Bahan untuk penebatan dinding dari luar – 314167.info

Bahan untuk penebatan dinding dari luar

Bagaimana untuk melindungi dinding dari luar - prinsip peranti dan pilihan bahan penebat

Penghampiran musim sejuk adalah alasan yang baik untuk memikirkan pemanasan rumah seseorang yang belum melakukannya. Lagipun, dalam musim panas, kita tidak merasakan kehilangan haba seperti yang sejuk.

Adalah lebih baik untuk memikirkan penjimatan tenaga yang betul dan berkesan pada peringkat reka bentuk. Tetapi bagaimana menjadi mereka yang mempunyai rumah atau pondok yang sudah dibina atau penduduk bangunan pangsapuri. Sudah tentu, lagi melindungi dinding dari luar dan dari dalam.

Bekerja pada penebatan dinding boleh dibahagikan kepada tiga jenis:

Setiap spesies mempunyai kelebihan dan kelemahannya.

Dalam artikel ini, mari kita lihat bagaimana untuk melindungi dinding dari luar dan semak bahan untuk penebat dengan foto, grafik dan carta.

Penebat luar kerana ia mengikut definisi ialah penebat dinding luar.

Kelebihan teknologi penebat dari luar:

 • kebebasan akses. Setuju, lebih mudah untuk melakukan kerja di luar bangunan daripada di dalam;
 • kemungkinan melakukan kerja di sebuah bangunan apartmen. Pemanasan dinding rumah dari luar tidak mengganggu cara hidup (tidak perlu bergerak perabot, membebaskan dinding, dan kemudian membuat hiasan dalaman hampir semua bilik);
 • Penyelenggaraan kawasan berguna di pedalaman bangunan kediaman. Lebih kuat pemanas, lebih panas akan ada di dalam rumah. Tetapi saiz yang sama mengurangkan saiz bilik. Terutama menghormati kawasan apartmen adalah penduduk bangunan berbilang tingkat;
 • perlindungan dinding terhadap perubahan suhu. Permukaan dinding, berada di persekitaran luar, secara berkala memanas dan membeku. Selepas beberapa dozen kitaran, dengan bahan yang dibina dinding, perubahan mula berlaku.

  Grafik derajat pembekuan dinding Tembok pecah, di dalam retakan papak konkrit muncul, dan pokok itu retak. Ini membawa kepada kemerosotan kekuatan struktur dan kehilangan haba tambahan.

  Pemasangan pemanas di luar rumah mengelakkan akibat yang disebutkan di atas. Penebat luaran untuk dinding membolehkan anda mengalihkan titik embun ke pemanas.

  Menurut SNiP 23-02-2003 "Perlindungan haba bangunan", perbezaan suhu di antara bilik dalaman dan alam sekitar tidak boleh melebihi nilai yang ditunjukkan dalam jadual.

  Tetapi, semua kelebihan ini boleh dicapai hanya dalam kes pilihan bahan penebat haba, pemasangan kualiti dan pengiraan yang betul.

  Apabila mengira pemanas, perlu mengambil kira:

  1. jenis penebat. Setiap bahan mempunyai sifat sendiri;
  2. keadaan dinding akan terisolasi. Bahan dari mana ia dibuat akan mempunyai kesan yang ketara. Pembinaan bangunan, kehadiran retakan, protrusion, elemen logam juga dapat mengurangkan keupayaan dinding untuk mengumpul haba;
  3. tujuan bilik tertutup. Lagipun, keperluan untuk penebat, contohnya, mandi dan garaj adalah berbeza. Walaupun pemanasan rumah, anda perlu memahami bahawa bilik tidur perlu lebih hangat daripada koridor.
  4. lokasi rumah. Di sini peranan dimainkan oleh angin, jumlah dan tahap pemendakan, suhu minimum.

  Untuk membuat penebat luar dinding dengan tangan sendiri atau untuk mempercayai profesional?

  Dari pendaftaran yang betul bagi komponen yang disenaraikan akan bergantung kepada kualiti penebat. Dan sebaliknya, jika sesuatu tidak diambil kira dengan betul, mungkin ada pemanasan rumah yang tidak mencukupi, atau perbelanjaan yang tinggi untuk penebatannya yang berlebihan.

  Oleh itu, apabila melakukan pengiraan, seseorang harus berpaling kepada profesional. Apabila memilih syarikat pembinaan, beri perhatian kepada tempoh kerja mereka, objek yang dibuat, ketersediaan lesen dan semestinya ulasan yang paling menunjukkan mutu kerja. Walau bagaimanapun, terdapat jenis pekerjaan di mana para profesional tidak boleh melakukan tanpa. Jadi, sebagai contoh, penebat dinding pangsapuri dari luar untuk melaksanakan secara bebas adalah hampir mustahil. Tanpa bantuan, anda tidak boleh lakukan (anda perlu mengambil kira kerumitan dan bahaya kerja ketinggian tinggi, dan kemahiran mendaki perindustrian adalah jauh dari semua orang).

  Untuk memanaskan dinding luaran bangunan peribadi atau rendah adalah sangat mungkin sendiri. Sebagai panduan yang boleh dipercayai, apabila menjalankan kerja dengan tangan mereka sendiri akan menjadi SNiP 23-02-2003 "Perlindungan haba bangunan." Dokumen ini menetapkan keperluan untuk perlindungan bangunan.

