Socket untuk konkrit

BUTIRAN UNTUK BETON - UKURAN DAN MODEL PEMASANGAN

Pembaikan apartmen atau rumah sentiasa berkaitan dengan penggantian peranti lama dengan yang baru. Ini sepenuhnya terpakai kepada rangkaian elektrik. Dan jika pembaikan kosmetik tidak menjejaskan perubahan modal dalam pendawaian elektrik, semua yang sama, soket, suis, dimmers dan pelbagai sensor perlu diubah. Dan, bermakna, adalah perlu untuk menukar dan podrozetniki, atau kerana mereka juga menamakan, menyesuaikan kotak. Tujuan asal peranti ini adalah penebatan dari bahan dinding, terutama untuk permukaan kayu. Hari ini podrozetnik - unsur penting pendawaian elektrik dalam kemerdekaan, dari apa yang material dinding didirikan. Oleh itu, podsetniki konkrit (dimensi akan ditunjukkan di bawah) kini digunakan untuk memasang suis, soket dan peralatan lain dalam struktur bata dan konkrit.

Pada masa ini, pengeluar menawarkan pad konkrit untuk konkrit, diperbuat daripada logam atau plastik. Saiz mereka ditentukan oleh:

 • Diameter dalamannya, yang berbeza-beza dalam jarak antara 60 hingga 68 mm.
 • Kedalaman pendaratan: dari 25 hingga 80 mm. Pakar percaya bahawa yang paling kerap perlu menggunakan kedalaman podrozetniki sebanyak 40-45 mm.
 • Sekiranya model blok dipasang, jarak tengah antara dua kotak pemasangan di blok adalah 71 mm.

Sebagai menunjukkan amalan, saiz podrozetnikov yang paling popular untuk konkrit adalah diameter 65 mm, kedalaman 45 mm, bahan - polipropilena. Secara berasingan podrozetniki boleh digabungkan menjadi blok atau membeli dan memasang varian blok. Kedudukan kedua lebih baik, tetapi ada batasan tertentu dari segi bilangan podrozetnikov di blok. Sekiranya terdapat keperluan untuk menambah bilangan soket dalam kotak pemasangan, maka perlu untuk menyusun struktur sama ada dari beberapa kotak atau dari beberapa blok.

Ia sangat mudah untuk menghubungkan lubang-lubang konkrit kepada satu sama lain. Di dinding sampingan mereka ada saluran khas yang ditutup dengan plastik nipis. Ia mudah dikeluarkan dengan bantuan tang atau dengan pisau. Jika anda memasang kotak di sebelah satu sama lain, pendawaian akan melalui saluran sampingan ini. Jika podrozetniki dipasang pada jarak tertentu antara satu sama lain, maka anda perlu membeli saluran kabel tambahan di mana kotak pemasangan akan disambungkan kepada satu sama lain, dan wayar akan dipasang di dalamnya.

Bagaimana untuk memasang sub-soket, bagaimana hendak dipasang dengan betul? Isu ini jarang hari ini, kerana pemasangan soket di dinding konkrit bukan proses yang sangat rumit, dan banyak pemilik rumah tinggal berurusan dengannya secara bebas. Namun kami akan menunjukkan urutan pemasangan pemasangan subgrid ke dalam dinding konkrit.

 • Tempat pemasangan soket mengikut projek lapisan lapisan elektrik dipilih.
 • Kami membuat lubang di tempat yang dipilih. Untuk melakukan ini, anda memerlukan perforator dan sedikit berlian yang bersamaan dengan diameternya.

Perhatian sila! Diameter mahkota mestilah sedikit lebih besar daripada diameter kotak pelekap. Kedalaman penggerudian juga mesti sedikit meningkat.

 • Permukaan dalaman lubang (bawah) yang dibuat mestilah selesai dengan pahat dan tukul.
 • Kini perlu melembapkan sarang pendaratan dengan sedikit air.
 • Pelapisan bahagian bawah lubang dan dinding sisinya dengan alabaster dilakukan.
 • Pemasangan tiang konkrit untuk konkrit dengan membetulkannya dengan dua skru penekanan diri, yang datang dengannya dalam kit. Untuk memasang podrozetnik di dalam konkrit mesti siram dengan permukaan dinding.
 • Dihapus alabaster berlebihan.
 • Pemasangan soket dengan sambungan untuk membekalkan wayar.

