: peranti dipasang di atas meja kopi, meja tepi katil yang tinggi, atau dipasang pada pendakap khas ke siling.

Perlu diingat bahawa kemudahan penyelenggaraan dan aksesibiliti lampu ramalan untuk penggantian selanjutnya.

Rumah teater projektor biasa, dipimpin atau laser yang direka untuk memberikan keselesaan dan tontonan mudah filem dan video yang berbeza, jadi ia perlu bekerja dengan tenang, mempunyai ciri-ciri yang sangat baik dalam kecerahan, resolusi, dan pembiakan warna. Sebelum anda pergi ke kedai, lihat penarafan projektor terbaik pada ulasan pengguna - anda mungkin menyukai salah satu model teratas ini.

Bagaimana untuk memilih teater rumah terbaik 2017. Sepuluh model yang paling popular, keterangan dan ciri mereka. Parameter teknis yang penting, serta kelebihan dan kekurangan peralatan.

Ulasan: projektor untuk teater rumah. Penerangan, ciri dan nasihat mengenai pilihan

Bagi para peminat melawat pawagam tradisional, pengeluar peralatan reka bentuk moden memberikan peluang untuk melibatkan diri dalam suasana filem tanpa meninggalkan rumah. Perbandingan kesan ucapan tidak pergi, tetapi, sebagai pengalaman pengguna, peranti padat juga dapat memberikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Benar, anda boleh bergantung pada hasil yang baik dari sesi filem rumah sahaja jika anda menggunakan peralatan berkualiti tinggi. Pengilang tidak mengehadkan pilihan pengguna, yang menawarkan semua perkembangan teknologi baru. Ciri-ciri utama dan ulasan projektor untuk teater rumah akan membantu anda membuat keputusan yang tepat apabila membeli.

Ciri-ciri model untuk teater rumah

Pada mulanya, projektor direka bentuk untuk digunakan di bilik besar, seperti dewan, sekolah dan institusi lain. Dan hingga hari ini, pelantikan ini terus memindahkan model ke arah pembangunan, mencadangkan satu bahagian dari segi penggunaan. Jadi terdapat peranti untuk digunakan di persidangan perniagaan, dalam proses latihan, dan lain-lain. Ciri-ciri model sedemikian adalah keupayaan untuk bekerja dengan pencahayaan buatan. Sebaliknya, peranti untuk kegunaan rumah dirancang untuk menonton filem dengan lampu mati. Untuk tahap tertentu, nuansa ini memudahkan pengeluar menghasilkan projektor rumah. Bagaimana untuk memilih model sedemikian? Antara kriteria utama yang perlu diberi perhatian ialah penyambungan, kecerahan, fokus dan parameter peranti lain, menentukan fungsinya dan kualiti kerja.

Sebagai peraturan, projektor tidak dilengkapi dengan cara untuk "membaca 9raquo; maklumat daripada media langsung. Ini membezakan peranti sedemikian dari perakam video biasa dan pemain DVD. Dalam kes ini, komputer, komputer riba, telefon dan pemain DVD yang sama boleh bertindak sebagai sumber. Perkara utama adalah untuk menyediakan kemungkinan sambungan. Kebanyakan model menggunakan penyambung untuk isyarat digital, walaupun, cukup aneh, terdapat juga saluran analog. Yang terakhir ini termasuk input komposit, format S-Video, BNC dan VGA. Tetapi lebih kerap terdapat penyambung digital yang lebih moden HDMI, DVI dan DispalyPort. Seperti yang ditunjukkan oleh ulasan, projektor bagi teater rumah dengan HDMI menyediakan picture9raquo yang terbaik;. Di samping itu, peralatan moden lebih bersedia untuk berinteraksi dengan pelabuhan tersebut, tanpa memerlukan penyesuai. Benar, orang tidak dapat membantu mengingati input analog, yang mungkin masih diperlukan semasa bekerja dengan pemain dari abad yang lalu.

Ini adalah salah satu yang paling penting, tetapi pada masa yang sama, hampir tidak dapat dilihat dengan pilihan awam. Hakikatnya, ciri ini tidak ditunjukkan dalam penanda, kerana ia sebahagian besarnya dipengaruhi oleh faktor tidak langsung yang terjadi dalam proses menonton filem. Walau bagaimanapun, apabila membeli, anda boleh memberi perhatian kepada nilai fluks cahaya, yang diukur dalam lumens (Lm) dan menentukan kuasa cahaya. Ia tidak boleh dikatakan bahawa kecerahan secara langsung bergantung padanya, namun kuasa cahaya boleh menjejaskan keseimbangan dalam mod rendering warna. Oleh itu, pilihan projektor untuk teater rumah berkenaan dengan kecerahan harus dilakukan, dipandu oleh nilai-nilai lumen. Jadi, jika pepenjuru adalah 130 inci, maka kita boleh mengambil pilihan untuk 1 500 lm. Ini akan cukup untuk menonton filem dalam gelap. Untuk format 80-inci adalah berbaloi untuk menyediakan pilihan untuk 600 lm. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa kecerahan yang berlebihan juga tidak masuk ke dalam, jadi "dalam simpanan" untuk menyimpan nilai-nilainya tidak masuk akal. Walaupun, jika sesi dirancang dengan cahaya, anda harus bergantung pada petunjuk 3-4000 Lm. Nilai-nilai sedemikian, biasanya digunakan dalam model projektor pejabat.

