Tumbuh-tumbuhan untuk foto akuarium dengan nama

Jenis tumbuh-tumbuhan untuk akuarium dengan penerangan, nama dan foto - bagaimana memilih bersahaja dan penyayang

Sebuah dunia kecil di dalam bilik kelihatan menarik dan eksotik. Tidak perlu untuk mendiami akuarium dengan spesies ikan tropika yang cerah dengan nama-nama yang cantik - memetik tumbuhan akuarium dengan bijak, anda boleh mencapai kesan visual yang sama. Ia perlu untuk dicuba, tetapi karya seni akuarium akan berubah menjadi sangat indah.

Klasifikasi flora akuarium adalah berdasarkan perbezaan dalam habitat tumbuhan:

 • Bryophytes - boleh hidup di bahagian bawah akuarium atau berdekatan dengan permukaan, di sini adalah keluarga Hypnus, Ricci, Spring.
 • Tanah - berbunga di bawah air (Naiads, Zanikellievye), atau menjalankan ke permukaan hanya batang dengan bunga (Wallisneria, Air buttercups).
 • Berakar di tanah, tetapi mempunyai daun dan bunga di atas air (Aponeghetonovye, Cinnamon).
 • Bebas terapung di dalam tiang air dan tidak berakar (Rogovilnikovye, Puzyrchatkovye, Rosian, Ryasovoe).
 • Terapung di permukaan (Vodkrasovye, Pontederia, Salvinia).
 • Marsh dan pantai, tinggi di atas permukaan air (Aroid, Chastukhov, Osokovye).

Tumbuhan akuarium yang paling popular

Sebab utama populariti tumbuhan tertentu dalam aquarists adalah kemudahan penjagaan. Tidak semua orang boleh membuat rumah untuk keadaan rumah hijau untuk "tetamu" dari kawasan tropika, yang sangat menuntut suhu dan sinaran matahari yang intensif. Oleh itu, 5 teratas tumbuhan akuarium popular tidak mengandungi sampel eksotik yang indah, tetapi setiap contoh di sini menarik dengan cara tersendiri:

 1. Vallisnerias sesuai untuk pelbagai akuarium, dan mereka merasa baik dengan pencahayaan buatan. Bergantung kepada pelbagai tumbuhan, mereka mungkin mempunyai warna merah atau hijau dari daun.
 2. Hornwort adalah penanaman akuarium yang sangat biasa. Kilang itu dihasilkan semula oleh keratan dan benar-benar bersahaja dalam penjagaan.
 3. Cryptocoryn tidak mengendahkan syarat-syarat menyimpan dalam akuarium. Ia merujuk kepada tumbuh-tumbuhan rosette - tangkai panjang tidak hadir, dan daun lamell menyimpang ke tepi dari pangkalan.
 4. Riccia terapung adalah perwakilan lumut akuarium yang paling biasa. Kilang itu tidak mempunyai daun atau batang, yang dikaitkan dengan satu sama lain plat kecil, mewujudkan pulau terang di permukaan air akuarium.
 5. Air Elodea merujuk kepada jumlah flora akuarium yang berpanjangan, dan untuk perakaran tidak memerlukan lapisan tanah yang besar di dalam akuarium. Dengan cahaya buatan yang baik, ia dapat menyenangkan pemilik dengan bunga putih yang indah.

Sebagai peraturan, ini adalah makhluk yang sangat rumit yang memerlukan perhatian khusus: pembajaan mineral, pencahayaan semula jadi, kuantiti besar akuarium. Berikut adalah beberapa wakil flora akuarium:

 • Bucefalander dari pulau Borneo berbeza dengan warna aslinya, yang, bergantung pada spesies, boleh bukan hanya hijau, tetapi juga merah, biru, hitam dan perak.
 • Krinum bergelombang - tetamu mewah dari Afrika Barat, mempunyai daun anggun hingga dua meter panjang. Untuk membentuk akar, cukup untuk mengekalkan tumbuhan, memerlukan ketebalan tanah sekurang-kurangnya 10 sentimeter.
 • Peristabilistus merah jarang dijumpai dalam alam semula jadi. Sama seperti anak lembu betina, ia mempunyai harta yang menarik - jika air mengandungi garam besi, bunglon tumbuhan ini mula beransur-ansur menjadi merah.

Tumbuhan akuarium yang paling indah

Walaupun anda tidak mempunyai ikan di akuarium atau anda memilih pilihan paludarium yang menggabungkan air dan tanah, keindahan luaran ladang di belakang kaca sangat penting. Berikut adalah beberapa spesies, melihat bahawa sekali dalam foto, sukar untuk menjauhkan diri dari pesona:

 • Ammania adalah indah - dengan keseluruhan sistem air di atas dan daun bawah air yang berbeza (dari hijau ke ungu), akan kelihatan sangat menarik dalam akuarium tropika.
 • Nymphaea atau harimau air lily - adalah perlu bagi semua orang yang suka tumbuhan hidup untuk akuarium. Daun terapung, dilengkapi dengan bunga, kelihatan luar biasa, sementara nymphaea akan berkembang dengan baik hanya di tanah berkhasiat.
 • Eichornia azure - dengan daun yang sangat mirip dengan pokok palma, mempunyai bunga-bunga bunga 6-12 pewarna luar biasa yang indah - putih dengan tints biru dan ungu.

