Saiz langkah tangga di dalam rumah

Contents

Lebar tangga di rumah persendirian: dimensi optimum dan cadangan

Setakat ini, ramai orang bermimpi untuk tinggal di rumah dua tingkat yang indah dan selesa. Jika anda terlibat dalam pembinaan bangunan berbilang tingkat peribadi, maka anda hanya memerlukan tangga untuk bergerak di antara lantai. Walau bagaimanapun, apa yang perlu lebar tangga, saiz langkah dan ketinggian pagar? Semua ini akan dibincangkan kemudian.

Tidak ada peraturan yang jelas yang harus membimbing pembinaan struktur, kerana setiap kes adalah unik. Segala-galanya bergantung pada tata letak bangunan, fungsi dan kemudahan penggunaan, serta tujuan tangga itu sendiri, yang anda ingin terima.

Terdapat klasifikasi tertentu struktur oleh beberapa kriteria, di mana lebar minimum tangga bergantung. Kesemua mereka secara konvensional dibahagikan kepada:

Di samping itu, tangga boleh terletak di dalam atau di luar bangunan, serta mempunyai bentuk lurus atau berpusing. Tepi yang reka bentuk dan bentuk untuk dipilih, bergantung semata-mata pada keutamaan dan susun atur anda.

Sebarang tangga, tanpa mengira bentuk, saiz dan lokasi, terdiri daripada beberapa elemen yang membina mandatori:

 1. Gear adalah permukaan mendatar dari langkah, bentuk dan dimensi yang bergantung pada ciri struktur tangga.
 2. Penaik adalah permukaan menegak langkah, yang tidak wajib dan mungkin tidak hadir di beberapa tangga.
 3. Balusters - rak menegak, di mana pagar diikat. Mereka memainkan peranan yang sangat penting, kerana mereka bertanggungjawab untuk keselamatan.

Jika anda membuat keputusan untuk membina tangga sendiri, sangat penting untuk mengira dimensi yang betul untuk itu, kerana ini memberi kesan kepada kemudahan dan keselamatan apabila bergerak di antara lantai. Lebar tangga bergantung kepada beberapa faktor, yang akan dibincangkan kemudian.

Apa-apa pemulihan mesti terlebih dahulu selamat, jadi apabila mengira ketinggian dan lebar tangga, banyak faktor perlu diambil kira, terutamanya jika anda tinggal bersama kanak-kanak, orang tua dan orang kurang upaya. Di samping itu, perlu mengambil kira keperluan asas yang ditentukan oleh peraturan keselamatan kebakaran. Ini sangat penting, kerana sekiranya berlaku kebakaran, semua penyewa di rumah mesti dapat dengan selamat meninggalkannya.

Apabila mendirikan pagar, balusters harus berada pada jarak tidak lebih daripada 15 sentimeter dari satu sama lain. Ini akan mencukupi untuk menghalang seseorang jatuh dari tingkat dua sekiranya, misalnya, jika dia tersandung atau tergelincir. Dan jika anda mempunyai kanak-kanak kecil, maka jurang ini sepatutnya lebih kecil, supaya kanak-kanak tidak dapat melekat kepalanya di antara balusters dan terjebak.

Sekiranya anda berminat dengan soalan mengenai lebar lebar tangga ke tingkat dua, disarankan untuk membiasakan diri dengan keperluan asas dan standard yang dijelaskan dalam dokumentasi pembinaan. Di dalamnya anda akan mendapat banyak tip dan cadangan. Sekiranya diperhatikan dengan betul, anda bukan sahaja akan mempunyai lebar tangga yang optimum di rumah di tingkat dua, tetapi juga tahap keselamatan yang tinggi, serta fungsi yang sangat baik dan kemudahan penggunaan.

Keperluan asas untuk saiz tangga di rumah persendirian

Sehingga kini, terdapat dokumentasi teknikal standard, yang menyenaraikan keperluan asas untuk pembinaan tangga di sebuah rumah persendirian. Pematuhan mereka, walaupun tidak wajib, tetapi ada beberapa idea tentang mereka masih diperlukan. Seterusnya, keperluan umum akan dibentangkan.

1

Lebar minimum tangga di rumah persendirian ialah 90 sentimeter. Ia tidak disyorkan untuk membuat struktur sempit, kerana dalam hal pemindahan kecemasan, kemungkinan kecederaan mungkin. Begitu juga dengan tahap cerun tangga, yang tidak boleh melebihi sudut 40 darjah. Dengan cerun yang lebih besar, kebarangkalian kejatuhan sangat meningkat.

Lebar tangga perlu sama, supaya jika anda bergerak tanpa cahaya pada waktu malam, anda tidak boleh tersandung dan jatuh. Angka yang optimum adalah dari 21 hingga 35 sentimeter, dan ketinggiannya harus berada pada jarak 12 hingga 20 cm. Yang penting ialah bilangan langkah dalam satu perarakan. Semakin banyaknya di sana, lebih tinggi kemungkinan kecederaan jika berlaku kejatuhan. Bilangan langkah yang optimum dalam satu perarakan, jika lebar langkah langkah yang disyorkan diperhatikan, adalah dua belas.

