Anak patung lembut dengan tangan mereka sendiri

Anak patung dalaman tekstil dengan tangan anda sendiri. Kelas induk.

Setiap tuan mempunyai teknik, corak dan keistimewaan sendiri menjahit anak patung dalaman. Dalam kelas induk ini, kami akan cuba memberitahu secara terperinci bagaimana perkara ini dilakukan. Bahan ini sesuai walaupun untuk pemula tanpa pengalaman. Jadi, mari kita mulakan.

Anak patung MK dalaman dari A hingga Z

Apa yang kita perlukan:

Pakaian hasil rajutan untuk badan, bulu, kapas, pakaian rajut untuk pakaian.

Boots untuk anak patung, topi untuk anak patung, rambut bulu.

Thread adalah putih dan kuning, jarum.

Pengisi - sintepon dan sintepuh. Anda hanya boleh sintepon, jika anda tidak menemui sintepuh.

Jarum besar (panjang) untuk menjahit tangan dan kaki.

Masa gam adalah telus.

Jarum-tidak kelihatan atau pin Bahasa Inggeris.

Jadi, yang pertama dan yang paling penting ialah corak. Cetak, potong.

1

Untuk menjahit batang, anda akan memerlukan pakaian rajut. Anda boleh membeli jersi anak patung khas, yang hampir tidak menjadi yang terakhir. Selalunya dia bertemu dengan nama "White Angel". Anda boleh mengambil pakaian rajut yang mudah dari kedai kain. Untuk memastikan ia tidak meregangkan terlalu banyak, gam dengan kain bukan tenunan. Kami melekat kain dari bahagian dalam, kecuali tempat di mana kepala akan. Lipat dan potong muka satu sama lain, gariskan corak, jahitan. Butiran tidak dijahit bersama. Terdapat tempat untuk eversion dan tempat di mana bola untuk kepala dimasukkan.

Kami memotong bahagian badan dengan gunting zigzag. Jika anda tidak mempunyai apa-apa, kemudian potong yang biasa dan buat sayatan kecil di tempat lipatan, contohnya pada leher. Hanya ambil pinggang ini dan perlahan-lahan, tanpa menjangkau jahitan beberapa milimeter, potong.

Selepas kami meminta semua butiran, kami perlu mengubah suai kaki. Ambil kaki, lipat di sekitar kaki, jahitan ke jahitan dan lukiskan garis bulat.

Kami membelanjakannya pada baris ini. Kami memotong. Itulah yang perlu kita dapatkan.

Kami memutarkan bahagian-bahagian dengan batang kayu.

Kami meneruskan ke kepala. Kita perlu diameter bola buih 8 mm. Potong lingkaran sintepon, supaya ia benar-benar menutup bola, jika dibungkus.

Kami membungkus bola dan mendorongnya ke dalam kepala melalui ruang yang tidak dijahit di atas.

Jika anda tidak mahu melakukan hidung anak patung, maka titik seterusnya anda boleh melangkaui. Untuk muncung kita memerlukan pin Bahasa Inggeris dengan manik pada akhir, sekeping sintepon, rentetan dan gam. Jadi, ambil pin. Sapukan gam ke ujung manik plastik. Kami membungkus jalur sintepon. Kemudian roll ini pada manik dilipat separuh. Kami mengikat asas bola ini dengan benang.

Strip sintepon yang diperlukan.

Roll, dibalut yang tidak kelihatan.

Kami menggulung roll ini separuh dan membalutnya di pangkal dengan benang.

Kami merancang pada wajah yang tidak kelihatan, di mana kita akan mempunyai hidung.

Perlahan-lahan menolak kain belakang dan di tempat jarum memasuki bola, masukkan hidung kami, dan keluarkan yang tidak kelihatan.

Menjahit kepala dari atas.

Sekarang momen yang paling penting dan sukar ialah leher. Untuk leher anda memerlukan kayu kayu. Memotong penyepit Cina dan mengasah hujungnya. Anda boleh menggunakan lidi kayu, tetapi mereka lebih rapuh. Dan juga memerlukan jalur sintepon dan gam.

Potong jalur sintepon secara lebar, sama dengan panjang rod hingga titik, dan panjangnya sedemikian rupa sehingga apabila dilipat ke dalam roll, leher akan ditutup dengan lebih dekat. Kayu itu disalut dengan gam dan, bermula dari akhir, kita melipat gulungan sintepon di sekitar tongkat - seperti permaidani.

Dengan tepat melalui bukaan bawah tidak dijahit kita masukkan plat ini dalam batang dan kita melekat bola di kepala di pinggir batang. Bagi pemula, sukar untuk segera membuat leher yang indah. Dengan pengalaman itu ternyata lebih baik dan lebih baik.

