Back to all Post

Saiz blok konkrit buih dan harga

Blok apa yang dibuat oleh pengeluar?

Konkrit busa adalah bahan bangunan ringan yang diperolehi dengan memperkenalkan bahan tambahan pembentuk buih yang mesra alam. Blok yang terbentuk daripada penyelesaian yang dihasilkan, memastikan habanya baik, mudah diproses, cukup kuat. Dimensi yang besar dari blok buih dan ketepatan yang tinggi membolehkannya meletakkan batu itu pada kelajuan tinggi.

Parameter ini menunjukkan beratnya satu meter padu bahan: semakin tinggi kekuatannya, dan semakin rendah tahap penebat habanya (untuk perbandingan, artikel ini adalah tentang massa kiub konkrit). Gred konkrit busa dengan kepadatan tinggi berfungsi untuk meletakkan dinding galas, dengan indeks purata untuk sekatan, yang paling padat untuk penebat. Jadual menunjukkan klasifikasi blok busa dalam kekuatan.

Ketumpatan dan kekuatan bata dari pelbagai jenis konkrit

Menurut jadual, bahan untuk operasi pembinaan yang diperlukan dipilih.

1. Tembok dinding. Dimensi standardnya ialah 200x300x600 mm. Berapakah satu elemen sebegini?

Berat 1 keping blok buih dinding piawai dari pelbagai jenama konkrit

Pengilang mengeluarkan blok dengan dimensi lain: untuk penebatan bangunan monolitik - 200x250x600 mm, menebal (untuk meletakkan dinding rumah persendirian) - 400x250x600 mm.

2. Blok untuk dinding dalaman. Tiang konkrit ringan memenuhi keperluan penebat haba dan bunyi, mencegah penyebaran kebakaran (pada ketebalan 100 mm ia tidak memecah dalam masa 4 jam). Blok buih standard untuk partisi mempunyai dimensi 100x300x600, sedangkan berat sepotong adalah setengah dari dinding "batu bata konkrit".

Berat 1 keping blok busa penghalang piawaian dari pelbagai jenama konkrit

1

Jenama simen yang optimum untuk blok dinding adalah D1000.

Saiz blok konkrit buih untuk dinding dalaman, serta untuk perimeter luaran, berbeza-beza - bergantung kepada pengeluar dan di destinasi. Oleh itu, di bilik mandi atau bilik mandi partition boleh dibuang dari 75x250x600 mm.

Jika anda membuat keputusan untuk membina sebuah rumah, membina garaj dari blok konkrit busa atau rumah luar, letakkan partition itu, anda perlu menentukan berapa banyak elemen saiz tertentu yang terkandung dalam 1 meter padu.

Sebagai contoh, ambil dimensi 200h250h600 mm.

 • Jumlah satu bahagian dalam m3 ditentukan: 0.2 * 0.25 * 0.6 = 0.03 m 3.
 • Bilangan blok dalam 1m 3 dikira: 1 / 0,03 = 33 keping.

Bagi jenis lain, pengiraan adalah sama: hanya dimensi yang diperlukan diganti. Bilangan elemen dinding piawai dalam satu meter padu adalah 28 keping.

Untuk kemudahan, kalkulator blok buih telah dibangunkan di laman web kami.

Batu bata "terang" dihasilkan oleh pelbagai syarikat domestik. Ciri-ciri harga perbandingan mereka ditunjukkan dalam Jadual 4.

Seperti yang ditunjukkan dalam jadual, harga blok buih dengan saiz yang berbeza ditentukan oleh jenama konkrit.

Firma Moscow Wall-Block menjual satu saiz bahan standard (200x300x600 mm) untuk 112 rubles. Untuk membandingkan kos blok buih setiap sekeping daripada pengeluar yang berbeza, kos 1m3 dibahagikan dengan 28 (bilangan bata setiap meter padu). Jadi, 1 penoblok dari syarikat Ekablok kos 82 rubel.

Semakin popular ialah pembinaan sambungan kecil ke kediaman.

Pada masa ini salah satu bahan yang paling dicari di.

Apabila memilih bahan untuk pembinaan bangunan individu, pemilik tanah.

PG "Avila Stroi", Moscow, Kirpichny Pereulok 2, pom 33v

Ciri-ciri teknikal, saiz dan harga blok busa

Blok buih adalah bahan yang agak baru, yang, terima kasih kepada sifat dan ciri teknikalnya, telah mengambil tempat yang kukuh dalam pembinaan moden. Menghasilkan blok mortar simen, air, pasir dan agen berbuih khas. Penggunaan blok konkrit busa memungkinkan untuk menyediakan haba yang tinggi dan penebat bunyi struktur, dan pelbagai saiz dan harga blok buih menjadikannya salah satu bahan bangunan yang paling mudah dan berpatutan.