  Bahan untuk penebatan dinding di luar

  Penunjuk utama penebat ialah:

  • kekonduksian terma - keupayaan penebat untuk memindahkan haba. Lebih rendah angka ini, lebih banyak haba akan disimpan di dalam bilik yang hangat.
  • kebakaran - keupayaan pemanas untuk menahan kesan api. Semakin tinggi angka ini, semakin selamat gedung bertebat itu.
  • hygroscopicity - keupayaan penebat untuk menyerap dan mengumpul kelembapan. Semakin rendah nilai penunjuk ini, semakin baik. Ini dijelaskan dengan mudah, molekul dalam persekitaran lembap lebih dekat antara satu sama lain daripada dalam gas (lapisan udara dalam bulu kapas). Molekul yang dilekatkan lebih baik melakukan haba. Bahan pemanasan haba yang ideal mestilah mempunyai sggroscopicity sifar. Oleh kerana kehadiran kelembapan di dalamnya mengurangkan sifat penebat haba dan akhirnya memusnahkan bahan. Dibuktikan bahawa meningkatkan kelembapan penebat sebanyak 1% akan mengakibatkan penurunan sifat penebat haba sebanyak 25%. Oleh bangunan yang sama, yang dilindungi oleh pemanas seperti itu akan terdedah kepada kulat, yang akan menjejaskan iklim mikroklimat di rumah.
  • kebolehtelapan udara - keupayaan pemanas untuk menyediakan pergerakan udara antara bilik dalaman dan alam sekitar;
  • kestabilan kimia dan biologi - keupayaan pemanas untuk menahan kesan bahan kimia dan organisma hidup.

  Ciri-ciri perbandingan bahan penebat haba dari kedudukan kepadatan dan lapisan minimum yang dibenarkan diberikan dalam jadual.

  Ciri-ciri perbandingan bahan penebat haba dari kedudukan kekonduksian terma, rintangan api dan hygroscopicity.

  Pengujian indeks refractoriness bahan-bahan yang paling biasa: busa, polistirena dan bulu basalt yang diperluaskan, disajikan dalam video

  Bahan penebat termal yang ideal perlu mempunyai parameter sedemikian.

  Sememangnya, dalam amalan, penunjuk sedemikian adalah mustahil untuk dicapai. Oleh itu, selalunya bahan digabungkan dengan satu sama lain atau dengan bahan lain. Dan sistem penebat haba sebagai hasilnya kelihatan seperti pai pelbagai lapisan. Skim ini membolehkan anda menilai kekurangan beberapa bahan dengan merit orang lain. Peranti "sedutan 9raquo; sistem memerlukan tuan pengetahuan dan pengalaman.

  Jadual menggambarkan ketebalan penebat untuk melaksanakan penebat luar dinding dan memastikan penebatan dinding yang sama.

  Jadual perbandingan penebat untuk dinding (kecekapan ketebalan)

  Dalam kes ini, teknologi menyusun setiap bahan yang dibentangkan berbeza.

  Seperti yang telah disebutkan, penebatan dinding rumah panel dari luar berbeza dari penebat fasad rumah persendirian dengan peningkatan kerumitan kerja dan pilihan bahan yang lebih kecil. Oleh kerana dalam kes ini hanya pemanas tegar boleh digunakan. Dalam satu tangan, harga mereka jauh lebih rendah daripada yang lain, di sisi lain - kos kerja jauh lebih tinggi.

  Apabila mereka bentuk penebat, perlu mengambil kira bahan dinding. Kadang-kadang bahan dinding mengenakan batasan ketara.

  Sebagai contoh, penebat dinding kayu dari luar dibuat hanya oleh bahan semulajadi seperti pakli, merasakan jut atau lumut. Penggunaannya memungkinkan untuk mengekalkan keindahan semula jadi kayu semulajadi dan mengurangkan kehilangan haba melalui retakan.

  Tetapi, penebatan dinding bata dari luar boleh dilakukan dengan hampir semua bahan. Tidak mengenakan sekatan penting terhadap pilihan bahan untuk penebat dinding silikat gas dari luar.

  Teknologi penebat dinding di luar

  Hari ini, pasaran membentangkan pelbagai bahan untuk penebatan dinding dari luar. Pelbagai jenis mereka membolehkan anda memilih yang sesuai untuk bilik tertentu. Bergantung pada jenis, arahan yang berbeza bagi susunan itu akan digunakan. Walau bagaimanapun, untuk memahami, mari kita sebutkan secara ringkas pendekatan utama untuk memanaskan rumah dari luar dengan pelbagai bahan.

  Penebat dinding dari luar dengan plastik buih

  Penebat dinding dari luar dengan plastik buih

  Polyfoam adalah bahan yang paling popular untuk penebat haba, bangunan peribadi dan tinggi. Oleh kerana pekali rendah kekonduksian terma, berat badan rendah, ketersediaan dan kos rendah, ia telah menjadi tersebar luas di kalangan pengguna. Proses penebatan dinding dengan polistirena dari luar adalah agak mudah.

