Susun atur dapur 10 meter persegi

Bagaimana untuk menghias kawasan dapur 10 petak

Tema artikel hari ini: reka bentuk ruang dapur sebanyak 10 meter persegi M. Foto yang anda akan dapati di sini - tanpa sebarang reka bentuk yang lebih baik dan sesuai untuk sesiapa yang merancang pembaikan dan mencari idea.

Sebagai tambahan kepada gambar-gambar, di sini anda akan menemui banyak petua penting yang akan digunakan dengan hebat bagi mereka yang pertama kali menghadapi tugas tersebut.

Di dapur, cubature ini mengandungi hampir semua yang anda perlukan! Dan mesin basuh, dan sofa, dan TV serta bufet, jika dikehendaki. Dan inilah caranya untuk meletakkannya dengan cara yang terbaik - kami akan memberitahu anda dan menunjukkan kepada anda

Reka bentuk dapur dengan keluasan 10 sq.m. kadang-kadang ia kelihatan tidak kurang sukar daripada reka bentuk dapur lima meter itu.

Di kawasan yang besar, ramai yang tergoda untuk melengkapkan bar mini tambahan, ruang makan atau cawangan ruang tamu. Ketepsi ruang dengan zon yang berlainan membawa kepada pemadatan, dan banyak perabot membuat dapur tidak selesa dan berantakan.

Bagaimana untuk merancang dapur 10 sq.m., gaya reka bentuk untuk dipilih dan apa yang perlu dicari?

Sebelum memulakan pembaikan dapur, anda harus menjawab beberapa soalan pada mulanya. Ini akan membantu anda menentukan zon dan penyediaan.

1. Berapa banyak orang dalam keluarga anda? Jadi, sebagai contoh, dalam sebuah apartmen bujangan meja makan besar adalah kelebihan yang jelas, dalam keluarga di mana ada anak-anak kecil, perlu menyediakan tempat untuk kerusi tinggi, dan untuk keluarga yang lebih banyak tempat simpanan makanan akan diperlukan.

2. Di mana anda lebih suka makan? Jika kebanyakan makan tengahari dan makan malam anda berlaku di ruang tamu di hadapan TV, adakah ia masuk akal untuk mengatur ruang makan yang lengkap di dapur? Mungkin lebih baik untuk menghadkan diri ke kaunter bar?

1

3. Adakah anda sering memasak? Sekiranya anda lebih suka makan produk separuh siap atau jarang makan malam di rumah, maka ruang kerja dapur boleh menjadi minimum. Dalam kes ini, dapur dapat menampung ruang makan yang penuh atau bahkan ruang tamu.

4. Adakah anda memerlukan dapur yang besar jika anda tidak mempunyai cukup ruang di bilik lain? Ramai, sebagai contoh, mengambil sebahagian daripada kawasan dapur di bawah kawasan penyimpanan barang-barang dan pakaian, yang lain mungkin memerlukan katil tambahan, dan yang lain masih ingin belajar sendiri.

Selepas menentukan tujuan dapur, buatlah senarai terperinci keping perabot yang anda perlukan.

Jangan lupa untuk memasukkan dalam senarai sejumlah kabinet dan kotak yang mencukupi untuk menyimpan makanan dan hidangan, dengan berhati-hati mengkaji semula senarai peralatan rumah tangga. Kini anda boleh memulakan zon dan membuat reka bentuk dalaman.

Dengan keluasan 10 sq.m. Susunan dapur boleh menjadi apa pun: linier, dua baris, sudut, pulau.

Banyak bergantung pada bentuk bilik, sama ada terdapat protrusion, seperti lombong, tempat letak dan penyimpangan lain di dinding. Dalam kes ini, anda perlu berhati-hati memilih barangan perabot.

Pilihan ideal adalah susunatur berbentuk L, kerana ia sesuai untuk mana-mana bilik.

Dapur dengan sebuah pulau adalah sesuai jika anda mempunyai bilik persegi.

Untuk dapur sempit dan memanjang lebih sesuai untuk susunan perabot lurus.

Pengokohan yang kompeten adalah syarat penting jika anda ingin mencipta sesuatu yang benar-benar selesa dan selesa.

Pada peringkat awal, anda telah memutuskan berapa zon akan berada di dapur. Tetapi di mana untuk meletakkan mereka, dan apa yang perlu dicari?

Ia lebih mudah untuk menempatkan zon kerja di dekat penaik paip, memastikan sambungan tidak terhalang tenggelam, mesin basuh dan mesin basuh pinggan, dapur gas.

Jika anda mempunyai susun atur tipikal, ternyata kawasan kerja akan terletak berhampiran dinding bersebelahan dengan bilik mandi.

Jika anda ingin memindahkan kawasan kerja lebih dekat dengan tetingkap, sila ambil perhatian bahawa anda perlu memasang paip tambahan, memastikan sambungan peranti ke pembetungan dan bekalan air, dan juga untuk menarik pendawaian.

Beberapa tip lagi mengenai zon:

 • Percuma pintu masuk. Perabot yang terletak berhampiran dengan pintu masuk membuat rasa ketat, walaupun dapur anda akan dihiasi dengan gaya minimalis.

 • Pertimbangkan cara zon. Terdapat beberapa daripada mereka:
 • 1. Dengan bantuan cahaya. Anda boleh memilih kawasan kerja dengan memasang lampu sorot di sekitar perimeter dan pencahayaan tambahan di atas permukaan kerja, dan menggantungkan candelier atau sconce di atas meja makan.

  2. Menggunakan warna. Berhampiran sudut makan, anda boleh membezakan dinding aksen. Sebagai contoh, dengan lukisan dalam warna yang berbeza, disisipkan dengan kertas dinding foto, anda boleh menghiasi dinding dengan kerja keras atau plester bertekstur. Iaitu, bahan penamat untuk zon ini harus berbeza sama ada dalam warna atau tekstur.

  3. Menggunakan lantai dan selesai siling. Pilihan ini mudah dilaksanakan jika anda memilih siling pelbagai peringkat dan pelbagai bahan lantai: contohnya, jubin berhampiran kawasan kerja dan lamina - di ruang makan.

  Sepuluh meter persegi - kawasan yang agak luas, dan oleh itu tidak ada sekatan dalam pilihan gaya. Lebih baik bermula dari citarasa dan keinginan anda sendiri.

  Klasik - dari masa ke masa dan keluar dari fesyen, tambahan "ditambah" - klasik tidak "bosan".

  Tetapi perlu diingat bahawa gaya klasik lebih suka bahan penamat semulajadi dan beberapa kesombongan, yang mana anda memerlukan ruang kosong.

  Ya, dan peralatan rumah tangga harus bersembunyi di balik facade pekak, sehingga tidak melanggar kesatuan gaya.

  Gaya moden lebih ringkas dan mudah, mencadangkan penggunaan bahan dan teknik inovatif. Pedalaman dinamik.

  Gaya moden seperti hi-tech, minimalism, kontemporari atau loteng lebih sesuai untuk orang yang aktif, bersedia untuk eksperimen.

  Gaya etnik - Perancis Provence, motif Afrika, dalaman oriental, negara atau masakan Scandinavia akan lebih dihargai oleh para pecinta tradisi dan peminat buatan tangan.

  Gaya yang dipilih menentukan paletnya. Tetapi ada beberapa kesilapan yang paling baik dielakkan.

  1. Sebaliknya kuat. Permainan kontras adalah tindakan mengimbangi, mengimbangi pada garis halus antara teknik yang benar-benar bergaya dan rasa tidak enak. Dua warna yang berbeza semestinya memerlukan warna ketiga - neutral.

  • Merah - hijau
  • Kuning - biru atau ungu
  • Pink - hijau
  • Lime - ungu
  • Warna lautan - oren

  2. Banyak putih. Fesyen untuk dalaman Scandinavia dan pandangan bahawa putih "menolak" sempadan, membawa kepada hakikat bahawa pedalaman boleh berubah menjadi terlalu putih.

  Dapur sedemikian akan membosankan dan membosankan. Putih itu sendiri tidak berwarna dan terbaik menunjukkan sifatnya hanya dalam gabungan dengan warna lain.

  Mahu dapur putih? Biarkan putih dominan, tetapi pastikan untuk menghiasi pedalaman dengan aksesori yang cerah.

  3. Kekacauan warna. Kelimpahan warna dan warna yang paling beragam juga tidak membuat dapur nyaman, kerana warna-warna yang beraneka warna memberi ruang kepada kesan kekacauan.

  Banyak pereka mematuhi formula berikut: 60% - untuk warna utama (tidak boleh melebihi tiga), 30% - untuk warna tambahan dan 10% - untuk aksen warna.

  Dapur dalaman 10 m2 dengan keluar ke balkoni

  Kami mengenali asas-asas perancangan dan reka bentuk. Dan sekarang mari kita pergi ke spesifik dan lihat contoh ilustrasi bagaimana untuk melengkapkan dapur dengan sepuluh meter persegi dengan akses ke balkoni.

  Apa yang perlu dipertimbangkan dalam perancangan ini? Perkara utama di sini ialah: keluar ke balkoni haruslah bebas, oleh itu, ia tidak perlu meletakkan meja di sekeliling.

  Dan dalam kes ini, jika anda mempunyai dinding kerja di sisi ini, maka anda akan mempunyai sekeping dinding yang akan kosong. Dan ini adalah hodoh dan menyusahkan.

  Oleh itu, jika pintu balkoni membuka ke dalam, pilihan terbaik adalah memindahkan kawasan kerja ke seberang. Dan di mana ada pintu, lebih baik meletakkan meja dengan kerusi.

  Jika ini tidak mungkin untuk sebab-sebab teknikal (contohnya, di sisi lain komunikasi dipasang), maka anda perlu bertindak secara berbeza. Katakanlah bahawa atas meja yang koyak kelihatan agak baik: separuh pada satu dinding, dan separuh kedua di bawah tingkap.

  Atau, sebagai pilihan, anda hanya boleh mengeluarkan pintu balkoni, sehingga meningkatkan ruang. Dan di tempat blok balkoni anda boleh meletakkan kaunter bar.

  Apa yang perlu dilakukan dengan peti sejuk jika ia tidak sesuai dengan reka bentuk?

  Di dapur, bilik 10 meter persegi seringkali membuat anda ingin membuat reka bentuk yang sedikit luar biasa, sebagai contoh, suatu pembuktian, dan bukannya moden yang sederhana. Dan untuk gaya negara Perancis "dimainkan", anda perlu melengkapkan dapur dengan bufet dengan hidangan dan sofa.

  Dan mengapa tidak, jika kawasan itu membenarkan? Tetapi, peti sejuk besar sangat menghalangi untuk menjalankan tugas, kerana sepuluh dataran banyak, tetapi tidak begitu banyak! Tambahan pula, penampilannya merosakkan keseluruhan gambar zaman dahulu.

  Di mana ia boleh diletakkan, supaya ia tidak menduduki kawasan tersebut? Sekiranya anda mempunyai dapur, digabungkan dengan balkoni - anda boleh mengambilnya di sana, di luar pandangan, dan meletakkan bufet di tempatnya.

  Dan jika tidak ada kemungkinan sedemikian, maka, mungkin, terdapat sebuah dapur kecil di dapur anda? Jika ya, maka anda boleh menggunakannya, tetapi untuk ini, anda perlu mengeluarkan pintu dan menggantungkan tirai yang bagus (dalam nada tekstil dapur). Oleh itu, peti sejuk tidak dapat dilihat sama sekali dari dapur atau dari koridor.

  Mempunyai lampu dapur 10 persegi. meter

  Jika di dapur kecil 6-7 kotak satu candelier dengan lampu tunggal sudah cukup, maka untuk kawasan yang lebih besar ini tidak akan cukup.

  Jika anda mempunyai peluang, segera buatlah siling palsu dengan siri lampu sorot di atas kawasan kerja. Dan gantungkan candelier di tengah-tengah bilik.

  Sekiranya anda telah melepaskan titik ini, maka anda perlu menyelesaikan beberapa sconces berengsel, yang boleh diletakkan di atas desktop atau ruang makan. Sudah tentu, mereka tidak akan mencipta fluks cahaya yang baik seperti pencahayaan siling, tetapi masih tidak membosankan.

  Parameter yang sangat penting! Entah bagaimana, pembina tidak mengambil masa ini untuk mempertimbangkan dan meletakkan radiator saiz yang sama di dapur di 6 dan 10 kuasa dua. Dan pada akhirnya, dalam kes kedua dapur keluar sejuk dan tidak selesa.

  Oleh itu, pada peringkat perancangan pembaikan, anda perlu terlebih dahulu berfikir tentang keselesaan, dan kemudian tentang kecantikan.

  Jika anda hanya mempunyai satu bateri, kami sangat mengesyorkan anda untuk meletakkan yang kedua, sejak 10 meter persegi. Ia tidak begitu mudah untuk memanaskan badan, dan anda hanya akan beku pada musim sejuk dengan satu, terutamanya jika ia kecil.

  Sekiranya anda tidak dapat menyesuaikan hanya sofa sudut di dapur kecil, maka pilihan yang lebih mudah, sebagai contoh, sofa jenis "Bayi", ditempatkan selama sepuluh meter.

  Tetapi reka bentuk visual dapur 10 sq.m. dengan sofa di dalam gambar di bawah:

  Ini bukan mengenai perabot, yang merupakan sudut, tetapi mengenai bilik itu sendiri. Terdapat dapur sedemikian di mana dinding tidak walaupun, tetapi dilipat dalam satu arah dengan sudut. Ini berlaku di rumah panel, di mana dapur terletak di persimpangan dua buah rumah.

  Berikut adalah beberapa contoh foto reka bentuk dapur sudut ini:

  Ya, projek semacam itu bukan penyelesaian terbaik. Tetapi kita mesti entah bagaimana keadaannya? Kami menawarkan anda ini: tutup sudut ini dengan dinding dengan pintu dan susun pantry penyimpanan di sana untuk pemuliharaan. Oleh itu, kawasan itu diratakan, dan dapur kelihatan lebih menarik

  Nah, artikel kami telah berakhir. Dengan tema: kawasan reka bentuk dapur 10 mp - kami mengetahui dan berharap foto dan petua yang dibentangkan di sini akan membantu mengatur ruang dapur dengan selesa.

  Reka bentuk dalaman dapur 10 m persegi - contoh, idea, tip

  Sebuah dapur 10 meter persegi tidak seperti bilik besar untuk menampung semua yang anda inginkan.

  Walau bagaimanapun, tidak begitu kecil bahawa dalam susunan yang kompeten, ia tidak sesuai dengan semua yang diperlukan di dapur. Bahagian dalaman dapur sebanyak 10 meter persegi boleh disusun supaya selesa dan selesa tidak hanya untuk makan malam, tetapi juga untuk berehat.

  Sebelum anda mula melakukan pembaikan dapur sebanyak 10 meter persegi, tentukan sendiri apa yang anda inginkan:

  • sama ada ia adalah tempat untuk memasak. Dalam kes ini, anda akan makan malam di tempat lain, sebagai contoh, di ruang tamu;
  • sama ada akan ada zon memasak dan kawasan penerimaan makanan di dapur;
  • akan dapur membawa sebagai tambahan kepada fungsi memasak dan fungsi rehat.

  Selalunya dapur 10 meter persegi dijumpai di bangunan tinggi bertaraf bandar biasa dan "Khrushchevs". Dan biasanya ia menggabungkan kawasan memasak dan makan, serta kawasan rekreasi. Seringkali dalam kes-kes seperti itu, terdapat penyekatan lengkap ruang dan reka bentuk dapur 10 meter persegi kelihatan lemah dan berantakan. Oleh itu, dalam kes ini, semua imaginasi liar anda perlu dihadkan dan buat dapur secara percuma, berfungsi sepenuhnya dan pada masa yang sama selesa.

  Pilihan gaya dan perabot untuk dapur 10 meter persegi

  Pemilihan gaya dapur 10 meter persegi bergantung kepada selera pemilik premis. Ia boleh dilakukan dalam gaya umum dengan keseluruhan apartmen, dan berbeza secara radikal. Perkara utama ialah gaya yang dipilih sekejap mungkin ruang dapur dan visual menjadikan bilik lebih. Gaya ini termasuk gaya Provence, Art Nouveau, hi tach dan lain-lain. Gaya klasik, barok dan lain-lain gaya "berat" adalah yang terbaik untuk bilik atau ruang tamu.

  Perabot di sini mesti mematuhi sepenuhnya gaya yang dipilih. Jika anda lebih suka gaya hi tach, kehadiran sejumlah besar kaca secara visual akan menjadikan ruang lebih besar. Perabot tidak boleh banyak dan adalah wajar bahawa ia bersudut dan terbina dalam. Dibenamkan dalam kabinet, rak dan relung, pelbagai peralatan elektrik akan mengambil ruang yang lebih sedikit daripada jika mereka hanya meletakkan kerusi kosong. Daripada sofa dapur, lebih baik menggunakan kerusi. Sekiranya anda boleh, sila lakukan tanpa bar.

  Pencahayaan di dapur sedemikian tidak penting. Ia boleh digunakan sebagai kandil biasa di tengah-tengah dapur, serta lampu sorot yang diletakkan di sekeliling perimeter bilik. Juga, pencahayaan tambahan boleh dilakukan di atas ruang makan dan di atas kawasan kerja.

  Untuk menyerlahkan ruang makan, anda boleh menggantung plafond pada kord yang panjang di atas meja atau di atas meja untuk meletakkan lampu meja kecil. Pilih kawasan kerja boleh menjadi tanglung tunggal yang terletak di atasnya.

  Reka bentuk dapur 10 sq.m. meter - 100 foto sebenar

  Ia berlaku dalam kehidupan kita yang banyak menghabiskan masa di dapur - bukan kerana kita suka memasak atau makan tanpa henti, tetapi kerana ia lebih selesa dan selesa di sana. Dapur kami mula melaksanakan fungsi gabungan dapur + ruang makan, dapur + bar, dapur + ruang tamu.

  Itu sebabnya reka bentuk kawasan dapur sangat penting bagi kita. Setelah mencapai pelbagai fungsi, kami gembira sebagai kanak-kanak.

  Dapur 10 petak adalah pilihan ideal untuk meletakkan hampir semua yang anda perlukan di datarannya. Jika reka bentuknya direka "bagaimanapun", maka peratusan yang baik dari kawasan berguna akan hilang, keselesaan dan fungsi perlu dilupakan.

  Tata letak sudut dapur kawasan seluas 10 meter persegi. m

  Mungkin susun atur yang paling biasa, yang membolehkan anda bijak mengesan perabot dan peralatan dengan akses mudah ke setiap subjek pedalaman. Susunan sudut akan menjimatkan ruang yang telah mengesankan kerana pusat elemen dapur di sudut dan di sepanjang dinding bersebelahan.

  Perabot. Kawasan segi tiga 10 persegi. m menganggap panjang sisi 4 dan 5 m (jika sambungan dalaman adalah 90 darjah), dan oleh itu susunatur pulau dengan teknik dan permukaan kerja di sepanjang dinding dan meja makan yang diletakkan di tengah diminta di sini.

  Di sudut tempat sinki bulat, hanya biarkan kencang mempunyai pintu depan dan menumpuk di sudut kanan ke dinding belakang. Pendekatan cetek untuk mencuci dari sudut sangat menyusahkan, seperti yang anda akan dapati.

  Jangan letakkan tempat duduk di sebelahnya - jarak air dan gas terbuka (elektrik) menyebabkan kesulitan dan kerengsaan. Tetapi mesin basuh pinggan mangkuk di sini adalah tempatnya.

  Peti sejuk perlu menghadkan kawasan sudut dapur, sebaliknya, dengan fungsi yang sama, kes lajur / pensil atau rak ketinggian yang sama seperti peti sejuk boleh mengendalikan.

  Rak di susun atur sudut harus terletak pada satu tahap, jika tidak, harmoni sudut akan hilang. Tidak praktikal, dan rak terbuka, tetapi sangat hebat dekat dengan rak-rak di sudut dengan pintu kaca.

  Rak di atas tenggelam harus mempunyai permukaan depan, serta basuh, yang akan dapat menahan penyelesaian gaya.

  Pencahayaan. Ruang sudut sentiasa gelap di mana-mana bilik, dan oleh itu pencahayaan di sepanjang permukaan bawah rak akan menjadi yang paling optimum. Di atas meja makan adalah penggantungan gantung yang sangat sesuai (lampu) dengan pendaratan yang rendah.

  Penting! Berikan sofa sudut di dapur sudut 10 meter. Adalah lebih baik untuk menempati ruang dengan sinki yang bergaya dengan pintu depan dan rak yang serupa - sudut akan dipotong, bilik akan menjadi lebih elegan, selesa dan lebih panas.

  Berikut adalah beberapa pilihan untuk susun atur dapur sudut 10 meter persegi M. meter.

  Satu persegi dengan luas 10 meter membolehkan lebih banyak fantasi daripada segi tiga. Walaupun panjang dinding yang digunakan adalah panjang yang lebih rendah, keharmonian di kawasan persegi yang sama lebih mudah dibuat.

  Bonus bonus gaya tambahan - beberapa sudut, masing-masing boleh dipukul dengan cara sendiri, tanpa melanggar kekunci biasa.

  Perabot. Mematuhi peraturan yang sama apabila meletakkan sink: posisi sudut dengan panel hadapan batu karang akan melicinkan sudut dan melembutkan persekitaran.

  Jika anda membuat keputusan untuk menggunakan dok segi empat, kemudian alihkan mangkuk ke kanan atau ke kiri: pendekatan sudut ke sinki akan segera bosan dan mula mengganggu, yang disebabkan oleh psikologi.

  Di sudut anda boleh meletakkan pengeringan kecil yang sangat comel, yang cukup jika anda menggunakan mesin basuh pinggan mangkuk.

  Pada akhirnya, pengeringan tidak direka untuk menyimpan hidangan, tetapi hanya untuk pengeringan. Para rak di atas pengeringan harus mengulangi kontur bawah: jika panel depan, maka di sana, dan di sana.

  Salah satu sudut (lebih dekat dengan tingkap) boleh diduduki oleh meja makan yang elegan tanpa sudut tajam. Kedudukan meja di tingkap lebih harmoni dan tidak memerlukan pencahayaan tambahan pada siang hari.

  Lokasi di tingkap salur tidak akan menghiasi bilik, tetapi akan memberikan dapur pemandangan wilayah. Kedudukan pulau meja di alun-alun persegi 10 meter sangat kontroversial.

  Matematik membantu kami: persegi ini mempunyai kira-kira 3 meter, sehingga hampir semua ruang dalaman yang diduduki oleh meja mewujudkan kemudahan yang sangat meragukan.

  Peti sejuk perlu diletakkan berdekatan dengan pintu. Oleh itu, anda akan menggariskan sempadan persegi dan tidak "makan" satu sentimeter di kawasan yang produktif.

  Jangan sudut dapur. Tempat terbaik untuk itu adalah melalui satu bahagian dari sink atau melalui satu bahagian dari tingkap (tingkap di sebelah kiri).

  Pencahayaan. Di alun-alun, pencahayaan sudut kerja dan pencahayaan tengah adalah penting. Pencahayaan permukaan kerja, plat dan tenggelam boleh disediakan oleh lampu di bawah rak atau di sepanjang dinding.

  Lampu kandil siling mesti sepadan dengan reka bentuk. Sekiranya meja dekat dengan sudut berhampiran tingkap, sangat "selesa" untuk menggunakan lampu dinding dengan gaya yang sama dengan lampu siling.

  Penting! Lampu kandil siling dalam gaya berteknologi tinggi mempunyai lampu berputar. Mengubahnya ke arah sudut, anda akan memberikan pencahayaan ke semua 4 tempat gelap di alun-alun dapur. Lampu yang sama dengan lampu berputar sangat berkesan dalam reka bentuk dinding.

  Bilik dapur-ruang makan, bar dapur, ruang tamu dapur - tiga bunga sejambak satu. Semua syarat ini terpakai kepada "studio" pangsapuri atau rumah persendirian. Premis yang dirancang dengan cara ini memerlukan pembatasan ruang dapur langsung dengan bantuan rak bar konfigurasi apa pun.

  Khemah yang kuat di atas dapur adalah penting dalam kes ini - jika tidak, akan selalu ada bau makanan di ruang makan / ruang makan, yang anda akan setuju, tidak menambah keselesaan.

  Perabot. Membataskan kaunter bar kawasan dapur, anda membuat persegi bersyarat atau persegi panjang dengan dua dinding "khayalan-simbolik".

  Secara fungsional, hanya dua dinding penghubung yang sebenar akan digunakan, dan oleh itu, cadangan untuk penempatan sudut perabot di sini akan sangat sesuai.

