Back to all Post

Spesifikasi Blok Konkrit Buih

Blok konkrit busa: dimensi, ciri-ciri

Rumah persendirian semakin dibina dari konkrit busa. Oleh kerana bahan itu agak baru, terdapat banyak persoalan. Perkara pertama yang perlu anda fahami ialah bagaimana blok busa berbeza daripada blok gas. Seterusnya, kita perlu memahami saiz blok busa, apa yang mereka ketumpatan dan jisim. Mari bercakap tentang semua ini nanti.

Beton konkrit dan konkrit berudara - jangan mengelirukan

Di pasaran ada dua bahan bangunan berliang asal tiruan - konkrit berudara dan konkrit busa. Komposisi mereka adalah serupa. Ia adalah campuran simen dan pasir dengan penambahan air dan agen berbuih. Akibatnya, campuran memperoleh struktur berliang, yang meningkatkan kekonduksian terma dan mengurangkan jisim. Ini adalah kelebihan utama bahan jenis ini.

Tetapi tidak semua orang memahami perbezaan antara busa konkrit dan konkrit berudara. Tidak menghairankan: mereka sangat serupa dengan penampilan, walaupun GOST mereka mempunyai persamaan. Perbezaan, terutamanya dalam ciri teknologi. Ciri-ciri kedua-dua bahan adalah sangat dekat dan mereka tergolong dalam kumpulan yang sama - konkrit selular.

Blok dan blok gas secara visual tidak terlalu berbeza

Perbezaan antara busa dan konkrit gas dalam foamer yang digunakan dan urutan tambahannya.

 • Dalam pengeluaran konkrit berudara dalam campuran kering simen dan pasir, serbuk aluminium ditambah, segala-galanya adalah bercampur-campur dengan sempurna. Kemudian air ditambah. Hasil daripada tindak balas (serbuk aluminium dengan komponen simen) membentuk hidrogen dan oksida aluminium. Hidrogen "menguatkan" campuran, mengakibatkan pembentukan sel-sel yang berbeza - terdapat besar - 3 mm atau lebih, dan kecil - 1 mm atau kurang. Pada tahap pengeluaran yang rendah, struktur heterogen blok tinggi mungkin. Kepelbagaian ini ditunjukkan dalam kekonduksian terma dan ciri penebat bunyi. Konkrit berudara yang mempunyai kualiti normal mempunyai struktur yang lebih kurang homogen dan ciri-ciri yang stabil. Oleh itu, apabila memilih bahan ini, tahap pengeluaran sangat penting.

Teknologi pengeluaran blok gas

Teknologi pengeluaran blok buih

1

Jika kita menganggap bahan dari sisi ini, maka lebih banyak tambah untuk blok buih. Tetapi terdapat nuansa lain yang juga harus diambil kira.

Apabila memilih bahan binaan, terutamanya seperti konkrit selular, anda perlu memberi perhatian walaupun kepada perkara-perkara kecil. Kerana mereka yang akhirnya mempengaruhi betapa hangat dan berkekalan strukturnya. Berikut adalah perihal-perihal dan terangkan dalam bahagian ini.

 1. Teknologi pengeluaran.
  • Pengeluaran konkrit busa sangat mudah sehingga dapat dibuat di garaj. Ia cukup untuk membeli ejen berbuih, dan komponen yang lain dapat diakses dengan mudah. Campuran (simen + pasir + air) diaduk dalam sebarang bekas, aditif berbuih ditambah. Selanjutnya, komposisi dibuang ke dalam acuan. Blok yang berkarat berlaku dalam keadaan semula jadi - di udara. Iaitu, anda boleh lakukan tanpa peralatan khas, kawalan mutu bersyarat - anda mesti mematuhi perkadaran dan teknologi yang diketahui. Tetapi anda ingin menyimpan banyak ... Itulah sebabnya terdapat banyak blok buih di pasaran, kualiti yang jauh dari GOST.

Konkrit busa mempunyai struktur yang lebih homogen

Ketahanan konkrit busa ketumpatan yang berbeza

Sekiranya kita menganggap bahan-bahan ini dari sudut pandangan ini, maka konkrit berudara autoklaf dengan perbezaan kecil dalam saiz lebih baik. Masonry dari bahan tersebut dibuat menggunakan gam khas. Ia digunakan dalam beberapa milimeter, kerana geometri yang ideal membolehkannya dilakukan. Oleh kerana jahitan dari bahan ini adalah jahitan - jambatan sejuk, dinding sangat hangat (kerana ketebalan kecil jahitan haba di dalam bangunan tetap lebih baik).