Dalam spesifikasi parameter ini juga tidak ditentukan. Sebenarnya, dalam beberapa kes sukar untuk ditentukan, dan dalam keadaan pencahayaan, kontras tidak menjejaskan kualiti sama sekali, kerana pencahayaan berlaku secara semulajadi. Walau bagaimanapun, kadang-kadang anda boleh mencari nilai-nilai tertentu dalam perihalan model. Sebagai contoh, projektor untuk teater rumah BenQ sering mengandungi nisbah 1,000: 1 dalam spesifikasi. Tetapi ini tidak bermakna bahawa pengguna boleh mengharapkan untuk menerima gambaran yang besar dan terperinci "picture9raquo;.

Satu-satunya perkara yang boleh dianggarkan oleh pengguna yang tidak berpengalaman dalam parameter ini ialah kehadiran diafragma automatik. Pada dasarnya, fungsi ini memberikan kawalan optimum ke atas keseimbangan kecerahan. Dalam amalan, ini dinyatakan dalam penguatan atau penindasan warna tertentu untuk menyiarkan warna yang lebih baik. Malangnya, pilihan ini hanya penting dalam "memproses 9raquo; Adegan gelap, di mana tiada objek tepu dalam warna. Kaedah pembetulan kontras dipanggil dinamik. Tidak seperti nilai-nilai kontras langsung, kehadiran fungsi ini benar-benar patut diberi perhatian. Seperti yang dibuktikan oleh ulasan, projektor bagi teater rumah dengan apertur automatik mengatasi dengan baik dengan tugasnya jika tiada lampu.

Dalam kes kuasa menyelesaikan, semuanya jelas. Semakin tinggi, imej yang lebih terperinci dan pada umumnya lebih baik. Walau bagaimanapun, masih perlu untuk berfikir terlebih dahulu melalui tugas-tugas yang mesti diselesaikan oleh projektor, kerana format ini sesuai untuk sesetengah kes dan kurang berkesan pada orang lain. Sebagai contoh, untuk filem dalam Full HD, anda memerlukan model yang sesuai yang menyokong format ini 1&209times;1080. Jika tiada permintaan khusus untuk kualiti, maka anda boleh menyimpan dengan memilih model dengan format WXGA - dalam hal ini resolusinya ialah 1280 × 800. Tetapi projektor terbaik untuk teater rumah masih mempunyai resolusi yang lebih tinggi - sebagai contoh, format 4K semakin popular. Resolusi maksimum yang dibenarkan oleh teknologi ini ialah 40&69times;2160. Untuk menonton video dari pemain DVD akan cukup dan format SVGA, yang memancarkan imej dengan resolusi 800 × 600. Dengan cara ini, ini adalah format yang optimum, jika ia juga dirancang untuk menggunakan peranti untuk persembahan.

Setiap projektor mempunyai ciri seperti nisbah unjuran. Ini adalah parameter yang menunjukkan nisbah lebar skrin ke jarak dari itu ke projektor. Model fokus panjang mempunyai resolusi unjuran yang tinggi. Sebagai contoh, nisbah 2: 1 akan memberikan gambar dengan lebar 2 meter, yang mudah dilihat pada jarak 4 meter. Oleh itu, adalah perlu untuk membandingkan kemudahan bilik dan resolusi unjuran optimum. Tetapi dengan kehadiran dinding panjang tidaklah semestinya untuk mengambil model fokus panjang. Mereka tidak menjamin kualiti imej - sekurang-kurangnya, inilah ulasan yang dikatakan. Projektor untuk teater rumah boleh menjadi tumpuan pendek. Khususnya, sesetengah pengeluar merujuk kepada peranti kumpulan ini dalam format 0.55: 1. Tetapi tidak ada standard yang jelas, jadi anda boleh memasukkan nisbah 1.5: 1 di sini. Dengan cara ini, pilihan model tumpuan pendek tidak selalunya disebabkan kekurangan ruang yang mencukupi di dalam bilik. Sebagai contoh, untuk mengelakkan penutupan cahaya, kadang-kadang projektor fokus ultra-pendek boleh didapati, yang boleh diletakkan berhampiran skrin pada jarak 15-20 cm.

