Warna tunggal pepejal

Warna tunggal pepejal

Nama botanikal: warna cemara tunggal

Homeland of firese Korean: kawasan pergunungan barat dan barat daya Amerika Utara

Pencahayaan: photophile, tahan fros

Tanah: berkhasiat, dilembapkan, dikeringkan

Penyiraman: dalam pusingan pertama selepas penanaman atau pemindahan memerlukan biasa, kelembapan tanah seragam (1 setiap 2-3 minggu, tanpa waterlogging), maka anda boleh menghentikan penyiraman tiruan, meneruskan ia hanya semasa musim kemarau

Ketinggian maksimum pokok: sehingga 60 m

Purata jangka hayat pokok: 300 tahun

Penanaman: benih, benih

Penerangan warna cemara dengan gambar

Cemara satu warna (Latin abies concolor) adalah pokok malar hijau monogami yang dipunyai oleh keluarga pokok pain. Diusahakan di seluruh dunia: Timur Jauh, Australia, Afrika Selatan, Eropah dan Amerika Utara.

Di dalam rumah pokok ini - di Amerika Syarikat - abies concolor mempunyai kepentingan perindustrian yang besar disebabkan oleh ciri-ciri kualiti kayu. Kayu kayu adalah sangat sesuai untuk pertukangan kayu dan kerja pembinaan, dan sisa kayu digunakan untuk menghasilkan pulpa. Di kawasan lain ia berfungsi sebagai pokok hiasan.

1

Kerana rintangan fros dan unpretentiousness, cemara satu warna, diwakili dalam foto, digunakan secara meluas untuk berkebun kawasan bandar dan penciptaan komposisi taman landskap.

Abies concolor adalah pokok yang kuat dan tinggi. Diameter batangnya boleh mencapai 1.9 m Di dalam pokok-pokok muda, mahkota adalah luas, spikelike, berbentuk kerucut, di celah-celah usia tua, mahkota menjadi lebih rata. Kulit kayu ini tegas, licin, berwarna kelabu, dengan alur membujur yang mendalam, tahan api.

Kuncup cemara satu warna kuning-hijau, resin, mencapai 6 cm panjang. Jarumnya rata, hijau, dengan garis putih abu-abu di kedua belah pihak. Bentuk jarum adalah bengkok sabit, di pangkalan itu diperluas. Dengan panjang 1.5 hingga 6 cm, lebar jarum ialah 2-3 mm.

Salah satu ciri khas abies concolor adalah bau tajam yang menyerupai camphor.

Kayu satu warna (lihat foto) mempunyai konvensional silinder berbentuk silinder, besar, dan sessile, mencapai sehingga 12 cm panjang dan 4.5 cm lebar.

Apabila kon adalah zaitun-hijau, kemudian mereka menjadi kuning-coklat, mereka menjadi coklat gelap apabila masak sepenuhnya.

Biji berwarna coklat dengan lapisan berwarna merah jambu, sehingga mencapai 13 mm panjang. Satu kilogram mengandungi kira-kira 27,000 biji.

Varieti warna cemara "Violaceae" dan "Compacta"

Cemara satu warna "Violacea" (Abies concolor Violacea) - sebuah pokok besar dan tinggi. Secara semula jadi, ia kadang-kadang tumbuh dengan spesies asal. Dipupuk "Violacea" sejak tahun 1879. Bentuk yang agak jarang ini berbeza dengan pertumbuhan yang lebih intensif, dinyatakan hiasan. Pokok pelbagai ini tahan terhadap pencemaran udara, tahan kemarau.

Menyebarkan biji warna "Violacea" warna, keratan atau rasuah. Apabila mendarabkan dengan biji, anda boleh yakin peratusan tinggi warisan ciri-ciri hiasan. Borang ini digunakan secara meluas dalam kumpulan dan penanaman tunggal, kelihatan hebat dalam bentuk pokok Tahun Baru.