Apabila menggunakan blok busa dengan perbezaan yang besar dalam dimensi untuk batu, penyelesaian konvensional digunakan. Lem terlalu mahal untuk meletakkannya dalam lapisan besar. Apabila menggunakan mortar simen, kosnya lebih rendah, tetapi ciri-ciri penebat haba bangunan tidak dalam apa-apa perbandingan - mereka jauh lebih rendah.

Konkrit busa boleh mempunyai kepadatan yang berbeza. Ia dilambangkan dengan huruf Latin D, selepas itu terdapat angka dari 300 hingga 1200 dengan langkah 100 unit. Semakin tinggi ketumpatan, semakin besar jisim dan kekuatan, tetapi menurunkan ciri-ciri penebat haba. Oleh itu, dalam bidang penggunaan, blok buih dibahagikan kepada tiga kategori:

 • dari D300 hingga D500 - blok penebat yang diperbuat daripada konkrit busa. Ia digunakan sebagai pemanas (contohnya, apabila balkoni atau loggia terlindung), mereka tidak dapat menahan sebarang beban penting.

Harga salah satu firma. Blok yang dihiris lebih mahal, tetapi lebih mudah untuk bekerja dengan mereka

Ketumpatan blok busa mempengaruhi jisimnya. Malah, jenama itu juga memaparkan jisim satu meter padu bahan. Sebagai contoh, satu meter padu blok buih D400 akan menimbang kira-kira 400 kg, kiub blok ketumpatan D700 mempunyai massa kira-kira 700 kg.

Berapakah kiub seberat bebola buih bergantung kepada ketumpatan bahan

Kenapa "kira-kira", kerana proses pembuatan membenarkan beberapa kesilapan. Jisim dianggap lebih sedikit - dalam 10-15%. Tetapi pada masa yang sama adalah perlu untuk melihat bahawa tidak ada kemasukan asing. Sesetengah pengeluar untuk mengurangkan kos pencampuran bata yang patah atau batu hancur. Massa kerana ini menjadi sedikit lebih, yang umumnya tidak kritis. Tetapi aditif ini sangat mengurangkan kekonduksian terma, yang benar-benar buruk. Dan ini bukan lagi konkrit busa, dan blok bangunan yang tidak dapat difahami dengan ciri-ciri yang tidak diketahui dan tidak jelas bagaimana mereka akan berkelakuan semasa operasi. Oleh itu, apabila membeli, pastikan anda berminat dengan jisim, dan jika boleh, pecahkan pasangan dan lihat apa yang ada di dalamnya.

Pengeluaran blok konkrit selular dikawal oleh GOST 215 20-89. Ia mentakrifkan ciri-ciri dan saiz piawai, tetapi terdapat juga subskrip yang menunjukkan bahawa parameter boleh diubah pada permintaan pelanggan.

Dengan blok pelepasan pelepasan adalah dinding dan sekatan. Dinding digunakan untuk meletakkan dinding beban. Mereka biasanya mempunyai saiz 600 * 300 * 200 mm. Sesetengah firma mengeluarkan blok dengan panjang 625 mm. Parameter yang tinggal tetap sama. Dalam kes ini, saiz blok buih yang paling popular kelihatan begitu 625 * 300 * 200 mm.

Saiz blok buih boleh bukan sahaja standard

Walau apa pun, untuk dinding selebar 30 cm cukup untuk meletakkan satu blok. Dan jika anda menggunakan jenama D600 atau D700, anda boleh bekerja bersendirian. Satu unit beratnya tidak banyak - dari 21 kg hingga 26 kg (21 kg - kurang tebal, 26 kg - lebih banyak).

Terdapat blok dinding format yang berbeza. Berikut adalah dimensi utama blok buih, yang digunakan untuk meletakkan dinding dan partisi beban:

 • 600 * 300 * 200 mm - saiz blok buih yang paling popular;
 • 600 * 300 * 250 mm;
 • 600 * 300 * 300 mm;
 • 600 * 300 * 400 mm.

Pada ketumpatan D600 atau D700, sepenuhnya boleh bekerja bersendirian dengan blok busa 200 mm lebar, lebar 250 mm. Berat mereka adalah 20-35 kg. Anda boleh mengatasinya sahaja. Malah yang lebih besar, dengan lebar 300 mm dan terutamanya 400 mm - sudah bekerja untuk dua. Ia juga mungkin menggunakan gear angkat.

