Saiz mangkuk tandas dengan tangki

Apakah saiz mangkuk tandas dengan tangki dan bagaimana memilih yang optimum?

Bahagian integral dari kediaman moden adalah unit kebersihan. Mandi, basuh, pancuran mandian, mangkuk, mangkuk tandas telah lama menjadi barangan isi rumah yang biasa dan diperlukan.

Sering kali, kawasan bilik tandas tidak membenarkan anda memasang paip, tidak memberi tumpuan kepada dimensi dan kawasannya. Dan di dalam tandas besar rumah-rumah swasta baru, dimensi semua perkakas sanitari terpasang juga perlu diambil kira untuk menghubungkan semua butiran dalaman bilik tandas dalam ensemble reka bentuk tunggal, cantik dan selesa.

Dimensi mangkuk tandas dengan tangki boleh sangat berbeza dan menjejaskan reka bentuk dan keselesaan tandas anda.

Walaupun pelbagai bentuk dan reka bentuk peranti kebersihan yang muncul baru-baru ini, Rusia lebih suka memasang mangkuk tandas jenis "padat" di tempat tinggal mereka. Dari namanya sendiri ia mengikuti objek padat banyak ruang yang tidak diambil. Dan ini sangat penting bagi pemilik pangsapuri kecil.

Di samping itu, "padat" mudah dipasang di dalam rumah tanpa merosakkan penutup kardinal lantai atau dinding bilik mandi. Seperti "padat" Tangki dan mangkuk disusun bersama. Ia lebih mudah dan estetik daripada memasang mangkuk ke lantai, dan tangki ke dinding, menyambungkannya dengan paip atau hos. Ketahui cara memasang mangkuk tandas dengan tangan anda sendiri, dari bahan ini.

Dimensi semua jenis mangkuk tandas dikawal oleh Gosstandart No. 30493 tahun 1996. Di Rusia, "padat" datang dalam dua jenis: dengan rak berasingan dan pelakon. Saiz "padat" dengan rak pelakon adalah 60,5х34х37, dan dengan rak berasingan - 46х36х40.

Dimensi berada dalam sentimeter, ketinggian - panjang - lebar. Pengeluar asing menghasilkan produk yang tidak sepadan dengan saiz GOST Rusia dalam satu atau lebih parameter. Sesetengah pengeluar Rusia juga menawarkan "kebesaran", jadi anda perlu berhati-hati mempelajari semua saiz apabila membeli.

Mangkuk tandas seperti ini berbeza dari jenis "padat" itu Tangki dan tangki air terbuat dari sekeping tunggal, dari seramik tunggal. Reka bentuk ini memastikan ketahanan dan kekuatan. Tidak ada mekanisme penyambung antara tangki dan mangkuk, yang juga mempengaruhi jangka panjang "monoblok" ini tanpa pembaikan.

Dimensi keseluruhan jenis peranti paip ini berbeza dari pengeluar hingga pengeluar. Ini sering merujuk kepada pengeluar dari luar negara, kerana Di Rusia, semua jenis mangkuk tandas dikawal oleh GOST No. 30493-96.

Mengambil kira perbezaan piawaian, adalah mungkin untuk membeli monoblock di pasaran Rusia dengan dimensi berikut: 36-37.5 cm lebar, 68.5-70 cm panjang (kedalaman) dan ketinggian 39-77.5 cm.

1

Sebagai peraturan, mereka dipilih oleh mereka yang ingin menjimatkan ruang dan suka penyelesaian asal dalam reka bentuk. Untuk memasang reka bentuk paip di sudut boleh dibuat oleh bentuk segitiga tangki longkang.

Parameter umum dikira berdasarkan panjang sisi sudut di mana paip akan dipasang. Cawan itu sendiri mempunyai dimensi biasa, mudah untuk orang dewasa: 34-37 cm lebar, 72-79 cm panjang (kedalaman) dan ketinggian 37-43 cm. Satu-satunya kelemahan model sudut adalah beberapa masalah dalam pemasangan.

Paip kanak-kanak dipasang bukan sahaja di bilik mandi untuk kanak-kanak, tetapi juga di tandas-tandas di mana, menurut pelan pereka, minimalisme harus diguna pakai. Tandas miniatur, bidet, basuh pinggan mangkuk akan sesuai dengan kedua-dua kanak-kanak dan golongan dewasa yang rendah.

