Back to all Post

Saiz dan harga penoblock

Blok apa yang dibuat oleh pengeluar?

Konkrit busa adalah bahan bangunan ringan yang diperolehi dengan memperkenalkan bahan tambahan pembentuk buih yang mesra alam. Blok yang terbentuk daripada penyelesaian yang dihasilkan, memastikan habanya baik, mudah diproses, cukup kuat. Dimensi yang besar dari blok buih dan ketepatan yang tinggi membolehkannya meletakkan batu itu pada kelajuan tinggi.

Parameter ini menunjukkan beratnya satu meter padu bahan: semakin tinggi kekuatannya, dan semakin rendah tahap penebat habanya (untuk perbandingan, artikel ini adalah tentang massa kiub konkrit). Gred konkrit busa dengan kepadatan tinggi berfungsi untuk meletakkan dinding galas, dengan indeks purata untuk sekatan, yang paling padat untuk penebat. Jadual menunjukkan klasifikasi blok busa dalam kekuatan.

Ketumpatan dan kekuatan bata dari pelbagai jenis konkrit

Menurut jadual, bahan untuk operasi pembinaan yang diperlukan dipilih.

1. Tembok dinding. Dimensi standardnya ialah 200x300x600 mm. Berapakah satu elemen sebegini?

Berat 1 keping blok buih dinding piawai dari pelbagai jenama konkrit

Pengilang mengeluarkan blok dengan dimensi lain: untuk penebatan bangunan monolitik - 200x250x600 mm, menebal (untuk meletakkan dinding rumah persendirian) - 400x250x600 mm.

2. Blok untuk dinding dalaman. Tiang konkrit ringan memenuhi keperluan penebat haba dan bunyi, mencegah penyebaran kebakaran (pada ketebalan 100 mm ia tidak memecah dalam masa 4 jam). Blok buih standard untuk partisi mempunyai dimensi 100x300x600, sedangkan berat sepotong adalah setengah dari dinding "batu bata konkrit".

Berat 1 keping blok busa penghalang piawaian dari pelbagai jenama konkrit

1

Jenama simen yang optimum untuk blok dinding adalah D1000.

Saiz blok konkrit buih untuk dinding dalaman, serta untuk perimeter luaran, berbeza-beza - bergantung kepada pengeluar dan di destinasi. Oleh itu, di bilik mandi atau bilik mandi partition boleh dibuang dari 75x250x600 mm.

Jika anda membuat keputusan untuk membina sebuah rumah, membina garaj dari blok konkrit busa atau rumah luar, letakkan partition itu, anda perlu menentukan berapa banyak elemen saiz tertentu yang terkandung dalam 1 meter padu.

Sebagai contoh, ambil dimensi 200h250h600 mm.

 • Jumlah satu bahagian dalam m3 ditentukan: 0.2 * 0.25 * 0.6 = 0.03 m 3.
 • Bilangan blok dalam 1m 3 dikira: 1 / 0,03 = 33 keping.

Bagi jenis lain, pengiraan adalah sama: hanya dimensi yang diperlukan diganti. Bilangan elemen dinding piawai dalam satu meter padu adalah 28 keping.

Untuk kemudahan, kalkulator blok buih telah dibangunkan di laman web kami.

Batu bata "terang" dihasilkan oleh pelbagai syarikat domestik. Ciri-ciri harga perbandingan mereka ditunjukkan dalam Jadual 4.

Seperti yang ditunjukkan dalam jadual, harga blok buih dengan saiz yang berbeza ditentukan oleh jenama konkrit.

Firma Moscow Wall-Block menjual satu saiz bahan standard (200x300x600 mm) untuk 112 rubles. Untuk membandingkan kos blok buih setiap sekeping daripada pengeluar yang berbeza, kos 1m3 dibahagikan dengan 28 (bilangan bata setiap meter padu). Jadi, 1 penoblok dari syarikat Ekablok kos 82 rubel.

Semakin popular ialah pembinaan sambungan kecil ke kediaman.

Pada masa ini salah satu bahan yang paling dicari di.

Apabila memilih bahan untuk pembinaan bangunan individu, pemilik tanah.

PG "Avila Stroi", Moscow, Kirpichny Pereulok 2, pom 33v

Saiz standard blok buih dan anggaran harga untuk konkrit selular

Selamat datang, pembaca yang ingin tahu! Hari ini kita akan terus membangunkan perbualan yang bermula beberapa hari yang lalu. Siapa yang tidak ada dalam subjek, anda boleh melihat di sini atau klik di sini ...

