Wallpaper buatan tangan

Apa yang perlu dibuat daripada sisa kertas dinding: 80 idea yang berguna

Selalunya, sisa kertas dinding selepas pembaikan dibiarkan hanya sekejap, tetapi tiba-tiba sesuatu perlu dilekatkan dalam masa terdekat. Tetapi selalunya ini tetap terbiar. Tetapi selepas semua, kita boleh menghiasi dan membuat dalaman kita asli dan baru dari kertas dinding. Untuk melaksanakan idea ini, anda juga boleh melihat sisa-sisa kertas dinding pereka yang dijual pada harga diskaun. Hiasan kertas dinding ini akan menjadi sangat relevan di negara ini.

Untuk mengemaskini cara ini, perabot mampu untuk setiap tukang rumah. Perkara utama adalah kesabaran dan ketepatan. Kami menghiasi sebarang permukaan kabinet - dinding, pintu, rak, kotak.

Jika anda melekat dinding dalaman dan belakang kabinet, rak atau rak dari dalam - perabot akan bermain dengan cara yang sama sekali baru.

Untuk kehidupan yang lebih panjang dari hiasan ini, pertama sekali perlu membersihkan lapisan lama: mengupas cat atau varnis. Anda boleh melakukan ini dengan kertas pasir. Penyelewengan atau calar yang mendalam, cip mesti dimeteraikan dengan dempul untuk kayu, selepas yang dilicinkan dengan kertas pasir, gam berpaut lebih baik. Pada akhir kerja persediaan, primer harus digunakan dan permukaan kering dengan baik.

Sekiranya ada perabot atau perlu dicat, lakukanlah sebelum berfungsi dengan kertas dinding.

Kami mengukur permukaan dan memotong keping saiz yang betul dari kertas dinding. Kami melekatkan mereka ke permukaan kabinet dengan gam PVA atau gam wallpaper, dengan teliti melicinkan dan mengeluarkan udara. Lebih baik menggunakan tampal dinding, tk. ia memberikan lebih banyak masa untuk pembetulan dan pemprosesan selekoh.

Kertas dinding kertas mesti diperhalusi untuk melindungi dari pencemaran dan kerosakan. Preliminarily pada kertas dinding yang disisipkan adalah perlu untuk memohon filem pelindung, jika tidak, varnis boleh menghancurkan kertas. Untuk perlindungan menggunakan asas biasa berdasarkan PVA atau tampal dinding yang tinggal.

Perlindungan digunakan untuk kertas dinding kering dengan lapisan nipis. Apabila filem pelindung mengering, anda boleh menutup permukaan kertas dinding dengan varnis berasaskan air. Untuk memastikan tiada apa yang akan berlaku pada kertas dinding selepas salutan dengan varnis, cobalah terlebih dahulu proses pada sekeping kecil, dan kemudian, pastikan semuanya berjalan dengan baik, teruskan ke kertas dinding yang lain. Memilih kertas dinding untuk hiasan, ia adalah bernilai mengingati bahawa varnishing membuat kertas dinding beberapa nada lebih gelap.

Jika anda bekerja dengan kertas dinding vinil secara padat, anda tidak boleh bimbang tentang pencemaran: wallpaper ini mudah dibersihkan. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kertas dinding pelekat sendiri. Anda boleh menghiasi bukan sahaja luaran, tetapi juga permukaan dalaman. Peranti ini membesar ruang, dan anda - kegembiraan sesuatu yang baru dibuat oleh diri anda.

1

Perabot itu akan kelihatan seperti memenangi jika warna kertas dinding akan bergema dengan langsir atau hiasan di dalam bilik. Atau, sebaliknya, di antara item warna rendah utama akan menjadi aksen yang terang. Sekiranya anda ingin menambah kecerahan, anda perlu memasukkan bahagian kabinet atau rak dengan kepingan kertas dinding yang berbeza.

Perabot moden dan butiran lain akan menekankan kehangatan perabot yang telah diubah suai. Hiasan seperti sisa kertas dinding adalah peluang untuk memasukkan dalam reka bentuk bilik lukisan tambahan, warna, perhiasan.

