Tangki pengembangan jenis terbuka

Tangki pengembangan untuk pemanasan jenis terbuka

Tangki pengembangan mengimbangi peningkatan dalam jumlah penyejuk yang dipanaskan, mengurangkan tekanan dalam pendawaian. Oleh itu, unit sedemikian harus ada dalam sistem pemanasan terbuka dan tertutup. Dan tangki untuk sistem tertutup boleh dibuat walaupun dengan tangan mereka sendiri, menggunakan bekas buatan sendiri atau siap pakai.

Tangki pengembangan - di mana ia adalah paling berfaedah untuk mengatur

Dalam kebanyakan kes, pemampas penukar haba dipasang di antara sambungan tekanan atau sambungan dandang dan bateri pertama. Di lokasi ini, tangki pengembangan jenis terbuka menggantikan injap keselamatan - jika boiler terlalu panas, stim tidak akan masuk ke dalam sistem, tetapi akan melarikan diri ke luar, segera ke atmosfera.

Di rumah pelbagai tingkat, tangki pengembangan dipasang di kawasan loteng atau di bawah siling bilik dandang

Tetapi untuk ini berlaku, tangki perlu direka sebagai titik tertinggi sistem, mengangkat kedua-duanya di atas dandang, di atas bateri, dan di atas pendawaian. Untuk melakukan ini, pada titik konjugasi cawangan menegak talian paip tekanan dengan bahagian mendatar, tee dipasang, ke cawangan atas yang sepotong penguat yang menyambungkan sistem dan tangki itu tetap.

Oleh itu, di rumah berbilang tingkat, penambah ini dipasang di zon loteng. Atau di bawah siling di bilik dandang, jika, tentu saja, ini membolehkan saiz dan jumlah tangki. Oleh itu, sebelum memasang, kita perlu cuba mengira geometri bekas, bermula dari jumlah yang disyorkan.

Dimensi tangki pengembangan untuk sistem pemanasan terbuka dikira berdasarkan jumlah dan suhu penyejuk. Selain itu, formula paling sederhana hanya beroperasi dengan parameter pertama. Dalam kes ini, jumlah tangki adalah sama dengan lima peratus daripada parameter sistem yang sama.

Contohnya, jika 200 liter air dicurahkan ke pendawaian, dandang dan bateri, maka tangki tangki pengembangan adalah 10 liter (200 × 5%).

Formula yang lebih tepat dan rumit beroperasi bukan sahaja untuk kapasiti sistem, tetapi juga suhu penyejuk. Lagipun, pemanasan dengan skala 10 darjah Celcius sebanyak 0.3 peratus. Dan kerana suhu air awal ialah suhu bilik (20 ° C), dan suhu pemanasan maksimum hanya mencapai 100 ° C, penskalaan volum yang dimasukkan ke dalam sistem mungkin hanya 2.4% (((100-20) / 10) × 0.3).

Iaitu, jika 200 liter yang sama dicurahkan ke pendawaian, maka jumlah tangki mengikut formula yang ditentukan tidak melebihi 4.8 liter (200 × 2.4%).

1

Dalam praktiknya, lebih baik menggunakan sama ada nilai yang lebih besar yang dikira oleh bahagian 5 peratus atau hasil purata, yang ditentukan oleh separuh jumlah 5% dan 2.4% daripada jumlah penyejuk. Dan bagi sistem 200 liter, jumlah purata ialah 7.4 liter ((10 + 4.8) / 2).

Sekarang kita tahu cara mengira kapasiti tangki, kita dapat meneruskan teknologi untuk memasang produk itu sendiri.

Pembinaan logam lembaran buatan sendiri

Dalam sistem pemanasan langka, lebih daripada 200-300 liter pembawa haba akan sesuai, oleh itu, jumlah tangki kami akan sama dengan 10-15 liter. Untuk membuat tangki sedemikian, kita memerlukan satu kepingan logam dimensi 50 × 75 sentimeter. Ketebalan lembaran boleh sewenang-wenangnya, tetapi versi optimum 2 mm dipertimbangkan.