Gelombang populariti teknologi 3D tidak dapat memintas teknik reka bentuk. Terdapat beberapa format yang berbeza yang memberikan kesan sepasang stereo. Sebagai contoh, pengeluar menggunakan konfigurasi "bersebelahan 9raquo; dan "top-bottom9raquo;. Jika anda merancang untuk bekerja dengan Blu-ray dalam 3D, anda harus menyediakan kehadiran antara muka HDMI di dalam peranti, manakala versi minimum penyambung untuk tujuan tersebut ialah 1.4. Projektor 3D HD moden juga termasuk penggunaan gelas khas. Tetapi ini bukanlah aksesori biasa untuk melihat imej tiga dimensi, tetapi peranti yang dibangunkan berdasarkan penapis polarisasi. Dalam kompleks dengan projektor 3D, kaca mata tidak murah, tetapi kesan visual yang disebabkan oleh mereka sangat dipertingkatkan.

Mungkin ini adalah pilihan yang paling mudah, di mana semua orang boleh bergantung pada citarasa mereka sendiri, walaupun ciri-ciri teknikal dan ciri-ciri reka bentuknya. Saya harus mengatakan bahawa ia adalah peranti rumah yang mempunyai reka bentuk yang paling halus dan cantik. Terdapat pilihan dengan bentuk geometri yang betul, banyak peranti dengan badan yang diselaraskan - perkara utama adalah bahawa projektor adalah harmoni dengan pedalaman. Satu-satunya batasan dalam hal ini boleh disebabkan oleh saiz. Seperti yang dikatakan tinjauan, projektor bagi teater rumah dengan dimensi kecil memerlukan pendekatan yang halus dalam pengendalian. Tetapi terdapat kelemahan jelas dan untuk model besar - peranti sedemikian tidak boleh dibeli jika anda merancang untuk mengambil peranti dengan anda pada perjalanan yang kerap.

Model-model syarikat ini sering dimasukkan dalam penarafan projektor terbaik. Ini difasilitasi oleh fungsi mereka dan pengenalan penyelesaian teknologi baru. Pengguna mencatat kecerahan yang baik, keupayaan untuk bekerja dalam semua format moden, termasuk Full HD. Juga dalam barisan pengeluar, anda boleh mencari peranti yang cukup baik yang menyokong imej tiga dimensi. Tetapi terdapat juga kelemahan yang projektor untuk panggung wayang Benq mempunyai hampir semua segmen. Contohnya, pengguna sering mengadu tentang penebat bunyi yang rendah dan bunyi. Bagaimanapun, barisan itu mempunyai pelbagai pilihan dengan parameter operasi yang berbeza, jadi mana-mana projektor akan mencari projektor terbaik dari Benq.

Antara pakar dalam segmen ini, Epson dikenali sebagai trendsetter dan pengilang peranti berteknologi tinggi. Satu lagi perkara adalah bahawa pengguna yang luas sedang berurusan dengan model-model tahap yang berbeza, yang dicirikan bukan sahaja oleh kebaikan, tetapi juga oleh kekurangan. Jika kita bercakap tentang aspek positif, maka projektor untuk teater rumah Epson dalam hampir semua versi memberikan gambaran yang berkualiti. Pemiliknya menggambarkannya sebagai sihat dan tepu. Dengan cara ini, berkenaan dengan kontras, produk jenama ini dianggap sebagai pilihan terbaik.

Walau bagaimanapun, semua merit gambar sekali lagi dibayangi oleh bunyi lemah. Juga, dalam sesetengah model, bunyi didengar dari peranti - contohnya, penebat bunyi pada 30 dB menjadikan dirinya tidak terasa dengan cara yang terbaik. Di samping itu, terdapat model Epson yang tinggi dalam segmen pertengahan - sehingga 70-80 ribu rubel. Benar, terdapat projektor bajet untuk teater rumah, yang harga berbeza antara 20-30000. Tetapi peranti sedemikian tidak mendedahkan semua kelebihan teknologi peralatan untuk menonton filem.

Produk jenama ini juga dikritik kerana kosnya yang tinggi, tetapi dalam kes ini ia benar-benar membenarkan dirinya sendiri. Ia adalah pemaju Sony hari ini menawarkan resolusi skrin lebar tertinggi. Pemilik mencatatkan kesucian imej, kecerahan dan kedalaman kontras. Kesan ini disediakan oleh projektor untuk teater rumah, harga yang melebihi 200 ribu rubel. Pengguna teknologi ini menekankan bahawa ia hampir tidak mempunyai kelemahan, yang diperhatikan oleh pesaing. Iaitu, proyektor tidak berisik, mereka memberikan bunyi berkualiti tinggi, dan semua ini - menentang latar belakang gambar yang sempurna.