Terdapat panel blok besar format. Dengan mereka, anda boleh bekerja hanya dengan menggunakan peralatan mengangkat - walaupun win. Tetapi pembinaan bergerak dengan cepat. Dimensi blok buih besar adalah seperti berikut:

Iaitu, blok lebar 300 mm dan lebar 400 mm apabila membina sebuah bangunan di tengah pusat Rusia disusun dalam satu baris. Oleh kerana ketinggiannya adalah 60 cm, terdapat juga beberapa baris.

Saiz blok buih dipilih bergantung pada jenis bangunan dan dinding

Masih terdapat blok format kecil. Mereka biasanya digunakan untuk penebat, dalam beberapa kes untuk pembinaan dinding - jika partition memerlukan ketebalan kecil, atau memutuskan untuk membina dari blok buih saiz kecil. Dimensi blok busa ketebalan kecil adalah seperti berikut:

Bekerja dengan mereka adalah mudah, kerana jisim dan kecil, terutamanya jika ia digunakan sebagai penebat haba. Ketumpatan konkrit busa kemudian 300 atau 400 unit, jadi berat satu blok busa tidak melebihi 10 kg.

Blok konkrit busa: ulasan. Blok konkrit busa: ciri-ciri

Seperti yang anda tahu, pengiklanan adalah enjin perdagangan. Tetapi pembeli moden lebih dan lebih sukar untuk menarik hanya pembungkusan terang dan kata-kata yang indah. Semakin ramai orang, ingin menerima maklumat mengenai produk atau perkhidmatan, cari di internet. Setelah berkomunikasi di forum khusus dan setelah mengkaji ulasan, lebih mudah membuat pilihan anda. Dalam artikel ini, kita akan bercakap mengenai bahan seperti yang digunakan dalam pembinaan bertingkat rendah, seperti blok konkrit busa. Komen, perakuan pengeluaran dan ciri aplikasi juga diberikan.

Blok konkrit busa. Ciri-ciri

silikat gas (atau, kerana ia dipanggil, konkrit berudara) adalah sejenis konkrit busa. Fakta yang diketahui bahawa udara adalah penebat haba yang terbaik. Dari sudut pandangan keberaliran haba, bahan-bahan yang paling berkesan adalah mereka yang mempunyai sebilangan besar liang dan, akibatnya, udara di dalam. Sebagai contoh, polistirena (styrofoam), getah busa (juga dikenali sebagai polyurethane), gentian kaca atau plat basalt. Bata berongga mempunyai sifat yang sama. Dan lebih banyak lompang di dalamnya, semakin tinggi simpanan haba. Sekarang isu ini menjadi sangat relevan. Oleh kerana kos tenaga meningkat setiap hari. Walau bagaimanapun, blok konkrit busa (testimoni-testimoni jurutera mengesahkan ini) mempunyai sisi yang berlawanan dari kapasiti bearing bearing. Dalam erti kata lain, bahan tersebut tidak sesuai untuk membina bangunan tinggi. Aspek ini akan dibincangkan secara terperinci.

Pengeluaran blok konkrit busa

Mengikut ciri teknikal, bahan mentah mempunyai kapasiti beban tinggi yang sangat tinggi. Oleh itu, konkrit digunakan secara meluas dalam pembinaan bangunan berbilang tingkat. Tetapi dinding bahan ini menjadi sejuk. Masalah ini diselesaikan dengan tambahan penebat dari luar. Dengan perkembangan teknologi untuk pengeluaran bahan-bahan binaan, para jurutera menyimpulkan bahawa jika kita mencari jalan untuk menggerakkan udara ke dalam konkrit, akan dapat meningkatkan prestasi terma. Pada masa ini, terdapat beberapa cara untuk membiak konkrit. Sebagai contoh, kimia. Ejen berbuih reagen ditambahkan kepada jisim konkrit (dalam kes ini ia menggunakan serbuk aluminium). Kemudian penyelesaian yang dihasilkan diletakkan di dalam acuan khas dan dibiarkan membeku dengan cara semula jadi. Untuk mempercepat proses, blok diletakkan di dalam relau autoklaf.