Jika saiz bata lebih atau kurang jelas, maka blok buih yang boleh membuat "biro" kecil, topiknya agak baru. Oleh itu, kami menganalisis isu ini - saiz blok buih dan harga bahan.

Indeks normalisasi rasmi dimensi blok konkrit buih adalah panjangnya sama dengan 600 mm. Walau bagaimanapun, parameter utama apabila memilih, pertimbangkan ketumpatan konkrit busa, dari mana blok dibuat. Ketumpatan blok busa ditunjukkan oleh angka-angka, dari 300 hingga 1200 (dengan kenaikan 100 unit). Semakin besar nilai angka - bahan yang lebih tahan lama, tetapi kurang menjimatkan haba (dan sebaliknya). Atas dasar apa, mereka dikelaskan sebagai:

 1. penebat panas (dari 300 hingga 500)
 2. penebat haba dan reka bentuk (dari 600 hingga 800);
 3. reka bentuk (dari 900 hingga 1200);
 4. struktur berliang (dari 1300 hingga 1600).

Yang pertama - yang terbaik dalam pemuliharaan tenaga. Mereka, sebagai peraturan, mengisi dinding dengan pembinaan bingkai. Mereka dengan sempurna "memegang" haba, tetapi tidak cukup kuat sebagai dinding galas.

Penebat dan reka bentuk terma, dianggap paling popular dan digunakan untuk pembinaan bangunan rendah (sehingga 3 tingkat termasuk).

Strukturnya, adalah mungkin untuk mendirikan struktur yang lebih tinggi, tetapi kecekapan haba mereka jauh lebih rendah daripada yang pertama dan sedikit kurang daripada yang kedua.

Porous struktur tidak tergolong dalam menghasilkan secara seri. Oleh itu, parameter mereka tidak dikawal oleh GOST. Dari bahan ini adalah mungkin untuk membina struktur tanpa mengehadkan bilangan tingkat. Ciri-ciri penebat haba mereka berada pada tahap bata seramik yang biasa.

Ketumpatan gred buih ditentukan oleh graviti tentu bahan termasuk dalam komposisi di sejumlah menguli (termasuk simen, air, pasir, meniup bahan tambahan). Ketumpatannya dilambangkan oleh huruf Latin D, diikuti dengan nombor.

Tidak kira jenis dan kepadatan, blok busa mempunyai dimensi yang sama. Untuk pemahaman, saya akan memberikan indeks bahan mentah rata-rata yang kondusif yang diperlukan untuk pengeluaran satu meter padu dalam gred paling popular, D 600 dan D 800.

Untuk memahami parameter asas, saya memetik satu lagi jadual.

Indeks penyerapan air maksimum tidak melebihi 25%. Beri perhatian, jenama konkrit busa dan jisimnya dalam 1 m³, sentiasa mempunyai angka yang sama.

Perlu diingat bahawa peningkatan kelembapan, meningkatkan indeks kekonduksian termal dan, dengan itu, mengurangkan keupayaan konkrit busa untuk mengekalkan haba.

Terdapat tiga. Untuk dinding menanggung beban, sekatan dalaman untuk apa yang dikenali sebagai Tray direka untuk penerjun dalam tetingkap dan pintu bukaan, segala-galanya seysmopoyasa dan menyokong di bawah rasuk lantai diperbuat daripada kayu.

Pembaharuan pasaran adalah blok lego yang diperbuat daripada konkrit busa, yang dipanggil teka-teki untuk orang dewasa.

Nama dan logik pengikat diambil dari pereka kanak-kanak terkenal Lego (Lego). Kemunculan blok, mempunyai alur dan gergasi, yang memungkinkan untuk menyediakan sambungan yang boleh dipercayai. Perbezaan utama adalah keupayaan untuk membina mortar tanpa mortar. Blok Lego mempunyai rongga dalaman 100 mm diameter, untuk tetulang. Terima kasih kepada tetulang, kerangka monolitik (tiang) diperoleh di dalam dinding, yang meningkatkan kekuatan struktur.

Dimensi linear blok buih disediakan di GOST 25485-89. Menurut peraturan, sisihan dari dimensi standard dibenarkan dalam ± 1 mm.

Memandangkan fakta bahawa pengeluaran pengeluaran busa tidak memerlukan pelaburan kewangan yang besar, banyak perniagaan yang terlibat dalam perniagaan ini. Secara praktikal di setiap bandar, sekurang-kurangnya satu pengeluar. Malangnya, budaya pengeluaran sering meninggalkan banyak yang diinginkan.