Apa tumbuhan yang akan ditanam di dalam akuarium?

Peraturan utama memilih flora bawah air bukanlah untuk melaksanakan tugas-tugas yang terlalu rumit. Tidak ada pertikaian bahawa akuarium marin "terumbu karang" kelihatan lebih cantik daripada rakan air tawarnya, tetapi ia akan mengambil banyak pengalaman untuk melancarkan projek tersebut. Ini adalah kemahiran praktikal yang anda akan menguasai apabila merawat sebuah akuarium kecil, dan teori yang anda pelajari dengan melihat deskripsi yang anda perlukan dalam direktori, ensiklopedia atau katalog tumbuh-tumbuhan akuarium.

Tumbuhan sedemikian mapan walaupun di dalam akuarium kecil, berkembang dengan pesat hingga keadaan penipisan. Pesaing yang layak Elodea dan Rogologniku dalam kesederhanaan penjagaan akan:

 • Bacopa Madagascar - selain penampilan yang bagus, ia juga merupakan tumbuhan-san, yang membersihkan air di akuarium dan tidak membenarkan pembangunan alga hijau.
 • Kabomba vulgaris - batang lebat dengan daun, seperti kipas, boleh mencapai panjang dua meter, membentuk belukar. Kabomba mereproduksi secara vegetatif - pucuk atau bahagian batang yang berlepas dari akar.
 • Duckweed adalah kecil - dijumpai di mana-mana di dalam takungan negara kita dan juga disedut di akuarium. Daun-daun kecil terapung di permukaan air, berfungsi sebagai teduh yang baik, dan mereka yang menanam ikan akuarium, diberi nilai sebagai suplemen vitamin.

Setelah memasang akuarium di rumah dan diisi dengan air, saya mahu ia tidak kelihatan kosong. Dalam kes ini, anda perlu memilih ladang yang dicirikan oleh kadar pertumbuhan yang tinggi:

1
 • Echinodorus Amazonian - menggabungkan penampilan lucu dan kemudahan pembiakan. Apabila menyebarkan di semak echinodorus, pucuk sisi anak perempuan terbentuk, dan ia akan segera mengisi tapak yang diperuntukkan.
 • Anubis Bartera - di dalam akuarium dengan suhu tinggi dan lampu meresap, ia akan menjadi baik untuk meningkatkan bilangannya dengan bantuan tumbuhan anak perempuan atau pembahagian rizom.
 • Tanduk paku - tergolong dalam kategori tumbuh-tumbuhan akuarium yang tahan lasak, tumbuh dengan baik dengan penjagaan yang minima dan tidak memerlukan pakaian atas, jadi baik untuk pemilik akuarium baru.

Tidak semua ladang akuarium suka cahaya terang - ada yang tumbuh jauh lebih baik dalam cahaya sederhana atau mengisi "zon mati" lampu:

 • Mikrosporium atau pakis Thailand mempunyai tangkai menjalar dan daun berbentuk pisau pembedah panjang. Sempurna ditetapkan pada mana-mana substrat - batu, kayu hanyut, dll.
 • Moss Jawa - tumbuhan yang tidak menonjol untuk akuarium, dengan pencahayaan yang rendah tumbuh sangat perlahan. Meningkatkan kuasa cahaya membawa kepada pertumbuhan yang sengit, yang sering digunakan untuk menghasilkan kesan hiasan.

Tumbuh-tumbuhan akuarium dari kategori ini berkembang dengan baik dalam bentuk yang tidak berkuatkuasa di dalam lajur air:

 • Peristabilist Brazil atau Urut - dalam hiasan hiasan kelihatan sangat mengesankan, mewakili cawangan berbulu, tetap di batang dan dikumpulkan di dalam belukar.
 • Hydrocortex menegak adalah tumbuhan yang cantik dengan daun kecil bentuk bulat pada keratan panjang. Kerana penyelenggaraan yang sukar tidak disyorkan untuk aquarists pemula.

Untuk mencapai bunga untuk flora akuarium adalah lebih mudah dalam bentuk emers (tanah), yang mana banyak kegunaan amatur:

 • Bakopola Caroline - bunga violet yang besar sangat kontras dengan daun bulat dan mencapai bunga tidak begitu sukar.
 • Air krnum - apabila berbunga di akuarium kelihatan sangat mengagumkan, kerana bunga itu sendiri dengan anak panah dibawa ke atas air.
 • Echinodorus Indiana - dalam aquarists berpengalaman dan mekar dalam bentuk kapal selam.

