Backfill

Teknologi backfill

Kerja pembinaan pada mendirikan bangunan dengan apa jua bentuk membayangkan proses meletakkan asas untuk struktur yang diberikan. Bergantung kepada jenis asas proses itu boleh terdiri daripada menggali sumur, atau rehat, pemasangan struktur kayu (bentuk), serta pemasangan dan keluli bangkai mengukuhkan. Selepas kerja-kerja yang sama perlu organisasi mencurah grout ke dalam acuan, dan bahawa selepas pengawetan bentuk asas yang boleh dipercayai untuk rumah.

Penumpukan semula pondasi dilakukan setelah campuran konkrit akhirnya semakin kuat, dan pangkalan itu akan siap untuk pembinaan bangunan berikutnya. Dalam kerja pembinaan, apa yang disebut sinuses (lompang) dibentuk di sepanjang perimeter asas, yang mesti diisi dengan pelbagai bahan. Ia seolah-olah sukar untuk mudah, pada pandangan pertama, operasi. Walau bagaimanapun, apabila menjalankan pengisian semula, beberapa nuansa harus dipertimbangkan.

Tidak peduli berapa banyak yang anda tidak mahu mempercepatkan proses membina sebuah bangunan baru, jangan tergesa-gesa untuk membalikkan backfilling ruang bawah tanah. Pertama, anda harus menunggu penyelesaian konkrit untuk mengeras sepenuhnya dan mendapatkan ciri-ciri kualitinya. Kedua, adalah wajar untuk menyelesaikan semua kerja yang berkaitan dengan organisasi penutup ruang bawah dasar.

Dengan cuaca baik dan cerah, asas rata-rata mengeras hanya seminggu. Sudah melalui masa yang tidak ketara itu, pangkalan itu akan mendapat kekuatan yang diperlukan, yang diperlukan ketika penimbunan kembali. Masalahnya adalah bahawa tergesa-gesa dengan penimbunan kembali boleh membawa kepada pembentukan tekanan yang kuat dari sisi, yang dapat merosakkan struktur pangkalan. Walau bagaimanapun, fikirkan tentang memberi keutamaan anda kepada pilihan di mana asas (atau bukan penyelesaian) membeku kira-kira 20 hari.

Kami memilih bahan untuk penyusunan semula

Disebabkan keanehan mereka, salah satu bahan berikut digunakan untuk menganjurkan penambahan semula asas dalam sektor pembinaan:

 • Batu-batu sedimen (pasir);
 • Batu-batu yang dicincang (tanah liat);
 • Tanah, yang pada asalnya terletak di tapak parit yang digali di bawah asas.

Setiap bahan yang dibentangkan mempunyai kualiti positif dan negatif:

 • Apabila pasir digunakan sebagai bahan untuk mengembalikan pangkalannya, akibat negatif dapat dielakkan akibat tanah yang dibiakkan selama musim dingin. Ini dicapai kerana ketelapan air yang baik bahan ini, terutama jika ia sebelum ini bercampur dengan batu kerikil atau dihancurkan. Walau bagaimanapun, aliran bendalir yang baik membuat kita ragu tentang pilihan pasir sebagai bahan untuk kerja kita. Hakikatnya adalah bahawa air bawah tanah, yang terletak di kawasan pembinaan, akan mengalirkan parit yang tertutup. Akibatnya, kalis air yayasan itu perlu menjalani beban berterusan, yang akan mengakibatkan kemerosotan pramatang, dan tahap kapasiti galas di bawah pangkalan akan berkurang dengan masa.

Tetapi, seperti yang mereka katakan, setiap tindakan mempunyai pertentangan. Masalahnya diselesaikan dengan bantuan kawasan buta asas, yang dibina di sekitar rumah berdekatan dengan asas. Struktur konkrit kalis air akan menghalang air dari memasuki tanah berhampiran dasar dan akan melindungi tanah daripada hakisan yang kuat oleh aliran cecair yang besar. Anda boleh merancang buta dengan tangan anda sendiri menggunakan campuran konkrit dan lapisan kalis air dengan bahan asas. Pilihan kedua tidak menjamin penyediaan permukaan udara yang lengkap. Air mengalir di plaster juga harus dialihkan, jadi lebih baik untuk segera mengurus organisasi sistem saliran.

 • Setelah menggunakan eksploitasi tanah liat sebagai bahan untuk mengisi yayasan, ada kemungkinan penghalang antara dasar rumah dan air bawah tanah. Sebagai alternatif, loam dengan loam berpasir juga sesuai. Perkara utama ialah mereka mempunyai struktur yang lebih padat daripada lapisan tanah di sekitarnya.

Walau bagaimanapun, disebabkan tanah liat kuatnya mereka di bawah pengaruh faktor-faktor tertentu masih boleh menyerap kelembapan, yang, seperti yang kita lihat, mempunyai kesan negatif ke atas pembinaan keseluruhan asas dan ciri-cirinya.

 • Tanah yang diekstrak dari lapisan atas tanah dalam organisasi parit untuk susunan asas adalah berfaedah di tempat pertama kerana ia menghapuskan keperluan untuk pemindahan dari tapak pembinaan. Nah, pada yang kedua, sisa bahan kemudiannya boleh digunakan untuk menghiasi landskap.

Sekiranya anda ingin melindungi diri anda daripada munculnya masalah di masa depan, anda perlu berhati-hati dengan teliti teknologi kerja-kerja yang akan datang. Proses penimbunan itu sendiri terdiri daripada langkah berikut yang berturut-turut:

 1. Sebelum memulakan kerja, anda perlu memeriksa dengan teliti parit untuk objek asing. Dalam induksi, tidak ada potongan kayu yang akhirnya akan mereput dan menjadi konduktor air ke dasar bangunan, alat binaan dan konkrit.
 2. Selanjutnya, tanah diperiksa untuk kandungan kelembapan. Cara terbaik untuk mengetahui peratusan air dalam bahan hanya boleh dilakukan di makmal. Indeks di kawasan 12 hingga 15% dibenarkan untuk tanah yang lemah. Untuk berat, ia meningkat kepada 20%. Jika keperluan tidak memenuhi keperluan, perlu dilakukan langkah-langkah untuk mengeringkan atau sebaliknya - untuk melembapkannya.

Dengan pengeringan tanah, masalah tidak timbul. Ia hanya diletakkan di lapisan di jalan di bawah matahari. Meningkatkan bahan untuk penyembur dengan penyelesaian khusus, yang disediakan dari air dan sejumlah kecil simen. Dalam bekas dengan cecair, simen dituangkan sehingga campuran warna susu dibentuk, yang kemudiannya diiringi dengan tanah.