Ukuran mangkuk tandas kanak-kanak, mengikut GOST No. 30493 tahun 1996, 29 cm lebar, panjang 40.5 cm dan tinggi 33.5 cm. Bagi pengeluar asing, parameter ini boleh berubah dari 29 hingga 35 cm lebar, dari 46 hingga 59 cm panjang (kedalaman) dan dari ketinggian 26 hingga 33.5 cm.

Mangkuk tandas dengan tangki yang tersembunyi semakin popular di kalangan pelanggan. Reka bentuk ini mempunyai beberapa kelebihan yang tidak boleh dinafikan. Pertama, tangki air tidak menduduki ruang di dalam bilik, dan Mangkuk tandas boleh dipasang dekat atau di belakang dinding.

Kedua, disebabkan oleh penebat bunyi dinding itu sendiri, Pelepasan air dan koleksinya jauh lebih senyap, daripada tangki dipasang langsung ke atas mangkuk. Di samping itu, semua paip juga tersembunyi di dinding atau di belakang panel palsu khas, yang memberi kesan positif kepada estetika tandas.

Lebih menarik mengenai pilihan mangkuk tandas tergantung dan bagaimana untuk memasangnya membaca artikel ini.

Parameter mangkuk tandas dengan tangki flush-mount juga berbeza-beza, bergantung kepada negara pembuatan. Dalam kebanyakan kes, lebar model ini akan 35-37 cm, panjang (kedalaman) - 47-58 cm, dan ketinggian - 39-42 cm.

Membeli paip, anda perlu meneruskan bukan sahaja dari saiz bilik tandas dan nilai yang dikehendaki dari tandas, tetapi juga mengambil kira ciri dan saiz kedai. Jurang antara tandas dan dinding bilik bergantung kepada jenis sambungan alat paip ke sistem kumbahan.

Khususnya aneh dalam kes ini adalah peranti dengan jenis pembebasan yang lebih rendah. Mereka tidak boleh dibuang dengan kerugian yang minimum dalam penamat dinding dan lantai. Pembinaan semula serius diperlukan. Oleh itu, apabila membeli tandas, perlu mengambil kira bukan sahaja saiznya di sepanjang kontur, tetapi juga berapa banyak ruang yang akan ditempatkan di dalam negara yang dipasang sepenuhnya.

Dari bahan tapak kami, anda juga dapat mengetahui tandas mana yang lebih baik untuk dipilih dengan parameter lain - bahan pembuatan, jenis pembinaan, dll.

Berat anggaran bergantung kepada bahan pembuatan

Berat paip terus bergantung kepada bahan-bahan yang dibuatnya. Tubuhnya sendiri, mekanisme longkang, semua perkara ini. Sebagai peraturan, paip diperbuat daripada porselin kebersihan dan perkakas kebersihan. Faience adalah lebih berat daripada porselin, jadi tandas yang diperbuat daripada itu akan menimbang kira-kira 26-31.5 kg. Porcelain akan agak ringan: 24.5-29 kg.

Di samping itu, terdapat sampel yang diperbuat daripada marmar, plastik dan keluli tahan karat. Marmar - yang paling berat. Mereka akan menimbang 100-150 kg. Struktur yang diperbuat daripada "keluli tahan karat" adalah cahaya dan tahan lama. Berat mereka adalah dari 12 hingga 19 kg. Namun, mereka tidak tertakluk kepada retakan dan cip. Peranti sedemikian dipasang dengan baik di premis bukan kediaman dengan kapasiti trafik yang besar.

Tandas ringan, tentu saja, plastik. Produk apa-apa parameter, diperbuat daripada plastik, akan menimbang tidak lebih daripada 10.5 kg. Tetapi berat perlawanan paip dipengaruhi bukan sahaja oleh bahan dari mana ia dibuat.

Selalunya, apabila memilih tempat duduk tandas yang paling mudah, pembeli tidak mengambil kira berat tangki. Tetapi jumlah berat struktur juga bergantung pada jumlah dan bahan dari mana mekanisme saliran dibuat. Tangki enam liter standard beratnya kira-kira 11 kg. Oleh itu, dengan jumlah yang lebih kecil, berat keseluruhan produk berkurangan.