Dipasangkan dengan sisa kertas dinding, perabot akan memperoleh gaya baru - provensi, negara, vintaj atau mana-mana yang lain. Sekiranya bahagian atas tercalar dan digosok, setelah kehilangan gloss sebelumnya, anda boleh menempel di atasnya kertas dinding yang sesuai. Kaedah ini digunakan untuk mengemaskini perabot yang berbeza: dada, tapak kaki, meja persalinan. Dan untuk menghiasi meja atas meja kopi yang cukup kertas dinding untuk ditutup dengan kaca tebal. Jadi pada bila-bila masa anda boleh mengeluarkan atau menukar kertas dinding. Selebihnya kertas dinding juga boleh disisipkan pada sebarang perabot, contohnya, almari, laci, skrin, tangga, rak dan rak.

Bergaya kelihatan tangga dalaman dengan sisa-sisa yang tersimpan pastor wallpaper. Ini sesuai untuk sisa-sisa kertas dinding tahan lembapan, mengharmonikan warna dengan kawasan sekitarnya. Ia akan kelihatan corak geometri kontras atau hiasan tradisional yang hebat.

2. Kami menghasilkan tirai untuk tingkap.

Kertas tirai - idea kreatif untuk hiasan tingkap beranda, vila, serta tetingkap pada hari-hari panas untuk perlindungan dari matahari. Dan mereka kelihatan lebih bergaya daripada perlindungan kerajang. Bilah kertas adalah yang paling mudah, tidak memerlukan pembersihan, sangat baik untuk dapur, yang tidak boleh dikatakan mengenai produk kain.

Anda boleh membuat tirai seperti hanya dalam beberapa jam. Lebih baik memilih wallpaper yang cukup padat. Warna bukan tenunan, warna terang yang mencerminkan cahaya, tanpa corak yang besar dan tidak terlalu bervariasi. Kami memotong kanvas saiz, lebar lebar lebar, dan sepanjang panjang - sebanyak 25% lebih panjang daripada kaca. Kami melipat kanvas dari dinding dengan akordion, lipatan perlu dibuat dalam saiz 2.5 - 5 sentimeter.

Dalam kes ini, akhir bahagian bawah perlu diarahkan, menjadi "langkah" lengkap, dan bahagian atas - untuk melihat ke atas, membuka ke luar. Menggunakan pukulan, awl atau gerudi nipis di tengah-tengah kain yang dilipat, membuat lubang di mana kita memasukkan kord. Luruskan tirai, ayunkan kord di bahagian atas simpulan. Pada lipatan atas tirai, kami melekat pita pelekat dua sisi, yang kami melekat pada tingkap. Bahagian bawah lipatan lima terpaku di tengah dan tetap dengan pita pelekat. Akibatnya, separuh bulatan "ekor merak".

Pada kord kami memakai selak, dengan cara yang blinds dinaikkan dan diturunkan. Akhir tali atau tali boleh dihiasi dengan manik besar yang hiasan. Anda masih boleh membuatnya pada dua tali selari, sama seperti tirai sebenar. Urutan pembuatannya adalah serupa. Hanya dalam kes ini, anda memerlukan kunci pada dua lubang, yang dibuat pada jarak 10-14 cm dari pinggir di setiap sisi.

LAMPS. Dengan cara ini, anda bukan sahaja akan mengemas kini lampu itu, tetapi ia juga akan sesuai dengan sempurna di pedalaman anda.

Kami mengambil rangka dari tudung lampu. Kertas dipotong supaya ada bahagian atas dan bawah kira-kira 2 cm. Lenturkan kertas dengan gam kertas dinding dan tampalkannya pada naungan lampu. "Stok" di beberapa tempat dipotong (supaya tidak ada kawasan kusut) dan berhati-hati terpaku di dalam lampu lantai. Ternyata menjadi lampu lantai praktikal. Sekarang, berdasarkan citarasa dan interior anda, kami menghiasi tudung lampu dengan pita, tocang dan semua yang anda inginkan. Lampu kaki juga boleh dibalut dengan beberapa reben atau kord yang indah.

BOXES. Untuk menyimpan kasut bermusim, pakaian, banyak menggunakan pelbagai kotak. Kotak ini juga boleh disisipkan dengan kertas dinding. Untuk memastikan bahawa mereka sesuai dengan baik dalam bentuk kotak, kertas dinding mesti sangat dibasahkan dengan gam, sehingga lebih mudah untuk membungkuk, mengikat, memberi bentuk yang diinginkan.

Di dalam kotak sedemikian, ia adalah sangat mudah untuk menyimpan pelbagai jenis yang perlu dan tidak perlu. Dari sisa kertas dinding anda boleh membuat poskad, pek hadiah dan pakej dan banyak lagi.