Apabila mengenali ciri-ciri dan kehalusan pilihan projektor, ramai akan bertanya: Bukankah lebih mudah untuk membeli TV dengan skrin besar? Lebih-lebih lagi, pada harga kedua-dua pilihan adalah lebih kurang setanding. Tetapi semuanya terletak pada skrin besar - dalam inci perbandingan tidak akan memihak kepada TV, dan ini adalah kelebihan utama dalam proses menonton filem itu. Dan ini bukan lagi keseronokan yang menyediakan projektor 3D untuk teater rumah dengan format yang luas. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, jurang dalam harga akan agak mengagumkan. Terdapat kelebihan lain untuk projektor, antaranya dimensi padat dan ketegangan mata minimum. Dan jika ada pemikiran untuk pergi ke negara dan di sana untuk mengatur filem? Sudah tentu, peranti padat juga bermanfaat dalam praktikal. Tetapi dalam mana-mana ia adalah penting untuk menyediakan untuk semua nuansa eksploitasi, supaya pembelian itu menjustifikasikan harapan.

Memilih projektor yang terbaik untuk rumah anda

Bagaimana untuk memilih projektor untuk rumah - kita akan faham ini dengan melihat ciri-ciri, fungsi, perbezaan dalam teknologi unjuran, cip lain. Tetapi kerana semua perkara ini dinyatakan dalam bentuk wang, maka kita mulakan dengan kategori kewangan.

Tidak masuk akal untuk membandingkan harga asing untuk projektor (dan pasaran untuk mereka) dengan kami (kami akan membeli sesuatu di sini). Dan kami akan memilih projektor rumah dengan dompetnya (dan bukan oleh dompet wakil EU).

Bagaimanakah tawaran harga berubah apabila dompet dikentalkan?

Walaupun angka dalam keluarga ini (kira-kira seribu dolar AS) projektor dengan resolusi Penuh HD (lebih terperinci di bawah), kelemahan peralatan tersebut (dari segi kecerahan dan kontras) datang daripada menggunakan teknologi satu matriks dalam pembentukan imej.

Sebagai langkah awal (tiga ribu cu) untuk segmen extrastuminal ($ 10,000 dan ke atas), kelas projektor ini secara semulajadi tidak mempunyai kelemahan jelas, ia dikurniakan kontras yang mencukupi, kecerahan dan penambahan fungsi.

Dalam peranti itu, sebagai tambahan kepada mengenakan kombinasi kontras dan kecerahan, dilaksanakan terkini (kerana dan dorogushchie) teknologi unjuran (UltraHD, Blu-ray, standard HDMI, standard HDCP maju, mengekalkan HDR, warna ruang BT.2020).

Dalam julat yang luas ia memegang pendapat yang kuat bahawa projektor terbaik untuk rumah (sredneobychnogo) menjadi format nilai terbaik dan Full HD yang dikeluarkan oleh teknologi moden adalah pada tahap kira-kira dua ribu dolar.

Ia tidak dikecualikan bahawa pilihan projektor yang berharga kurang daripada lapan ratus dolar AS dengan resolusi pixel WXGA akan menjadi sempurna untuk anda.

Logik harga piawai berjalan lancar jika carian untuk projektor dikaitkan dengan arah khas permohonannya. Ini adalah projektor untuk permainan, subminiature atau dengan fokus yang singkat.

Prinsip utama ialah dengan peningkatan kos projektor, prestasi, kecerahan aliran cahaya, kemudahan pelarasan skrin, satu set pilihan yang tersedia, pemindahan warna dan teknologi unjuran yang terpakai dilipatgandakan.

Untuk memilih projektor yang tepat dengan semua nuansa, terutama jika ia disertai dengan keinginan yang tidak terkawal untuk menjimatkan wang, jawapan kepada soalan-soalan tersebut akan membantu:

 • Dengan peningkatan kecerahan, harga produk akan berkembang - sama ada terdapat sebab untuk membayar lebih banyak untuk berlebihan.
 • Sama ada perlu membayar fungsi yang tidak perlu atau tidak begitu penting.
 • Akankah kualiti warna perlawanan pencahayaan premis? Sekali lagi, mengapa membayar apa yang masih belum dituntut.
 • Di mana teknologi untuk menghentikan pemilihan (1-DLP, LCoS, 3-DLP, dll) - ini adalah yang paling sukar.

Mari kita lalui sifat-sifat dan teknologi lain dengan lebih terperinci, kerana mereka akan menentukan nilai pilihan anda.

Menggambarkan kecerahan projektor, mereka mengatakan bahawa ia dinyatakan dalam "kuasa balok cahaya yang dipancarkan olehnya."

