Wallpaper Wikipedia

Sejarah asal-usul kertas dinding

Sejarah kertas dinding bermula di China 200 tahun sebelum zaman kita. Ia pada waktu itu di China bahawa mereka mencipta kertas beras dan mula menampal dinding rumah dengannya.

Dari China, kertas dinding kertas diambil oleh Inggeris. Mereka adalah yang pertama di Eropah dan menguasai pengeluaran mereka. Di Eropah selama berabad-abad, menyalin kertas dinding Cina, bagaimanapun, sering memperkenalkan lukisan itu "sekuriti" mata pelajaran asli. Sebagai contoh, diketahui bahawa pada tahun 1481, Louis XI memerintahkan untuk membayar 24 mahkamah artis ke mahkamah untuk melukis 50 skrol kertas dengan imej yang saleh. Pada masa akan datang, kehebatan keutamaan dalam pengeluaran besar-besaran kertas dinding berasal dari saingan abadi Perancis - England.

Pembukaan fesyen di kertas dinding jatuh pada separuh kedua abad XVIII. Di Rusia, keutamaan adalah "notes9quot; memberi di Moscow, yang dikaitkan dengan fesyen Moscow khas untuk bahan tiruan yang agak murah dalam hiasan rumah-rumah dan ladang-ladang swasta.

Orang-orang pada masa itu, yang mempunyai masa untuk membiasakan diri dengan keindahan kertas dinding tenun, mahu kertas kertas yang berkualiti tinggi yang sama. Tetapi teknologi tidak membenarkan ini - kualiti imej lebih rendah daripada kertas hiasan tenunan, dan pewarna corak pada kertas terlalu banyak. Untuk melukis kertas yang sama dengan tangan terlalu mahal.

Satu lagi langkah ke arah kertas dinding moden ialah penciptaan kaedah percetakan manual menggunakan plat percetakan kayu cembung. Bahagian acuan yang telah menonjol telah ditutup dengan cat, sehelai kertas diletakkan di atasnya dan digulung di atas dengan roller tangan atau ditekan dengan media. Dengan cara ini orang Cina digunakan pada abad X, tetapi hanya dalam XIV ia muncul di Eropah. Dan penemuan yang paling penting dalam pengeluaran industri kertas hias kertas adalah ciptaan pada tahun 1799 oleh Louis Robert dari mesin pembuatan kertas, yang akhirnya mula menghasilkan kertas roll panjang. Di England, yang dianggap pemimpin dalam pengeluaran kertas, pengeluar membayar cukai pada setiap helaian, masing-masing, pelepasan kertas dinding kertas tidak sama sekali memberi manfaat kepada kerajaan. Dan ciptaan cemerlang tidak memberi angin ahmar.

Dan selepas 40 tahun, orang Inggeris, W. Preston, yang bekerja sebagai pencetak utama, memutuskan bahawa mesin untuk mencetak pada calico (bahan mengikat), anda boleh mencetak dan kertas dinding. Beliau juga menggunakan silinder silinder untuk mencetak buat kali pertama - ini adalah mesin yang menjadi prototaip mesin kertas dinding moden. Di Rusia, penciptaan Louis Robert hanya datang pada pertengahan pertama abad XIX. Sudah pada tahun 1632 di rumah kaum bangsawan terdapat kertas hias kertas, tetapi mereka dibeli di luar negeri atau di ladang kaya dibuat oleh kraftangan oleh serfs mereka sendiri. Pada abad ketiga abad XVIII, Rusia yang mulia telah dibanjiri oleh pembinaan mania. Beratus-ratus rumah dan ladang telah dibina, bahan kemasan progresif baru diperlukan. Permintaan untuk kertas dinding kertas telah meningkat dengan ketara! Sebagai tambahan kepada bahan hiasan tradisional - fabrik buatan, marmar buatan dan semulajadi, ukiran ukiran kayu, gangsa dan kristal - ia adalah bergaya untuk menggunakan kertas dinding hiasan dalaman. Pembuatan kertas dan pengeluaran kertas dinding menjadi lebih aktif, pada 1795 kertas dinding kilang Moscow mula dijual secara meluas.