Tangki logam lembaran hanya boleh dipasang oleh pengimpal yang berpengalaman

Nah, proses binaan itu sendiri kelihatan seperti ini:

 • Kami memotong bonjol ke dalam lembaran untuk dua kosong 25 × 75 sentimeter.
 • Kami memotong Bulgaria jalur ini menjadi enam keping 25 × 25 sentimeter.
 • Buangkan pemotong atau lubang elektrod dalam satu bahan kerja dan kimpalan pada titik ini pemasangan yang diskrukan dengan benang 1.0 atau 1/2 inci.
 • Kami merampas dua kosong pada sudut tepat antara satu sama lain dengan kimpalan. Begitu juga, kita melakukan dua lagi kerja. Seterusnya, kami mengumpulkan kiub tanpa bahagian bawah dan penutup, menyambungkan sudut ini dengan kimpalan.
 • Kami mengasah jahitan sehingga ia dimeteraikan. Kami menguji sendi dengan kapur dan minyak tanah.

Untuk memeriksa ketat jahitan tersebut, kapur digunakan dari luar, minyak tanah dari dalam. Sekiranya selepas beberapa ketika tidak ada jalur kapur tidak kelihatan noda berminyak, jahitan dikimpal.

 • Kami mengasah bahagian bawah kubus - satu bahan kerja dengan paip cawangan yang dikimpal. Semak lipatan untuk kebocoran.
 • Dibakar dengan obor atau arka dari elektrod di lubang bilet terakhir 5 × 5 sentimeter.
 • Kami mengasah bahan kerja dengan lubang dari sisi penutup kiub. Pengedap jahitan dalam kes ini tidak perlu.

Akibatnya, kita mempunyai kapasiti sebanyak 15.6 liter (25 × 25 × 25 = 15625 cm3 = 15,625 liter). Dan dalam proses perhimpunan kami menggunakan logam tanpa sisa, dan jumlah kapasiti tangki sedemikian akan cukup untuk sistem 300 liter.

Satu-satunya kelemahan pilihan ini ialah ketekunan proses. Tangki sedemikian akan dikumpulkan hanya oleh pengimpal yang berpengalaman. Dan jika anda tidak tahu bagaimana untuk mengepel lipit disegel, maka sebaiknya anda beralih kepada struktur logam yang berbeza, sebagai contoh, kepada tangki berdasarkan bekas siap-balon.

Tangki pengembangan dari silinder

Pada tangki pengembangan anda boleh meletakkan kedua-dua 50 liter dan belon 27 liter. Hanya dalam kes pertama akan ketinggian segmen cukup 25-30 sentimeter, dan di kedua - perlu menggunakan seluruh silinder.

Oleh itu, dari segi simpanan bahan, ia adalah berfaedah untuk menggunakan 27 liter atau kapasiti 12 liter. Lagipun, walaupun versi 12-liter yang terbesar boleh disambungkan ke sistem, yang mencurahkan sehingga 240 liter air. Dan proses mengubah balon menjadi tangki berlaku mengikut skema berikut:

Pertama, buka injap dan lepaskan gas yang tinggal. Kemudian putar vanila dan tuangkan minyak wangi, yang ditambah ke dalam botol untuk membentuk rasa khusus gas. Lebih baik menuangkan minyak wangi dari kediaman itu.

Sebelum bekerja adalah perlu untuk menurunkan sisa gas

Kedua, isikan lubang injap di dalam silinder dengan air, isi ke atasnya. Selepas 5-10 jam, buang air, jauh dari perumahan.

Ketiga, potong bahagian kerucut katup dan kimpalannya pada garis tengah yang tepat dengan pemancuan - sehingga anda akan mengambil pintu masuk ke tangki. Jika kimpalan tidak berfungsi - gunakan injap sebagai input, menggunakan belos untuk sambungan dengan sistem, yang boleh diskru ke dalam kesatuan injap luar.

Keempat, mengasah kaki ke badan belon, mengesahkan kapasiti injap ke bawah. Dalam kes ini, kaki dari sudut boleh diperbaiki menggunakan skru mengetuk diri untuk logam, menggunakan sesendal silikon untuk sesak.

Kelima, dipotong di titik teratas tangki yang sudah hampir selesai (dari bawah tangki) dimensi menetas 50 × 50 milimeter. Melalui menetas, anda boleh menuangkan air ke dalam sistem atau wap atau udara dari penyejuk. Di dalam tangki terbuka, bahagian ini mesti hadir.