Masalah utama teknologi adalah kualiti kaset yang tidak mencukupi. Termasuk ubah bentuk dinding antara partisi, tindak balas, lelasan dan sudah tentu, faktor manusia.

pasaran tempatan dibanjiri blok dengan dimensi "mengembara" 1-3 cm. Oleh kerana itu, mereka boleh meletakkan hanya dalam grout (bukan pelekat). Oleh itu, lebar jahitan antara blok meningkat sebanyak 3-5 kali, setebal simen jahitan menjadi "sendi sejuk". Ya, dan penampilan seperti batu yang "berkaliber", tidak begitu panas. (Yuri, Chelyabinsk).

Oleh itu, apabila membeli, pastikan secara selektif menyemak dimensi linear. Untuk melakukan ini, anda memerlukan tahap bangunan dan langkah pita. Pertama, lihat keseragaman warna dan warna. Ia adalah lebih baik untuk membeli blok dari satu lot. Sekiranya warna itu seragam - kelabu gelap, tanpa bintik dan warna, kita bergerak ke tindakan lain.

Ukur panjang / lebar / ketinggian, kemudian sambungkan sisi kedua blok untuk mencocokkan dimensi. Mencari jurang yang tidak rata, muka simetri dan "kerak" pada akhir - tidak termasuk pembekal ini daripada senarai penjual berpotensi.

Peringkat terakhir (dengan syarat yang sebelumnya tidak mendedahkan perbezaan yang ketara) adalah pengesahan jisim blok. Penyimpangan dari berat normatif, menunjukkan perbezaan ketumpatan. Dan ini serius. Kami menganggap bahawa syarikat jualan akan mempunyai skala.

Dimensi yang lebih linear diperhatikan, lebih cepat ia berfungsi dengan blok dan membelanjakan kurang komponen mengikat (mortar simen atau gam khas).

Saiz klasik blok buih untuk dinding galas beban ialah: 600 x 300 x 200 (d / in / w). Panjang 600 mm, seperti yang telah disebutkan di atas, adalah normatif dan dikekalkan oleh spesifikasi pengacuan.

Tidak kira apa teknologi (pemutus atau pemotongan) kaset atau kapasiti acuan yang digunakan, mempunyai saiz 60 cm.

Saya akan memberikan sampel kecil parameter tipikal jenama D 600 popular dalam pembinaan perumahan swasta, serta kuantiti setiap kiub.

Dengan cara ini, menghormati pengilang pelanggan, akan dibungkus "bata" untuk filem dan menyimpan produk siap dalam atau di bawah perlindungan.

Konkrit busa untuk partisi dalaman lebih kecil lebar (atau tebal, jika seseorang jadi lebih jelas). Dimensi klasik: 600 x 100 x 200 (w / w / h).

Dengan dimensi yang sama, berat unit bergantung kepada kepadatan. Semakin tinggi, semakin berat. Saya akan menerangkan secara terperinci. Jisim kiub itu mengulangi merek ketumpatan konkrit busa (di bawah keadaan kelembapan normatif). Contohnya, kiub tanda D 600, beratnya 600 kg, D 800 - 800 kg, dan sebagainya.

Jisim satu blok dikira mengikut formula yang diketahui dari meja sekolah. Kami mengira isipadu satu blok (mendarabkan panjang, lebar dan ketinggian), dan mengalikan nilai yang dihasilkan oleh nombor ketumpatan. Hasilnya adalah jisim satu "bata" kelembapan semulajadi. Sebagai contoh, kirakan berat blok blok D 600 dengan dimensi linear 600 x 300 x 200 mm. Persamaan: (600 x 300 x 200) x 600 = 21.6 kg (berat satu blok). Walau bagaimanapun, jangan lupa, kelembapan berlebihan, boleh meningkatkan jisim sebanyak 25%.

Sebagai peraturan, di pasaran bahan bangunan, blok konkrit busa dijual pada harga tetap, turun naik dari jumlah pembelian, terma pembayaran dan penghantaran. Setiap jenama mempunyai kos tersendiri, yang bergantung kepada kepadatan bahan. Di rantau yang berbeza di negara ini, ia secara semula jadi boleh berbeza. Jika kita mengambil sebagai satu jenama asas, maka harga blok buih bergantung kepada ketebalannya. Lebih tebal, lebih mahal.

Kos blok buih seunit dikira seperti berikut: hitung isipadu satu blok, mendarab dalam urutan: L x W x B. Sebagai contoh: 600 x 300 x 200 = 0.036 kiub.

Kemudian bahagikan jumlah kiub dengan jumlah satu blok. 1: 0.036 = 27. Ini adalah bilangan keping di dalam kiub. Dan akhirnya, kita membahagikan harga satu kubus dengan jumlah "blok" di dalamnya. Sebagai contoh, harga per 1 m³ = 3500 rubles. 3500 gosok: 27 pcs. = 129 Rubles / sekeping. Seperti yang mereka katakan: kursus sekolah, kelas tujuh ...

Anekdot dalam tema itu: Di tapak pembinaan, seorang Yahudi dan Rusia adalah batu bata. Orang Yahudi ditanya:

- Kenapa orang Rusia memakai enam bata setiap satu, dan kamu satu demi satu?

- Jadi, Rusia malas. Terlalu malas sekali lagi pergi ...

Saya berharap untuk manfaat bahan di atas. Langgan berita, ulasan, fikiran yang jelas dan jemput ke kumpulan rakan kami. Saya mengharapkan kejayaan dalam pembinaan dan kedamaian di rumah anda! Setakat ini!

Sebut hikmah: Pemikiran harus ditujukan kepada yang luas (Ficino Marsilio).

Anda juga mungkin tertarik pada:

Apa yang baik adalah sauna yang diperbuat daripada kayu bulat

Bagaimana untuk meletakkan jubin di dinding dalam bilik mandi

Kami membuat mandi rumah kayu di dalam mangkuk: maklumat umum. Kelebihan dan kelemahan kaedah ini

Sekiranya kerja-kerja pembinaan dijalankan di bawah keadaan yang stabil, dengan suhu tetap, kelembapan, projek-projek yang serupa dan satu anggaran, tidak perlu memagari taman dengan bahan dan teknologi baru. Industri pembinaan sentiasa berkembang, dan kami mendapat peluang untuk menggunakan bahan-bahan baru setiap tahun, dengan itu mengembangkan kemampuan kami untuk melaksanakan projek. Penobloks muncul agak baru-baru ini, tetapi berjaya meluahkan diri dari sisi praktikal agak meyakinkan.

Antara kelebihan utama blok buih, yang akan kita bicarakan kemudian, para pembina selalu mencatatkan kebolehsuaian yang mengagumkan untuk proses mendirikan dinding - ia sangat ringan dan pada masa yang sama mempunyai dimensi yang besar, yang meningkatkan kelajuan kerja. Pengguna sering memilih blok buih, kerana harga demokratiknya, ditentukan oleh bahan-bahan murah yang merupakan sebahagian daripada komposisinya dan cara pengeluaran yang agak mudah.

Harga konkrit busa boleh berbeza-beza bergantung kepada jenama, bagi pihak pengeluar, dan secara semula jadi, pada jumlah lot. Rata-rata, blok dinding kos dari 70 hingga 130 rubel, dan untuk satu meter padu menanyakan kira-kira 2500 rubel. Harga bahan, bergantung pada jenama, kami telah menurunkan ke meja untuk kemudahan pengiraan, dimensi utama bahan juga ditunjukkan di sana.

dalam satu m3 27.8 blok buih, dan saiz blok ialah 20x30x60 cm.

Harga yang rendah itu dicapai kerana pengoptimuman teknologi pengeluaran dan penggunaan bahan-bahan yang murah tetapi berkesan yang membawa produk akhir ke tahap yang agak tinggi dari segi parameter fizikal dan teknikal.

Penoblok adalah konkrit selular yang ringan, termasuk yang berikut:

Jangan mengelirukan konkrit busa dengan konkrit berudara. Komposisi mereka hampir sama, tetapi terdapat perbezaan dalam teknologi pembuatan, dan akibatnya, harga dan hartanah. Teknologi pembuatan blok buih agak mudah, dan boleh berlaku dalam beberapa cara, bergantung kepada keadaan pengeluaran:

 • Campuran siap boleh dicurahkan ke dalam bentuk yang boleh dibongkar, dan kemudian secara manual
 • mengambil dari sana dan pek;
 • Campuran siap boleh diisi dalam jumlah besar, dan dipotong menjadi blok dan
 • Bahan pembungkusan akan selepas pengerasan;
 • Kaedah menuangkan ke dalam acuan kaset di mana penghiasan dijalankan boleh digunakan.

Setiap kaedah ini mempunyai ciri-ciri tersendiri, tetapi terlebih dahulu kita akan memahami komposisi secara prinsip. Seperti yang telah kami nyatakan, blok buih adalah konkrit selular yang diperolehi dengan mengedarkan gelembung udara di dalam campuran pasir, simen dan air. Bubbles diperolehi dengan proses berbuih, dan untuk ini, penjana busa dan baroque boleh digunakan.