POTONGAN UNTUK BUNGA, VAS, BAJA BAJA. Biasanya periuk bunga diperbuat daripada plastik atau tanah liat dan dicat dengan warna coklat atau putih yang membosankan. Dan produk-produk yang indah memerlukan banyak wang. Bunga potong yang cerah dan berwarna-warni boleh dibuat sendiri, selain itu ia boleh menjadi hadiah yang baik dengan reka bentuk yang unik kepada rakan sekerja, rakan atau jiran.

Untuk menghias pasu bunga, lebih baik mengambil potongan kecil kertas dinding nipis, maka mereka akan lebih mudah untuk meletakkan di permukaan dan tidak membuat kerutan. Untuk penetapan yang lebih baik di atas sekali lagi gunakan gam. Apabila gam kering, gunakan lapisan varnis. Hujung atas periuk tidak boleh disisipkan kertas dinding, saya cat dengan cat akrilik. Untuk pasu bunga atau pasu bentuk yang tidak rumit, kertas dinding yang sesuai. Dan kertas dinding vinil pada asas padat tidak perlu dibuka dengan varnis.

Dengan kaedah yang sama, kami menghiasi tin kalis yang licin, di mana pelbagai perkara kecil disimpan. Sisa kertas dinding juga boleh digunakan untuk menghias pelbagai butiran: pintu, penutup buku jam dinding, dan ini tidak semua.

RANGKA KERANGKA. Apabila menghias dinding dengan kertas dinding, anda boleh berpindah dari konvensyen dan tidak menampalnya, tetapi menggantungnya. Sebagai contoh, dalam bingkai foto - anda boleh mendapatkan kolaj yang baik dan alternatif yang sangat baik untuk dinding aksen. Beli beberapa saiz yang berbeza, tetapi identik dalam bingkai reka bentuk untuk gambar dan masukkan di dalamnya serpihan kertas dinding, baki selepas pembaikan. Hiasan bergaya untuk pedalaman sudah siap.

Anda boleh menggunakan bingkai sulaman sebagai bingkai. Pendekatan seperti ini akan membawa semangat ke pedalaman, dan bentuk bulat akan memberikan kelembutan. Permukaan dinding yang membosankan boleh dihiasi dengan gambar keseluruhan dari kertas dinding. Potongan kertas dinding disisipkan ke kadbod dan dimasukkan ke dalam bingkai. Atau anda boleh memotong bingkai dari kadbod dan tampalkannya dengan kertas dinding.

Buat komposisi dari bingkai saiz yang berbeza, juga bereksperimen dengan warna atau lukisan kertas dinding. Bergaya melihat kertas dinding yang sama dalam bingkai yang sama, terletak dari satu sama lain pada jarak yang pendek.

PANNO. Dari sisa kertas dinding anda boleh membuat gambar. Untuk panel pukal, anda memerlukan panel atau plat yang diperbuat daripada papan partikel, papan lapis tipis atau kadbod. Panel perlu dihiasi dan diletakkan di bahagian depan dengan membungkus tepi kertas di seberang. Dari "bahagian bawah" dipasang penggantungan.

Terutama rupa lukisan yang cantik dengan corak besar pada kertas dinding. Anda boleh menggantung satu dinding di dinding, tetapi anda boleh melakukan beberapa atau membuat panel modular. Sebagai panel yang digunakan hanya kertas dinding. Di bahagian atas dan bawah kertas dinding ditetapkan pada palang. Lukisan monokrom kertas dinding kelihatan hebat.

PECHVORK. Jika anda mempunyai banyak kepingan kecil dari pelbagai jenis kertas dinding, maka mereka boleh menutup satu dinding atau pembukaan. Kaedah ini akan memberi tumpuan kepada bahagian tertentu bilik atau membolehkan anda memecahkan zon ruang. Reka bentuk ini akan menjadi hiasan yang bagus untuk bilik kanak-kanak. Tembok tambalan itu akan menyokong idea vintage dari mana-mana bilik yang dihiasi di negara, gaya retro. Tetapi jangan lupa tentang kombinasi warna, pilih tidak lebih daripada tiga warna asas.

RAJA DARI WALLPAPER. Anda boleh bergerak dari bentuk geometri yang jelas dan menghiasi dinding monophonik dengan angka dari kertas dinding. Idea ini amat relevan untuk kanak-kanak. Di dalamnya ia mungkin kelihatan belon, kereta, kapal terbang, huruf, nombor; dari sisa-sisa cerah kertas dinding - haiwan dan tumbuh-tumbuhan semua jenis - segala-galanya akan kelihatan secara organik di tapak semaian. Dengan cara ini, aplikasi sedemikian boleh menjadi cara yang sangat baik daripada keadaan dengan dinding yang tidak disangka-sangka. Angka-angka di dinding akan membolehkan kanak-kanak menyentuh dongeng, dan gambar watak-watak dongeng akan mengangkat mood.