Bergantung kepada penggunaan relau dan cara berbuih, jenis bahan binaan ini dibahagikan kepada:

1) blok konkrit buih (ulasan ahli teknologi perhatikan bahawa proses pengeringan secara semulajadi menjejaskan kualiti);

2) blok konkrit berudara. Kadang-kadang mereka dipanggil autoclaved gas-silicate.

Yang kedua dihasilkan secara industri di kilang-kilang besar. Blok konkrit busa (tinjauan firma pembinaan swasta mengesahkannya) boleh dihasilkan di perusahaan kecil atau langsung di tapak pembinaan. Bagaimanapun, perlu diambilkira bahawa dalam pengeluaran perindustrian produk adalah kualiti yang lebih tinggi, kerana tahap pematuhan dengan keadaan teknikal jauh lebih tinggi.

Penggunaan blok konkrit busa

Juga blok buih (harga setiap potongan boleh berubah dengan ketara bergantung kepada pengeluar) dibahagikan kepada jenama. Sebagai contoh, 600 digunakan untuk membina struktur beban-beban. Lebih rendah nilai berangka, lebih tinggi sifat penebat haba (tetapi bahan ini lebih rapuh). Bagaimanakah blok busa digunakan untuk bangunan berbilang tingkat? Komen dan komen jurutera dalam kes ini boleh dikurangkan kepada satu - hanya sebagai penebat haba. Struktur galas dibuat pada rasuk logam atau konkrit bertetulang, dan blok jenama 200 digunakan sebagai pengisi.

Dari jalan asas (baris pertama) dilaksanakan, dalam banyak aspek bergantung apa yang akan menjadi dinding keseluruhan. Keperluan utama adalah untuk mengekalkan horizontality. Mencapai ini akan menjadi agak mudah jika anda menggunakan lapisan mortar meratakan.

Untuk bermula, menggunakan tahap atau tahap menetapkan suar di langkah-langkah lebih kurang 50-80 sentimeter. Pada mereka, kami akan menyebarkan dan menilai penyelesaiannya, bermula dari sudut. Selepas substrate kering dan menjadi tegas, ia mungkin untuk mula meletakkan konkrit busa (sekali lagi, dari sudut, membuat bundle tiga baris tinggi). Begitu juga, sekumpulan dibuat di tempat di mana dinding luar dan dalaman bertemu. Kemudian teruskan untuk meletakkan blok baris pertama. Sekiranya perlu, kami melakukan pemangkasan itu di tempat. Sangat mudah untuk melakukan ini dengan memotong atau memotong saw elektrik, menggunakan cakera pada batu. Seterusnya, masonry utama dilakukan. Untuk peranti apertur pintu atau tetingkap siri terganggu untuk panjang yang diperlukan, dan di bahagian atas pembukaan terdapat blok berbentuk U. Untuk memberikan kekuatan setiap tiga hingga empat baris, batu tersebut diperkuat dengan mesh yang dikimpal. Jahitan mesti tambahan terlindung untuk mengurangkan pelesapan haba. Seperti yang dinyatakan di atas, blok buih tidak cukup kuat. Oleh itu, untuk meletakkan slabs siling, satu armopaus dibuat, yang dibuang dari konkrit bertetulang monolitik. Dalam kes ini, lebarnya sepadan dengan lebar dinding. Ketinggian ditentukan dari pengiraan beban. Biasanya ia adalah dari sepuluh hingga dua puluh sentimeter.

Daripada menyertai blok buih?

Untuk meletakkan blok buih, disyorkan untuk menggunakan gam atau mortar. Yang terakhir akan menjadi lebih murah, tetapi ia mempunyai kelemahan sendiri, pembubaran yang kemudiannya akan dikenakan biaya lebih banyak lagi. Katakan mengapa. Larutan masonry mempunyai kekondalan haba yang rendah. Oleh itu, penebat haba tambahan diperlukan. Berbanding dengan gam batu, jumlah larutan yang diperlukan adalah lebih besar. Akibatnya, kerumitan kerja persediaan semakin meningkat. Di samping itu, perlu diperhatikan bahawa lipit yang diperoleh apabila meletakkan menggunakan penyelesaian kelihatan kurang kemas. Ini memerlukan kos tambahan semasa kerja-kerja penamat. Seperti yang anda dapat lihat, penggunaan gam batu pada akhirnya lebih menguntungkan dan berkesan. Penggunaan penyelesaian hanya dibenarkan jika kualiti blok konkrit buih tidak cukup baik. Contohnya, jika blok mempunyai perbezaan dalam dimensi yang lebih besar daripada tujuh atau sembilan milimeter, maka penyelesaiannya disyorkan.

Dalam proses kerja, gam atau mortar tersebar di sepanjang dua atau tiga blok. Ini dilakukan agar filem tidak terbentuk di permukaan, yang mengurangkan lekatan. Terutamanya ia perlu diambil kira dalam cuaca panas.

Dimensi bahan bangunan ini dikaitkan dengan bata seramik piawai. Sebagai contoh, dalam satu blok busa dengan saiz 200x300x600 mm (yang paling biasa) "diletakkan9raquo; 13 silikat atau 15 bata biasa. Blok konkrit buih dibuat pada dinding (200x300x600 mm) dan peregorodochnye (100x300x600 mm).

Rumah yang terbuat dari blok buih jauh lebih murah untuk dibina, selain itu mereka lebih mesra alam. Juga diperhatikan adalah kelebihan yang ketara sepanjang masa pembinaan, berbanding dengan penggunaan bata konvensional. Dan, tentu saja, adalah perlu untuk mengingati pematuhan teknologi pendirian bangunan dan untuk mengambil kira semua penunjuk teknikal.

Saiz blok buih untuk pembinaan rumah - ciri dan sifat konkrit busa

Buat pertama kalinya, blok buih dibicarakan pada abad ke-19, ketika bahan baru dengan struktur poros terbentuk. Kemudian, disebabkan kos komponen yang tinggi dan ketidaksempurnaan teknologi, satu bentuk baru konkrit tidak tersebar. Mereka kembali ke sana pada pertengahan abad ke-20, dan sejak itu konkrit busa telah bersaing secara kompetitif dengan bahan dinding tradisional untuk pembinaan rumah-rumah persendirian.

Pertimbangkan ciri, sifat dan dimensi blok konkrit busa.

Konkrit busa - tergolong dalam kategori konkrit selular ringan, tk. mempunyai kepadatan rendah (300-800 kg / m3). Konkrit buih aditif khas semasa proses pembuatan dan dalam strukturnya terbentuk pori tertutup (buih udara). Disebabkan ini, blok buih mempunyai sifat penebat haba yang tinggi dan ketumpatan pukal yang rendah dengan kekuatan mekanikal yang mencukupi.

 • pembinaan dinding. Blok buih kepadatan tinggi telah membuktikan diri mereka dalam pembinaan dinding gantung rumah-rumah persendirian;
 • peranti sekatan dan dinding tanpa galas;
 • penebat dan kalis bunyi dinding, lantai dan bumbung.

Pengeluar cuba memperbaiki sifat blok buih dan menghapuskan kelemahan mereka. Pelbagai bahan tambahan memungkinkan untuk mendapatkan bahan dengan sifat-sifat baru. Novelties dalam pasaran konkrit buih adalah:

 • konkrit polistirena. Satu ciri khas bahan ini ialah penambahan busa buih semasa pengeluaran;
 • konkrit tanah liat berkembang. Peranan pengisi dimainkan oleh granul tanah liat yang diperluas;
 • arbolite (woodworking). Ciri-ciri tambahan bahan dilaporkan oleh cip kayu (cip);
 • konkrit fibropenik. Pengukuhan konkrit busa dilakukan dengan menggunakan gentian serat (blok fiberboard adalah 5 kali lebih kuat daripada blok buih biasa).
 • buih konkrit busa (500 rubel / 0.7 meter padu) Digunakan sebagai penebat pukal di bawah lantai.

Varieti konkrit busa

Blok buih dikawal oleh piawaian negeri:

 • GOST 25485-89 "Concretes cellular"
 • GOST 5242-76 "Produk dari penebat haba konkrit selular"
 • GOST 21520-89 "blok dinding kecil konkrit selular", untuk produk konkrit busa penebat haba dengan ketumpatan tidak kurang daripada 400 kg / m3.

