Back to all Post

Steam Generator Steamer

Apa yang lebih baik untuk membeli rumah - penjana stim atau pengukus

Masa besi sederhana secara beransur-ansur hilang, dan ia digantikan oleh perkakas rumah yang lebih moden untuk menjaga tekstil - penjana stim dan kapal stim. Tanpa mengetahui betapa berbezanya peranti ini berbeza antara satu sama lain dan apa kekuatan dan kelemahan mereka, agak sukar untuk membuat pilihan yang tepat. Oleh itu, apakah keajaiban kejuruteraan ini dan mana dua unit yang lebih baik untuk berhenti?

Penjana stim adalah peranti yang merupakan tangki air, selang fleksibel dan besi. Dalam model lain dan bukannya besi pada hujung hos, anda boleh memakai berus untuk membersihkan atau muncung kerucut, direka untuk mengeluarkan bintik-bintik kompleks.

Algoritma penjana stim adalah mudah: air mendidih dalam tangki bertukar menjadi stim, yang di bawah tekanan dilempar ke dalam hos. Sebelum memulakan kerja di dalam tangki, tuangkan air bersih, hidupkan mesin dan tunggu 5-10 minit. Pada masa ini, tangki akan menghasilkan tekanan yang betul. Penjana stim menghasilkan wap kering, suhunya berubah dari +140 hingga +160 ° C. Steam sedemikian mudah melicinkan walaupun kain padat. Dengan bantuan penjana stim, anda boleh mengeluarkan kotoran dari tekstil tanpa menghapusnya, atau membersihkan permaidani, jubin, jubin, barang kebersihan. Penjana stim juga boleh terjejas oleh bintik-bintik kompleks, contohnya, bekas kronik wain merah, kopi atau darah. Beberapa model di pasaran hari ini mempunyai fungsi pasangan menegak yang membantu dengan cepat membersihkan langsir atau pakaian tanpa menggunakan papan seterika.

Penjana stim adalah peranti yang merupakan tangki air, selang fleksibel dan besi

Pelbagai penjana stim sangat luas, model berbeza dalam harga dan ciri-ciri kualiti. Oleh itu, penjana stim berbeza dalam kuasa - dari 1.6 kW ke atas; saiz tangki - dari 0.7 hingga 2.2 liter; produktiviti stim - dari 70 hingga 140 g / min; kuasa stroke stim (rejim khas, mampu melicinkan tisu sangat padat) - dari 130 hingga 360 g / min.

Pengukus adalah perkakas elektrik rumah yang direka untuk penyetelan pantas objek tekstil. Pengukus menghasilkan wap basah, iaitu suhu kira-kira +98 ° C. Peranti siap berfungsi secara literal dalam setengah minit selepas menghidupkan. Terdapat model manual dan yang menegak.

Yang pertama sering kali dibeli untuk perjalanan atau penjagaan pakaian dari kain ringan. Berat pengukus tangan tidak melebihi 1.2 kg, ia adalah berpatutan dan sangat mudah digunakan. Dengan bantuannya, anda dapat dengan cepat memukul pakaian di atas penyangkut, menyegarkan dan membasmi mainan lembut, membersihkan perabot dan membersihkan bau yang tidak menyenangkan (mustiness, tembakau) yang ditanam dalam pelbagai jenis kain. Dari kekurangan pengukus tangan, seseorang dapat membezakan tahap kuasa yang agak rendah dan jumlah kecil tangki air (biasanya tidak melebihi 500 ml).

Pengukus menegak adalah sesuai untuk bekerja dengan kain yang sangat padat, di samping itu, ia adalah pembantu yang sangat diperlukan apabila mencuci tingkap. Pengukus menegak rumah seberat 6-8 kg. Harga peranti sedemikian jauh lebih tinggi daripada rakan sekerja manual, tetapi perbezaan kos mudah dijelaskan oleh fungsi dan produktiviti yang lebih besar dari pengukus menegak. Oleh itu, tangki dalam model menegak mengandungi beberapa liter, yang cukup untuk 2-3 jam operasi berterusan, dan kapasiti unit mencapai 1.6 kW. Hampir semua model secara bebas boleh menyesuaikan tahap bekalan stim, bergantung kepada jenis permukaan yang akan dirawat.