PANELS FLOOR. Dengan bantuan panel palsu, anda boleh dengan cepat dan murah mengemas kini reka bentuk dinding, jika anda ingin menukar sesuatu dalam penamat lama. Membingkaikan dinding dengan cara ini membolehkan anda membuat kemunculan bilik dalam jam lebih elegan. Panel palsu boleh dilekatkan pada kertas dinding licin monophonik atau di dinding yang dicat dengan cat penyebaran air. Fragmen kertas dinding saiz dan bentuk yang dikehendaki disisipkan di atas kemasan utama.

Kertas dinding yang akan mensimulasikan panel, lebih baik untuk mengambil tebal, bertekstur. Kertas dinding indah dengan silkscreen. Selepas pengeringan, "panel" dibingkai. Untuk ini, acuan, selat kayu, bilah plastik digunakan. Bingkai boleh dicat dalam nada ke kertas dinding atau sisipan kiri. Panel dinding di dalamnya menggantung cermin, lampu, sconce, lukisan kecil dalam rangka kerja, jam dinding dan hiasan dinding lain. Reka bentuk dinding dengan pengisian panel adalah tipikal untuk pedalaman dalam gaya klasik. Untuk pedalaman dalam gaya moden, anda boleh memilih bahan bingkai yang berbeza: gunakan jalur logam atau plastik.

HEADBOOK BEDS. Tempat tidur dengan kepala katil yang tinggi adalah elemen yang penting dalam bilik tidur dengan gaya klasik dan Inggeris. Sekiranya katil anda tidak mempunyai sandaran, anda boleh memasangkan bahagian dinding dengan kertas dinding warna dan tekstur yang berbeza, meniru kepala kepala dan mewujudkan suasana yang selesa. Kertas dinding dengan corak di latar belakang dinding monophonik - aksen yang mudah dan murah, yang kelihatan sangat bergaya, terutamanya jika anda melengkapkannya dengan corak yang sama di atas katil atau seprei.

Anda boleh gam kepala kepala yang sedia ada, atau anda boleh membuat dari sekeping papan lapis dan kertas dinding corak rumit. Berikan papan kepala yang menarik, dan katil anda akan menjadi bilik aksen unik.

Termasuk fantasi, dan kemudian dengan bantuan sisa wallpaper, kos minimum, anda boleh mengubah pedalaman anda dan menjadikannya lebih selesa dan asli! Jangan takut untuk mengambil inisiatif, tidak standard dan percuma!

Apa yang boleh dilakukan dari sisa kertas dinding? Ide-ide menarik untuk kreativiti rumah

Setiap orang berusaha mewujudkan suasana yang selesa di rumahnya untuk rekreasi, kerja dan kreativiti. Selalunya selepas pembaikan kekal kertas dinding dan cat. Apa yang perlu dilakukan dengannya? Buangkan ia adalah kasihan, tetapi mustahil untuk menggunakannya untuk tujuan yang dimaksudkan. Jadi, apa yang boleh dilakukan dari sisa kertas dinding?

Apa yang boleh dilakukan dari sisa-sisa wallpaper, setelah menghabiskan sedikit wang dan masa? Semua orang boleh mengemas kini perabot lama dengan bahan ini. Ini memerlukan sisa kertas dinding, varnis, gam, primer dan dempul. Anda boleh menghiasi hampir mana-mana permukaan. Ia boleh menjadi pintu, dinding, laci dan rak. Anda juga boleh menutup perabot kabinet dari bahagian dalam. Ini akan memberikan wajah segar dan asli.

Perabot yang dihiasi sesuai dengan sempurna di pedalaman mana pun. Produk asal kelihatan harmoni dengan pelbagai warna dinding atau langsir. Sekiranya perabotnya terasa terang dan asli, maka ia boleh menjadi aksen yang baik di kalangan barang-barang dalaman, dilaksanakan dalam nada yang terkawal. Wallpaper di atas meja, dada laci atau di kepala katil, selaras dengan warna dinding, membolehkan anda membuat komposisi tunggal dan lengkap.