Kertas dinding dengan perhiasan, iaitu corak yang dipesan secara rhythmically, menerima dominasi dari separuh kedua abad kesembilan belas. Perhiasan itu tidak disangka-sangka menguatkan harta dinding bukan sahaja untuk menghiasi, tetapi juga untuk memperbaiki kediaman: untuk menaikkan silingnya, untuk memindahkan dinding, untuk mengubah perkadaran bilik.

Mesin membuat kertas dinding murah dan berpatutan. Wallpaper dijumpai, akhirnya, pengguna massa. Kini masuk akal untuk membelanjakan wang untuk peningkatan teknologi dan teknologi. Wallpaper cetak logam aci keluli adalah saiz kertas jentera, primer yang, pengeringan, kemasan dan sebagainya. D. Pemacu digunakan oleh kuasa kertas dinding wap mesin salutan pada akhir abad kesembilan belas menjadi elektrik.

Bangunan yang terkenal pada masa itu, di mana sehingga sekarang kertas dinding kertas yang terbaik dipelihara, adalah istana Count Sheremetev di Ostankino Manor. Wallpaper kertas digunakan di sini untuk hiasan dan ruang tamu, dan bilik istana istana - Galeri Gambar, teater, Paviliun Itali dan pejabat bersebelahan. Bilangan angka menarik dalam kekayaannya: bunga, arabesque, watak-watak mitos klasik bersiar-siar corak, sempadan dan friezes dengan reka bentuk bunga dan geometri. Terdapat kertas dinding, meniru marmar warna yang berbeza dan corak, granit, porphyry, malachite, siling stuko dan friezes, ukiran kayu hujungnya. Mereka terpaku ke dinding dalam bentuk permaidani, serpihan individu dipasang pelbagai panel, permukaan venir daripada tiang-tiang kayu dan pedestals untuk arca, dihiasi dengan daun pintu.

Teknologi moden yang dibenarkan menggunakan beratus-ratus tekstur dan warna yang dapat memuaskan rasa setiap pembeli. Mungkin, itulah sebabnya hari ini, kertas dinding adalah bahan yang paling popular untuk dinding menghias. Syarikat "Elysium9raquo; gembira untuk menawarkan wallpaper berkualiti anda secara pukal, yang dibentangkan dalam pelbagai reka bentuk dan tekstur kami.

1

Sejarah kertas dinding

Wallpaper - ini sudah tentu jenis penutup dinding yang paling biasa di dunia. Hari ini terdapat pelbagai jenis: kapas, tekstil, vinil, diperbuat daripada bahan yang berbeza semulajadi, rhinestones bertatahkan, kristal, dan lain-lain, bukan tenunan, teknologi tinggi dan banyak kertas dinding yang lain, yang setiap tahun menghasilkan berjuta-juta tan dan berbilion-bilion kilometer ..

Di semua negara dan di semua benua, kertas dinding itu dinilai untuk kehangatan yang tidak dapat dilihat yang mereka berikan kepada pedalaman rumah, dan, sememangnya, untuk rayuan estetiknya. Tetapi bagaimana semua ini berlaku?

Pada 105 tahun sudah era ini, mahkamah Cina Cai Lun mencipta teknologi pengeluaran kertas dari sisa tekstil (kain). Ini adalah kelahiran kertas seperti yang kita ketahui hari ini. Dengan cara ini, terima kasih kepada ciptaan ini bahawa China mampu mengembangkan tamadunnya lebih cepat daripada yang lain - rupa kertas yang menyumbang kepada penyebaran literasi dan kesusasteraan yang meluas. Tidak menghairankan bahawa fakta ini menimbulkan minat dan iri hati di kalangan penguasa negara-negara purba, dan di belakang "resep9raquo; kertas kerja diburu tidak kurang rajin dan menipu daripada rahsia membuat sutera.

Pada tahun 751, di Pertempuran Sungai Talas, pasukan Arab menangkap beberapa pengeluar kertas Cina. Rahsia dan kemahiran pengeluarannya diturunkan. Kertas tersebar di seluruh Timur Tengah dan seterusnya.

