Bahan untuk bumbung

Yang merupakan bahan terbaik untuk bumbung. Bagaimana untuk memilih bahan untuk bumbung

Bahan-bahan untuk membaiki bumbung bumbung mesti memenuhi keperluan sedia ada. Ia bukan sahaja mengenai penampilan mereka, tetapi juga sifat operasi mereka. Bahan-bahan moden untuk bumbung bumbung mesti dapat melindungi struktur dari kesan negatif faktor luaran. Pertama sekali, dari angin, hujan, salji dan hujan lain. Adakah terdapat bahan yang lebih baik untuk bumbung? Mari kita cuba memahami perkara ini lagi.

Di pasaran hari ini terdapat pelbagai jenis bahan untuk bumbung bumbung. Pelapis dikelaskan mengikut ciri-ciri. Dalam hal ini, memilih bahan untuk bumbung, perlu mempertimbangkan perkara berikut:

 • Tujuan bangunan itu. Bangunan itu boleh menjadi kediaman, perindustrian, ekonomi, isi rumah. Selaras dengan ini, lapisan dengan ini atau sifat-sifat lain dipilih. Sebagai contoh, bahan untuk bumbung bumbung garaj mungkin tidak kelihatan menarik seperti bangunan kediaman.
 • Anggaran seumur hidup salutan dan struktur keseluruhannya.
 • Surat-menyurat bahan untuk bumbung ke seluruh struktur bumbung.
 • Kerumitan pemasangan dan penyelenggaraan berikutnya.
 • Mematuhi tren moden.
 • Ciri-ciri kalis bunyi dan haba.

Coatings dibahagikan kepada:

 • Berat.
 • Cahaya.
 • Mempunyai / tidak mempunyai permukaan kalis air.
 • Lain-lain.

Pakar mengatakan bahawa liputan benar-benar universal dan ideal tidak wujud, walau bagaimanapun, tidak ada kriteria "idealisme" yang sempurna. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa: bahan untuk bumbung bumbung mesti sesuai dengan sistem gantungan dan elemen lain struktur dan struktur secara keseluruhan.

Selaras dengan penunjuk ini, bahan untuk bumbung boleh:

Dalam pelbagai besar, bahan kategori terkini berada di pasaran hari ini. Pada zaman dahulu, yang paling popular lapisan organik adalah sirap dan jerami. Bahan bumbung moden untuk bumbung jenis ini boleh berlangsung dari 5-7 hingga 25-30 tahun. Ini termasuk, terutamanya, salutan bitumen-polimer, polimer dan bitumen. The minus lapisan ini adalah ketidakstabilan kepada oksigen dan sinaran UV. Di bawah pengaruh faktor-faktor ini, bahan cepat haus, ada yang boleh korup. Semua salutan organik mudah terbakar. Sedikit lebih kecil adalah pelbagai jenis mineral (mereka juga dikenali sebagai "batu"). Sehingga baru-baru ini, jubin syal dan ubin seramik adalah perkara biasa dalam kategori ini. Hari ini, salutan lebih moden telah muncul. Khususnya, ini adalah kepingan asbestos-simen (batu tulis) dan jubin simen-pasir. Bahan-bahan ini lebih tahan lama daripada bahan organik. Pelapisan mineral tahan terhadap sinaran UV dan kurang terdedah kepada reput. Walau bagaimanapun, mereka tidak bertolak ansur dengan perubahan suhu dengan baik. Lembaran logam termasuk bahan lembaran. Sebagai bahan mentah, tembaga, zink, dan keluli digunakan. Galvanizing, berbanding dengan lapisan lain dalam kategori ini, tidak begitu tahan lama. Tempoh operasinya tidak melebihi 50 tahun. Tetapi lapisan tembaga dan zink boleh bertahan sehingga 100 tahun.

Bahan lembaran untuk bumbung boleh:

 • Logam rata atau berprofil.
 • Bitumen-berserabut (gentian sintetik yang dipadatkan bitumen).
 • Asbestos-simen (logam, ondulin dan lain-lain).
 • Polimer berwarna (batu tulis).

Bahan bumbung bumbung lembut boleh:

 • Roll (kertas, bahan bumbung dan pengubahsuaiannya).
 • Filem (membran getah dan polimer).
 • Piece (batu tulis semulajadi, jubin, lembut, termasuk).
 • Mastics (bitumen dan polimer).

Walau bagaimanapun, bahagian yang dibentangkan boleh dianggap sepenuhnya bersyarat, kerana, contohnya, beberapa bahan lembaran dan sekeping hanya berbeza dalam ukuran.

Bahan ini untuk bumbung selalu dalam permintaan. Salah satu kelebihan salutan adalah kosnya yang agak rendah. Slate terdiri daripada simen portland dan asbestos serat pendek. Komponen pertama mengandungi 85%, yang kedua - 15%. Selepas pengerasan, serat gentian asbestos diperbuat. Ia memberikan kekuatan dan kekuatan tegangan. Salutan slate tahan lama dan tahan api. Analog Eropah bahan lebih tahan lama, kerana ia mengandungi gasket profil yang terbuat dari logam. Pembina perhatikan kemudahan peletakan dan pembongkaran batu tulis. Untuk penetapan, skru khas atau paku digunakan. Untuk mengelakkan kebocoran salutan, pengikat getah digunakan pada titik lampiran. Salah satu kelemahan utama slate adalah kemungkinan menggunakannya hanya pada struktur bernada. Selain itu, di bawah pengaruh presipitasi atmosfera, mikrokresi muncul di permukaan. Apabila air memasuki mereka, kerosakan menjadi lebih besar, yang menyebabkan kerosakan salutan. Untuk meningkatkan hayat perkhidmatan dan memperbaiki sifat hiasan, lembaran batu tulis ditutup dengan komposisi pigmen semasa pengeluaran. Akibatnya, lapisan perlindungan terbentuk di permukaan. Terima kasih kepada beliau, slate berkhidmat satu setengah kali lagi, dan pembebasan asbes ke atmosfera kurang sengit.

Bahan ini untuk bumbung rumah mempunyai nama lain - "Euroshare". Ia adalah analog daripada salutan yang dinyatakan di atas. Euroshift tergolong dalam kategori bahan moden. Di Rusia, nama umum untuk salutan ini adalah ondulin (oleh jenama popular). Bentuk lembaran adalah serupa dengan batu tulis. Ciri khas ondulin adalah kemudahan pemprosesannya dan kekuatan yang lebih tinggi. Salutan adalah ringan. Ini membolehkan anda meletakkannya di atas bumbung, tanpa mengeluarkan bahan lama dan tanpa menguatkan sistem kekuda. Lembaran Euroshade mampu menahan angin ribut dan beban salji. Satu lagi analog adalah salutan, dalam pembuatan yang mana polimer homogen digunakan. Dalam proses pengeluaran, kaedah penyemperitan digunakan. Juga, kepingan itu beralun semasa proses pembuatan. Kelebihan salutan ini adalah kekuatan, ringan, rintangan api, rintangan terhadap lingkungan asid dan alkali, keramahan alam sekitar, pelbagai warna dan ketahanan. Walau bagaimanapun, bahan tersebut boleh dibentangkan di atas bumbung dengan cerun sekurang-kurangnya 15%.

Hari ini, bahan untuk bumbung lembut sangat popular. Dalam pengeluaran kadbod atau lain-lain, bahan mentah tidak rosak digunakan. Khususnya, pembuatan menggunakan gentian kaca, poliester atau gentian kaca. Mereka diliputi dengan bitumen tulen atau bercampur dengan polimer. Pelapis ini dibahagikan kepada:

 • SBS diubahsuai. Mereka mengandungi tidak kurang daripada 10-12% komponen polimer. Salutan sedemikian sangat elastik walaupun pada suhu rendah.
 • Diubah suai APP. Ia mengandungi 25% komponen polimer. Lapisan sedemikian sangat tahan panas.

Bahan dari kategori kedua digunakan terutamanya di kawasan yang mempunyai iklim panas, dari yang pertama - dalam keadaan cuaca di Rusia.

Pelapisan bituminous-roll yang mudah

Mereka termasuk pelbagai jenis ruboidid, asasnya ialah kadbod, logam, kerajang, dan lain-lain. Salutan sedemikian digunakan untuk penebat hidro dan wap. Bumbung dan lapisan merasakan bumbung ditutup dengan bumbung dan rata. Salah satu kelemahan penting lapisan itu harus dianggap sebagai tempoh operasi kecil mereka - tidak lebih dari lima tahun. Bahan bergulung telah meningkatkan kepekaan terhadap fenomena atmosfera. Mereka tidak bertolak ansur dengan perubahan suhu, sinaran UV dan hujan. Ramai yang ingin menyelamatkan dan memperoleh liputan sedemikian. Walau bagaimanapun, selepas itu murahnya awal akan mengakibatkan kos kewangan yang ketara. Lebih kualitatif adalah bahan-bahan di mana lapisan foil hadir: logam dan kerajang.

Apabila menyesuaikan lapisan bumbung atas dan bawah, serta apabila memasang bahan kalis air, bahan gulung berdasarkan gentian kaca, poliester atau bulu kaca digunakan. Antaranya, sebagai contoh, perlu diperhatikan rubestek, bikrost, linocrom, rubemast, glassbite. Sebagai peraturan, ia digunakan pada struktur rata dan bernada (dengan cerun sehingga 25%). Jika cerun lebih besar, maka pada suhu yang tinggi bahan boleh meluncur dari bumbung. Mastic digunakan untuk membaiki salutan. Satu lagi kelemahan adalah keperluan untuk memasang pelbagai lapisan menggunakan batu kerikil dan batu. Secara umum, kehidupan salutan adalah kira-kira 15 tahun.

Ke dalam kategori ini termasuk jubin, lenturan dan bahan logam untuk bumbung (gambar beberapa contoh boleh dilihat dalam artikel). Lapisan sedemikian terutamanya terletak pada struktur mansard dan pinggang dengan cerun yang besar. Kepada bahan-bahan yang meluas dalam kategori ini termasuk jubin seramik, kayap dan slate slate. Yang kedua dibezakan oleh ketahanan dan kualiti hiasan yang tinggi. Golan adalah papan kayu dengan alur dan rentetan berbentuk baji. Mereka tersebar di beberapa lapisan. Jubin seramik dianggap sebagai lapisan "purba". Bahan ini mesra alam, tahan lama (hayat perkhidmatan lebih daripada seratus tahun), serta ciri-ciri berkualiti tinggi. Hari ini, tiga jenis jubin bumbung digunakan dalam pembinaan:

 • Grooved. Dalam kes ini, baris atas dan bawah ditumpuk di sisi yang bertentangan. Hasilnya adalah kesan alur.
 • Pazovoy. Salutan seperti ini tersebar dalam bentuk "shell". Untuk membaiki elemen antara satu sama lain, sambungan penguncian digunakan.
 • Flat. Ia juga dikenali sebagai "ekor berang". Semasa pemasangan, elemen atas merangkumi sambungan antara dua yang lebih rendah.

Terdapat juga jubin pasir simen. Apabila ia dibuat, pasir kuarza, pigmen oksida besi dan simen Portland digunakan. Salutan ini tidak terbakar di bawah sinar matahari langsung, mempunyai kekuatan tinggi dan jangka hayat yang panjang. Di samping itu, bahan itu tidak tahan api, ia mempunyai penebat bunyi yang baik dan kekonduksian terma yang rendah. Lay penutup lebih baik di bumbung yang bernada. Pemasangan boleh dilakukan sendiri tanpa penglibatan pasukan pakar.

Hari ini bahan ini paling biasa. Kelebihan salutan logam termasuk kebersihan, kekuatan tinggi, ketahanan api dan ringan. Di antara minus, ia perlu diperhatikan bahawa kerentanan terhadap kakisan, haba yang baik dan kekonduksian bunyi. Dalam pembuatan bahan, kedua-dua bahan mentah dan sekeping digunakan: keluli, duralumin, tembaga dan plat bersalut emas, jubin logam dicop. Untuk memasang salutan, adalah perlu untuk menarik pakar. Hari ini, yang paling popular adalah lembaran galvanized dan besi. Mereka ditutup dengan lapisan pelindung khas kuprum, titanium dan zink, yang menghalang kakisan.

Tinjauan bahan bumbung yang popular untuk pelbagai jenis bumbung

Atap bumbung adalah bahagian paling atas bumbung. Dia yang melindungi bangunan dari kesan negatif alam sekitar. Sebelum anda menutup bumbung rumah, anda perlu memilih bahan yang sesuai. Bahan bumbung terdiri daripada pelbagai jenis. Setiap daripada mereka mempunyai tujuan sendiri dan batasan yang digunakan.

Jenis perlindungan harus dipertimbangkan dari beberapa pihak. Memilih bahan untuk bumbung, adalah penting untuk menjawab sendiri soalan-soalan berikut:

 • bagaimana curam cerun jalan dirancang;
 • yang lebih murah untuk menutup bumbung, sama ada komponen kewangan berada di tempat pertama;
 • apa jenis bahan bumbung yang lebih sesuai dengan penampilan seni bina;
 • lebih baik untuk menutup bumbung dengan tangan anda sendiri, betapa rumitnya proses pemasangan;
 • sama ada anda boleh mendamaikan dengan bunyi bumbung yang tinggi.

Kriteria utama untuk memilih penutup bumbung adalah sudut cerun

Secara umum, salutan mesti memenuhi keperluan untuk kebolehpercayaan, ketahanan, kekuatan dan kalis air. Komponen estetik dan ekonomi juga penting. Untuk memilih penutup untuk bumbung rumah, anda perlu mempertimbangkan pilihan paling popular dengan berhati-hati.

Pilihan ini akan membolehkan anda melakukan kerja dengan murah. Lapisan dalam kes ini diperbuat daripada kepingan logam nipis. Sambungan mereka sepanjang panjang dilakukan kerana lenturan lipatan. Bahan salutan sedemikian tidak sesuai untuk bekerja dengan tangan sendiri, kerana ia memerlukan kemahiran dan pengetahuan tertentu.

Pemasangan bumbung rebat tidak disyorkan untuk dilakukan dengan tangan

Apabila membuat persoalan, lebih baik untuk menutup bumbung rumah, adalah bernilai memberi perhatian kepada jenis yang lebih mudah. Pilihan ini lebih sesuai untuk pasukan profesional yang akan melakukan tugas dengan cepat dan efisien.

Memutuskan bagaimana untuk menutup bumbung rumah kayu atau yang lain? Kemudian anda perlu melihat lebih dekat pada jubin logam. Ia ringan, jadi ia tidak menimbulkan beban berat di dinding bangunan dan asas. Selalunya bahan boleh menjadi sukar untuk membezakan dari kayap semulajadi.

Jubin logam untuk sifat hiasan hampir tidak kalah dengan konvensional

Ia kelihatan menarik, dan pelbagai warna membolehkan anda memilih penyelesaian terbaik untuk mana-mana topeng. Untuk melindungi bahan daripada kakisan, salutan khas digunakan. Polimer yang paling sering digunakan.

Menamatkan bumbung dengan jubin logam sesuai untuk tanjakan dengan kemiringan lebih daripada 15 darjah. Spesies semacam itu tidak membataskan sempadan atas cerun. Sekiranya nilai kurang daripada 20 darjah, ia adalah wajar untuk mempertimbangkan kalis air. Dalam kes ini, kelembapan mengalir ke permukaan dan boleh bocor melalui kepingan.

Apabila memasang bumbung dengan tangan anda sendiri, anda perlu menutup rapat sendi dengan selamat. Ubin diikat ke peti. Ia sering dibuat jarang. Bagi pembuatan pangkalan, papan 32 mm cukup. Saiz minimum ialah 25 mm, tetapi dalam kes ini reka bentuk akan berfungsi di tepi kemungkinan.

Jubin logam diikat ke peti

Pelekap dijalankan dengan skru sendiri mengetuk dengan gasket getah. Pengikat terletak di bahagian bawah gelombang. Mereka perlu dipasang tegak lurus ke permukaan. Bahan untuk bumbung diletakkan dengan tumpang tindih, saiz yang bergantung pada jenis salutan yang dipilih (dimensi dan padang gelombang, dll). Secara purata, tumpang tindih adalah antara 45 dan 150 mm. Baca arahan langkah demi langkah untuk memasang bumbung dari logam.

Jubin bumbung logam digunakan secara meluas. Ia sesuai untuk bangunan kediaman persendirian, bangunan pentadbiran atau perindustrian. Bahan ini dimaksudkan untuk bumbung nada. Pada rata tidak digunakan.

Menyelesaikan soalan, lebih baik untuk menutup bumbung di rumah persendirian, memberi perhatian kepada ketahanan bahan. Salutan logam boleh bertahan sehingga 50 tahun. Berbanding dengan jenis lain, tempohnya panjang. Kelebihannya juga termasuk:

 • Kesederhanaan pemasangan;
 • ketahanan terhadap tekanan dan kejutan;
 • jisim kecil;
 • anda boleh menutup bumbung sahaja;
 • tidak memerlukan penjagaan khas semasa mengangkut;
 • harga berpatutan;
 • pelbagai jenis.

Apabila memasang jubin logam, banyak buangan dihasilkan

Tetapi bahan moden seperti itu juga mempunyai kelemahan. Semasa proses pembinaan, banyak bahan buangan dijana, yang merupakan peratusan yang besar dari bahan yang dibeli.

Di samping itu, sebarang salutan logam berbeza hingar yang cukup tinggi. Penyewa benar-benar merasakan setiap penurunan hujan.

Bumbung bumbung bumbung adalah menguntungkan untuk ditutup dengan lembaran berprofil. Bahan ini sama dalam sifatnya kepada logam, tetapi lebih murah. Jenis bahan tersebut mungkin mempunyai tanda yang berbeza. Untuk peranti pelapis dimaksudkan papan beralun dengan menandakan N atau AC. Lembaran bertanda C direka bentuk untuk struktur menegak, ia tidak boleh dibuat dari bumbung. Tanda profil (penentuan digital) dipilih bergantung kepada beban dan padang kasau.

Untuk menutup bumbung, anda harus memilih helaian profil H atau HC

Liputan direka untuk bumbung dengan cerun sekurang-kurangnya 10 darjah. Bertindih semasa pemasangan ditetapkan bergantung pada parameter profil. Selalunya dibuat tumpang tindih adalah 20 cm Jika lereng kurang dari 20 darjah, sendi hendaklah tambahan dilindungi dari sealant kelembapan.

Pengikat kepingan pada skru mengetuk diri. Satu meter persegi memerlukan kira-kira 8 keping. Ia dibenarkan meletakkan bahan di atas bumbung lama yang diperbuat daripada bahan roll.

Selalunya, lembaran beralun digunakan untuk bangunan isi rumah dan bangunan perindustrian. Tetapi kini terdapat banyak warna yang sesuai dengan sempurna ke dalam fasad rumah apartmen.

Pilih apa bahan yang lebih baik untuk rumah kayu? Ia tidak disyorkan untuk menggunakan spesies berat. Oleh itu, keputusan untuk menutup bumbung rumah yang memihak kepada lembaran profil akan bermanfaat. Juga sesuai untuk bangunan bata atau konkrit.

Susunan kek bumbung dari papan bergelombang

Kelebihannya termasuk:

 • kesederhanaan pemasangan;
 • kekuatan lenturan yang baik di bawah pengaruh mekanik dan beban;
 • hayat perkhidmatan seperti jubin logam;
 • kos rendah.

Atap bumbung ondulin - penyelesaian yang menguntungkan. Tutup bangunan dengan bahan ini boleh tanpa kos bahan yang signifikan. Nama kedua onudlin adalah sfera Euro. Lembaran diperbuat daripada serat selulosa, diresapi dengan bitumen dengan bahan tambah polimer. Pada akhirnya, bahan itu berwarna dalam dua lapisan dengan cat tahan haba, terima kasih, lembaran memperoleh penampilan yang kemas dan menarik.

Pembinaan bumbung dari euroshift - pilihan ekonomi untuk pembinaan atau pembaikan bumbung

Perlindungan onduline dari bumbung rumah negara dengan cerun cerun dari 6 ° hingga 15 ° memerlukan peranti peti berterusan. Anda boleh menggunakan papan tepi biasa (3 kelas pokok) atau papan lapis tahan lembapan. Sekiranya cerun adalah lebih daripada 15 °, maka asas jarang boleh dibekalkan.

Lapisan lembaran sepatutnya baik - tidak kurang dari 30 cm. Untuk memasang kuku khas disediakan.

Memutuskan bahan yang terbaik untuk kanopi, mandi atau garaj, anda boleh memilih dengan pasti ondulin. Ia juga sesuai untuk rumah persendirian. Tetapi apabila memilih ia adalah bernilai mengingati bahawa jangka hayat Euroshade adalah sehingga 40 tahun, tetapi cat akan pudar sebelum ini. Kelebihannya termasuk:

 • penunjuk kalis air;
 • keserasian ekologi;
 • rintangan yang baik terhadap beban;
 • tidak akan ada masalah kerana bunyi bising;
 • kemudahan memproses dan memotong;
 • berat yang sangat kecil;
 • belanjawan.

Kelemahan utama salutan termasuk pudar cat, mudah terbakar

Kekurangan bahan itu cukup berat, jadi patut dipertimbangkan sama ada anda perlu menampung rumah anda dengan bahan tersebut. Cons:

 • mudah terbakar;
 • pudar warna;
 • melembutkan bahan dalam cuaca cerah pada musim panas (tidak disyorkan untuk cerun curam);
 • pertumbuhan lumut di tempat yang gelap.

Seperti bahan sebelumnya, jubin dibuat menggunakan bitumen. Sesuai adalah lebih baik untuk bumbung dengan cerun tidak lebih daripada 45 darjah, kerana ia boleh melembutkan dalam cuaca panas. Terdapat pelbagai jenis kayap fleksibel bergantung pada corak dan warna.

Sudut cerun bumbung di bawah jubin bumbung fleksibel tidak boleh melebihi 45 darjah

Penutup bahan boleh menjadi bumbung dengan kemiringan 11 hingga 45 derajat. Di bawah penutup mestilah peti berterusan. Untuk melakukan ini, gunakan papan atau papan lapis kalis air. Jika sudut jalan kurang dari 18 °, adalah disyorkan untuk membaiki lapisan kalis air tambahan. Untuk membetulkan permukaan terbalik, lapisan bitumen dengan polimer digunakan. Pilihannya sesuai untuk bumbung bentuk kompleks.

Kelebihannya termasuk:

 • hayat perkhidmatan yang panjang sehingga 70 tahun;
 • kesunyian;
 • baik memegang salji, ia tidak tergelincir bahan kasar;
 • tidak mematuhi hakisan dan pemeluwapan;
 • fleksibiliti yang tinggi;
 • nisbah harga yang berpatutan.

Jubin lembut kerana kelenturan mereka digunakan secara meluas untuk bumbung bentuk kompleks

Jubin fleksibel boleh dikaitkan dengan julat harga purata. Antara minus, seseorang dapat membezakan kebakaran, kerapuhan pada suhu rendah dan melembutkan pada suhu tinggi. Baca lebih lanjut mengenai peranti bumbung dari tenunan fleksibel.

Bagaimana untuk membuat perlindungan untuk rumah ekologi sepenuhnya? Pilihan terbaik dalam kes ini adalah jubin seramik atau saudara terdekatnya, pasir simen. Mereka mampu berkhidmat selama satu abad, dicirikan oleh keselamatan, persahabatan dan alam semula jadi. Tetapi kekurangan utama yang tidak membenarkan bahan untuk memulangkan kedudukan utama termasuk:

 • jisim yang sangat besar;
 • keperluan untuk pangkalan yang kuat dan berkuasa;
 • kos yang tinggi.

Ubin - bahan atap yang indah, mesra alam, tapi berat

Bahan dikimpal yang dikimpal

Varian ini digunakan dengan lebih baik untuk pangkalan rata atau rendah. Terdapat beberapa jenis dari pengeluar yang berbeza. Populariti yang hebat diperolehi oleh Hydroisol, Glass-Isolated and Technonikol. Asas salutan adalah serat kaca, gentian kaca atau poliester, diregregasikan dengan bitumen.

Permaidani bumbung digulung di atas bumbung, memanaskan sebahagian daripada roll dengan pembakar gas. Apabila bekerja di atas bumbung kerja bina bermula dari bawah. Bertindih di sepanjang panjang dan di hujungnya ditetapkan sekurang-kurangnya 10 cm. Untuk bumbung rata, 2-3 lapisan lapisan akan mencukupi. Untuk sloping perlu meletakkan 4-5.

Secara berfaedah, salutan digunakan untuk bumbung rumah berbilang tingkat atau bangunan perindustrian. Dalam pembinaan swasta sukar untuk bertemu. Untuk rumah anda sendiri, masuk akal untuk membeli bahan seperti lapisan kalis air lapisan.

Bumbung roll-on paling sering dipasang pada permukaan rata

Kelebihan penutup seperti:

 • kesederhanaan penjagaan;
 • rintangan yang baik terhadap kelembapan;
 • kesunyian;
 • keramahan alam sekitar dan keselamatan manusia;
 • beban rendah pada struktur asas;
 • Harga berpatutan.

Kelemahan termasuk penampilan yang tidak menarik. Untuk kerja ini memerlukan alat khas - pembakar gas dan kemahiran tertentu. Apabila menyimpan gulung, anda mesti mematuhi peraturan tertentu: menyimpannya hanya secara menegak, letakkan dari pemanas. Baca lebih lanjut mengenai peranti bumbung roll.

Jenis bahan bumbung untuk bumbung: bandingkan dan pilih yang terbaik

Apabila membina sebuah rumah negara, pondok, villa sebelum mana-mana pemilik, persoalan timbul mengenai pilihan bahan bumbung. Di pasaran mereka dibentangkan dengan banyak, dan setiap pengilang menjamin bahawa barang-barangnya adalah yang terbaik. Kami memutuskan untuk menganalisis secara objektif bahan-bahan untuk bumbung, yang paling sering digunakan dalam pembinaan kecil.

Pertimbangkan jenis utama bahan bumbung untuk bumbung, secara tidak langsung menilai kelebihan dan kekurangan mereka dan, akhirnya, pilih jenis salutan yang terbaik untuk ciri-ciri yang paling penting.

Apa yang perlu anda ketahui ketika membeli bahan bumbung

Pilihan bahan untuk bumbung bergantung kepada banyak faktor.

 • Pertama sekali, mereka semuanya beban di atas bumbung. Ia mesti menahan banyak hujan (salji) dan angin. Berat salutan itu sendiri harus dipilih sedemikian rupa sehingga tidak ada beban berlebihan pada sistem gantungan.
 • Tidak kurang pentingnya ciri-ciri operasi bahan: ketahanan, kekuatan mekanikal, ketahanan kakisan, keselamatan kebakaran.
 • Pilihan bahan untuk bumbung rumah terjejas konfigurasi bumbung. Tidak setiap lapisan sesuai untuk menghadapi permukaan bentuk geometri kompleks.
 • Tujuan struktur juga menentukan jenis liputan. Untuk bangunan kediaman, ketahanan memainkan peranan utama, dan dalam hal pembinaan ekonomi, keutamaan akan menjadi ekonomi.
 • Harga: - ini adalah faktor seterusnya yang mempengaruhi pilihan bahan bumbung. Ia, pada gilirannya, terdiri daripada kos perlindungan itu sendiri dan kos pemasangannya.
 • Aspek estetik Pilihan bahan bumbung untuk bumbung juga perlu diambil kira.

Pertimbangkan jenis bahan bumbung moden yang paling biasa digunakan.

Kelebihan utama bahan bumbung lembaran - kemudahan pemasangan dan, akibatnya, gaya yang agak murah.

Bahagian belakang lembaran syiling tidak boleh digunakan untuk menghadapi bumbung konfigurasi kompleks, contohnya, dengan menara, masih ada sejumlah besar sisa semasa pemasangan.

Lembaran ini diperbuat daripada keluli tergalvani dengan salutan polimer bermuka dua, corak dan pelepasan permukaan yang meniru jubin semulajadi.

Jubin logam adalah universal: ia digunakan dalam pembinaan mana-mana bangunan rendah. Bahan ini boleh disusun walaupun di atas bumbung lama. Tetapi pada masa yang sama, sudut kecenderungan bumbung di lapisan hendaklah tidak kurang daripada 12 °.

Hayat perkhidmatan bumbung dari bumbung logam adalah kira-kira 15 tahun.

Kelebihan yang tidak diragui dari bahan ini - kemudahan pemasangan, kekuatan mekanikal, keselamatan kebakaran, kos yang agak rendah, pelbagai warna dan tekstur salutan polimer.

Kekurangan utama jubin logam adalah ketidakhadiran hampir tiada penebat bunyi.

Harga purata untuk jenis bahan bumbung jenis ini ialah 300 Rubles per sq.m.

Batu tulis tradisional diperbuat daripada simen dengan penambahan serat asbestos. Lembaran boleh rata dan beralun, tanpa warna dan berwarna.

Walaupun pelbagai bahan bumbung untuk bumbung, kedudukan slate di pasaran pembinaan masih kukuh. Ia digunakan untuk bumbung bangunan semua jenis dan tujuan. Sudut minimum kecenderungan bumbung ketika memasang lembaran slate ialah 12 °.

Hayat perkhidmatan salutan ini adalah 20-30 tahun.

Bumbung slate mempunyai beberapa kelebihan: sebagai tambahan kepada kesederhanaan meletakkan, ini adalah harga yang rendah, keselamatan kebakaran, penebat elektrik dan bunyi yang baik.

Tetapi keburukan liputan sangat penting. Pertama sekali, ini tidak selamat untuk kesihatan - asbestos dianggap karsinogen, serta kerapuhan dan berat badan.

Harga rata-rata setiap helaian slate ialah 1500x1000 mm - 200 Rubles.

Di sesetengah negara, penggunaan lembaran asbestos-semen adalah dilarang kerana potensi risiko kesihatan mereka. Tetapi, walaupun perdebatan berterusan tentang bahaya batu tulis, di Rusia bahan ini masih banyak digunakan.

Ini adalah helaian serat serat selulosa yang dibombardir dengan bitumen. Bahagian luar mempunyai lapisan polimer berwarna.

Kerana beberapa ciri, ondulin digunakan terutamanya dalam pembinaan bangunan kecil untuk tujuan ekonomi dan teknikal.

Lembaran hendaklah dipasang di peti, sudut lereng bumbung mestilah sekurang-kurangnya 6 °. Mereka boleh diletakkan di atas penutup lama.

Atap ondulin akan berlangsung sehingga 20 tahun.

Daripada kelebihan bahan ini ialah memanggil berat badan kecil, harga yang berpatutan, tahan terhadap cuaca. Tetapi ia kelihatan seperti bumbung ondulin tidak begitu menyenangkan secara estetik, dan dari masa ke masa warna salutan boleh berubah.

Satu meter persegi ondulin akan menelan purata 250 rubel.

Ia adalah lembaran keluli bergelombang dengan salutan warna atau galvanizing. Profil mereka boleh berbeza.

Lembaran papan bergelombang mudah dipasang di peti dan bersambung antara satu sama lain.

Kelebihan bahan adalah sama seperti logam: kekuatan, berat ringan, kos yang berpatutan. Daripada kekurangan itu, sebagai tambahan kepada ketiadaan penebat bunyi, kami menyebutkan kualiti dekoratif yang agak rendah.

Harga purata untuk 1 meter persegi papan bergelombang ialah 200 Rubel.

Falsa adalah sejenis khas sendi penyambung unsur-unsur logam, dari mana bumbung jenis ini dibuat.

Pengancing dilakukan bukan dengan paku, tetapi dengan selekoh khas di sepanjang tepi lembaran. Teknologi pemasangan bumbung rebat agak rumit.

Bumbung jenis ini sangat dipercayai dan tahan lama, sepenuhnya menghilangkan kebocoran, sesuai untuk semua jenis bumbung dan kelihatan estetik. Kelemahan bumbung jahitan - penebat bunyi rendah, kekonduksian haba dan elektrik yang tinggi.

Harga anggaran untuk 1 meter meter perlindungan - dari 300 Rubles.

Ini adalah elemen-elemen kecil yang berasingan yang membentuk kain bumbung apabila berikat. Ini adalah bahan terbaik untuk bumbung bumbung konfigurasi tidak standard. Apabila berhadapan dengan bahan sepotong, terdapat hampir tidak ada sisa.

Jubin terbuat dari tanah liat dengan pencetakan dan pemanasan suhu tinggi. Dalam kes ini, bahan memperoleh sifat unik, yang utama adalah daya tahan (hayat perkhidmatan - sehingga 150 tahun).

Jubin seramik tahan lama, tahan perubahan suhu, pengaruh atmosfera, tahan api, menyediakan penebat bunyi yang sangat baik, mempunyai kekonduksian terma yang rendah. Harus diingat bahawa bahan ini juga sangat cantik.

Kekurangan jubin seramik hanya dua, tetapi ia adalah penting: berat salutan yang besar, memerlukan sistem kelengahan yang kuat, dan harga yang tinggi - sekurang-kurangnya 1000 Rubles per sq.m.

Seramik "relatif", tetapi tidak dibuat dari tanah liat, tetapi dari mortar simen.

Jubin simen pasir juga sesuai untuk bumbung mana-mana jenis.

Ia berkhidmat sehingga 100 tahun, mempunyai kelebihan yang sama seperti seramik, tetapi ia tidak berbeza dari segi luaran. Dan kelemahannya adalah sama: berat ketara dan harga tidak ketara. Benar, bahan ini masih lebih murah daripada jubin seramik: dari 600 Rubles setiap sq.m.

Lereng bumbung minimum untuk jubin seramik dan pasir-pasir harus 20 °, maksimum - 60 °. Dengan cerun yang lebih besar adalah perlu untuk menyediakan kalis air tambahan untuk mengelakkan kebocoran.

Slate adalah batu semulajadi, yang digunakan sebagai penutup bumbung pada Zaman Pertengahan di Eropah. Bentuk jubin adalah sesuai untuk bumbung bentuk geometri apa pun.

Batu tulis semula jadi adalah bahan mewah untuk bangunan elit. Penampilan yang sangat baik, haba yang sangat baik dan penebat bunyi, kekuatan, keupayaan untuk menahan apa-apa pengaruh alam sekitar, kebolehtelapan udara, keselamatan alam sekitar mutlak adalah kelebihan utama bahan. Jubin Shale mempunyai kehidupan perkhidmatan yang besar: sehingga 200 tahun.

Seperti jenis lain kayap semulajadi, bumbung batu tulis adalah berat dan mahal. Harga untuknya bermula dari 200 Rubles setiap jubin.

Bahan baru di pasaran Rusia adalah modul yang terbuat dari lembaran keluli dengan salutan aluminzinc dan permukaan luar yang diperbuat daripada kuarza atau bakul basalt. Oleh itu, tiruan jubin seramik dengan prestasi yang baik dapat dicapai, tetapi pada harga yang lebih rendah.

Hayat perkhidmatan jubin komposit mencapai 100 tahun, yang jauh lebih daripada jubin logam, versi lanjutannya. Penunjuk haba dan penebat bunyi di dalamnya juga lebih tinggi. Jubin komposit adalah cahaya, tahan lama, cantik, dicirikan oleh pelbagai bentuk dan warna.

Kelemahan bahan termasuk kos salutan yang agak tinggi (berbanding dengan logam) dan pemasangannya. Harga jubin komposit secara purata berbeza dari 500 hingga 700 rubel bagi setiap meter persegi.

Ini adalah asas bulu kaca dengan salutan bitumen bermuka dua daripada rintangan haba yang lebih baik. Di permukaan luar ada lapisan granulasi basalt, yang memberikan persamaan dengan jubin semulajadi.

Bahan bumbung lembut ini sesuai untuk bumbung mana-mana bentuk, termasuk bumbung kubah, dengan cerun minimum 12 °. Modul-modul, bertindih, disinter pada suhu tinggi, yang menjamin perlindungan daripada kebocoran. Teknik pemasangan adalah mudah dan tidak memerlukan penggunaan alat khas, tetapi peletakan harus dilakukan pada asas yang kukuh.

Kelebihan jubin lembut adalah banyak. Ia adalah sangat ringan, tahan cuaca, kulat, bahan kimia, menyediakan penebat haba dan akustik yang sangat baik, perlindungan lembapan, boleh menahan beban angin dan perubahan suhu. Di bumbung dengan jubin bitumen, hampir tidak ada sisa. Dengan ciri-ciri hiasan, bahan ini, mungkin, tidak kalah dengan prototaip seramik.

Bagi minus, yang utama adalah keperluan untuk mematuhi teknologi pemasangan dengan ketat untuk mengelakkan ubah bentuk jubin. Lembaran sapu merumitkan pembaikan separa.

Kos kayap bitumen adalah dari 250 rubel setiap 1 meter persegi M.

Berdasarkan keputusan pertimbangan pelbagai jenis salutan bumbung, adalah mungkin untuk memilih bahan untuk bumbung rumah dengan parameter utama.

 • Bahan terbaik untuk bumbung bumbung. Semua jenis lapisan ini sesuai untuk menghadapi bumbung nada, hanya sudut minimum cerun yang berbeza. Untuk kebanyakan bahan kunci ia adalah 12 °, untuk bahan-bahan - dari 20 °. Pengecualian di antara yang terakhir adalah sirap lembut, yang, seperti penutup lembaran, boleh dipasang di atas bumbung dengan sudut 12 ° hingga 90 °. Ia juga sesuai untuk konfigurasi kompleks bumbung.
 • Bahan yang paling mahal. Dalam kumpulan ini, kejuaraan itu, sudah tentu, untuk penutup semula jadi - seramik dan batu permata. Walau bagaimanapun, harga mereka benar-benar dibenarkan oleh kebajikan. Dalam satu perkataan, ini adalah bahan yang sangat baik untuk pembinaan elit.
 • Keputusan belanjawan. Jika di tempat pertama adalah bernilai penjimatan, sebagai contoh, dalam pembinaan garaj atau utiliti bilik, di mana ketahanan tidak begitu penting dan estetika, perlu memberi perhatian kepada bahan-bahan seperti ondulin dan papan beralun.
 • Apabila menghadapi bumbung rumah kediaman atau memberikan penyelesaian anggaran, jubin logam dan jubin fleksibel satu lapisan.
 • Bahan yang paling tahan lama untuk bumbung. Pemimpin yang tidak dapat dipertikaikan dari segi kehidupan perkhidmatan lagi jubin seramik dan syal. Hartanah mereka kekal tidak berubah selama 150 atau 200 tahun. Hampir sama tahan lama simen-pasir dan jubin komposit. Juga, tidak mengecualikan daripada pertimbangan kayap multilayered, tempoh yang boleh perkhidmatan sehingga 60 tahun, yang hampir sepadan dengan panjang purata kehidupan manusia.
 • Penyelesaian yang paling estetik. Walaupun kecantikan adalah parameter subjektif, masih jelas bahawa kualiti estetik jubin fleksibel berbilang lapis, jubin komposit, jubin batu tulis, seramik dan simen-berpasir jubin lebih tinggi daripada papan tulis atau papan beralun.
 • Jika matlamat - untuk mencapai kesan hiasan dengan anggaran sederhana, maka bahan terbaik untuk bumbung akan komposit dan kayap bituminous lembut.
 • Yang paling mudah untuk memasang bahan. Bahan sekeping secara umum, meletakkan lebih mudah dan cepat daripada daun. Dengan pemasangan tenunan fleksibel, bahkan seorang amatur boleh mengatasi. Meletakkan jubin komposit juga tidak memerlukan kemahiran pembinaan dan pemasangan khas.
 • Pilihan mesra alam. Adalah jelas bahawa yang paling selamat di alam sekitar bahan semula jadi: batu semula jadi, seramik. Walau bagaimanapun, lapisan lain - jubin komposit, jubin logam, papan beralun - tidak membahayakan persekitaran dan kesihatan manusia. Satu-satunya pengecualian adalah asbestos-simen, yang dianggap karsinogenik.
 • Imbangan harga dan kualiti. Dengan menggabungkan prestasi yang baik, rayuan estetik dan harga berpatutan dalam kedudukan pertama akan kayap bituminous lembut dan jubin bumbung komposit (walaupun yang terakhir masih tidak boleh dipanggil penyelesaian yang sangat murah). Jubin logam juga popular di pasaran bumbung Rusia, tetapi ia kehilangan ketara dari segi: kualiti hiasan, keselesaan kerana penebat bunyi rendah bahan dan ketahanan.

Selepas menganalisis jenis dan harga bahan atap untuk bumbung, dapat disimpulkan bahawa hampir semua daripada mereka digunakan dalam segmen tertentu bangunan kecil. Tidak mustahil untuk menjawab soalan secara terang-terangan, apa bahan yang lebih baik untuk bumbung rumah: dalam pelbagai kes, ciri-ciri yang berbeza adalah penting. Tidak dinafikan hanya satu perkara: tanpa mengira jenis liputan, adalah penting bahawa kualitinya adalah sejajar dengan pengeluar yang diisytiharkan.

Memilih pengeluar atap

Betapa pentingnya nama pengeluar apabila memilih bahan bumbung untuk bumbung? Mengenai ini memberitahu pengarah teknikal arahan "Bumbung yang ditemui dan Kanvas" perbadanan "TechnoNIKOL" Rafael Serazhetdinov:

"Bahan bangunan - ini bukan segmen pasaran di mana terdapat kemungkinan overpaying untuk jenama. Kualiti bumbung bergantung kepada jenama. Lebih tepat lagi, dari dasar pengilang, mengenai berapa banyaknya dia menghargai reputasinya.

Produk firma yang kurang dikenali adalah 5-10% lebih murah daripada pengeluar besar. Tetapi ini hanya berlaku apabila risiko yang menyesatkan membayar dua kali. Membeli bumbung jenama berprestij, seperti jubin fleksibel dan multilayer "TECHNONICOL SHINGLAS», anda boleh yakin bahawa pengeluaran digunakan hanya bahan-bahan yang berkualiti tinggi mentah dan peralatan canggih dan teknik pembuatan diperhatikan secara terperinci.

Kami juga menasihati anda untuk memberi perhatian kepada notasi: pengeluar yang boleh dipercayai menandakan nama produk, asal bahan mentah dan tarikh pembuatan. Kekurangan tanda ialah sebab untuk meragukan kualiti produk.

Pengeluar bahan bumbung yang sopan, termasuk perbadanan "TechnoNIKOL", memberikan jaminan dan sijil kualiti untuk produk mereka. "

P.S. Lihat keseluruhan katalog bahan untuk bumbung yang anda boleh di laman web syarikat "TekhnoNIKOL".

PEMANDU DAN EDITORIAL: JSC ID "Komsomolskaya Pravda".

penerbitan dalam talian (Laman web) didaftarkan oleh Roskomnadzor, nombor sijil E 15 Jun FC77-50166 2012.Glavny editor - ketua laman web editor Sungorkin VN - Nosova OV

Mesej dan ulasan pembaca tapak dipaparkan tanpa sebarang penyuntingan awal. Para editor berhak membuangnya dari laman web tersebut atau mengeditnya, jika mesej dan komen ini adalah penyalahgunaan kebebasan media massa atau pelanggaran terhadap keperluan undang-undang lain.

KATEGORI AGE: 12+

127287, Moscow, laluan Old Petrovsky-Razumovsky, 1/23, halaman 1. Tel. +7 (495) 777-02-82.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 + = 30