Model-model yang ditangguhkan akan berat kurang daripada lantai, kerana fakta bahawa mereka mengambil kurang bahan untuk pembuatan mereka: mereka tidak mempunyai kaki. Oleh itu, berat mangkuk tandas boleh berbeza-beza dari 5 hingga 150 kg.

Pengiraan jumlah tangki sisa yang diperlukan

Tangki tangki pengeluar yang berbeza dan model yang berbeza mangkuk tandas mempunyai jumlah yang berbeza. Oleh itu, untuk produk domestik, ia biasanya berlaku dari 4 hingga 13 liter. Mangkuk tandas yang diimport dilengkapi dengan peralatan saliran 4 hingga 6 liter kelantangan.

Air itu disalirkan melalui mekanisme penyaliran, atau sebilah saliran yang dipanggil saliran. Terlepas dari keupayaan tangki longkang, injap ini boleh ditetapkan untuk mengalirkan sejumlah air tertentu. Diyakini, bahawa untuk "flush" besar, 3.5-4 liter air diperlukan, untuk "kecil" pembersihan, 1.5 liter.

Terdapat model di mana mekanisme saliran peranti mempunyai dua butang untuk mengawal aliran air. Di samping itu, terdapat juga alat paip dengan dua mangkuk dan, dengan itu, plum yang berbeza. Untuk sisa pepejal dan cecair ada tangki berasingan dan longkang sendiri dengan aliran air yang diperlukan.

Tangki dua mod dengan pelepasan 3 dan 6 liter (untuk sisa cecair dan pepejal, masing-masing) boleh menjimatkan sehingga 6,500 liter air setiap orang setahun, berbanding dengan model model lama, di mana satu peringkat output keseluruhan volum berlaku, 10-13 liter.

Dengan cara ini, satu keluarga tiga orang boleh menjimatkan sehingga 20,000 liter setahun, Sekiranya dia memasang tandas di sebuah tandas dengan dua cara keturunan.

Juga, apabila memilih tangki longkang, anda perlu mempertimbangkan jenis pelepasan air. Pada masa ini, terdapat tiga jenis: menegak, mendatar dan serong. Rumah baru direka dengan pelepasan mendatar atau serong, hanya membina dan kotej pinggir bandar. Dan output menegak adalah khas untuk rumah-rumah tunggal dan berbilang tingkat lama.

Jadi, bagaimana untuk memilih mangkuk tandas yang betul untuk semua pelbagai bentuk, saiz, reka bentuk dan reka bentuk? Sebagai tambahan kepada kawasan tandas dan jenis komunikasi di rumah, seseorang juga harus ingat bahawa, bahawa paip itu selesa.

Oleh itu, apabila memilih salah satu perkara utama untuk rumah, berhati-hati mempertimbangkan sama ada semua ahli keluarga sesuai dengan formatnya. Jangan teragak-agak untuk duduk dan duduk di atasnya. Pilihan yang betul memastikan bahawa tandas anda akan benar-benar "dengan semua kemudahan"!

Tiada jawatan yang berkaitan.

Tambah komen Balas balasan

Moscow, Jalan 1-jalan Yamskogo Field, 9/13 +7 (499) 322-91-67

Ciri-ciri model dan dimensi pelbagai mangkuk tandas dengan tangki

Toilet adalah peralatan sanitari yang standard yang terdapat di dalam bilik mandi, dan dengan itu orang dapat memenuhi keperluan asas mereka dengan mudah dan cepat tanpa meninggalkan rumah. Walau bagaimanapun, hari ini peranti ini dibentangkan dalam sebilangan besar jenis yang berbeza, yang berbeza dalam bahan pembuatan, pembebasan, bentuk mangkuk, ciri-ciri penyaliran dan sambungan ke bekalan air, dan juga dimensi. Dimensi mangkuk tandas dengan tangki dianggap sebagai parameter penting, yang mesti dipertimbangkan apabila memilih unsur tertentu. Pada hal ini bergantung pada kenyamanan menggunakan peralatan, serta seberapa baik ia akan sesuai di dalam ruangan tertentu, dan juga bagaimana amannya dalam aplikasi.

Mangkuk tandas kelabu

Bagaimana untuk memilih tandas yang betul, berdasarkan saiznya?

