Batu lembut

Batu keras dan lembut

Adakah semua batu itu sama rata? Bolehkah semua batu dipecahkan dengan tukul, atau bolehkah beberapa dari mereka dipotong dengan gunting? Dalam kehidupan, nampaknya batu-batu itu lebih kurang sama, tetapi sebenarnya ia tidak. Dalam satu ini, dengan mudah dapat diyakinkan jika ia mengambil sekeping batu kapur dan kuarsa - yang terakhir akan jauh lebih sulit daripada batu kapur, ia akan menggaruknya dan bahkan dapat memotongnya.

Sesungguhnya, batu-batu adalah kekerasan yang berbeza.

The softest - talcum - begitu lembut sehingga mudah digaruk dengan kuku; ia menjadikan serbuk muka yang sangat lembut. Sebaliknya ia adalah berlian, ia lebih keras daripada semua mineral lain.

Legenda ini telah dipelihara di Rom kuno, para kaisar percaya pada kekerasan berlian yang mereka berjanji untuk memberi kebebasan kepada budak-budak itu yang dapat menghancurkan berlian dengan tukul di atas anvil. Walau bagaimanapun, jika kita mengulangi percubaan ini, kita akan melihat bahawa tamparan pertama bukanlah tukul, tetapi tukul, supaya itu berlian itu pecah menjadi kepingan kecil.

Namun, tidak ada batu yang lebih sukar dan lebih keras daripada berlian: tidak ada apa-apa yang mereka potong kaca, mengukir tulisan-tulisan halus pada logam dan batu, meletakkan latihan pada mahkota besi dan menggerudi mereka sepanjang gunung apabila membina terowong!

Ternyata kekerasan dan kerapuhan batu bukanlah perkara yang sama: Berlian rapuh, tetapi tegas, dan batu-batu lain, sebaliknya, boleh menjadi lembut, tetapi, seperti yang mereka katakan, patah sangat likat dan keras kepala. Adalah cukup untuk mengingati sekurang-kurangnya gabus sederhana, yang boleh dipotong dengan pisau, tetapi sukar untuk pecahkan dengan tukul.

Terdapat satu batu yang mempunyai kekuatan yang luar biasa - ia jed. Ia sering dianggap di Timur sebagai batu semi-berharga, dan di China - jimat suci.

Ciri-cirinya diperhatikan oleh seorang lelaki primitif yang, memilih antara kerikil yang berbaring di tepi sungai, batu yang paling tahan lama, menarik perhatian kepada batu giok. Untuk mencari jed, seorang lelaki nampaknya membuat peralihan panjang, menukarkannya untuk emas dan permata dan membuat paksi, pisau, anak panah dan produk batu lain daripadanya.

Jade hijau gelap cantik: ia terdiri daripada terikat benang dan serat yang terkecil actinolite mineral. Terima kasih kepada mengikat ini, nephrite bukan sahaja mengekalkan kekerasan yang ketara, tetapi juga mendapat kelikatan dan kekuatan yang luar biasa. Malah tukul keluli yang terbaik adalah sukar untuk menghalang sekeping batu jed atau serpihan. Cincin jed nipis yang diukir tidak rosak apabila jatuh ke tanah atau batu, dan jika anda cuba menghancurkan sekeping batu giok, anda perlu menghabiskan 15 peratus lebih banyak kekuatan daripada yang diperlukan untuk menghancurkan sekeping keluli terbaik.

Perhiasan yang dibuat daripada jed, seperti cenderahati, sangat cantik! Dan mereka agak murah.

1

Batu pepejal digunakan secara meluas dalam kejuruteraan. Skala sisik berayun pada prisma agat yang tidak dapat dipertahankan, titik pukulan yang berputar dengan cepat dari instrumen, kompas terletak di lubang-lubang yang dipoles di chalcedony padat atau ruby. Kulit, kertas yang digulung dengan gulungan batu padat (jasper, granit). Pisau pisau tajam yang diperbuat daripada batu, menghadap plat dalam kilang bola, bola untuk mengisar ... Dari batu berharga, batu sering berubah menjadi bahagian yang berharga dari mesin.

Menentukan kekerasan dan kelembutan batu adalah salah satu tugas mineralogi yang paling menarik, dan kami menasihatkan semua orang yang mempunyai koleksi mineral untuk menangani perkara ini dan merenungkan mineral mana yang lebih sukar.

Berdasarkan bahan buku ini:

Alexander Evgenievich Fersman, Hiburan mineralogi.

Batu fleksibel: keburukan, kebaikan, ciri-ciri dan ciri-ciri kerja

Pasaran penamat bahan bangunan adalah luar biasa luas. Pilihan moden mudah digabungkan dengan terbukti dan diuji. Salah satu cadangan baru-baru ini adalah batu fleksibel. Salah satu nama bahan menarik kesamaran dan kreativiti. Lagipun, batu pada mulanya menyebabkan persatuan dengan kepantasan dan kekuatan, tetapi tidak fleksibiliti.

Untuk memahami mengapa ini adalah nama bahan, sudah cukup untuk mengetahui apa itu. Ia berdasarkan bahan yang fleksibel, seperti kain, polimer suhu tinggi, gentian kaca. Dan seperti batu nampak lapisan tipis 1 mm dari batu pasir apa pun. Itulah sebabnya bahan sebegini dipanggil batu fleksibel. Kelemahan seperti versi moden dari penamat tidak penting, terutamanya berbanding dengan kelebihannya.

Pada mulanya, teknologi pembuatan dicipta di Jerman. Inti pengeluaran adalah untuk memotong lapisan pasir nipis, dari 1 hingga 3 mm, dan memohon kepada substrat yang fleksibel dengan polimer pengikat, sebagai contoh, gam akrilik. Bergantung kepada ketebalan potongan, varian batu fleksibel berikut dibezakan:

1) satu papak berukuran 1 m dengan 2.5 m, mempunyai ketebalan sehingga 6 mm;

2) jubin yang berbeza, tetapi saiznya kecil dengan ketebalan kira-kira 2.5 mm;

3) gulung dengan permohonan minimum dari 1 mm.

Memohon lapisan batu pasir boleh kedua-duanya di tapak pengekstrakannya, dan dalam keadaan pengeluaran kedai dan juga di rumah. Dalam kes pertama, pengeluaran batu fleksibel kelihatan seperti ini:

- Permukaan batu pasir disediakan, sebelum ini dipilih untuk kualiti hiasannya.

- Ejen mengikat digunakan dan asas tisu dilampirkan kepadanya.

- Selepas pengeringan, substrat, bersama-sama dengan serbuk batu yang sempurna mengulangi tekstur permukaan, dikeluarkan, dan batu fleksibel diperolehi. Kelemahan kaedah ini - bergantung kepada keadaan cuaca.

Batu fleksibel mempunyai banyak ciri yang menentukan kelebihan dan kekurangannya. Dari utama, mungkin ada satu ciri fizikal yang luas, serta dekorasi yang sempurna. Ini menentukan populariti yang digunakan semasa menghias permukaan luar dan dalaman. Dan ini tidak hanya berlaku untuk dinding dan mana-mana objek mendatar lain, tetapi juga siling. Pertimbangkan bahan itu sendiri, batu fleksibel, kelebihan dan kekurangannya, serta bidang permohonan.

  • Fleksibiliti. Kualiti utama, yang menentukan aplikasi yang luas dalam kerja-kerja penamat. Pemakaian bahan untuk selekoh yang sederhana tidak memerlukan penggunaan alat tambahan dan kemahiran khas. Sebenarnya, sesiapa yang tahu bagaimana untuk menggelapkan kertas dinding, akan menghadapi penamat batu yang fleksibel. Untuk menghiasi permukaan dengan lengkungan yang kuat pada sudut yang signifikan, adalah disyorkan untuk menggunakan pengering rambut bangunan.
  • Ringan. Oleh kerana itu, bahan tidak meningkatkan beban dan dapat digunakan untuk menutup permukaan yang nipis.
  • Rintangan poros dan kelembapan. Mempunyai struktur yang membolehkan anda untuk menyampaikan bukan sahaja cahaya, tetapi juga wap. Ini membolehkan penggunaan batu fleksibel untuk menghias pelbagai jenis lampu, serta bilik mandi, bilik mandi dan bilik lain yang mempunyai kelembapan yang tinggi.
  • Refractoriness. Ia tahan peningkatan suhu yang ketara tanpa mengubah sifatnya, jadi ia boleh digunakan untuk menyelesaikan dapur dan perapian.
  • Hiasan. Batu yang fleksibel, kecacatan yang tidak dikenal pasti sebagai bahan hiasan, hampir selalu unik. Ia sukar untuk mencari variasi dengan corak yang sama kerana pelbagai jenis batu pasir. Pelbagai kemasukan elemen memberikan warna dan warna yang berbeza. Sebagai contoh, tanah liat menambah merah dan coklat, coklat tepu besi, dan batu pasir itu sendiri boleh menjadi kelabu, dan kuning, dan juga merah jambu.

  • Teknologi. Bahan ini ringan, fleksibel, walaupun dengan mudah gunting, dan sangat mudah untuk lem ke substrat. Teknologi lapisan dinding dengan batu fleksibel disediakan kepada mana-mana orang yang tidak mempunyai kemahiran khas dan alat khas.
  • Pelbagai suhu operasi dan ketahanan. Batu fleksibel, kelemahan yang boleh dianggarkan berbanding dengan batu sederhana, adalah kira-kira 35 tahun. Jika anda menggunakan impregnasi khas, hayat perkhidmatan boleh ditingkatkan. Suhu operasi berbeza-beza dari -40 hingga +70 darjah Celsius.
  • Keserasian ekologi. Batu fleksibel adalah bahan yang semulajadi, kerana ia terdiri daripada bahan-bahan mesra alam. Ia tidak terbakar, dan apabila dipanaskan ia tidak melepaskan bahan yang berbahaya kepada alam semula jadi.

Tidak kira betapa baik bahan untuk penamat, ia akan mempunyai ciri-ciri negatif. Dari kekurangan batu fleksibel dapat dikenal pasti julat harga yang agak tinggi: dari 500 hingga 7000 rubel. untuk 1 persegi. meter. Pertama sekali, ini dijelaskan oleh harga untuk pengeluaran, kerana peralatan industri ketepatan tinggi digunakan untuk memotong lapisan pasir batu pasir.

Kelemahan termasuk bilangan proses untuk memohon batu fleksibel. Selain rawatan permukaan, penting untuk menutupi bahan tersebut dengan beberapa lapisan lapisan pelindung.

Untuk membuat permukaan hiasan dari batu fleksibel, cukup untuk melakukan urutan tindakan tertentu, dan sebelum itu, sahamkan alat yang diperlukan. Untuk melekapkan bahan, anda memerlukan gam, penekan getah untuk menekan, pisau perkelahian tajam atau gunting dan kancing seketika dengan padang kecil. Jika permukaan dekorasi mempunyai banyak sudut, pengering rambut bangunan mungkin diperlukan.

Pertama sekali, permukaan kerja disediakan. Kemudian, untuk melekatkan pelekat yang lebih baik, satu primer dihasilkan. Dan hanya selepas itu batu fleksibel itu terpaku. Ciri-ciri dan pemasangan bahan sendiri untuk menerangkan secara terperinci tidak masuk akal. Secara berasingan, anda harus menentukan beberapa nuansa yang berlaku apabila membetulkan bahan di permukaan.

1. Permukaan untuk hiasan bukan sahaja perlu dibersihkan, tetapi juga jika boleh diselaraskan. Batu fleksibel akan kelihatan lebih menarik. Jika tidak, kerana kehalusannya, ia dapat mengulangi penyelewengan dan kekasaran.

2. Jika bahan roll digunakan untuk gluing, gam digunakan pada dinding. Dalam sebarang kes lain - pada batu fleksibel itu sendiri.

3. Menggunakan pengering rambut pembinaan menjadikannya lebih mudah untuk melekatkan permukaan sudut dengan batu. Untuk ini, bahan itu dipanaskan dan digunakan untuk tempat berlakunya. Selepas penyejukan, pengikat mengekalkan bentuk yang diberikan kepada batu itu tanpa sebarang keretakan.

Ia tidak mungkin untuk mendapatkan bahan yang anda suka. Tetapi terdapat satu variasi untuk menghasilkan batu fleksibel oleh diri sendiri. Bagaimana untuk membuat batu fleksibel tanpa mempunyai batu pasir semulajadi yang indah dan peralatan ketepatan tinggi? Ia harus segera ditetapkan bahawa sifat hiasan batu fleksibel buatan sendiri akan lebih rendah dari yang semula jadi. Dalam kes ini, ciri-ciri positif bahan akan berada pada ketinggian.

Untuk menghasilkan bahan yang anda suka, anda perlu:

- Peralatan pencampuran: pengadun atau gerudi mudah dengan muncung yang diperlukan;

- kain atau gentian kaca;

- batu pasir dalam lapisan atau serbuk;

- bilik yang cukup besar untuk pengeluaran dan pengeringan.

Pertama sekali, asas kain diambil dan dibesarkan dengan pengikat. Kemudian ia ditutup dengan merata batu pasir. Kadang-kadang, untuk memberikan bahan warna, remah itu dicat dengan warna semula jadi. Pada peringkat terakhir, pengeringan berlaku. Begitulah ternyata batu yang fleksibel. Ciri-ciri dan ciri-ciri kerja pembuatan menyebabkan membawa kepada batu dalam jenis perniagaan yang berasingan. Lagipun, bahan itu boleh dibuat sendiri secara bersendirian.

Batu fleksibel adalah bahan moden yang berkualiti tinggi dengan banyak kelebihan. Ia mempunyai kualiti hiasan yang tinggi dan boleh digunakan untuk hiasan bangunan dalaman dan luaran. Cukup mudah dipasang, tetapi ia mempunyai kelebihan batu yang fleksibel, kekurangan. Ciri-ciri penggayaan membolehkan untuk menghiasi permukaan sebarang kelegaan. Dan walaupun disebabkan oleh kelaziman bahan yang rendah itu tidak begitu popular, ia akan sentiasa mencari penikmatnya.

Batu semula jadi yang lembut - travertine, batu kapur, batu permata

Sifat-sifat batu alam

Adakah semua batu itu sama rata? Bolehkah semua batu dipecahkan dengan tukul, atau bolehkah beberapa dari mereka dipotong dengan gunting? Dalam kehidupan, nampaknya batu-batu itu lebih kurang sama, tetapi sebenarnya ia tidak. Saya fikir semua orang boleh yakin dengan ini jika dia mengambil sekeping batu kapur dan kuarza - yang kedua akan menjadi lebih sukar daripada batu kapur, ia akan menggaruk dan mungkin memotongnya. Sesungguhnya, batu-batu adalah kekerasan yang berbeza.

Ternyata kekerasan dan kerapuhan batu tidak sama: berlian rapuh, tetapi keras, batu-batu lain, sebaliknya, boleh menjadi lembut, tetapi, seperti yang mereka katakan, patah sangat likat dan keras kepala. Adalah cukup untuk mengingati sekurang-kurangnya gabus sederhana, yang boleh dipotong dengan pisau, tetapi sukar untuk pecahkan dengan tukul.

Sains batu - Mineralogi - telah berkembang ke dalam sektor yang besar dan penting dalam pemikiran saintifik moden, yang bukan sahaja menerangkan batu Bumi dan mentakrifkan mereka, tetapi yang mengatakan bahawa apa yang mereka dibuat bagaimana ia dibentuk, apa yang menjadi, apa dan bagaimana mereka manusia dalam karyanya dan ekonomi. Perjuangan untuk batu untuk menjadikan perjuangan untuk bahan-bahan mentah untuk lombong baru, industri dan ekonomi baru. Pada giliran saya, saya ingin memperkenalkan anda kepada jenis batu seperti batu lembut.

Batu semulajadi telah lama dianggap simbol kekayaan, kestabilan dan ketahanan. Selama bertahun-tahun, batu bukan sahaja memperoleh nilai, tetapi, sering, berubah bentuk dan warna, meniru bunglon misterius. Secara semula jadi terdapat lebih daripada 8000 jenis batu semula jadi. Pada asalnya batu-batu dibahagikan kepada tiga jenis: igneus, atau batu-batu gunung berapi: granit, syenite, gabro, tuffs gunung berapi, teschenites - membentuk magma beku. batuan enapan: batu pasir, dolomit, batu kapur, gipsum - dihasilkan dengan membentuk mendakan bahan-bahan organik dan bukan organik di permukaan atau di bahagian bawah badan-badan air. Bentuk metamorf, menggabungkan marmer, syal, kuartzit dan gneisses, muncul di bawah pengaruh suhu dan tekanan tinggi.

Dalam kuliah ini perhatian yang lebih dibayar kepada sedimen dan metamorf batuan lembut, iaitu bahan semula jadi yang berikut seperti calcite, bas, gypsum, travertine, batu kapur dan Coquina. Batu-batu semula jadi berbeza bukan sahaja dalam keazaman mereka, tetapi juga dalam kekuatan, ketumpatan, keliangan, penyerapan air dan indeks lelasan. Kekuatan bahan bergantung kepada kekuatan. Bahan-bahan seperti batu permata, travertine dapat diterima dalam kemusnahan 30 - 50 tahun. Tetapi disebabkan oleh agen hidrofobakan khas yang dapat meningkatkan rintangan bahan dengan pengaruh luaran yang negatif, masalah utama kekuatan mekanik yang rendah dari bahan semulajadi seperti ini diselesaikan. Selepas rawatan khas, batu itu boleh digunakan walaupun di tempat-tempat yang mempunyai keadaan cuaca yang teruk. Ketumpatan adalah jisim isipadu unit bahan. Berat struktur bergantung kepada indeks ini: semakin tinggi kepadatan batu, semakin parah pembinaannya. batu ketumpatan dibahagikan kepada ringan (ketumpatan 2200 kg / m3): dolomit, batu kapur, travertine dan shell batu dan berat (ketumpatan lebih besar daripada 2200 kg / m3): kuarzit, papan tulis. Ketumpatan bergantung kepada keliangan batu dan mineral yang membentuk komposisinya. Dari keliangan bergantung penyerapan air dan, dengan itu, rintangan asid dan asid. Dan ini adalah penunjuk utama yang menjejaskan panjang umur bahan. Di samping itu, keliangan total menentukan kekuatan, kekonduksian terma, kebolehkulit, kebolehkerjaan, batu hiasan dan ciri-ciri kualiti yang lain. Dengan peningkatan jumlah keliangan, kekuatan dan kelantangan batu berkurangan, kebolehkalaannya merosot, tetapi berat produk berkurang dan keupayaan pemprosesannya bertambah baik. Dari segi jumlah keliangan (P), batu alam boleh dibahagikan kepada batu dengan rendah (P < 5%), sederhana (5% > P > 20%), tinggi (20% < P < 40%) dengan keliangan. Satu lagi ciri penting batu yang dikaitkan dengan keliangan adalah indeks penyerapan air. Dari situ dan dari komposisi mineral bahan bergantung pada rintangan asid dan garam batu, serta rintangan fros. Dengan penyerapan air yang tinggi dan porositi yang rendah, retak bentuk dalam bahan ini. Dengan kepingan batu yang tinggi, tekanan penghabluran disebarkan secara seragam dan tiada retak baru dibentuk (contoh yang menarik adalah batu kapur). Indeks lelasan merujuk kepada batu semula jadi yang digunakan untuk trek, tangga, lantai dan alasan. Batu-batu dan bahan kepada tahap lelasan (pada keamatan chelovekopotoka 1 Mill. Cel. Setahun (mm.)) Boleh dibahagikan kepada dikesan. kumpulan: 1. kuarzit dan granit batu kumpulan - kurang daripada 0.12 2. basalt longgar, marmar, batu pasir, dolomit, dolomitic batu kapur - 0,35-0,5 3. marmar batu kapur, travertine, batu kapur, tuff - 0.6 - 1,5 4. limestones longgar - 1,5 - 2,5 Berdasarkan sifat-sifat di atas, jadual perbandingan batu alam dapat dibuat (Jadual 1.1)

Jadual 1.1 - Ciri-ciri perbandingan ciri-ciri batu semulajadi

Batu semulajadi adalah bahan binaan paling tahan lama. Sekiranya pilihan awal dibuat dengan betul, ia sentiasa hidup lebih lama daripada struktur. Yang pertama memahami ini adalah kaisar Rom. Sebagai perkara yang sudah tentu, ia dianggap penggunaan semula bahagian-bahagian marmar dan granit selepas pemusnahan kuil-kuil dan istana - sangat kerap tanpa sebarang pengubahsuaian. Dan bagaimana dengan kami?

Dan kami tidak lebih buruk daripada orang-orang Rom, kami juga menggunakan ruangan bawah tanah batu dari kuil Christ the Savior on pembinaan kereta bawah tanah dan "Moscow", dan mana-mana pembina Moscow akan memberitahu anda di mana untuk pergi hari ini selepas pemulihan dan granit baik pulih bangunan Stalinis dan jambatan. Bagaimanapun, arkitek moden kita dalam majoriti besar orang sederhana - mereka tidak peduli sama ada granit digunakan alas tiang baru sahaja didirikan kelab malam dalam pembinaan Tahap II cincin ke-14 di sekitar Moscow pada 2435, ia sudah cukup bahawa semua adalah normal dalam 10-50 berikut tahun. Dan ini mudah dicapai, mengikuti cadangan kami.

Mengikut tahap penggunaan batu (data untuk tahun 1998), Rusia berada di tempat ke-57 di dunia, menyerah kepada semua tanpa terkecuali bekas negara-negara sosialis. Untuk sebab tertentu nampaknya budaya menggunakan batu dalam seni bina juga agak ketinggalan. Walau bagaimanapun, keadaan itu diluruskan secara objektif dan tidak dapat dielakkan. Sepanjang beberapa tahun yang lalu, tanpa mengira krisis dan genangan dalam ekonomi, dari persaingan dari ersatz dan pengganti, penggunaan batu semula jadi dalam pembinaan berkembang sekurang-kurangnya 10% setahun. Lebih dan lebih kerap, batu semulajadi dapat dilihat dalam seni bina tidak hanya di ibu kota dan bukan hanya institusi awam. Oleh itu, sangat penting, pada pendapat kami, untuk memilih batu bagi setiap projek tertentu.

Jenis batu lembut

Travertine adalah batu yang paling disukai di seluruh dunia. Hari ini ia adalah salah satu bahan semulajadi moden yang paling dicari. Asal usulnya membawa kita kembali ke zaman kuno. Sesetengah bangunan yang menggunakan travertine (Roman Colosseum) telah bertahan hingga ke hari ini, dan tolonglah kami dengan kehangatan luar biasa mereka, kehebatan dan keagungan yang tidak dapat diterima. Travertine juga sangat popular di Rusia, kerana ia adalah salah satu bahan yang paling berkualiti dan ekonomik.

Apakah travertine? Travertine adalah batu pertengahan antara batu kapur dan marmar. Jika batu kapur ditinggalkan di bawah tekanan yang hebat untuk masa yang mengagumkan (milenium), travertine boleh diperoleh daripadanya (sama seperti arang dihasilkan dari gambut). Jika travertine, pada gilirannya, disimpan di bawah tekanan yang besar untuk beribu tahun, ia boleh menghasilkan marmar (sama seperti arang batu dari berlian).

Skim warna semulajadi yang kaya, limpasan cahaya adalah kelebihan utama dan unik travertine, yang membolehkan menggunakannya dalam pelbagai penyelesaian reka bentuk dan gaya, termasuk gaya klasik dan eksotik.

Berliang, lembut, cantik, biasanya berwarna merah jambu, kuning, kuning air gelap - ia adalah sesuai untuk kedua-dua dalaman dan untuk pelapisan luaran, travertine tidak berubah warna apabila terdedah kepada pencemaran udara bandar. Ia juga mengandungi cetakan tumbuhan, yang akan menjadikan reka bentuk setiap plat mewah dan asli. Hidup warna permukaan travertine semula jadi memberi aura kemewahan dan keunikan.

Skop batu:

- travertine pelapisan luar bangunan (facades, plinths, tangga luaran dan platform); - menghadapi bangunan travertine dalaman (perapian, dinding, lantai, pintu, bilik mandi dan bilik mandi);

- Lapisan elemen landskap travertine, - profil produk travertine untuk unsur-unsur seni bina pelapisan (tangga, langkah-langkah, birai hias, tiang, pendiangan portal, sarung, dan lain-lain);

- pengeluaran tetingkap travertine, countertops, kaunter bar, tapak kaki, dll.

Batu ini semakin terkenal hari ini, kerana ia menggabungkan kualiti yang sangat baik dan pelbagai harga yang berpatutan.

Batu kapur adalah batu sedimen asal organik, yang terdiri hampir 100% kalsium karbonat. Komposisi mungkin termasuk tanah liat.

Kini batu kapur sangat popular. Ia digunakan dalam industri, dalam pembinaan, di rumah penamat (dinding premis, fasad, socles). Meningkatkan minat, kedua-dua pereka dan orang-orang yang tahu bagaimana untuk membuat pedalaman yang menarik di rumah mereka, menarik batu dan travertine shell.

Batu kapur adalah batu lembut dan berliang dari pelbagai warna dan warna: putih, kelabu, kuning, merah-merah jambu, abu-abu-abu-abu (Rajah 2).

Rajah. 2. Patung kuda yang terbuat dari batu kapur. Foto: Ben Fulton

Pengekstrakan batu gipsum telah berlangsung lama. Kajian arkeologi menunjukkan bahawa batu gipsum digunakan sebagai bahan bangunan di Mesopotamia, Babilonia, Assyria, Yunani (2000 - 1400 SM) untuk dinding dan lantai pelapis. Warna batu gipsum boleh berbeza bergantung kepada kekotoran dan kelabu, kekuningan, merah jambu, coklat dan lain-lain. Batu gipsum secara visual: padat dengan struktur halus, gula seperti patah atau kasar, kristalnya diatur secara tidak teratur.

Secara umum, deposit batu gipsum sedatif dan sering berlaku dalam sedimen umur yang berbeza. Di wilayah bekas USSR, deposit terbesar berada di Donbas, Moscow, Kuibyshev, Perm, Caucasus dan Asia Tengah. Pada mulanya, pengekstrakan batu gipsum dilakukan dengan menggunakan tenaga kerja manual, dan pada akhirnya telah dijahit dan mencapai skala perindustrian.

Gypsum, tidak seperti seramik, adalah bahan yang hidup dan mesra alam dari mana ia boleh menghasilkan hampir semua produk kemasan dan seni bina dan tidak mempunyai bau dan bahan berbahaya. Pengeluaran dan penggunaan produk gipsum tidak mempunyai kesan buruk terhadap alam sekitar. Oleh itu, dengan penggunaan gypsum, kesucian ekologi disediakan, mikroiklim menguntungkan bagi orang di dalam bilik.

Gypsum dinilai untuk kekuatannya, ekspresi seni bina, sifat penebat haba dan haba yang tinggi, kerana gypsum juga penebat yang baik untuk premis. Gypsum yang menghadap jubin hiasan dan batu buatan, tidak memerlukan tembakan, seperti seramik, pengeringan pada suhu semula jadi. Produk berasaskan gipsum mempunyai keupayaan untuk bernafas, supaya mereka dapat melaksanakan fungsi penghawa dingin dan menyerap kelembapan berlebihan dan melepaskannya ke alam sekitar dengan kekurangannya.

Nama kalsit berasal dari perkataan Yunani yang bermaksud "kapur." Nama-nama lain dari mineral dan jenisnya: bunga batu, batu naik, serpihan kertas, stalaktit, stalagmit, batu surgawi, papirus, anthraconite.

Kristal kalsit mempunyai penampilan yang paling pelbagai: scalenohedral, lamellar, prismatic, kolumnar, rhombohedral. Terdapat banyak bentuk mudah dikenali, yang utama ialah (1010), (0112), (2131), (0001), (1011), (0221), (4041), (1120), dan sebagainya. , (0112), termasuk mekanikal, polysynthetic oleh (0221), kadang-kadang oleh (1011).

Pelbagai dram dan penggabungan diperhatikan. Agregat padat granit bentuk kalsit membentuk banyak urat hidrotermal, badan-badan karbonatit, ketebalan kelereng. Calcite adalah mineral utama (dan, kadang-kadang, satu-satunya) sedimen karbonat, terutamanya batu biogenik dan setanding dengan aragonit di bahagian karang padat dan banyak organisma lain. Ia juga membentuk stalaktit, stalagmit, gelectit dan agregat semak seperti dalam gua.

Calcite digunakan secara meluas dalam industri pembinaan dan kimia, untuk pengeluaran alat-alat optik. Varieti kalsit - simbirtsit dan kalsit onyx digunakan sebagai batu hiasan yang murah.

Yang paling berharga dalam hal ini ialah pengambilan kalsit berwarna-warni dengan morfologi yang berbeza antara sampel. Kalsit merah putih, merah jambu, kuning dalam satu drusen adalah hasil daripada galena, fluorit dan mineral lain.

Batu karang adalah batu yang cukup berpori, yang terdiri daripada cangkang moluska dan serpihannya, disemen dengan simen berkapur. Rocker mudah digunakan dengan alat pemotong, dan beberapa jenis boleh digilap (walaupun tanpa hiasan hiasan) Shell shell digunakan secara meluas sebagai bahan bangunan untuk dinding, serta untuk bangunan luaran dan interior bangunan.

Baru-baru ini dia menyedari bahawa banyak rumah persendirian mula dibina dari batu permata. Malah kotej dua tingkat dibina dari situ. Terima kasih kepada sifat apa bahan ini menjadi begitu popular? Apabila saya mula menjelaskan keadaan, ternyata bahan dinding ini agak murah. Ini sudah menjadi tambah besar. Tetapi bolehkah bahan murah menjadi berkualiti rendah?

Ternyata orang telah membina rumah mereka daripada kerang selama berabad-abad. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahan bangunan semulajadi ini telah melepasi ujian masa, dan ia ternyata sangat popular. Baru-baru ini, batu shell telah digunakan semakin bukan sahaja dalam pembinaan swasta, tetapi juga dalam industri.

Batu lencur membentuk asas batu shell. Dari asal dan struktur batu kapur, batu kerang dibahagikan kepada sejumlah besar jenis. Ia berlaku bahawa sesetengah jenis batu kapur disemen ke dalam sel dan dibentuk dari zarah-zarah shell.

Batu kapur, yang terdiri daripada mineral sfera kecil, saiz telur ikan, bersambung bersama dipanggil oolit. Pisolite - batu kapur, yang terdiri daripada mineral sfera saiz kacang sudah, tetapi mempunyai inti, bijirin pasir atau serpihan kulit.

Sekiranya batu kapur terbentuk dari pemendakan kalsium dari sumber tepu dengan karbon dioksida, ini adalah travertine. Dengan struktur berliang, batu kapur tersebut dipanggil tuff calcareous.

Oleh kerana keliangan, shell mempunyai sifat penebat bunyi dan haba yang baik. Jika anda melihat dengan teliti batu potong, anda boleh mempertimbangkan wakil-wakil flora dan fauna, contohnya, kerang-kerangan moluska yang telah dipelihara berjuta-juta tahun dahulu. Oleh itu, bersama-sama dengan bahan binaan, anda menyimpan di dalam tangan anda sejarah sebenar zaman Kretaceous.

Anda boleh membayangkan apa yang dibina daripada batu permata, atau ia digunakan sebahagiannya dalam pembinaan bangunan seperti Kremlin di Moscow, NATO di Brussels, Kubu di Genoa, banyak istana yang terkenal dan banyak kuil dan katedral.

Komposisi kimia batu shell adalah batu kapur tulen. Batu batu dalam tekstur dan strukturnya merujuk kepada batu zoogenik. Mereka terdiri daripada cangkang pepejal atau dari serpihannya, yang disemen dengan simen kalsit.

Batu berlian mempunyai banyak kelebihan, berkat yang dapat dibandingkan dengan kayu untuk keserasian ekologi (Gambar 3). Untuk batu perumahan pembinaan perumahan terutamanya digunakan kerana sifat-sifat yang disebutkan di atas, bunyi yang sangat baik dan penebat haba, yang dijelaskan oleh keliangan yang meningkat. Pada masa yang sama, ia dapat mengumpul dan menghantar haba matahari dengan baik, berkat keadaan yang sangat baik untuk hidup di dalam bilik yang dicipta.

Rajah. 3. Batu kapur shell. Gambar oleh Paul Morris

Sebagai tambahan kepada kelebihan asas ini, anda boleh menambah banyak ciri yang lebih berguna. Blok dinding dari batu kerang mempunyai massa yang relatif kecil, kerana yang mudah diangkut dan digunakan dalam pembinaan, bahan tahan panas, tahan dingin, mungkin untuk membina perumahan dalam iklim yang dingin. Seperti yang telah disebutkan, ia mudah diproses, anda boleh mendapatkan blok hampir saiz mana pun. Terdapat satu lagi faktor yang menarik, ia bukan sahaja kesucian ekologi, tetapi juga kesan yang bermanfaat kepada tubuh manusia. Ini disebabkan oleh kandungan garam dan yodium yang tinggi dalam kerang.

Satu lagi kelebihan pemprosesan mudah batu shell adalah kerana kualiti ini tetap menjadi salah satu bahan yang paling baik untuk kualiti harga. Setelah membina rumah batu shell, anda akan lupa apa kelembapan, jamur dan acuan di dinding. Batu batu mempunyai banyak liang-liang, di mana udara terletak. Seperti yang kita ketahui dari fizik, udara adalah pengalir haba dan bunyi yang buruk, yang kita perlukan. Oleh kerana sifat-sifat ini untuk pemanasan dan penyimpanan haba di rumah batu shell, ia tidak memerlukan kos tenaga yang tinggi. Ternyata rumah batu shell masih menyimpan bahan bakar kita. Permukaan batu asap, seperti yang mereka katakan, "bernafas" kerana kelembapan apa, jika ia berada dalam batu, dimusnahkan tanpa halangan. Ini mengelakkan pemusnahan batu itu. Satu lagi pemerhatian menarik. Di rumah batu permata, yang saya lawati, mereka tidak pernah mengeluh tentang tikus. Roden tidak terdapat di rumah tersebut.

Kelemahan kecil dari rancangan ekonomi semata-mata adalah bahawa jumlah mortar yang besar diperlukan untuk dinding melepa. Atau bahan lain untuk melindungi batu permukan dari pengaruh atmosfera. Tetapi di sini ia harus dikatakan bahawa ia adalah kesenangan untuk plaster batu shell. Jika anda bandingkan dengan bahan dinding lain, ramai yang perlu membeli dan memasang grid untuk melepa. Tetapi seperti yang anda tahu, demi keseronokan yang anda perlu bayar. Lagipun, berbanding dengan bahan dinding buatan lain, batu shell adalah semula jadi, alam semula jadi, mesra alam, dan juga pemberian kesihatan, kerana sifat antiseptik dan hypoallergenic, bahan binaan.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − = 64