Studio reka bentuk apartmen 33 sq.m.

Reka bentuk pangsapuri satu bilik 33 sq.m .: foto

Kawasan kecil apartmen bukan alasan untuk menolak bilik tidur atau meja makan penuh. Ramai orang memimpikan katil double selama bertahun-tahun, tetapi tidur di atas katil sofa. Dan sebabnya tidak dalam kawasan yang terhad, tetapi dalam reka bentuk yang salah. Sudah tentu, untuk meletakkan semua yang anda perlukan pada 33 meter persegi - tugasnya adalah sangat sukar. Tetapi jika anda mendekati persoalan perancangan dan mengatur perabot dengan imaginasi dan rupa asal, anda boleh mencapai hasil yang luar biasa. Pereka sentiasa menghadapi pangsapuri bersaiz kecil, jadi jumlah penyelesaian yang menarik dan bergaya meningkat setiap hari. Mengubah dalaman yang tidak selesa biasa dengan beberapa cara: dari sangat radikal (perobohan dinding) ke yang paling mudah (menukar skala warna). Bagaimana saya boleh membuat sebuah apartmen satu bilik?

Tata letak dan pengembangan ruang

Persoalan perancangan datang dahulu. Lagipun, sesuai dengan ruang tamu apartmen satu bilik dan bilik tidur - tugas paling sukar, yang perlu dihadapi. Selesaikannya dengan cara yang berbeza: dengan menggabungkan dua fungsi dalam satu bilik atau dengan sepenuhnya meninggalkan bilik tidur atau (yang juga berlaku) dari ruang tamu. Boleh bahagikan dua zon dengan dinding, tetapi tambahan menghancurkan ruang yang sudah kecil bukan penyelesaian terbaik. Dua penyelesaian yang popular: pemasangan ruang pengubah sofa (ruang tamu dengan fungsi bilik tidur) dan pemasangan katil di zon / niche yang jauh, dan sofa di tempat yang menonjol (ruang tamu dan bilik tidur di bahagian yang sama).

Secara visual dan fizikal memperluaskan ruang hanya boleh meneruskan perancangan semula ini. Selalunya apartmen satu bilik menjadi studio, mengeluarkan semua dinding kecuali mereka yang melindungi bilik mandi. Dalam sesetengah kes, dinding tidak dikeluarkan, tetapi sedikit "beralih". Juga pereka resort mengambil bahagian yang menarik - mereka membawa pintu, supaya pintu tidak mengganggu susunan perabot yang betul. Sudah tentu, keputusan sedemikian harus diambil hanya dalam keadaan kecemasan. Di samping itu, pembangunan semula memerlukan dokumen yang berkaitan. Dalam kes ini, dinding galas tidak boleh dibawa atau dirobohkan.

Memperluas kawasan yang berguna boleh, dengan menggabungkan bilik dengan loggia atau pantry. Sering kali, "kecil" dua meter persegi benar-benar boleh mengubah persepsi seluruh rumah.

Penolakan tembok yang tidak perlu dan pintu ruang yang berantakan membawa kepada masalah lain - keperluan untuk zoning apartmen. Bagaimana untuk memisahkan dapur dari ruang tamu? Bagaimana untuk memaksimumkan pengasingan katil? Jawapan sejagat kepada soalan-soalan ini tidak wujud, kerana setiap projek tertentu membayangkan penggunaan kaedah pengezonan tertentu. Dan kita boleh membezakannya beberapa pilihan win-win:

 • zon dengan bantuan perabot. Cara paling mudah untuk memasang zon. Rak buku dan kabinet boleh menggantikan dinding, tetapi untuk bilik kecil, penyelesaian ini tidak sesuai. Kami mengesyorkan menggunakan rak bar dan rak ketinggian sederhana (kira-kira 130-150 cm) sebagai pembahagi, mereka membenarkan cahaya untuk menyebarkan secara bebas dan secara visual tidak mengurangkan saiz bilik. Ia juga baik untuk membezakan antara ruang tamu dan kawasan bilik tidur dengan mengapit kepala katil dengan belakang sofa;
 • zon dengan bantuan warna. Nampaknya anda boleh membuat ruang tamu dengan warna hijau, ruang makan berwarna kuning, dan bilik tidur berwarna biru. Kesemua mereka akan kelihatan dengan jelas, tetapi keseluruhan pedalaman di harmoni umum tidak akan berfungsi. Itulah sebabnya penggunaan warna yang berbeza di dalam ruangan yang sama memerlukan pengetahuan dan pengalaman. Biasanya pilih satu atau dua warna utama dan pelengkap bahagian dalam dengan warna aksen. Gabungan warna yang betul akan membantu untuk menyerlahkan setiap zon, tetapi mengekalkan perpaduan komposisi;