Teknologi untuk pengeluaran konkrit busa

Teknologi pembuatan busa konkrit berbeza dalam pelbagai, tiga kaedah diketahui:

 1. tradisional. Menurut kaedah busa klasik dari penjana buih dimasukkan ke dalam buburan simen siap. Campuran kemudian dicampurkan. Konkrit busa dihasilkan menggunakan teknologi ini adalah yang paling boleh dipercayai;

 • kaedah mineralisasi kering. Kaedah ini melibatkan busa makan ke dalam campuran kering komponen. Kemudian, jumlah air yang tidak penting ditambah kepada perumusan. Oleh itu, blok dihasilkan dalam pengeluaran berterusan;

 • kaedah barok. Di sini, agen berbuih dicampurkan dengan air dan kemudiannya komponen konstituen diberikan kepada mereka. Oleh kerana kaedah ini memerlukan penciptaan tekanan yang berlebihan, ruang tekanan khas digunakan.
 • Terlepas dari teknologi, konkrit busa dihasilkan di blok berasingan, yang menyediakan struktur tertutup liang di setiap blok buih. Ini adalah perbezaan utama antara konkrit busa dan konkrit berudara.

  Blok konkrit buih dituntut di pasaran dan murah dalam pembuatan bahan dinding bangunan, oleh itu di setiap rantau terdapat pengeluar terbaik.

  Antara pengguna adalah ulasan yang baik mengenai kilang pembuatan:

  • LLC "Loji Penebat Ural"
  • Kilang Saransk buih produk konkrit
  • LLC "Penobeton-Pikalev", LLC "Alviko"

  Ciri-ciri teknikal konkrit busa

  Apakah blok buih yang lebih baik untuk memilih untuk membina sebuah rumah?

  Pilihan yang tepat harus berdasarkan ciri dan sifat teknikal.

  1. Ketumpatan konkrit busa (ketumpatan pukal)

  Dari segi kepadatan, blok konkrit busa dibahagi (diklasifikasikan) menjadi 4 jenama:

  • Blok struktur berliang - D1300-1600. Ketumpatan adalah 1,300-1,600 kg / meter padu. Buih jenis ini tidak dihasilkan secara bersiri, oleh itu ciri-cirinya tidak dikawal oleh GOST. Dari blok ketumpatan sedemikian ia dapat mendirikan bangunan tanpa batasan jumlah lantai;
  • Blok buih struktur - D900-1200, mempunyai ketumpatan 900 hingga 1,200 kg / m.cube, berat 39-47 kg, saiz standard. Blok yang sangat kuat dengan rintangan yang baik terhadap mampatan, tetapi, memerlukan penebatan tambahan. Pembinaan pelbagai tingkat dibenarkan.
  • Blok penebatan struktur dan haba - D600-800, dengan kepadatan 600-800 kg / m.cube, berat 23-35 kg, saiznya adalah standard. Jenis blok buih yang paling seimbang - mempunyai kekuatan yang mencukupi untuk pendirian dinding galas beban dan mempunyai tahap optimum penebat haba. Secara aktif digunakan dalam pembinaan swasta rendah.
  • Blok penebat haba - D300-D500, ketumpatan busa konkrit 300-500 kg / m.cube, berat 11-19 kg, saiz standard. Oleh kerana sejumlah besar liang dalam struktur blok dan, dengan itu, tepu udara yang tinggi, mereka mempunyai kekonduksian terma yang rendah. Tetapi mereka mempunyai kekuatan yang rendah, oleh itu, ia digunakan hanya sebagai lapisan penebat panas.

  Terlepas dari kepadatan, semua blok buih mempunyai saiz yang sama.

  Ketumpatan ditentukan oleh graviti spesifik bahan (simen, pasir, agen berbuih, pengeras) dalam campuran umum dan menentukan berat 1 meter padu konkrit busa.

  Komposisi komponen untuk jenama D 600 dan D 800, yang paling popular dalam pembinaan swasta, diberikan dalam jadual.

  Ciri-ciri teknikal blok buih (ketumpatan, kelas kekuatan dan kekuatan mampatan) dibentangkan dalam jadual

  Ciri-ciri teknikal blok konkrit busa (rintangan fros, kekonduksian terma, kebolehtelapan wap)

  Ciri-ciri teknikal blok konkrit busa (kelembapan, ketahanan dan berat 1 meter padu)

  Apabila kelembapan meningkat, kekonduksian terma blok buih bertambah. Perlu diketahui bahawa apabila kelembapan meningkat, kekonduksian terma meningkat, dan dengan itu keupayaan blok busa untuk mengekalkan penurunan haba.

  Bahan ini disediakan untuk laman web www.mydomik.net

  Konkrit busa berbeza dengan konkrit berudara dibentangkan dalam pelbagai bentuk bentuk yang lebih kecil (saiz). Antara yang tersedia:

  Blok buih standard (klasik, ringkas)

  Blok adalah segi empat tepat, dibahagikan kepada dinding dan dinding partisi. Mereka berbeza dalam saiz (lebar yang berbeza, dan panjang dan ketinggian, sebagai peraturan, adalah sama).