Penoblocks telah mendapat populariti yang besar disebabkan oleh ciri-ciri teknikal mereka yang unik, ketersediaan dan keramahan alam sekitar yang tinggi

Kelebihan blok konkrit busa

Walaupun ada beberapa kelemahan, kelebihan blok konkrit busa memungkinkan untuk mendapatkan bahan ini sangat popular. Mari kita perhatikan dengan lebih terperinci ciri-ciri positif blok buih:

 • kekuatan tinggi bahan - blok buih tanpa masalah boleh digunakan untuk membina bangunan sehingga 9 m tinggi. Kekuatan mampatan mereka boleh berkisar dari 3.5 MPa hingga 5 MPa, bergantung pada jenama pengilang dan penetapan teknikal;

Blok konkrit busa mempunyai sifat penebat haba dan bunyi yang sangat baik

 • ketumpatan rendah - blok buih adalah 2-4 kali kurang padat daripada, sebagai contoh, konkrit tanah berkembang. Ini sangat memudahkan pengangkutan, penyimpanan, serta proses bekerja dengan mereka. Parameter teknikal untuk bahan ini berkisar dari 400kg / m hingga 1600kg / m, yang boleh dikatakan sesuai dengan ketumpatan kayu pepejal;
 • kekonduksian terma yang rendah adalah salah satu kelebihan utama bahan binaan ini. Blok buih sifat penebat haba mereka beberapa kali lebih baik daripada batu bata tanah liat. Dinding standard, yang diletakkan dari satu baris blok buih, dengan ketebalan 60 cm hingga 80 cm, mengekalkan haba serta batu bata;

Struktur blok konkrit busa dengan peningkatan

 • kalis bunyi tinggi bahan - blok buih mempunyai struktur berliang, kerana mereka menyerap bunyi dengan sempurna. Di bandar-bandar besar, di mana bunyi bising adalah faktor yang menjengkelkan, ini adalah kelebihan besar ke atas bahan bangunan lain;
 • rintangan kelembapan tinggi bahan - mengikut piawaian yang ditetapkan, blok buih dihasilkan supaya mereka tidak mempunyai liang terbuka. Kerana ini mereka dapat tinggal di dalam air selama lebih dari 7 hari;
 • rintangan yang tinggi terhadap fros - semua struktur berpori yang sama memastikan rintangan bahan kepada suhu yang sangat rendah. Di dalam mikropore, air boleh membeku atau berhijrah tanpa merosakkan blok buih;

Kerana ketumpatan rendah blok buih agak mudah diproses

 • rintangan api tinggi bahan - blok buih tidak terbakar, tidak menyokong proses pembakaran. Selain itu, blok menahan api dan dapat menahannya hingga 8 jam. Tetapi walaupun unit dipanaskan pada suhu yang sangat tinggi, bahan yang dikeluarkan tidak akan menjadi toksik dan tidak akan membahayakan persekitaran;
 • struktur homogen bahan - disebabkan oleh strukturnya yang berminyak di seluruh ketebalan bahan, blok tersebut boleh dikenakan kepada pemesinan, misalnya, penggerudian, pemotongan dan penggerudian.

Projek 3D rumah blok busa konkrit

Pada masa ini, bahan binaan ini digunakan secara meluas untuk:

 1. Penubuhan struktur apa-apa kerumitan, serta dinding galas. Untuk ini, bahan-bahan dengan ketumpatan tertinggi digunakan.
 2. Pembinaan produk dan struktur penebat struktur dan haba yang tidak membawa beban. Dalam kes ini, ketumpatan yang diperlukan adalah dari 600-1100 kg / m³.
 3. Penciptaan produk penebat haba dan penebatan lantai. Petunjuk ketumpatan bahan untuk ini harus minimum, kerana dalam hal ini sifat-sifat penebat termal adalah yang tertinggi.

Ciri-ciri positif blok konkrit buih

Foamblocks atau blok gas. Yang lebih baik?

Bagaimana untuk memahami apa yang lebih baik untuk pembinaan: blok buih atau blok gas? Kedua-dua itu dan yang lain diperbuat daripada konkrit selular - bahan berliang. Tetapi mereka mempunyai beberapa ciri khas. Untuk memahami pilihan mana untuk memberikan keutamaan, anda boleh dengan memeriksa dan menilai perbezaan di antara mereka.

Secara visual membezakan blok gas dari blok busa adalah sangat mudah:

 1. Penoblok mempunyai permukaan licin, walaupun permukaannya.
 2. Blok gas mempunyai kelegaan, permukaan kasar warna putih.

Pertama, kita akan mengetahui komponen mana yang merupakan sebahagian daripada blok gas dan blok buih. Dan apa yang menentukan perbezaan dalam ciri-ciri mereka.

Kedua-dua blok gas dan blok buih adalah pilihan yang sangat baik untuk membina sebuah rumah

Komposisi blok buih termasuk: air, simen, limau, sisa industri, contohnya, sanga letupan-api, dan, tentu saja, komponen membentuk buih. Selalunya ia adalah minuman keras sulfida.

Untuk pengeluaran blok gas, air, pasir kuarza, simen, limau, pes aluminium diperlukan. Ramai orang tidak percaya penggunaan komponen terakhir dalam proses pengeluaran, kerana unsur ini berbahaya kepada kesihatan. Tetapi adalah penting untuk mengetahui bahawa dalam proses memproses zarah-zarahnya dibubarkan, maka blok siap tidak membawa sebarang ancaman.