Jadi pertimbangkan kerana kecerahan dari sumber cahaya tertentu akan berbeza pada skrin yang berbeza di kawasan tersebut. Unit untuk mengukur kecerahan fluks cahaya adalah lumen (Lm), dan nilai kecerahan berbeza untuk model yang berbeza dalam had 2700-20000 Lm.

Perhatian yang berasingan patutlah hakikat bahawa apabila menyesuaikan ketepatan perpindahan warna (tanpa kehilangan sebahagian daripada spektrum), kecerahan hilang dengan jelas, dan sebaliknya.

Daripada hubungan berkadar antara kualiti penghantaran palet warna dan kecerahan, perlu memahami perbezaan dalam mod pemakanan imej projektor.

Dalam kes itu, sebagai contoh, trohrezhimnogo kaedah operasi - terang (3000 lm), satu persembahan (2500 lumen) dan benar (tepat) (1500 lm), penonton boleh diterima untuk dipaparkan di mod sebenar berhenti pilihan projektor dengan luminance lima belas ratus lumen, tetapi tidak dalam tiga ribu.

Kecerahan dalam pencahayaan tidak langsung

Untuk memastikan keterlihatan gambar di bawah lampu luaran, fluks cahaya projektor mestilah, dengan kecerahannya, mengganggu ("keterlaluan") cahaya latar sedemikian.

Dalam persekitaran pencahayaan yang tinggi dan skrin yang mengagumkan, kualiti penghantaran gamut warna hilang dan kecerahan yang tak tergoyahkan dinilai. Dan semakin kuat kuasa ini, semakin tinggi biaya dan, mungkin, sebagai tambahan kepada kecerahan yang tinggi, bayaran tersebut akan termasuk sejumlah fungsi tambahan yang mencirikan peranti mahal.

Dengan intensiti cahaya berkurangan, fluks bercahaya (kecerahan) menjadi berlebihan. Tetapi kualiti penghantaran dan kontras warna berada di barisan hadapan.

Apabila penuh, ketiadaan lampu di luar sendiri aliran projektor begitu besar dengan pemulihan pada permukaan dinding ringan dan siling putih membuat silau pada skrin - walaupun mengecat semula atau drape gelap akan mempunyai pengaruh yang tegas kepada keputusan yang positif (walaupun sarung hitam peranti, tidak seperti putih ).

Di bawah keadaan yang ideal, di ruang tontonan untuk kontras yang tinggi, fluks cahaya (kecerahan) cukup kuat, secara purata, sekitar 700-800 lumen. Untuk ruang tamu atau ruang tamu, dengan ciri kurang diterima, - kecerahan terbesar adalah kira-kira 2000 lm.

Apabila memilih projektor untuk nilai kecerahan, mengharapkan kenaikan dua kali ganda dalam salah satu dimensi linear skrin memerlukan peningkatan empat kali ganda dalam kuasa fluks cahaya. Peranti sedemikian akan berada dalam kategori nilai lain.

Untuk projektor, tidak mungkin untuk menunjukkan dalam pasport nilai kecerahan sebenar. Lagipun, dia tidak mempunyai kawasan skrin.

Tetapi jika anda tahu nilai cahaya yang dipancarkan olehnya, maka dengan jadual dari firma StewartFilmscreen anda boleh mengetahui skrin pepenjuru yang optimum untuknya.

Nilai-nilai dalam jadual adalah relatif terhadap pelapisan matt. Apabila menggunakan skrin dengan faktor keuntungan luminans, faktor-faktor ini perlu didarabkan oleh pekali penguatan.

Baru-baru ini, pengeluar mencadangkan standard kecerahan baru (secara aktif diseret oleh Epson) untuk perbandingan dengan pelanggan sifat-sifat projektor. Nama yang dicadangkan adalah kecerahan warna.

Penjelasan intipati mereka bermula dengan hakikat bahawa daya maksimum ditentukan oleh aliran kecerahan projektor kepada putih. Sebaliknya, kecerahan putih kecerahan warna hijau, merah dan biru yang mengarang ia.

Akibatnya, maks. fluks cahaya (kecerahan) = kecerahan warna putih = jumlah kecerahan hijau. + kecerahan penuh merah. + kecerahan penuh syn.

(dengan cara, hitam = min hijau + min merah + min syn).

Walau bagaimanapun, menyedari bahawa penunjuk sedemikian penting bagi pembeli, pengeluar telah menjadi tidak adil untuk menaksir kecerahan keseluruhan, meningkatkan kecerahan warna putih.

Gambar di bawah menunjukkan bagaimana dua unit dengan nilai kecerahan tunggal dalam warna putih berbeza dengan warna.

Pada ketika ini, kita mendekati perbezaan dalam prinsip-prinsip teknologi unjuran.