  • Pemasangan busa buih tanpa bingkai menyediakan penggunaan gam untuk membetulkan helaian ke permukaan. Lembaran disusun dengan berhati-hati. Walau bagaimanapun, jambatan bentuk sejuk di persimpangan. Untuk mengelakkan ini, lebih baik meletakkan helaian dalam dua lapisan. Melimpah antara satu sama lain, mereka akan melindungi haba yang lebih baik. Lembaran dipasang dengan dowel plastik dan ditutup dengan mesh polimer. Kaedah ini digunakan jika plaster digunakan di atas buih.
  • Kaedah rangka membetulkan buih - memerlukan pemasangan bingkai mandatori. Perlu diingatkan bahawa kaedah ini jarang digunakan dan paling kerap sekiranya ia dirancang untuk menyelesaikan bahagian luar bangunan dengan berpihak atau kayu (lapisan).

  Untuk maklumat lanjut mengenai penebat buih lihat video

  Penebat dinding dari luar dengan polistirena dan buih busa yang diperluaskan dijalankan mengikut prinsip yang sama. Sebagai penokleks, ini adalah nama perdagangan busa polistiren yang tersemperit.

  Pemanasan dinding di luar dengan bulu mineral

  Pemanasan dinding di luar dengan bulu mineral

  Papak bulu mineral (tikar) sesuai untuk penebat dinding di luar rumah persendirian. Penggunaan bulu mineral (kecuali bahan dengan peningkatan kepadatan) memerlukan pemasangan bingkai mandatori. Di samping itu, bulu mineral, terima kasih kepada struktur berliangnya, menyerap kelembapan dengan baik. Oleh itu, skim pemasangan pendawaian melibatkan penggunaan filem pelindung. Tambahan pula, keliling adalah sangat sesuai untuk facades yang berventilasi.

  Arahan video untuk memanaskan dinding dengan bulu mineral

  Penebat dinding dari luar dengan buih poliuretana

  Pemanasan dinding di luar dengan busa poliuretana (PPU)

  Penyemprotan buih poliuretana (PPU atau hanya "getah buih") - sesuatu yang baru dalam bidang penebat. Bahan kembung ini (dari sekumpulan plastik yang dipenuhi gas) dengan cepat mendapati para pengikutnya disebabkan oleh kelajuan kerja yang tinggi, kualiti penebat yang sangat baik.

  Walaupun kos yang tinggi dan ketidakupayaan untuk melakukan kerja dengan tangan mereka sendiri bukan halangan kepada populariti penumpuan ini.

  Apakah kelebihan penebat dinding dengan busa poliuretana? Perkara utama ialah ia memudahkan kerja, digunakan pada mana-mana substrat dan mempunyai ciri-ciri penebat yang tinggi. Menggunakan bahan ini, anda tidak perlu menyediakan lukisan, memeriksa dinding untuk kecacatan. Pelbagai ciri struktur dinding - bahagian yang menonjol, paip, tidak lagi menjadi halangan. Lagipun, bahan itu hanya disembur (dinaikkan) ke dinding. Proses ini digambarkan dengan baik dalam video

  Penebat dinding dari luar dengan plaster

  Penebat dinding dari luar dengan plaster

  Teknologi pemanasan plaster dinding adalah konsep yang sangat konvensional. Malah, apa yang dipanggil "wet9raquo; kaedah penebat menganggap penggunaan penebat sebagai lapisan penebat haba utama dan plaster sebagai penamat. Oleh itu, untuk mencapai kesan itu, perlu dilakukan penebatan dinding di luar di bawah plaster.

  Pemanasan dinding dengan berpihak

  Pemanasan dinding dengan berpihak

  Teknologi isolasi berpihak, bersama-sama dengan penggunaan kaedah basah, juga tidak terpakai untuk penebat diri. Bahagian tepi vinil, dan lebih banyak lagi tepi logam, tidak boleh dikaitkan dengan bahan penebat haba. Mereka juga digunakan hanya sebagai bahan penamat untuk penamat. Pemanasan dinding di luar bumbung boleh dilakukan menggunakan buih atau bulu mineral. Bahan-bahan diletakkan di dalam bingkai, pemasangan yang merupakan langkah wajib di tepi.

  Penebat luar dinding akan membolehkan anda menjimatkan 10 hingga 25% daripada haba. Tetapi dinding bukan satu-satunya sumber kehilangan haba. Kepada pemanasan rumah berkesan anda perlu menjaga penebat bukan sahaja dinding, tetapi juga untuk ruangan bawah tanah, bumbung, loteng (loteng), tingkap dan pintu.

  Komen (1)

  Projek maklumat mengenai pembinaan rumah dengan tangan mereka sendiri. Penyebaran penuh atau separa bahan-bahan tapak hanya boleh dilakukan setelah perjanjian dengan pentadbir

  Bahan untuk penebat haba (penebat) dinding di luar

  Penebat haba dinding luaran adalah kaedah yang paling biasa penebat yang boleh dipercayai dari rumah-rumah lama dan bangunan yang dibuat dengan teknologi moden. Pelbagai bahan memungkinkan untuk membuat pilihan yang tepat untuk struktur individu dan rumah konkrit berbilang unit. Perkara utama, apabila memilih, adalah untuk mengetahui sifat negatif dan positif bahan untuk penebat dinding luaran.

  Haba boleh disimpan di luar dan di dalam rumah, oleh itu sebelum kerja adalah perlu untuk memahami jawapan kepada soalan - mengapa penebat haba luar cara yang paling biasa.