  Blok buih standard (struktur, dinding) Blok buih dinding di batu itu

  Panel sempit untuk peranti partisi dalaman.

  Blok buih partition Pembahagian buih buih dalam batu itu

  U-blok (palung, P atau blok berbentuk Y)

  Digunakan untuk peranti armopoyasa, acuan yang tidak boleh ditanggalkan untuk pembuatan lintel pintu dan tingkap, serta untuk menyokong di bawah rasuk kayu yang bertindih.

  Ciri-ciri teknikal, saiz dan harga U-blok dalam jadual

  U-blok: ciri, dimensi, harga

  Penoblock dalam bentuk kiub kaki - ini adalah sesuatu yang baru di pasaran, blok dengan alur (alur sistem, bata yang saling berkait). Penggunaan blok pseudo-blok memungkinkan untuk memastikan lekatan yang baik antara dua blok buih yang bersebelahan dan mendasar. Selain itu, pengilang mencadangkan untuk melakukan mortar tanpa mortar, iaitu. pada kering. Blok Lego mempunyai lompang menegak dalaman untuk tetulang batu. Hasil daripada tetulang, tiang monolitik terbentuk di dalam dinding, yang akan memberikan kapasiti galas.

  Teknologi ini baru dan setakat ini tiada standard, jadi saiz blok buih daripada pengeluar yang berbeza mungkin berbeza. Sebagai peraturan, dimensi adalah 500x250x250 mm, diameter lubang dalaman adalah 100 mm. Ketumpatan D600.

  Ukuran blok buih Lego Jenis blok buih Masonry block-foam Ligation of block foam Ligation of block foam - 2 Rumah blok busa Penoblock-Lego Blok buih batu-lego

  3. Saiz blok buih (standard)

  Blok konkrit buih yang baik mesti mempunyai bentuk yang tepat dan dimensi yang tepat.

  Saiz blok buih untuk pembinaan rumah dikawal oleh GOST 25485-89. Toleransi +/- 1 mm.

  Dimensi standard blok konkrit busa:

  • Ukuran blok buih untuk dinding (luaran, galas): 200x300x600 mm (blok dinding).
  • Dimensi blok buih untuk sekatan (pedalaman, pedalaman): 100x300x600 mm (sekatan).

  Berat blok busa saiz piawai ditunjukkan dalam jadual

  Berat blok buih standard

  Blok busa D600 - berat (satu unit dan meter padu) dan dimensi

  Blok busa dihantar ke palet (konvensional dan euro), yang tergolong dalam bekas tidak boleh dikembalikan. Nombor mereka di palet (pallet) dan berapa banyak bahagian dalam kiub yang ditunjukkan di dalam jadual

  6. Warna blok buih

  Blok buih mempunyai warna kelabu seragam di seluruh permukaan, dengan warna gelap atau gelap.

  Gred pertama adalah blok buih berkualiti dengan geometri yang baik, sepenuhnya mematuhi GOST, gred kedua boleh mempunyai cip kecil di sudut dan di permukaan.

  8. Dokumen (sijil untuk blok buih)

  Kualiti blok buih disahkan oleh sijil (pematuhan, kebersihan, kebakaran, ujian kebakaran).

  Blok konkrit busa dijual disusun pada palet dan dibungkus dengan kerajang, tujuannya adalah untuk melindungi konkrit busa daripada kelembapan. Malah di tempat yang terlindung, konkrit busa boleh "menarik" kelembapan dari tanah atau keluar dari udara. Kekurangan bungkusan adalah suatu kesempatan untuk memikirkan tentang kesesuaian pembelian.

  Harga anggaran bagi blok buih pemimpin pasaran diberikan dalam jadual

  Sebagai kesimpulan, boleh dilihat bahawa konkrit busa adalah bahan yang sesuai untuk pembinaan rumah yang diperbuat daripada blok buih. Pengetahuan tentang parameter asasnya akan membolehkan anda memilih bahan yang sesuai untuk rantau penggunaan tertentu.

  Komen (0)

  Projek maklumat mengenai pembinaan rumah dengan tangan mereka sendiri. Penyebaran penuh atau separa bahan-bahan tapak hanya boleh dilakukan setelah perjanjian dengan pentadbir

  Add Your Comment

  8 + = 13