Keperluan untuk tapak dan pagar

Untuk memastikan strukturnya selamat dan selesa, dimensi tangga mesti sesuai dengan dimensi rentangnya. Alasan tidak boleh menghalang pemindahan cepat dari tingkat dua sekiranya berlaku kebakaran. Ketinggian pagar mesti sekurang-kurangnya 90 sentimeter, dan pagar harus mampu menahan beban sekurang-kurangnya 100 kilogram.

Lebar tangga ke tingkat dua tidak hanya menjejaskan keselamatan, tetapi juga kemudahan operasinya, yang juga sangat penting. Oleh itu, sebelum pembinaan pembinaan, buat pengiraan. Apakah lebar tangga yang harus dilakukan agar mudah untuk bergerak di antara lantai?

Lebar rentang dan platform harus sedemikian rupa sehingga dua orang pembina sederhana boleh bergerak dengan bebas. Sekiranya kita bercakap tentang nombor, maka bagi rumah persendirian, terdapat cukup lebar 130 sentimeter. Sekiranya rumah itu didiami oleh sebilangan kecil orang, lebar tangga dengan ruang kosong yang terhad dalam rumah atau ciri susun atur boleh dikurangkan kepada 90 sentimeter, tetapi dalam kes ini hanya satu orang boleh bergerak di sekelilingnya. Di samping itu, mustahil untuk membawa perabot atau barangan besar lain.

Bagi sudut kecenderungan, yang paling selamat dan ergonomik adalah tangga dengan kemiringan 30 hingga 40 darjah. Untuk bergerak yang selesa di antara bilik utama dan loteng, tangga dengan cerun sehingga 70 darjah sesuai. Ini akan cukup untuk mendaki ke loteng, dan akan menjimatkan ruang bebas.

Apabila membina tangga, disyorkan untuk membuat platform, lebarnya sama dengan jarak yang sama. Panjang jarak dikira berdasarkan beberapa parameter, yang utama adalah sudut cerun dan bentuk tangga. Jika anda tidak boleh mengira semua dimensi sendiri, maka dalam hal ini lebih baik untuk mencari projek tangga siap sedia atau mencari bantuan dari pembina profesional dengan pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan.

Saiz langkah dikira berdasarkan ciri-ciri dan pertumbuhan fisiologi anda. Yang paling mudah untuk bergerak di tangga adalah langkah-langkah, di mana lebar dan ketinggian dipilih sedemikian rupa untuk memberikan langkah mudah pada kelajuan berjalan biasa. Dalam dewasa dewasa, panjang langkah adalah kira-kira 62 sentimeter. Oleh itu, berdasarkan cadangan yang dinyatakan di atas, dengan lebar langkah 30 sentimeter, ketinggiannya hendaklah sekitar 16 sentimeter.

Beberapa perkataan tentang kebakaran melarikan diri

Mungkin setiap daripada kita melihat di televisyen, terutama dalam filem-filem asing, Tangga kecemasan, yang dibina di luar premis dan ianya adalah bertujuan untuk pemindahan kecemasan sebuah apartmen atau rumah sekiranya berlaku kebakaran atau mana-mana keadaan yang mengancam nyawa lain. Jika anda ingin membina struktur sedemikian di rumah anda, anda harus mengambil kira ciri khusus mereka.

Dari segi ciri reka bentuk mereka, mereka hampir sama dengan tangga klasik, tetapi mereka jauh lebih sempit, jadi hanya satu orang yang boleh bergerak di sekelilingnya. Di samping itu, dimensi tangga api perlu dikira secara eksklusif dengan mematuhi semua peraturan, cadangan dan keperluan SNiP. Walau bagaimanapun, sebelum meneruskan reka bentuk, anda mesti terlebih dahulu menentukan jenis dan bentuk tangga, serta kaedah penetapannya di atas bangunan bangunan.

Apabila membina tangga di sebuah rumah persendirian, adalah penting untuk mengira dimensi yang betul untuknya. Ia dilarang keras untuk mengambil sebarang nombor dari kepala. Apabila mereka bentuk dan melukis lukisan tangga masa hadapan, adalah perlu untuk mempertimbangkan faktor-faktor berikut:

 • kawasan bilik;
 • ketinggian siling;
 • ciri bilik;
 • jenis dan bentuk tangga yang anda ingin bina;
 • jenis bahan bangunan dan kemasan;
 • bilangan penduduk, umur mereka, kebolehan fizikal dan ciri fisiologi.

Hanya selepas anda mengambil kira semua parameter ini, mungkin akan mula mengira dimensi semua elemen tangga. Hanya dengan mengira semuanya dengan berhati-hati, anda akan menerima reka bentuk yang boleh dipercayai, selamat dan mudah. Jangan bereksperimen dan cuba untuk mencipta sesuatu yang baru, kerana walaupun kesilapan yang sedikit dibuat dalam reka bentuk dan pembinaan boleh menjadi penuh dengan akibat yang serius. Yang paling penting - dalam pembinaan tangga dengan tangannya untuk berfikir bahawa keputusan akhir semua penduduk berada dalam keadaan selamat dan selesa.