Sebelum anda mula menghias, perabot harus disediakan. Untuk memulakan, perlu mengeluarkan lapisan lama, sebagai contoh, cat varnis atau terkelupas. Ini dilakukan dengan menggunakan kertas pasir. Goresan, cip dan keretakan dalam permukaan perabot tidak boleh ditinggalkan. Mereka harus dimeterai dengan dempul, direka bentuk untuk bekerja dengan kayu. Selepas itu, kawasan yang dirawat hendaklah diaduk menggunakan kertas pasir. Ini akan membolehkan bahan itu dipasang pada permukaan perabot.

Akhirnya, produk itu harus ditutup sepenuhnya dengan primer. Perabot harus kering sebelum menutup. Tidak perlu menutup semua permukaan dengan kertas dinding. Mungkin, sesetengah bahagian bernilai lukisan. Anda perlu melakukan ini sebelum bekerja dengan kertas dinding.

Untuk membuat karya dari seluruh kertas dinding, anda memerlukan sedikit imaginasi dan keupayaan untuk bekerja dengan alat mudah. Mula-mula anda perlu mengukur permukaan dengan teliti untuk dirawat. Nilai yang terhasil mesti dipindahkan ke kertas dinding dan memotong sekeping saiz yang dikehendaki.

Ia masih menampal bahan di permukaan perabot. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan gam kertas dinding atau PVA. Pilihan pertama adalah lebih baik. Gam pelekat membolehkan anda perlahan-lahan membetulkan semua lipatan dan lipatan. Bahan ini harus digunakan untuk permukaan dan melicinkan dengan baik, mengusir udara dari lipatan. Ini bukanlah akhir dari proses menghias.

Berkesan akan melihat kertas dinding di atas meja atau di dada laci. Walau bagaimanapun, permukaan tersebut dengan cepat menjadi kotor. Atas sebab ini, pemprosesan bahan tambahan diperlukan. Sekiranya kertas yang digunakan untuk pemadatan diperbuat daripada kertas, maka perlu untuk melindungi mereka dengan filem pelindung yang pertama, yang boleh digunakan sebagai residu gam atau primer yang dibuat berdasarkan PVA. Sapukan komposisi pada bahan yang sudah kering dengan lapisan nipis.

Permukaan yang dirawat perlu diperhalusi, sebaik-baiknya di atas air. Lakukan ini selepas mengeringkan lapisan pelindung sepenuhnya. Untuk bermula, adalah disyorkan untuk menyemak kesan varnis pada sekeping kertas dinding kecil. Sekiranya bahan tidak cacat, komposisi boleh digunakan untuk permukaan yang dihiasi. Apabila memilih kertas dinding, perlu diingat bahawa selepas salutan dengan bahan lakuter menjadi lebih gelap oleh beberapa nada.

Jika, untuk hiasan perabot, kertas dinding yang diperbuat daripada vinil digunakan, maka seseorang tidak boleh bimbang. Bahan tersebut mudah dibersihkan. Anda juga boleh menggunakan kertas dinding pelekat untuk kerja.

Terdapat lebih banyak idea asal. Dari kertas dinding anda boleh membuat langsir yang indah dan cerah. Sangat luar biasa kelihatan tirai di atas kertas. Mereka boleh digantung di mana-mana tetingkap. Di samping itu, langsir seperti kertas dinding kelihatan bergaya dan tidak lebih buruk daripada kerajang yang dilindungi dari matahari. Struktur yang disiapkan agak ringan dan hampir tidak dapat dibezakan daripada produk kain.

Untuk pembuatan tirai dari kertas dinding akan mengambil sedikit masa dan kos minimum. Apabila memilih bahan, anda harus memberi perhatian khusus kepada ketumpatan: yang lebih padat, lebih baik. Dalam kes ini, kain bukan tenunan sesuai. Bagi julat warna, maka anda harus memilih kertas dinding ringan dengan corak kecil. Bahan tidak boleh terlalu berwarna.

Seperti yang telah disebutkan, dari sisa kertas dinding anda boleh membuat tirai asli. Untuk memulakan, ia perlu memotong kanvas, yang akan sesuai dengan lebar tetingkap tetingkap. Panjang kertas dinding harus lebih dari 25%. Dari bahagian yang dihasilkan harus dibuat akordion. Dalam kes ini, saiz lipatan hendaklah dari 2.5 hingga 5 sentimeter. Yang penting ialah arah. Lipat atas harus menunjuk ke atas, dan bawah - bawah.