Pengeluaran bahan-bahan ini juga mempunyai beberapa perbezaan yang ketara, yang menjelaskan ciri-ciri teknikal yang berbeza.

Ciri-ciri perbandingan pelbagai bahan binaan

Ciri-ciri pengeluaran blok buih:

 1. Semua komponen dicampur dengan penambahan pengisi khas untuk membentuk buih. Pencampuran konkrit dan buih berlaku secara mekanikal.
 2. Pemuatan komposisi selesai berlaku dalam keadaan semula jadi.

Pengeluaran blok buih adalah proses kos rendah. Itulah sebabnya kerap diambil oleh usahawan peringkat pertengahan yang ingin membina perniagaan mereka sendiri, tetapi tidak begitu pandai dalam keperluan bahan binaan. Akibatnya - produk siap sering mempunyai penyimpangan besar dalam saiz dan permukaan yang tidak rata. Ini memberi kesan negatif kepada kualiti batu itu.

Pengeluaran mini blok konkrit buih

Ciri-ciri pengeluaran blok gas:

 1. Struktur berliang adalah hasil tindak balas kimia antara komponen utama.
 2. Pemprosesan dalam loji autoklaf memberikan kekuatan tambahan kepada produk siap.

Pengilangan konkrit berudara adalah proses yang mahal, yang memerlukan sejumlah besar peralatan, sehingga menghasilkan blok tersebut hanya pada tanaman khusus. Semua produk hampir sempurna, yang sangat memudahkan dan mempercepat pembinaan selanjutnya.

Skim pengeluaran blok konkrit berudara

 • telah menutup liang dan menyerap kelembapan kurang;
 • kurang kos bahan.
 • lebih tahan lama;
 • penebat haba yang lebih baik;
 • kualiti produk pembuatan yang lebih tinggi.

Oleh itu, jika anda sudah bersedia untuk perbelanjaan yang besar untuk membina rumah tahan lama, konkrit berudara adalah apa yang anda perlukan. Secara mendadak? Ya. Secara kualitatif? Juga ya. Tetapi jangan lupa bahawa, dengan mengambil perhatian terhadap pemilihan blok konkrit busa, dan juga meratakan kesilapan kecil dengan mortar simen, anda boleh mendapatkan hampir kualiti bahan yang sama seperti konkrit berudara, tetapi pada masa yang sama menjimatkan jauh.

Pembinaan rumah persendirian yang diperbuat daripada blok buih

Sangat mudah untuk memastikan ini - ia cukup untuk mengkaji dalam rangkaian global saiz yang dicadangkan dan harga blok buih setiap helai. Untuk mengatakan apa yang lebih baik - konkrit busa atau konkrit berudara - sukar, tetapi dalam mana-mana, kedua-dua bahan adalah pilihan yang sangat baik untuk pembinaan.

Pemilihan bahan. Saiz dan harga blok buih

Apabila memilih blok konkrit busa, saiz dan harga adalah yang pertama, yang biasanya memberi perhatian. Bagaimana untuk mengemudi di dalamnya dan memilih bahan berkualiti?

Blok buih boleh terdiri daripada pelbagai saiz dan bentuk

Bergantung kepada skop aplikasi, blok boleh dibahagikan kepada dua kumpulan yang luas - untuk pendirian dinding dan untuk penciptaan partition dalaman. Dalam kes pertama, penggunaan blok busa 20x30x60 adalah disyorkan. Harga setiap potongan bergantung pada kekuatan dan sifat penebat haba yang ditunjukkan pada pakej. Kos satu meter padu blok itu - dari 2650 rubel.

Untuk mendirikan partisi dalaman, blok 10x30x60 cm secara tradisinya digunakan. Harga mereka sedikit lebih rendah - dari 1800 rubel / m³.

Setelah ditentukan dengan pengilang, saiz dan harga blok buih, anda boleh membuat pesanan. Tetapi bagaimana anda tahu berapa banyak bahan yang anda perlukan? Dalam kes ini, kuantiti diukur oleh kiub.

Jadual saiz dan penggunaan blok buih. Bilangan blok dalam batu adalah 1 m2, dengan syarat bahawa area sokongan mendatar blok adalah lebar (ketebalan dinding) adalah 30 cm, dan panjangnya 60 cm

Sebagai contoh, kami akan mengira berapa banyak blok buih 200 × 300 × 600 dalam kiub. Jelasnya, dimensi berada dalam milimeter, tetapi kerana kita bercakap tentang meter padu, pengukuran blok mesti diubah kepada meter - 0.2 mx 0.3 mx 0.6 m Secara keseluruhan, satu blok mengandungi 0.036 m³. Pengiraan mudah menunjukkan bahawa dalam satu meter padu 27.78 pcs.