Abies concolor Violacea di alam liar biasanya tumbuh hingga 7-8 m, diameter mahkota mencapai 3.5 m. Pokoknya tumbuh dengan cepat - sehingga 15-17 cm setahun. Pada lurus, batang lurus, terdapat pucuk rangka panjang yang tumbuh sama rata dan cawangan. Dari pucuk batang diarahkan hampir mendatar.

Mahkota cemara adalah satu warna, seperti yang dilihat dalam gambar, bentuk biasa, cukup simetris, kerap konik atau luas-kerucut, padat, dengan siluet yang jelas. Pokok itu mempunyai jarum berbentuk sabit besar dan panjang berwarna biru keperakan.

Cemara satu warna "Compacta" (Compacta) - bonsai dengan jarum keras, kebiruan dan mahkota yang tidak teratur. Tanaman dewasa mencapai ketinggian hanya 50-60 cm.

Kerana pertumbuhan perlahan (3-5 cm setahun) fir Sompacta sempurna untuk hiasan rawa, berbatu atau taman-taman Jepun, pembentukan bukit Alpine, slaid tambak, hiasan kolam pantai dan laluan pejalan kaki. pertumbuhan tahunan sedikit membolehkan tidak menghabiskan banyak masa dandanan, kawasan dihiasi untuk masa yang lama kekal utuh. Akibat kepada bentuk kerdil yang boleh berkembang di dalam bekas.

Pucuk-luncur rangka kayu cawangan "Compacta" (Compacta) berwarna satu tebal, pendek, dari tengah pada sudut, tumbuh tidak rata, menunjuk ke atas dan ke tepi. Kulit cawangan kerdil adalah padat, konam atau luas kon, tidak simetris.

Selalunya, pokok ini membentuk 2-3 puncak. Jarum "Compacta" adalah satu warna, panjang, tebal, tebal, bengkok. Warna jarum - perak biru,

Sebagai tanah untuk pokok cemara kerdil, sempurna dipenuhi loam berpasir atau loam adalah ideal.

Cemara satu warna - ciri penanaman

  • Lihat imej penuh

warna cemara tunggal

Kayu satu warna dimiliki oleh keluarga Sosnovy dan merupakan tumbuhan konifer hijau.

Cawangan-cawangan spesies cemara ini sangat berkilat, cawangan dengan ketara. Kronu pokok ini membentuk bentuk yang cantik, berbentuk kerucut, dengan mahkota bermula dari dasar batangnya.

Bark cemara satu warna di batang mempunyai retak yang ketara dan tebal. Warna kulit berwarna abu-abu, kelabu muda.

Cecair satu warna mempunyai sistem akar kuat dan kuat, yang masuk ke dalam lapisan dalam tanah. Ketinggian pokok cemara spesies ini boleh mencapai 60 meter.

Jarum tumbuhan adalah lembut, setiap jarum jarum mempunyai panjang susunan 5-6 cm, warnanya berwarna hijau-hijau dengan lapisan matt. Kayu cemara cemara satu warna sangat lazat - lemon. Benang spesies firs ini juga cantik: mereka mempunyai warna ungu, berbuah terjadi setiap 1-3 tahun.

Ciri cemara satu warna adalah ketahanan yang sangat baik terhadap kemarau. Tumbuhan ini adalah pemimpin di kalangan semua spesies dalam parameter ini. Juga, kelebihan warna cemara tunggal adalah bahawa tunas di atasnya berkembang lebih lambat daripada spesies lain dari cemara, sehingga kerosakan pada frosts musim semi tidak mengancam.

Cemara ini tumbuh sangat cepat, dengan baik mentolerir keadaan bandar, ia ditanam di taman bandar, dataran, taman. Dia sangat kuat kerana keadaan alam sekitar yang tidak baik.

Jika anda ingin menanam cemara tunggal warna di taman anda, pertimbangkan fakta bahawa semua spesies cemara ini adalah yang paling mencabar cahaya. Oleh itu, penanaman di kawasan semi-gelap plot taman tidak digalakkan.