Selepas pembuatan akordion, perlu menentukan bahagian tengah produk dan membuat lubang. Untuk ini anda boleh menggunakan awl, pukulan, gerudi nipis. Dalam lubang yang terhasil perlu kord terbentang. Langsir selesai mesti diluruskan. Kord itu, dibentangkan melalui tirai keseluruhan, adalah patut diperbetulkan, mengikat simpulan di atasnya. Tirai dari kertas dinding hampir siap.

Pada lipatan atas hendaklah terpaku pita pelekat dua sisi. Ini adalah perlu untuk membetulkan produk siap kepada bingkai tingkap. Lipatan yang lebih rendah, kira-kira lima keping, harus terpaku di tengah, dan kemudian dipasang dengan pita pelekat. Hasilnya haruslah seperti ekor merak. Akhirnya, anda perlu meletakkan selak pada kord, terima kasih kepada yang anda boleh angkat, dan kemudian menurunkan buta.

Apa yang boleh dilakukan dari sisa kertas dinding? Pilihan yang baik mungkin lampu asli. Untuk pembuatan, anda memerlukan rangka dari teduhan lampu dan sejumlah wallpaper. Dari bahan tersebut hendaklah dipotong sekeping supaya dari bawah dan dari atas terdapat stok sekitar 2 sentimeter. Wallpaper mesti perlahan-lahan digunakan pada bingkai dengan tampal kertas dinding. Stok selebihnya harus ditanam di beberapa tempat, dan kemudian terpaku di dalam struktur supaya kedutan tidak muncul. Hasilnya adalah lampu lantai yang dikemas kini dengan reka bentuk luar biasa.

Produk siap boleh dihiasi jika dikehendaki. Untuk tujuan ini reben dan kancing adalah ideal. Kaki lampu juga boleh dihiasi. Dalam kes ini, semuanya bergantung kepada imaginasi anda.

Kraf dari sisa kertas dinding boleh bukan sahaja asal, tetapi juga berguna. Pot bunga biasanya dibuat dari tanah liat atau plastik. Reka bentuk mereka sering membosankan dan tidak penting. Bekas yang indah untuk tumbuhan bernilai banyak wang. Bagaimanapun, jika dikehendaki, anda boleh menghiasi mereka sendiri. Produk sedemikian boleh menghiasi rumah atau menjadi cenderahati yang baik.

Untuk bekerja dengan periuk bunga, lebih baik menggunakan kepingan kecil kertas dinding. Bahan untuk hiasan lebih baik untuk memilih nipis. Ia akan menjadi lebih mudah untuk berbaring, dan kedutan dan kedut tidak akan terbentuk di permukaan. Apabila periuk ditampal sepenuhnya, perlu meninggalkannya untuk sementara waktu untuk kering. Jangan lupa tentang perlindungan. Di atas kertas dinding adalah meletakkan lapisan lem. Apabila komposisi kering, periuk bunga yang luar biasa perlu diperhalusi.

Untuk menghias pedalaman, anda boleh membuat bunga dari kertas dinding atau seluruh bunga. Inovasi ini akan memperkenalkan nota baru ke dalam reka bentuk bilik. Di samping itu, bunga kertas tidak pudar. Untuk menghias dinding anda boleh menggunakan gambar dari kertas dinding. Proses pembuatannya sangat mudah.

Jika anda menggunakan bingkai untuk foto, anda boleh membuat sejenis kolaj yang akan membolehkan anda meletakkan aksen. Walau bagaimanapun, anda harus memilih produk yang betul. Bingkai tersebut perlu mempunyai saiz yang berbeza, tetapi reka bentuk mereka harus sama. Ia hanya kekal untuk memotong kepingan kertas dinding dan memasukkannya ke dalam produk. Itu sahaja. Hiasan asal untuk dinding sudah siap.

Jika dikehendaki, anda boleh membuat panel dari sisa kertas dinding. Produk tiga dimensi memerlukan kehadiran kadbod, papan lapis atau papan serpih. Panel yang disediakan untuk permulaan harus ditutup dengan primer, dan kemudian disisipkan dengan kertas dinding. Sudut bahan perlu dibungkus di belakang produk. Jangan lupa tentang penggantungan itu. Ia dipasang di bahagian belakang panel.

Dalam kes ini, kelihatan gambar yang indah, dalam pembuatan yang kami gunakan kertas dinding dengan corak yang agak besar. Panel boleh dibuat satu atau modular. Ia semua bergantung pada keutamaan dan keinginan anda. Berkesan akan kelihatan tepat lukisan monokrom.

Sekarang anda tahu apa yang boleh dilakukan dari sisa kertas dinding. Sekiranya dikehendaki, bahan ini boleh digunakan untuk menghias periuk bunga atau lampu, untuk memulihkan perabot lama, serta untuk membuat panel asal. Ini memerlukan sedikit masa dan usaha. Hasilnya adalah produk yang mempunyai reka bentuk yang asli dan menyenangkan. Jika dikehendaki, kertas dinding lama boleh digunakan untuk menghias dinding dan siling. Anda boleh menampal kanvas besar dan menyerlahkan kawasan di dalam bilik, dan anda boleh memotong kepingan kertas dan menampalnya pada permukaan monokrom dengan saiz yang besar.

Kraf dari kertas dinding - apa yang boleh saya gunakan sisa makanan

Selepas membaiki, potongan kertas dinding sering ditinggalkan. Dan okay, jika sekeping kecil dalam beberapa dozen sentimeter. Tetapi ia berlaku bahawa ia hampir seluruh gulungan, yang mana sangat kecil. Jangan buang mereka!

Kekal dinding? Jangan tergesa-gesa untuk membuangnya! Kami akan menunjukkan kepada anda beberapa idea.

Lagipun, sisa-sisa tersebut boleh digunakan untuk menghiasi pelbagai item dalaman. Artikel ini memberikan arahan terperinci tentang cara membuat jam tangan yang cantik atau mengembalikan dada nenek, dan juga membuat artikel buatan tangan yang berguna dari kertas dinding.

Beberapa petua mengenai cara menggunakan kertas dinding lama

Untuk menambah cat kepada hiasan dinding bilik kegemaran anda, untuk menjadikan pedalamannya lebih menarik lagi, anda perlu:

 • kertas dinding yang tidak digunakan;
 • cat putih;
 • gunting;
 • pensil dan penguasa untuk menandakan.

Contoh dada dipulihkan

Keindahan perabot megah yang lama tidak boleh dipandang remeh - kini para pengrajin yang diakui dan mahir tidak membuat produk yang menarik dan bergaya seperti itu.

Sekiranya anda mempunyai laci dada nenek yang lama, tetapi ia sudah haus, jangan tergesa-gesa untuk menghantarnya ke pembuangan - anda mempunyai banyak pilihan untuk mengembalikan artifak indah ini.

Untuk ini anda perlukan:

 • mengambil laci;
 • Untuk memproses permukaan fasad dengan kertas empar dengan pecahan halus;
 • cat semua elemen dengan cat akrilik putih;
 • tunggu sehingga cat telah dikeringkan;
 • kertas dinding di atas kertas dinding.

Sekiranya dada telah dipakai tombol, maka ia boleh digantikan dengan kepingan-kepingan biasa, diikat dalam bentuk gelung di tempat-tempat pengancing lama.

Contoh pemasukan sebahagian laci dada

Harga terakhir pemulihan itu akan menjadi sesen pun, apatah lagi anda tidak hanya akan menyelamatkan pembelian dada baru, tetapi juga mendapatkan barang antik yang benar dalam penggunaan anda.

Apa yang boleh saya lakukan dengan tangan saya sendiri? Pulihkan bukan sahaja laci dada lama, tetapi juga perabot lain.

Sebagai persembahan amalan, perabot lama, yang menjalani pemprosesan sedemikian, memperoleh:

Jadi anda boleh mengubah kabinet dapur

Belum lagi fakta bahawa ia sangat sesuai dengan hampir semua reka bentuk dalaman, walaupun penampilan vintajnya.

Sudah tentu, kerja yang sangat untuk memulihkan penampilan cantik perabot tidak begitu mudah. Anda perlu membuat persediaan tertentu:

 • cat lama bersih atau varnis;
 • pasir permukaan dengan kertas pasir halus;
 • cat permukaan dengan cat akrilik putih.

Perhatikan. Cat harus betul-betul putih untuk mengecualikan kemungkinan pencahayaan cat gelap atau permukaan perabot gelap melalui dinding.

Selepas menyelesaikan peringkat persediaan, gam permukaan kertas dinding perabot - lakukan secara perlahan-lahan dan berhati-hati, untuk mengelakkan lipatan dan air mata.

Perhatikan. Jika anda menggunakan kertas dinding vinil, maka mereka perlu menyingkirkan lapisan yang lebih rendah, dan hanya menggunakan bahagian atas, hiasan.

Akhirnya, kertas dinding dicat dengan varnis yang jelas, yang akan melindungi kertas dinding daripada kerosakan mekanikal dan memanjangkan umur perabot, sambil mengekalkan rupa yang menarik.