Tidak semua orang dalam proses pemilihan memberi perhatian kepada parameter ini, kerana bagi mereka yang paling penting adalah faktor seperti ketahanan, kemudahan penggunaan dan penjagaan. Walau bagaimanapun, jika anda memilih unsur yang terlalu kecil atau terlalu besar, ini boleh membawa kepada fakta bahawa ia akan menyusahkan atau bahkan berbahaya untuk menggunakan peralatan, dan ia juga akan menyebabkan ketidakselesaan yang teruk. Bagaimana untuk memilih elemen yang betul dengan saiznya? Untuk ini, ciri-ciri berikut diambilkira:

 1. Dari pintu dan dinding bilik ke lekapan paip harus menjadi jarak yang optimum, supaya tidak ada ketidakselesaan hanya semasa pergerakan di sekitar bilik.
 2. Sebelum tandas, perlu ada jarak kira-kira 60 cm, kerana jika tidak, ia tidak akan mudah untuk menyelesaikan elemen ini, kerana lutut akan berehat terhadap sama ada dinding atau unsur-unsur lain yang terdapat di dalam bilik.

Tandas tanpa tangki

Apakah ukuran mangkuk tandas yang dianggap paling optimum?

Ia adalah mungkin untuk memperuntukkan saiz standard khas mangkuk tandas dengan tangki yang dianggap tradisional dan optimum, iaitu pada mereka pada masa lalu benar-benar semua peranti kejuruteraan kebersihan seperti itu telah dicipta. Hari ini anda juga boleh memesan produk khas mengikut dimensi anda sendiri, tetapi anda perlu bermula dari nilai-nilai standard. Instrumen-instrumen ini bertujuan untuk orang-orang dengan penunjuk tradisional massa dan pertumbuhan. Parameter standard berikut boleh dibezakan:

 • Jika tandas dilengkapi dengan rak semua penyesuai khas, panjangnya 60.5 cm, ketinggian - 35 cm, dan lebar - 34 cm.
 • Jika rak ini tidak tersedia, perlawanan paip akan mempunyai dimensi lain, iaitu panjang dari 33 cm hingga 46 cm, lebar - 36 cm, dan ketinggiannya boleh 40 cm atau 35 cm.
 • Secara berasingan, perlu menyediakan mangkuk tandas yang khusus untuk kanak-kanak, dan mereka juga boleh mempunyai parameter piawai kerana panjangnya tidak kurang dari 28 cm dan lebih daripada 40,5, dan di sini lebarnya berbeza dari 21 sm hingga 29. Tingginya boleh menjadi 13 cm, dan 33.5, dan pilihan pilihan tertentu bergantung kepada berapa tahun kanak-kanak yang akan bertindak sebagai pengguna utama, dan juga untuk berapa lama peranti dibeli.

Oleh itu, anda boleh memberi tumpuan kepada parameter di atas ketika memilih tandas tertentu, tetapi penting untuk diingati bahawa mereka direka untuk orang biasa. Sekiranya pengguna adalah pendek atau tinggi, maka dalam hal ini adalah yang terbaik untuk membeli mangkuk tandas dengan dimensi tertentu yang mudah dan dapat diterima oleh pengguna tertentu, karena dalam hal ini keselamatan dan kenyamanan memenuhi kebutuhan dasar manusia akan dipastikan.

Pelbagai jenis mangkuk tandas dan ciri-ciri saiznya

Dimensi mangkuk tandas boleh berbeza, namun penting untuk berorientasikan tambahan kepada parameter lain dari peranti kebersihan ini. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa peralatan tertentu harus menjadi rasa pengguna sendiri, dan juga harus sesuai dengan bilik mandi yang ada, dan pemasangannya harus menjadi pekerjaan yang mudah. Adalah penting untuk mengingati tambahan penggunaan elemen.

Terdapat beberapa faktor yang boleh diserlahkan apabila memilih di tempat pertama:

 • Output boleh lurus atau mendatar, dan juga serong, dan parameter ini tidak dapat mempengaruhi keselesaan menggunakan elemen ini, namun bergantung pada ciri-ciri khusus sistem kumbahan di dalam bilik mandi tertentu. Paip boleh melalui dinding bilik atau di lantai, dan pilihan pembebasan bergantung kepada ini.
 • Mangkuk ini boleh berbentuk corong, visor atau mangkuk, dan pilihannya bergantung pada pilihan orang, dan sama ada ia adalah masalah bagi mereka untuk mengalami masalah pembersihan atau percikan semasa penggunaan paip.
 • Bahan yang dibuat mangkuk tandas boleh sama sekali berbeza, dan ia bergantung pada betapa mudahnya untuk menjaga elemen, berapa banyak yang akan dapat berfungsi, faktor apa pun yang akan merugikannya, dan betapa menariknya.