1

Sila ambil perhatian bahawa pemasangan podrozetnikov dalam dinding konkrit perlu dibuat dengan lokasi tertentu. Di dinding sisi peranti terdapat lubang untuk kabel, dan oleh itu ia harus berorientasikan di pintu masuk wayar ini.

Pemasangan soket bukanlah proses yang paling sukar. Tetapi ia adalah untuk peranti ini yang keperluan reka bentuk sering dibentangkan. Kotak pemasangan tidak mempunyai keperluan seperti itu, kerana podrozetnik itu sendiri tidak dapat dilihat pada konkrit. Satu-satunya keperluan ialah keupayaan kekuatan dan penebat bahan. Oleh itu, hari ini peranti logam tidak lagi digunakan, walaupun ini bukan satu-satunya sebab. Harga mereka tidak dapat dipastikan. Dan yang terakhir - podrozetnik plastik pada konkrit akan berlangsung selama 20-25 tahun. Sekiranya keadaan operasi adalah normal, maka tempoh ini boleh dilanjutkan

Selimut untuk dinding konkrit

Pemasangan yang cekap bagi pendawaian elektrik dalam konkrit - keselamatan keselamatan kebakaran di seluruh struktur. Untuk dipasang dengan betul dan memasang soket dengan betul, mula-mula dinding empuk dengan podrozetniki. Terlepas dari bahan yang bangunannya dibina, mereka adalah komponen yang perlu untuk pendawaian. Pemasangan kortitatif podrozetnikov untuk konkrit tidak akan membenarkan cawangan dan suis untuk melonggarkan dan meminimumkan risiko litar pintas.

Menurut keperluan keselamatan kebakaran, jenis produk ini dihasilkan dari bahan yang sangat tahan api. Selalunya dalam pembinaan varian polipropilena yang digunakan, kurang kerap - dari poliamida atau PVC. Konkrit dipasang dengan yang paling mudah, yang merupakan selongsong dengan alur untuk kabel pada sisi. Semasa pemasangan, dimensi berikut digunakan (dalam cm):

 • Diameter dalamannya adalah 6 atau 6.8.
 • Kedalaman antara 2.5 hingga 8, yang paling dalam permintaan adalah 4 dan 4.5.
 • Jarak antara gandar ialah 7.1.

Yang paling mudah untuk pemasangan, dan oleh itu sangat biasa - podrozetniki untuk konkrit, diameter 6.8 cm dan kedalaman 4.5. Pemilihan dimensi ditentukan oleh ciri reka bentuk pendawaian elektrik, ketebalan partition dan bahan dari mana ia dibuat. Mangkuk ini boleh berbentuk bulat, bujur, segi empat tepat atau persegi, batang plastik dan kunci dengan lubang dapat dimasukkan. Bergantung kepada bilangan kedai yang dirancang, terdapat satu bahagian di dalam: model single, double dan row, dipasang secara mendatar atau menegak.

Lokasi soket dan suis perlu dirancang dengan teliti sebelum pendawaian bermula. Pada masa yang sama, jumlah peralatan elektrik di dalam bilik, permintaan mereka dan penggunaan tenaga dikira. Untuk peralatan yang rumit, ia dirancang untuk memasang penapis rangkaian, yang juga diambil kira pada peringkat permulaan kerja. Socket di tempat tinggal mengikut "standard Eropah" disyorkan untuk ditempatkan 30 cm di atas tingkat lantai penamat, suis - oleh 90.