 1. Langkah seterusnya adalah secara langsung mengisi pangkalannya. Di bahagian bawah parit atau lubang meletakkan bahan yang disediakan. Ia dilapisi dengan lapisan ketebalan purata 40 cm. Sila ambil perhatian bahawa tidak mungkin menggunakan tanah yang subur sebagai tanah untuk penimbunan semula. Di dalamnya, kemungkinan besar akan mengandungi sejumlah besar bahan organik, yang kemudian akan mula mereput, yang seterusnya akan mengakibatkan pengecutan.
 2. Selanjutnya, ruang bawah tanah diisi tanpa ruang bawah tanah. Sinus dalaman dalam kes ini mestilah lengkap atau sebahagiannya.

Anda boleh membuat backfill seperti penggunaan peralatan khas (jentolak, glider, penggali), dan secara manual. Di dimensi besar bangunan itu, 2-3 orang pekerja mencukupi. Letakkan tanah di lubang pondasi secara merata ke seluruh kawasan. Ini akan membantu untuk mengelakkan berlakunya perbezaan tekanan di bahagian-bahagian yang berbeza dari asas, yang boleh mengakibatkan ubah bentuk asas.

Pemadatan manual tidak disyorkan kerana ketekunan tinggi proses sedemikian. Sekiranya meterai melibatkan operasi peranti khas, ketebalan lapisan apabila tertidur hendaklah seperti berikut:

 • Apabila menggunakan pasir sebagai bahan untuk mengisi parit dan parit, ketebalan lapisan yang dibentangkan bervariasi dalam jarak 0.7 m;
 • Jika loam atau loam berpasir memainkan peranan tanah untuk penumbangan - 0.6 m;
 • Clay - sehingga setengah meter.

Jika tidak ada kemungkinan untuk menggunakan peralatan khas, maka ketebalan lapisan tidak boleh melebihi 30 cm Memulakan pemadatan manual dari tepi asas ke lereng. Seterusnya, buta dibina untuk melindungi backfill daripada kelembapan.

Backflill of depressions komunikasi

Apabila mengisi tranche ini, anda perlu mengambil kira beberapa nuansa:

 1. Sebelum memasang paip, bahagian bawah lekukan ditutup dengan lapisan runtuhan 10 cm. Selepas itu, bantal pasir 30-40 cm tebal diletakkan.
 2. Selepas meletakkan dan memeriksa kapasiti kerja saluran paip itu, pengisian semula. Parit pertama dipenuhi dengan ketebalan pasir 0.3 m dan dipadatkan dengan cara improvisasi. Seterusnya, lapisan demi lapisan diletakkan di bawah tanah. Ketebalan lapisan adalah 0.5 m.

Ingat bahawa penambangan asas bilik adalah salah satu peringkat yang paling penting dalam keseluruhan pembinaan. Ia adalah perlu untuk menghasilkan hanya selepas selesai semua kerja-kerja pada organisasi kalis air dan penutup bawah tanah asas. Untuk mempercepat pengisian sinus akan membantu peralatan pembinaan khas, tetapi semua kerja pada pengisi dan percepatan dapat dilakukan dengan tangan mereka sendiri.

Mari kita jelaskan beberapa perkara dalam video berikut:

Masalah abadi pilihan - apa yang tertidur, pasir atau tanah liat?

Penumpukan semula asas: ciri teknologi, bahan, arahan

Biasanya proses mana-mana pembinaan melibatkan kerja-kerja pembinaan asas. Mereka termasuk menggali parit atau lubang pondasi, memasang corak, serta membina kerangka tetulang. Pada peringkat seterusnya struktur dituangkan dengan konkrit, dan kemudian penimbunan yayasan dijalankan. Apabila asas didirikan di sepanjang perimeter bangunan, lompang dibentuk, yang pembina memanggil sinus. Mereka harus ditutup dengan pelbagai bahan, yang dipilih oleh pemilik rumah atau pemaju. Tahap pembinaan hanya kelihatan mudah, sebenarnya, dalam perjalanan kerja-kerja ini diperlukan untuk mempertimbangkan beberapa nuansa.

Walaupun pemilik rumah di masa depan mahu mempercepatkan proses itu, tidak perlu lagi bergegas ke belakang. Ia perlu menunggu untuk pemejalanan asas, serta untuk menyelesaikan kerja dengan bahagian dasar bangunan. Struktur pangkalan harus menguatkan sepenuhnya, kerana ini ditentukan oleh beban yang dikenakan pada bahan tersebut.

Langit adalah lebih mudah untuk melengkapkan, jika yayasan itu belum tercakup. Pondasi yang dicurahkan harus ditinggalkan selama sekurang-kurangnya 10 hari selepas kerja dilakukan pada cuaca cerah. Bagaimanapun, pakar mengesyorkan melanjutkan tempoh ini kepada 20 hari. Dalam sesetengah kes, semasa pembinaan, backfill dijalankan terlalu cepat, kerana ada yang percaya bahawa beban sisi tidak mempunyai kesan tertentu. Tetapi tekanan ini sangat kuat.

Apabila penyusunan semula yayasan dijalankan, pakar memilih bahan, mereka boleh:

Sekiranya lazimnya menggunakan tanah, ia diambil apa yang diambil semasa penggalian penggalian. Semua pilihan tersenarai mempunyai kelebihan dan kelemahannya. Sebagai contoh, jika anda menggunakan pasir untuk mengisi sinus, maka ia perlu dicampur dengan kerikil, komposisi yang dihasilkan juga melewati air. Penggunaan bahan ini memungkinkan untuk menafikan kesan daya beku fros. Walau bagaimanapun, kebolehtelapan air mempunyai kelemahannya, yang dinyatakan dalam fakta bahawa semua air dari tanah berdekatan akan mengalir ke dalam turutan semula. Hasilnya, beban yang berlebihan digunakan untuk kalis air, dan tanah dikurangkan keupayaan galas.

Masalah ini boleh diselesaikan hanya sebahagiannya - dengan bantuan kawasan buta. Ia adalah jalur kalis air, yang dipasang di sepanjang perimeter ruang bawah tanah dan melindungi ia daripada kelembapan. Orang buta boleh dibuat secara mandiri, untuk tujuan ini kalis air dan pemain bawah tanah digunakan. Memastikan sesak sempurna tidak mungkin. Mengalir di air buta harus dialihkan, jadi anda perlu menguruskan saliran.

Penumbangan asas boleh dilakukan dengan tanah liat. Ia adalah bahan yang kasar yang akan menyerap air. Anda boleh menggunakan teknologi yang menyediakan aplikasi tanah. Ia diambil dari lubang yang digali.

Pendekatan ini membolehkan anda untuk mengecualikan kos eksport, di samping itu, anda akan mempunyai peluang untuk menyimpan tanah berhampiran tapak pembinaan. Kediaman terbentuk, sebagai contoh, lapisan atas tanah, boleh digunakan dengan berkesan jika anda berminat untuk membina landskap.

Penumpukan semula yayasan itu harus dilakukan sesuai dengan teknologi, karena hanya dengan cara ini, akan mungkin untuk menghindari masalah dalam operasi bangunan. Proses ini harus bermula dengan pengesahan tanah di tempat kerja. Agar pengisian untuk menjadi berkualiti tinggi, anda perlu memastikan bahawa tiada alat yang terlupa, konkrit, kepingan kayu dan bahan lain yang terlupa di tapak.

Adalah penting untuk memeriksa kandungan lembapan tanah. Parameter ini ditentukan oleh kaedah kajian makmal. Untuk menjalankan backfill, jangan gunakan tanah terlalu kering, ia tidak sepatutnya kotor. Bergantung pada jenis tanah di tapak, kelembapannya boleh mencapai had 12 hingga 15%. Ini benar untuk tanah. Bagi tanah yang berat, kelembapannya harus 20%.

Sekiranya keperluan kelembapan tidak dipenuhi, kerja dilakukan pada pembasahan atau pengeringan. Dalam kes kedua, primer dikeringkan di bawah sinar matahari, sedangkan jika perlu untuk mencairkan tanah, perlu untuk mendedahkannya kepada tindakan susu simen, yang boleh dibuat sendiri. Untuk ini, beberapa simen mesti dibubarkan di dalam air. Setelah cecair putih, susu siap digunakan. Sekiranya penambahan semula sinus dalam tiub melibatkan membasahi, maka perlu menentukan jenis tanah. Jika ia disambungkan, maka anda boleh membawanya dalam barisan penggalian. Dalam kes-kes lain, kerja-kerja itu dijalankan ke atas barangan yang akan diisi.

Teknologi penimbunan yayasan ini terdiri daripada beberapa peringkat. Pada yang pertama, adalah perlu untuk meletakkan bahan yang digunakan di bahagian bawah penggalian. Ia boleh menjadi pasir atau bumi. Ketebalan lapisan boleh berbeza-beza antara 0.3 dan 0.5 m. Lapisan-lapisan ditaburi dengan susu simen jika perlu dan dipadatkan dengan baik. Penggunaan semasa manipulasi itu tidak dibenarkan tanah yang subur, kerana ia mempunyai banyak organik. Dari masa ke masa, ia akan mula mengurai, yang akan menyebabkan pengecutan.

Apabila anda membuat keputusan untuk melakukan penambahan semula asas, anda perlu membiasakan diri dengan teknologi. Pada peringkat mengisi bahan alasnya diletakkan di dalam sinus. Ini benar jika anda tidak merancang peranti bawah tanah. Apabila struktur tidak mempunyai ruang bawah tanah, adalah perlu untuk mengikuti algoritma ini. Kaedah ini bergantung kepada saiz penggalian. Sekiranya ia cukup besar, maka anda perlu menggunakan teknik khas, iaitu:

Backfilling dapat dilakukan secara manual, untuk ini diperlukan untuk meminta bantuan satu atau dua orang. Kerja-kerja dijalankan dengan serta-merta sepanjang keseluruhan asas, sebaliknya tekanan sisi di beberapa kawasan akan menjadi terlalu kuat. Fenomena ini membawa kepada hakikat bahawa asas itu cacat dengan masa.

Mengulangi pengisian asas kotak semestinya melibatkan pemadatan tanah. Untuk menjalankan kerja sedemikian adalah perlu dengan bantuan peralatan tambahan, kerana jika anda menggunakan alat tangan, ramming akan terlalu memakan buruh. Apabila teknik khas dirancang dalam kerja-kerja, lapisan mesti mempunyai ketebalan tertentu. Apabila menggunakan pasir, parameter ini tidak boleh melebihi 70 cm manakala dalam hal tanah liat, ketebalan adalah 50 cm. Loam dan loam berpasir disusun sehingga 60 cm.

Sekiranya kerja anda merancang untuk dilakukan secara manual, parameter di atas hendaklah 30 cm atau kurang. Nilai akhir bergantung kepada jenis tanah. Mulakan kerja adalah perlu dari zon yang lebih dekat dengan bangunan. Dalam proses ini, anda akan bergerak ke tepi lereng. Selepas tamping di atas tanah, buta dipasang, yang diperlukan untuk melindungi asas dan tanah daripada kelembapan berlebihan. Jika anda memutuskan bahawa anda tidak memerlukan kawasan yang buta, anda harus bersedia untuk fakta bahawa meltwater dan sedimen akan membasuh tanah. Ini akan diikuti oleh ubah bentuk dan kemusnahan pangkalan, jadi perlu untuk berdiri walaupun dalam kes di mana struktur itu mempunyai longkang.

Pembalakan di dalam pondasi juga melibatkan pilihan teknologi dan bahan. Mereka bergantung kepada beberapa faktor, antara mereka:

 • jenis operasi bangunan;
 • pembinaan lantai / lantai;
 • ketinggian bahagian socle;
 • jadual air bawah tanah.

Bagi faktor pertama, jika bangunan itu digunakan untuk kediaman tetap, dan pemanasannya ada sepanjang tahun, maka tanah tidak akan membeku di bawah satu-satunya, supaya ia dapat diisi dengan tanah liat, yang boleh membengkak semasa proses pembekuan. Adalah penting untuk mengambil kira juga reka bentuk lantai, serta lantai. Sekiranya projek itu menyediakan tumpang tindih, disusun di atas rasuk, maka backflill sebaiknya dilakukan dengan tanah liat. Pengisian semula pasir dengan pasir dari bahagian dalam dilakukan dengan lantai terapung yang diatur di atas tanah. Pasir akan diperlukan untuk meratakan asas, dan ia disusun dengan lapisan 10 cm.

Sekiranya anda ingin mengisi asas itu, maka anda perlu membiasakan diri dengan teknologi menjalankan kerja pembinaan tapak di bawah rumah dengan tangan anda sendiri. Ia perlu bermula dengan menentukan keadaan tanah dan kedalaman air bawah tanah. Untuk ini, perlu pergi lebih jauh dengan 1 m dan menganggarkan komposisi tanah dengan kehadiran air di dalam lubang. Sekiranya ia adalah, maka kedalaman asas hendaklah melebihi 0.5 m Jika tiada air, kedalaman ruang bawah tanah mungkin tidak melebihi 0.5 m.

Membina asas di bawah rumah dengan tangan anda sendiri, anda mesti membuat penanda wilayah dan mengeluarkan lapisan tanah yang subur. Untuk melakukan ini, menggali parit sepanjang perimeter rumah masa depan, dan bahagian bawah disamakan dengan pasir. Langkah seterusnya adalah untuk mengisi. Untuk ini, kerja pemasangan dipasang dari papan lapis atau papan. Pembuangan boleh dilakukan dengan konkrit. Ketumpatan penyelesaian adalah berkadar terus dengan kekuatan reka bentuk masa depan. Lebar asas mestilah lebih besar daripada ketebalan tembok masa depan sebanyak 20 cm.

Sebelum anda memulakan, anda perlu mempelajari arahan langkah demi langkah. Secara asasnya, dalam kes ini, anda boleh berbaring tanpa sebarang masalah. Pada peringkat seterusnya, selepas penyelesaian telah menguatkan, adalah mungkin untuk menjalankan kalis air struktur. Untuk tujuan ini, bahan bumbung diletakkan pada permukaan dalam dua lapisan, dan bahagian bawah tanah boleh dioleskan dengan bitumen panas sebelum mengisi. Apabila lapisan kalis air telah diletakkan, mungkin untuk memulakan blok atau batu bata, dan di dinding yang bertentangan, lubang pengudaraan diatur, yang akan menghilangkan kelembapan ruang di bawah lantai.

Sekiranya anda memutuskan untuk membina asas sendiri, arahan langkah demi langkah dalam proses ini akan menjadi pembantu yang terbaik. Setelah berkenalan dengannya, anda akan dapat memahami bahawa sebelum penampung semula dinding sisi ruang bawah tanah rumah adalah perlu untuk menjalankan banyak kerja. Antaranya adalah perlu untuk menandakan penandaan, penggalian penggalian, pemasangan acuan dan penuangan penyelesaian.

Dalam kerja-kerja konkrit yang digunakan, terburu-buru tanpa apa-apa. Oleh itu, selepas lubang asas dipenuhi, ia perlu ditinggalkan sehingga penyelesaiannya menjadi kuat. Sebaik sahaja ini berlaku, anda boleh terus bekerja. Ia boleh bukan sahaja penimbunan semula, tetapi juga kalis air awal permukaan.

Penyusunan semula asas: ciri-ciri proses itu

Backfilling biasanya dipanggil proses meletakkan tanah di lubang atau parit, dari mana ia diekstraksi untuk pembinaan bangunan.

Proses sedemikian lazimnya dilakukan selepas asas telah dibina dan socle telah didirikan. Backfill harus dibuat pada masa kedua-dua unsur ini dapat membawa beban tanpa merosakkan diri sendiri, iaitu, selepas pengawetan konkrit yang hampir selesai, yang diperlukan dalam cuaca suria yang baik selama 2 minggu.

Penebangan di tapak pembinaan modal

Sering kali anda dapat melihat bagaimana keadaan mandatori ini hanya diabaikan, kerana tekanan sisi tidak kelihatan atau tidak dapat dilihat. Walau bagaimanapun, untuk yayasan, tekanan tersebut membawa bahaya yang besar. Oleh itu, adalah perlu untuk menghidupkan semula selepas pengerasan konkrit. Ia juga harus diperhatikan bahawa penimbunan semula tidak boleh dilakukan dengan pasir, yang dalam kualitinya lebih rendah dari tanah asli. Dalam kes ini, koefisien pemadatan pasir dalam penimbunan semula asas harus cenderung kepada pekali pemadatan tanah dalam keadaan semula jadi.

Ketumpatan tanah yang diperlukan ditentukan berdasarkan data eksperimen. Meterai itu hendaklah dihasilkan dengan kelembapan dan ketumpatan yang terbaik, yang sepatutnya menjadi kira-kira 0.95.

Untuk menentukan ketumpatan tanah di kawasan anda, anda harus menggunakan data perkhidmatan geologi yang dihasilkan di tapak kerja.

Proses pemadatan itu sendiri perlu dilakukan apabila kandungan kelembapan semulajadi tanah adalah yang terbaik, iaitu, yang optimum. Oleh itu, jika tidak demikian, maka tanah pertama harus dibasahi, dan kemudian diinjak-injak.

Parameter berikut dianggap sebagai kelembapan tanah optimum:

 • Bagi pasir berdebu dan pasir berpasir yang besar, nisbah kelembapan optimum berada dalam lingkungan 8 hingga 12 peratus, dengan nisbah pembasahan 1.35;
 • Bagi loji pasir yang lembap dan ringan, nisbah kelembapan optimum berada dalam lingkungan 9 hingga 15 peratus, manakala pekali air ialah 1.25;
 • Bagi tebal, lumpur ringan dan cahaya yang lembap, nisbah kelembapan optimum adalah dalam lingkungan 12 hingga 17 peratus, manakala nisbah pembasahan adalah 1.15;
 • Untuk berat tebal dan berdebu, nisbah kelembapan optimum berada dalam lingkungan 16 hingga 23 peratus, dengan nisbah pembasahan sebanyak 1.05.

Kandungan kelembapan tanah ditentukan oleh kaedah makmal, iaitu menggunakan analisis dan eksperimen khas.

Susunan asas tali pinggang

Sekiranya kecil, kemudian lembapkan tanah, jika sebaliknya, ia terlalu besar, maka tanah harus dikeringkan.

Pembasuhan tidak boleh dilakukan dengan air. Untuk melakukan ini, anda perlu menggunakan tanah liat atau susu simen. Ia disediakan seperti berikut. Di dalam air tuangkan beberapa segelintir simen atau meletakkan segelintir tanah liat, kemudian kacau ke jisim homogen. Akibatnya, penyelesaian cecair yang sama dengan cecair air dalam keadaan biasa harus diperolehi. Air berwarna putih, jadi namanya.

Selepas kelembapan tanah telah mencapai tahap yang optimum, adalah mungkin untuk melakukan penambahan semula asas. Backfilling dijalankan, seperti yang telah disebutkan sebelum ini, dengan tanah yang lebih baik dalam kualiti atau sama seperti itu.

Proses penimbunan kembali dibahagikan kepada beberapa peringkat. Setiap peringkat termasuk pengisian tanah dengan lapisan maksimum tiga puluh sentimeter dan pemadatan berikutnya. Bilangan peringkat sedemikian bergantung pada kedalaman yayasan. Dalam proses penimbunan dan memampatkan asas, perhatian khusus harus dibayar kepada pelbagai objek asing.

Mereka tidak sepatutnya, dan terutamanya ia melibatkan bahan-bahan organik, yang, ketika mereput, meninggalkan kekosongan, yang seterusnya menghasilkan perbezaan tekanan di bahagian-bahagian yang berlainan di tingkat bawah tanah. Ini, seterusnya, membawa kepada penuaan dan kemusnahan pesatnya.

Sekiranya anda tidak mematuhi peraturan untuk membongkar asas, kawasan buta, yang berfungsi untuk mengangkut sedimen semulajadi dari dinding rumah, ruang bawah tanah dan asas, hanya mula menyelesaikan. Untuk mengelakkan ini dan melindung diri, ia perlu membuat buta terlebih dahulu di bawah cerun, nilai yang boleh menjadi kira-kira 3-4 peratus.

Ada proses ini. Jika backfill itu tidak mempunyai kepadatan yang mencukupi, maka ia mula runtuh, dengan itu menetap dan buta. Tahap kecil penenggelaman diperhatikan berhampiran dinding itu sendiri. Kerana ini, tahap awal cerun perubahan kawasan buta. Air dalam kawasan buta mengalir terus ke dinding.

Oleh kerana ini akan diulang beberapa kali, dan terutamanya semasa musim hujan, penimbunan bawah tanah akan sentiasa menjadi lebih padat dengan tahap yang lebih tinggi, yang akan membawa kepada penurunan yang lebih besar. Dalam kes ini, buta juga terus mengubah sudutnya dan, pada akhirnya, hanya berhenti melindungi dinding, asas dan sihat daripada kelembapan. Yayasan, yang sentiasa dalam keadaan basah, boleh membekukan apabila set beku dalam. Apa yang akan membawa kepada kemusnahan asas, atau sebaliknya untuk pemecahannya.

Kembalikan diri anda

Penghancuran yayasan itu boleh berlaku mengikut dua senario:

 1. Apabila menggunakan asas konkrit bertetulang. Jika injap mendapat kelembapan, ia mula berkarat, yang membawa kepada pengembangan struktur logam di dalam asas. Ini seterusnya membawa kepada pemusnahan struktur konkrit dan runtuhannya;
 2. Apabila menggunakan kerja keras. Sekiranya kelembapan masuk ke dalam tembok bata, maka ia membeku apabila set beku, berubah menjadi ais. Ais mempunyai kelantangan yang lebih tinggi, yang mengakibatkan pemusnahan batu dan menghancurkan mortar simen antara bata.

Hanya teknologi yang salah dari penimbunan semula membawa kepada kemusnahan kalis air, yang kebanyakannya mesti menjadi elemen yang tidak boleh dibantah dari mana-mana asas. Apa yang dipenuhi dengan pelanggaran lapisan kalis air, kami hanya menganggapnya.

Untuk mengelakkan masalah lain dengan penimbunan semula, atau sebaliknya bukan dengan proses ini sendiri, tetapi dengan akibat yang terjadi dengan kepadatan tanah yang tidak mencukupi, seseorang harus cuba untuk tidak memuat tanah yang terkubur.

Di bawah sekatan dari tingkat pertama, anda perlu mempunyai struktur khas yang dapat mengambil semua graviti pada diri sendiri, tanpa melewati ke backfill.

Ia juga perlu untuk menguruskan dan menguruskan sistem saliran dengan betul. Aliran air bawah tanah, yang mengalir di sepanjang ruangan bawah tanah, dapat mencairkan kembali, yang belum mendapat ketumpatan semula jadi.

Ini membawa kepada membasuh tanah yang banyak zarah halus, yang seterusnya dapat mengurangkan keupayaan beban tanah. Untuk mengelakkan ini, perlu mengatur lapisan penampan.

Penumpukan kembali dengan penggali

Ia diatur di antara asas dan asas struktur. Lapisan ini dibuat daripada batu hancur atau kerikil. Ketebalan lapisan adalah kira-kira 10-20 sentimeter. Peranan utama lapisan penampan ialah mengalihkan air bawah tanah dari struktur.

Perlu diingat bahawa apabila menggunakan lapisan penampan, perlu menggunakan batu hancur. Masalahnya adalah bahawa di tanah berpasir ada kesan seperti capillarity - apabila air naik. Dalam runtuhan kesan ini tidak praktikal.

Oleh itu, mengetahui dan mengikuti semua peraturan di atas alat penimbal balik, anda boleh mencapai kecekapan maksimum dan hayat perkhidmatan bangunan. Kini kita boleh bercakap tentang kes-kes tertentu penimbunan asas.

Penimbunan tanah di dalam sinus dari penggalian

Sebelum permulaan pengeluaran, keadaan substrat perlu diperiksa. Seperti yang telah diperhatikan, tanah yang diisi tidak boleh mengandungi objek asing. Keperluan yang sama mesti dipenuhi untuk sinus itu sendiri.

Di bahagian bawahnya tidak ada sampah asing, tidak ada benda yang lebih besar dari 10 sentimeter. Tanah, sebaliknya, juga tidak seharusnya mengandungi objek tersebut, terutama jenis organik. Bahagian bahan organik yang boleh terkandung di dalam tanah untuk pengeluaran penimbunan semula asas tidak boleh melebihi lima peratus.

Backflill sifat ini harus dilakukan dengan kelembapan tanah yang optimum. Penyimpangan itu adalah daripada 10 peratus, dalam keadaan tanah yang padu, dan tidak lebih daripada 20 peratus untuk tanah yang terputus.

Sekiranya keadaan ini tidak dipenuhi, maka ia perlu dicapai. Ini dicapai melalui pelembab buatan. Ia dilakukan di atas tanah di dalam sinus, jika ia adalah persoalan tanah kohesif, dan di atas tanah yang terkubur, jika ia adalah masalah tanah kohesif yang longgar.

Untuk tanah yang berlainan, kelembapan yang berbeza diperlukan untuk melembabkan. Ia bergantung kepada kandungan lembapan tanah di tapak pembinaan.

Sekiranya pelbagai pipa diletakkan di tapak backfill, pertama tanah lembut hendaklah diisi ke tahap paip, dengan syarat paip tidak lebih daripada 30 sentimeter dari bahagian bawah penggalian. Jika ini tidak berlaku, tanah pertama diliputi dengan lapisan tiga puluh sentimeter dan dipadatkan, maka tanah lembut dituangkan ke paip tanpa bersenandung. Lebih lanjut mengenai 15-20 sentimeter tanah dicurahkan dan sekali lagi ia dibanting.

Jika tanah tidak dipadatkan, ia mesti diisi dengan gundukan kecil. Saiz bukit ini bergantung kepada ketumpatan semula jadi tanah. Adalah perlu untuk mengelakkan pembentukan lubang di masa depan kerana pemendapan semulajadi tanah yang longgar.

Sekiranya penambahan sinus dari asas yayasan dijalankan dengan pemadatan tanah, maka perlu diperiksa kepadatan yang dicapai. Untuk melakukannya adalah mudah.

Kualiti pemadatan diperiksa di pelbagai laman web, dan kemudian kesimpulan umum dibuat berdasarkan jumlah aritmetik dari setiap laman web. Sampel perlu diambil setiap 20-30 sentimeter dari asas. Sekiranya meterai dihasilkan oleh mesin khas, yang merupakan pilihan terbaik, maka setiap jejak mesin mestilah bertindih dengan sebelumnya sebanyak kira-kira 10-20 sentimeter. Ini adalah untuk memastikan tiada kawasan yang tidak dikompromi ditinggalkan.

Teknologi pemadatan tanah dengan penimbunan sinus

Sebelum memulakan kerja membongkar asas dan memampat tanah, kerja seperti:

 • Pembinaan bahagian bawah tanah bangunan;
 • Pembersihan pelbagai runtuhan pembinaan;
 • Kalis air bawah tanah;
 • Saliran.

Apabila mengisi sinus, ketumpatan tanah perlu dicapai dengan pekali 0.98, yang mungkin hanya dengan penggunaan peralatan khas. Backfilling harus dilakukan dalam lapisan beberapa sentimeter. Sekiranya mesin pengedap digunakan untuk pemadatan tanah, ia dibenarkan mengisi tanah dengan ketebalan berikut:

 • Pasir tidak lebih daripada 70 sentimeter;
 • Limbah pasir dan loam tidak lebih daripada 60 sentimeter;
 • Clay tidak lebih daripada 50 sentimeter.

Jika tidak ada mesin pengedap, maka pengisian semula pondasi harus dilakukan oleh lapisan yang tidak melebihi tiga puluh sentimeter, tanpa mengira jenis tanah.

Pengatup hendaklah dijalankan, bermula dari zon yang terletak berhampiran bangunan. Secara beransur-ansur anda perlu bergerak ke tepi cerun.

Apabila pemadatan tanah di pintu masuk bangunan pelbagai komunikasi, perhatian khusus harus dibayar ke tempat sambungan antara pelbagai paip. Dalam kes ini, lapisan tanah tidak boleh melebihi 20 sentimeter.

Backfiller

Pada dasarnya, penumpukan parit hampir tidak berbeza dari penumpukan semula parit pit. Beri perhatian khusus kepada tempat komunikasi. Mereka mesti terlebih dahulu ditaburi dengan lapisan tanah dua puluh sentimeter dan dipadatkan dengan tangan, dengan cara yang mudah. Kemudian rebahkan asas dengan cara yang diterangkan di atas.

Apabila membongkar asas band, iaitu, parit, syarat berikut mesti dipenuhi:

 • Backfilling harus dilakukan hanya setelah selesai kerja, yang disebutkan di atas;
 • Penarikan balik pondasi harus dilakukan pada kedua belah pihak untuk memastikan beban seragam;
 • Backfill harus dilakukan dengan segera di seluruh ruangan bawah tanah, iaitu, di sepanjang keseluruhan panjang. Sekiranya keadaan ini tidak dipenuhi, ia mungkin berlaku bahawa tekanan di bahagian belakang dari tempat penimbunan akan lebih besar daripada tekanan ini di bahagian lain. Ini akan menyebabkan tekanan kilasan dalam asas.

Jika yayasan itu tidak mendapat kekuatan yang mencukupi, retak terbentuk. Selepas itu, kelembapan mula meresap ke dalam retakan ini, dan yayasan itu akan membekukan, dan kemusnahannya akan berlaku. Yayasan ini tidak akan bertahan selama tujuh tahun.

Dalam penghasilan backfilling penggalian terdapat beberapa keperluan:

 • Penimbunan semula asas tidak boleh menyebabkan kerosakan pada sistem saliran;
 • Penumbangan tidak boleh menjadi halangan kepada aliran air ke dalam sistem saliran;
 • Penumpukan parit tidak boleh menghalang operasi biasa tanah pengairan;
 • Penumbangan tidak boleh dilakukan di tanah besar, terutama jika tanah ini beku atau kering.

Penampung semula paip dan wayar

Mengisi parit harus dilakukan dengan segera selepas memasang saluran paip dan kabel rangkaian. Ia perlu mengambil langkah-langkah yang menghalang peralihan mereka.

Kemudian pemadatan berlaku dengan cara yang biasa, tetapi hanya selepas lapisan perlindungan telah dituangkan ke paip. Ia adalah lapisan tanah, yang dipadatkan dengan tangan dan mempunyai perintah 25 sentimeter tebal, jika paip diperbuat daripada logam atau konkrit, jika asbestos atau tiub seramik, seperti kusyen pelindung mestilah sekurang-kurangnya 40 sentimeter.

Penumbangan dengan tangan sendiri

Jika paip yang diperbuat daripada polietilena diletakkan, bahagian bawah parit mesti disamakan. Sekiranya gasket dijalankan di formasi batuan, maka bahagian bawah parit mesti dilengkapi dengan bantal pasir, supaya apabila penumpukan semula pondasi itu hanya tidak diperah. Ketebalan bantal sedemikian hendaklah tidak kurang daripada 10 sentimeter. Backfill pipa tersebut harus dibuat di bahagian paling sejuk hari ini

Dalam penghasilan penstabilan dasar-dasar yang terletak di cerun dengan sudut cerun lebih daripada 20 darjah, langkah-langkah perlu diambil terhadap cerun tanah di bawah cerun supaya pengisiannya seragam.

Berhubung dengan pengisian pada masa akan datang, iaitu, selepas mengisi pelbagai saluran paip, maka ia perlu dilakukan secara berperingkat-peringkat: pertama tidur 30 sentimeter tanah, kemudian dipadatkan, dan sekali lagi 30 sentimeter pemadatan tanah dan lagi dan sebagainya sehingga akhir.

Penumpukan asas batu runtuh

Setakat ini, batu runtuhan adalah bahan bangunan yang agak biasa. Populariti beliau menang dengan memiliki sifat seperti kekuatan, rintangan fros dan rintangan kelembapan.

Asas batu kuari sedang dibina lebih dan lebih kerap. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana asas lain dari mana-mana bahan binaan lain, asas batu kuari memerlukan pembalakan yang betul.

Untuk menghidupkan semula asas bawah tanah, tanah yang tidak dipanaskan harus digunakan, yang boleh menjadi pasir berbutir kasar, campuran batu pasir atau batu hancur.

Penimbunan semula pondasi semacam itu dilakukan oleh lapisan yang tidak lebih besar daripada 30 sentimeter. Setiap lapisan perlu dipotong, yang boleh dilakukan dengan manual atau elektromekanik tamping.

Juga perlu untuk melengkapkan saluran saliran. Dalam usaha untuk melindungi backfill itu sendiri dari curah hujan atmosfera, mereka melengkapkan kawasan buta. Ia bersebelahan dengan tembok rumah dan bersandar ke tanah sedikit lebih jauh, biasanya pada panjang belakang. Secara umum, buta harus dipilih supaya lebarnya lebih dari 10-20 sentimeter lebar kanopi bumbung.