Bagaimana untuk mengeluarkan kilauan dari besi dari pakaian?

1

Bagaimanakah saya membersihkan besi bersalut Teflon?

Bagaimana untuk memastikan besi tulle selepas mencuci?

Memilih apa yang terbaik - penjana stim atau pengukus - anda perlu tahu dengan tepat apa unit-unit ini berbeza antara satu sama lain dan apa yang serupa. Apabila membuat keputusan, rujuk jadual perbandingan - ia akan membantu anda memilih tepat versi yang diperlukan.

Masa persediaan untuk kerja

Perlukan papan seterika

Ya (dalam hampir semua model)

Kemungkinan mencipta lipatan pada kain (kolar, cuffs, dan lain-lain)

Ya (model manual)

Steamers dan generator stim mempunyai kebaikan dan keburukan mereka. Tidak mustahil untuk mengatakan dengan tegas apa yang terbaik, semuanya bergantung pada matlamat yang anda jalani. Jadi, pilih pengukus jika anda memerlukan unit kecil untuk menyeterika cepat dan mudah membersihkan kain mudah, dan membeli penjana stim yang lebih serius jika anda bekerja dengan kain muram. Untuk kegunaan rumah operasi, pengukus pegang tangan paling sesuai untuk keluarga besar atau perusahaan (atelier atau kedai pakaian) - pengukus menegak atau penjana stim besar.

Apabila memilih perkakas rumah yang sesuai untuk menyeterika dan menjaga tekstil, dipandu semata-mata oleh keperluan dan kehendak anda, matlamat yang ditetapkan dan penggunaan yang dirancang unit.

Penjana pengukus atau stim, yang lebih baik?

Untuk masa yang lama seterika telah dilucutkan fungsi penjanaan wap. Ibu rumah tangga keluar dari keadaan, meletakkan kasa lembab, kain pada pakaian. Ia membantu, untuk mempunyai jumlah air yang diperlukan. Tidak menghairankan, tidak lama lagi datang dengan reka bentuk besi, diberkati dengan kemungkinan mengeluarkan stim dari lubang-lubang tunggal. Hari ini terdapat sekurang-kurangnya 70 lubang. Tahap evolusi seterusnya membuat kami berfikir, penjana stim atau pengukus, yang lebih baik?

Secara umumnya, istilah kedua disediakan dengan latar belakang sejarah, yang pertama tidak menyentuh penyeteraan. Hanya lama untuk melafazkan besi lexemon panjang dengan penjana stim, potong frasa dengan cara yang mudah.

Peranti

Idea memproses perkara-perkara dengan stim diilhamkan oleh pembersih kering profesional. Pengukus dalam kehidupan seharian - pembersih vakum. Udara habis, berus - ia mengeluarkan aliran panas, meratakan fabrik. Peranti serupa dibentuk oleh dua bahagian berikut:

 1. Lampiran dengan penjana stim.
 2. Tangki air.
 3. Hos stim.
 4. Cincin itu.
 5. Tiub teleskopik.
 6. Berus.

Peranti teleskopik akan membantu menggantung berus pada cincin semasa rehat antara kerja. Selebihnya adalah seperti dua kali ganda.

Bekas itu diisi dengan air dan dimasukkan ke dalam perumahan. Secara tradisional kita melihat beberapa mod operasi, masing-masing mempunyai janji temu. Gunakan pemilih berputar untuk memilih yang dikehendaki. Melewati pembukaan saluran luar, hos, jet stim panas dari berus, menaiki pakaian, selari.

Begitu juga, mod pembersihan berlaku. Kapasiti pengukus diisi dengan larutan cuka yang lemah. Keupayaan asid untuk membubarkan lemak digunakan setakat sepenuhnya untuk membersihkan saluran peranti. Untuk pengukus untuk menyingkirkan bahan pencemar, biarkan selama setengah jam. Tiub teleskopik akan berguna untuk menggantung berus. Stim perlu dituangkan ke udara.

Selepas kerja kami kosongkan tangki, menggunakan plag longkang, kami memohon cecair yang tinggal. Sekarang paip dilipat, cincin, berus dikeluarkan. Peranti sudah siap untuk penyimpanan, menunggu masa yang akan datang.

Penerangan mengenai proses kerja. Berus dilengkapi dengan beberapa bukaan stim stim. Tumpukan keras pinggir mengumpul kotoran. Pengukus direka untuk seterika, tetapi diposisikan oleh pembersih. Alih peranti:

Terdapat data: sesetengah peminat menggunakan kapal uap, membersihkan tetingkap tetingkap dengan rejim yang biasa. Pada akhirnya, permukaan itu kering kering.

Dengan meringankan kerja suri rumah, penguap dilengkapi dengan penyangkut, alat khas lain. Sebagai contoh, bingkai bingkai yang memudahkan penyeterikaan seluar. Kelebihan utama pengukus dalam kemungkinan bekerja pada berat badan. Papan seterika hanya hilang. Pembersih kering profesional boleh membuat perkara dengan feri. Folding hilang. Rumah-rumah berbeza.

Pengukus bertindak lebih mudah. Ironing adalah tekanan wap. Elakkan menyentuh perkara, disarankan untuk memegang mereka dari belakang, dari atas. Anda boleh membeli sarung tangan perlindungan termal khas, melakukan sesuatu yang serupa dengan diri anda. Untuk bekerja dengan penjana stim, gunakan kasa bulu yang dipakai di atas sarung tangan getah. Ia dibenarkan untuk membuat sandwic tiga lapisan. Jangan membakar tangan dengan pengukus.

Sebenarnya dipanggil penjana stim, ia benar-benar perlu dipanggil: besi dengan penjana stim. Peranti ini hanya mengembangkan keupayaan peranti menyeterika biasa. Nyonya yang baik mendengar istilah pukulan stim. Fenomena ini membuktikan peningkatan pembebasan wap. Besi konvensional dianggap sebagai stroke stim, untuk penjana stim - mod pelayaran operasi. Penggunaan air kecil, seperti yang anda fikirkan, rizab itu berlangsung setengah jam untuk bekerja, kadang-kadang lebih lama. Ditakrifkan oleh reka bentuk.

Perbezaan antara penjana stim dan pengukus disifatkan terlebih dahulu. Yang pertama adalah untuk besi, yang kedua adalah lebih untuk membersihkan perkara yang berbeza. Perbezaannya tidak berakhir di sana. Untuk memudahkannya difahami, ambil perhatian: pengukup menyerupai penampilan penyedut debu biasa. Penjana stim kekal sebagai besi, disambungkan oleh tiub fleksibel ke kotak plastik biasa.

Berdasarkan ciri-ciri yang dinyatakan, perbezaan kedua tidak sukar untuk diperhatikan. Pengukus tidak boleh digunakan sebagai besi biasa. Berusnya adalah produk plastik, bahagian bawah penjana stim disesuaikan untuk menggunakan papan seterika. Satu lagi perkara, anda boleh lakukan tanpa itu. Menghidupkan stim sepenuhnya, kami menghidupkan penjana stim ke dalam pengukus dengan satu pengecualian - bulu tidak hadir, mereka membersihkan habuk dengan baik. Oleh itu, ia mungkin untuk menepuk perkara itu, untuk membersihkannya - tidak.

Penjana stim atau pengukus, apa yang harus dipilih? Jawapannya jelas:

 • pembersihan - pengukus;
 • menyeterika tanpa pembersihan - penjana stim.

Kenapa tidak selesa untuk satu pengukus. Jadi baik disetrika, bersihkan! Lipatan yang dibuat dengan bantuannya akan menjadi tugas arbiter. Pengukus adalah sejajar, untuk memberi pakaian itu bentuk - matlamat ini adalah penjana stim yang lebih sesuai. Tetapi tempoh kerja itu, output kuasa wap akan kekal di belakang pengukus. Sesuai untuk pembersihan.

Sudah tentu, anda boleh berjalan dengan penjana stim di tangan anda untuk mengetatkan tirai, peranti itu tidak direka untuk melakukan operasi. Untuk menunjukkan, bayangkan bagaimana besi berfungsi dengan penjana stim atau pengukus dalam keadaan ini:

 1. Movable "vacuum cleaner" mudah dibawa ke tempat di mana langsir digantung. Selepas itu, anda hanya perlu memulakan pengukus, bergerak dari sisi ke tepi dengan berus, ia dilakukan. Tidak perlu mengeluarkan produk dari atap, sebaliknya, kanopi akan kelihatan lebih baik.
 2. Sekarang bayangkan, tiada pengukus. Kami meletakkan penjana stim berat di atas meja yang cukup tinggi, cuba menjangkau setiap penjuru langsir. Hanya jika produk itu benar-benar bersih. Jika tidak, algoritma kelihatan lebih rumit. Ia perlu terlebih dahulu untuk mencuci langsir, kemudian pat. Papan seterika tidak sesuai saiz besar kanvas. Langsir gergasi tidak boleh dibendung sama sekali. Oleh itu, produk itu digantung, lawatan panjang yang membosankan di kawasan itu bermula dengan "besi" di tangan, meja berdiri berdekatan. Adakah lebih baik menggunakan pengukus, atau tidak?

Contoh kedua berkenaan dengan skirt berlipat. Pengukus boleh membentuk kedutan, tetapi pada kos apa? Proses rumit. Bagaimanakah pengukus itu berbeza dari penjana stim? Sentiasa melayang di udara di atas perkara itu. Cuba cuba membetulkan pakaian untuk menyeterika dan jangan membakar dengan stim.

Penjana stim adalah perkara lain. Secara hati-hati dengan cara yang semula jadi, lipat di belakang lipatan diluluskan, jika perlu, stim digunakan, yang meningkatkan kesannya. Kejayaan tunggal yang panas, yang menekan permukaan, diperbaiki. Penjana wap, pengukus, - perkara yang berbeza, contoh di atas sepenuhnya mendedahkan aspek.

Penjana stim adalah peranti untuk menyeterika sahaja. Glazes cepat, berkualiti tinggi dengan keupayaan untuk melakukan lipatan, anak panah. Peranti ini akan membolehkan untuk memulihkan pesanan, setelah diproses linen demi jangka pendek.

Pengukus adalah peranti untuk pembersihan. Seorang suri rumah yang berhati-hati dapat dengan cepat membersihkan benda dari kain: perabot, langsir, karpet. Ia tidak dilarang untuk melepaskan jaket, seluar. Perkara utama ialah perkara itu tidak takut pendedahan kepada haba.

Penjana wap dan pengukus - perbezaannya jelas. Peranti pertama dibuat secara eksklusif untuk seterika, yang kedua - untuk membersihkan dan menyetrika secara selari.

Dalam industri ini, penjana stim dipanggil peranti penjanaan stim khas, oleh itu ia secara rasmi perlu menggunakan kombinasi besi dan penjana stim. Dalam industri, pemacu stim yang dijana, sebagai contoh, turbin loji kuasa nuklear. Unit (penjana stim) seberat puluhan tan, dan saiz rumah kecil. Elakkan daripada membuang istilah tanpa berfikir.

Mengikut definisi konsep, penjana stim yang diterangkan di atas termasuk peranti sedemikian. Oleh itu, pembahagian berlaku di peringkat setiap hari: lebih mudah bagi orang memahami peralatan yang dibincangkan.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa penjana stim mempunyai dua butang kuasa:

Oleh itu, anda boleh menyusun barang-barang dalam gaya biasa tanpa stim, gunakan produk sebagai pengukus. Kewujudan model-model haba yang tidak dinafikan tidak diketepikan. Untuk menyeterika lembut, disarankan agar anda membeli produk dengan salutan silikon.

Terdapat model yang ingin tahu - manual pengukus wap. Pad penyental plastik kecil, di mana air dituangkan. Dia mengelakkan haba, hanya stim yang mengeluarkan. Bekerja secara eksklusif dalam kedudukan tegak.

Steam Generator Steamer

Bagaimana untuk memilih: pengukus atau penjana stim?

Menjaga pakaian memerlukan banyak usaha, tetapi baru-baru ini beberapa kebimbangan diambil oleh peralatan khas. Sebagai tambahan kepada besi biasa, sebuah kapal pengukus dan penjana stim muncul di pasaran. Apa yang lebih baik untuk membeli? Apakah perbezaan antara peranti ini?

Pengukus adalah perkakas elektrik yang terdiri daripada tiga bahagian utama: dandang plastik, tiub teleskopik dan muncung dengan hos yang fleksibel. Air mendidih "mengeluarkan" stim, yang naik dan meninggalkan di luar, merawat kain.

Steamers dibahagikan kepada dua jenis:

 1. Model manual. Mereka berbeza dalam padat dan berat kecil (0.6-1.2 kg), yang menjadikan mereka sesuai untuk perjalanan. Tetapi dimensi kecil dan murah adalah plus yang "mencerahkan" oleh beberapa kelemahan. Antaranya:
  • tahap kuasa terhad, yang, selain itu, tidak boleh diubah. Sebagai peraturan, kapal pengangkat tangan melakukan kerja yang baik dengan kain ringan, tetapi bahan berat padat adalah tugas yang mustahil bagi mereka;
  • Jumlah sederhana "takungan". Nilai piawai adalah 200-500 ml, yang mencukupi selama 15 minit operasi berterusan.
 2. Model menegak. Biasanya pilihan rumah: pengukus seberat 6-8 kg dan berbanding dengan tempat yang diduduki dengan pembersih vakum. Kelemahan utama peranti menegak adalah harga yang agak tinggi, tetapi peranti ini boleh membanggakan kelebihan seperti:
  • Kapasiti tangki - dipenuhi dengan beberapa liter secara purata cukup untuk beberapa jam kerja aktif;
  • kuasa tinggi - angka mencapai 1.6 kW, kerana pengukus mampu mengatasi walaupun dengan tisu yang paling kompleks;
  • kemungkinan untuk menukar tahap kuasa - kerana ini adalah mungkin untuk memilih mod optimum bergantung pada jenis permukaan yang akan dirawat.

Model manual biasanya membeli untuk perjalanan: mereka sangat diperlukan dalam kereta api, asrama, dalam pangsapuri yang disewa. Juga, kapal terbang itu dibeli oleh orang-orang yang perlu kerap membawa kembali kepada perkara biasa yang sangat ringan - blaus nipis, pakaian musim panas, baju sutera.

Untuk bekerja dengan kain padat, peranti menegak lebih sesuai: seluar jeans, langsir, jaket, mantel - pengukus dengan mudah akan melicinkan mereka.

Apakah penjana stim? Sorotan

Ia harus diambil kira dengan serta-merta - kata "penjana stim" bermaksud besi yang dilengkapi dengan penjana stim. Penyederhanaan ini telah teguh dan digunakan secara aktif.

Sebagai tambahan kepada besi, reka bentuk mengandaikan kehadiran takungan untuk cecair dan hos, yang sering dipakai muncung. Dalam beberapa kes, set juga termasuk papan seterika.