Seperti yang anda lihat, tidak begitu sukar untuk memasang tangki dari bekas, tetapi terdapat kaedah pembuatan lebih mudah, yang mengandaikan penggunaan tangki polimer sebagai asas.

Dalam kes ini, anda hanya mengambil tangki plastik jumlah yang betul. Ini boleh menjadi 10-40 liter tangki, dan tangki 5 liter dari bawah pengelap minyak atau cermin depan, dan juga satu baldi biasa 10 atau 12 liter. Walaupun asas dengan muka persegi dalam kes ini akan lebih baik.

Seterusnya, anda membeli pemasangan bebibir konvensional dengan dua latihan (bahagian bebibir di hujung), mesin basuh getah yang diameter dalamannya bertepatan dengan diameter luar kesatuan, dan dua buah kacang (drift bebenang).

Sesuai untuk setiap tangki plastik jumlah yang diperlukan

Dalam langkah seterusnya, anda memanaskan satu hujung muncung pada api (anda boleh menggunakan dapur gas) dan membakarnya ke bahagian bawah kanji, baldi atau mana-mana bekas lain. Seterusnya, anda memotong bahagian atas (jika ditutup) dan membakar kuku tiga lubang panas, meletakkan segitiga mereka di bahagian atas. Dengan bantuan lubang-lubang ini kita akan melancarkan kanister ke dinding, jadi mereka harus berada jauh dari bawah.

Pada peringkat kedua, anda memasang muncung ke bahagian bawah tangki. Untuk melakukan ini, kacang digulung pada pemacu, dan dimasukkan ke dalam lubang. Kemudian, dari bahagian dalam, meterai getah (mesin basuh) diletakkan pada benang dan kacang kedua digulung. Ia harus menghancurkan getah ke bahagian bawah, terletak pada kacang kedua (luar).

Pada peringkat terakhir, anda memasang bekas di bawah siling, menggunakan skru sendiri atau mengetuk sendiri, yang dimasukkan ke dalam lubang pra-gerudi atau panas yang dipaku. Pengikat tersebut cukup untuk membaiki kanister 5 liter. Untuk versi 10 liter, anda perlu membina rak.

Bagaimana untuk menyambungkan pengembang ke sistem pemanasan

Selepas tangki selesai, kita mesti menyambungkan pengembang ke sistem. Dan dalam kes ini, anda perlu bertindak mengikut skim berikut:

 • Keluarkan sistem. Dan anda tidak boleh mengeluarkan keseluruhan kelantangan, tetapi hanya sepersepuluh, dengan menurunkan tahap cecair ke paip cawangan atas bateri.
 • Tentukan titik tertinggi paip tekanan dan potong tee ke tempat ini. Perlu diingatkan bahawa pemasangan baki boleh digunakan untuk paip polimer, dan jika konduktor haba dipasang dari tetulang keluli, maka cawangan dengan ujung berulir boleh dikimpal daripada tee.
 • Pasang tangki pengembangan di siling atau di loteng. Dalam kes yang kedua, siling perlu dikembalikan semula, membuka akses kepada pendawaian tee.
 • Skru nut hub bel kecil ke muncung. Turunkan akhir kedua belos ke tahap tee. Skru ke cawangan pendawaian (paip cawangan atau pemasangan tee).

Daripada hos belos, anda boleh menggunakan paip polimer atau logam, tetapi langkah ini merumitkan pemasangan, jadi kami memilih hos tegar dan bukannya struktur tegar. Injap pada titik sisipan penyebar tidak boleh dipasang. Tangki pengembangan untuk pemanasan jenis terbuka

Penyebaran maklumat penuh atau separa dari laman web tanpa menunjukkan pautan aktif kepadanya dilarang.

Jenis tangki pengembangan untuk sistem pemanasan: tertutup dan terbuka

Bagaimanakah tekanan dalam sistem pemanasan dapat stabil? Penyelesaian masalah ini adalah penerapan langkah-langkah yang kompleks, termasuk pemasangan komponen khas. Salah satunya adalah tangki pengembangan untuk sistem pemanasan: tertutup, terbuka, tekanan yang harus stabil di bawah keadaan operasi apa pun.