Rumah blok buih: kebaikan dan keburukan

Setelah mula membina sebuah rumah, persoalan pertama muncul: apa yang menjadi bahan untuk tujuan ini. Sekiranya saya memilih blok buih jika anda ingin membina bangunan kediaman sepenuhnya? Setelah mempertimbangkan semua kelebihan dan kekurangan bahan bangunan ini, setelah mengkaji foto-foto dan reka bentuk rumah dari blok buih, yang diwakili secara meluas dalam rangkaian Internet, anda akan dapat menentukan pilihannya.

Dinding rumah dibina daripada blok konkrit buih

Kelebihan menggunakan blok busa dalam pembinaan:

 • Konkrit bertali adalah peluang untuk menjimatkan pembinaan. Sebagai tambahan kepada harga yang rendah untuk bahan itu sendiri, rumah itu tidak memerlukan pendirian asas yang kuat: blok sangat ringan, dan berat bangunan akan menjadi lebih kecil daripada, sebagai contoh, bangunan bata;
 • Anda boleh membina rumah dari blok buih dengan cepat dan dengan usaha anda sendiri. Kelajuan dinding bangunan dari bahan ini jauh lebih tinggi dari bata merah yang sama, dan tidak memerlukan kemahiran khusus;

Ciri-ciri teknikal blok konkrit busa

 • blok buih - bahan mesra alam. Pengadun utama untuk pengeluarannya ialah air, pasir dan simen. Sudah tentu, kekotoran khas juga digunakan, tetapi peratusannya sangat kecil sehingga tidak menjejaskan kesihatan anda dengan cara apa pun;
 • kemudahan pemprosesan. Penggunaan blok buih untuk membina rumah menjadikannya mudah untuk menyesuaikan bahan untuk membuat struktur kompleks. Ia tidak akan menjadi sangat sukar untuk memasang pendawaian elektrik dan juga paip air ke dalam dinding sedemikian;
 • pengudaraan yang sangat baik - kerana struktur alam sekitar dan poros yang tinggi bahan, dinding blok buih akan bernafas;

Blok konkrit selular dipotong tanpa banyak usaha

 • ketahanan terhadap perubahan suhu. Hidup di zon dengan iklim yang berubah, dalam proses memilih bahan binaan, seseorang harus mengambil kira keupayaannya untuk menahan pengaruh faktor luaran. Konkrit busa juga diterima dengan baik oleh angin kencang, fros dan haba yang tinggi, sambil mengekalkan suhu optimum di dalam bilik;
 • blok buih menyediakan penebat bunyi yang sangat baik, yang penting, jika anda membina rumah di bandar.

Nasihat berguna! Selepas pembinaan selesai, untuk hiasan dinding anda boleh menggunakan bukan sahaja plaster biasa atau sebatian hiasan untuk menyelesaikan facades. Ia kelihatan jubin istimewa, batu semula jadi atau buatan.

Kelemahan menggunakan blok busa dalam pembinaan:

 • kerapuhan dan kerapuhan. Sudah tentu, jangan mengharapkan rumah blok busa akan berlangsung 200 tahun. Lama kelamaan, selepas pengecutan, retak boleh muncul di dinding;

Pemanasan rumah yang dibina dari blok buih

 • kerapuhan - kekurangan ini kelihatan walaupun sebelum pembinaan bermula. Semasa pengangkutan, blok mudah rosak;
 • Blok buih berkualiti rendah boleh disiram seperti span;
 • Terdapat kemungkinan bahawa bahan akan mengubah strukturnya dari masa ke masa. Kesan karbon dioksida pada simen boleh menyebabkan pembentukan kapur. Akibatnya, pengecutan berlaku di dalam blok itu sendiri, dan struktur menjadi lebih rapuh.

Pendirian dinding blok konkrit busa

Bagaimana untuk mengelakkan kemungkinan komplikasi dan akibat yang tidak menyenangkan untuk membina sebuah rumah yang diperbuat daripada konkrit buih?

Untuk rumah yang dibina untuk melayani anda selama mungkin, adalah penting untuk mengetahui beberapa peraturan pilihan dan bekerja dengan bahan ini sebelum pembinaannya bermula. Memandangkan petua ini, anda akan dapat memanfaatkan sepenuhnya kualiti positif blok busa dan meminimumkan kelemahan penggunaannya.

Ciri-ciri projek mandi dari blok buih, foto dan teknologi. Varian projek. Bagaimana untuk membina mandi buih blok. Kelebihan dan kelemahan mandi dari blok buih. Foto buih mandi buih.

Pengilang konkrit busa hari ini sangat banyak, tetapi, malangnya matlamat kebanyakannya adalah pendapatan mudah. Ini tidak dapat dielakkan membawa kepada pengeluaran sejumlah besar bahan berkualiti rendah. Oleh itu, sebelum membeli blok buih untuk pembinaan, sila periksa maklumat yang ada mengenai pengilang.

Pembinaan dinding blok buih, dipenuhi dengan bata

Nasihat berguna! Apabila memilih blok busa, pastikan untuk melakukan pemeriksaan menyeluruh untuk retak atau kesan berminyak. Ini adalah tanda-tanda kualiti bahan yang buruk. Selepas melanggar satu blok, pastikan strukturnya adalah homogen.

