Sambungan suis tiga butang

Rajah pendawaian untuk suis tiga-utama

Tarikh: 14 Okt 2016 | Bahagian: Elektrik

Halo, pembaca yang tersayang di sesaga.ru. Sambungan suis tiga butang sedikit berbeza daripada menyambungkan dua kunci. Perbezaannya ialah untuk operasi suis tiga-utama, dawai keempat ditambah ke litar, di mana fasa dari kenalan ketiga akan pergi ke lampu atau beban lain. Itulah pada dasarnya semua.

Jika anda melihat sambungan suis pada bahagian belakang, angka itu menunjukkan bahawa empat wayar sesuai untuknya. Satu dawai (biru dalam contoh ini) fasa L datang pada suis, dan pada yang lain tiga (coklat) L1, L2 dan L3 fasa pergi ke beban.

Di sisi blok hubungan pemutus, terminal untuk menghubungkan konduktor fasa terletak. Fasa input L disambungkan dari sisi terminal tunggal, dan fasa output L1, L2, L3 di sebaliknya, di mana terdapat tiga terminal tersebut.

Kami akan membongkar gambarajah litar sambungan suis.

Fasa L memasuki kotak simpang dan pada ketika itu 1 menyambung kepada konduktor kabel yang meninggalkan suis. Datang ke suis, fasa pergi ke sentuhan input yang lebih rendah dan pada kontak ini terletak sentiasa.

1

Dari tiga kenalan output atas pemutus, konduktor fasa L1, L2, L3 Kabel yang sama masuk ke dalam kotak simpang, di mana pada titik 2, 3, 4 Sambungkan ke wayar kabel yang masuk ke siling. Di siling, konduktor fasa L1, L2, L3 sambungkan ke terminal lampu coklat HL1, HL2, HL3.

Zero N memasuki kotak simpang dan pada ketika itu 5 menghubungkan ke kabel kabel yang masuk ke siling. Di atas siling, sifar disambungkan ke terminal biru lampu, disambungkan ke satu titik, membentuk biasa output.

Operasi litar dengan suis tiga-utama.

Apabila anda menekan, sebagai contoh, kekunci yang betul, sentuhan kanan ditutup dan fasa adalah dawai L1 memasuki kotak simpang, di mana melalui titik itu 2 dan dawai siling menjejaki terminal lampu coklat HL1 dan lampu menyala. Zero N (dawai biru) untuk semua lampu adalah biasa.

Ingat. Pada bahagian atas suis, fasa sahaja tutup kenalan kunci yang sepadan.

Kini apabila butang tengah ditekan, sentuhan tengah ditutup, dan fasa adalah dawai L2 memasuki kotak simpang, di mana melalui titik itu 3 dan dawai siling menjejaki terminal lampu coklat HL2 dan lampu menyala.

Hubungan kiri alat berfungsi dengan cara yang sama. Dan apabila ketiga-tiga kunci ditekan serentak, semua lampu kandil akan menyala.

Baiklah, pada dasarnya, dan semua yang saya ingin katakan. Dan sebagai tambahan kepada artikel ini, saya cadangkan membaca artikel mengenai menyambungkan candelier untuk lampu 2, 3, 5 atau lebih, yang menunjukkan prinsip membina litar elektrik kandil untuk sejumlah lampu.

Bagaimana hendak menyambungkan suis tiga-utama

Trend moden dalam pengurusan sistem pencahayaan berkembang bukan sahaja ke arah fungsi yang selesa dan reka bentuk yang pelbagai, tetapi juga untuk meningkatkan tahap ekonomi. Satu kaedah sedemikian ialah penggunaan suis tiga-utama yang dapat mengendalikan tiga kumpulan alat pencahayaan dari satu titik akses.

Kelebihan menggunakan peranti tiga litar tunggal adalah jelas. Ini adalah penampilan estetik, kurang meletakkan kabel elektrik secara intensif ke titik sambungan. Mengetuk dinding satu bidang teknologi untuk meletakkan kotak pelekap bukannya beberapa.

Peranti sedemikian digunakan untuk menerangi bilik dengan konfigurasi yang kompleks, koridor panjang atau kawalan dari satu titik ke beberapa bilik: bilik mandi, bilik mandi dan lorong.

Baru-baru ini, saya sering ditanya melalui pos dan dalam komen dan diminta untuk berunding mengenai peranti yang seolah-olah normal ini. Oleh itu hari ini kita akan membincangkan secara terperinci mengenai topik bagaimana menyambungkan suis tiga-utama. P.S. dalam contoh ini digunakan tiga kunci suis schneider elektrik.