Segera mengatakan bahawa dari jenis ramalan teknologi yang benar-benar terkemuka kini tidak dibuat. Setiap teknologi mempunyai merit sendiri dan pengeluar sentiasa berusaha untuk mengurangkan kelemahan yang wujud.

Ini termasuk projektor pertama, yang muncul pada tahun tujuh puluhan abad yang lalu. Teknologi pembiakan di dalamnya adalah berdasarkan kepada penggunaan CRT. Bagi seseorang, ia akan menjadi menakjubkan, tetapi mereka masih dibuat (dan ia adalah seseorang yang anda perlukan!).

CRT memberikan resolusi tinggi, tetapi tidak mempunyai kecerahan tinggi. Berat mereka diukur dalam berpuluh kilogram, dan kos berpuluh-puluh ribu ringgit.

Memaparkan Kristal Cecair (LCD)

Pendekatan lain untuk teknologi merealisasikan idea itu adalah berkaitan dengan paparan kristal cecair.

Pada mulanya mereka mempunyai pelbagai lapisan menggunakan teknologi TFT. Secara ringkas, ini adalah pameran konvensional yang hanya berfungsi pada sinar X.

Pada masa ini, Epson mengeluarkan projektor menggunakan tiga paparan (bukannya satu) pada asas polisilikilik. Terima kasih kepada silikon tepu palet warna yang dikekalkan dan operasi jangka panjang dipastikan dengan kesan termal yang berterusan.

Sejak akhir abad yang lalu dalam era unjuran teknologi pemprosesan digital. Salah satunya (teknologi DLP) didasarkan pada penggunaan cip (atau cip), yang terdiri daripada ratusan ribu micromirrors, masing-masing adalah piksel.

mentol projektor cahaya yang sempurna cermin melalui roda warna, dibahagikan dengan berwarna (warna asas) segmen. Oleh itu, cahaya masuk akan dicelup dengan cara tertentu. Warna warna dibentuk pada saat piksel dihidupkan.

Imej pada skrin (gambar) menggunakan teknologi DLP ternyata jauh lebih kualitatif (lebih tepu) berbanding dengan saluran pencernaan kerana:

 • jarak yang lebih kecil antara cermin;
 • kerja cermin pada refleksi, dan bukan pada lumen;
 • ketiadaan praktikal kehilangan cahaya.

Seperti yang anda lihat dari prinsip teknologi ini, warna-warna yang dipaparkan secara berurutan. Visi kita tidak dapat dilihat kerana kelajuan putaran roda berkelajuan tinggi (sekitar sepuluh ribu revolusi per minit). Tetapi kadang-kadang ini disebabkan oleh penampilan di sempadan yang berbeza objek bergerak pelangi pelangi (contoh pada video).

Pengeluar mendapati jalan keluar dari situasi ini dengan menggunakan lebih banyak segmen di roda dan melukisnya dalam warna tambahan (selain yang asas).

Dalam projektor DLP LED sebagai sumber cahaya, bukan lampu digunakan, tetapi LED merah, biru dan hijau. Bekerja dalam urutan tertentu, mereka membentuk warna dengan cara biasa.

Oleh kerana penggunaan kuasa yang rendah, terdapat projektor DLP yang berjalan pada kuasa bateri, dan kerana kekurangan roda tidak ada batasan terhadap kelajuan perubahan warna dan tidak ada alasan untuk penampilan pelangi.

Tiada roda dalam projektor DLP tiga-matriks, di mana bukannya tiga cip-cip bagi setiap warna asas dan optik yang sangat rumit diselesaikan. Walau bagaimanapun, harga mereka bermula pada sepuluh ribu dolar, dan satu salinan untuk teater rumah akan mencurahkan lima belas atau dua puluh.

Mengenai harga dengan pengeluar DLP-projektor teknologi lain sukar untuk bertarung. Lebih-lebih lagi, kerana mereka menggunakan cip syarikat TexasInstruments (USA), pengiklanan peranti ini menduduki lima puluh peratus daripada pasaran.

Kenyataan pengiklanan yang teknologi itu memimpin tidak benar.

Dalam projektor ini, cahaya dari sumber ditapis (kepada yang asas) kerana ia melalui cermin. Daripada setiap daripada mereka salah satu daripada warna asas yang ditapis diberi makan kepada matriks berasingan.

Matriks sendiri adalah kisi. Di dalamnya, bar adalah saluran untuk mengawal, dan jurang adalah piksel. Hasil daripada pembukaan / penutupan (penuh atau separa), aliran cahaya terbentuk, menyeberang ke prisma, di mana imej akhirnya terbentuk dari semua warna dan menyentuh skrin. Oleh itu, gambar di atasnya dibentuk sudah berkumpul bersama (penuh warna).