Saiz langkah tangga di dalam rumah

Kaedah bagi reka bentuk tangga di rumah persendirian, lukisan dan perhitungan tangga di rumah persendirian

Apabila membina sebuah rumah persendirian, anda hampir selalu perlu membuat tangga - untuk menyelamatkan kawasan yang berguna di tapak, pembinaan rumah-rumah persendirian moden dalam kebanyakan kes ialah pendirian rumah-rumah dua tingkat. Tangga dalam harga rumah peribadi boleh mempunyai yang paling pelbagai, bergantung kepada saiz, kos bahan pembuatan dan bahan-bahan yang digunakan untuk penamat. Reka bentuk tangga rumah peribadi boleh menjadi perarakan klasik, dengan kekurangan ruang, pemasangan tangga spiral sering digunakan. Baru-baru ini, tangga menjadi semakin popular, dengan pembinaan yang menggunakan pengikat tersembunyi pada bolt atau pin.

Ciri-ciri reka bentuk dan pengiraan

Apabila membina rumah tanpa projek profesional, persoalan menghitung tangga boleh menyebabkan beberapa masalah, sebab ini - kurangnya pengetahuan yang diperlukan dalam sains kejuruteraan. Kami akan cuba dalam artikel ini untuk mengingati keperluan dan piawaian yang perlu diikuti ketika membuat tangga di rumah persendirian.

Bagaimana untuk menentukan saiz perarakan dan tangga

Secara amnya diterima bahawa lebar tangga yang optimum di rumah persendirian harus 1.2 m, tetapi memandangkan kawasan untuk pemasangannya boleh sangat terhad, ia dibenarkan untuk mengurangkan lebarnya hingga 0.9 m.Jurang antara penerbangan selari tidak boleh kurang daripada 0, 1 m Jumlah penunjuk ini akan menjadi lebar tangga masa depan. Perlu diambil kira bahawa pemilihan dimensi minimum yang dibenarkan akan membawa kepada hakikat bahawa tangga akan sangat sempit dan membawa perabot atau perkara-perkara besar lain akan sangat sukar. Terutama yang tidak diingini adalah ini, jika perarakan diletakkan relatif terhadap satu sama lain pada sudut 180 darjah. Jika sudutnya 90 - persegi itu akan menjadi persegi.

Sekiranya terdapat ruang yang cukup untuk menentukan lebar tangga, anda perlu menentukan tujuannya, kapasiti yang dirancang, dan saiz tangga untuk tapak tersebut. Tangga untuk turun ke bawah tanah atau pendakian ke loteng boleh sama dengan lebar 0.8 m. Lebar tangga yang selesa di sebuah rumah persendirian boleh dari 1 hingga 1.5 m, tentu saja, jika kawasan itu dibenarkan. Ia akan mudah bagi penduduk untuk bergerak di sekelilingnya. Lebar pembukaan diukur dari dinding ke pagar atau di antara rel bertentangan, lebar tangga biasanya mempunyai saiz yang lebih besar.

Kira bilangan langkah

Pengiraan bilangan langkah akan memerlukan penggunaan pengukuran tepat ketinggian lantai. Mereka diukur dengan mengukur jarak dari lantai tingkat pertama ke tingkat lantai di tingkat dua. Jika, dalam mengira saiz tangga di rumah persendirian, anda hanya mempunyai jarak ke tahap tumpang tindih, anda harus terlebih dahulu menentukan reka bentuk lantai masa depan dan mengambil kira ketebalan bahan penebat dan penamat atau elemen struktur lain. Pengiraan tepat seperti itu diperlukan atas alasan bahawa ketinggian langkah-langkah mestilah sama.

Nilai yang dianjurkan dari ketinggian langkah tangga adalah 0.15 m, namun, dalam amalannya, seringkali ternyata bahawa saiz ini disesuaikan dengan ciri-ciri reka bentuk rumah. Selalunya, pemaju menubuhkan tangga bukan dengan dimensi standard langkah 0,3х0,15 m, dan 0,31х0,16 m atau 0,29х0,17 m, yang juga dapat diterima, karena dimensi tidak melampaui apa yang dibenarkan.

Dalam satu perarakan, bilangan langkah tidak boleh melebihi 18. Nombor sebegini membolehkan anda membuat tangga tangga dengan tinggi 2.7 meter Tetapi dengan mengambil kira bahawa lebar langkahnya adalah 0.3 meter, panjang tangga akan menjadi 5.4 meter. penciptaan tangga dengan dua langkah 9 langkah.

Pengiraan bilangan langkah juga boleh bergantung kepada dimensi tangga, semakin kecil kawasannya, langkah yang lebih tinggi harus dirancang.

Perhatikan ketinggian siling di atas platform pertengahan, ia tidak boleh kurang daripada 2 m.

Tangga dalam projek rumah swasta boleh mempunyai pelbagai, tetapi bilangan langkah akan ditentukan seperti berikut: ketinggian tangga keseluruhan dibahagikan kepada ketinggian disyorkan satu langkah. Sebagai contoh, dengan ketinggian tangga 3 m dan ketinggian langkah 0.15 m, bilangan langkah akan menjadi 20. Sejak langkah terakhir ternyata dengan sendirinya, bilangan langkah yang diperlukan untuk tangga ialah 19.