Kami mengisi ikat dengan batang. Dengan berhati-hati, dalam kepingan kecil. Kami membantu diri kita dengan tongkat kayu. Jika anda tidak mempunyai felts, maka anda boleh menggunakan sintepon, merobohkannya dan menyebarkannya menjadi kepingan kecil. Kami mengisi dengan ketat.

Kami mengisi pertama dengan bantuan batang leher. Kami cuba menyelaraskan segala-galanya supaya tidak ada benjolan.

Selepas lehernya terasa licin dan kemas, anda sudah boleh mengisi badan tanpa tongkat, tangan. Satu perkara yang sangat penting! Pembungkusan harus sangat ketat, ketat. Ini perlu untuk anak patung kita berdiri. Ini terpakai kepada batang, dan lengan, dan kaki. Jangan tergesa-gesa, gunakan kepingan kecil. Potongan-potongan besar memberikan selulit yang disebut - bahkan permukaan anak patung.

Kami mengisi tangan dan kaki dengan prinsip yang sama. Tidak ada cara untuk melakukannya tanpa tongkat sihir. Tip: kaki kasut pertama dalam kasut, dan kemudian barangan. Anda boleh melakukannya sekali lagi dengan bantuan tongkat. Kami meletakkannya di kaki dan meletakkannya di dalam but. Dan kemudian kita sudah mengisi. Ini akan membantu kaki tidak berubah apabila disumbat dan mengambil bentuk kasut. Jahit lubang tangan dan kaki.

Kami meneruskan pakaian. Kami memotong seluar. Kami mengambil kain itu. Lipat orang ke satu sama lain. Lukis corak kami pada kain. Kami menjahit dari atas dan dari bawah. Dan kemudian kita menjahit lipit sisi atas.

Kami terbentang dan menjahit lipit yang lebih rendah sehingga seluar dalam berubah.

Kami berpaling dan meletakkan kaki di atas.

Selanjutnya untuk kerja kita memerlukan benang yang kuat, jarum panjang, butang, thimble dan tang.

Kami memasukkan batang antara kaki. Kami membetulkan dengan pin, dan lebih baik, jika ada, dengan jarum panjang. Dan kami menjahit dengan menjahit butang ke badan.

Iaitu, anda memasukkan jarum ke dalam satu kaki dan jahitnya melalui batang badan dengan kaki yang lain. Pada masa yang sama, menjahit pada setiap sisi melalui butang.

Kami memakai seluar dalam. Di belakang kita mengambilnya dan menjahitnya kepada anak lembu. Jika mereka ternyata luas di kaki, maka mereka boleh dilekatkan pada benang dan dijahit ke kaki.

Menjahit pakaian. Ia akan terdiri daripada bahagian atas, skirt dan lengan. Kami menjahit bahagian atas. Untuk ini, kita perlu mengukur lilitan batang di kawasan pinggang dan ketinggian bahagian atas ini.

Lereng bukit adalah 21 cm, dan ketinggiannya adalah 7.5 cm. Tambah pada elaun 0.5 cm lebar dan ketinggian 2 cm.

Oleh itu, kita perlu memotong persegi panjang 21.5x9.5 cm dan menjahitnya pada mesin taip di kedua-dua belah lebar.

Kemudian kita membuat ceruk di kedua belah pihak. Untuk melakukan ini, kami memohon potongan kami ke batang, balut dan jadilah untuk diri kami lipatan kain. Anda boleh memulakan garisan dan menyapu dengan tangan. Jahit satu sisi. Kami menjahit tidak sampai akhir, kerana di bahagian bawah kita mempunyai panjang yang kita perlukan. Dan ia tidak perlu dikurangkan.

Sapukan semula ke batang badan dan dengan cara yang sama menarik lebihan dari sisi kedua, yang mesti dikeluarkan dalam anak panah. Jahitan. Kami meletakkannya ke batang, mengikatnya dengan pin dan menjahit dua bahagian dengan kemas dari belakang. Jadi ini adalah bahagian atas:

Kami menjahit skirt. Semuanya mudah. Dari pinggang, ukur panjang skirt yang anda perlukan. Perhatikan bahawa jika skirt itu subur, ia akan kelihatan lebih pendek. Potong segi empat tepat sama lebarnya dengan panjang skirt anda + 2 cm ke atas elaun, dan sepanjang panjang-berapa banyak yang anda mahukan. Lebih-lebih lagi, lebih megah. Di sini pada anak patung ini saya membuat panjang 45 cm Jika satu keping kain hilang, anda boleh menjahit dua. Jadi, potong, menjahit tepi, dan kemudian menjahitnya dalam satu lingkaran. Mereka diikat panjang dan diperketatkan pada pinggang. Kemudian dijahit terus ke betis.

Ini adalah selimut. Skirt dari atas, kedutan. Teknologi adalah sama. Jahit dengan tangan.

Di bawah anda boleh memakai tuxedo skirt untuk keindahan. Kepada tali pinggang untuk menyembunyikan jahitan, anda boleh gam atau menjahit kening atau renda.