1
 • tahap pengezonan. Pilihan yang ideal untuk pangsapuri kecil - menggunakan podium. Ia boleh menyembunyikan katil, atau anda boleh meletakkan bilik tidur di atasnya. Dalam apa jua keadaan, teknik sedemikian akan mengenal pasti zon yang berada di bukit;
 • pemilihan tekstur. Malah, warna bukan sahaja dapat menarik perhatian. Jubin putih dan laminat putih kelihatan berbeza. Dan pereka teknik ini secara aktif menggunakan, menghias zon yang berbeza;
 • pengekstrakan cahaya. Bilik kecil mesti diterangi dengan baik. Sebuah candelier biasa di bawah siling adalah elemen yang diperlukan dalam reka bentuk pedalaman ini. Walau bagaimanapun, setiap zon berasingan mesti mempunyai sumber cahaya sendiri. Di desktop, letakkan lampu, sofa di ruang tamu - lampu lantai, dan di atas katil - sconce.

Gabungan yang betul beberapa cara ruang zon menjamin hasil yang berjaya. Ingatlah itu Batasan zon tidak boleh "mudah dilihat". Reka bentuk yang betul menggabungkan zon yang berbeza, mewujudkan ruang yang sama.

Warna dan gaya apartmen satu bilik sebanyak 33 meter persegi M. m

Adalah berfaedah untuk memahami bahawa tidak setiap gaya boleh direalisasikan dalam ruang yang terhad. Sebagai baroque artistik, misalnya, tidak akan menemui tempatnya. Ya, dan interior klasik dengan kesulitan akan masuk ke dalam 33 meter persegi. meter. Jadi gaya mana yang memberi keutamaan?

Pereka merancang untuk menghentikan sesuatu yang kurang ketat dan hiasan. Minimalism, gaya Scandinavia, gabungan atau loteng adalah ideal untuk mewujudkan dalaman yang praktikal dan bergaya.

Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada warna-warna terang dan lembut: putih, kuning air, kelabu, keperakan, langit biru, mutiara, dan lain-lain. Semua mereka secara visual meningkatkan ruang, menghapus sempadan dan menghancurkan dinding. Tetapi untuk membina keseluruhan pedalaman secara eksklusif dalam palet ini tidak berbaloi - ia mungkin kelihatan terlalu sejuk dan "kosong". Tambah beberapa aksen yang terang, yang perlu anda pilih untuk gaya tertentu.

Perabot untuk pangsapuri kecil

Ruang yang terhad memaksa orang untuk mencipta cara yang paling mustahil untuk meningkatkannya. Habitual sofa-transformer - ini bukan batas imaginasi manusia. Anda boleh, sebagai contoh, sembunyikan katil di dalam almari atau angkat, melampirkannya ke siling.

Penggunaan popular jadual pengubah, membolehkan beberapa saat untuk menukar meja kopi kecil ke meja makan yang besar. Tetapi adalah wajar mempertimbangkan fakta bahawa meja yang sama memerlukan kerusi. Walau bagaimanapun, mereka boleh dilipat. Anda boleh menyimpan kerusi tersebut di balkoni dan di dalam almari.

Membeli kabinet untuk sebuah apartmen kecil, memberi keutamaan kepada yang mendalam dan besar. Satu almari akan mengandungi lebih banyak perkara daripada dua orang kecil. Sekiranya apartmen mempunyai niche, maka kami cadangkan menjadikannya ke dalam almari atau bilik persalinan.

Beri perhatian sedutan. Unsur-unsur ini bijak tetapi sangat berguna di pedalaman melakukan dua fungsi sekaligus: mereka memberikan anda kerusi tambahan dan membolehkan anda untuk menghapuskan perkara-perkara kecil. Dalam sedutan boleh disimpan panel kawalan dari semua peranti, pengecas untuk telefon dan komputer riba, selimut dan lain-lain yang sepatutnya berada di tangan.