Jika dalam keputusan pengiraan diperolehi yang tidak sesuai dengan yang disyorkan, khususnya - ketinggian dan lebar langkah-langkah, maka perlu mengubah sedikit indikator yang diproyeksikan dalam batas yang munasabah, sampai hasil yang optimal dicapai, yang sangat dekat dengan norma-norma yang disarankan.

Pengiraan tangga profil curvilinear

Pemenuhan sendiri pengiraan sedemikian akan memerlukan penggunaan pengetahuan yang lebih mendalam. Jika versi putaran tangga di rumah persendirian dihitung dengan sendirinya, maka ingat:

lebar minimum bahagian sempit langkah berbentuk baji tidak boleh kurang daripada 0.1 m, sepanjang paksi pusat - tidak kurang daripada 0.2 m,

Lebar maksimum langkah di ujung jauh, tidak boleh melebihi 0.4 m

Radius putaran bahagian sempit tangga tidak boleh kurang dari 0.3 m.

Apabila membina tangga, ia dibenarkan bahawa permukaan menegak menggantung di atas mendatar dengan 0.03-0.05 m, ini akan meningkatkan ketinggian langkah-langkah dan akan menghindarkan peningkatan panjang tangga.

Faktor yang mempengaruhi pengiraan tangga

Hasil perhitungan tangga akan dipengaruhi oleh:

 • bilangan tapak dan saiz mereka, ketinggian tangga dan nombor mereka,
 • kawasan yang boleh diperuntukkan untuk pembinaan tangga,
 • bahan yang akan dihasilkan tangga dan hiasannya.

Apabila mengira, seseorang tidak sepatutnya melupakan petunjuk penting seperti lumen. Ini adalah ketinggian dari tangga ke hambatan atas yang paling dekat, contohnya - tumpang tindih lantai kedua. Lumen harus mempunyai ketinggian sehingga seseorang yang tinggi tinggi dapat dengan tenang, tanpa menyentuh kepala dengan tumpang tindih untuk berjalan di tangga, rata-rata angka ini tidak boleh kurang dari 1.9-2 m.

Keangkuhan tangga masa depan, atau dengan kata lain - sudut kecenderungannya, harus memudahkan pergerakan mudah sepanjang masa dan berada dalam lingkungan antara 22 hingga 40 darjah. Pada sudut kurang dari 22 darjah, adalah mungkin untuk menguruskan pembinaan jalan, tetapi untuk pembinaannya kawasan yang sangat besar akan diperlukan, di rumah-rumah swasta pembinaannya adalah tidak mencukupi. Lereng lebih besar daripada 40 darjah boleh diterima untuk tangga loteng atau menuju ruang bawah tanah, lebih dari 75 darjah untuk ahli bomba sahaja.

Semakin tinggi kecurian tangga, ruang yang kurang diperlukan untuk membinanya.

Pertimbangkan bagaimana dalam amalan anda boleh mengira sudut kecenderungan. Di atas kertas hendaklah menarik sudut yang betul, di sebelah mendatarnya, tandakan dalam skala 1:10 panjang bahagian lantai yang diperuntukkan untuk penerbangan tangga, sepanjang menegak - ketinggian tangga tangga. Dengan menyambung segmen-segmen yang ditandakan di sisi sudut, kita memperoleh segitiga, hipotenus yang akan sama dengan panjang ruji tangga. Sudut terbentuk sehubungan dengan garis melintang dan sudut kecenderungan perarakan, adalah mungkin untuk mengukur magnitudnya dengan cara protractor.

Pengiraan ketinggian dan lebar langkah

Pengiraan tangga di rumah persendirian juga melibatkan penentuan lebar dan ketinggian langkah-langkah. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan formula mudah 2a + b = 0,6 - 0,64 m, dan ketinggian langkah, nilai yang dianjurkan adalah 0,15 m, tetapi dalam kenyataannya dapat berada dalam kisaran dari 0,14 hingga 0,17 m. Tidak diinginkan untuk menambah angka itu kepada 0.2 m atau lebih. b adalah tidak terjual, atau lebar tapak. Penunjuk ini sepatutnya berada dalam julat dari 0.2 hingga 0.32 m, sukar untuk berjalan dengan langkah yang lebih luas - langkah itu akan tersandung. Terlalu tangga sempit akan sangat tidak selesa apabila turun. 0.6-0.64 m adalah penunjuk kepada langkah purata orang dewasa.

Formula kedua, yang boleh digunakan dalam perhitungan:

a + b = 0.45 - 0.46 m Di dalamnya juga segala-galanya sangat mudah: jika bersamaan dengan nilai standard 0.15 m, maka b ialah 0.3 - 0.31 m.

Langkah atas tidak boleh digantung di bawah lebih daripada 0,05 m.

Apa yang harus menjadi tangga: saiz standard langkah tangga, piawaian, keperluan, pengiraan dimensi

Bahagian penting setiap bangunan yang mempunyai lebih dari satu tingkat adalah tangga.

Di rumah persendirian, tangga boleh terletak di dalam dan di luar.

Sering kali, unsur-unsur ini dilengkapi dengan laluan ke kawasan bawah tanah dan beranda.

