Saiz matlamat bola sepak

Apakah saiz matlamat bola sepak mengikut standard

Mungkin di seluruh dunia tidak ada orang yang tidak tahu mengenai bola sepak. Elemen utama permainan pasukan paling popular adalah matlamat bola sepak. Tanpa pembinaan besi ini, kedua-dua pasukan tidak akan dapat menyenangkan penonton dengan matlamat yang indah, dan permainan itu sendiri akan kehilangan makna. Berapa saiz matlamat bola sepak mengikut standard? Adakah pintu gerbang yang sama dalam semua jenis bola sepak? Sekarang kita akan mengetahui.

Matlamat bola sepak: saiz, piawaian

Gerbang bola sepak terdiri daripada dua rak menegak, juga dipanggil rod, yang dihubungkan dengan palang horizontal dari atas. Diameter mereka dalam semua bahagian adalah sama dan sama dengan 12 sentimeter atau 5 inci. Apakah saiz matlamat bola sepak? Bar dipasang di seberang satu sama lain untuk panjang 7.32 meter atau 8 meter. Ketinggian palang dari tanah adalah 2.44 meter atau 8 kaki. Bentuk pintu menyerupai huruf "P9raquo;, di mana garis palang jauh lebih panjang daripada dua bar. Seluruh pembinaan matlamat bola sepak, sebagai peraturan, diperbuat daripada logam dan dicat putih. Apabila pintu bolasepak dipasang, mereka boleh dipasang dengan betul di atas tanah. Di sebalik pembinaan, jaring dipasang, yang tidak seharusnya mengganggu penjaga gol.

Untuk pertama kali sebutan pintu masuk berlaku dalam kronik bahasa Inggeris pada abad ke-16. Kemudian permainan bola sangat berbeza dari bola sepak moden. Walau bagaimanapun, beberapa abad yang lalu, para pemain telah menetapkan zon tertentu dengan istilah "gate9raquo;, dan juga cuba membina struktur tertentu. Sehingga tahun 1875, di atas bar sisi, tali itu terbentang, selepas itu ia memutuskan untuk mengubahnya ke palang. Pada awal tahun 1891, di hadapan salah satu pergaduhan di bandar Nottingham, sebuah jaring muncul di belakang pintu pagar.

Apakah saiz matlamat bola sepak mini? Sepak bola mini muncul di Brazil sekitar tahun 1920-an. Rangsangan untuk pembangunan versi bola sepak yang hebat ini adalah pada pertengahan abad ke-20. Pemain bola sepak dalam permainan bola sepak mini dengan bola yang lebih kecil, di mana pemulihan dari permukaan tapak lebih kecil. Spesies ini berbeza daripada jenisnya yang "kindred9raquo; bukan sahaja saiz padang permainan, tempoh masa dan peraturan, tetapi juga saiz pintu. Walau bagaimanapun, walaupun mereka lebih kecil, sebagai peraturan, penonton semasa perlawanan menyaksikan akaun yang lebih besar. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh taktik permainan, yang sangat berbeza dari bola sepak di rumput. Selalunya, pasukan bola sepak mini bermain "satu-satu", iaitu, setiap pemain bola sepak memantau tindakan lawan tertentu dalam pasukan lawan.

Tidak seperti bola sepak besar, di mana pintu dipasang dengan selamat di lapangan, bola sepak mini reka bentuk ini dipasang ke lantai. Ukuran matlamat bola sepak dalam permainan ini ialah: jarak antara bar adalah 3 meter, dan ketinggian dari palang ke permukaan tapak adalah 2 meter. Gerbang bola sepak mini dilengkapi dengan grid supaya tidak menyebabkan kesulitan kepada penjaga gol. Tujuannya adalah untuk menjaga bola di pintu. Diameter kedua-dua bar dan palang dalam bola sepak mini ialah 8 cm.

Oleh kerana kesediaannya, bola sepak memenangi hati lelaki di seluruh dunia. Tidak seperti hoki, di mana peralatan hanya tersedia untuk ibu bapa dengan pendapatan tertentu, hanya perlu mempunyai bola. Seringkali, kanak-kanak mengejar bola di halaman, di mana pintu pagar adalah sejenis pagar atau memasang batang pokok nipis. Walau bagaimanapun, tidak seperti gerbang bola sepak kanak-kanak yang standard, mereka menyebabkan banyak kesulitan.