Tujuan tangki pengembangan

Sebelum mempertimbangkan tangki pengembangan untuk sistem pemanasan, anda perlu mengetahui tujuan mereka. Ia dikaitkan dengan harta air atau penyejuk yang sama untuk berkembang di bawah pengaruh suhu. Akibatnya, tekanan dalam sistem meningkat. Lebihannya harus dikompensasi.

Penggunaan injap udara atau penutup injap yang sama adalah berkesan, tetapi mempunyai beberapa sisi tertentu. Yang utama adalah saluran air dari sistem, oleh sebab itu kebarangkalian pembentukan kesesakan udara adalah tinggi. Tetapi bagaimana tangki pengembangan berfungsi dalam sistem pemanasan apabila tekanan berlaku? Mari kita perhatikan prinsip umum kerja pada contoh model terbuka yang paling sederhana:

 • Dalam keadaan biasa, tangki pengembangan jenis tertutup dipenuhi dengan 2/3;
 • Oleh kerana jumlah peningkatan penyejuk, tahap kapasiti kontena meningkat, dengan itu menstabilkan sistem;
 • Sebaik sahaja suhu air jatuh ke paras yang optimum, kelantangannya dalam sistem akan turun menjadi normal;
 • Pada masa yang sama, tahap penyejuk dalam tangki stabil.

Model tertutup berfungsi dengan prinsip yang sama. Perbezaannya adalah dalam reka bentuk - ia terbahagi kepada 2 ruang. Yang pertama disambungkan kepada pemanasan utama dan diisi dengan air, dan yang kedua menghasilkan tekanan yang sama dengan normal untuk sistem ini. Dan kedua-dua bilik dipisahkan oleh membran elastik. Sebaik sahaja isipadu penyejuk dalam paip melebihi kritikal, tekanan dalam tangki pengembangan mengimbangi proses ini dengan menggantikan membran. Dengan cara ini, jumlah pemanasan sebenar akan ditingkatkan buat sementara waktu.

Dilarang memasang tangki pengembangan jenis terbuka untuk sistem peredaran paksa. Ia tidak dapat memberikan ketegangan yang diperlukan.

Tangki pengembangan jenis terbuka

Variasi yang paling mudah adalah model terbuka. Dalam kebanyakan kes, mereka adalah bekas bocor, dipasang pada titik tertinggi sistem. Ini adalah titik penting, kerana lokasi tangki pengembangan dalam sistem pemanasan secara langsung mempengaruhi kualiti fungsian dan operasi.

Prinsip asas tangki pengembangan dalam sistem pemanasan jenis graviti adalah untuk mengimbangi pengembangan termal penyejuk. Elemen ini boleh dihasilkan secara berasingan, atau membeli model kilang. Parameter operasi penting bagi tangki jenis terbuka ialah:

 • Kestabilan bahan pembuatan kepada pengaruh berterusan air dan perubahan suhu yang tajam. Produk terbaik adalah produk keluli tahan karat;
 • Jumlah yang dikira dengan betul, secara langsung bergantung kepada jumlah air dalam sistem;
 • Kemungkinan untuk menukar lokasi. Ini disebabkan reka bentuk.

Sebelum memasang tangki pengembangan dalam sistem pemanas jenis terbuka, anda perlu membiasakan diri dengan kelebihannya. Yang paling penting ialah kos yang berpatutan dan pemasangan mudah. Di samping skim tradisional, anda boleh membuat peningkatan kecil. Untuk tujuan ini, sebagai tambahan untuk menyambung paip ke saluran paip, tambahan yang dipasang - tahap minimum cecair yang mengawal dan disambungkan ke paip pembekalan untuk menambah sistem.

Salah satu kelemahan reka bentuk ini ialah penyejatan berterusan penyejuk dari sistem. Pada pandangan pertama, penunjuk ini tidak penting, tetapi jika pemasangan tangki pengembangan dilakukan di atas loteng yang tidak dipanaskan - perbezaan suhu udara dan penyejuk akan menjejaskan kecekapan sistem.

Cara keluar dari keadaan ini adalah pemanasan dinding tangki dan pemasangan penutup atas dengan keadaan selesa. Dalam kes ini, kadar penyejatan air akan berkurangan dengan ketara, dan faktor luaran tidak akan menjejaskan rejim suhu operasi.

Untuk membuat tangki pengembangan untuk pemanasan dengan tangan anda sendiri, anda boleh memilih kapasiti yang sesuai dan memasang paip penyambung di dalamnya.

Ia tidak disyorkan untuk memasang bekas plastik, seperti kebanyakannya mereka tidak direka untuk kesan suhu tinggi. Pilihan terbaik ialah struktur tertutup yang diperbuat daripada logam tergalvani.

Tangki pengembangan jenis tertutup

Lebih sukar untuk memilih tangki pengembangan jenis tertutup. Ini adalah kerana peningkatan keperluan untuk reka bentuk, kerana ia direka untuk operasi dalam sistem dengan tahap tekanan tinggi.

Peranan tangki pengembangan dalam sistem pemanasan lebih penting daripada model terbuka. Semasa operasi pam edaran, bersempena dengan turun naik suhu, lompatan tekanan berlaku. Dengan menukar lokasinya, membran elastik tangki pengembangan untuk sistem pemanasan menstabilkan tekanan ke tahap yang dikehendaki.

Adalah penting untuk mempertimbangkan ciri-ciri berikut struktur dan operasinya:

 • Jumlah tangki pengembangan yang betul ditutup. Untuk melakukan ini, gunakan kaedah yang disyorkan;
 • Jenis membran - balon atau diafragma;
 • Kemungkinan memasang tolok tekanan bersama-sama dengan injap pelega tekanan di dalam ruang udara. Ini adalah perlu untuk secara mendadak mengurangkan tekanan dalam sistem pemanasan.

Tetapi bagaimana tangki pengembangan akan berfungsi dalam sistem pemanasan jika parameternya tidak memenuhi syarat? Dalam kes ini, dia tidak akan melaksanakan fungsinya.

Apabila memilih, anda perlu memberi perhatian kepada ciri reka bentuk model tertentu. Oleh kerana sukar untuk membuat tangki pengembangan untuk pemanasan oleh tangan sendiri, sebaiknya membeli tangki kilang siap sedia. Satu perkara penting ialah kemungkinan memasang membran baru. Pengaruh berkala tekanan dalam tangki pengembangan akhirnya boleh menyebabkan kemerosotannya - keanjalan atau kebocoran akan hilang.

Dalam kes ini, membran mesti diganti. Ia adalah yang terbaik untuk membeli pembesaran flange. Badan mereka tidak monolitik, tetapi terdiri daripada 2 bahagian yang disambungkan oleh bebibir. Setelah dibongkar elemen ini adalah mungkin untuk menggantikan membran yang cacat dengan yang baru. Setelah mempelajari prinsip asas tangki pengembangan dalam sistem pemanasan, anda perlu mematuhi urutan kerja berikut:

 • Injap tutup hendaklah dipasang pada sambungan tangki dengan sistem pemanasan. Akses penyejuk ke ruang air disekat;
 • Semasa pembongkaran, penyejuk akan mengalir dari ruang air - perlu menyediakan bekas untuk pengumpulannya terlebih dahulu;
 • Injap pelega tekanan di ruang udara diaktifkan.

Tindakan selanjutnya bergantung kepada model tangki pengembangan.

Walaupun dalam sistem pemanasan kecil, peranan tangki pengembangan adalah penting. Untuk litar tersendiri, bekas kecil dengan pelekap mendatar atau menegak boleh digunakan.

Tangki pengembangan dengan tangan sendiri

Adakah mungkin dan bagaimana untuk membuat tangki pengembangan untuk pemanasan? Kerana kompleksnya pembinaan jenis tertutup di rumah, sukar untuk membuatnya. Oleh itu, kami akan mempertimbangkan teknologi dan prosedur untuk mengimpal tangki terbuka untuk pemanasan.

Sebagai bahan pembuatan, lebih baik memilih kepingan keluli tahan karat. Walau bagaimanapun, ia sukar untuk mengasah mereka. Oleh itu, untuk pengeluaran tangki pengembangan untuk pemanasan hanya dengan tangan mereka sendiri, logam tergalvani paling sering digunakan. Ketebalan lembaran biasanya dari 0.8 hingga 1.5 mm.

Jumlah strukturnya hendaklah 5% daripada jumlah keseluruhan air dalam sistem. Juga perlu mengambil kira tahap pengembangan penyejuk itu. Untuk air, angka ini adalah 0.3% untuk setiap 10 °, iaitu. jika jumlah isipadu medium pemindahan haba ialah 300 liter, maka kapasiti tangki pengembangan mestilah sekurang-kurangnya 15 liter. Berdasarkan data ini, dimensi reka bentuk masa depan ditentukan.

Untuk membuat tangki pengembangan untuk pemanasan, anda mesti melakukan tindakan berikut:

 • Lukis lukisan dengan mengambil kira kapasiti yang dikira daripada bekas;
 • Dengan bantuan "penggiling" dipotong dari kepingan bahan kerja. Perlu diingatkan bahawa dimensi sebenar tangki akan kurang apabila membentuk kimpal;
 • Potong lubang untuk kimpalan berikutnya muncung, mereka dipasang;
 • Menggabungkan dinding struktur, memeriksa kebocoran.

Untuk melindungi dari serpihan dan untuk mengelakkan penyejatan penyejuk, disyorkan untuk memasang penutup atas. Dengan bantuannya, adalah mungkin untuk melakukan pemeriksaan tangki pengembangan terbuka jenis.

Pemasangan tangki pengembangan buatan sendiri hanya boleh dilakukan selepas memasang seluruh sistem. Jika tidak, kebarangkalian ketidakselarasan muncung adalah tinggi.

Sebelum memasang tangki pengembangan dengan membran dalam sistem pemanasan, anda perlu mengira jumlahnya. Litar mudah untuk bekas terbuka dalam kes ini tidak sesuai. Untuk ini, anda perlu menggunakan teknik yang berbeza.

Faktor penentu adalah faktor mengisi tangki pengembangan jenis tertutup. Pertama, anda perlu mengira jumlah maksimum pengembangan air dalam sistem menggunakan formula berikut:

Di mana E - Pekali pengembangan haba, C - Jumlah jumlah penyejuk dalam sistem, ROMIN - Tekanan awal dalam sistem, Rmax - Tekanan maksimum yang dibenarkan, Kzapa - Faktor pengisian tangki untuk nilai tekanan yang berbeza. Data diambil dari jadual.

Nilai tekanan mestilah tepat. Jika tidak, tidak kira lokasi tangki pengembangan dalam sistem pemanasan, ia tidak akan melaksanakan fungsinya atau cepat gagal. Adalah disyorkan untuk menambah 5% kepada nilai yang dikira untuk stok. Ia mungkin diperlukan apabila memasang bahagian tambahan radiator dalam sistem dan meningkatkan jumlah jumlah penyejuk.

Sebelum membeli tangki membran, anda perlu membaca arahan dari pengilang. Ia menunjukkan ciri-ciri pemilihan dan pemasangan untuk model ini.

Selepas membuat salah perhitungan, anda boleh meneruskan pemasangan tangki pengembangan. Adalah penting untuk memilih lokasinya di skim umum. Ia bergantung kepada jenis sistem - peredaran graviti atau paksa. Walaupun peranan tangki pengembangan dalam pemanasan akan kekal tidak berubah - pemasangan yang tidak betul boleh membawa kepada kerosakan.

Pemasangan tangki pengembangan jenis terbuka dilakukan pada titik tertinggi sistem.

Sesetengah pakar mencadangkan pemasangannya dengan segera selepas garis menegak mempercepatkan. Apabila menambah air ke sistem melalui tangki pengembangan, kebarangkalian strok terbalik berkurang. Juga pada titik ini dalam litar, suhu penyejuk biasanya adalah yang tertinggi dan, sama dengan perkembangannya. Anda juga boleh menyambung ke paip kembali. Tetapi kemudian operasi tangki pengembangan dalam sistem pemanasan akan kurang berkesan.

Sebelum memasang, kami mencadangkan agar anda membaca peraturan umum dan petua:

 • Penyimpangan kecil dalam reka bentuk mendatar dan menegak dibenarkan. Tetapi mereka tidak boleh melebihi 2-3 °;
 • Pemanasan boleh dilakukan dengan bulu basalt. Ia tidak takut kelembapan, dan yang paling penting - suhu tinggi;
 • Jika tekanan dalam tangki pengembangan melebihi, sebahagian daripada cecair boleh masuk ke lantai loteng melalui penutup atas. Adalah disyorkan untuk membuat kalis air lantai diperbaiki di tempat ini.

Pemeriksaan tenggelam status tangki boleh dilakukan 2 kali sebulan dengan pemanasan tetap dan selalu sebelum permulaan sistem.

Pemasangan tangki pengembangan diafragma dalam sistem pemanasan dijalankan hanya pada paip pemulangan di hadapan pam edaran.

Keadaan yang sangat penting adalah pematuhan rejim suhu di dalam bilik. Tahap pemanasan udara tidak boleh kurang daripada + 5 ° C Pemasangan tidak boleh dihalang oleh objek asing. Begitu juga dengan penyelenggaraan struktur.

Pemasangan tangki pengembangan yang betul dalam sistem pemanasan adalah untuk mengekalkan tahapnya. Struktur mesti tegak tegak. Malah cerun yang sedikit boleh menyebabkan kerosakan. Untuk keselamatan penyelenggaraan di dalam ruang udara adalah perlu untuk meletakkan injap udara untuk penurunan tekanan yang cepat di dalamnya jika berlaku keadaan kecemasan.

Perlu diingatkan bahawa lokasi tangki pengembangan dalam sistem pemanasan bukan sahaja tepat secara teknikal, tetapi juga mudah untuk penyelenggaraannya.

Perbezaan utama antara operasi tangki pengembangan dalam sistem pemanasan jenis tertutup adalah kemungkinan pembongkaran yang cepat. Oleh itu, adalah disyorkan untuk memasang 2 injap tutup semasa pemasangan - satu pada paip bekalan ke sistem pemanasan, dan satu lagi - ke tangki air. Dengan menutup mereka, anda boleh dengan cepat membongkar tangki untuk melakukan pembaikan atau memasang yang baru.

Video menunjukkan ciri reka bentuk tangki pengembangan dan peranan mereka dalam sistem pemanasan:

Tangki pengembangan jenis terbuka untuk pemanasan - jenis, jenis, aplikasi

Apabila peranti pengembangan tidak tersedia, dalam hal peningkatan suhu, tekanan hidraulik dalam sistem bertambah dan sebagai air tidak dapat dikompresikan, ia menjadi mungkin untuk menghancurkan struktur pemanasan.

Permohonan tangki pengembangan

Penggunaan tangki pengembangan, seperti dalam foto, dibenarkan oleh hakikat bahawa pemanasan air sebanyak 10 darjah menyebabkan peningkatan dalam jumlahnya sebanyak 0.3%. Oleh itu, apabila suhu penyejuk dalam sistem meningkat dari 10-15 ° C hingga 80-95 ° C, maka jumlahnya akan meningkat sebanyak kira-kira 2.4-2.8%. Sekiranya jumlah cecair dalam sistem adalah 100-300 liter, perbezaannya boleh mencapai antara 2.5 hingga 8 liter air. Dan ini adalah banyak penyejuk, yang tidak boleh disembunyikan dalam paip dan radiator.

Penyerahan tangki pengembangan

Peranti pengembangan perlu:

 • untuk penyingkiran sementara penyejuk berlebihan dari sistem apabila air dipanaskan dan untuk saliran, apabila paras maksimum tangki melebihi;
 • untuk mengembalikan penyejuk ke sistem pemanasan apabila ia disejukkan;
 • untuk mengekalkan tekanan hidrostatik yang diperlukan dalam litar dengan menyesuaikan jumlah air;
 • untuk pengumpulan dan penyingkiran udara dan wap dari cecair pemindahan haba yang mula muncul semasa pemanasannya. Jadi di dalam air mengandungi sejumlah udara: satu liter hingga 40 miligram. Apabila air panas, hampir 90% udara ini kelihatan seperti gelembung. Tangki pengembangan mengalirkan udara yang berlebihan ke atmosfera.