Setelah terkumpul stok udara di petioles, batang dan daun, tumbuhan sedemikian tidak tenggelam, tetapi terapung dengan indah di permukaan air:

 • Azola Caroline (pakis air) mencipta pulau kecil terapung kecil, yang boleh tumbuh pesat.
 • Volvia rootless - ellipsoids kecil saiz milimeter, karpet pepejal mengisi ruang bebas dan menggunakan bahagian sebagai kaedah pembiakan.

Mewujudkan "rumput" yang indah di bahagian paling bawah akuarium - ia adalah seni yang berasingan, dan ini akan membantu anda jenis berikut:

 • Gehilah jarum - bilah rumput yang tipis nipis mula goyah pada arus yang sedikit, yang kelihatan sangat mengagumkan.
 • Hemianthus kallitrihoides adalah tumbuhan permaidani yang sangat kecil, yang sangat popular untuk menghasilkan aquascapes yang meniru gunung atau canyon.

Selepas hijau, warna merah adalah yang paling biasa dalam tumbuh-tumbuhan akuarium. Flora seperti ini lebih menuntut kandungan karbon dioksida, ia lebih menyukai cahaya, baja, mikroelemen dan tidak bertolak ansur dengan suhu rendah:

 • Barclay adalah daun longgar - tumbuhan biasa luar biasa yang mampu bahkan berbunga bawah air di bawah keadaan yang sesuai.
 • Ludwigia menjalar - merujuk kepada bilangan tumbuhan akuarium bersahaja, yang akan bertentangan dengan kebun-kebun yang lain.
 • Echinodorus Bartha - hibrid, yang dengan usia mula memperoleh warna hijau.

Tumbuhan akuarium untuk pemula

Sebagai tumbuhan dalam akuarium untuk pemula, Elodea Kanada, Limnobium melarikan diri dan wakil-wakil lain dari kumpulan Vodokrasovy sangat sesuai. Mereka bertolak ansur dengan kekurangan dan kelebihan cahaya yang baik, tidak menuntut untuk berpakaian atas, jadi mereka tidak akan menimbulkan masalah pada mulanya. Pada pertumbuhan lambat juga, tidak perlu mengeluh - dibiarkan dalam keadaan yang paling sederhana, mereka akan segera mula secara intensif mengisi ruang bebas akuarium.

Bagaimana untuk menanam tumbuhan di akuarium

Bahkan pemula dalam reka bentuk akuarium memahami bahawa tumbuh-tumbuhan besar harus ditanam di latar belakang, menghias latar depan dengan ladang tanah kecil di batang pendek - ini adalah pilihan yang boleh diramalkan, tetapi sangat indah. Nah, jika akuarium untuk tumbuh-tumbuhan akan menjadi tanpa ikan - di sudut dengan baik diletakkan Vallisneria lingkaran, dan jika bahagian atas akan berenang semak Pistia, maka semuanya akan cantik cantik.

Tumbuhan akuarium: gambar spesies dengan nama dan perihalan

Untuk melengkapkan akuarium, tumbuh-tumbuhan diperlukan yang akan mewujudkan keseimbangan biologi dan menghiasi takungan. Terdapat banyak jenis tumbuh-tumbuhan untuk menyimpan di akuarium dan beberapa di antaranya sangat spesifik bahawa ia tidak mudah untuk menjaga mereka.

Pada asasnya semua jenis bersahaja dalam penjagaan. Kami akan cuba memahami isu ini dan menerangkan spesies tumbuhan akuarium yang bersahaja, lihat foto mereka dengan nama.

Apakah alga di akuarium?

Ramai aquarists bimbang tentang kandungan tumbuhan di akuarium. Ini disebabkan hakikat bahawa tidak selalu mungkin untuk berjaya mengatasi keberangkatan mereka. Selalunya, kebanyakan peminat membeli tumbuhan akuarium secara rawak dan tidak memikirkan syarat-syarat untuk penyelenggaraan dan penjagaan mereka.

Malah, terdapat dua kategori alga, yang boleh dibahagikan kepada dua kumpulan:baik "dan" buruk "".

Kategori pertama tumbuhan terbentuk dalam kuantiti yang kecil apabila air di dalam akuarium mempunyai kualiti yang baik. Kawalan dan bantuan untuk bantuan alga tersebut untuk menjalankan ikan, mereka makan beberapa alga air. Ia hanya perlu memilih bekas yang betul dengan air, menyediakan nutrien dan mencipta sumber cahaya.

Sekiranya kualiti air dalam tangki kurang, maka alga menjadi "buruk". Semua tumbuhan akuarium dibahagikan kepada empat jenis:

Dengan bantuan penjagaan dan pelbagai kaedah dapat mengurangkan perkembangan alga di akuarium. Kebanyakan alga mempunyai keupayaan untuk memurnikan air, menyerap bahan-bahan mineral dengan akar dan liang pada daun. Mereka juga boleh menyerap kalsium dan mengurangkan kekeruhan air dalam tangki. Tanaman sedemikian adalah penapis yang benar untuk akuarium.

Ganggang akuarium: nama dan gambar

Bagi seorang aquarist pemula, lebih baik membeli spesies alga yang bersahaja. Mereka mudah dijaga dan memerlukan penjagaan minimum, supaya mereka dapat bertahan di mana-mana akuarium.