Prinsip penjana stim sangat mudah: air mendidih mengeluarkan stim, yang dikeluarkan di bawah tekanan. Perbezaan dari pengukus sudah terbukti pada tahap ini. Pertama, wap tidak basah, tetapi kering; kedua - dia bangkit "dipaksakan", dan bukan secara semula jadi.

Antara ciri utama yang menentukan kualiti penjana stim:

 1. Kuasa. Semakin tinggi nilai, penyeteraan lebih cepat berlaku. Nombor standard ialah 1.6-2 kW.
 2. Saiz tangki air. Pilihan dibuat berdasarkan jumlah penyeterian yang dirancang. Bagi "perlumbaan" yang jarang berlaku dengan satu atau dua perkara yang cukup 0,7-1 l; Sekiranya ia diperlukan untuk sering membawa almari pakaian seluruh keluarga kembali normal, lebih baik membeli model untuk 1.5-2.2 liter.
 3. Produktiviti. Ciri-ciri bekalan stim tetap adalah tersirat. Parameter tersebut berkisar antara 80 hingga 140 g / min. Nilai tinggi menunjukkan menyeterika lebih cepat dan lebih cepat, tetapi juga bahawa tangki air akan berakhir lebih awal.
 4. Pukulan wap. Ia adalah mod khas, termasuk dalam saat-saat yang paling sukar menyeterika, apabila prestasi biasa tidak mencukupi. Nilai minimum yang dicadangkan adalah 130 g / min, Walaupun pasaran menawarkan variasi dengan indeks 90 hingga 360 g / min. Semakin besar jumlahnya, lebih baik kain yang padat atau terlalu kering akan disetrika.

Salah satu kelebihan besi dengan penjana stim adalah keupayaan melicinkan beberapa lapisan sekaligus (contohnya, linen atau tuala). Peranti sedemikian dapat dengan cepat mengatasi sejumlah besar perkara, termasuk yang halus.

Apa yang perlu dipilih: pengukus atau penjana stim?

Pemilihan peranti menyeterika adalah individu yang tegas. Tetapi sebelum membuat keputusan, anda perlu berhati-hati mempelajari perbezaan antara penjana stim dan pengukus.

Pengukus dan besi dengan penjana stim mempunyai tugas yang sama, tetapi peranti ini tidak boleh ditukar ganti:

 • pengukus itu sentiasa ada di kedai-kedai dan tempat-tempat lain di mana ia dikehendaki untuk tetap mengekalkan dalam keadaan yang baik pakaian lebih "kompleks" - pakaian dihiasi dengan manik; barang rajutan, sutera atau bulu; jaket berat, dll. Kelebihan tambahan pengukus adalah kemungkinan menggunakannya dalam proses pembersihan;
 • Penjana stim terutamanya direka untuk penyetelan pakaian standard. Anda tidak boleh berbuat apa-apa jika anda perlu memberikan sesuatu dengan bentuk tertentu: contohnya, seluar dengan anak panah atau skirt berlipat akan "memberi" hanya pada besi.

Sebagai peraturan, pengukus menegak yang baik lebih mahal daripada besi dengan penjana stim. Benar, harga tidak boleh memainkan peranan kriteria utama dalam pemilihan, kerana harga yang agak murah tetapi tidak sesuai dalam perkakas rumah tertentu akan tetap tidak berguna.

Lebih baik berhati-hati merancang tugas-tugas yang dirancang dan membuat pembelian dengan pertimbangan mereka. Pemilik pakaian dengan sisipan hiasan dan pencinta pembersihan aktif dihantar untuk pengukus, sedangkan pengguna yang berminat dengan penyeterikaan berkualiti mengikuti besi dengan penjana stim. Ia mudah.

Ironing - pekerjaan, dengan keperluan mana yang perlu didamaikan. Tetapi jangan menolak pencapaian dunia moden: jika rutin harian dapat dipermudahkan, mengapa tidak mengambil kesempatan?

Add Your Comment

+ 84 = 91