Suis tiga-utama tertakluk kepada operasi yang lebih intensif daripada seluruh peralatan pensuisan elektrik. Kebolehpercayaan reka bentuk peranti harus menyediakan jangka hayat purata sehingga 10 tahun. Malfungsi yang berlaku semasa operasi boleh dibahagikan kepada dua kategori:

  • - mekanikal - dikaitkan dengan pecahan spring dan unsur dalaman badan, mata air, pengikat, pemadaman utama, dan sebagainya;
  • - elektrik - melonggarkan pengapit kenalan di bahagian mekanikal mekanisme, dan akibatnya, kabel pembakaran dan keseluruhan peranti secara keseluruhan.

Segala kerosakan yang mengakibatkan kegagalan integriti peranti atau komponennya memerlukan penggantian keseluruhan produk.

Pembaikan atau penggantian suis, serta kelengkapan elektrik lain, mesti dilakukan oleh pakar dengan tahap toleransi yang sesuai. Bilik di mana pembaikan hendaklah dibuat mestilah de-energized tanpa gagal.

Anda boleh membeli suis tersebut di mana-mana kedai elektrik. Rajah pendawaian untuk suis tiga-utama, agak rumit pada pandangan pertama, tidak akan menjadi masalah selepas mengkaji semula artikel berhati-hati.

Reka bentuk suis tiga-utama

Sebilangan besar syarikat yang mengeluarkan peralatan elektrik menghasilkan pelbagai model suis. Peranti mempunyai perbezaan yang signifikan dalam reka bentuk luaran dan sedikit lebih kecil dalam komposisi dalaman. Walau bagaimanapun, batasan yang dikenakan oleh rangkaian elektrik yang ditaip di pangsapuri memaksa penggunaan suis dengan beberapa bahagian penukaran terhad dalam mekanisme kawalan.

Sekiranya terdapat peluang untuk melakukan pemodenan grid kuasa yang mendalam, penggunaan soket triple akan menyediakan kawalan pencahayaan yang lebih fleksibel dan menjimatkan.

Sambungan suis tiga butang, sebenarnya, tiada apa yang berbeza daripada menyambung satu dan dua kunci.

Salah satu kabel bekalan disambungkan kepada input suis, dan kabel peranti pencahayaan disambungkan kepada kenalan output (kepada kenalan yang berkaitan blok terminal).

Perbezaannya terdiri daripada bilangan kenalan kumpulan pensuisan - satu, dua atau tiga. Foto menunjukkan bahagian pemasangan suis tiga-utama yang paling biasa, biasa.

Perbezaan antara kenalan input, yang mana fasa diberi makan dan kenalan output, yang mana kabel yang membawa kepada mentol lampu disambungkan, kelihatan jelas. Wayar sifar setiap luminaire digabungkan bersama dan disambungkan ke wayar sifar di dalam kotak.

Pemasangan mekanisme suis tiga-utama dalam podrozetnik dijalankan menggunakan sokongan yang diikat dengan skru atau dengan cara kaki tersebar khas. Selepas mekanisme suis dipasang dengan tetap di atas, bingkai hiasan dipasang dengan dipasang di kait.

Rajah pendawaian untuk suis tiga-utama

Penggunaan suis triple adalah wajar apabila terdapat keperluan untuk mengawal sebilangan besar zon pencahayaan dan / atau pencahayaan pelbagai peringkat. Ini akan membolehkan bukan sahaja untuk mengawal penggunaan kuasa, tetapi juga untuk memudahkan pelaksanaan teknik penyelesaian reka bentuk di dalam bilik.

Walau bagaimanapun, untuk penggunaan yang berkesan peranti, yang betul skim sambungan optimum untuk suis tiga-utama.

Dalam kotak simpang dari perisai datang kabel bekalan: wayar biru sifar, fasa coklat. Tahap mesti semestinya dihubungkan dengan suis (dalam kes kita, kepada hubungan biasa). Keseluruhan kenalan suis disambungkan wayar putih (anda boleh lihat dalam gambar), tiga yang lain yang keluar dari kotak wayar suis disambungkan ke terminal "output" (dalam kotak, mereka akan disambungkan kepada konduktor fasa lekapan).

Proses peranti bersambung memerlukan set berikut alat: pemutar skru rata dan Phillips, bergantung kepada jenis skru yang digunakan dalam mekanisme, atau pemotong pepenjuru penari telanjang - alat pelucutan boleh menggantikan pisau, pemotong wayar konvensional atau tang.