  Kelebihan penebatan haba luaran bangunan

  Kelebihan kaedah menyelamatkan haba ini termasuk 5 kelebihan utama:

  1. Apabila memasang panel dinding dijamin perlindungan terhadap perubahan suhu secara tiba-tiba pada waktu yang berbeza tahun ini. Oleh itu, skim ini akan melindungi penduduk dari fros yang besar, tetapi juga melindungi dari panas pada musim panas. Apabila kerja dijalankan secara kualitatif, pembentukan jambatan sejuk dan kehilangan haba dihalang.
  2. Peranti sedemikian tidak menjejaskan dimensi dalaman bangunan dan kawasan keseluruhannya yang berguna.
  3. Penebat haba dipasang di luar melindungi bahagian dalam dari acuan dan kelembapan.
  4. Melakukan kerja tidak memerlukan banyak masa dan wang. Tetapi penebat haba dengan bantuan bahan-bahan, mempunyai tahap perlindungan bangunan yang mencukupi berbanding dengan bangunan bangunan dengan barisan tambahan bata atau konkrit buih.
  5. Penampilan dinding bertambah baik, tahap peningkatan penebat bunyi.

  Semua kelebihannya adalah serupa untuk setiap bahan, tetapi sesetengahnya memerlukan lapisan tebal atau wang untuk membeli dan memasang lapisan penebat haba.

  Jenis penebat untuk perlindungan luaran

  Dalam keadaan moden, industri ini mengembangkan dan mengeluarkan bahan-bahan baru yang digunakan untuk melaksanakan perlindungan terma bangunan atau apartmen. Setiap produk akan memerlukan penggunaan pelbagai alat dan cara memohon lapisan perlindungan ke dinding.

  Mereka mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka, tahap sejuk ketabahan dan rintangan kepada kelembapan, semua kualiti ini, bahan-bahan yang paling biasa untuk melindungi dinding adalah:

  • plat plastik buih;
  • minivat;
  • buih poliuretana;
  • polistirena yang diperluas;
  • rawatan dinding oleh penebat haba cecair.

  Ini adalah salutan asas permukaan luar bangunan, untuk membuat pilihan yang tepat, lebih baik untuk mengetahui kebaikan dan keburukan mereka dengan lebih terperinci.

  Penebat dinding dengan buih lembaran

  Ini adalah salah satu kaedah yang paling biasa, dengan nisbah harga dan kualiti. Untuk memasang lapisan pelindung tidak memerlukan kemahiran khas, dengan kerja dan orang baru boleh mengatasi. Pengiraan jumlah bahan bergantung kepada jumlah kawasan dinding. Oleh itu, mereka ditentukan dengan ketumpatan dan ketebalan lembaran busa yang diperlukan. Tahap perlindungan yang optimum bergantung pada nilai-nilai ini.

  Untuk pemasangan, campuran gam semen khas digunakan, untuk mengikat pengawal mungkin menggunakan dowel khas. Ini adalah cara yang sangat murah dan mudah. Sangat baik terbukti dalam keadaan dengan suhu rendah.

  Bulu mineral untuk permukaan luaran

  Dinding di luar rumah boleh diasingkan dengan bahan roll ini. Pada harga yang kecil, ia mempunyai sifat penebat yang baik. Industri ini menghasilkan beberapa jenis penebat ini:

  • bulu kaca;
  • Bulu lembu, diperbuat daripada sisa relau terbuka;
  • Batu-batu batu berfungsi sebagai asas untuk pembebasan bulu basalt.

  Ini adalah bahan yang paling murah untuk penebat haba dinding luaran. Untuk memberikan ciri kimia dan prestasi terbaik, plat diperlakukan dengan bahan khas. Pengepresan polimer digunakan untuk menjadikan penghalang air bahan.

  Rawatan dinding dengan larutan busa poliuretana

  Dengan kaedah ini, lapisan bahan pelindung disembur ke permukaan dinding luar. Untuk mendapatkan penyelesaian dengan bantuan peralatan, poliol dan polinomit adalah bercampur-campur. Pada masa yang sama, agen itu mengembang dengan karbon dioksida. Campuran siap, memasuki pistol pelekap.

  Produk dibekalkan di bawah tekanan, disembur, lapisan lebih diletakkan pada dinding. Ia tidak memerlukan penggunaan cara pelekat, selepas menggunakan lapisan busa poliuretana memerlukan pemasangan gentian kaca mesh untuk kekuatan dan lebih ia berlaku bahan-bahan kemasan permukaan. Untuk mencapai nisbah lapisan dan sifat penebat, pilihan terbaik ialah menggunakan penebat luar dengan ketumpatan 30 kg / m3.

  Rawatan permukaan dengan polistirena yang diperluaskan

  Salah seorang pemimpin dalam pasaran penebat dinding di luar rumah. Murah, mudah untuk memproses dan memasang, dengan ciri-ciri penebat haba yang baik daripada polistirena membolehkan anda untuk memasang pada projek-projek perumahan yang paling. Terdapat 2 jenis:

  • Ekstrusif. Bahan dengan struktur yang padat dan kuat. Ia diperoleh dengan memaksa bahan-bahan kelikatan yang tinggi berdasarkan cair. Dengan cara ini, papak penebat jenis tersemperit terbentuk.
  • Ditekan. Penandaan PSB-C bermaksud polistirena yang diperluaskan tanpa pemadam sendiri. Ciri khas bahan ini adalah struktur berbutirnya. Saiz granul berbeza dari 5 mm. sehingga 15 mm. Nombor dua digit selepas pelabelan bermakna kepadatan bahan. Ia dihasilkan menggunakan kaedah sintering apabila terdedah kepada suhu tinggi.

  Plat dihasilkan dengan alur khas dan pilihan. Pada - 250, plat dengan ketebalan 50 mm memberikan tahap kekonduksian terma yang sangat baik untuk dinding bahan binaan asas.

  Penggunaan penebat haba cecair

  Bahan-bahan moden ini adalah penebat paling moden dari luar bangunan. Ia digunakan untuk memohon kepada bahagian logam dan sebagai penebat bangunan yang diperbuat daripada blok buih. Apabila digunakan di luar rumah, bahan antara komponen seramik ini menyerupai cat akrilik yang digunakan.

  Tetapi lompang yang terkandung dalam bahan memainkan peranan pemanas. Pada masa yang sama, paras penebat haba yang mencukupi disediakan di luar bangunan. Tahap kekonduksian terma dalam pengedap cecair hampir sepadan dengan perpindahan panas sifar vakum. Kaedah ini sangat mudah, ia tidak memerlukan penglibatan pakar. Ia digunakan untuk semua permukaan dinding dari mana-mana bahan binaan. Untuk ini, adalah perlu untuk cat dinding di luar bangunan dengan alat lukisan manual atau hidraulik, mengisi semua lompang dan penyelewengan permukaan.

  Selepas 6 jam permukaan kering sepenuhnya. Dalam kes ini, salutan dibentuk dengan padat, tahan kerosakan mekanikal, lapisan penebat. Tahap kekonduksian terma yang rendah membolehkan menggunakan bahan dalam lapisan nipis, mengurangkan kehilangan haba melalui dinding. Pada suhu yang sangat rendah dan tinggi, tidak ada alat yang lebih baik yang mampu beroperasi pada suhu 600 dan + 2600. Dalam kes ini, bukan sahaja dinding dari sinaran suria, tetapi juga bahagian logam dilindungi.

  Satu lagi kelebihan menggunakan dinding penebat cecair di luar bangunan adalah kadar penyerapan kelembapan yang rendah tidak lebih daripada 4 peratus daripada lapisan bahan berat. Kaedah perlindungan ini akan menjadi lebih baik dan dari segi kalis air permukaan dinding dan pembentukan pemeluwapan pada mereka.

  Jenis penebat ini melindungi bilik daripada pembentukan acuan dan kulat, serta melindungi bilik dalaman daripada pembekuan dalam fros yang sangat kuat dan dari panas pada suhu tinggi musim panas.

  Sebagai kesimpulan, beberapa kesimpulan

  Setiap bahan yang disenaraikan, yang digunakan sebagai penebat dinding luaran, mesti memenuhi tujuan asasnya. Pertama sekali - untuk melindungi hak milik rumah persendirian atau apartmen di blok flat. Dan kemudian mengasingkan premis dari kesan kelembapan, draf, tetapi perkara utama adalah untuk menjaga haba di rumah.

  Penebat yang lebih baik atau lebih teruk bergantung kepada keupayaan individu pemilik premis dan syarat-syarat untuk menggunakannya. Salah satu kelebihan utama semua bahan yang disenaraikan adalah kemudahan permohonan yang mencukupi pada harga bahan yang rendah. Hanya untuk penebat buih poliuretana memerlukan penggunaan alat khas. Dalam semua kes lain, kerja dilakukan dengan rizab minimum alat.

  Sekali seminggu kami menghantar cetakan dengan artikel yang paling popular.

  Menyalin bahan tapak adalah mungkin tanpa perjanjian terlebih dahulu sekiranya memasang pautan terindeks yang aktif ke laman web kami.

  Bagaimana untuk memilih penebat terbaik untuk dinding rumah di luar

  Yang paling selesa untuk ruang tamu adalah suhu dalam lingkungan 20-25 ° C dan kelembapan 50 hingga 60%. Untuk memastikan di dalam rumah seperti mikroklimat, anda perlu menjaga penebat haba dinding. Penebat optimum untuk dinding rumah dari luar dipilih dengan mengambil kira bahan struktur dan mesti memenuhi beberapa keperluan.

  Untuk memastikan keadaan yang selesa di dalam rumah, adalah perlu untuk menjaga penebat haba dinding

  Kriteria utama mana-mana bahan penebat haba adalah pekali kekonduksian terma. Semakin kecil nilai ini, bahan yang lebih baik menghalang kebocoran haba ke dalam alam sekitar.

  Fakta! Melalui dinding, kediaman itu kehilangan sehingga 30% daripada haba.

  Terdapat dua cara untuk melindungi bangunan - memohon penebat dalaman premis atau membuat penebat untuk dinding rumah di luar. Pemanas mana yang lebih baik untuk digunakan? Jawapannya terletak dalam ungkapan pendek - "titik embun".

  Penebat haba premis dari luar akan memastikan lokasi yang betul titik embun

  Titik embun adalah suhu di mana kondensat jatuh. Titik dengan suhu ini boleh terletak di ketebalan dinding, di dalam atau di luar. Koordinatnya bergantung kepada sifat fizikal bahan dinding, ketebalan lapisan mereka, serta suhu dan kelembapan luaran dan dalaman.

  Penting! Kedudukan titik embun akan lebih optimum walaupun di dinding yang tidak dipanaskan sepenuhnya, daripada di satu yang hanya terlindung dari dalam.

  lokasi betul takat embun (di luar dinding) boleh diperolehi hanya apabila memasang penebat di dinding luar rumah, dengan mengambil kira sifat-sifat bahan dan haba banyak ketebalan yang dipilih.

  Lebih baik untuk melindungi dinding dari luar

  Setiap jenis penebat moden untuk dinding rumah dari luar mempunyai ciri-ciri sendiri dan julat harga. Tetapi perbezaan utama mereka adalah:

  • kekonduksian terma yang rendah;
  • nilai minimum penyerapan air dan kebolehtelapan wap;
  • keupayaan untuk mengawal iklim mikro di dalam bilik;
  • penyerapan bunyi yang tinggi;
  • kebersihan ekologi;
  • ketahanan api dan keselamatan kebakaran;
  • rintangan terhadap serangan kimia;

  Jadual komparatif kekonduksian terma bahan binaan

  • rintangan terhadap pengaruh biologi dan mekanikal (cendawan acuan, serangga, tikus);
  • kekuatan dan ketahanan;
  • keanjalan dan ketiadaan pengecutan;
  • berat badan rendah;
  • kemungkinan pemasangan tanpa lipit, sendi, lompang;
  • keupayaan untuk mengisi kawasan sukar dan sukar dicapai;
  • pemasangan mudah.

  Ia juga penting untuk mengambil kira cara di mana pengguna lebih suka memasang pemanas untuk dinding rumah di luar. Video, menunjukkan kemungkinan kerja bebas (serta manual lain) dalam masa kita boleh didapati cukup.

  Penebat optimum untuk dinding dipilih dengan mengambil kira bahan pembinaan

  Penyerapan air dan kebolehtelapan wap diambil kira untuk memastikan perlindungan maksimum bilik dari kelembapan dan dipilih dengan mengambil kira iklim dan bergantung kepada kaedah pemasangan. Kekonduksian terma digunakan untuk mengira ketebalan bahan penebat haba yang diperlukan.

  Jenis penebat berikut adalah yang paling sering digunakan:

  • polistirena (polistirena diperluas);
  • extruded expanded polystyrene (epps, penoplex);
  • buih poliuretana;
  • bulu mineral;
  • pemanas basalt;
  • penebat haba cecair.

  Polyfoam - bahan popular untuk memanaskan dinding rumah di luar

  Polyfoam (polistirena diperluas) - salah satu penebat polimer moden untuk dinding rumah dan digunakan dalam kapasiti ini dalam hampir semua bidang industri pembinaan: sivil dan perindustrian.

  Pertama sekali, bahan ini mempunyai rendah pekali kekonduksian terma (0,037-0,052 W / m * K, bergantung kepada ketumpatan) dan penyerapan air, rintangan kepada serangan biologi dan kimia, tinggi dan bunyi penebat dan sifat kalis air. Ia tergolong dalam kumpulan bahan-bahan mesra alam dan cukup tahan lama: hayat perkhidmatan melebihi 50 tahun.

  Fakta! Lapisan plastik busa 50 mm tebal dengan tahap pemeliharaan haba bersamaan dengan dinding satu batu bata.

  Styrofoam - mudah dipasang dan ringan

  Di antara kelebihan lain, seseorang boleh membezakan kelenturan dan ringan. Ini membantu mengurangkan kos penyampaian dan pemasangan, kemudahan kerja, mengurangkan beban di dinding, yang seterusnya, menghapuskan keperluan pengukuhan tambahan asas.

  Kelemahan polistirena yang diperluas adalah mudah terbakar, tetapi harga yang rendah memungkinkan untuk melindungi busa dengan semua dinding rumah dari luar.

  Buih polistirena (epp, buih)

  Buih polistirena yang disemprotkan (penokleks) adalah salah satu bahan penebat haba generasi lepas. Apabila ia dihasilkan, grafit digunakan dalam bentuk nanopartikel, yang meningkatkan kekuatan dan penjimatan tenaga produk.

  Pemanasan dinding dengan penokleksom dengan tepi menghadap seterusnya

  Koefisien kekonduksian terma foamoplex penebat berbeza dalam julat 0.029 - 0.031 W / m * K. Ia tahan terhadap kesan acuan, bahan kimia, serangga dan tikus, dan merupakan kalis bunyi yang sangat baik.

  Oleh kerana penggunaan ini mungkin sebagai pemanas Penoplex luar: untuk dinding rumah kayu dan bangunan lain, dan di dalam: pertindihan penebat (terutamanya apabila "panas" lantai), bilik bawah tanah, balkoni dan tangga.

  Buih poliuretana adalah sejenis plastik dengan struktur buih buih. Jisim sel yang dipenuhi dengan udara adalah 90% daripada jumlah berat produk. Disebabkan ini, nilai kekonduksian terma busa poliuretana adalah salah satu yang paling rendah - dari 0.023 hingga 0.041 W / m * K.

  Buih poliuretana cecair mencipta lapisan bersalut dengan wap yang sangat baik dan kalis air

  busa poliuretana mempunyai tahap yang tinggi melekat kepada semua jenis permukaan: konkrit, bata, kayu, logam - kerana apa yang mewujudkan lapisan tahan udara untuk menjamin kalis air dan wap yang sangat baik.

  kaedah permohonan lancar (dengan pemampat dan hos a) dan busa poliuretana keanjalan yang tinggi menjadikan bahan yang amat diperlukan untuk penebatan zaduvnoy dengan penebat di dinding luar bangunan bentuk yang kompleks dan rangka rumah. Penebat untuk dinding luar kaedah zaduvnym boleh digunakan pada suhu sehingga 100 ° C, hayat perkhidmatan - sehingga 30 tahun.

  Buih poliuretana cecair boleh digunakan sebagai pemanas bertiup antara dinding bangunan dan lapisan

  Satu-satunya kelemahan bahan adalah kos yang tinggi dan perlunya menggunakan peralatan mahal untuk dipasang.

  Wool kapas mineral (penebat basalt, wol batu, bulu kaca)

  Bulu kapas mineral adalah produk pemprosesan sanga (sisa dari industri metalurgi) atau batu: basalt dan dolomit. Ia mempunyai kekuatan, ketidak kerumitan, ketahanan, kesucian ekologi, keanjalan, penyerapan bunyi yang tinggi, kemudahan pemasangan dan kos rendah. Kekonduksian terma bahan ini berada dalam lingkungan 0.034 - 0.037 W / m * K.

  Bulu mineral tahan api, mesra alam, mempunyai penyerapan bunyi yang tinggi dan kos rendah

  Untuk kerja-kerja penebatan, bulu mineral digunakan dalam bentuk slabs basalt atau dalam gulung dengan pelbagai saiz. Minvata digunakan sebagai pemanas untuk dinding rumah di luar. Dimensi plat yang dihasilkan boleh seperti berikut:

  • 1000 x 600 x 50 mm;
  • 7000 x 1200 x 50 mm;
  • 9000 x 1200 x 50 mm;
  • 10000 x 1200 x 50 mm;
  • 10000 x 1200 x 100 mm.

  Lapisan polistirena yang diperluaskan boleh mempunyai alur dok bagi memudahkan pemasangan

  Penebat basalt digunakan di bangunan dengan tujuan apa pun, khususnya - untuk penebat di negara ini, rumah kayu dan struktur kayu, blok bata atau buih. Adalah mungkin untuk bekerja dengan bahan ini pada suhu dalam jarak dari -60 ° C hingga + 220 ° C, yang jelas mudah apabila dipasang di dinding di luar. Penebat haba di kampung, rumah-rumah diperbuat daripada kayu, batu bata atau blok buih, garaj, gudang dan bangunan lain - ini adalah senarai kemungkinan yang tidak lengkap untuk memohon penebat haba mineral.

  Pemanas yang lebih baik untuk bumbung reka bentuk yang berbeza. Jenis penebat untuk bumbung dan siling. Penebat galian dan sintetik untuk bumbung. Pemanasan bumbung loteng.

  Paling disukai, penggunaan bulu mineral atau slab basalt ketika memasang penebat untuk dinding rumah di luar di tepi.

  Paling disukai, bulu mineral digunakan untuk melindungi rumah dari luar, diikuti dengan tepi

  Ia juga popular untuk menggunakan bulu mineral (bersama-sama dengan busa poliuretana) untuk mewujudkan pemanas bertiup. Dengan kaedah ini, bahan itu ditiup di antara dinding rumah dan façade penamat, yang serentak berfungsi sebagai acuan dengan bantuan unit pemampat.

  Bahan penebat haba cecair boleh dipanggil pemanas untuk generasi baru. Ia boleh digunakan untuk kedua-dua penebat haba bahagian logam (paip atau bingkai), dan sebagai penebat rumah dari blok buih. Di luar, di dinding, bahan seramik seramik ini kelihatan seperti cat akrilik.

  Walau bagaimanapun, mereka berbeza dari cat dengan kandungan lompang yang dikosongkan (sehingga 80%), kerana ia memperoleh sifat penebat haba.

  Pemanas cecair adalah serupa dengan cat akrilik

  Menarik! Pemanas cecair mempunyai rekod kekonduksian terma yang rendah (dari 0.0011 hingga 0.0015 W / m * K). Sebagai perbandingan, pekali kekonduksian haba vakum adalah sama dengan 0.

  Dengan konsistensi cair, bahan-bahan ini tidak memerlukan kemahiran profesional dan peralatan yang kompleks untuk memohon kepada mana-mana permukaan: konkrit, bata, logam, kayu. Mereka digunakan menggunakan alat untuk lukisan: berus, penggelek, senapang semburan tanpa udara - dan isi semua lompang dan celah.

  Selepas 6 jam pengeringan, keseluruhan, sangat tahan terhadap kesan mekanikal terbentuk.

  Membaiki lembaran polistirena atau busa polistirena yang diperluaskan dilakukan oleh pengikat khas seperti "jamur"

  Oleh kerana kekonduksian haba yang rendah, pemanas cecair untuk dinding rumah menyumbang kepada mengurangkan kehilangan haba, walaupun digunakan secara luaran dengan lapisan nipis. Mereka melindungi permukaan dari pengaruh cuaca (julat suhu operasi - dari -60 hingga + 260 ° C), sinaran suria dan hujan, dan bahagian logam - dari kakisan.

  Menarik! Penyerapan air kebanyakan pemanas cecair dalam tempoh 24 jam tidak melebihi 0.4% mengikut berat.

  Salutan dengan pemanas cecair adalah salah satu cara yang berkesan untuk mencegah pembentukan pemeluwapan dan melindungi pengeluaran atau ruang tamu dan dari pembekuan, pembangunan semua jenis cetakan.

  Cara pemanasan dinding rumah di luar

  Bahan penebat yang paling moden adalah universal dan boleh dipasang di luar rumah di mana-mana dinding: kayu, kayu, blok buih, bata merah atau putih; serta untuk pelbagai jenis kemasan luaran: plaster, berpihak vinil, bata hiasan, papak batu fasad. Setelah mengenali semua ciri-ciri, anda boleh memilih jenis penebat dinding yang sesuai. Di luar rumah dari kayu dipisahkan sama seperti bangunan dari bahan lain.

  Berdasarkan pelbagai bahan penebat haba sedia ada, bagi setiap jenis dinding yang disatukan dengan kemasannya, pilihan terbaik untuk memasang penebat dipilih:

  1. Pemasangan penebat di bawah plaster.
  2. Dinding tiga-lapis tanpa pengudaraan.
  3. Fasad ventilasi.

  Contoh penebat dinding dengan pelapisan bata berikutnya

  Pemasangan pemanas untuk melepa

  Apabila memasang penebat di bawah plaster, untuk dinding rumah di luar, polistirena, plat penebat basalt, kepingan bulu mineral atau buih busa penebat paling sering digunakan sebagai penebat haba.

  Penebat dipasang pada dinding rumah dari luar dengan bantuan larutan gam dan diperkuat dengan mesh menguatkan gentian kaca. Pengikat Khas jenis "jamur" digunakan untuk membaiki plat lembaran penebat buih atau basalt tambahan. Untuk dinding rumah dari luar, plaster ("facade basah" kaedah) atau menghadapi bahan digunakan sebagai penamat selesai.

  Sistem pemanasan "fasad basah"

  Dinding tiga-lapis tanpa pengudaraan

  Dinding tiga lapis yang tidak berventilasi ini dibentuk oleh dinding rumah dari luar, dengan pemanasan dan fasad dipotong dengan peruntukan untuk jurang udara. Kaedah ini digunakan dalam pemasangan dengan memotong untuk dinding rumah di luar bata. Pemanas pelbagai jenis digunakan dalam versi ini, termasuk bahan penebat haba untuk pemasangan tamparan.

  Kaedah ini digunakan untuk melindungi pelbagai struktur, seperti bata atau konkrit busa, kayu atau kayu.

  Fasad tanpa ventilasi dengan blower

  Kemasan muka dilakukan dengan menghadapi lempengan, hiasan atau bangunan batu bata.

  Penebat dari penebat untuk fasad pengalihudaraan dipasang dari lapisan berikut:

  • kalis air;
  • Pemanas;
  • perlindungan angin;
  • Selesai menghadap muka bangunan (lapisan, siding, panel).

  Prinsip pengubahsuaian fasad ventilasi

  Pemasangan pemanas di permukaan muka pengudaraan adalah pilihan yang paling disukai, memandangkan kehilangan haba diminimumkan disebabkan oleh perlindungan angin. Juga, kalis air memberikan perlindungan tambahan permukaan dinding dari kesan kelembapan.

  Penggunaan fasad pengalihudaraan adalah mungkin dengan kebanyakan jenis struktur, bahan dan konfigurasi dinding luaran dan jenis hiasan fasad. Kebanyakan pilihan ini adalah biasa ketika memasang pemanas untuk dinding rumah di luar di sebelahnya. Juga kaedah pemasangan ini adalah yang terbaik untuk penebat di luar dinding rumah kayu: dari log atau dari bar.

  Dinding bertebat boleh dipenuhi dengan bahan untuk setiap selera

  Terlepas dari pelbagai dan jenis bahan yang digunakan sebagai penebat haba, mana-mana pilihan pemasangan ini mesti mengatasi tugas-tugas utama - penebatan bilik, kalis air dinding, perlindungan dari angin dan draf, dan juga pemeliharaan haba.

  Kelebihan yang tidak diragukan kebanyakan bahan yang disebutkan dalam artikel ini adalah kemungkinan untuk memasangnya secara berasingan sebagai penebatan dinding rumah dari luar. Foto dan video, seperti arahan lain, akan sangat berguna.

  Penebat untuk dinding rumah di luar bumbung: kami memilih bahan dan kaedah pemasangan

  Penebat untuk dinding rumah di dalam premis dan ciri-ciri pilihan bahan

  Penebat haba dinding dengan styrofoam dengan tangan, video

  Pemasangan penebat untuk dinding di dalam rumah di negara ini

  Penebat wap untuk dinding rumah kayu: bahan dan ciri pemasangan

  Pemanasan rumah kayu dari luar: pilihan bahan dan teknologi

  Terdapat persoalan pemanasan rumah tetamu. Dan bersamanya dan soal penebat. pada bulan Mei tahun ke-13 mereka menghangatkan Shelter Shelter mereka. Adakah berpuas hati: panas, tiada tikus, penebat bunyi yang baik. Tetapi saya melakukan penyelidikan internet sedikit. Dan sekali lagi saya bersandar ke Shelter. di seluruh pasaran pemanas, harga berkualiti-ekologi pilihan cenderung kepada pemanas ini

  Saya bersetuju dengan Michael. Rumah itu "tidak berpeluh" dan hangat. Dan mudah untuk bekerjasama dengan fakta Shelter!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =