Bagaimanakah peti sejuk berfungsi? – 314167.info

Bagaimanakah peti sejuk berfungsi?

Bagaimanakah peti sejuk berfungsi?

Setiap daripada kita mempunyai peti sejuk di rumah. Sukar untuk membayangkan bahawa kira-kira 80 tahun yang lalu perkakas rumah ini belum dicipta. Tetapi tidak semua orang berfikir tentang peranti dan prinsip peti sejuk. Tetapi ini adalah masa yang sangat menarik dan bermaklumat: pengetahuan mengenai bagaimana peti sejuk anda berfungsi, boleh menjadi berguna jika terjadi sebarang kerosakan atau kerosakan, dan juga membantu memilih model yang baik apabila membeli.

Bagaimanakah kerusi isi rumah berfungsi?

Kerja peti sejuk isi rumah konvensional adalah berdasarkan tindakan penyejuk (paling kerap ia adalah freon). Bahan gas bergerak di sepanjang litar tertutup, menukar suhunya. Setelah mencapai titik didih (dan freon adalah dari -30 hingga -150 ° C), ia menyejat dan menghilangkan haba dari dinding penyejat. Akibatnya, suhu di dalam ruang dikurangkan kepada purata 6 ° C.

"Membantu" komponen penyejuk sejuk seperti pemampat (mencipta tekanan yang dikehendaki), sebuah penyejat (menyerap haba dari bahagian dalam petak penyejuk), pemeluwap (mengeluarkan haba kepada alam sekitar) dan pembukaan pendikit (thermoregulation dan injap kapilari).

Secara berasingan, ia harus dikatakan mengenai prinsip kompresor pemampat. Ia direka untuk mengawal kejatuhan tekanan dalam sistem. Pemampat mengetatkan penyejuk penyejat, memampatkannya dan menolaknya kembali ke kondensor. Dalam kes ini, suhu freon meningkat, dan ia sekali lagi menjadi cecair. Pemampat penyejuk beroperasi kerana motor elektrik, yang terletak di dalam perumahannya. Sebagai peraturan, pemampat omboh dimeteraikan digunakan dalam peti sejuk.

Oleh itu, prinsip operasi peti sejuk boleh digambarkan secara ringkas sebagai proses kitar semula haba dalaman kepada alam sekitar, hasilnya udara di dalam ruang sejuk. Proses ini dipanggil "kitaran Carnot". Adalah berkat kepadanya bahawa produk yang kami simpan di dalam peti sejuk untuk masa yang lama tidak merosot kerana suhu rendah yang sentiasa dikekalkan.

Juga harus diperhatikan bahawa di tempat yang berbeza dari peti sejuk suhu juga berbeza, dan fakta ini boleh digunakan untuk menyimpan produk yang berbeza. Dalam peti sejuk moden jenis mahal Side-by-Side ada satu bahagian yang jelas ke dalam zon: petak biasa penyejuk, "sifar zon» (BioFresh) untuk daging, ikan, keju, sosej dan sayur-sayuran, dan kawasan beku yang dikenali sebagai superzamorozki. Yang terakhir dicirikan dengan sangat cepat (dalam beberapa minit) membekukan produk ke -36 ° C. Hasilnya ialah kekisi kristal bentuk yang berbeza, sementara mengekalkan lebih nutrien daripada pembekuan konvensional.

Bagaimanakah peti sejuk berfungsi?

Peti sejuk dengan sistem tanpa beku beroperasi pada prinsip yang sama, tetapi terdapat perbezaan tertentu dalam sistem pembuangan. Peti sejuk isi rumah konvensional dengan penyejat jenis drop mesti secara berkala dicairkan, supaya beku, yang telah diselesaikan di dinding ruang, tidak mengganggu operasi selanjutnya unit.

Anda tidak perlu bimbang tentang hal ini jika peti sejuk anda dilengkapi dengan sistem pengetahuan. Oleh kerana proses berterusan mengedarkan udara sejuk di dalam kebuk, kelembapan, yang menetap di dinding, mencairkan dan mengalirkan ke dalam kuali, di mana ia sekali lagi menguap.

Peti sejuk tahu beku adalah alat generasi baru, lebih mudah digunakan, daripada model lama dengan sistem penurunan. Mereka kurang intensif tenaga, dan penyejukan produk di dalamnya berlaku lebih merata. Walau bagaimanapun, mereka juga mempunyai kelemahan mereka, berdasarkan prinsip kerja yang diterangkan di atas. Kerana kenyataan bahawa ruang sentiasa beredar udara, ia mengambil kelembapan dari makanan, yang akhirnya kering. Oleh itu, dalam produk tahu-beku hendaklah disimpan hanya dalam bekas tertutup.

Kini, mengetahui cara mengendalikan peti sejuk, anda tidak akan menghadapi masalah dengan memilih dan membeli unit baru dan operasinya.

Menyalin maklumat hanya dibenarkan dengan rujukan langsung dan terindeks kepada sumber

Bagaimanakah peti sejuk berfungsi?

  • Mampatan;
  • Penyerapan;
  • Thermoelectric;
  • Steam-jet (dengan vorteks lebih sejuk).

  Selalunya dalam peti sejuk isi rumah, prinsip pemampatan kini digunakan. Oleh itu, mari kita sebutkan secara ringkas peranti dan prinsip operasi peti sejuk jenis ini.

  Bagaimanakah peti sejuk berfungsi?

  Dingin dibentuk apabila keadaan agregat penyejuk beredar dalam gelung tertutup. Refrigerant melepasi empat fasa:

  • penyejukan dan pencairan;
  • pengembangan;
  • penyejatan;
  • pemanasan dan pemampatan.

  Pertimbangkan kapan dan bagaimana ia berlaku:

  Pada tekanan rendah, penyejuk itu menjadi bisul dan berubah menjadi wap. Dimensi dan reka bentuk penyejat dipilih supaya cecair menguap sepenuhnya di dalamnya. Dalam proses pengewapan Freon mengambil haba dari penyejat, sebagai hasil daripada penyejukan jumlah dalaman ruang penyejuk berlaku. Selepas itu, penyejuk lagi dihantar ke pemampat.

  Kenapa sejuk di dalam peti sejuk?

  Apakah prinsip peti sejuk?

  Sukar untuk membayangkan sebuah apartmen moden tanpa peti sejuk. Semua orang tahu bahawa peti sejuk menyimpan bahagian dalam sejuk, jadi produk yang disimpan di dalamnya tidak merosot untuk masa yang lama. Bagaimanakah peti sejuk berfungsi?

  Di dalam peti sejuk terdapat 4 bahagian utama:

  1. Penyejuk - bahan yang melancarkan dan memindahkan haba. Gas Freon digunakan sebagai penyejuk.

  2. Pemampat - sebuah motor yang beroperasi pada prinsip pam dan mengejar penyejuk dalam bulatan.

  3. Kapasitor - Melaluinya panas keluar, ke alam sekitar. Pemeluwap adalah panggangan di bahagian belakang peti sejuk.

  4. Penguap - di dalamnya haba diambil dari peti sejuk. Biasanya, penyejat adalah dinding dalaman peti sejuk

  Bahagian utama kulkas isi rumah:

  1 - penyejat, 2 - kondenser, 3 - penapis kering, 4 - kapilari, 5 - pemampat

  Pemampat menyedut penyejuk dari penyejat. Pada ketika ini, penyejuk adalah dalam keadaan wap. Pemampat di bawah tekanan pam ke dalam kondensor. Refrigerant di bawah tekanan dimampatkan, iaitu, dari keadaan gas ke keadaan cair. Pada masa yang sama, suhunya meningkat. Gas panas, melalui paip pemeluwap, memberikan haba kepada ruang di sekeliling dan, akibatnya, menyejukkan ke suhu bilik.

  Kemudian, melalui pembukaan yang sangat sempit (kapilari), penyejuk memasuki penyejat. Tekanannya menurun dengan ketara, dan oleh sebab itu, penyejuk tersebut menyejat - ia menjadi bisul, berubah menjadi wap. Pada masa yang sama, ia sangat disejukkan. Akibatnya, ia mengambil haba dari dinding penyejat, dan penyejat, pada gilirannya, menyejukkan bahagian dalam peti sejuk dan produk yang terdapat di dalamnya.

  Oleh itu, penyejuk beroperasi dalam kitaran: dalam kondensor, di bawah tekanan tinggi, ia memampatkan dan berubah kepada keadaan cair, menonjolkan haba, dan di dalam penyejat di bawah pengaruh effervesces tekanan rendah dan pas ke dalam keadaan gas, menyerap panas.

  Skim operasi peti sejuk pemampatan

  1 - kondensor, 2 - kapilari, 3 - penyejat, 4 - pemampat

  Peti sejuk semestinya mempunyai termostat, yang menetapkan suhu penyejuk ruang penyejuk. Apabila suhu ini tercapai, termostat membuka litar elektrik dan berhenti pemampat.

  Selepas beberapa ketika, suhu di dalam peti sejuk mula bangkit semula (di bawah pengaruh alam sekitar). Kemudian kenalan termostat ditutup dan motor pemampat motor dimulakan dengan bantuan permulaan permulaan pelindung. Seluruh kitaran diulang lagi sehingga suhu dalam peti sejuk sekali lagi jatuh ke nilai yang dikehendaki.

  Itulah sebabnya kita mendengar bagaimana peti sejuk mula "bergegas" dari semasa ke semasa, dan kemudian ia menenangkan lagi - ia menghidupkan dan mematikan motor pemampat.

  Dalam litar penyejuk, dalam angka yang pertama, anda mungkin melihat satu lagi pautan - penapis yang lebih kering. Ia diperlukan untuk membersihkan dan mengalirkan penyejuk yang melaluinya. Pemanasan penapis adalah silinder yang diisi dengan bahan yang menyerap kelembapan (gel silika atau zeolit).

  Jadi, peti sejuk disusun sedemikian rupa sehingga ia tidak sejuk udara di dalam bilik, dan mengambil dari itu hangat dan memberikannya kepada alam sekitar. Ini disediakan oleh perbezaan tekanan antara pemeluwap dan penyejat peti sejuk. Refrigerant berasal dari seksyen tekanan tinggi di mana ia berubah menjadi cecair (pekat) ke seksyen tekanan rendah di mana tekanan penyejuk berkurangan dan ia menjadi wap (menguap).

  Artikel ini menggunakan bahan dari laman web secureforms.danfoss.com dan Wikipedia.

  Ya, pam haba google

  pada teori - mengenai kesihatan, mengembalikan dan membuat vaksin selepas pemanasan

  kecekapan akan menjadi tidak masuk akal, mengapa menarik tenaga dari luar ke dalam ruang, jika anda dapat menghidupkan elektrik dengan jelas ke dalam haba di dalam ruang (memanaskan logam dan semburan atau membuat sinaran IR, atau ... atau sebagainya)? ia juga akan lebih mudah dan lebih murah)))

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  72 + = 81