Mengambil tumbuhan untuk akuarium anda, anda perlu menganggap bahawa semuanya dibahagikan kepada tiga kumpulan: untuk mendaratkan di dalam tanah, terapung di permukaan air dan terapung di dalam air.

Faktor ini perlu diambil kira supaya mereka membenarkan satu sama lain hidup. Untuk menganggarkan jenis tumbuhan untuk akuarium, anda boleh menggunakan foto yang disediakan dan membuat pilihan untuk akuarium rumah anda.

Loji Duckweed adalah tambahan yang baik kepada akuarium. Ia mewujudkan pemandangan yang indah di dalam tangki dan sangat sesuai untuk penduduk akuarium. Satu-satunya kelemahan loji akuarium adalah hakikat bahawa ia dengan cepat tumbuh dan meliputi seluruh permukaan.

Atas sebab ini, cahaya tidak menembusi dengan baik ke dalam bekas. Ia disyorkan untuk menipisnya lebih kerap, meninggalkan sedikit tumbuh-tumbuhan, terutamanya dalam kes-kes apabila perlu meninggalkan akuarium selama beberapa hari tanpa pengawasan.

Alga Vallisneria boleh dipanggil sangat diperlukan untuk pembiakan dalam akuarium. Mereka tidak bersahaja dan cepat membesar. Di samping itu, alga akuarium ini tidak mahal. Terdapat dua jenis - spiral dan gergasi. Dalam foto itu jelas kelihatan bahawa terima kasih kepada daunnya yang berpintal, vallisneria kelihatan sangat cantik.

Ellodei, dia juga dipanggil orang biasa "wabak air". Ia tumbuh dengan pantas ke atas dan berfungsi sebagai sejenis biofilter, menyelamatkan air dari sebatian kimia yang berbahaya. Spesis Kanada adalah baik untuk mengoksigenkan air.

Loji Hornwort Ia juga berkembang pesat dan dapat dilihat pada foto bahawa ini adalah tumbuhan elok-seperti. Ia adalah rumpai laut bermusim, jadi lebih baik untuk membeli saiz yang sangat kecil. Daun kecil berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi banyak penduduk kecil.

Limnobium Rumpai Laut tumbuhan tasik yang sangat serupa. Dalam gambar itu, adalah ketara bahawa tumbuhan akuarium sangat mirip dengan teratai tasik yang kecil. Ia tumbuh sangat cepat dan merupakan salah satu tumbuhan kegemaran untuk makan di kalangan ikan. Ia memancarkan akar panjang, yang memberi makan kepada penduduk akuarium.

Akuarium Riccia tumbuhan adalah tumbuh-tumbuhan akuarium terapung dan terang yang berkembang pesat. Apabila anda berkembang, ia menjadi berat, jadi ia tenggelam ke bahagian bawah dan boleh menampung banyak ruang. Adalah wajar untuk mengikatnya dengan garis memancing ke batu atau kayu hanyut dalam bekas dan mencipta sebuah pulau yang indah. Tumbuhan ini juga menyukai banyak penduduk akuarium.

Moss Jawa mempunyai kualiti hiasan yang sangat baik. Ia tumbuh lebih perlahan daripada jenis alga akuarium lain dan memerlukan cahaya. Pelepasan oksigen yang sangat baik dan menyesuaikan dengan baik dalam akuarium dari semua saiz.

Dalam bekas yang besar boleh membesar sehingga setengah meter. Moss hebat kerana mencipta komposisi hiasan, mereka boleh membungkus benda atau objek lain dalam bekas.

Penyakit alga akuatik dan kaedah rawatan

Mereka boleh menjadi sakit serta penduduk akuarium. Seringkali tumbuhan akuarium mati kerana penjagaan tidak betul atau kandungan yang tidak diabaikan. Ia sering diperhatikan bahawa alga daun terbantut, langsing dan nipis.

Tumbuh meregangkan ke atas, tetapi pucat muda dan muda hampir dengan serta-merta menjatuhkan daun mereka. Jadi, ia berlaku paling kerap kerana kekurangan pencahayaan di dalam akuarium. Tumbuhan boleh sembuh jika langkah-langkah berikut diambil:

 1. Ia perlu untuk memperluaskan hari cahaya untuk alga.
 2. Apabila tumbuh-tumbuhan akuarium memerlukan terlalu banyak pemangkasan, supaya mereka tumbuh lebih bebas dan tidak mengganggu satu sama lain.
 3. Perlu menurunkan suhu air di akuarium, kerana pada tumbuhan suhu tinggi memerlukan lebih banyak ruang.

Ia sering berlaku bahawa daun tumbuhan dalam akuarium mula menjadi ditutup dengan lubang, mereka ada penampilan rumit dan pucat. Tepi lembaran tidak merata dan berpintal. Semua tanda ini menunjukkan kekurangan baja dan pembajaan. Dalam keadaan ini, anda boleh mengambil tindakan berikut:

 • membuat baja dalam bentuk tablet di bawah akar tumbuhan akuarium;
 • Tanah tidak boleh menekan akar dan ubah bentuknya, dan jangan biarkan ia tumbuh.