Keburukan teknologi ini boleh kontur objek menyimpang (dalam kes kehalusan mencukupi matriks tetapan - "peralihan kanta"), kekurangan "hitam" (walaupun dalam tahun-tahun kebelakangan ini ia mencapai perbandingan dengan DLP), matriks burnout (burnout polarizer matriks biru) dan kesan kekisi.

Tidak seperti 3LCD, teknologi LcoS tidak membenarkan pantulan fluks cahaya dengan membuka atau menutup semikonduktor reflektif (substrat) kristal.

Dalam substrat ini ia dikawal, dan kecekapan berguna semikonduktor, yang mencapai 93 peratus, tidak termasuk penampilan struktur grid pada skrin.

Dalam bahagian singa daripada projektor LCOS (atau sebaliknya D-ILA), kami menggunakan matriks dengan resolusi SXGA (1365x1024). Fluks bercahaya di dalamnya mempunyai kuasa dari satu hingga tujuh ribu ANSI-lm. Harga tinggi mereka disebabkan oleh kos lampu yang tinggi.

Singkatnya, teknologi DLP, yang berada di hadapan dalam kontras ("hitam"), sentiasa berfungsi untuk mengetatkan kecerahan, 3LCD - ke arah yang bertentangan.

Jika pembeli bersedia untuk meninggalkan kategori bajet, maka dia mempunyai peluang untuk memilih projektor untuk rumah dengan sumber cahaya semikonduktor (laser, dioda pemancar cahaya, dan sebagainya).

Apabila memasuki tahap harga purata, pembeli akan dapat menggunakan teknologi 3LCD C2 Fine dari Epson atau teknologi 3LCD BrightEra dari Sony. Di samping itu, kontras dalam projektor yang diperoleh akan meningkat.

Peningkatan harga akan datang akan membawa pembeli ke dunia LCoS (SXRD, D-ILA, Refleksif 3LCD), serta DLP tiga matriks.

Memandangkan kontras, ia difahami sebagai nisbah hitam ke putih. Dan ini pula adalah akibat biasa projektor yang menghantar gambar dan melihatnya di dalam bilik tertentu.

Di sisi lain, ia dapat dinilai oleh kualiti paparan barang tetap (papan catur) atau objek yang bergerak.

Di samping itu, ia adalah penting untuk mengetahui bahawa projektor terbina dalam secara automatik ditala diafragma direka untuk menepukan hitam berkecai tomnotsvetnyh, sebahagiannya menyekat pancaran cahaya dari sumber.

Kerja iris auto sangat ditunjukkan oleh perubahan kecerahan yang mendadak. Kadang-kadang warna kelihatan terasa berubah.

Dari semua ini ada soalan yang munasabah - apakah arti penunjuk kontras, yang ditunjukkan dalam pasport (terutama bagi pengguna yang tidak berpengalaman)?

Perangkap terletak pada tetapan gamma yang dipanggil.

Ini adalah kriteria bagi peranti untuk memberikan kecerahan yang bersesuaian. Lagipun, jika tidak dibenarkan, objek gelap akan digabungkan dengan yang hitam. Oleh itu, terdapat keperluan untuk menyesuaikan gamma untuk keperluan tontonan yang berbeza.

Secara idealnya, projektor harus menggunakan tetapan ini, dengan sempurna mencerminkan warna yang diperlukan, jadi untuk bercakap, disediakan oleh artis (artis itu adalah anda).

Angka ini menunjukkan skala standard dan rendah

Secara umum, untuk menilai kontras projektor, sudah disediakan oleh kesimpulan pakar, yang adalah seperti berikut:

 • Pencahayaan dewan mempengaruhi perbezaan.
 • Angka ini tidak menjejaskan keterlihatan paparan teks dengan pencahayaan tambahan.
 • Paparan warna tidak bergantung pada kontras.
 • Kekuatan fluks cahaya meningkatkan kontras (iaitu, kelebihan kecerahan di bawah keadaan tertentu boleh menggantikan kekurangan kontras).
 • Diisytiharkan oleh pengeluar nisbah kontras hanya boleh digunakan untuk bilik yang diterangi (terutamanya untuk segmen belanjawan).

Apabila menerangkan sifat proyektor ini, gunakan gambar rajah yang menangkap semua warna yang tersedia untuk mata manusia. Di atasnya segitiga ditutup dengan pecahan yang memenuhi standard sRGB, yang diperlukan untuk projektor moden. Warna-warna yang dibentuk oleh projektor terletak di dalamnya.

Kaedah ujian pengesahan yang berbeza mengenai perkadaran baki putih dan banyak perkara kompleks lain tidak mungkin dikaji oleh pembeli sebelum memilih projektor untuk sebuah apartmen.