Walau bagaimanapun, apabila memasang podrozetniki dalam dinding konkrit, perlu mengambil kira ciri pedalaman, pertumbuhan penduduk apartmen dan faktor lain. Sebagai contoh, ketinggian susunan suis dipilih secara individu, dengan bantuan pengukuran tangan. Pada masa yang sama, seseorang mendekati dinding, yang akan menggunakan peranti itu, mengambil kedudukan yang selesa dan menggunakan telapak ke tapak pemasangan yang dimaksudkan. Ia adalah kawasan ini pada konkrit yang akan dipilih untuk jintan. Sekiranya pemasangan senarai nama tidak selesai, tambahan 5 cm ditambah.

Cara klasik untuk mendapatkan lubang di dinding adalah menggunakan mahkota untuk pad konkrit untuk konkrit, diameter 7 cm Di tengah, ia mempunyai gerudi yang menang, dan sekitar perimeter dilengkapi dengan gigi yang sama. Alat ini dipasang pada perforator atau gerudi kesan dan diputar melalui konkrit dalam konkrit. Untuk memudahkan kerja, di tengah-tengah lilitan, ditandakan sebelum pemasangan juniper, pagar awalnya diturap dengan gerudi menang biasa. Untuk dimensi yang diperlukan, lubang yang terhasil dibawa oleh sedikit perforator atau pahat tangan.

Terdapat satu lagi kaedah pemasangan yang tidak memerlukan pembelian mahkota khas. Jar ditarik dengan pensil sederhana di permukaan konkrit. Latihan atau perforator latihan terlebih dahulu menjadi pusat takik masa depan, dan kemudian perimeternya. Lebih kerap lubang terletak, semakin mudah untuk memasang juniper. Separa berasingan dari kepingan konkrit yang lain dipukul dengan kelelawar atau pahat dan tukul. Tepi alur untuk podrozetnik diselaraskan dan dibawa ke diameter yang dikehendaki.

Sekiranya ada EBS, maka proses pemasangan sangat dipercepatkan. Awalnya, pusat itu dipintal dalam pensil dan perimeter kedudukan masa depan diambil. Bulgaria memotong semua garisan yang diterapkan, selepas itu serbuk konkrit dikeluarkan dari lubang untuk skabbard dengan kelawar atau pahat. Kaedah ini adalah yang paling bising dan berdebu, dan menunjukkan pematuhan terhadap peraturan keselamatan ketika bekerja dengan EWM.

1. Sediakan lubang di dalam konkrit.

Alur yang terhasil dibawa ke pematuhan penuh dengan dimensi yang diperlukan. Untuk melakukan ini, masukkan dimasukkan ke dalam rongga dan kebetulan diameter dan kedalaman diperiksa. Biasanya parameter pertama tidak menimbulkan masalah, dan yang kedua perlu ditingkatkan. Apabila mendalam, biarkan rizab kira-kira 5 mm untuk penyelesaian penetapan dan mengambil kira bengkok dawai plumbum.

Hujung lubang di dalam konkrit untuk balang adalah lebih baik dipotong dengan pisau, maka kaca itu dapat ditenggelamkan bersama dengan rok, tanpa meninggalkan elemen menonjol di atas permukaan. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini adalah penuh dengan kemunculan jurang antara dinding dan bingkai salur keluar atau beralih selepas pemasangan. Untuk menubuhkan wayar dalam struktur, penalti disediakan dari sisi rehat di selongsong plastik. Ia dilakukan oleh perforator, pahat atau pahat. Kawat dibiarkan bebas di longkang di dalam konkrit dan dimasukkan ke dalam lubang di belakang padding.

Sarang dibersihkan dari serpihan dan habuk, yang mana ia adalah mudah untuk menggunakan pembersih vakum. Gipsum kering atau alabaster dalam bekas yang sesuai dicairkan dengan air dengan pengadukan berterusan. Komposisi selesai dicairkan kepada konsistensi krim masam, ketulan bahan kering dipecahkan dengan teliti. Tahap kerja ini dilakukan dengan cepat, karena campuran itu serta-merta mengeras dan menjadi tidak dapat digunakan selama 5 menit.