Bagi proses pembinaan, kekurangan sedia ada boleh dinentralisasi dengan menggabungkan bahan-bahan. Hebat untuk bata ini. Dari sini adalah mungkin untuk meletakkan dinding galas yang akan membolehkan untuk mengedarkan beban secara sama rata. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan bata biasa dan hiasan. Oleh itu, reka bentuk akan lebih tahan lama, dan pada masa yang sama ia akan mengekalkan semua kelebihan konkrit busa. Juga sering membuat sambungan blok busa ke rumah-rumah kayu.

Blok buatan batu dengan tangan mereka sendiri

Untuk mengelak daripada kelihatan keretakan di dinding, perhatian khusus harus dibayar kepada yayasan. Adalah lebih baik untuk meletakkannya keluar dari papak monolitik, menggunakan untuk tujuan ini pita monolitik khas dengan kemurungan kecil. Pengukuhan tambahan juga akan memberi kesan positif terhadap kualiti bangunan.

Untuk meningkatkan kekuatan dinding rumah masa depan, gunakan gam khas, lapisan yang digunakan di antara blok untuk ikatan yang lebih baik. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan campuran pasir dan simen dan bukan gam, kerana ketebalan sendi tidak boleh melebihi 3 mm, jika tidak, sifat penebat bunyi dan haba bahan akan berkurangan secara signifikan.

Rumah persendirian, dibina dari blok buih

Nasihat berguna! Semasa pemasangan, pastikan tiada lompang antara unit. Berhati-hati dengan gam semua lapisan menegak dan mendatar. Ini akan membantu mengelakkan kehilangan haba tambahan.

Majlis untuk pembinaan, serta projek-projek rumah tunggal blok buih diwakili di tapak khusus. Di sana anda boleh mendapatkan cadangan mengenai bahan binaan, saiz blok busa dan penciptaan asas.

Contoh projek rumah dari blok buih

Adalah penting untuk memahami bahawa pembinaan rumah bermula pada tahap memilih dan membeli bahan bangunan, jadi lebih baik untuk mendekati proses ini dengan segala tanggung jawab. Kemudian, dengan mengambil kira semua kebaikan dan keburukan blok buih, mengukuhkan asas, serta menggunakan bahan tambahan dalam kerja, anda tidak boleh takut untuk kualiti rumah yang dibina. Blok buih akan memberikan kehangatan rumah anda, memberikan keselesaan dan kesenangan untuk bertahun-tahun yang akan datang.

Pembinaan rumah diperbuat daripada blok konkrit buih

Pembinaan busa mandi

Blok buih adalah bahan sejagat yang sesuai untuk pembinaan bukan sahaja bangunan kediaman. Video pembinaan bertahap mandi busa buas dengan tangan mereka sendiri memperlihatkan ini. Tetapi penggunaan bahan bangunan ini untuk pembinaan bangunan yang sangat khusus mempunyai ciri-ciri sendiri dan dibincangkan secara meluas dalam forum.

Mengikut ulasan, mandi blok buih memerlukan hidro tambahan dan penebat haba. Jika tidak, disebabkan oleh kelembapan yang tinggi, risiko keretakan di dinding sangat bagus. Selepas membaca ulasan pemilik mandi dari blok buih, anda boleh mendapatkan gambaran penuh kelebihan dan kekurangan pilihan ini.

Lembaran OSB: ketebalan dan dimensi, harga, data teknikal

Blok konkrit berudara: saiz dan harga setiap helaian, ciri-ciri dan aplikasi

Dimensi blok sanga dan ciri-ciri teknikalnya

Panel dinding MDF: harga, katalog idea-idea foto dan ciri-ciri teknikal asas

Laminate kalis air 12 mm 33 kelas, Jerman: spesifikasi, pengeluar dan harga

Ciri-ciri projek buih mandi, foto dan teknologi

Sebelum pembinaan bermula, kami membaca sebilangan besar artikel dan ulasan "blok buih mandi." Semua sebagai satu menulis bahawa tidak ada masalah fungsional, tetapi premis kami menyejuk dengan cepat. Tanpa pemanasan yang berterusan, dalam mandi ia menjadi benar-benar dalam masa beberapa jam sejuk. Beritahu saya mengapa ini berlaku dan apa yang boleh saya lakukan sekarang? Adakah ia akan membantu melindungi dinding di sekeliling perimeter?

Dan kami membuat sambungan ke rumah kayu dari blok buih. Pada mulanya mereka takut bahawa ia adalah sejuk, tetapi mereka terkejut. Ia hanya kelihatan bahawa mereka adalah cahaya, rapuh dan semua itu. Malah, ia ternyata sempurna dan kami sangat berpuas hati. Lebih-lebih lagi, kami tidak merancang untuk memperluas ruang hidup rumah itu dengan harga yang murah, tetapi kami mengembangkan dapur dan melampirkan ruang makan keseluruhan.

Apabila saya melihat projek-projek rumah dari blok buih, saya pada mulanya sangat kagum, tetapi kemudian saya mula membaca lebih banyak dan memahami bahawa semuanya tidak begitu mudah. Semua bahan mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Juga perlu untuk mempertimbangkannya. Jika anda ingin menjimatkan wang dan dengan cepat melakukan segala-galanya, di sini anda adalah blok buih, saya mahukan kesinambungan, kayu di sini untuk anda, dan sebagainya. Kemudian semua orang memilih sendiri. Secara peribadi, bagi saya, blok buih merupakan penyelesaian terbaik untuk isu pembinaan bajet, dan saya tidak menemui apa-apa kelemahan yang serius. Sudah tentu mereka adalah subtleties, baik, di mana mereka tidak.

Saya bersetuju dengan lelaki. Saya sudah tentu dibina untuk membina, tetapi saya mengarahkan bahan itu sendiri. Sudah dua tahun sekarang, segala-galanya adalah berkualiti, tidak apa-apa

Buih diperkukuh blok konkrit pengeluaran "RODIMIR" LLC - blok konkrit selular ringan, pengerasan larutan yang terhasil terdiri daripada simen, pasir, air dan komponen gentian memperkukuh dan buih. gentian polipropilena diedarkan lebih jumlah keseluruhan blok busa ini dan menguatkan blok konkrit busa, meningkatkan kedua-dua kekuatan mampatan dan tegangan, lenturan dan terkoyak. Teknologi pemotongan untuk pengeluaran blok buih menyediakan untuk pemutus pelbagai konkrit busa menjadi bentuk yang lebih besar dengan pemotongan selanjutnya menjadi blok dari setiap saiz yang diberikan. Ini berlaku pada mesin pemotong khas. Selepas penyingkiran bentuk papan, array bergerak ke kompleks memotong, di mana ia dipotong dalam mod automatik sepenuhnya. Kompleks memotong menyediakan pemotongan konkrit busa dan penghasilan blok buih dengan ketepatan + -1.5 mm dan kualiti permukaan yang memenuhi keperluan standard. Teknologi pengeluaran blok konkrit buih ini mempunyai beberapa kelebihan. Permukaan geometri Magnificent blok busa diperolehi sepadan dengan kehendak GOST 25.485-89 blok konkrit selular, dengan itu, blok boleh dipasang pada gam dengan ketebalan minimum jahitan. Disebabkan oleh kekurangan pelincir pada permukaan sisa-sisa blok (dan terutamanya pemprosesan minyak) yang membentuk pita dilincirkan blok batu bersedia mempunyai lekatan yang baik dan penampilan yang menarik. Lekatan blok buih merupakan salah satu kriteria yang paling penting untuk melepa dinding yang berjaya semasa kemasan luaran dan dalaman rumah. Penghantaran dengan atau tanpa konsainan. Sijil. Tanpa perantara dan lebih bayar. Tel. 8-495-364-13-93 dan gerombolan. 8-985-286-17-71

Bagaimana untuk memilih blok buih yang betul: saiz dan harga sekeping

Kelebihan khas ialah pembinaan rumah kediaman dari blok buih. Bahan selular dan cahaya ini dicirikan oleh kos rendah, kecekapan tenaga dan kelajuan ereksi. Terdapat peraturan tertentu tentang bagaimana untuk memilih blok buih yang betul. Dimensi dan harga sekeping juga penting. Sebelum membeli bahan, ia adalah wajar untuk meneroka kelebihan dan kekurangan produk ini berdasarkan ciri-ciri blok buih dan ulasan yang banyak.

Dengan bantuan blok busa anda boleh membina sebuah bangunan peribadi yang sangat baik

Ciri-ciri dan komposisi blok busa

Bacalah ciri-ciri blok konkrit busa sebelum membelinya. Bahan ini dianggap sebagai lapisan bernafas dan selamat. Blok buih mengandungi komponen berikut:

 • Campuran dengan komposisi astringen seperti simen Portland;
 • campuran pasir dengan kandungan kuarza;
 • air sepadan dengan GOST;
 • Ejen berbuih, yang boleh terdiri daripada pelbagai bahan.

Jadual menunjukkan komponen konstituen utama dan indikator ketumpatan mereka

Frasa boleh menjadi sintetik atau semula jadi.

Ciri utama bahan:

 • bergantung kepada ketumpatan, blok buih adalah struktur, penebat haba dan penebat haba struktur;
 • Nilai kekonduksian terma sepenuhnya bergantung pada penggunaan selanjutnya blok;
 • Konkrit busa disifatkan oleh peningkatan rintangan fros. Air dalam mikropores tidak berubah menjadi ais walaupun pada nilai suhu rendah;
 • Blok buih boleh berbeza dalam kaedah pembuatan. Elemen potong dipotong ke dimensi khas. Blok acuan dihasilkan dalam bentuk khas.

Model penebat struktur dan haba dicirikan oleh pelbagai aplikasi

Selalunya bahan ini dibeli untuk pembinaan struktur jenis galas bangunan, untuk penyediaan sekatan, serta untuk penebat bunyi dan penciptaan pemanas untuk lantai, bumbung dan dinding.