Keperluan utama untuk sebarang reka bentuk adalah operasi yang selamat.

Untuk memastikan ini, saiz standard langkah tangga ditetapkan.

Sebelum anda mula membina tangga, anda perlu melakukan beberapa pengiraan, dengan mengambil kira walaupun sedikit nuansa. Jika tidak, kesilapan boleh menjadi mahal kepada pembina dan penyewa.

Tangga march lurus diperbuat daripada kayu

Apabila memilih jenis tangga untuk rumah persendirian, anda perlu menentukan di mana strukturnya akan ditempatkan dan kawasan yang akan didudukinya.

Di rumah-rumah dengan dewan yang luas, lebih mudah untuk membuat keputusan.

Lebih dari penempatan tangga di dalam bilik dengan kawasan kecil perlu berfikir dengan teliti, jika tidak, langkah-langkah, rel dan balok akan menyerupai "pelana pada lembu" dan menjadi penghalang kepada penghuni.

Peringkat seterusnya adalah pilihan bahan. Pasar hari ini menawarkan pelbagai jenis: kayu, logam, konkrit, plastik dan juga kaca, tetapi masih tangga yang paling popular dengan langkah-langkah kayu, kerana ia lebih panas.

Jenis tangga yang paling biasa untuk rumah persendirian:

 • Melancarkan. Pembinaan ini terdiri daripada langkah-langkah dan balok yang diatur dalam garis lurus yang dipanggil penerbangan tangga. Bergantung pada ruang interstorey, tangga boleh terdiri daripada satu atau lebih perarakan.
 • Boltcevye. Langkah mereka dipasang pada dinding dengan bantuan bolt kuasa (bolt). Pilih tangga seperti itu hanya boleh dilakukan dengan tembok yang boleh dipercayai dan kuat, tetapi kosnya lebih murah daripada perarakan atau skru.
 • Tangga spiral terkenal dengan ruang kecil mereka, tetapi mereka agak curam dan tidak begitu selesa, walaupun sangat elegan.
 • Modular adalah sejenis pereka untuk orang dewasa. Ini adalah unsur siap sedia yang mudah dipasang dan dipasang dengan tangan.

Tidak kira jenis dan bahan, tangga harus memastikan pergerakan orang yang selamat dan selesa. Terutama dengan teliti adalah memikirkan tangga untuk rumah persendirian yang dihuni oleh kanak-kanak. Cintailah orang ini ke langkah-langkah yang diketahui oleh semua orang, ia berada di tangga yang anak-anak sering mengisi benjolan mereka.

Tangga kayu, kelebihan dan jenis mereka

Kayu adalah bahan yang serba boleh dan digunakan secara meluas untuk membuat tangga di rumah negara. Struktur kayu kelihatan kemas dan cantik, mewujudkan suasana kehangatan dan kesenangan di dalam bilik.

Kelebihan utama kayu sebagai bahan untuk tangga:

 • Ketersediaan dan harga yang berpatutan
 • Kebersihan ekologi
 • Kekuatan yang baik pada berat badan yang agak rendah
 • Cemerlang dengan hampir semua bahan kemasan dan barangan dalaman

Tangga kayu boleh berbaris, disikat dan diperketatkan, tetapi dari segi kerumitan dan bentuk, sayang, kemungkinannya terbatas berbanding logam dan konkrit. Marches kayu standard kadang-kadang kelihatan sangat rumit dan hanya sesuai untuk bilik-bilik yang luas.

Tangga kayu mempunyai kekurangannya:

 • Mudah terbakar dan bahaya kebakaran
 • Ia mudah terdedah kepada kemusnahan, ia melonggarkan, meruncing, menjengkelkan
 • Memerlukan penjagaan tertentu (suhu, kelembapan, dan lain-lain)

Tidak semua jenis kayu sesuai untuk membuat tangga.

Pembinaan dari baka konifer disajikan untuk masa yang agak singkat, dan ek, bic dan abu adalah bahan yang agak mahal. Pilihan bajet yang ideal adalah larch.

Setelah memutuskan untuk memasang tangga interstore kayu, anda perlu memberi perhatian maksimum kepada pilihan kayu yang tepat dan pematuhan dengan teknologi pengeluaran. Ketahanan struktur bergantung pada faktor-faktor ini.

Satu langkah tangga

Bahagian yang penting dan terpenting dari mana-mana tangga adalah langkah - asas keseluruhan reka bentuk. Itulah sebabnya, apabila memilih bahan, bentuk dan saiz langkah itu, perlu dipandu oleh kriteria kemudahan, kekuatan dan keselamatan, dan hanya dalam estetika terakhir.

Langkah seterusnya, juga terdiri daripada dua bahagian utama:

 • Tread - permukaan atas mendatar, di mana kaki manusia datang.
 • Podstupenka - permukaan tegak yang terletak di antara dua air mata bersebelahan, dan pentas yang menetapkan ketinggian. Penaik juga dipanggil undercurrent atau plug.