Apabila alga cepat jatuh daun dan pertumbuhan perlahan, maka ini adalah tanda yang jelas kekurangan karbon dioksida. Dengan masalah ini, anda boleh membantu dengan menggunakan rawatan yang mudah:

 • Kandungan karbon dioksida boleh ditingkatkan dengan menurunkan suhu air dalam tangki.
 • Ia bernilai untuk mendapatkan lebih banyak ikan.
 • Anda juga boleh membina tumbuhan dengan karbon dioksida, yang dibuat sendiri.

Jumlah ganggang optimum dalam akuarium dan penjagaan mereka

Anda tidak boleh menanam kapasiti maksimum tumbuhan. Adalah dipercayai bahawa akuarium adalah 2/3 penuh dengan tumbuhan, dan semua ruang yang lain ditinggalkan untuk ikan dan penduduk lain.

Alga menghasilkan oksigen dan mereka dalam kuantiti yang diperlukan memberikannya kepada mereka memerlukan lebih banyak karbon dioksida. Dalam erti kata lain, semakin banyak ikan, lebih banyak terdapat di dalam tumbuh-tumbuhan akuarium.

Semua tumbuhan akuatik dalam tangki perlu dalam potongan rambut dan pemangkasan biasa. Pada asasnya ia dijalankan kira-kira sebulan sekali. Bahagian daun atau tunas yang rosak mesti dikeluarkan. Lebih baik menanam pucuk baru yang baru muncul di tempat yang baru.

Sebagai pesanan adalah wajar untuk memulakan siput. Mereka akan menyerap tumbuh-tumbuhan rontok dan dengan itu, akan melegakan sebahagian masalah dan masalah yang tidak perlu dalam menjaga flora akuarium.

Foto tumbuhan akuarium. Katalog tumbuhan akuarium dengan foto

Dengan pangkalan data kami "Foto tumbuhan akuarium" anda akan dapat mengenal pasti tumbuhan yang anda lihat, tetapi tidak tahu namanya.

Banyak spesies tumbuhan diwakili oleh beberapa gambar. Ini akan membantu anda dalam pengenalpastian tumbuhan.

Jika anda mengklik pada foto dengan tumbuhan atau klik pada nama tumbuhan, kemudian pergi ke halaman yang menerangkan tumbuhan akuarium ini. Juga pada halaman dengan keterangan anda dapat melihat semua foto tumbuhan ini dalam saiz penuh.

Pada halaman ini gambar tumbuhan disusun mengikut hubungan.

Caroline Azola (Azolla caroliniana)

Caroline Azola (Azolla caroliniana)

Alternanthera Reineca (Alternanthera reineckii atau Alternanthera rosaefolia)

Alternanthera Reineca (Alternanthera reineckii atau Alternanthera rosaefolia)

Alternanthera Reineca (Alternanthera reineckii atau Alternanthera rosaefolia)

Alternantera lilac atau Alternatehera besar (Alternanthera lilacina)

Alternanthera sessilis (Alternanthera sessilis)

Echinodorus spade daun (Echinodorus palaefolius)

Echinodorus Aschersonianus (Echinodorus aschersonianus)

Echinodorus Blecher atau Yarrow (Echinodorus bleheri atau paniculatus)

Echinodorus Horemana (Echinodorus horemanii)

Echinodorus Amazonian (Echinodorus amazonicus atau brevipedicellatus)

Echinodorus besar atau Barth (Echinodorus utama atau martii)

Echinodorus mendatar (Echinodorus mendatar)

Echinodorus speckled (Echinodorus aspersus)

Echinodorus latifolius (Echinodorus latifolius atau xingu atau magdalenensis)

Echinodorus berwarna kecil (Echinodorus parviflorus)

Echinodorus berwarna kecil (Echinodorus parviflorus)

Echinodorus berwarna kecil (Echinodorus parviflorus)

Echinodorus tender atau Echinodorus herbaceous (Echinodorus tenellus)

Echinodorus oziris (Echinodorus osiris atau Echinodorus rubra)

Echinodorus menunjuk (Echinodorus mucronatum)

Echinodorus heartle (Echinodorus cordifolius atau Echinodorus radicans)

Echinodorus heartle (Echinodorus cordifolius atau Echinodorus radicans)

Echinodorus angustifolius (Echinodorus angustifolius)

Echinodorus angustifolius (Echinodorus angustifolius)

Limnophila aquatic atau Ambula aquatica (Limnophila aquatica)

Limnophila aquatic atau Ambula aquatica (Limnophila aquatica)

Limnophila sessileflower (Limnophila sessiliflora)

Limnophila sessileflower (Limnophila sessiliflora)

Limnophila sessileflower (Limnophila sessiliflora)

Limnophila Indian (Limnophila indica)