Walaupun kegigihan tersebut layak dihormati.

Pemahaman mudah keupayaan untuk menghantar warna oleh projektor adalah bagaimana lancar kecerunan bergerak dari hitam ke mana-mana warna asas.

Isu yang sama menyangkut teknologi pelarasan warna projektor. Selain itu, tidak ada kehadirannya atau ketiadaannya, tetapi dalam kualiti.

Model curam, sebagai contoh, membenarkan pelarasan putih bagi setiap warna asas. Dan mereka menyediakan kedua-dua komponen ini - naik dan naik. Yang pertama adalah untuk tahap kecerahan umum, yang kedua untuk meratakan.

Struktur pengurusan warna dalam model mahal membolehkan anda mengubah ciri-ciri nilai sempadan mereka (ini mesti dilakukan dengan berhati-hati yang melampau!).

Untuk penilaian awal tentang kebolehterimaan projektor di dalam bilik, adalah penting untuk mengetahui nisbah unjurannya (PO). Selepas mendarabkan nilai ini dengan lebar skrin, kita akan mendapat jarak dari imej ke lensa.

Jika perisian itu, sebagai contoh, 2 - maka dari jarak dua meter skrin akan mempunyai lebar satu meter, dan dari jarak tiga meter - satu setengah.

Apabila dilengkapi dengan lensa ZOOM, projektor akan dicirikan oleh dua perisian - minimum dan maksimum. Ini, seterusnya, membawa kebebasan yang lebih besar untuk memilih kawasan skrin dan ruang tontonan.

Kedudukan projektor yang menyediakan imej maksimum dipanggil sudut lebar. Jika ia membawa kepada pengurangan, ia adalah sudut sempit.

Pertimbangan umum dalam hal ini adalah:

 • Apabila terdapat penonton berhampiran projektor, bunyi pengudaraan boleh didengar.
 • Terdapat projektor yang dipasang di antara imej dan penonton.
 • Kedudukan lensa melampau penuh dengan gangguan keseimbangan putih.

Pada asasnya projektor, terutamanya bajet yang rendah, memaparkan gambar pada sudut tepat pada kanta atau dengan sedikit pergeseran menegak (kira-kira 10%). Ini praktikal apabila projektor diletakkan pada satah mendatar dan pada ketinggian rendah.

Pergerakan gambar berkenaan dengan sumber dipanggil offset, dan ia tidak selalu digambarkan dalam perihalan.

Pada harga peringkat pertengahan, projektor mempunyai tambahan mengimbangi tambahan yang dicapai oleh kemungkinan pelarasannya.

Dalam model projektor yang mahal, pelarasan ini boleh dilakukan secara automatik (dari konsol) dan disimpan dalam ingatan (berguna apabila menukar format secara berkala).

Kehadiran pilihan yang berguna akan memungkinkan untuk menyesuaikan projektor ke dewan, dan bukan untuk mencari projektor yang sesuai untuk bilik yang sedia ada.

Masalah menonton video dalam 3D menggunakan teknologi projektor adalah kehilangan output cahaya. Ia mengikuti bahawa jika projektor anda mempunyai margin kecerahan, maka untuk 3D ia akan ditambah.

Masalah tambahan boleh menjadi penglihatan dan kelipan berganda.

Dalam projektor, kaedah aktif dan pasif digunakan untuk menguatkan mod 3D.

Pasif melibatkan penggunaan dua projektor (sepasang) (atau polarizer dengan suis) serta skrin khas.

Teater rumah menggunakan teknologi aktif dengan cermin mata.

Dalam DLP-projektor mendapati penggunaan teknik DLP Link murah, tetapi penyegerakan kadang-kadang menjadi keliru.

Peminat permainan harus bergantung kepada fakta bahawa projektor seperti monitor mempunyai kelewatan, yang pada pencapaian seratus milisaat akan menjadikannya mustahil untuk memainkan permainan (kecuali dalam simulator penerbangan).

Projektor seperti DLP mempunyai sambutan yang lebih tajam daripada projektor teknologi lain.

Benar, pemain - lelaki licik dan agak akan berurusan dengan artikel kajian.

Kami berharap kajian kami tentang hartanah, fungsi, teknologi unjuran akan membantu menjadikan pilihan tepat projektor rumah dan ia akan membawa anda banyak keseronokan dalam kehidupan seharian.

Tinggalkan komen anda, tanya soalan kami.

Dengan projektor, anda boleh menunjukkan slider atau video penonton. Bersama dia anda menghiasi apa-apa

Teknologi komputer walaupun di rumah sangat jarang disertai tanpa periferal

Tonton filem seperti segala-galanya, tetapi melakukannya di skrin besar adalah lebih selesa dan menarik daripada

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

61 + = 68