Penggunaan peralatan pembinaan sangat memudahkan proses pembinaan

 • Penumpuan asas adalah jenis kerja wajib;
 • Penumpukan kembali hanya dilakukan setelah selesai kerja-kerja sedemikian sebagai meletakkan asas, pendirian bahagian tanah bawah tanah atau ruang bawah tanah, alat kalis air dasar;
 • Backfilling dijalankan secara berperingkat-peringkat bergantung kepada apa yang akan dilakukan seperti kerja dan dengan jenis tanah yang mana. Jika jenis pasir tanah, lapisan backfill maksimum, yang dibenarkan untuk mencurahkan pada masa yang sama dengan 70 sentimeter, di mana tanah liat adalah lapisan lima puluh sentimeter, apabila mengambil kira bahawa pemadatan tanah akan dilakukan oleh mesin khas.

Jika tanah dipadatkan dengan alat tangan, maka lapisan maksimum tanah yang boleh dituangkan, dalam mana-mana tidak boleh lebih daripada 30 sentimeter, tanpa mengira jenis tanah yang digunakan.

Beberapa perkara lagi:

 • Pembalakan belakang perlu dilakukan dengan lapisan seragam pada kedua-dua belah asas, agar tidak membuat perbezaan tekanan sisi;
 • Penumpukan asas hanya dilakukan oleh tanah yang tidak mengalir;
 • Bahan untuk penimbunan tidak boleh mengandungi sebarang objek asing, seperti, misalnya, potongan batu atau benda padat lain yang lebih besar dari 10 sentimeter. Di dalam tanah juga tidak ada zat organik. Kandungan bahan-bahan tersebut di dalam tanah dibenarkan untuk pengeluaran backfill, tidak lebih daripada lima peratus;
 • Dalam penghasilan backfilling pondasi, perhatian khusus harus dibayar kepada saluran paip dan jenis komunikasi lain. Ia perlu menggunakan pelbagai peranti yang menghalang mereka daripada menukar lokasi mereka. Di bawah paip perlu tuangkan bantal pasir, dan tuangkan lapisan pelindung pasir yang lembut, yang juga perlu dibanting;
 • Untuk melindungi penimbunan semula asas dari pemendakan atmosfera, perlu mengatur buta. Satu sisi buta dilampirkan ke dinding rumah, tepat di atas pinggir atas ruang bawah tanah, dan sisi lain bersebelahan dengan tanah, di luar pinggir belakang;
 • Untuk mengalirkan air dari rumah dan backfill, perlu mengatur kanal saliran sepanjang perimeter keseluruhan;
 • Backfill harus disusun tepat di atas permukaan tanah, seperti mana-mana jenis pemadatan mustahil untuk mencapai kepadatan semulajadi tanah. Sekumpulan kecil kecil akhirnya akan menetap di bawah beratnya sendiri dan mempengaruhi kesan pengimbangan diri.

Kalis air - satu set langkah untuk mengelakkan kelembapan dari memasuki bilik.

Sangat kerap terdapat keadaan sedemikian, apabila rumah baru tidak menggunakan ruang bawah tanah atau ruang bawah tanah. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia dipenuhi dengan air, kerana semasa pembinaan beberapa ciri hidrologi bumi tidak dipatuhi. Dalam kes ini, gunakan prosedur kalis air.

Walau bagaimanapun, orang tidak boleh berfikir bahawa kalis air harus dijalankan hanya apabila air mula meresap ke ruangan bawah tanah. Prosedur ini diperlukan, baik dalam pembinaan perindustrian bangunan berbilang tingkat, dan dalam pembinaan swasta.

Kalis air asas boleh dibuat dari luar dan dari dalam. Harus diingat bahawa pembalakan kalis air di dalam asas adalah kerja yang perlu dan tidak boleh ditukar ganti.

Kalis air boleh terdiri daripada beberapa jenis:

Klasifikasi sedemikian adalah sesuai, jika ia adalah persoalan mod tindakan dan penggunaan kalis air, jika dipertimbangkan di tempat peranti, kalis air asas boleh:

 • Kalis air dalaman;
 • Kalis air luaran.

Kedua-dua kalis air luaran dan dalaman boleh dilakukan oleh semua jenis di atas.

Dari takrif kalis air ia mengikuti bahawa ia mesti dilakukan oleh bahan dan bahan kalis air. Apabila menjalankan kalis air pelincir saya menggunakan bitumen atau bitumen yang mengandungi bahan dan bahan.

Membina rumah dengan bantuan profesional

Kelebihan utama mereka terhadap bahan kalis air lain adalah bahawa mereka agak murah dan sangat mudah digunakan. Kekurangan bitumen utama, dan akibatnya, semua bahan yang mengandungi butumen adalah kerapuhan mereka.

Hal ini disebabkan oleh suhu yang sifar, bitumen kehilangan hak utamanya - keanjalan, akibatnya ditutup dengan retakan dan runtuh. Menyediakan bitumen pesanan lima hingga tujuh tahun.

Sehingga kini, digunakan secara meluas dalam penggunaan pelbagai pelincir, seperti resin sintetik. Mastics dari bitumen dan getah, bitumen-polimer mastic juga sangat banyak digunakan. Asas untuk bahan tersebut adalah pelarut organik.

Anda juga boleh menggunakan mastika simen-polymer untuk salutan kalis air. Bahan-bahan tersebut kebanyakannya mengandungi simen dan pengisi, yang diwakili oleh pelbagai mineral. Bahan-bahan sedemikian mematuhi dinding dan kurang terdedah kepada beku kerana kandungan simen.

Kemasukan ke dalam komposisi pelbagai pelapis mereka memberi mereka keupayaan untuk keanjalan, yang memungkinkan untuk menggunakan bahan-bahan lapisan sifat ini di bawah pelbagai keadaan yang tidak baik, seperti keadaan getaran dan ubah bentuk yang berterusan.

Untuk kalis air asas dengan komposisi lapisan, pertama sekali perlu menyediakan permukaan. Untuk melakukan ini, perlu menghapus semua sampah dan mengelapnya dengan baik dari habuk dan kelembapan. Sekiranya asas dicat, maka semua cat mestilah dikeluarkan dengan teliti.

Kemudian gunakan sebatian kalis air untuk permukaan asas dengan berus. Biasanya, ketebalan lapisan kalis air berada dalam julat dari 1 hingga 3 milimeter.

Perlu diingatkan bahawa jenis kalis air ini digunakan kebanyakannya di luar. Ia direka untuk melindungi ruang dalaman daripada mendapatkan kelembapan kapilari dari tanah.

Kalis air seperti itu dijalankan, sebagai peraturan, dengan bahan kalis air roll, yang mesti dilekatkan pada asas, dan kemudian untuk meningkatkan ketebalan lapisan, antara satu sama lain. Pelekat itu dilakukan dengan bantuan jenis kalis air kalis dari jenis apa pun. Bahan-bahan tersebut termasuk:

Dalam bahan kalis air kalis air moden, iaitu, dalam tiga terakhir di atas, asas diambil bahan-bahan yang tergolong dalam kelas sintetik:

 • Gentian kaca;
 • Kain gentian kaca;
 • Poliester.