Contoh Eropah pertama yang mencetak blok adalah peringatan agama, yang dipanggil "helgen9raquo;. Lukisan tertua yang diketahui ialah Persembahan Perawan (1418) - ia disimpan hari ini di Perpustakaan Diraja Brussels. Di China, kaedah percetakan ini digunakan pada abad kelima.

Buku cetakan yang paling awal dijumpai, 868

Jean Burdishon, "The Kiss of Judas"

Potongan kertas dinding dari Kolej Kristus di Cambridge, 1509.

Pencipta kertas dinding yang sebenarnya dianggap sebagai pengukir Perancis Jean-Michel Papillon, yang pada 1675 mula menggunakan blok kayu untuk membuat corak berterusan dan berterusan di atas kertas.

Pencipta kertas dinding Jean-Michel Papillon

Kuno kertas dinding kawanan, 1760

Pada tahun 1785, orang Perancis, Christophe Philip Oberkampf mencipta mesin pertama untuk kertas percetakan. Pada masa yang sama, senegara Nicola Louis Robert menemui satu cara untuk membuat roll tanpa henti.

Pencipta litografi Alois Senefelder

Pada tahun 1839, Charles Harold Potter dari Darwin mencipta mesin untuk pencetakan permukaan 4-warna, di mana silindernya memotong bentuk secara manual untuk mendapatkan corak. Ciptaan bahasa Inggeris ini dibenarkan mencetak sehingga 400 gulung kertas dinding setiap hari. Pada tahun 1850, bilangan warna mungkin meningkat dari empat hingga lapan, dan pada tahun 1874 sudah ada 20 daripadanya.

Pada tahun 1879, Austria Karl Kajchem mencipta meterai yang mendalam. Dengan kaedah ini, cat boleh digunakan pada permukaan kertas oleh lapisan yang lebih tebal, memberikan bukan sahaja warna, tetapi juga melegakan.

Kaedah percetakan Gravure

Melukis dengan percetakan skrin sutera

Salah satu mesin pertama untuk pengeluaran roll kertas

Modernisme seni bina, yang berlangsung dari tahun 1970-an hingga 1980-an, telah menentang peninggalan hiasan, kerana kertas dinding itu jatuh ke tidak disukai selama hampir sepanjang abad ini. Tetapi pada akhir abad ke-20, ramai orang sekali lagi menemui semua percintaan dan keindahan dinding yang berpola.

Kemajuan terkini dalam teknologi pencetakan digital, fotografi dan lain-lain membolehkan peralatan moden menghasilkan semula perhiasan sejarah dan bahan digital pada pelbagai substrat. Selepas teknologi tinggi campur tangan, apa yang masih harus dijangkakan daripada perkembangan selanjutnya kertas dinding itu?

Kertas dinding moden dari jenama Sirolo Itali

Semua jenis kertas dinding: pilih pilihan terbaik untuk hiasan dinding

Wallpaper - salutan yang popular untuk hiasan dinding. Mereka begitu pelbagai bahawa mereka sesuai untuk menyelesaikan kedua-dua bilik bajet dan bahagian dalaman yang mahal. Tetapi apabila ia memilih jenis yang betul, ramai yang mengambil bahan secara rawak, memberi tumpuan kepada ciri luaran. Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda secara terperinci tentang jenis kertas dinding, bagaimana mereka berbeza antara satu sama lain dan mana yang lebih baik untuk dipilih.

Sesetengah daripada mereka boleh digunakan sebagai asas untuk lukisan. Ia adalah kertas, vinil dengan asas bukan tenunan dan gentian kaca.

Mana-mana spesies mempunyai pilihan reka bentuk yang luas, banyak lukisan dan warna. Untuk meningkatkan kesan, anda boleh cuba menggabungkan beberapa jenis yang berbeza. Mari kita bercakap secara khusus mengenai setiap daripada mereka.

Apabila memilih kertas dinding, gulung dari satu lot dibeli: warna warna dalam kumpulan yang berlainan mungkin sedikit berbeza.

Jenis kertas dinding yang paling murah dan paling biasa, sama sekali terbuat dari kertas. Terdapat kedua-dua lapisan tunggal (simplex) dan dua lapisan (dupleks). Selalunya permukaan licin, tetapi kadang-kadang kertas dinding kertas dikeluarkan dan dengan bantuan.