Peringkat pertama pembinaan dipanggil tahap permulaan, dan tahap terakhir dipanggil hari libur. Masih langkah-langkah ini dipanggil friezed, mereka boleh berbeza dari langkah-langkah lain dalam bentuk dan saiz. Di antara output dan permulaan adalah peringkat (atau perantaraan) langkah-langkah, di sini mereka mestilah sama seperti kembar.

Terdapat beberapa jenis langkah asas:

 • Garis lurus. Ini adalah langkah mudah bentuk segi empat tepat, yang mempunyai kedalaman yang sama dengan tapak sepanjang keseluruhannya. Butiran sedemikian menjadikan kebanyakan penerbangan tangga tidak berubah.
 • Langkah-langkah Zabezhnye dalam bentuk geometri sama dengan segitiga, di sini kedalaman tirus itu disempit di pinggir dalaman dan diperluas ke hujung luar. Tanpa mengubah langkah, seseorang tidak boleh melakukan satu perarakan beralih, mereka juga merupakan ciri biasa tangga spiral.

Menghidupkan tangga dengan langkah terbuka

Untuk keharmonian maksimum dengan dalaman dan ciri-ciri bilik, langkah-langkah terbuka dan ditutup.

Jenis pertama langkah terdiri daripada hanya satu kesalahan, jarak antara yang tetap bebas.

Tangga dengan langkah terbuka kelihatan lebih ringan dan lapang, tidak menghalang penyebaran cahaya di dalam bilik, tidak mencipta kesan konglomerasi dan membolehkan anda menjimatkan ruang.

Dalam langkah yang tertutup, sudah pasti sub-langkah mengisi ruang antara air mata.

Tangga berbeza dalam bentuk:

 • Lurus - langkah yang terdiri daripada langkah-langkah segi empat tepat yang mudah.
 • Trapezoid, yang bunganya menyerupai trapezoid. Lebih sering digunakan untuk pembuatan tangga spiral.
 • Langkah-langkah pusingan. Biasanya mereka membuat keluar serambi atau langkah awal tangga interstorey.
 • Tapak berbentuk bulat semulajadi mempunyai satu bulat sahaja di satu sisi, dan di sisi yang lain - sempadan lurus yang jelas. Secara kebetulan mereka menyerupai sektor yang diukir dari bulatan. Digunakan secara meluas dalam reka bentuk perarakan berputar dan pendekatan ke rumah.

Ciri tersendiri yang terakhir adalah bahan dari mana langkah-langkah akan dibuat. Di sini pilihan hampir tidak terhad, semuanya bergantung kepada penerbangan fantasi dan anggaran.

Saiz langkah tangga boleh diterima

Langkah tangga - terperinci asas seperti pada pandangan pertama, harus menggabungkan kebolehpercayaan, ketahanan, keselamatan, keselesaan dan, tentu saja, kecantikan. Untuk berjaya melaksanakan semua fungsi ini pada masa yang sama, langkah-langkah mestilah saiz tertentu.

Parameter yang optimum dari tangga ditetapkan oleh dokumen standard GOST (piawaian negeri) dan SNiP (norma dan peraturan pembinaan), serta kaedah pengiraan yang berguna dan faktor penting yang perlu diambil kira ketika merancang dan melaksanakan reka bentuk tangga. Dokumen ini menentukan saiz standard langkah tangga.

Keperluan asas SNIP dan GOST untuk tangga:

 • Jarak antara pintu dan tangga yang terdekat hendaklah sekurang-kurangnya satu meter, dan melebihi lebar daun pintu.
 • Langkah-langkah satu tangga tangga tidak boleh berbeza dengan ketinggian lebih daripada 5 mm. Langkah-langkah biasa satu tangga berjalan harus sama dengan saiznya.
 • Ketinggian standard langkah tangga sepatutnya sesuai dalam bingkai: dari 15 hingga 20cm.
 • Saiz langkan (tidak terjual) langkah tidak boleh melebihi 3 cm. Kadang-kadang dalam reka bentuk tangga seseorang perlu melakukan satu langkah yang kurang dari satu langkah ke atas yang lain, sehingga meningkatkan kedalaman jejak dan mencapai ukuran yang optimum. Hanging, atau seperti yang dipanggil pembina, lampung tidak melebihi 5cm, dan tangga kayu 3 cm.

Kedalaman bunga mesti membolehkannya melangkah dengan seluruh kaki, iaitu saiz yang paling optimum adalah dari 23cm hingga 35cm. Berhubung dengan winders: mereka adalah bahagian yang paling sempit hendaklah sekurang-kurangnya 10cm, berjalan jalur (iaitu untuk menyerang orang) - 25 cm, dan wajah sekurang-kurangnya 40 cm.

Dalam tangga tambahan yang membawa kepada loteng, loteng atau ruang bawah tanah, adalah mungkin untuk mengurangkan tapak hingga 20cm. Kedalaman jejak tangga jalan dapat ditingkatkan hingga 40cm.

Sebaliknya ketinggian standard tangga di rumah negara berbeza dari 12cm hingga 20cm. Di bawah ini, tidak mustahil untuk melakukan satu langkah, tetapi yang lebih tinggi akan menghalang pergerakan.