  Untuk apa-apa "ruang makan" dengan keluasan 10 meter, penyelesaian reka bentuk yang sangat setia akan menjadi rak pelbagai peringkat yang akan mewujudkan kesan pergerakan udara.

  Jangan terbawa oleh rak terbuka. Mereka akan menjadi pengumpul sejagat debu dan minyak masak. Adalah lebih baik menggunakan rak sebahagiannya yang berlilin - pencahayaan yang sedikit berbeza dari dapur tersebut akan menjadikan silau kaca, yang akan memberi peluang untuk menggambarkan secara jelas sempadan kawasan dapur.

  Peranan meja makan diletakkan di bar. Menanam orang dengan makanan di kedua-dua belah bar mempunyai kaitan dengan komunikasi rohani.

  Pencahayaan. Memandangkan kekhususan ruang tamu dapur, lampu siling tengah tidak diperlukan untuknya. Ia cukup untuk menetapkan lampu panjang di bawah rak dan menghiasi panel teratas di bar tengah bar.

  Dapur disediakan dengan lampu di unit sedutan. Meringankan ruang untuk membasuh pinggan boleh menjadi lampu hiasan yang dilekatkan pada rak atas.

  Reka bentuk dapur 10 sq.m. m dengan balkoni

  Susunan kawasan dapur seperti itu, sebagai peraturan, mempunyai bentuk segi empat dengan balkoni pada bahagian akhir.

  jarak yang dekat antara dinding sebelah dan pintu balkoni pada akhirnya tidak mungkin untuk meletakkan meja makan di tengah-tengah, kerana ia bergerak ke arah dinding yang lebih dekat dengan beranda, jika tidak diletakkan di kawasan beranda, jika ruang membolehkan, dan dihasilkan kaca berkualiti tinggi dan penebat.

  Perabot. Di dapur yang dilanjutkan dengan perabot balkoni diagihkan di sepanjang dinding sisi dalam dua baris. perancangan itu adalah peralatan sangat sesuai terbina dalam, dalam beberapa kes, berdasarkan dalam beberapa kumpulan, yang tidak menarik perhatian ketepatan dan kelihatan sangat organik, sebagai contoh, mesin cuci pinggan mangkuk moden + grill + microwave.

  Di dapur dengan balkoni, rak terbuka dan rak adalah sesuai, tetapi tidak sepatutnya terlalu banyak, kerana tempat di mana mereka memasak makanan masih sangat tercemar.

  Rak tertutup atau kaca dan tahap penempatan mereka di dinding akan sesuai dengan gaya yang dipilih. Di dalam bilik yang luas dengan balkoni, lokasi sink dan dapur biasanya berada di bahagian tengah.

  Asal kelihatan pada dinding yang berbeza terhadap satu sama lain. Di sudut di pintu masuk ke dapur, tempat itu diduduki oleh peti sejuk dan peti sejuk, yang dengan itu "menetapkan nada" untuk penjelmaan gaya idea itu.

  Pencahayaan. Di dalam bilik yang sama, perhatian khusus harus diberikan kepada lampu siling. Sekiranya bilik itu dilanjutkan, mungkin ada dua.

  Ia adalah pencahayaan dinding tambahan yang sangat penting di kawasan meja makan dan di balkoni. Dengan cara ini, jika balkoni tidak digunakan sebagai ruang makan, maka terdapat sofa yang sesuai dengan pelbagai bantal Asia, yang akan mewujudkan keadaan yang sangat baik untuk berehat dan bersantai.

  Jadi, dapur 10 meter memberikan ruang imaginasi dan membolehkan anda untuk merealisasikan idea-idea reka bentuk yang berani di mana-mana ruang geometri, sama ada segi tiga, segi empat, kes pensil dengan balkoni atau alasan bersyarat tertutup, digabungkan dengan ruang makan atau ruang tamu. 10 meter - tidak terlalu sedikit.

  Jika anda menetapkan matlamat, anda juga boleh menyimpan dan mengembangkan visual ruang dan menjadikan tukang masak anda menjadi gula-gula. Dalam kes ini, ia akan mendapat manfaat daripada "simpanan" tersebut. Gaya prestasi yang dipilih secara fizikal akan membantu meletakkan aksen dengan cara yang tidak dapat ditolak dan menekankan estetika

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Required fields are marked *

  3 + = 5