 • harga rendah - dari 50-100 rubel. setiap roll;
 • keramahan alam sekitar - boleh digunakan di tapak semaian dan bilik tidur;
 • udara dibiarkan melalui, oleh itu dinding boleh "bernafas";
 • proses pengekalan paling mudah.
 • kerapuhan: cepat muncul bintik-bintik terang, tempoh maksimal penggunaan adalah 5 tahun;
 • takut kelembapan (jika pencemaran berlaku, ia tidak boleh dibasuh);
 • lukisan terbakar di bawah matahari;
 • menyerap bau.

Kualiti roll kertas bergantung kepada kepadatan bahan. Wallpaper kualiti yang baik harus berat 110-140 g / persegi. m.

Asas mereka terbuat dari kain bukan tenunan, bukan tenunan dengan ketumpatan tinggi. Malah, ini adalah kertas yang sama, hanya dengan penambahan gentian tisu.

Kelebihan kertas dinding bukan tenunan:

 • kekuatan tinggi, tidak seperti jenis kertas;
 • udara diluluskan;
 • Jangan duduk selepas pengeringan;
 • apabila basah, bahan tidak membengkak;
 • sembunyikan retakan halus di permukaan;
 • mesra alam, tahan lama dan tahan haus;
 • mudah di gluing: gam hanya meliputi dinding;
 • sesuai untuk dinding dan siling.

Kertas dinding sedemikian digunakan untuk melukis jika vinyl foamed digunakan pada asas bukan tenunan.

Tidak boleh dianggap kertas dinding tanpa tenunan tanpa lapisan vinil. Mereka biasanya sukar dicari, dan mereka lebih mahal. Juga, kertas dinding yang selamat mesti mempunyai pengesahan selaras dengan GOST 6810-2002 "Wallpaper".

Vinyl dipanggil pelbagai kertas dinding dengan lapisan vinil foamed. Bahan untuk substrat adalah kertas atau bukan tenunan. Permukaan licin dan timbul, dan juga dalam gaya percetakan skrin sutera.

Kertas dinding vinil dengan percetakan silkscreen

 • mereka adalah kalis air, mereka boleh dibasuh dan dibersihkan (mesti ditunjukkan pada pembungkusan, sesuai untuk dapur dan lorong);
 • lama mengekalkan warna, hampir tidak pudar;
 • pola pelepasan menyembunyikan dinding tidak rata kecil;
 • terdapat jenis lukisan, yang boleh dicat sehingga sepuluh kali.

Kelemahan termasuk ketahanan udara, jadi sebaiknya jangan menggunakannya di dalam bilik dan bilik kanak-kanak.

Maklumat lanjut mengenai kertas dinding vinil dibaca dalam artikel berasingan.

Kertas akrilik kelihatan sangat mirip dengan vinil. Akrilik buatan digunakan sebagai lapisan muka di sini.

Kerana lapisan akrilik yang lebih nipis, mereka tidak begitu tahan lama. Penyemprotan digunakan dengan cara bertitik, sehingga akrilik kertas dinding dapat melewati udara.

Jenis kertas dinding elit untuk dewan diperbuat daripada bahan semula jadi. Sebagai lapisan atas, gunakan gabus, jut, jerami, venir, buluh, buluh, alga; sebagai asas - paling sering kertas. Ada di antaranya mempunyai asas bukan tenunan.

Dalam kebanyakan kes, lebar gulungan bahan semula jadi adalah 91 cm, dan panjangnya ialah 5.5 atau 10 m.

Untuk melekatkan jenis ini, gunakan gam kertas dinding biasa, bergantung kepada substrat. Untuk asas kertas, ia hanya digunakan untuk kanvas, untuk nonwoven - ke dinding, dan jika kanvas berat, baik di sana dan di sana.

 • Bahan-bahan semulajadi membuat pedalaman yang selesa, sangat hangat menyentuh;
 • bahan itu sepenuhnya ekologi;
 • untuk perlindungan daripada habuk, mereka dilindungi dengan impregnasi khas.