Penyelesaian moden untuk sebuah apartmen kecil - pemasangan rak digantung, yang akan membantu meningkatkan kawasan yang berguna. Mereka boleh menyimpan bukan sahaja pelbagai perkara kecil, malah pakaian dan kasut bermusim. Untuk melakukan ini, pilih saja beberapa kotak berwarna yang bergaya.

Apartment 33kv. - 95 foto Idea Idea

Sekiranya anda mempunyai sebuah flat dengan kawasan kecil, ini tidak bermakna anda perlu menolak perkara yang perlu, seperti meja atau katil.

Ada yang hidup dengan ketidakselesaan di sebuah pangsapuri kecil, bukan kerana kawasan kecil, tetapi kerana reka bentuk yang salah di dalam bilik. Lagipun, reka bentuk yang kompeten adalah penting.

Sememangnya, sukar untuk mengatur semua yang anda perlukan di kawasan kecil, tetapi jika anda mendekati dengan cara yang asli, anda dapat membuat keputusan yang sangat baik.

Anda boleh menukar sebuah apartmen kecil dengan langkah-langkah kritikal, contohnya, mengeluarkan dinding atau hanya membuat perubahan menggunakan palet warna.

Bagaimana untuk memilih cara terbaik dan bagaimana untuk reka bentuk sebuah apartmen dengan kawasan yang kecil?

Susun atur yang betul, ini merupakan langkah penting dalam reka bentuk apartmen. Lagipun, untuk meletakkan segala yang diperlukan di sebuah apartmen kecil adalah sukar.

Cara yang dicari, agar sesuai dengan bilik tidur kecil, adalah untuk membeli sofa lipat.

Anda benar-benar boleh meningkatkan ruang dengan bantuan perancangan penuh. Bukan idea yang buruk, untuk membuat studio, itu bilik tidur, ruang tamu, dapur semua dalam satu. Jadi - para pereka boleh mengesyorkan menggerakkan pintu, supaya perabot itu boleh diletakkan pada maksimum secara ekonomi.

Jadi - anda boleh meningkatkan kawasan dengan menggabungkan bilik dengan loggia, sebelum ini loggia perlu dimanaskan. Walaupun saiznya kecil, bilik akan kelihatan lebih besar dan ia akan dilihat secara berbeza.

Selepas anda mengeluarkan kelebihan dinding dan sekatan, gerakkan pintu, akan ada masalah lain, anda perlu menyerlahkan zon. Satu jawapan yang sesuai untuk semua orang adalah tidak, setiap reka bentuk dalam kes ini akan menjadi individu, tetapi beberapa cadangan umum masih ada.

Peruntukan zon dengan penggunaan perabot. Ini adalah pilihan yang paling asas. Kabinet boleh memainkan peranan dinding, tetapi ini bukan penyelesaian terbaik untuk sebuah apartmen kecil. Lebih baik dalam kes ini untuk memohon rak bar dan rak tidak besar.

Zonasi menggunakan palet warna. Dalam varian ini, anda boleh memilih setiap zon dengan warna tertentu. Hanya warna yang anda perlukan untuk mengambil apa-apa yang secara umum semuanya kelihatan harmoni.

Pengezonan ruang mengikut tahap. Dalam varian ini, zon dibezakan oleh ketinggian objek. Jadi - ia mungkin untuk memohon podium.

Tekanan zon. Jubin adalah warna yang sama, dan lamina yang lain adalah sempurna untuk zon.

Zonasi dengan cahaya. Jika sebuah apartmen dengan kawasan kecil, maka ia harus mempunyai pencahayaan yang sangat baik. Sekiranya setiap zon mempunyai objek yang menerangi, maka pembahagian ke kawasan akan dilihat dengan jelas.

Perabot untuk pangsapuri dengan kawasan kecil

Ruang kecil bilik memaksa orang untuk mencipta cara yang berbeza untuk meningkatkannya. Katil lipat, katil yang memasuki almari, ini sudah menjadi perkara biasa.

 • Kini jadual pengubah telah menjadi popular. Jadual ini bertukar dari kecil ke besar. Kerusi dilipat dengan cara yang sama.