Jaket jersi, tetapi anda boleh menggunakan kedua-dua kapas dan seluar jeans. Dalam contoh ini, pakaian rajut dan kapas adalah dalam bentuk kain lapisan. Kami berpecah muka dengan muka. Lukis corak. Kami tidak membentangkannya hingga akhir. Melalui lubang yang kita buat dan secara manual menjahitnya.

Kami melampirkan jaket kami kepada anak patung dan membetulkannya dengan pin. Pusatkannya bersama-sama. Kami menghias dengan butang atau sesuatu yang lain. Anda tidak boleh menjahit, maka dia akan berada pada anak patung yang tidak ditekan.

Pada potongan segi empat kecil kain rajutan, kami menurunkan bahagian bawah. Kami berpecah muka dan menarik lengan baju. Guna pemegang ke kain dan tentukan di mana lengannya mesti lulus.

Jahit, belok dan letakkan tangan anda.

Lengan dijahit sama seperti kaki, dengan menggunakan pengancing butang.

Peringkat terakhir adalah rambut. Rambut boleh dibuat dari tretsov buatan atau dari keriting alam domba. Anda juga boleh menggunakan benang atau bulu untuk felting. Bagaimana untuk membuat rambut dari Tress?

Kami memerlukan jejak, masa gam telus, atau jarum dan benang, pin bahasa Inggeris, sikat.

Terdapat dua pilihan. Yang pertama - gam gam dengan gam, yang kedua - menjahit dengan benang. Bagi pemula, pilihan kedua adalah lebih mudah. Ia lebih mudah. Tetapi bagaimana saya boleh merapatkan trek.

Sekitar kepala dengan pensil sederhana melukis garis. Pada baris ini, sapukan gam kecil.

Sapukan asas tresses ke lapisan ini dan padanya dengan pin. Pins hanya diperlukan selama beberapa saat, supaya gam meraih. Apabila kita melekat barisan kedua, maka dari yang pertama kita tarik pin.

Seterusnya, dengan cara yang sama memerah satu lagi lapisan gam dan gam yang lain. Anda tidak perlu memotong rambut anda. Ini dilakukan dalam lingkaran.

Dengan cara yang sama, barisan ketiga, dan lain-lain.

Anda boleh dengan cara yang sama dalam benang menjaring spiral dengan benang ke kepala. Ia sedikit lebih lama, tetapi tangan akan bersih dari gam 🙂 Atau membeli rambut palsu, ia dipakai di kepala dan mudah dijahit di tepi.

Lukis pemandangan mata dengan cat akrilik dan pipi rumyanim biasa berminyak atau pastel.

Kami memakai topi, menghiasi selera anda (beruang, atau dompet, atau sesuatu yang lain), dan voila! Pupa sudah siap 🙂

Penulisnya adalah Yevgeny Khvatkov.

Kami juga mengesyorkan membaca artikel berkaitan:

 • Anda berada di sini:  
 • Rumah
 • Kelas induk
 • Mainan lembut
 • Anak patung dalaman tekstil dengan tangan anda sendiri. Kelas induk.

© Copying hanya dibenarkan dengan pautan aktif langsung ke halaman dengan artikel asal.

Sekiranya berlaku sebarang penyakit, terutamanya semasa kehamilan atau kanak-kanak, jangan melibatkan diri dalam diagnosis gejala dan rawatan diri, maka perlu berunding dengan doktor pakar.

Hiburan untuk kanak-kanak

Daripada mengambil anak itu di rumah dan di sebuah tadika:

© 2018 Ensiklopedia 7 guru dengan nasihat daripada doktor, ahli psikologi, pendidik

Anak patung dengan tangan mereka sendiri yang terbuat dari kain dengan corak

Kerajinan sebagai bentuk seni membantu membuat mainan asli dengan tangan anda sendiri. Pilihan bahan buangan tidak membataskan fantasi dan keinginan untuk membuat sesuatu yang istimewa, cantik, berbeza dari segala yang lain, satu karya yang unik yang akan menghiasi rumah atau menjadi hadiah yang baik. Anak patung dengan tangan mereka sendiri yang diperbuat daripada kain dengan corak - ini adalah salah satu kemungkinan pilihan untuk mencipta karya anda sendiri. Untuk menjahit anak patung kain menggunakan teknologi yang berbeza, dan memilih yang berpatutan atau tidak biasa, anda akan belajar cara menjahit anak patung dalam versi eksklusif.