Adalah disyorkan untuk membeli pintu untuk bola sepak kanak-kanak, yang diperbuat daripada aluminium. Bahan ini sangat menyumbang kepada hakikat bahawa kanak-kanak lelaki tidak akan cedera. Pada pemasangan, adalah perlu untuk mempertimbangkan ringan dari aluminium, oleh itu pintu perlu dipasang dengan selamat. Untuk meningkatkan ketahanan struktur, disarankan untuk merawat permukaan dengan varnis atau enamel, yang akan melindungi terhadap kakisan.

1

Dimensi matlamat bola sepak kanak-kanak

Apakah saiz matlamat bola sepak kanak-kanak? Berbanding dengan bola sepak profesional yang besar, di mana saiz 8 kaki dengan 8 meter, pintu kanak-kanak tidak boleh begitu besar. Ini disebabkan bukan sahaja saiz padang di mana kanak-kanak bermain, tetapi juga kepada data antropometri mereka. Dalam permainan kanak-kanak, tidak seperti bola sepak profesional, tidak ada standard dan peraturan yang ketat. Apakah saiz pintu bolasepak untuk kanak-kanak? Sebagai peraturan, pengeluar untuk kanak-kanak lelaki membuat pintu dua jenis bergantung pada umur mereka: 3 hingga 2 meter atau 5 hingga 2 meter. Diameter bar dan palang garis juga lebih kecil.

Dalam bola sepak profesional, pintu untuk tujuan latihan dibahagikan kepada 2 zon, masing-masing seterusnya dibahagikan kepada 9 dataran yang sama. Secara keseluruhan, 18 zon bernombor dengan nombor dari 1 hingga 9 diperolehi. Terima kasih kepada bahagian ini, lebih mudah bagi pemain untuk berlatih tembakan pada matlamat. Sebagai peraturan, peminat biasa hanya tahu tentang satu zon - "sembilan sembilan", terima kasih kepada pengulas sukan. Ini berlaku apabila pemain mencecah sudut kanan atas atau kiri gol.

Oleh kerana bentuk bulat bar, dalam sesetengah kes, selepas pukulan terpintik, bola boleh melantun semula. Sebagai contoh, sfera kulit, ketika melintasi garisan gol, kembali ke lapangan.

Gates dalam bola sepak besar sering menyebabkan kecederaan serius kepada pemain. Terutamanya kes-kes seperti itu timbul dalam melompat, apabila kepala pada kelajuan tinggi bertembung dengan bar atau palang. Sesetengah penjaga gol memakai topi keledar khas untuk mengelakkan kecederaan.

Oleh kerana matlamat bola sepak tidak terjamin dengan betul, kira-kira 50 orang mati setiap tahun di seluruh dunia.

Saiz matlamat bola sepak: piawaian UEFA

Pintu gerbang adalah elemen yang sangat penting dalam bidang bola sepak, yang mana syarat-syarat yang ketat dikenakan. Mereka terdiri daripada dua rak menegak yang dihubungkan dengan palang, ditetapkan pada jarak yang sama dari sudut bendera sudut (iaitu di tengah-tengah garis gawang). Keadaan utama untuk permainan yang berkualiti dan keselamatan para pemain adalah kombinasi rak dan crossbeams yang boleh dipercayai, pembaikan yang kuat ke lapangan dan apa yang sangat penting - geometri yang betul!

Persoalan teknologi: apa yang harus menjadi ukuran matlamat bola sepak yang betul

  • Menurut piawaian UEFA, saiz matlamat bola sepak harus 7.32 meter panjang dan ketinggian 2.44 meter.
  • Kedua-dua rak harus mempunyai lebar, tinggi dan keratan rentas yang sama (tidak melebihi 12 cm).
  • Panjang palang di antara jawatan harus sama dengan lebar garis penjaga gol.
  • Bagi bola sepak mini, saiz matlamat bola sepak agak berbeza - mereka mempunyai parameter 3x2 meter.

Semua elemen struktur (rak dan salib) diperbuat daripada logam atau kayu mengikut piawaian semasa Persatuan Bola Sepak Antarabangsa. Sebagai peraturan, rak yang dicat putih menjadi lebih ketara terhadap latar belakang medan.

Fakta menarik: Kawasan matlamat, atau zon penjaga gawang, secara terbahagi kepada dua zon sembilan petak - tiga baris tiga petak di sebelah kanan dan kiri. Ia adalah untuk simbol ini bahawa hakim menentukan di mana zon bola dijaringkan - sebagai contoh, matlamat dalam "troika" (di sudut bawah), "sembilan sembilan" (di sudut atas) atau "unit9raquo; (di bahagian paling bawah grid di tengah).