  Di sebuah apartmen kecil, lebih baik meletakkan satu kabinet besar dan dalam, kerana ia akan sesuai dengan banyak perkara daripada dua orang kecil.

  Puffs adalah pilihan yang sangat baik untuk sebuah apartmen kecil. Anda boleh duduk di bangku empuk, dan anda boleh menyimpan barang-barang di dalamnya.

  Rak gantung, anda juga akan menjimatkan ruang.

  Sekiranya anda mempunyai sebuah flat dengan kawasan kecil, ini tidak bermakna anda perlu menolak perkara yang perlu, seperti meja atau katil.

 • Ada yang hidup dengan ketidakselesaan di sebuah pangsapuri kecil, bukan kerana kawasan kecil, tetapi kerana reka bentuk yang salah di dalam bilik. Lagipun, reka bentuk yang kompeten adalah penting.

  Reka bentuk pangsapuri satu bilik kecil

  Sebuah pangsapuri satu bilik kecil adalah ruang yang selesa yang mudah untuk digunakan. Ini memerlukan susun atur yang sesuai, pilihan reka bentuk yang sesuai dan susunan yang teliti.

  Kebaikan dan keburukan apartmen satu bilik kecil

  Pangsapuri satu bilik di kawasan kecil membolehkan untuk mewujudkan suasana yang selesa dan dalaman yang bergaya. Pengaturan yang betul ruang kecil membolehkan untuk mengatur semua zon yang diperlukan. Untuk ini, pelbagai penyelesaian reka bentuk digunakan. Kaedah yang berkesan ialah mengubah perabot. Dan ia juga penting untuk mengambil kira semua ciri-ciri ruang, kerana ini mempengaruhi susun atur apartmen.

  Kelebihan apartmen satu bilik di kawasan kecil adalah seperti berikut:

  • dalam bilik kecil ia agak mudah dibersihkan, dan proses pembersihan tidak mengambil banyak masa;
  • reka bentuk ruang dalam gaya minimalism adalah penyelesaian yang sebenar dan praktikal;
  • Tidak perlu memikirkan tata letak beberapa bilik bergantung kepada tujuan mereka.

  Sebuah pangsapuri kecil dengan satu bilik mempunyai keburukan seperti:

  • ruang kecil ruang yang tidak membenarkan membuat kawasan berfungsi berasingan, sebagai contoh, bilik tidur dan kajian;
  • Anda memerlukan pemilihan perabot yang berhati-hati yang tidak mengambil banyak ruang dan praktikal;
  • di kawasan pedalaman, mustahil untuk menggunakan jenis dekorasi yang rumit dan besar, benda besar;
  • Ia adalah perlu untuk berhati-hati menganjurkan sistem storan untuk menjaga ketenteraman.

  Varian perancangan perumahan bersaiz kecil (termasuk untuk hruschevki)

  Pangsapuri studio atau pangsapuri studio kecil memerlukan perancangan yang menyeluruh. Ia tidak perlu untuk membuat sekatan dan struktur kompleks untuk pemisahan zon. Pilihan optimum ialah ketiadaan bahagian-bahagian yang tidak perlu, yang akan menjadikan bilik lebih luas. Satu set faktor diambil kira untuk menentukan susun atur yang sesuai.

  Susun atur dalam pangsapuri kecil atau studio kecil melibatkan susunan hanya zon utama. Ini mengambil kira bilangan orang yang tinggal di dalam bilik. Untuk pasangan tanpa anak atau orang tunggal, susun atur adalah optimum, di mana terdapat kawasan tidur, tempat kerja, TV. Dapur dipisahkan oleh dinding modal dan berfungsi sebagai ruang makan dapur. Penyelesaian yang berkesan untuk meningkatkan ruang adalah gabungan dapur dan bilik. Penyelesaian ini adalah optimum untuk pangsapuri 18, 14 atau kurang persegi. m.

  Bilik yang luas adalah mudah untuk membuat selesa dan berfungsi. Dalam apartmen satu bilik dengan keluasan 33 meter persegi. m Pada masa yang sama di bilik atau lorong sering dilengkapi dengan bilik persalinan kecil, yang jauh lebih praktikal daripada almari pakaian klasik. Bilik ini mempunyai partition yang memisahkan bilik tidur dan ruang tamu. Pilihan yang mudah ialah menggabungkan ruang tamu dan bilik tidur, tetapi pada masa yang sama perabot mesti boleh diubah.

  Zonasi oleh partisyen

  Pemisahan adalah kaedah yang berkesan untuk membahagikan ruang. Unsur-unsur pelbagai jenis membolehkan anda mengosongkan pangsapuri satu bilik dan mewujudkan keadaan yang selesa. Ruang ini sering dibahagikan dengan menggunakan partition plasterboard, skrin mudah alih, langsir dan pilihan lain. Butiran yang optimum untuk pangsapuri satu bilik dengan keluasan lebih dari 18 meter persegi. m.Ia disebabkan oleh hakikat bahawa apartmen di Khrushchev adalah sangat kecil dalam saiz, dan partition akan membuat ruang kurang percuma dan mudah.

  Sebilangan besar gipsokartonnye partisi, seperti apabila mereka diciptakan, sebahagian daripada kawasan yang boleh digunakan hilang. Pilihan ini optimum untuk bilik yang luas. Dalam apartmen di kawasan kecil, skrin mudah alih, portiereas sering digunakan. Elemen adalah padat dan membolehkan anda memisahkan zon yang diperlukan. Selalunya sekatan yang digunakan disusun sebagai coupe pintu. Reka bentuk diatur dengan jelas di sekitar katil dan membahagikan ruang tamu dari kawasan rehat.

  Dalam apartmen satu bilik dengan keluasan kurang dari 18 meter persegi. m.Ini adalah yang terbaik untuk mengelakkan partisyen yang berbeza. Kehadiran loggia atau balkoni membolehkan untuk mengembangkan ruang dengan pemanasan dan susunan meter persegi tambahan ini. Sebagai pengecualian, adalah perlu untuk memisahkan kawasan tidur, tetapi sering pengubah sofa adalah tempat tidur dan perabot untuk ruang tamu. Dalam pangsapuri satu bilik kecil dengan keluasan 14 meter persegi. m. Sangat sukar untuk memisahkan kawasan fungsional dan oleh itu dalam hal ini partisi tidak digunakan.

  Varian yang paling sukar partisi ialah struktur eternit. Bangunan ini praktikal, mudah, tetapi memerlukan pemasangan yang betul. Sebabnya ialah bahan itu sensitif terhadap pelbagai faktor. Pada masa yang sama, pembinaan drywall paling sesuai untuk sebuah apartmen satu bilik yang luas.

  Pilihan gaya untuk reka bentuk dalaman

  Dengan susunan apartmen satu bilik kecil, gaya pedalaman amat penting. Kawasan bilik 33 atau 18 atau kurang persegi. m. memerlukan reka bentuk berhati-hati projek reka bentuk. Pada masa yang sama, keperluan asas bagi reka bentuk ruang kecil adalah menggunakan bilangan minimum bahagian. Unsur-unsur besar dan keping perabot tidak membenarkan mengatur zon selesa.

  Arah reka bentuk ini sangat dalam permintaan dan dicirikan oleh dekorasi yang dihalang, fungsi maksimum setiap bahagian. Untuk mengeluarkan apartmen satu bilik di mana-mana kawasan dengan gaya hi-tech adalah agak mudah. Dalam kes ini, warna cahaya, serta kombinasi yang berbeza adalah sesuai. Mengelakkan banyak nada gelap, yang secara visual menjadikan bilik itu kurang luas.

  Gaya hi-tech melibatkan penggunaan pilihan lampu moden. Ia mesti tepu. Pembahagian ruang sering dilakukan dengan membezakan reka bentuk zon di apartmen. Contohnya, dalam satu bilik kawasan tidur dihiasi dengan warna gelap, dan ruang tamu lebih ringan. Warna terang sesuai di dapur, tetapi di mana-mana bilik anda memerlukan minimum hiasan.

  Warna dan bahan semulajadi, struktur permukaan semulajadi, keanggunan ringkas dan keselesaan adalah ciri-ciri membezakan reka bentuk apartmen eko-gaya. Interior dalam gaya ini menganggap bentuk yang betul dari semua objek dan keaslian maksimum warna. Perabot, dekorasi, tekstil harmonis digabungkan dengan satu sama lain. Pada masa yang sama, tidak ada elemen yang berlebihan yang membuat kompleks dalaman, dan keadaan - berat.