Anubias afzellii

Anubias barteri var. Barteri

Anubias nana (Anubias nana atau Anubias barteri var Nana)

Anubias nana (Anubias nana atau Anubias barteri var Nana)

Anubias angustifolia (Anubias lanceolata atau Anubias barteri var. Angustifolia)

Anubias angustifolia (Anubias lanceolata atau Anubias barteri var. Angustifolia)

Aponegheton berombak atau viviparous (Aponogeton stachysporus atau undulatus)

Aponegheton berombak atau viviparous (Aponogeton stachysporus atau undulatus)

Apoegoton distachius (Aponogeton distachyus)

Apoegoton distachius (Aponogeton distachyus)

Aponegoton bertubuh (Aponogeton rigidifolius)

Longiplumulosus Aponogeton

Aponegoton keriting (Aponogeton crispus)

Aponegoton keriting (Aponogeton crispus)

Aponegheton Madagascar atau mesh (Aponogeton madagascariensis)

Aponegheton Madagascar atau mesh (Aponogeton madagascariensis)

Aponegheton Madagascar atau mesh (Aponogeton madagascariensis)

Aponogeton elongatus (Aponogeton elongatus)

Aponegoton ulvaceus (Aponogeton ulvaceus)

Aponegheton ulvaceus aponegheton

Bacopa Carolina (Bacopa caroliniana atau Bacopa amplexicaulis)

Bacopa Carolina (Bacopa caroliniana atau Bacopa amplexicaulis)

Bacopa monniera

Bacopa monniera

Air pisang atau tumbuhan pisang (Nymphoides aquatica atau Anonymos aquatica)

Warna paya (Nymphoides humboldtiana atau Villacrisia humboldtiana)

Warna paya (Nymphoides humboldtiana atau Villacrisia humboldtiana)

Barclay longifolia (Barclaya longifolia)

Barclay longifolia (Barclaya longifolia)

Barclay longifolia (Barclaya longifolia)

Blestyanyanka (Nitella flexilis)

Bolbitis Gedeloti atau Papotoik Kongo (Bolbitis heudelotii)

Peplis, botol dua botol (Peplis diandra)

Vallisneria gigantea (Vallisneria gigantea)

Vallisneria gigantea (Vallisneria gigantea)

Vallisneria gigantea (Vallisneria gigantea)

Vallisneria spiralis

Vallisneria spiralis

Vallisneria spiralis f. Tortifolia

Wallisneria American (Vallisneria americana)

Moss Jawa (Vesicularia dubyana)

Moss Jawa (Vesicularia dubyana)

Wolffia arhiza (Wolffia arrhiza)

Wolffia arhiza (Wolffia arrhiza)

Wolffia arhiza (Wolffia arrhiza)

Healeran ragu (Zosterella dubia)

Hygrophil atau demensia Cynema (Hygrophila difformis atau Synnema triflorum)

Hygrophila adalah berbilang biji atau India atau Paya (Hygrophila polysperma)

Hygrophila adalah berbilang biji atau India atau Paya (Hygrophila polysperma)

Hygrophila adalah berbilang biji atau India atau Paya (Hygrophila polysperma)

Hygrophila adalah berbilang biji atau India atau Paya (Hygrophila polysperma)

Leucorrhizorum (Heteranthera zosterifolia atau Heteranthera zosteraefolia)

Leucorrhizorum (Heteranthera zosterifolia atau Heteranthera zosteraefolia)

Hydrocortisol menegak atau Hydrophotyle verticillata

Hydrocortisol menegak atau Hydrophotyle verticillata

Hydrocortisol menegak atau Hydrophotyle verticillata

Belalang berkulit putih (Hydrocotyle leucocephala)

Belalang berkulit putih (Hydrocotyle leucocephala)

Hydrotrich atau Hydrotrich (Hydrotriche hottoniiflora)

Hydrotrich atau Hydrotrich (Hydrotriche hottoniiflora)

Hydrotrich atau Hydrotrich (Hydrotriche hottoniiflora)

Pembesaran katak (Hydrocharis morsus-ranae, Linne.)

Pembesaran katak (Hydrocharis morsus-ranae, Linne.)

Pembesaran katak (Hydrocharis morsus-ranae, Linne.)

Yakutka. Wang. Syiling. (Lysimachia nummularia)

Yakutka. Wang. Syiling. (Lysimachia nummularia)

Cabomba Caroline (Cabomba caroliniana)

Cabomba Caroline (Cabomba caroliniana)

Cabomba lebat atau akuatik atau biasa (Cabomba aquatica)

Cabomba lebat atau akuatik atau biasa (Cabomba aquatica)

Cabomba adalah yang paling indah (Cabomba caroliniana var. Pulcherrima)

Cabomba kemerahan (Cabomba piauhyensis)

Cabomba Selatan (Cabomba australis)

Pakis pakis India (Ceratopteris thalictroides)

Pakis pakis India (Ceratopteris thalictroides)

Fern terapung atau Air kubis (Ceratopteris cornuta)