Algoritma untuk melaksanakan kerja pemasangan boleh mempunyai item berikut.

Di tapak pemasangan peranti, empat wayar mesti keluar dari dinding. Ia boleh menjadi kabel empat dawai. Selalunya terdapat satu teras tunggal, iaitu fasa yang datang dari kotak persimpangan, dan tiga teras, yang pergi ke lekapan lampu melalui kotak persimpangan.

Kami mengumpul wayar di dalam kotak. Untuk menyambung wayar saya menggunakan terminal pendakwa sendiri, mereka sangat mudah dan praktikal. Jika terminal tersebut tidak ada, anda boleh menggunakan sentuhan biasa (kebolehpercayaan akan lebih baik).

Skema sambungan suis tiga-kunci dipasang. Saya akan menjelaskan sedikit. Sifar wayar bekalan dihubungkan dengan semua kabel sifar semua luminair (dalam contoh kami, wayar neutral berwarna biru). Kemudian sambungkan fasa dawai bekalan ke sentuhan biasa suis (ini adalah wayar coklat dan putih). Terdapat tiga dawai yang "datang" dari suis dan tiga fasa wayar dari setiap lampu. Untuk kejelasan, saya telah menyusun skim untuk menandakan warna. dawai merah yang datang dari suis itu bersambung dengan dawai merah luminaire, maka wayar hijau yang datang dari suis disambungkan ke dawai hijau luminer, dll.

Saya ingin mengingatkan anda bahawa litar untuk menyambungkan suis tiga kunci mesti dipasang dengan cara itu Kawat fasa disambungkan kepada input pemutus dari rangkaian. Ia adalah fasa, bukan wayar neutral, yang diberi makan kepada input mana-mana suis, di mana ia akan terganggu. Wayar sifar dari rangkaian dengan segera menyambung terus ke wayar sifar luminaire.

Kaedah sambungan ini ditadbir oleh arahan Peraturan Peranti Pemasangan Elektrik - PUE. Jika rajah pendawaian tidak betul - jika fasa diterapkan pada lampu dan sifar dicetuskan melalui pemutus, rangkaian akan tetap berfungsi, tetapi sisihan dari versi standard penuh dengan bahaya dalam operasi. Dalam kes ini, walaupun dengan suis terputus, semua pendawaian akan terus bertenaga.

Apabila menggantikan mentol, orang akan menghadapi kejutan elektrik. Kerosakan atau kerosakan penebat, jika tiada lampu penerangan yang disediakan, akan menyebabkan voltan dalam badan peranti. Dan, sebagai akibatnya, kejutan elektrik dengan sentuhan yang sedikit.

Kami cuba skim ini bekerja. Kami termasuk satu butang suis. Satu lampu menyala. Segalanya betul.

Kami menghidupkan butang suis yang lain dan lampu lain menyala.

Untuk menentukan di mana fasa dan wayar neutral berada di dalam kotak simpang, pertama-tama anda harus cuba mengenal pasti aksesori wayar daripada tanda. Kemudian, dengan menggunakan alat pemutar skru penguji atau petunjuk, anda akhirnya akan yakin tentang ini.

Menyambung wayar ke suis tiga-utama

Terdapat pelbagai model suis triple: untuk pemasangan luaran, dalaman atau gabungan - dalam satu kes dengan soket.

Sebelum itu, cara menyambungkan suis tiga-utama anda perlu pergi ke terminal sambungan. Untuk mendapatkan akses kepada mekanisme suis tiga-utama, perlu untuk menambah kunci dan mengeluarkan bingkai. Operasi ini boleh dilakukan tanpa menggunakan alat khas.

Pertama, anda perlu mengeluarkan kunci. butang Edge ditekan jari ke dinding dalam kedudukan luar, yang lain memungut tepi menonjol dengan kuku atau pemutar skru rata, dan membentang sendiri. Pada dasarnya, dengan peranti baru, kunci duduk di atas panduan dengan ketat, tidak perlu mengerahkan daya yang berlebihan untuk dikeluarkan, anda boleh merosakkan elemen depan dan merosakkan seluruh suis.

Bingkai suis dilampirkan pada mekanisme dengan memasukkan pengapit, yang terletak di tengah. Pengancing boleh dibuat dalam bentuk panduan ketat memasuki mekanisme atau, seperti yang ditunjukkan dalam foto, dalam bentuk kait, yang harus ditembusi dengan pemutar skru.

Kaedah penetapan wayar dalam mekanisme adalah melalui skru pengapit. Sebelum memasukkan wayar yang dilucutkan, pastikan skru tidak diskret sepenuhnya ke dalam alur. Pada suis tiga-utama terdapat empat kenalan untuk menyambung wayar: satu ke input dan tiga ke output.

Dalam mekanisme pemutus litar, adalah perlu untuk memisahkan terminal biasa, yang mana konduktor fasa dan terminal mesti disambungkan, dari mana voltan akan digunakan pada bahagian pencahayaan individu. Biasanya, kumpulan hubungan ini dibahagikan kepada pad berasingan dan diletakkan di belakang peranti.

Wayar tidak mengeluarkan lebih daripada 5-10 mm penebat, supaya tiada wayar telanjang boleh dilihat dari lubang kenalan. Skru pengapit diketatkan dengan ketat, ketika memeriksa pengekstrakan, dawai tidak boleh mengalami tindak balas.

Jika untuk menyambungkan suis tiga-utama Kawat terkandas digunakan, supaya wayar tidak terputus apabila mengetatkan dengan pengapit skru pada bahagian yang dilucutkan wayar itu perlu memakai petua NSHV khas.

Selepas melakukan kerja pemasangan, perhimpunan pemutus litar dijalankan dalam susunan terbalik.

Saya rasa tidak banyak keperluan untuk mengumpul suis, hanya dengan melihat butir-butir yang anda boleh meneka cara dan bagaimana untuk memasang

Vitaly! Songsang kabel yang membawa kepada sentuhan suis bersama dan kepada suis kenalan lampu dapur. Sudah tentu - memotong taburkan pertama.

Saya hanya mendapat perkara yang sama, tanpa memasukkan satu kunci, selebihnya tidak berfungsi

Akhirnya, jika saya menukar tempat mereka, ternyata perkara yang sama hanya membakar lampu lain

Bagaimana hendak menyambungkan suis, litar, arahan, dan tip tiga utama.

Pada masa kita, apabila elektrik meningkat setiap hari, apabila hampir semua orang bimbang tentang masalah penjimatan elektrik, persoalan bagaimana untuk menyelamatkan tanpa meninggalkan zon selesa menjadi lebih dan lebih kerap.

Untuk penggunaan elektrik secara rasional, banyak kaedah dan peranti yang berbeza telah dicipta, salah satunya adalah penggunaan suis dua dan tiga kunci.

Apakah hubungan pembebasan seperti dalam konteks penjimatan tenaga? Sebenarnya sangat.

Dalam majoriti kes, seseorang menggunakan sejumlah sumber cahaya yang berlebihan, iaitu dua atau lebih kali lebih tinggi daripada keperluan sebenar.

Jika kita berhenti mentol lampu, ini akan menjimatkan 10 hingga 30% daripada semua elektrik yang digunakan.

Sebaliknya - untuk hidup dalam keadaan pencahayaan yang mencukupi tidak selesa, kerana dan pencahayaan yang terang dan hiasan masih diperlukan.

Untuk tujuan ini, suis trek digunakan, yang paling sering disambungkan untuk mengawal pencahayaan utama, tambahan dan hiasan.

Sebenarnya, kebanyakan utama lampu utama digunakan, selebihnya hanya "seketika".

Skim sambungan ini memberikan penjimatan yang ketara di satu pihak, dan sebaliknya ia membolehkan anda tinggal di zon selesa, termasuk pencahayaan tambahan dan hiasan jika perlu.

Mari kita pertimbangkan litar sambungan suis tiga-utama (Rajah 1).

Gambarajah Sambungan pemutus litar

Kotak simpang sumber cahaya (lampu) datang enam wayar, tiga daripadanya menyertai bersama-sama dan kemudian disambung ke pengalir neutral perisai (bekerja sifar).

Selebihnya tiga wayar dari kotak suis dihantar ke peranti, di mana mereka menyambung ke outputnya.

Dari sini, dari kotak suis ke unit perjalanan, fasa disambungkan (ia adalah perkara biasa untuk ketiga-tiga sumber cahaya).

Sekarang sudah jelas bahawa apabila salah satu kenalan dalam suis ditutup, lampu ini atau lampu itu akan menyala.

Terminal untuk sambungan suis tiga-utama

Malah, peranti di belakang kelihatan seperti ini:

Di sini anda dapat melihat bahawa badan ditarik, di mana fasa itu sesuai dan di mana ia perlu untuk menyambung wayar berlepas dari lampu.

Untuk menyambungkan suis tiga-kunci adalah perlu supaya pada kombinasi yang berbeza anda menerima kesan yang berbeza dari pencahayaan.

Sebagai contoh, jika anda menyambung kandil itu dengan tiga lampu supaya salah satu daripada kekunci menyala lampu pada kedua - dua, dan dari cahaya ketiga ke atas sumber tambahan lampu, seperti sconces dinding, anda akan mendapat 7 jenis kombinasi lampu bilik anda

Beralih dengan soket dalam satu perumahan

Secara berasingan ia perlu berhenti sebentar sebagai sambungan tiga pelepasan utama dengan soket dalam satu perumahan.

Dalam kes sambungan itu, anda menjimatkan masa anda pada pemasangan, kerana wayar dalam kes ini tertumpu di satu tempat.

Sambungan suis dengan soket

Skema sambungan yang sama sedikit berbeza, dari yang di atas.

Seperti yang dapat dilihat dari Rajah 2, ia berbeza dengan kehadiran wayar sifar tambahan, yang datang dari kotak suis dan pergi terus ke soket.

Struktur sedemikian sering digunakan di mana soket digunakan jarang, contohnya di bilik mandi.

Penggunaan suis tiga-tombol digabungkan dengan soket dalam satu perumahan juga dibenarkan dalam kes-kes di mana terdapat pendawaian terbuka.

Selalunya, suis dan soket biasanya terletak pada tahap yang berbeza dan penggunaannya di satu tempat mudah hanya dalam kes-kes istimewa.

Suis biasanya diletakkan pada dinding pada ketinggian 80-90 cm, manakala soket biasanya berada di atas papan skirting.

Apabila memilih suis tiga-utama, ia patut memberi perhatian kepada butiran tersebut:

  1. Di luar produk tri-kunci seperti itu, tidak ada burr yang menunjukkan kecacatan produk
  2. Kunci perlu beroperasi dengan mudah dan tanpa gangguan
  3. Apabila anda menghidupkan dan mematikan, anda perlu mendengar klik yang jelas untuk semua tiga kunci
  4. Di bahagian belakang peranti hendaklah ditunjukkan gambarajah sambungannya ke rangkaian
  5. Terminal mesti bebas dari burr dan berfungsi dengan baik
  6. Adalah wajar untuk memilih peranti dengan terminal pemalam - mereka memudahkan pemasangan dan menyediakan kenalan yang boleh dipercayai dan tahan lasak

Nasihat berguna: permohonan pembebasan yang dianggap dalam satu unit dengan soket adalah wajar, dalam kebanyakan kes, hanya dengan peralatan pendawaian terbuka, tk. mengikut peraturan keselamatan elektrik dan soket dan suis tidak boleh terletak di bawah 1.5 m dari lantai. Oleh itu, apabila memilih lokasi blok sedemikian, adalah wajar untuk mempertimbangkan semua nuansa penggunaannya, supaya mudah untuk menghidupkan / mematikan cahaya dan menggunakan soket.

Komen:

Apa sahaja yang boleh dikatakan - tiga kekunci dalam satu tempat biasa - terlalu banyak. Tidak selesa untuk digunakan, menyusahkan untuk disambungkan. Satu kesulitan yang berterusan

Igor, saya setuju. Suis semacam itu hanya boleh digunakan sebagai alat sementara, dan walaupun itu saya tidak mewakili kes apabila ia diperlukan. Candelier dengan 7 lampu? Atau bila?

Seseorang menggunakannya, sekali dijual. Satu artikel yang baik. Segala-galanya diberitahu dalam cara yang jelas dan terperinci bagaimana dan untuk apa yang berkaitan dan cara memohon. Dan candelier dengan 7 lampu benar-benar adalah masa lampau ...

Adakah mungkin untuk menyambung suis dengan soket dalam satu perumahan supaya apabila anda menekan salah satu kunci, bekalan elektrik ke saluran keluar terpotong?

Uri, tidak, jika semuanya dilakukan dalam satu kes, maka semuanya sudah dicabut. Ia perlu untuk pateri.

Uri, adalah tidak diinginkan untuk berbuat demikian, terutamanya jika anda bercadang untuk memasukkan pengguna yang berkuasa di outlet. seperti pemanas air. Suis tidak direka untuk apa-apa beban dan tidak lama lagi akan gagal

Tinggalkan komen Balas balasan

Penjana fuelless adalah cara untuk menghasilkan wang ke atas buta huruf

Kebaikan dan keburukan penjana angin menegak, jenis dan ciri mereka

Kincir angin untuk rumah persendirian adalah mainan atau alternatif sebenar

Power Bank dengan bateri solar - pengiraan untuk buta huruf

Bagaimana memilih panel solar - gambaran keseluruhan parameter penting

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

− 8 = 2