Nombor dan lebar tangga di rumah negara

Untuk mengira bilangan langkah, anda perlu mengukur ketinggian interstore, dengan mengambil kira tingkat lantai pertama dan kedua, di lokasi tangga masa depan. Nilai ini hendaklah dibahagikan dengan ketinggian langkah (mengikut piawai 15 hingga 18cm). Hasil daripada pembahagian, bilangan penaik yang tepat akan diperoleh, bilangan langkah akan menjadi kurang.

Contoh: ketinggian lantai adalah 3 meter, bilangan langkah = 300 / 15-1 = 19 keping.

Adalah perlu diingati bahawa langkah-langkah frieze boleh berbeza dari saiz biasa, dengan perbelanjaan mereka, anda boleh membetulkan dan mengatasi ketidaktepatan. Mengikut dokumen normatif, dalam satu tangga berjalan mesti ada sekurang-kurangnya tiga langkah, jumlahnya mesti ganjil dan tidak melebihi tujuh belas.

Dalam contoh kami, anda boleh membuat dua tangga untuk turntable, dan rumah-rumah persendirian yang melanggar dua langkah adalah agak mustahil untuk salah satu tangga. Adalah mungkin untuk mengurangkan bilangan langkah hingga 17, untuk ini 300cm / 17 = 17.65 (cm). Maka saiz mereka yang bangun masa depan akan 17 atau 18 cm, dan ketinggian standard tangga di rumah peribadi akan dikekalkan dan memenuhi Guntingan.

Lebar tangga atau tangga ditentukan oleh keupayaan, tujuan dan ciri bilik. Menurut dokumen kawal selia, sekurang-kurangnya 80cm untuk satu pengguna, untuk satu kali pergerakan lebih dari satu orang - tidak kurang daripada satu meter. Lebar langkah yang paling optimum:

 • Tangga menuju ke ruangan bawah tanah atau ke loteng - 80cm
 • Pembinaan skru 110 - 140cm
 • Tangga pertengahan 125 - 150cm

Sekiranya kawasan rumah itu dibenarkan, langkah-langkah tangga di antara lantai perlu dibuat lebih luas, kerana pembinaan ini perlu membawa perabot dan barangan dalaman lain. Di samping itu, tangga yang luas kelihatan lebih kaya dan lebih rapi.

Pada pengiraan tangga lebih terperinci mengenai video:

Kaedah reka bentuk dan pengiraan

Untuk gerakan mudah dan selesa di tangga, mengira dimensi langkah, nilai purata langkah manusia, sama dengan 60 - 65 cm, diambil sebagai asas. Kedalaman jejak (HP) dan ketinggian pendekatan (VP) dikira oleh formula berikut:

GP + 2 * VP = 60 - 65cm atau GP + VP = 43 - 47cm

Formula ini dicipta oleh jurutera Perancis dan arkitek Blondel pada abad XVIII, tetapi ia berjaya digunakan dan pada masa ini. Ini mengesahkan kesahihan algoritma, diuji selama bertahun-tahun. Antara jurutera pembinaan berpengalaman, ia dikenali sebagai formula tangga yang ideal. Berdasarkan pengiraan ini, dua lagi formula diperolehi:

 • tangga mudah: GP-VP = 12
 • Tangga yang selamat: GP + VP = 45

Ideal ialah langkah-langkah, di mana GP dua kali lebih besar seperti EP, sebagai contoh, kedalaman langkahnya adalah 30 cm, dan ketinggiannya adalah 15 cm. Tetapi dalam sesetengah reka bentuk, ia hanya mustahil untuk mencocokkan ideal, dan bukan setiap bahan membenarkannya, jadi piawai menentukan saiz minimum dan maksimum yang dibenarkan. Sekiranya dimensi sesuai dalam julat ini, maka reka bentuk memenuhi standard.

Mari kita kembali kepada contoh di atas, di mana bilangan langkah adalah 17, ketinggian riser adalah 18cm, yang bermaksud kedalaman "tangga selamat" tread = 45-18 = 27 (cm), dan selesa = 30cm. Jalur ini, dikira dalam apa jua cara, akan mematuhi norma dan piawaian.

Apabila merancang tangga, anda perlu mengambil kira sudut kecenderungan. Norma membolehkan anda memasang tangga pada sudut 26 hingga 40 darjah, namun lereng paling optimum dan selesa dianggap 25-35 darjah. Suasana ini harus sentiasa memberi perhatian kepada memanjat tangga tidak menjadi penaklukan Everest.

Menamatkan tangga dan perarakan

Kadang-kadang pembinaan siap memerlukan penamat selesai, atau hanya mahu disempurnakan. Untuk tujuan ini, hari ini terdapat banyak bahan yang berlainan. Sebelum anda memulakan, anda perlu menentukan:

 • Ciri konfigurasi tangga
 • Kategori pengguna, gaya reka bentuk dalaman dan dalaman
 • Keinginan penyewa: kalis bunyi, pencahayaan, jenis pembersihan pilihan, dan lain-lain.