Secara berasingan, adalah perlu untuk menyerlahkan mangkuk tandas terbina dalam, yang direka khas untuk dipasang di pelbagai jenis atau alur khas di bilik mandi, akibatnya mereka menempati ruang yang sangat sedikit, yang dianggap sesuai untuk bilik bersaiz kecil. Tangki, serta unsur-unsur asas komunikasi, tersembunyi di belakang panel dinding, pemasangan atau panel palsu, dan tandas itu sendiri nampaknya digantung di udara. Dimensi keseluruhan mangkuk tandas dengan tangki dalam kes ini boleh sama sekali berbeza, kerana mereka sepenuhnya bergantung pada apa parameter yang ada di reses yang ada, di mana pemasangan itu sendiri akan dilakukan.

Secara berasingan ia perlu memperuntukkan alat kejuruteraan kebersihan seperti yang sangat kecil, oleh itu biasanya selesa untuk orang-orang pertumbuhan kecil dan perlembagaan rapuh. Walau bagaimanapun, mereka adalah penyelesaian yang ideal untuk bilik mandi yang kecil. Terutama penting, mereka melihat ke dalam bilik, yang dicipta dalam gaya minimalis. Lebar boleh kira-kira 30 cm dan panjangnya 50, manakala ketinggian biasanya tidak melebihi 30 cm. Peranti tersebut adalah kecil dan murah, tetapi mereka tidak sesuai untuk orang yang tinggi atau besar, kerana dalam proses menggunakan elemen ini, mereka akan mengalami ketidakselesaan yang tidak dapat diterima.

Oleh itu, pilihan yang tepat mangkuk tandas tidak hanya bergantung kepada parameter dan penampilannya, tetapi juga saiznya.

Bagaimana untuk memilih saiz mangkuk tandas

Apabila memilih pakaian kebersihan, disarankan untuk mengambil kira bukan sahaja bentuk, warna dan reka bentuk, tetapi juga saiz mangkuk tandas. Ia adalah dari parameter ini bergantung pada kemudahan pengguna produk kebersihan. Cara betul memilih dimensi mangkuk tandas, dan apakah saiz standard pelbagai jenis barang kebersihan, bacalah.

Berbagai jenis produk kebersihan

Kaedah untuk memilih dimensi mangkuk tandas

Peringkat pertama adalah penentuan panjang dan lebar mangkuk tandas. Untuk memilih saiz tandas, pastikan terlebih dahulu membuat ukuran di dalam tandas dan tentukan:

 1. lebar dan panjang bilik. Optimum dianggap jika jarak dari tandas ke dinding atau peranti sanitari lain tidak kurang dari 25 cm - 30 cm, dan dari pinggir mangkuk tandas ke dinding depan - tidak kurang dari 55 cm - 60 cm;

Letak betul tandas di dalam bilik

 1. jenis salur masuk kumbahan (menegak, mendatar, serong) dan jarak dari hujung paip pembetung ke dinding. Ia berada pada jarak ini bahawa tandas akan dipindahkan dari dinding.

Penentuan jarak untuk menyambung mangkuk tandas

Dimensi pemasangan standard untuk memasang mangkuk tandas gantung

Langkah seterusnya ialah menentukan ketinggian peranti paip. Optimum adalah ketinggian yang membolehkan kaki pengguna berdiri bebas di atas lantai. Dalam kes ini, kaki tidak perlu dipadatkan atau bebas digantung.

Bagaimana untuk memilih ketinggian mangkuk tandas

Saiz standard pelbagai mangkuk tandas

Semua mangkuk tandas dibahagikan kepada jenis berikut:

Mangkuk tandas lantai boleh:

 • dengan rak pepejal, di mana tangki longkang (mangkuk tandas-padat) dipasang;

Produk paip dengan rak untuk memasang tangki

 • tanpa rak. Dalam keadaan ini, tangki boleh dipasang pada dinding atau dipasang di dinding.