Bergantung kepada ciri reka bentuk, peranti ini adalah jenis berikut:

 • tangki pengembangan terbuka untuk pemanasan;
 • tangki pengembangan tertutup dengan diafragma diganti atau tidak diganti (diafragma) (baca: "Kami membuat pemilihan tangki pengembangan untuk pemanasan").

Tangki pengembangan jenis terbuka untuk pemanasan mempunyai kelebihan dan kekurangan. Peranti ini dipasang di bahagian atas struktur pemanasan (riser utama), biasanya di ruang loteng dan mereka adalah wadah berbentuk silinder atau segi empat segi jenis terbuka atau separa terbuka. Kebanyakan tangki kelihatan seperti parallelepiped, diperbuat daripada keluli lembaran dan semestinya terisolasi dari udara sekeliling.

Kehadiran reka bentuk terbuka di tangki pengembangan membawa kepada pengambilan udara tambahan ke dalam sistem pemanasan, yang menyebabkan peningkatan kakisan unsur-unsur individu. Harus diingat bahawa jenis peranti ini kini boleh didapati di bangunan kediaman yang telah beroperasi selama beberapa dekad.

Tangki pembesaran membran tertutup sistem pemanasan untuk pembinaan yang menyediakan bekalan haba adalah sebuah kapal yang tertutup logam yang mempunyai bentuk bujur atau sfera. Di dalam peranti terdapat dua ruang, dibatasi oleh membran dimeteraikan. Salah satunya bertujuan untuk pengangkut haba cecair, yang kedua adalah udara - ia mempunyai injap, fungsinya adalah untuk mengekalkan tekanan di ruang pada tahap yang dikehendaki.

Peranti pembesaran jenis membran dihasilkan dalam dua penyelesaian reka bentuk:

 • dalam versi yang tidak boleh diganti - dengan membran diafragma;
 • dalam versi pertukaran - tangki jenis flanged.

Tangki pembesaran jenis diafragma terdiri daripada dua bahagian badan, yang diperbuat daripada keluli karbon dengan kaedah setem sejuk dalam. Di perimeter dua dewan semasa perhimpunan, atur membran. Dari bahagian dalam, permukaan tangki ditutup dengan cat epoksi kelembapan tahan, dan di luar dengan enamel, sering merah.

Pada mulanya, bahagian kedua peranti pengembangan tertutup dipenuhi dengan udara sedemikian rupa sehingga ia menduduki 100% daripada jumlahnya. Dalam proses pemanasan penyejuk, kelebihannya pergi ke ruang cair, dan bahagian udara pada masa ini dimampatkan. Ia meningkatkan tekanan yang mengawal jumlah bendalir dalam sistem bekalan haba. Sesetengah pengeluar mengisi ruang udara dengan nitrogen di bawah tekanan, yang sama dengan tekanan air dalam sistem pemanasan.

Tangki pengembangan jenis tertutup mempunyai kelebihan berikut:

 • penyejuk di dalamnya tidak bersentuhan dengan udara. Akibatnya, cecair dari mereka tidak menguap, dan paip dan radiator tidak teroksidasi;
 • kemungkinan limpahan air di pinggir peranti menghampiri sifar (jika tangki pengembangan untuk pemanasan terbuka dipasang ini berlaku agak kerap);
 • pemasangan mudah di mana-mana sahaja (kecuali saluran paip dengan serta-merta selepas pam);
 • kebarangkalian rendah pembentukan penyumbat udara;
 • keselamatan operasi dan kebolehpercayaan dalam bekerja dengan perbelanjaan kewangan kecil.

Apabila mengira tangki, anda perlu mengambil kira beberapa perkara:

 • Jumlah peranti bergantung pada kapasiti sistem pemanasan;
 • apabila suhu yang tinggi diperlukan untuk bekalan haba, produk yang lebih besar dipasang;
 • semakin kecil perbezaan ketinggian antara lokasi pelekap tangki dan titik tertinggi sistem, kapasiti yang lebih kecil tangki boleh digunakan.

Lihat pengiraan video tangki pengembangan sistem pemanasan:

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

64 − = 61