Hati adalah lirate atau inti Jepun (Cardamine lyrata)

Hati adalah lirate atau inti Jepun (Cardamine lyrata)

Hati adalah lirate atau inti Jepun (Cardamine lyrata)

Thai Crinum (Crinum thaianum)

Thai Crinum (Crinum thaianum)

Krinum terapung (Crinum natans)

Crinum purpurascens

Crinum purpurascens

Baki Cryptocoryne (Cryptocoryne balansae)

Baki Cryptocoryne (Cryptocoryne balansae)

Cryptocorin Beckett (Cryptocoryne becketii atau Cryptocoryne petchii)

Cryptocoryne blassii (Cryptocoryne blassii)

Cryptocoryne blassii (Cryptocoryne blassii)

Cryptocoryne Wendt (Cryptocoryne wendtii)

Cryptocoryne Wendt (Cryptocoryne wendtii)

Cryptocoryne Wendt (Cryptocoryne wendtii)

Cryptocoryne griffithii (Cryptocoryne griffithii)

Cryptocoryne griffithii (Cryptocoryne griffithii)

Cryptocoryne Neville (Cryptocoryne nevilli atau Cryptocoryne x willisii)

Cryptocoryne Neville (Cryptocoryne nevilli atau Cryptocoryne x willisii)

Cryptocoryne Pethcha (Cryptocoryne petchii)

Cryptocoryne Pethcha (Cryptocoryne petchii)

Cryptocorin adalah aponogenous (Cryptocoryne aponogetifolia)

Cryptocorin adalah aponogenous (Cryptocoryne aponogetifolia)

Cryptocorin adalah aponogenous (Cryptocoryne aponogetifolia)

Cryptocoryne bersinar (Cryptocoryne lucens)

Cryptocoryne bersinar (Cryptocoryne lucens)

Cryptocoryne bersinar (Cryptocoryne lucens)

Cryptocoryne yellow (Cryptocoryne lutea)

Cryptocoryne yellow (Cryptocoryne lutea)

Cryptocorin reverse-helix (Cryptocoryne retrospiralis atau Cryptocoryne tonkinensis)

Cryptocoryne pontederiovenous (Cryptocoryne pontederiifolia)

Cryptocoryne pontederiovenous (Cryptocoryne pontederiifolia)

Cryptocorina adalah ungu atau merah berbunga (Cryptocoryne purpurea)

Cryptocorina ciliated atau Cryptocoryne ciliate (Cryptocoryne ciliata)

Cryptocorina ciliated atau Cryptocoryne ciliate (Cryptocoryne ciliata)

Cryptocorin berkaitan (Cryptocoryne affinis atau Cryptocoryne haerteliana)

Cryptocorin berkaitan (Cryptocoryne affinis atau Cryptocoryne haerteliana)

Cryptocorin berkaitan (Cryptocoryne affinis atau Cryptocoryne haerteliana)

Cryptocorona berbentuk jantung atau Cryptocoryne cordata (Cryptocoryne cordata)

Cryptocorona berbentuk jantung atau Cryptocoryne cordata (Cryptocoryne cordata)

Cryptocorona berbentuk jantung atau Cryptocoryne cordata (Cryptocoryne cordata)

Buluh Cryptocoryne (Cryptocoryne lingua)

Buluh Cryptocoryne (Cryptocoryne lingua)

Sarang kerdil (Nuphar pumilum)

Sarang kerdil (Nuphar pumilum)

Jug Jepun (Nuphar japonicum)

Jug Jepun (Nuphar japonicum)

Air lily "Laut Rose" (Nymphaea Daubenyana)

Air lily "Laut Rose" (Nymphaea Daubenyana)

Air lily harimau (Nymphaea spec. "Lotus9quot;)

Lagarosiphon Curly atau Elodea Curly (Lagarosiphon muscoides atau Lagarosiphon major)

Lagarosiphon madagascariensis (Lagarosiphon madagascariensis)

Lagenandra meeboldii (Lagenandra meeboldii)

Lagenandra meeboldii (Lagenandra meeboldii)

Lagenandra ovate (Lagenandra ovata)

Lagenandra ovate (Lagenandra ovata)

Duckweed (Lemna gibba)

Duckweed (Lemna gibba)

Duckweed adalah kecil (Lemna minor)

Duckweed adalah kecil (Lemna minor)

Duckweed triple (Lemna trisulca)

Duckweed triple (Lemna trisulca)

Limnobium runaway (Limnobium stoloniferum atau Salvinia laevigata)

Nomafila Straight atau Schizandra (Nomaphila stricta atau Nomaphila corymbosa)

Lobelia cardiolis (Lobelia cardinalis)

Lobelia cardiolis (Lobelia cardinalis)

Ludwigia arcuate (Ludwigia arcuata)

Ludwigia arcuate (Ludwigia arcuata)

Ludwigia repens (Ludwigia repens atau Ludwigia natans)

Ludwigia repens (Ludwigia repens atau Ludwigia natans)

Ludwigia repens (Ludwigia repens atau Ludwigia natans)