Keburukan kertas dinding semula jadi termasuk:

 • takut kelembapan (cat dibuat pada dasar air, dan apabila basah ia mudah hilang warna);
 • proses perekat yang sukar;
 • harga yang tinggi (kerana ini jarang sekali terpaku pada semua dinding, hanya untuk zon dan penonjolan;
 • Oleh kerana sifat bahan semula jadi, sendi tetap kelihatan di antara kanvas.
 • Warna terang boleh kehilangan warna mereka di bawah pengaruh matahari dalam satu musim.

Menghapus habuk daripada jenis semula jadi kertas dinding, anda tidak boleh menggunakan pembersihan basah. Boleh diterima menggunakan pembersih vakum atau menyikat habuk dengan berus dengan longgokan panjang.

Wallpaper serat kaca optimum untuk digunakan di bangunan baru yang mengecut. Mereka juga sering digunakan di pejabat.

Mereka dibuat dengan kaedah menenun diperbuat daripada gentian kaca, jadi mereka mempunyai kekuatan tegangan yang meningkat dan mesra alam. Tidak seperti bulu kaca, mereka tidak menyentuh apabila disentuh. Selepas gluing mereka disyorkan untuk melukis dinding dengan cat pada lateks atau air.

Antara kelebihan dinding kaca:

 • ketahanan yang tinggi dan rintangan haus;
 • hayat perkhidmatan kira-kira 30 tahun, jika perlu, anda boleh mengecat lapisan atas sehingga 15 kali;
 • perlindungan dinding dari retak;
 • gentian kaca tidak terbakar, tidak takut air atau asap;
 • bahan tidak mencipta medium nutrien untuk mikroorganisma, kulat dan acuan, oleh itu menghapuskan penyebab alahan yang paling biasa;

Untuk kelemahan boleh dikaitkan dengan pilihan kecil lukisan, yang paling popular di antara mereka: karpet, herringbone, rhombus. Dinding kelihatan agak membosankan.

Gambar kertas dinding

Bahagian depan dibuat dari bahan semula jadi: sutera, linen, kapas, jut, velor. Asas dibuat dari kertas atau kain bukan tenunan. Dalam pengeluaran, mereka dirawat dengan penyelesaian antistatic dan fireproof. Kadang lapisan salutan diperbuat daripada kain sintetik, lebih mudah untuk menjaga bahan tersebut, jika perlu, ia boleh disumbat.

 • di tempat pertama, kemasan kain kelihatan mahal dan eksklusif.
 • bahan yang mesra alam;
 • beberapa produk berasaskan flaks mempunyai sifat antiseptik;
 • tahan matahari, tambahan pula penebat haba dan bunyi.
 • Terdapat jenis dengan peningkatan lebar roll, yang memungkinkan untuk membuat salutan lancar.

Kelemahan termasuk rintangan rendah terhadap habuk, kotoran, bau, kelembapan dan pendedahan kepada haiwan dalam negeri. Oleh kerana ini adalah jenis hiasan pereka, ia mempunyai harga yang tinggi. Untuk melekatkan pakar yang berpengalaman akan diperlukan.

Versi terperinci kertas dinding yang sempurna untuk reka bentuk dalaman dalam gaya berteknologi tinggi. Mereka dilontarkan silau yang indah di bawah sinar matahari, dan pencahayaan tambahan hanya akan menghiasi mereka dan menunjukkan semua kebaikan. Bahagian pedalaman akan dipenuhi dengan aurora emas, perak atau gangsa.

 • kertas dinding logam adalah terima kasih yang menarik kepada rupa yang cantik;
 • Lapisan hiasan terdiri daripada kerajang aluminium nipis, yang memberikan rintangan haus tinggi;
 • Jangan takut pendedahan kepada cahaya matahari dan jangan kehilangan warna dari masa ke masa;
 • mudah dibersihkan;
 • mempunyai penebat bunyi yang baik;

Sudah tentu, harga setiap roll tetap tinggi. Dan sebelum gluing diperlukan untuk sempurna mengukur dinding dengan papan eternit, jika tidak, kerajang tipis akan berkerut.

Salah satu jenis yang paling luar biasa - kertas dinding cecair. Mereka menggabungkan kualiti terbaik roller coats plaster hiasan dan lukisan dinding.

Tidak mempunyai pengalaman, mereka mudah dikelirukan dengan penampilan plaster struktur. Walau bagaimanapun, komposisi kertas dinding cecair adalah berbeza: pengeluaran tidak menggunakan pasir, kerana komponen utama digunakan selulosa - pelekat yang tidak berbahaya. Untuk memberikan penampilan yang menyenangkan, ia mengandungi serat hiasan, berkilau, pewarna semulajadi.

Kertas dinding cair dijual sebagai serbuk kering, yang disiram sebelum digunakan. Harga untuk satu pakej seberat 1 kg dengan struktur mudah bermula dari 360 Rubles, Ia berlangsung selama 4-5 meter persegi. m apabila digunakan dengan lapisan nipis (1 mm). Biasanya harga bergantung kepada jumlah zarah hiasan dalam campuran, lebih cerah - lebih mahal.

Kelas induk yang memohon kertas dinding cecair ditunjukkan pada video:

Mereka berbeza dengan kertas dinding biasa dan mempunyai kelebihan berikut:

 • apabila tiada sendi digunakan;
 • mewujudkan struktur pelepasan yang luar biasa;
 • boleh menyelaraskan dinding, jadi masa trim berkurangan;
 • bahan mesra alam;
 • mempunyai ciri antistatik, tidak menarik debu;
 • hayat perkhidmatan 6-8 tahun.

Masa pengeringan selepas permohonan campuran adalah sehingga 48 jam. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan kertas dinding cecair di bilik basah kerana kebersihannya yang tinggi.

Secara berasingan bernilai menyebut dan kertas dinding. Mereka membolehkan anda untuk mendapatkan hampir mana-mana gambar di seluruh dinding: bunga, bandar, alam semula jadi, lautan. Selalunya untuk aplikasi mereka, asas pelekat diri digunakan.

Kami telah meliputi hampir semua jenis kertas dinding untuk dinding. Kini mudah memilih pilihan terbaik untuk bilik anda, bergantung pada syarat, keperluan dan kemungkinan kewangan.

Varian hiasan dinding di dapur. Bahan yang sesuai untuk pembaikan yang terbaik: kertas dinding, cat, jubin, plaster hiasan, atau batu buatan?

Apakah siling terbaik di dapur? Bandingkan dan pilih bahan untuk siling di dapur.

Pemilihan kertas dinding untuk dapur, bilik tidur, ruang tamu dan bilik-bilik lain. Kertas dinding mana yang lebih baik. Kebaikan dan keburukan, jenis, gambar.

RemBoo »Alat dan Bahan» Semua jenis wallpaper: pilih pilihan terbaik untuk hiasan dinding

Pilih kertas dinding yang paling terkenal syarikat. Dasar interlining adalah kertas yang lebih mudah dan praktikal. Akrilik, semulajadi dan tekstil adalah segmen premium, mereka kos dari $ 70, dan sangat aneh. Tetapi kawasan pedalaman tentu saja cantik. Kertas dinding logam - mitos. Mereka bercakap banyak tentang mereka, tetapi saya tidak melihat mereka di mana-mana pameran utama)) kertas dinding cecair adalah jenis plaster hiasan (selulosa + sutera), dan saya akan menulis tentang mereka dalam artikel mengenai cat.

Kertas dinding cair - penyelesaian yang hebat untuk ruang pejabat dan ruang tamu. Mereka membuat bilik untuk mereka. Sangat bergaya smoratsya. Perkara utama yang saya ingin perhatikan adalah bahawa tiada sendi dan mudah untuk berfungsi! Pada mulanya saya agak takut untuk melakukannya sendiri - ada praktikal tiada pengalaman sama sekali! Tetapi baca di Internet, menonton video itu dan itu salah! Secara umum, kemajuan tidak tetap - tiga puluh tahun yang lalu hanya kertas dan dijual dan tiada pilihan dalam warna, tetapi sekarang anda boleh mencari semua yang anda ingin cari!

Apa artikel yang luas! Kajian cemerlang, pendekatan profesional untuk perniagaan. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

38 + = 46