Pilihan terbaik untuk menanam cemara satu warna dianggap tunggal atau dalam kumpulan kecil. Penampilan yang sangat baik dari jarum spesies cemara ini terhadap latar belakang larch.

  • Masuk atau mendaftar untuk menyiarkan komen

Menarik di taman dan taman

Forum mempunyai soalan tanpa jawapan, membantu peserta, dan mereka akan membantu anda.

Hidup

(c) 2012 - 2018 MegaOgorod.kom - Jurnal tukang kebun dan tukang kebun.

Cemara tunggal warna: klasik konifer untuk mana-mana taman

Cemara warna tunggal digunakan dalam reka bentuk landskap di mana-mana monokrom Fir-tree (Ábies cóncolor) digunakan dalam reka bentuk landskap di mana-mana. Terutama tumbuhan ini dihargai kerana rintangan yang tinggi terhadap keadaan yang tidak baik, ketahanan dan pertumbuhan tidak terlalu pesat. Terdapat banyak jenis monokrom cemara, yang berbeza dalam saiz dan rupa jarum, cawangan dan batang.

Sebagai tambahan kepada kualiti hiasan yang tinggi, cemara digunakan dalam pengeluaran balak pembinaan, serta untuk pengeluaran balm, resin dan minyak (konvensional dan ethereal), serta makanan vitamin untuk haiwan.

Dalam keadaan semula jadi, warna tunggal, atau bunga tunggal, cemara tumbuh hingga ketinggian 60 m. Ciri tersendiri adalah jarum, dicat pada bahagian atas dan bawah dalam satu warna. Sebenarnya itulah sebabnya spesies itu diberi nama sedemikian. Tumbuhan ini dianggap salah satu daripada spesies yang paling photophilous dari jenisnya. Suatu sifat tipikal untuk peningkatan rintangan terhadap keadaan pertumbuhan yang tidak baik. Cemara berbunga tunggal dengan mudah bertaburan frost dan berjaya berkembang di tanah berpasir.

Mahkota cemara berwarna adalah kon, walaupun dan padat. Cawangan kebanyakannya mendatar, sama rata tertutup dengan jarum jenis semangat: memuncak pada pucuk pembiakan dan bulat pada vegetatif. Dalam banyak wakil spesies, jarum berada di dalam cawangan. Cemara berwarna tunggal berbeza dari saudara-mara dan dengan baunya: bau jarum lemonnya.

Cone pada cemara satu warna muncul pada 60-65 tahun kehidupan pokok, di beberapa gred, terutama yang kerdil, sedikit lebih awal. Bentuk formasi janin adalah ovate atau silinder, lelaki berada di ujung pucuk tahun lepas dan dicat warna-warna yang membosankan. Kon wanita warna merah-violet terletak di bahagian atas mahkota di hujung pertumbuhan tahun lepas. Mereka berpecah pada tahun pertama, dan batangnya kekal di cawangan untuk jangka masa yang panjang.

Sistem akar cemara satu warna sangat mendalam di dalam tanah. Terima kasih kepada ciri ini, pokok boleh menahan beban angin yang tinggi dan boleh bertahan dalam kemarau berpanjangan.

Fir: pelbagai jenis (video)

Jenis popular bunga cemara tunggal

Untuk reka bentuk landskap, api pelbagai jenis digunakan. Kerdil dan tinggi, mereka berbeza dalam bentuk mahkota dan warna jarum. Yang paling popular adalah jenis cemara berikut.

Menanam dan menjaga warna cemara tunggal

Pokok cemara berwarna-warni yang baik untuk pencahayaan, Walau bagaimanapun, pelbagai jenis boleh menahan teduhan cahaya. Selepas memilih tempat yang paling sesuai, adalah penting untuk menyediakan lubang yang mendalam, kerana akar tumbuhannya sangat panjang. Di dalam lubang, anda boleh meletakkan lapisan saliran sehingga 20 cm, yang harus diletakkan campuran nutrien tanah liat, humus, gambut, pasir dengan penambahan habuk papan dan nitroammofoski. Apabila menanam, penting untuk tidak menguburkan kolar akar anak benih. Ia sepatutnya menjadi tahap dengan tanah.