Ludwigia palustris (Ludwigia palustris)

Sungai Maya (Mayaca fluviatilis atau Mayaca vandellii)

Marsilia empat berdaun (Marsilea quadrifolia)

Micranthemum Micranthemoides

Pakis Thai (Microsorium pteropus atau Leptochilus decurrens)

Pakis Thai (Microsorium pteropus atau Leptochilus decurrens)

Peristabilist Brazil (Myriophyllum brasiliense)

Peristabilist Brazil (Myriophyllum brasiliense)

Peristovalnik dipotong atau Urut tender (Myriophyllum pinnatum)

Peristovalnik pokok Krismas atau pokok Krismas (Myriophyllum elatinoides)

Peristabilistus coliforme Urus arthrosis (Myriophyllum spicatum)

Peristabilistus coliforme Urus arthrosis (Myriophyllum spicatum)

Peristabilistus coliforme Urus arthrosis (Myriophyllum spicatum)

Peristyleist whorled atau Urut whorled (Myriophyllum verticillatum)

Peristolistnik hvostikovidny atau Urit ekor (Myriophyllum hippuroides)

Peristovalnik merah (Myriophyllum mattogrossense)

Peristovalnik merah (Myriophyllum mattogrossense)

Kekunci Moss (Fontinalis antipyretica)

Naiad Guadalupian atau pahat yang halus (Najas guadelupensis atau Najas Flexilis)

Naiad King (Najas indica)

Ottoelia serviks (Ottelia alismoides)

Ottoelia serviks (Ottelia alismoides)

Pistia, salad air (Pistia stratiotes)

Rdest Gaya (Potamogeton gayi)

Bongkok labu (Utricularia gibba)

Bongkok labu (Utricularia gibba)

Pemphigus vulgaris (Utricularia vulgaris)

Riccia Fluitans (Ricca fluitans)

Cindergarten (Ceratophyllum spec.)

Hornwort hijau gelap (Ceratophyllum demersum)

Hornwort hijau gelap (Ceratophyllum demersum)

Rotala Wallich, mayaka merah (Rotala wallichii)

Rotala Wallich, mayaka merah (Rotala wallichii)

Rotala bulat atau Rotala indian (Rotala roundifolia atau Rotala indica)

Rotala bulat atau Rotala indian (Rotala roundifolia atau Rotala indica)

Rotala bulat atau Rotala indian (Rotala roundifolia atau Rotala indica)

Rotal macrandra

Rotal macrandra

Arrowhead of Eaton (Sagittaria eatoni)

Arrowhead subulate (Sagittaria subulata)

Arrowhead subulate (Sagittaria subulata)

Sagittaria (Sagittaria platyphylla) yang luas daun atau lebar

Cythic arthropod (Sagittaria graminea)

Cythic arthropod (Sagittaria graminea)

Cythic arthropod (Sagittaria graminea)

Salvia eared (Salvinia auriculata)

Salvia eared (Salvinia auriculata)

Salvinia terapung (Salvinia natans)

Salvinia terapung (Salvinia natans)

Samolus biasa (Samolus valerandi)

Samolus biasa (Samolus valerandi)

Bolotnitsa (Eleocharis acicularis)

Bolotnitsa (Eleocharis acicularis)

Jarum jarum (Eleocharis acicularis)

Anak ayam kecil (Eleocharis parvula)

Oak Mexican (Trichocoronis rivularis)

Hottonia inflata

Egeria najas (Egeria najas)

Egeria najas (Egeria najas)

Bencana air Elodea berdaun (Egeria densa)

Bencana air Elodea berdaun (Egeria densa)

Eichornia azure atau akuatik (Eichhornia azurea atau Eichhornia aquatica)

Eichornia azure atau akuatik (Eichhornia azurea atau Eichhornia aquatica)

Eichornia sangat baik atau indah atau air gondok (Eichhornia crassipes)

Eichhornia diversifolia (Eichhornia diversifolia)

Eichhornia diversifolia (Eichhornia diversifolia)

Eichhornia diversifolia (Eichhornia diversifolia)

Elodea canadensis

Ayr herba (acorn) (Acorus gramineus)

Ayr herba (acorn) (Acorus gramineus)

Hygrorisis (Hygroryza aristata)

Hygrorisis (Hygroryza aristata)

Hygrorisis (Hygroryza aristata)

Penyepit (Chara fragilis desvaux)

Kladofora globular atau Egagropila (Aegagropila sauteri)

Kladofora globular atau Egagropila (Aegagropila sauteri)

The ponvoyachek (Elatine macropoda forma submersa)

Ricciocarpus terapung (Ricciocarpus natans)

Duckweed adalah multi-akar (Spirodela polyrrhiza atau L. schleid)

Duckweed adalah multi-akar (Spirodela polyrrhiza atau L. schleid)

Portal Zoo "Exotica". Hak Cipta © 2003-2018.

Semua logo, tanda dagangan dan bahan lain di laman web ini adalah hak milik pemiliknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 71 = 74