Produk paip dengan tangki longkang yang berasingan

Pengilang Rusia menghasilkan tandas lantai mengikut GOST:

 1. saiz mangkuk tandas standard:
 • panjang paip - 610 mm - 645 mm;
 • lebar mangkuk - dari 345 mm;
 • ketinggian - dari 370 mm hingga 395 mm;
 1. dimensi mangkuk tandas tanpa rak adalah masing-masing:
 • panjang produk - dari 435 mm - sehingga 460 mm;
 • lebar barang kebersihan - 360 mm;
 • ketinggian tandas dari lantai - 355 mm - 390 mm.

Dimensi mangkuk tandas lantai dengan pelbagai jenis

Ukuran standard mangkuk tandas pembuatan asing sedikit lebih daripada domestik, dan membuat:

Dimensi perkakas kebersihan pembuatan asing

Baru-baru ini, kuali tandas yang popular digunakan untuk menjimatkan ruang dan selesa membersihkan bilik tandas.

Keyakinan ramai orang yang menggantung barang kebersihan yang direka khas untuk orang yang "rapuh" adalah palsu. Mangkuk tandas standard boleh menahan beban sehingga 400 kg.

Dimensi mangkuk tandas yang digantung oleh pengeluar yang berbeza berbeza mengikut had yang berikut:

 • panjang - 480 mm - 700 mm;
 • lebar - 355 mm - 375 mm;
 • ketinggian - sehingga 395 mm.

Dimensi standard barang saniter yang digantung

Seperti yang dinyatakan sebelum ini apabila memilih dimensi mangkuk tandas yang digantung, perlu mengambil kira dimensi elemen pengikat dan titik sambungan dengan paip kumbahan.

Kebanyakan pemasangan membolehkan anda menyesuaikan ketinggian pemasangan unit kebersihan diri anda. Bagaimana untuk memilih ketinggian mangkuk tandas yang digantung, lihat pada video.

Bagi ahli keluarga kecil, lebih baik untuk memasang tandas kanak-kanak, yang memungkinkan untuk meningkatkan keselamatan dan keselesaan yang digunakan.

Pelbagai pengeluar telah lama menghasilkan peralatan paip khusus untuk kanak-kanak, yang berbeza dari paip dewasa secara eksklusif dalam dimensi keseluruhan.

Mangkuk tandas kanak-kanak mempunyai parameter berikut:

 • lebar mangkuk - 290 mm - 320 mm;
 • ketinggian kerusi - 260 mm - 350 mm;
 • panjang tempat duduk - 460 mm - 550 mm.

Dimensi tandas keseluruhan untuk pengguna kecil

Tempat duduk tandas kanak-kanak menduduki tempat tertentu. Pemasangan unit kebersihan yang berasingan adalah dinasihatkan jika terdapat ruang kosong yang cukup di dalam bilik tandas dan peralatan tambahan tidak akan menyebabkan kekecewaan. Jika tidak, untuk kanak-kanak anda boleh membeli penutup khas untuk tandas standard, yang juga memberikan keselesaan maksimum.

Keseluruhan dimensi mangkuk tandas sudut

Jenis mangkuk tandas lantai adalah peralatan paip khusus yang dipasang di sudut bilik mandi atau tandas. Mangkuk tandas sudut membolehkan untuk menjimatkan ruang premis dan lebih kerap digunakan di bilik mandi gabungan.

Tandas lantai, dipasang di sudut bilik

Parameter mangkuk tandas sudut (panjang dan lebar) dipilih mengikut dimensi sudut masing-masing dan peralatan kebersihan berdekatan. Semua norma di atas juga digunakan untuk peranti kebersihan sudut.

Dimensi berikut dianggap standard:

 • lebar barang kebersihan - 345 mm - 375 mm;
 • panjang tandas - 720 mm - 790 mm.

Apakah ketinggian mangkuk tandas yang dipasang di sudut? Parameter ini ditentukan oleh piawaian untuk tandas lantai dan boleh berbeza antara 350 mm dan 400 mm.

Parameter asas kejuruteraan kebersihan sudut

Selepas memilih saiz tandas, disyorkan untuk memilih saiz peranti tambahan: tangki longkang, tempat duduk tudung, pemasangan dan sebagainya. Hanya dengan gabungan tandas dan semua aksesori tambahan, penggunaan unit kebersihan akan menjadi selesa untuk semua ahli keluarga.

Sebarang penyalinan bahan tapak dibenarkan dengan syarat pautan aktif ke sumber diletakkan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 23 = 24