Penyiraman warna cemara satu-satunya diperlukan hanya buat pertama kalinya selepas menanam, dan juga dalam tahun-tahun yang kering, ketika hujan tidak dua minggu dan lebih lama. Ia juga disyorkan untuk melembapkan mahkota tumbuhan tidak lebih daripada sekali setiap dua minggu. Bibit muda memerlukan banyak kelembapan, jadi setiap pokok dalam tempoh kering perlu dituangkan sekurang-kurangnya 10 liter air sekali seminggu.

Anda boleh memberi makan jenis hiasan satu warna cemara tiga tahun selepas penanaman. Prosedur ini adalah lebih baik untuk menggabungkan dengan merumput dan melonggarkan bulatan tunggul hingga kedalaman kira-kira 20 cm. Disarankan untuk memohon baja untuk konifer atau campuran sejagat di bawah penggalian. Selepas ini, anda boleh menutup tanah di bawah tumbuh-tumbuhan dengan gambut atau gambut.

Dalam membentuk pemangkasan, cemara warna tunggal tidak perlu. Pada musim bunga, sebelum bangun akar pokok, anda boleh memotong cawangan-cengkeraman (bunched). Mereka tidak memerlukan perlindungan untuk musim sejuk. Malah wakil muda monokrom firs sempurna menahan musim sejuk di tengah tali pinggang.

Permohonan dalam reka bentuk landskap

Wakil-wakil besar spesies pokok cemara monokrom sangat sesuai untuk reka bentuk lorong-lorong dan dalam penanaman bersendirian di halaman. Mereka juga sesuai untuk menghias pintu masuk utama dan promenade. Oleh kerana rintangan gas yang tinggi, pokok cemara pelbagai ini tumbuh dengan indah di segi empat, taman dan di perkotaan bandar. Ideal untuk kegunaan mereka dan komposisi landskap yang besar dengan batu besar dan arca.

Jenis kerdil pokok cemara monokrom sesuai untuk menghiasi moor dan taman timur, bukit-bukau gunung dan komposisi landskap kecil. Mereka digabungkan dengan banyak tumbuhan berbunga yang indah. Mereka sangat diperlukan dalam susunan taman batu-batuan, dan sebagai bingkai di kawasan berjalan kaki taman.

Cara menanam dan menjaga kebakaran (video)

Kerana ketahanan mereka dan undemanding terhadap suhu dan matahari, monokrom cemara menjadi berhala dari banyak pereka landskap. Jika kita menganggap bahawa spesies ini mempunyai varietal varieti yang besar yang membolehkan anda memilih pokok untuk tamannya tinggi, bentuk mahkota dan warna jarum, cemara monokrom hampir tidak sama. Konifer yang dipunyai oleh monokrom cemara kelihatan baik sepanjang tahun.

Agar tidak kehilangan bahan, pastikan untuk menyimpannya ke rangkaian sosial anda Vkontakte, Odnoklassniki, Facebook, hanya dengan mengklik pada butang di bawah:

Perhatian, hanya HARI INI!

Adakah anda mendapati ralat dalam teks? Sila pilih dan tekan Ctrl + Enter. Terima kasih!

Tanya soalan kepada ahli komuniti kami!

Ia benar-benar percuma 🙂

Tanya soalan kepada ahli komuniti kami!

Jelaskan masalah dengan seberapa banyak yang mungkin, beritahu kami tentang diri anda. Ia juga wajar untuk menunjukkan alamat e-mel anda yang anda akan menerima pemberitahuan balasan. Ia percuma!

© DachaDecor.ru, 2010-2017 Menyalin bahan dibenarkan apabila meletakkan pautan langsung ke laman web ini.

Media massa didaftarkan di Roskomnadzor EL № FS 77 - 63781 dari 27.11.2015

Projek syarikat

+7 (812) 244-64-57

[email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

+ 50 = 52