Cara pertama menghasilkan blok buih melibatkan sejumlah besar tenaga kerja manual, kawasan pengeluaran yang besar dan jumlah pengeluaran yang agak kecil, dan juga ketepatan dos bahan-bahan yang banyak diinginkan. Dalam pengeluaran sedemikian, anda boleh mendapatkan tidak lebih daripada 40 kiub blok setiap hari, dan kaedah ini hanya sesuai untuk keperluan individu.

Dalam keadaan pengeluaran berskala besar, kaedah pembuatan kedua digunakan, yang membayangkan penyediaan sejumlah besar konkrit busa (kira-kira 5 m s), diikuti dengan pemotongan selepas ia dikukuhkan. Kelebihan kaedah ini ialah anda boleh mendapatkan blok apa-apa saiz, dan ketepatan pemotongan pada mesin khas membolehkan anda untuk mencapai parameter linear yang lebih atau kurang stabil bagi setiap blok, yang sangat mempercepat proses mendirikan dinding.

Blok buih dibahagikan kepada empat kelas, bergantung kepada ciri teknikal dan fizikal mereka. Seperti yang dapat dilihat dari meja dengan harga, setiap blok buih mempunyai jenama sendiri, yang menyebutkan jenama simen yang digunakan dalam pengeluarannya. Oleh itu, blok buih yang paling lemah dianggap sebagai penebat dan dilabelkan dengan nombor dari 100 hingga 400. Mereka tidak dapat menahan beban berat dan tidak dinormalisasikan untuk rintangan fros.

Blok jenama 500, 600, 700,800 dan 900 dirujuk kepada penebat struktur dan haba. Kekuatan tanda 500 adalah 13 kg / persegi Cm. Blok busa pembinaan ditandakan dari 1000 hingga 1200, mereka mempunyai kekuatan yang lebih tinggi, dan tanda blok buih yang mempunyai indeks di atas 1200 digunakan sangat jarang dan hanya dihasilkan dalam kes keperluan akut.

Penoblok berbeza dengan kekonduksian haba yang rendah, yang kurang daripada batu bata tiga kali. Juga, apabila memilih blok busa, perhatikan ketumpatan, yang kita bincangkan, dan berat, yang secara langsung bergantung kepada kepadatan. Rata-rata, berat blok busa kira-kira 500 kg setiap meter padu untuk tanda ketumpatan 500. Ini adalah beberapa kali lebih kecil daripada bata, jadi kelajuan membina rumah dari blok buih jauh lebih tinggi. Rintangan beku juga merupakan petunjuk penting, dan ia menentukan bilangan kitaran defrost yang boleh lulus bahan tanpa kehilangan sifat asas. Bergantung pada jenama, rintangan fros boleh dari 15 hingga 70 kitaran.

Foamblocks - pengeluaran di rumah

Walaupun peningkatan permintaan untuk blok busa, beberapa orang melakukannya di rumah, kerana ini memerlukan beberapa kos. Dengan sedikit pembinaan, keuntungan peralatan pembelian untuk pengeluaran blok buih dapat diabaikan. Sebagai contoh, 300 kg simen ketumpatan yang diperlukan, 200 kg pasir yang disucikan, 150 liter air, satu pakej bahan berbuih sintetik, pengeras diperlukan untuk memperoleh buih buih berkualiti yang baik di rumah.

Ini sangat buruk. Untuk penyediaan campuran dan pembuatan blok, peralatan berikut diperlukan:

 1. Penjana wap.
 2. Pemampat.
 3. Pengadun konkrit 3-kilowatt.
 4. Borang untuk blok.
 5. Kelengkapan tambahan - muncung, paip, pam, manometer.

Bagi pembinaan swasta, secara semulajadi, ia adalah lebih murah untuk membeli jumlah blok buih yang diperlukan, terutamanya kerana terdapat kemungkinan untuk menghiasi dinding dengan konkrit busa. Untuk melakukan ini, hanya kerja keras dengan tetulang diatur, penjana konkrit buih disewa, yang, secepat mungkin, melakukan pengisian jumlah yang diperlukan tanpa bunyi dan debu. Sekiranya terdapat tuntutan untuk pengeluaran blok buih untuk tujuan komersil, maka pendekatan kepada peralatan harus sama sekali berbeza, dan tanpa pelaburan yang serius di sini adalah sangat diperlukan.

Blok buih dalam pembinaan individu agak terbukti, oleh itu apabila mempertimbangkan perkara bahan untuk dinding, blok buih jelas patut perhatian.

Add Your Comment

3 + 5 =