Mereka memainkan peranan besar dalam memilih saiz blok buih dan harga sekeping, serta kebaikan dan keburukan produk. Bahan ini mempunyai kelebihan berikut:

 • Kekuatan produk untuk pemampatan ditentukan oleh agen berbuih yang dalam komposisinya. Apabila menentukan parameter ini, kandungan lembapan bahan adalah penting;
 • ketumpatan produk bergantung kepada jenama. Untuk pembinaan bangunan rendah, blok busa B-600-800 digunakan;
 • berat bahan yang kecil, yang menjimatkan pembinaan pondasi;
 • kekonduksian haba yang rendah, yang membolehkan blok buih untuk mengekalkan haba untuk masa yang lebih lama;
 • penunjuk cemerlang penebat bunyi. Struktur berliang menyerap dengan baik pelbagai bunyi;
 • keselamatan blok buih disebabkan oleh sifat tidak mudah terbakar;
 • harga produk yang berpatutan. Kos blok buih setiap bahagian sama dengan purata 50-150 rubel;
 • kemudahan dalam kerja pemasangan;
 • Konkrit busa membolehkan anda menentukan dimensi yang tepat, sementara mungkin untuk mendirikan bangunan dengan permukaan rata;
 • penggunaan kecil komposisi pelekat;
 • rintangan kepada kelembapan;
 • rintangan fros bahan;
 • Gabungan dengan bahan bangunan lain.

Jadual ini menunjukkan ciri-ciri utama pembinaan konkrit buih dan bahan-bahan lain

Kelemahannya adalah kekuatan lenturan kecil, heterogenitas struktur blok buih, proses semula jadi pengecutan produk konkrit buih dan kemungkinan penyimpangan dalam ketumpatan. Bergantung kepada teknologi pengeluaran, konkrit busa boleh mengeluarkan komponen toksik.

Oleh kerana pengeluar sentiasa berusaha untuk meningkatkan kualiti bahan, pada masa yang akan datang terdapat produk baru di kalangan konkrit busa:

 • apabila konkrit polistirena ditambah, konkrit polistirena diperolehi;
 • jika anda menambah granul claydite, maka konkrit claydite diperoleh;
 • apabila menambah cip, anda boleh membuat arbolite;
 • penggunaan gentian serat untuk tetulang tambahan menjadikannya mungkin untuk mendapatkan bahan seperti konkrit busa-busa;
 • untuk pemanasan kain lantai buih busa busa digunakan.

Perhatikan! Jangan gunakan bahan yang baru diperoleh untuk pembinaan. Penoblok lebih baik membeli sebulan sebelum kerja-kerja pembinaan. Tempoh masa ini diperlukan untuk pengeringan dan "masak" bahan tersebut.

Blok buih atau blok gas: apa yang lebih baik untuk dipilih?

Konkrit buih dihasilkan dari campuran simen pasir, yang memerlukan reagen khas. Komposisi itu diasah dan dicurahkan ke dalam acuan. Pengeluaran konkrit berudara memerlukan kelembapan khas dan suhu tinggi. Serbuk aluminium digunakan untuk gasifier. Jisim yang dicipta diproses untuk masa yang lama dalam autoklaf di bawah tekanan yang meningkat. Hasilnya adalah bahan yang kuat dan stabil.

Dalam jadual, anda dapat melihat perbezaan antara parameter kedua-dua bahan

Di tengah-tengah sifat penjimatan haba bahan adalah struktur sarang lebah. Adalah dipercayai bahawa blok buih dengan ketumpatan di bawah 750 kg / m3 tidak dapat diperolehi dalam keadaan artisanal. Materi struktur optimum boleh dibuat hanya pada peralatan baru, di mana terdapat proses berteknologi tinggi vibra-bengkak. Gabungan liang beton yang betul dibentuk. Untuk ini, bukan sahaja komponen penyalur udara dimasukkan ke dalam komposisi, tetapi juga membentuk juzuk gas. Teknologi getaran membolehkan mencapai saiz liang yang sama. Pendekatan ini menguatkan kekuatan bahan karkas.

Struktur bahan adalah berbeza

Beton konkrit dan konkrit berudara adalah sama dalam banyak aspek. Ini adalah bahan ringan yang berbeza dengan cara buih udara dibentuk. Terdapat beberapa cara berlainan. Blok buih diletakkan pada mortar simen, dan blok gas untuk komposisi pelekat khas. Tetapi gam diperlukan lebih kurang daripada simen, dan lebih mudah untuk bekerja dengan bahan tersebut. Tetapi apabila mengira berapa banyak blok gas dan blok buih dalam 1m3 tidak ada perbezaan yang istimewa. Hanya dalam hal ini, perlu diambil kira bahawa blok gas dihasilkan hanya di kilang, dan blok buih boleh dibuat di rumah, oleh itu dimensi linear produk mungkin berbeza-beza.

Penggunaan konkrit busa dalam pembinaan

Tidak seperti blok buih, blok gas boleh menyerap air, yang mempengaruhi rintangan fros mereka.