Sebelum permulaan kalis air dengan mana-mana bahan sokongan, permukaan mesti disediakan dengan teliti. Penyediaan adalah untuk membersihkan dan mengeringkannya - anda memerlukan asas yang sangat bersih dan kering. Setelah dibersihkan, permukaannya harus disuntik dengan emulsi bitumen. Harus diingat bahawa sebelum penyebuan tembok anda perlu memeriksa mereka untuk kesamaan - walaupun penyelewengan kecil, yang lebih daripada 3 milimeter, tidak dapat diterima.

Waterproofing ini sesuai untuk penggunaan luaran dan penggunaan dalaman. Satu-satunya perbezaan ialah dengan aplikasi luaran, langkah-langkah perlu diambil untuk merosakkan lapisan kalis air.

Kalis air dengan tindakan menembusi

Kalis air seperti ini diperbuat daripada simen, yang diambil sebagai asas. Pelbagai aditif aktif bahan kimia ditambah kepadanya. Komponen ketiga, yang diperlukan untuk pembuatan tindakan penembusan kalis air, adalah pasir hancur khas.

Biasanya, jenis kalis air ini digunakan di luar, kerana tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan penembusan kelembapan kapilari dari tanah.

Prinsip tindakan adalah ini. Mendapatkan asas, kelembapan kapilari berinteraksi dengan bahan tambahan aktif. Bersama-sama dengan mereka, ia jatuh ke dalam pangkalan konkrit. Di sana, kelembapan mulai berinteraksi dengan komponen konstituen konkrit, sementara kristal terbentuk yang menyerupai filamen. Mereka menyumbat liang dalam konkrit, yang mengurangkan kekonduksian konkrit kepada kelembapan sifar.

Untuk operasi normal, lapisan bahan kalis air seperti itu mestilah dari 1 hingga 3 milimeter.

Walaupun fakta ini adalah hampir bahan luar, namun ia mungkin untuk memohon dari dalam. Prinsip permohonan dan tindakan tidak akan berbeza dengan apa-apa cara.

Adalah lazim untuk memanggil kalis air apa-apa skrin pelindung yang diperbuat daripada apa-apa bahan. Sebagai peraturan, tanah liat digunakan sebagai bahan semacam itu. Ia digunakan untuk asas dengan lapisan sehingga 50 sentimeter.

Hari ini, tanah liat bentonit yang dipanggil menjadi sangat popular. Walaupun dengan ketebalan lapisan 1-3 sentimeter, ia mungkin melindungi yayasan daripada menjadi basah.

Untuk memasang kalis air, anda perlu membersihkan permukaan dan menyelaraskannya. Seterusnya, buat pertama kali meletakkan lapisan kadbod, kemudian lapisan tanah liat bentonit. Kami meletakkan satu lagi kadbod di bahagian atas lapisan. Akibatnya, kadbod di bawah pengaruh kelembapan tanah terurai, dan permukaan asas dikelilingi oleh lapisan tanah liat sedemikian, sementara tidak menyentuhnya.

Momen umum apabila memasang kalis air

Pembinaan pada musim sejuk

Bagi lapisan batu dan bata lapisan kalis air perlu diletakkan pada ketinggian kira-kira 15-30 sentimeter lebih tinggi daripada paras tanah. Walau bagaimanapun, jika lantai diletakkan di atas rasuk, maka lapisan kalis air harus berakhir, tidak sampai ke bawah dari bawah, 5-15 sentimeter.

Jika rumah itu dilengkapi dengan ruang bawah tanah, kalis air disusun dalam dua peringkat:

 • Tahap pertama adalah di atas asas, seperti yang telah dikatakan di bawah lantai, ruang bawah tanah dari sentimeter pada 15;
 • Tahap kedua berada di ruang bawah tanah, kira-kira satu sentimeter 25 lebih tinggi daripada paras kawasan buta.

Dalam kes di mana meja bawah tanah berada di bawah lantai di ruang bawah tanah, maka dinding biasanya dilapisi dengan bitumen di luar. Untuk melakukan ini, ia dipanaskan dengan api dan digunakan pada dinding dalam dua lapisan, seperti cat. Di lantai, anda perlu meletakkan lapisan tanah liat kira-kira 25 sentimeter.

Tanah liat dibentangkan dengan konkrit, yang ketebalan harus sama dengan tidak kurang daripada seperlima ketebalan lapisan tanah liat, iaitu, dalam kes kita, lapisan konkrit hendaklah sekurang-kurangnya lima sentimeter. Lantai ini perlu dibiarkan kering, yang akan dicapai untuk minggu kedua.

Selepas lantai telah kering, ia mesti disapu dengan mastic, dan bahan bumbung perlu dibentangkan dalam dua lapisan. Selepas bahan bumbung diletakkan, ia harus diisi dengan lapisan konkrit, yang dalam ketebalan harus sama dengan lapisan sebelumnya. Untuk kebolehpercayaan yang lebih tinggi, lapisan atas konkrit harus ditutup dengan simen, iaitu mengambil segelintir simen dan menyerakkannya ke mortar basah. Lapisan simen tulen hendaklah sekitar 1-2 milimeter. Selepas itu, ia diratakan dan dilicinkan.

Dalam kes apabila jadual air bawah tanah di atas lantai, adalah perlu bahawa bukan sahaja lantai, tetapi juga dinding kalis air. Dalam kes ini, lapisan air kalis air harus dikaitkan bersama. Untuk melakukan ini, kunci anjal dibuat di seluruh perimeter, yang diatur dari pakli. Tunda itu harus dibasahi dalam bitumen mastic, yang sebelum ini cair.

Sebagai peraturan, kalis air asas dari luar disusun setengah meter di atas paras aliran air bawah tanah.

Untuk melindungi dinding asas dari hujan, iaitu, dari hujan, dari leburan salju, kawasan buta didirikan, lebarnya harus lebih dari 70 sentimeter. Kawasan buta mesti mempunyai cerun yang diarahkan dari rumah. Di bawah turapan hendaklah terletak lapisan tanah yang dipadatkan atau dihancurkan batu. Kawasan buta itu sendiri perlu ditutup dengan lapisan mortar simen atau asfalt.

Melawan kelembapan kapilari di tempat konkrit bersentuhan dengan batu bata, lapisan roll kalis air diletakkan. Ia perlu diatur di sekeliling perimeter.

Ketika membina kalis air, perlu diingat bahawa dalam hal ini tidak ada cara terbaik untuk melindungi. Segala-galanya bergantung kepada iklim dan keadaan tanah tertentu. Dan juga dari beberapa ciri relief, contohnya, dari kedalaman aliran air bawah tanah, dari komposisi tanah dan sebagainya. Perlu juga diperhatikan bahawa tidak kira bagaimana kalis air itu dilakukan, penimbunan semula pondasi harus dilakukan dalam apa jua keadaan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 27 = 30