Pintu bola sepak dari semua saiz dalam katalog "Alfasport9raquo;

Dalam pelbagai kami, anda akan mendapat pintu untuk bola sepak, bola baling, bola sepak mini, serta peralatan yang berkualiti untuk semua sukan. Kami boleh membekalkan anda peralatan dari pengeluar utama Eropah, atau kami boleh membuatnya mengikut projek individu yang dibangunkan oleh jurutera kami. Penghantaran kami menjalankan pengangkutan kami, dan juga kami mendirikan dan menyebarkan peralatan sukan dari katalog kami.

Anda boleh membeli bola sepak atau bola baling dari kami, atau memesan peralatan kompleks kemudahan sukan, dan kemudian kami akan menjaga semua penjagaan untuk meletakkan penutup dan inventori dengan inventori!

"Alfasport9raquo; - peralatan berkualiti untuk sukan dan kesihatan!

Matlamat bola sepak, saiz dan tujuan mereka

Bola sepak adalah permainan sukan pasukan yang paling popular di planet ini, hampir setiap negara di dunia mempunyai kejuaraan bola sepaknya sendiri, berpuluh-puluh kejohanan yang paling pelbagai diadakan, banyak anugerah untuk pelbagai pencapaian yang diberikan. Ramai yang suka bermain bola sepak, seseorang lebih suka menonton perlawanan di TV, tetapi tidak semua orang tahu bahawa dalam permainan ini terdapat banyak standard yang serius. Sebagai contoh, matlamat bola sepak mestilah saiz tertentu.

Tetapi pertama-tama anda harus mempertimbangkan bentuk dan saiz paling banyak bola sepak bola sepak yang wujud, tetapi mereka tidak digunakan dalam pertandingan. Hakikatnya secara rasmi saiz pintu adalah terlalu besar, contohnya, untuk lelaki di stadium sekolah, dan tidak setiap pemain tidak profesional akan bersetuju bermain dengan pintu besar. Oleh itu, rangka bukan standard biasanya dipasang pada glades biasa, yang mempunyai ciri-ciri mereka. Secara umum, mereka berbeza dalam jarak antara bar pada ketinggian yang sama dengan 2 meter. Tetapi dalam lebar mereka boleh sangat berbeza - dari 3 hingga 7 meter. Malah pintu pagar bola sepak kanak-kanak dihasilkan, yang tidak mencapai ketinggian meter, dan bahkan sehingga dua meter lebar. Mereka dibuat khusus untuk penyediaan anak-anak muda, yang diberikan dari zaman kanak-kanak awal mereka ke sekolah-sekolah khas, kerana mereka bergantung pada kerjaya sukan mereka yang serius.

Dan sekarang ia patut dibincangkan tentang apa yang sepatutnya sepadan dengan standard antarabangsa. Saiz ini telah lama ditubuhkan dan tidak berubah selama bertahun-tahun, oleh itu dalam semua pertandingan di negara-negara dunia seperti parameter digunakan. Secara rasmi, matlamat bola sepak yang tinggi adalah 2 meter 44 sentimeter, dan lebar - 7 meter 32 sentimeter. Melihat angka sedemikian, anda dapat dengan mudah memahami mengapa di stadium sekolah meletakkan versi dikurangkan bingkai penjaga gol: golongan muda yang tidak masuk sukan untuk cara yang serius, tidak dapat melindungi reka bentuk yang tinggi dan luas dari kepala. Tetapi pemain bola sepak profesional menghadapi inioh tugas yang sangat baik, kerana penjaga gol dalam bola sepak sering tinggi.

Mini-bola sepak juga memerlukan pintu

Lebih kurang biasa adalah jenis bola sepak, yang dicirikan oleh parameter yang dikurangkan, dipanggil bola sepak mini. Piawaian lain diterima di sini: pemain yang lebih sedikit dalam pasukan, kurang panjang dan lebar tapak dan, tentu saja, pintu bola sepak mini lebih kecil. Dari bar ke bar mereka mempunyai 3 meter tepat, dan dari lantai ke palang - 2 meter. Falsafah penjaga gol adalah sangat berbeza dalam kedua-dua sukan ini, dan semua kerana fakta bahawa pintu bola sepak di dalamnya mempunyai saiz yang berbeza. Ramai mungkin berfikir bahawa jauh lebih sukar untuk menjaringkan gol dalam bola sepak mini daripada berada dalam simpanan besar penjaga gol dalam bola sepak besar, tetapi itu tidak begitu. Versi yang lebih kecil dari permainan popular ini jauh lebih dinamik kerana saiz lapangan, sehingga penjaga gawang harus memasuki permainan lebih sering daripada rekannya di bidang besar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

17 − = 13