Struktur berliang memberikan bahan banyak sifat berguna

Blok yang lebih baik untuk membina rumah. Harga, jenis bahan binaan, ciri prestasi, kelebihan dan kekurangan, ciri aplikasi dan cadangan pakar pembinaan - dalam bahan ini.

Memilih blok buih: saiz dan harga

Memilih blok buih, saiz dan harga sekeping - ini adalah parameter yang perhatiannya diambil dengan serta-merta. Blok tersebut mungkin berbeza dalam sifatnya, bergantung pada tujuannya - untuk pembinaan dinding atau pendirian sekatan. Kos bahan bergantung kepada sifat penebat haba dan parameter kekuatan. Selalunya, untuk mendirikan rumah, bahan dengan dimensi 20x30x60 digunakan, harganya ialah 2700 rubel. Untuk susunan partisi dalaman, blok dengan dimensi 10x30x60 sesuai. Pada masa yang sama, kos mereka ialah kira-kira 1800 Rubles. Jumlah bahan diukur dengan kiub.

Dengan pengiraan yang betul jumlah yang betul, hampir tidak ada sisa yang tersisa

Untuk mengira kos bahan untuk kerja pembinaan, anda perlu tahu berapa banyak blok buih 20x30x60 di dalam kiub. Satu elemen termasuk 0.036 cu. m., dan satu meter padu mengandungi 27.8 pcs.

Teknologi pengeluaran konkrit busa berbeza. Terdapat tiga kaedah utama:

 • dalam versi tradisional, busa dari penjana buih ditambah kepada simen siap. Komposisi itu kemudian dicampurkan;
 • Teknik mineralisasi kering terdiri daripada menambah busa ke campuran kering. Air juga ditambah. Bahan ini disediakan dalam pengeluaran yang tidak terganggu;
 • Jika kaedah terapi baro digunakan, larutan berbuih bercampur dengan air, dan komponen-komponen yang lain akan ditambah. Kaedah ini melibatkan penggunaan ruang tekanan, kerana ia memerlukan penciptaan tekanan yang berlebihan.

Pemotongan konkrit busa dalam pengeluaran

Untuk sebarang kaedah pengeluaran, bahan ini dihasilkan dalam blok berasingan.

Penoblocks: saiz dan harga setiap potongan

Apabila membeli bahan, kos satu unit produk diambil kira. Harga terjejas oleh saiz standard blok buih dan pengubahsuaian yang lain. Unsur-unsur irisan dan dibuat dengan cara pengeringan teknik pengeringan akan lebih mahal daripada model yang dibentuk. Perlu diketahui bahawa produk struktur akan dikenakan biaya sedikit lebih daripada blok penebat haba.

Dimensi jenama terkenal bahan

Kos terjejas bukan sahaja oleh jenama tertentu, tetapi juga oleh pengilang. Harga purata boleh seperti berikut:

 • blok dinding - dari 80 hingga 125 Rubel;
 • separuh blok - 40 hingga 50 rubel;
 • satu meter padu bahan - dari 2200 hingga 3600 rubel.

Kos anggaran bergantung kepada jenama dibentangkan dalam jadual:

Berat bahan dari gred individu berbeza bergantung pada dimensi

Jadual berikut menunjukkan model beberapa pengilang dan kos mereka.

Bagaimana untuk mengetahui berapa kos blok buih seunit

Pembinaan konkrit busa dibezakan dengan harga tetap, yang boleh berbeza bergantung kepada rantau, penghantaran, jumlah pembelian dan syarat pembayaran. Dalam kes ini, setiap jenama mempunyai harga tersendiri, yang boleh berfluktuasi bergantung kepada ketumpatan bahan. Harga juga boleh berbeza jauh dari rantau ini. Harga sangat dipengaruhi oleh ketebalan produk tertentu. Untuk mengira nilai yang anda perlukan untuk mengira isipadu. Dalam kes ini, dimensi elemen tunggal didarab, contohnya dimensi 600 * 300 * 200. Mereka perlu didarab, yang pada akhirnya ternyata menjadi 0.036 kiub. Selepas itu, kiub terbahagi kepada kelantangan, yang membolehkan anda mendapatkan bilangan potongan. Unit ini dibahagikan kepada 0.036 dan ternyata 27. Jika kos kubus adalah 3500 Rubles, maka kita membahagikan 3500 dengan 27 dan mendapatkan 129 rubles untuk satu bahagian.

Apabila mengira konkrit busa, ia juga bernilai mengingati kos kerja

Sebelum mengira harga dan saiz blok buih, anda boleh mengetahui dengan tepat berapa banyak bahan yang diperlukan untuk kerja pembinaan. Pengiraan yang tepat akan membolehkan anda memilih penyelesaian yang lebih menguntungkan dan tidak membelanjakan wang untuk kuantiti produk tambahan.

Konkrit busa adalah pilihan ideal untuk pembinaan, yang digabungkan dengan bahan-bahan lain

Add Your Comment

+ 31 = 36