Pembukaan untuk jag sebelum pemasangan banyak dibasahi dengan air, yang berfungsi sebagai primer dan menghilangkan habuk. Plaster dempul digunakan dengan mortar gipsum yang disediakan dan badan dipasang pada dawai. Kompaun penetapan harus digunakan dalam jumlah yang mencukupi untuk mengisi jurang antara konkrit dan dinding belakang juniper. Kaca itu diratakan secara mendatar dan mendalam ke tahap dinding atau lebih rendah sebanyak 1 mm. Pada sisi gypsum lembut dicurahkan, sedikit dipadatkan dengan alat yang sesuai, dan ruang sekitar perimeter juga dioles. Podrozetnik yang dipasang tidak dapat dialihkan sehingga larutan kering sepenuhnya, dan hanya boleh dibersihkan dari titisan kering dan garis-garis.

Satu-satunya perkara yang kekal di atas permukaan konkrit selepas memasang soket atau suis ialah bingkai dan kunci atau lubang hiasan untuk palam. Oleh itu, reka bentuk dan warna podrozetnik tidak penting. Pengeluaran yang diimport dan domestik adalah terhad kepada piawaian yang sama, supaya nama jenama dan negara asal tertangguh mencetak hanya pada harga, tetapi bukan pada kualiti produk.

Ia patut memberi perhatian kepada kes itu, ia tidak semestinya nipis dan lembut. Dimensi, diameter dan bentuk dipilih bergantung kepada jenis produk yang dimaksudkan untuk sub-net.

Pagar konkrit bukan sahaja tahan lama dan boleh dipercayai. Buat masa sekarang.

Beton - salah satu bahan binaan paling tahan lama, sering digunakan di.

Sebelum anda berurusan dengan hiasan dinding dan siling, anda perlu berhati-hati.

Apakah konkrit buih yang lebih baik atau konkrit berudara?

Permohonan DSP dalam pembinaan

Pemasangan podrozetnikov dalam konkrit

Sebelum memasang soket di bilik yang anda perlu lakukan pemasangan plastik atau plastik khas bekas - Enclosures. Mereka pada asalnya dicipta untuk mengasingkan peralatan elektrik dari bawah, tetapi Enclosures hari ini dalam konkrit telah menjadi bahagian penting dalam pendawaian elektrik, tidak kira apa jenis bahan yang digunakan untuk pembinaan dinding bangunan. Dzherozetniki pada konkrit digunakan untuk memudahkan pemasangan produk di dinding. Walau bagaimanapun, untuk bekerja dengan konkrit dan kotak untuk outlet, anda perlu mengetahui peraturan kerja pemasangan tertentu.

Dalam kebanyakan kes, polipropilena digunakan untuk membuat balang. Peranti dipasang dengan skru menegak sendiri. Blok boleh dibuat melalui saluran khas yang terletak di casing polipropilen. Untuk melakukan ini, keluarkan saluran yang terletak di tepi tepi unit.

Terdapat kaedah lain, untuk aplikasi yang anda perlukan untuk membeli saluran kabel. Seringkali pakar-pakar terlibat dalam memasang beberapa cawangan di dinding, menggunakan blok podrozetnikami polipropilena. Peranti ini dibahagikan kepada dua kumpulan:

 1. Polipropilena podrozetniki dalam konkrit. Digunakan untuk tujuan pemasangan dalam konkrit busa, konkrit, tanah liat yang diperluas dan permukaan lain. Pakar membuat pemasangan peranti dalam lubang pra-dibuat.
 2. Padding untuk papan lapis gipsokartonnyh permukaan, papan serpih. Jurutera membuat pemasangan, memasang peranti dengan kaki yang dipasang dengan spacer.

Apabila memilih peranti, pakar berpandukan saiznya. The junket dicirikan oleh parameter yang berbeza, yang harus diambil kira sebelum membeli produk. Diameter dan penunjuk lain yang ditunjukkan pada soket sub harus sesuai untuk parameter soket yang dipasang pada dinding. Dimensi kusam (kedalaman, diameter dan dimensi lain):

 • diameter - enam puluh, enam puluh lapan milimeter;
 • mendalam - 25-80 milimeter (sering dijumpai di jualan kandang empat puluh konkrit dan empat puluh lima milimeter);
 • Jarak jarak antara tujuh puluh satu milimeter.

Yang paling mudah untuk pemasangan adalah sekeping konkrit untuk konkrit dengan diameter enam puluh lapan dan kedalaman empat puluh lima milimeter.

Bagaimana untuk memasang kotak polipropilena?

Pemasangan kotak dijalankan dalam beberapa peringkat.

 1. Penyediaan bahan dan alat. bahan-bahan asas yang digunakan semasa pemasangan pada artikel konkrit alabaster, cecair, gypsum dan kapasiti. Juga, untuk menjamin konkrit podrozetnik memerlukan alat khas: mahkota, bulatan, pahat, pengisar, pisau, gerudi, gerudi tukul, gerudi, tukul, tajak, tahap bangunan.
 2. Satu contoh pemasangan mata dan wayar elektrik.

Tanda asas. Sebelum memasang kotak, anda perlu membuat markup kawasan di mana soket akan terletak. Terdapat beberapa standard yang diterima umum, yang digunakan oleh juruelektrik. Oleh itu, di premis kediaman, soket hendaklah terletak tiga puluh sentimeter dari lantai. Jarak di atas meja di dapur adalah seratus sepuluh hingga dua puluh dua sentimeter, di atas mesin basuh adalah satu meter.

 • Menyediakan lubang di pangkalan. Untuk melakukan ini, pasang kotak di dalam dinding konkrit dengan penyelesaian gypsum atau alabaster. Walau bagaimanapun, sebelum itu, anda perlu membuat lubang. Ada beberapa cara asas. Kaedah pertama menggunakan mahkota, diameternya yang seharusnya menjadi tujuh puluh milimeter. Diameter kotak standard untuk cawangan adalah enam puluh tujuh milimeter. Mahkota melancarkan pada gerudi dan membuat lubang di dinding. Dalam kes ini, mahkota itu benar-benar terpaut ke permukaan dinding. Jika mahkota tidak mencapai kedalaman yang diperlukan, pahat, tukul, digunakan. Untuk kaedah kedua pada konkrit, anda memerlukan gerudi, gerudi dan pukulan. Mula-mula anda perlu melingkari kotak dengan pensil di tempat anda ingin membuat saluran. Kemudian anda boleh mula menggerudi dinding. Selepas alur telah dibor, ia mesti diproses dengan tukul untuk mencapai dimensi yang dikehendaki. Kaedah ketiga melibatkan membuat lubang dengan penggiling. Ia mengambil masa sekurang-kurangnya untuk kerja-kerja ini. Setelah selesai, potongan juga harus diberikan kedalaman yang diperlukan.
 • Sambungan wayar.

  Pemasangan di niche. Lapisan polipropilena diletakkan pada dawai elektrik, dimasukkan ke dalam lubang yang dibuat. Campurannya mesti menutupi podrozetnik di belakang dan memerah melalui slot di dalamnya. Produk itu diratakan agar semua skru mendatar ke permukaan lantai. Pada masa yang sama, podzoetnik mesti bersaing dengan dinding. Jika ia kelihatan, ia boleh menjadi sukar untuk menjamin saluran keluarnya. Anda juga boleh memperbaikinya dengan meletakkan campuran dalam jurang, yang terletak di sebelah antara dinding dan podzhezetnik itu sendiri. Pertama meletakkan alabaster dalam jurang ini, dan kemudian melapisi mereka. Selepas pengeringan penyelesaian, lebihan campuran yang terperangkap dalam balang akan dikeluarkan. Campuran kering mudah dikeluarkan dari plastik.

 • Pelbagai podrozetnikov, yang dibentangkan dalam pasaran bahan binaan moden, akan membolehkan anda memilih produk bentuk dan warna yang diingini. Membeli dan memasang produk sedemikian akan membantu anda menjimatkan wang yang boleh anda belanjakan untuk memanggil juruelektrik.

  Pada masa yang sama, adalah penting untuk mematuhi peraturan keselamatan, melakukan kerja pemasangan secara berperingkat dan mengambil kira keinginan profesional.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  − 2 = 6