Mari kita perhatikan secara terperinci setiap varian paling luas yang diberikan:

 • Jubin, batu atau porselin jubin adalah ideal untuk langkah-langkah lurus, tetapi sebagai contoh, tangga pilin dalam kemasan akan mempunyai untuk melaksanakan pemangkasan di laman web, yang akan membawa kepada kos yang berlebihan tidak bahan murah. Hari ini, klinker yang sedia dibuat dan langkah granit seramik dengan salutan anti-slip dan papan skirt yang sedia dibuat dijual. Tugas utama adalah dengan memilih satu set dengan mengambil kira semua ciri sesuatu tangga tertentu, dan kemudian ia akan menjadi sangat mudah untuk melakukan penamat. Minus: berjalan di atas tangga berkaki ayam boleh menyebabkan selesema dan ke belakang - semua penduduk panggilan rumah.
 • Linoleum, lamina dan tikar getah adalah satu penyelesaian yang sangat baik. Biasanya bahan-bahan ini hanya dipotong, mereka tidak aneh dari segi penjagaan dan pembersihan, tetapi boleh menjadi licin.
 • Permaidani dan permaidani lain akan menjadi pilihan yang tepat untuk rumah di mana kanak-kanak dan orang tua hidup. Bahan ini mampu melicinkan lebam pada musim gugur, mempunyai penebat bunyi yang sangat baik, tidak licin dan kelihatan cukup rapi. Permaidani tangga mudah disebarkan dan dipasangkan dengan tangan anda sendiri, dan pada sebarang reka bentuk. Di tempat selekoh dan lilitan, penutup dikumpulkan ke dalam lipatan, yang diikat dengan staples biasa.

Jangan lupa bahawa selesai yang dipilih dengan baik bukan sahaja dapat menghiasi tangga dan menjadikannya lebih selesa dan selesa, tetapi juga untuk melindungi reka bentuk dan melanjutkan hayat perkhidmatannya.

Tangga sebagai pedalaman

Reka bentuk tangga di pedalaman

Di pintu masuk ke bilik itu, perkara pertama yang mata ketinggalan adalah tangga, itulah sebabnya bukan hanya alat pengangkutan, tetapi juga merupakan ciri penting dalam pedalaman.

Reka bentuk ini dapat memberitahu banyak tentang cita rasa pemilik, kemakmuran, ketepatan dan cara hidup mereka.

Saya terpaksa melihat rumah-rumah sedemikian, penghuninya hanya tidak menggunakan tingkat dua kerana tangga yang tidak selesa.

Setuju, ini adalah fakta yang sangat malang.

Reka bentuk bahkan yang paling menarik akhirnya boleh menjadi sia-sia dan hanya mencuri kawasan yang berguna dari pemilik rumah.

Untuk mengelakkan ini berlaku, pakar menasihati memilih tangga untuk rumah negara pada peringkat awal pembinaannya.

Apabila memutuskan mana tangga untuk memberi keutamaan, anda perlu membuat keputusan mengenai gaya yang paling sesuai untuk anda. Ia akan menjadi tidak enak untuk tidur di tangga di dalam gaya Art Nouveau daripada permaidani lama dan meletakkan di sebelah meja persalinan yang jarang berlaku. Tidak masuk akal untuk melihat tirai yang indah di titik-titik polka di sebelah tangga padat marmar.

Jika sukar untuk menentukan pilihan, masuk akal untuk menghubungi pereka. Mereka akan menunjukkan katalog dan membantu memahami gaya mana yang paling bersimpati dengan pemilik rumah yang akan datang. Perkhidmatan mereka cukup berpatutan dan akan menyelamatkan anda dari pembelian yang tidak masuk akal, dan hasil akhirnya akan menyenangkan semua penduduk rumah, para tetamu dan pembina, kerana mereka tidak perlu mengubah reka bentuk beberapa kali. Ia tetap mahu semua keputusan bijak dan idea menarik.

Menemui ralat? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter, untuk memberitahu kami.

Artikel baru

Bagaimana untuk memilih dandang gas untuk rumah peribadi: butiran prosedur

 • BUNGA SNIP kepingan profil: apa yang harus menjadi bahan

 • Berapa kos untuk membuat bumbung di rumah: bahan, penyelesaian yang mungkin

 • Bagaimana untuk menyambung pemanas air yang mengalir di apartmen: nasihat yang diperlukan

 • Bagaimana untuk membuat kolam dalam bilik mandi dengan tangan anda sendiri: dari A hingga Z

  Apakah kabinet untuk mesin basuh di bilik mandi, cara penempatannya

  Pendiangan elektrik dengan kesan api hidup: api tanpa asap

  Tingkap kaca berwarna untuk facade dapur: klasik dan moden

  Bagaimana untuk memilih dandang pemanasan tidak langsung: mengikut kriteria dan sifat apa

  Apakah mesh plastik plester yang digunakan, kebaikan dan keburukan

  Bagaimana untuk memilih lajur gas untuk apartmen: kriteria pemilihan dan mata penting lain

  Ulasan mengenai bakteria untuk tangki septik dan membantu dalam memilih mikroorganisma untuk rawatan air sisa

  Paip-paip yang lebih baik untuk kumbahan: saiz dan jenis

  Dimensi tepi logam di hadapan bangunan

  Bagaimana untuk memilih pemanas untuk loggia

  Hak Cipta © 2015 - 2016 Hak cipta terpelihara.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  6 + 1 =