  Pangsapuri satu bilik di mana-mana kawasan mudah dihiasi dalam gaya eko, menggunakan warna cahaya. Unsur-unsur terang warna hijau semulajadi, sederhana, kuning, coklat menonjolkan keharmonian gabungan.

  Kekurangan pretentiousness dan kemewahan, permukaan yang sedikit dipakai, kain pudar dan hiasan dinding yang tidak rata adalah ciri utama pedalaman dalam gaya Provence. Perabot tidak melibatkan mewah, hiasan berkilat, permukaan berkilat dan pembaikan sempurna. Arah reka bentuk ini sesuai di rumah negara, tetapi anda boleh mencipta suasana dalam gaya Provence dalam apartmen satu bilik di mana-mana kawasan.

  Apabila menghias bilik, adalah penting untuk mengambil kira bahawa butiran yang sudah haus dan lama harus ada dalam jumlah yang sederhana. Di pedalaman yang harmoni, ada hiasan dinding yang cukup tidak rata atau kaunter meja yang disapu. Provence mencadangkan teduh mudah kesederhanaan, bukan rashness.

  Pedalaman dalam gaya Art Deco dibezakan oleh kemewahannya yang indah, keaslian kombinasi warna dan hiasan luar biasa. Pilihan ini sesuai untuk apartmen satu bilik yang luas. Dalam rekabentuknya adalah sesuai untuk menggunakan patung-patung seramik, perabot kayu dengan kelengkapan krom, unsur-unsur dari bahan-bahan eksotik.

  Di pedalaman seni deco, lukisan abstrak, kombinasi kontras, permukaan berkilat sesuai. Untuk secara visual meningkatkan ruang yang sering digunakan warna cahaya, pencahayaan tepu. Siling tinggi membolehkan struktur multi-tahap, memberi ruang gaya dan kemewahan.

  Ciri tersendiri utama gaya Art Nouveau adalah kombinasi elemen mudah dengan butiran elegan. Perabot yang diperbuat daripada kayu semulajadi dihiasi dengan kaca es, ukiran fasad, kelengkapan berkilat. Dalam kes ini, semua butiran keadaan berfungsi dan padat, yang optimum untuk pangsapuri satu bilik kecil.

  Di kawasan pedalaman anda boleh menggunakan permukaan cermin, sekatan cahaya. Butiran sedemikian membolehkan anda untuk meningkatkan ruang secara visual. Penyelesaian yang berkesan adalah kertas dinding dengan corak dalam bentuk bunga besar atau daun. Pewarna optik dan monochrome dinding.

  Di dalam bilik yang dihiasi dengan gaya Scandinavia, terdapat unsur-unsur laconic dan elegan. Pada elemen pendaftaran digunakan unsur-unsur semula jadi. Warna cahaya sesuai untuk sebuah apartmen kecil, ruang peningkatan visual.

  Pada perabot pendaftaran dari kayu semula jadi ringan adalah sesuai. Selesai, tekstil boleh menjadi susu, kuning pucat, nada picu. Butiran coklat atau cahaya coklat akan melengkapkan tetapan.

  Apabila mengatur apartmen, perhatian khusus diperlukan untuk hiasan. Untuk ini, bahan-bahan yang berlainan digunakan, tetapi pembinaan yang kompleks yang menduduki ruang yang berguna dan tidak berbeza dalam fungsinya tidak boleh digunakan. Kemasan dijalankan selepas perancangan yang teliti, pembangunan projek reka bentuk. Warna pra-pilih di pedalaman, jenis permukaan yang digunakan, perabot.

  Lantai yang meliputi di mana-mana apartmen harus selesa, praktikal dan tahan lama. Pilihan yang dikehendaki adalah lamina dan linoleum, dan dapur sering menggunakan ubin seramik. Warna bahan dipilih bergantung pada gaya pedalaman. Untuk keadaan dalam warna cahaya, jangan gunakan penutup lantai yang sangat gelap. Pada masa yang sama, ada kemungkinan untuk zonate space dengan meliputi warna yang berbeza.

  Sangat mudah untuk menyelesaikan dinding dengan pelbagai bahan. Plaster hiasan sesuai untuk pedalaman dalam gaya Provence, dan kertas dinding adalah sejagat. Ruang zon dibantu oleh kertas dinding atau gabungan lapisan yang berbeza. Sebagai contoh, dinding di belakang sofa ditutup dengan kertas dinding gelap, dan ruang lain dihiasi dengan cahaya.

  Kawasan kerja di dapur paling baik dihiasi dengan jubin seramik. Di dalam lorong atau bilik, tidak perlu menggunakan panel, struktur eternit. Oleh kerana struktur tersebut menduduki ruang yang berguna.

  Siling tinggi di apartmen ini membolehkan mewujudkan struktur pelbagai peringkat asal. Hiasan ini sesuai di mana-mana gaya pedalaman. Siling regangan juga sesuai, dan salutan berkilat terutamanya berkesan. Dan juga warna asal warna cahaya, di mana sumber pencahayaan diletakkan, adalah asal.

  Di siling mungkin terdapat corak cahaya. Hiasan jenis ini membolehkan anda tidak menggunakan elemen kompleks di pedalaman.

  Bagaimana Menyediakan Apartment dengan Perabot

  Keperluan utama untuk perabot untuk sebuah apartmen satu bilik adalah kekompakan, kefungsian dan keupayaan untuk mengubah. Ruang tamu, digabungkan dengan kawasan tidur, kawasan kerja, mengandaikan kehadiran sofa universal. Dan juga anda memerlukan TV, kabinet kecil dan sempit, meja. Dengan kawasan yang besar di lorong adalah untuk menempatkan kabinet sempit atau menggantikan salah satu dinding dengan perabot terbina dalam. Penyelesaian yang berkesan adalah bilik persalinan kecil, tetapi sangat sukar untuk membuat zon sedemikian dalam apartmen satu bilik di Khrushchev.

  Di pangsapuri satu bilik di kawasan kecil digunakan perabot padat. Dalam kes ini, lokasinya amat penting. Tingkap biasanya mempunyai desktop. Perabot ini lebih berfungsi pada loggia yang terlindung, jika ruang tersebut berada di dalam apartmen.

  Sofa ditetapkan di dinding, tetapi sebaliknya adalah yang terbaik untuk menyusun kawasan dengan TV. Penyelesaian praktikal adalah katil yang dipisahkan dari ruang yang lain dengan partition.

  Rak untuk barangan hiasan, buku, bunga terbaik ditempatkan di sudut-sudut bilik. Pada masa yang sama, ruang berguna disimpan, dan suasana memperoleh keselesaan khas. Di atas sofa atau katil adalah rak yang sesuai, lukisan, permadani dan lain-lain pilihan hiasan yang sama.

  Jika apartmen tidak mempunyai dinding di antara bilik atau dapur, maka sekatan diperlukan. Reka bentuk yang menyusun rak bar, penyelesaian reka bentuk yang biasa.

  Pencahayaan, hiasan, tekstil

  Apabila menyesuaikan ruang hidup kawasan kecil, adalah penting untuk memberi perhatian kepada pencahayaan. Chandelier yang besar, banyak lampu dinding dan lampu lantai adalah tidak sesuai, kerana ia menduduki ruang yang berguna. Oleh itu, penyelesaian optimum adalah lampu sorot. Di siling mana-mana jenis adalah sangat mudah untuk mengatur kompleks unsur-unsur itu, memberikan pencahayaan terang.

  Hiasan besar dan besar-besaran di apartmen kecil tidak sesuai. Lukisan, rak penjuru, kertas dinding, reka bentuk siling, cermin - unsur-unsur ini menghiasi ruang dan tidak mengambil banyak ruang. Dalam kes ini, hiasan harus menjadi warna yang optimum, yang akan memastikan gabungan harmoni dan keselesaan.

  Banyak elemen tekstil membuat pembersihan sukar dan memakan masa. Oleh itu, dalam apartmen satu bilik, yang terbaik adalah untuk menggantung tirai, tirai roller, dan langsir cahaya pada tingkap. Tekstil jenis ini akan memberi perlindungan dari cahaya matahari, menekankan gaya pedalaman dan keselesaan.

  Sebuah pangsapuri satu bilik kecil di Khrushchev atau ruang tamu yang lebih luas memerlukan tata letak yang kompeten. Akibatnya, ruang itu akan menjadi selesa, berfungsi dan mudah untuk setiap orang yang tinggal di apartmen.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  42 − = 41