Reka bentuk yang luar biasa meja tepi katil konvensional

Adakah anda berminat dengan apa yang boleh dilakukan dari kertas dinding sendiri? Sebagai contoh, gambar. Dan ia sangat mudah:

 • mengambil sekeping kadbod atau papan lapis segi empat tepat atau persegi;
 • tempel di atasnya sekeping kertas dinding berwarna atau mempunyai lukisan apa pun;
 • dirangka;
 • tergantung pada dinding monophonik.

Perhatikan. Terutama yang hebat, lukisan tersebut akan kelihatan dalam acara yang anda gunakan untuk lukisan kertas dinding dengan bunga besar yang akan harmoni dengan campuran dengan unsur-unsur reka bentuk yang lain.

Gambar dari sisa kertas dinding pada dinding monophonik

Kaedah ini juga bagus jika anda membuat hiasan dinding dengan kedua-dua jenis kertas dinding - satu dinding diserlahkan dengan penutup corak. Kemudian gambar sedemikian akan kelihatan hebat di dinding lain, di mana salutan monophonic digunakan.

Jika anda mempunyai beberapa kertas berwarna berwarna, gunakannya untuk mencipta peta dunia di dinding satu bilik di bilik kanak-kanak

Nasihat! Dengan cara ini, adakah anda tahu bagaimana untuk melindungi wallpaper daripada kerosakan mekanikal di dalam bilik dengan lalu lintas yang tinggi? Sangat mudah - tutup mereka dengan lapisan tipis akrilik akrilik tanpa warna.

Perkara-perkara kecil praktikal dan karya seni sebenar

Berikut adalah beberapa contoh mudah untuk mewujudkan objek praktikal dan sangat estetik yang akan membantu anda menghiasi bilik.

Potong kertas dinding bulatan licin, diameternya akan sama dengan diameter dail dan tampal pada pelekat poliuretana. Kencangkan anak panah dan kaca - jam sudah siap!

Perhatikan. Nombor lukisan tidak perlu sama sekali - orang sering dan begitu berorientasikan diri dalam kesaksian anak panah, tetapi perkara utama ialah jam tangan sedemikian akan kelihatan sangat misteri dan menarik.

 1. Pendaftaran rak buku. Kami hanya perlu meletakkan kertas dinding di bawah dinding yang jauh dari rak.

Bagaimana saya boleh membuat rak

 1. Teduh luar biasa, yang sesuai untuk menghias bilik di sebuah pondok. Untuk pengeluarannya adalah perlu:
 • di permukaan rata untuk menggulung gulung kertas dinding;
 • letakkan tudung lampu dari atas;
 • menunggangnya di atas kertas dinding untuk melingkari kontur;
 • Potong lukisan yang terhasil;
 • gam ke pangkalan naungan konvensional dengan kertas dinding kertas dinding tradisional atau PVA.
 1. Sampah perlindungan di bahagian bawah kotak - Potong sisa-sisa segi empat gelang atau dataran, yang betul-betul jatuh di bahagian bawah kotak dan akan menutupnya dari kerosakan mekanikal yang mungkin.

Nasihat! Untuk mengelakkan kertas dinding daripada beralih, apabila anda mengambil atau meletakkan objek, pasangkannya dengan pita dua belah konvensional.

 1. Masih ada kemungkinan untuk membuat kotak hiasan yang indah untuk menyimpan subjek pelbagai jenis. Untuk melakukan ini, ambil mana-mana kotak biasa dan tutup dengan teliti dengan sisa kertas dinding - anda akan mendapat peti mati yang indah.

Foto kotak hiasan yang dibuat dari sisa kertas dinding

Nasihat! Untuk membuat kertas dinding bengkok lebih baik, dan anda boleh dengan mudah melampirkannya ke sudut-sudut kotak, dengan betul membersihkannya dengan gam. Sekiranya anda menggunakan kertas dinding yang tebal dan tebal, maka dalam hal ini lebih baik untuk menempel sekeping berasingan pada setiap satah, dengan kemas ke sudut.

Seperti yang dapat anda lihat, dari sisa kertas dinding anda boleh membuat banyak benda dan benda yang menarik dan menarik yang dapat menghiasi rumah anda. Kami yakin bahawa anda menyukai idea kami!

Video yang dibentangkan dalam artikel ini akan membantu anda mendapatkan maklumat tambahan dan sangat menarik mengenai topik yang dibincangkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

89 − = 81