Bukan satu perkara, tetapi sepanjang empat milenium membawa kami kembali ke masa kemunculan anak patung. Kemudian mereka adalah sebahagian daripada upacara suci: patung-patung itu telah ditugaskan sebagai fungsi ajaib atau mereka berfungsi sebagai pengawal. Kemudian, anak patung itu berubah menjadi mainan kanak-kanak, sejak masa itu terdapat seni patung tekstil jahit, sebagai sejenis pakaian kerja. Pelbagai teknik yang sedia ada menentukan penciptaan jenis anak patung yang berikut:

 • azimat dengan fungsi perlindungan (Popok, Kolom, nama anak patung tekstil sering mencerminkan tujuan mereka);
 • upacara (Maslenitsa, Ledya, Zernovushka, Ognee);
 • Teater (digunakan dalam persembahan, termasuk anak patung pada bingkai);
 • permainan untuk kanak-kanak;
 • dalaman untuk koleksi;
 • jari (membantu mengembangkan kemahiran motor halus, imaginasi);
 • labu (kepala besar bentuk bujur besar, yang sama dengan labu);
 • Waldorf (mudah dalam bentuk, dengan kepala firma, badan lembut, dengan pemegang yang terbentuk dan kaki);

Arahan demi langkah dengan pola dan perihalan membuat anak patung dari kain

Untuk membuat mainan tekstil asli, pemula tidak boleh melakukan tanpa arahan langkah demi langkah dengan corak. Dalam cadangan yang tidak dapat ditarik balik, bahan yang diperlukan ditunjukkan, corak corak sebagai asas untuk kraf masa depan. Penyampaian secara langkah demi langkah tindakan yang mengambil kira nuansa yang dapat timbul ketika membuat anak patung dengan tangan mereka sendiri, berfungsi sebagai jaminan bahwa hasil kerja yang dilakukan akan menyenangkan anda.

Anak patung jahit tangan Tilda sendiri

Ciri-ciri kraf kain dianggap sebagai nada yang agak teduh wajah dan merah, sebagai unsur wajib. Tilda adalah mainan yang paling popular di kalangan mereka yang ternyata dicipta oleh tukang mahir. Untuk memberikan nada gelap ke kain putih, sehingga kulit Tilda menjadi tempat yang betul, gunakan teh infusi (4 sachet teh hitam per 2 liter air), di mana bilah tekstil masih panas. Untuk membuat seragam warna, tisu-tisu yang baik diresapi, seragam menyebar untuk pengeringan untuk mengelakkan perceraian, dan kemudian diseterika.

Bahan untuk anak patung jahitan:

 • pola corak,
 • kain (kapas),
 • pemadat (batting, holofayber, sintepon, sisa kain),
 • merasakan,
 • benang (mulina, bulu),
 • jarum,
 • gunting,
 • butiran hiasan (manik, butang, renda),
 • alat tangan (cangkuk, tusuk gigi, tongkat kayu) untuk menghidupkan bahagian-bahagian kecil, pemadat.

Doll Tilda dengan ekspresi muka ekspresif, kontur lancar dan siluet lembut akan dibuat sendiri atas dasar langkah-langkah langkah demi langkah berikut:

 1. Cetak lakaran (pola corak), letakkan pada kain dan bulatan butirannya. Adalah disyorkan untuk tidak memotongnya sekaligus, tetapi untuk menjahitnya di sepanjang kontur, dan kemudian pangkalan tisu dipotong dengan elaun 3-4 mm.
 2. Bahagian halus dan halus perlu ditukar dengan teliti dengan bantuan cara yang diperbaiki supaya tidak menembus kain.
 3. Kemudian hidupkan besi dan pergi ke semua butiran fabrik kraf.
 4. Isi bahan kerja dengan pengisi untuk menimbang beberapa elemen mainan, gunakan grit.
 5. Jahit semua butiran mainan.
 6. Buat rambut dari benang bulu, disusun dalam gaya rambut.
 7. Pada peringkat akhir, menjahit manik atau membuat soket mata dengan bantuan mouline dalam teknik knot Perancis.
 8. Jadikan Tilde anda eksklusif, jika anda mengambil kasut, membuat bonet, menjahit skirt atau pakaian cantik, dihiasi dengan cetakan.

Bagaimana untuk menjahit anak patung dalam gaya rakyat Rusia

Buat anak patung-azimat untuk tujuan yang berbeza: dengan keinginan kesihatan, untuk kemakmuran kewangan, untuk perlindungan dari roh jahat, pemeliharaan tenaga gembira dan lain-lain. Berikutan tradisi gaya rakyat Rusia terus di zaman kita, ketika tuan moden menjahit anak patung asli dengan tangan mereka sendiri untuk menghiasi pedalaman, tetapi pada masa yang sama ingin melindungi rumah dan saudara-mara. Prasyarat adalah untuk membuat pupa dengan wajah putih, mengiringi proses menjahit dengan niat baik. Maka ia akan menjadi mungkin untuk membuat artikel buatan tangan unik, yang akan menjadi simbol yang melindungi dari kemalangan.

Untuk menjahit azimat anak patung, anda memerlukan bahan berikut:

 • kain putih dengan saiz 15x15 cm,
 • kain kapas terang berukuran 80 x 20 cm,
 • pita nipis (berbeza atau nada sesuai),
 • benang floss,
 • jarum untuk jahit,
 • pemadat (bulu kapas, rumput, soba).

 1. Flap persegi kain putih harus diisi dengan kapas, bergulung, membentuk kepala, diperbaiki dengan benang merah.
 2. Buat pena, memilih kain katun yang terang dan kaedah yang sama membentuk volume.
 3. Dengan tali leher pita tipis kepala jimat masa depan, kencangkannya, menetapkan hujung dari belakang.
 4. Kemudian teruskan untuk menjahit pangkalan, dan untuk melakukan ini, lipat kain katun dalam saiz 45x20 cm separuh, selamat tepi dari bahagian dalam.
 5. Potong bulatan dengan diameter 15 cm, yang dijahit dari bawah dan berfungsi sebagai bahagian bawah azimat anak patung.
 6. Buka kantung yang diterima, matikannya dari pinggir atas 10 cm, masukkan pita dan jahitannya dengan lembut, sehingga dapat bergerak dengan bebas.
 7. Kemudian bahagian dalamnya diisi dengan bulu kapas, herba, dan dibungkus dengan benang merah.
 8. Ia tetap untuk mengumpul semua butiran kerajinan, menyembunyikan hujung di dalam, jika mungkin, atau menutup sendi dengan elemen hiasan. Pada azimat anak patung dalam gaya rakyat, apron, manik, kerudung, yang harmoni dengan asas kraf tekstil, kelihatan hebat.

Kelas kelas pada patung tekstil jahit untuk pedalaman

Kerja tangan mengekalkan tenaga yang positif, oleh itu tradisi kerja jahitan dikaitkan dengan segala sesuatu yang menjejaskan penciptaan persekitaran yang selesa, gaya ketika membuat pedalaman. Pilihan yang paling mudah diakses, asli, menarik daripada menghias pembibitan puteri kecil adalah untuk menjahit anak patung tekstil. Tidak akan ada kesulitan dengan penciptaan kraf itu, dan jika umur bayi tidak menghadkan penyertaannya, maka melibatkan anak dalam proses kreatif, membantu mempelajari kemahiran baru.

 • corak,
 • sisa kain,
 • kepingan merasakan warna yang berbeza untuk rambut, mata, mulut, kaki, tangan,
 • gunting,
 • benang floss,
 • jarum,
 • pin,
 • pelekat,
 • pengisi.

Arahan langkah demi langkah kepada anak patung asal dengan tangan anda sendiri yang terbuat dari kain dengan corak:

 • Cetak skema, letakkan kertas pada kain, pasangkannya dengan pin, bulangkan kontur dengan pensil. Dengan bantuan gunting dan elaun jahitan kira-kira 3 mm, berhati-hati memotong butir-butirnya.
 • Hidupkan besi dan besi semua kosong untuk menjadikannya lancar.
 • Lipat-lipat merasakan untuk memotong lengan, kaki, mata dan batang tubuh anda.
 • Menggunakan benang mulina, jarum menjahit dua elemen batang dengan jahitan rahsia. Dari bahagian bawah jangan menjahit bahagian ini.
 • Menggunakan teknik jahitan yang sama, buat kaki, mengendalikan, menggunakan perasaan.
 • Isi semua bahagian kraf yang dijahit dengan pengisi, menolak dan menutupnya dengan pensil. Ia adalah perlu untuk meninggalkan hanya sedikit ruang bebas di bahagian atas kaki dan tangan untuk menjahit ke batang.
 • Gunakan seluruh perasaan dan fantasi untuk membuat gaya rambut, mata, hidung, mainan mulut, menjahit atau merekatkan butiran.
 • Kraf tekstil untuk pedalaman telah berjaya dilengkapi dengan pakaian yang cantik, yang digabungkan dengan nada dengan perabot.

Bagaimana untuk menjahit anak patung jari untuk tangan untuk teater

 • pola corak (temalo),
 • kain (semulajadi monofonik, calico atau satin, bulu buatan),
 • gunting,
 • benang,
 • cat,
 • gam PVA.

Buat anak patung jari:

 1. Cetak corak, ubah template ke kain, potong dengan elaun pada lipatan 5 mm. Tetapi jika anda perlu menghias kerajinan dengan sulaman, maka lakukannya sebelum memotong kain itu, supaya kepak itu dapat ditarik dengan mudah ke atas jari anda.
 2. Isi pukal dengan pengisi.
 3. Sebelum menyusun butiran, gunakan corak atau corak cat yang diperlukan pada kain: mata, hidung, mulut, elemen pakaian. Hares, kucing, chanterelles adalah anak patung haiwan, yang mudah untuk menusuk misai, agar tidak mengganggu penciptaan mereka untuk waktu yang lama, menggunakan bahan lain. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada cat khas pada fabrik, varian ekonomi adalah biasa larut, tetapi sebelum mereka melukis fabrik itu perlu diregregasikan dengan larutan PVA yang lemah.
 4. Butir-butir yang diramalkan oleh corak itu dijahit bersama-sama, memastikan bahagian dasar dan unsur hiasan menjahit
 5. Malah sebelum permulaan menjahit mainan jari, fikirkan tentang guaman, aksesori, yang mula diciptakan ketika dasar siap.
 6. Cuba untuk menahan perkadaran, supaya produk yang dicipta oleh diri anda, ternyata cantik dan diletakkan di tangan anda.

Pelajaran video untuk pemula untuk membuat anak patung dari kain

Tradisi untuk membuat anak patung dengan tangan mereka sendiri dari tisu dengan pola hidup pada masa kita. Kain yang berbeza, kemasan dekoratif tidak mengehadkan fantasi, menjadikan pekerjaan mudah menjadi hobi yang menarik atau asas untuk membuat perniagaan anda sendiri. Pilihan teknik, berbeza antara satu sama lain dengan tahap kerumitan, akan membolehkan untuk membuat kraftangan asal walaupun untuk wanita kurus baru. Tidak perlu pergi ke kedai untuk membeli anak patung atau boneka untuk kanak-kanak. Tonton pelajaran video untuk membuat anak patung - dan anda akan belajar cara membuat salinan unik buatan tangan.

Kelas tuan pada penciptaan anak patung lembut untuk kanak-kanak

Membuat anak patung "Angel"

Mewujudkan anak patung "Labu" dan pakaian untuknya

Bagaimana untuk membuat anak patung Waldorf rama-rama yang ditenun

Pelajaran menjahit ballerina anak patung kain

Bagaimana untuk menjahit "Lalalupsy" dari kain dan benang

Gambar anak patung penulis yang cantik yang dibuat oleh tangan sendiri

Memperbaiki teknik untuk membuat anak patung tekstil dengan tangan anda sendiri, anda akan mencapai tahap apabila kerja anda menjadi anak patung penulis. Motivasi yang baik atau sumber inspirasi akan berfungsi sebagai galeri foto yang besar, di mana karya unik tukang telah dibentangkan. Proses kreatif memerlukan bukan hanya kehadiran idea atau fantasi, tetapi kemahiran tertentu, sehingga ternyata mereka membuat boneka eksklusif, tidak seperti yang lain, dengan tangan mereka sendiri. Lihatlah contoh-contoh kerja di dalam gambar di bawah untuk melihat betapa cantiknya anak patung penulis, yang terbuat dari jantung, boleh menjadi.

© 2010-2017. PENYERTAAN BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN SAHAJA DENGAN PENULANGAN HYPERLINES AKTIF PADA SUMBER

Bagaimana untuk menjahit anak patung? Anak patung dengan tangan sendiri: corak, arahan

Untuk hari ini di kedai-kedai ada kemungkinan untuk membeli segala-galanya, bahawa anak itu akan mahu. Bermula dari rattle dan berakhir dengan alat elektronik. Tetapi untuk sebab tertentu, kanak-kanak sentiasa tertarik kepada anak patung atau haiwan kecil, yang dibuat dengan tangan atau pakaian bulu mereka sendiri. Apa yang menarik minat mereka? Anak patung seperti itu boleh dijahit sahaja, di rumah, bersama dengan kanak-kanak.

Bagaimana untuk menjahit anak patung sendiri?

Permata wanita moden mempunyai peluang dan bahan khas untuk membuat anak patung. Ini pakaian rajut dan khas, pengisi, aksesori untuk mata, bulu mata, rambut dari benang dan benang, rambut palsu siap. Kedai untuk ibu rompi menyediakan segala yang diperlukan untuk kreativiti. Oleh itu, ramai yang cuba menjahit sendiri. Membuat anak patung itu sendiri (beberapa corak dalam artikel ini) adalah aktiviti yang menarik, yang sering menjadi hobi yang menarik.

Anda boleh melakukan jahitan dan tanpa pergi ke kedai:

 • ia cukup untuk memilih baju rajutan warna berwarna daging;
 • beberapa sintepon;
 • sepasang manik;
 • Benang dan jarum untuk menjahit;
 • benang rambut;
 • corak.

Anak patung kain primitif dilindungi oleh nenek dan nenek kami. Kanak-kanak suka mereka untuk kehangatan dan keselesaan yang mainan ini memberi mereka. Tidak ada anak patung kilang, bahkan sangat cantik, tidak akan menjadi mainan yang anaknya akan tidur untuk waktu yang lama. Kanak-kanak dipandu oleh sensasi: dalam mimpi mereka akan menyentuh anak patung, dan plastik, sejuk. Terdapat persatuan bukan dengan anak patung, tetapi dengan kereta atau baldi. Dan ini salah. Oleh itu, anak patung itu harus hangat, lembut dan selesa.

Tanpa berfikir dua kali, anda juga boleh membuat corak untuk menyesuaikan diri anda. Semasa kanak-kanak sedang tidur, kontur batang, kepala, lengan, kaki cepat ditarik. Ia dipindahkan semua pada kain rajutan. Pastikan untuk meninggalkan elaun pada lipatan - 5 mm. Semua ini dibungkus dengan sintepon - 80% produk siap. Anda patut berfikir tentang siapa yang akan menjadi: seorang gadis atau seorang lelaki?

Dari ini bergantung pada pakaian, dan panjang rambut, dan ekspresi pada wajah. Setelah membuat keputusan, perlu menandakan pada mata, mulut, hidung. Perkara paling mudah ialah menyulam semuanya. Anda boleh menggunakan manik atau butang, membuat mata. Tetapi jika kanak-kanak itu sangat kecil, maka ada bahaya bahawa dia boleh merobek atau menggigit dan menelan manik. Oleh itu, semuanya bersulam. Rambut diperbuat daripada benang: mereka luka pada kadbod panjang yang diperlukan benang, di tengah-tengah mereka dijahit dengan jahitan "ke hadapan dengan jarum". Di bahagian belakang - dipotong dan rambut palsu siap. Ia harus dijahit, dipangkas dan dipasangkan dengan braids dengan reben. Setelah mengetahui bagaimana untuk menjahit anak patung, anda perlu memikirkan pakaian untuknya.

Jika seorang wanita boleh bersatu sedikit, maka ini adalah pilihan terbaik untuk membuat pakaian untuk anak patung. Selalu pengikat mempunyai banyak globul benang yang berwarna-warni - sudah tiba masanya untuk digunakan. Anda boleh membuat baju dan skirt. Atau pakaian dan booties daripada sisa benang. Pakaian dari sekeping calico juga akan kelihatan cantik. Jahitan ini boleh dibuat mudah, menyeluruh. Hiaskan dengan renda, tocang, reben.

Ia perlu melampirkan sangat penting kepada skema warna, untuk memilih kain tekstur yang sama. Adalah wajar bahawa pakaian boleh dikeluarkan dan dipakai. Ini membangunkan kemahiran kanak-kanak, keinginan untuk berpakaian dengan baik.

Semua corak anak patung dari kain hendaklah dipindahkan ke bahan yang boleh digunakan lebih daripada sekali. Untuk tujuan ini, kertas atau kertas telus kertas telus adalah sesuai. Oleh itu, anda perlu memindahkan dan corak untuk anak patung Waldorf menjahit. Jenis mainan ini muncul pada awal abad kedua puluh. Di Jerman, sekolah-sekolah pertama dianjurkan, di mana pengajaran dijalankan mengikut program khas. Mainan dibuat dengan tangan mereka sendiri dari bahan semula jadi: dari kayu, kain katun, unta tulen atau bulu domba.

Ia adalah pembuatan anak patung kain pada corak Waldorf yang telah mendapat populariti yang luas di dunia. Ini adalah mainan biasa yang diperbuat daripada kain, yang dibuat pada corak, tetapi hanya dari pakaian rajut khusus. Ciri - ciri dalam pembuatan kepala.

Untuk anak patung ini, kusut kecil benang dengan garis pusat 5-6 cm diambil. Daripada bulu asli, jalur terbentuk dalam bentuk sinar, di tengah-tengah yang kusut tertanam. Jadi ternyata bola, yang membentang pembalut elastis atau kaus kaki rajutan.

Di dasar mengetatkan benang yang ketat - ternyata kepala. Ia diregangkan oleh benang di sepanjang garis menegak dan mendatar sedemikian rupa sehingga ia diberikan bentuk yang menyerupai kepala seorang anak. Pilih tempat hidung dan tetapkan manik kecil atau bola yang dilancarkan dari bulu. Dan hanya sekarang wayang kulit atas telah diregangkan. Di atasnya sudah dan menunjuk mata, menyulam mulut.

Anak patung Waldorf kain tidak dijahit lama: kebanyakan masa yang diperlukan untuk membuat kepala, dan yang paling penting, rambut dari benang. Untuk melakukan ini, ambil kutikula benang dan kancinglah satu cap kecil. Ia sepatutnya bersebelahan dengan kepala dan sesuai dengan garis rambut. Kemudian ia dijahit di sepanjang perimeter ke kepala dan sudah ada potongan benang pra-potong yang telah dilekatkan padanya. Proses ini panjang, tetapi gaya rambut sangat baik.

Satu lagi cara adalah untuk menyulam seluruh permukaan kepala. Dan kemudian menjahit benang panjang yang sama. Kaedah reka bentuk rambut membolehkan anda untuk menyikat rambut anda, mengasah braids atau melakukan ekor kuda.

Kepala harus mempunyai bentuk yang pasti. Kepada bahagian bawah tangannya dijahit dan diperbaiki dengan baik. Dalam corak anak patung yang terbuat dari kain, bahagian bawah kelihatan seperti jumpsuit. Kaki dan batang disumbat dengan bulu dan dijahit di leher dan pen. Kekurangan rambut ditambah melalui lubang sampingan - lengan baju, dan kemudian dijahit. Pada kaki dan jari pena dijahit. Tetapi jika anda tidak melakukannya - ia tidak akan menjadi lebih buruk: kedua-dua pilihan boleh diterima.

Sekarang anda boleh mula menjahit pakaian dan menghias wajah anda. Pakaian boleh dikaitkan, seperti dalam versi terdahulu. Anak patung Waldorf sangat lembut, tanpa bingkai tegar dan sama sekali tidak berbahaya bagi kanak-kanak itu.

Banyak wanita rompi, bermula dengan anak patung besar, secara beransur-ansur bergerak ke kerja yang lebih halus: mereka cuba menjahit anak patung Tilda. Corak untuk mereka boleh didapati dalam kesusasteraan khusus. Mainan ini dicipta oleh artis Norway, Tony Finanger. Dia mencipta dan mengeluarkan kehidupan kucing, beruang, kelinci: semuanya dibuat dalam gaya yang sama. Tetapi bukan dari semua corak anda mendapat apa yang anda fikirkan. Bagaimana untuk menjahit anak patung yang mempunyai tangan dan kakinya yang nipis? Ya, ia tidak begitu mudah.

Tetapi kesukaran itu bukan dalam jahitan, tetapi dalam pemadatannya. Dalam bahagian yang sempit itu, bulu kurang kemas - ia jatuh tidak rata. Di tangan dan kaki muncul "selulit 9raquo;: benjolan enam terlihat di permukaan.

Tetapi pertama-tama anda perlu memotong semua butiran dan jahitannya. Kemudian, menggunakan pensel, secara beransur-ansur mengisinya. Jangan mengambil ketulan bulu terlalu besar, supaya permukaan pakaian rajutan itu lancar. Semua bahagian dipasang. Rambut palsu dibuat untuk Tilda. Untuk anak patung yang dibuat dengan tangannya sendiri, rambut boleh dibuat dari benang atau bulu. Thread luka pada kadbod lebar yang diperlukan. Di satu pihak, mereka dijahit, dan sebaliknya - dipotong dan dijahit ke kepala.

Dalam versi klasik, anak patung Tilda tidak mempunyai hidung, mulut, atau telinga. Dia menjahit manik-manik - mata, memerah - dan semua. Gaya rambut adalah bahagian khas, terperinci. Rambutnya seharusnya hanya "chic9raquo;. Anda boleh, tentu saja, menyulam alis dan mulut. Tetapi anda tidak boleh melakukan ini. Inilah keindahan anak patung Tilda.

Dan pakaian membuat mereka yang paling berbeza. Untuk anak patung, anda boleh membuat apa-apa corak pakaian sendiri, itu tidak sukar sama sekali. Gaun yang cantik, gaun, baju tidur, topi dan kasut - semua wanita perlu melakukannya sendiri. Ia sangat mudah untuk memakai anak patung ballerina.

Pakaian untuk ballerina terdiri daripada hanya dua butiran - skirt dan pita pungutan yang dikumpul untuk bahagian atas. Dari kain nipis, capron, misalnya, pita dipotong, panjang 40 cm dan lebar 10 cm. Ia dijahit dan dipasang pada pinggir lebar sepanjang tepi lebar. Bahagian yang dikumpul dijahit ke batang sebagai skirt. Sekeping pita lain, lebar 2 cm, dipasang pada benang di sepanjang keseluruhan panjang, di tengah. Dibungkus dan dijahit dari bahu ke bahu. Reka bentuk ini membuat anak patung berangin, ringan dan serupa dengan ballerina. Ketepatan dalam pembuatan memainkan peranan yang istimewa: tidak ada benang menggantung, kelebihannya diproses dengan indah.

Sebenarnya, setelah belajar bagaimana menjahit anak patung, semua orang memahami bahawa ia tidak terlalu sukar untuk melakukannya. Dan dengan kemahiran tertentu - dan agak mudah. Dan anda boleh melakukan ini dengan anak-anak anda. Komunikasi ini membawa ibu bapa dan anak-anak bersama-sama, menggalakkan persefahaman bersama, mengembangkan kemahiran motor dan fantasi kecil. Banyak boneka yang menjahit (walaupun mengandung atau sangat penuh). Seperti yang boleh dalam kehidupan manusia. Mereka membuat pakaian untuk mereka, menjahit dan berpakaian.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =