Bayar komisen melalui Internet tanpa komisen

Bagaimana untuk membayar bil utiliti di Sberbank dalam talian tanpa komisen - algoritma tindakan langkah demi langkah

Kebanyakan warganegara sesebuah negara perlu membayar banyak bil setiap bulan, sebagai contoh, sewa. Untuk melakukan ini, orang pergi ke bank, membayar hutang mereka, mendapatkan resit, dan kemudian terus melakukan perniagaan mereka sendiri. Pembayaran perumahan dan perkhidmatan perkauman melalui Sberbank dalam talian tanpa komisen adalah perkhidmatan yang mudah, yang membantu untuk membayar dari kad bank untuk pembayaran utiliti.

Bolehkah saya membayar utiliti melalui Internet

Walaupun ramai yang memilih menggunakan bank juruwang, semua orang yang tidak mempunyai masa lapang lebih suka menggunakan Internet untuk membayar bil mereka. Pembayar membuat sebahagian besar operasi perbankan melalui perkhidmatan khas. Pembayaran perkhidmatan utiliti melalui Sberbank dalam talian memberi peluang untuk tidak bertahan berjam-jam beratur. Dengan bantuan perkhidmatan ini, anda boleh membayar hutang untuk pangsapuri komunal pada bila-bila masa sepanjang hari dan hanya akan mengambil masa beberapa minit.

Membayar perbelanjaan ini atau lain-lain melalui Internet lebih praktikal, selain itu, kita hidup pada abad XXI, ketika teknologi komputer sedang berkembang. Mengapa transaksi dalam talian lebih baik daripada menggunakan akaun bank? Kelebihan pembayaran dalam talian:

 • Cepat. Pembayaran dibuat dalam masa nyata.
 • Menguntungkan. Suruhanjaya yang dikenakan oleh perkhidmatan Internet adalah kurang daripada di meja tunai bank.
 • Mudah. Keupayaan untuk membuat pemindahan di mana-mana negara pada bila-bila masa. Templat untuk pembayaran membantu dengan cepat memindahkan dana.
 • Ia selamat. Anda mengawal pergerakan wang menggunakan SMS melalui aplikasi mudah alih.

Bagaimana untuk membayar bil utiliti melalui Sberbank dalam talian

Pemilik kad plastik harus membuat kabinet peribadi di laman web bank untuk membayar tagihan apartmen mereka dan bayaran bulanan lain dengan cepat, tanpa komisi. Bagaimana untuk membayar perumahan melalui Sberbank kepada warganegara biasa? Perkhidmatan ini boleh disambungkan ke laman web rasmi Bank Simpanan, di terminal atau cawangan bank. Selepas log masuk ke akaun peribadi anda, ingat seksyen "Pembayaran untuk pembelian dan perkhidmatan" dan pilih "Perumahan", di mana operasi ini dijalankan.

Masuk ke akaun anda untuk membayar utiliti

Di terminal layan diri, pilih "Connect Savings Bank Online", kemudian klik pada butang "Kata Laluan Cetak dan ID". Sekiranya anda belum menyambungkan Bank Mobile, pilih pilihan "Mencetak kata laluan tunggal". Hantar sms ke nombor 900 untuk mendapatkan ID dan kata laluan tetap, selepas itu pembayar harus memanggil nombor telefon sokongan yang ditentukan dalam mesej dan mengatakan perkataan kawalan pada kad bank. Sejak itu, pembayaran perkhidmatan perumahan dan kaum melalui Sberbank dalam talian tanpa komisen akan menjadi lebih mudah untuk anda.

Pilih item "Pembayaran dan pemindahan", kemudian klik "Utiliti dan telefon rumah". Dalam klausa "Elektrik" atau "Suku Tahunan", pembayaran perkhidmatan utiliti melalui Sberbank dibuat tanpa komisen. Untuk mendapatkan dana untuk menerima penerima tertentu, anda mesti memilih pembekal perkhidmatan yang betul. Jika anda tidak menemui penerima yang dikehendaki dalam senarai, anda harus menggunakan carian (mengikut nama, TIN, akaun penyelesaian atau untuk perkhidmatan tertentu).

Syarat-syarat wajib untuk pembayaran perkhidmatan perumahan dan perkauman

Butiran pembekal perumahan dan perkhidmatan komunal adalah penting untuk mengisi tanpa kesilapan. Menggunakan Sberbank dalam talian adalah sukar untuk dikelirukan dan memindahkan dana ke akaun organisasi yang salah. Langkah-langkah berikut akan membantu cara membayar bil utiliti melalui aplikasi mudah alih atau terminal:

 1. Pilih perkhidmatan yang anda ingin gunakan, sebagai contoh, bayar elektrik.
 2. Tunjukkan dari mana dana akaun harus dipindahkan.
 3. Tulis satu nombor dari resit. Selepas itu syarat-syarat pembekal akan didedahkan secara automatik.
 4. Semak amaun yang akan dimasukkan, periksa data dengan resit, masukkan bacaan meter.

Semak dan sahkan ketepatan butiran yang dimasukkan dan data lain. Jika anda perasan bahawa anda perlu membetulkan sesuatu, edit maklumat tersebut. Kemudian tekan butang "Sahkan dengan SMS", telefon akan menerima mesej dengan kod yang anda perlu masukkan untuk mengesahkan pembayaran. Sekiranya anda menggunakan kata laluan sekali sahaja yang dicetak pada cek, maka pada satu masa anda boleh membayar tidak lebih daripada 3000 Rubles. Di sebelah kanan, di sudut bawah halaman, setem dengan tulisan "Dilaksanakan" akan muncul. Cetak cek dan simpan pembayaran sebagai templat untuk bayaran seterusnya untuk komunal.

1

Bayaran utiliti melalui Sberbank dalam talian dalam aplikasi mudah alih

Pelanggan bank yang menghargai masa mereka dan mempunyai telefon pintar dengan sambungan Internet, boleh membayar perkhidmatan HCS pada bila-bila masa dan di mana-mana tempat. Pasang hanya dari sumber yang dipercayai seperti Google Play. Jangan lupa bimbang tentang peranti elektronik anda yang dilindungi oleh program antivirus. Selepas mendaftarkan dan memasang kata laluan, kami mula menggunakan aplikasi itu. Dalam cara membayar komunal melalui talian Sberbank akan membantu arahan berikut:

 1. Pada halaman "Pembayaran", pilih kategori "Perumahan dan telefon rumah".
 2. Cari jenis pembayaran, sebagai contoh, pejabat perumahan tertentu di Moscow.
 3. Pilih organisasi yang betul.
 4. Imbas kod bar dari resit.
 5. Pilih kad dan sahkan cara pembayaran.
 6. Semak butiran yang dibekalkan secara automatik.
 7. Sahkan operasi.

Sberbank perkhidmatan pembayaran auto dan perkauman

Untuk menjalankan operasi dalam mod automatik adalah mudah dan mudah. Bagaimana untuk membayar bil utiliti melalui Sberbank dalam talian tanpa melawat bank? Di Kawasan Peribadi Sistem, pilih item menu Pemulihan Saya, Buat Autopayment. Oleh kerana dana akan dihapuskan dari kad anda dengan jumlah tertentu, anda tidak perlu sentiasa ingat apabila membayar hutang ini atau itu. Hari sebelum tarikh ditetapkan, sistem akan menghantar mesej ke telefon anda mengenai operasi yang akan datang. Anda berhak menolak pembayaran secara sementara.

Semak berapa banyak wang di kad anda dan isikan semula jika perlu, kerana dana tidak akan didebitkan jika akaun tidak mempunyai jumlah penuh untuk membayar hutang. Setiap tiga hari baki akan diperiksa. Apabila wang diterima pada kad, anda akan ditawarkan untuk membayar bil utiliti melalui Sberbank dalam talian tanpa komisen. Operasi disahkan melalui SMS, resit boleh dicetak menggunakan ATM atau melalui aplikasi.

Panduan penciptaan template sesuai untuk terminal, ATM dan telefon. Jika selepas beberapa lama templat menjadi tidak perlu, maka ia boleh dilumpuhkan. Arahan yang anda perlukan untuk langkah demi langkah untuk mengisi graf autopay dengan betul:

 1. Pilih jenis dan tujuan pembayaran (gas, sewa, air, pemanasan, elektrik dan sebagainya).
 2. Tentukan nama organisasi yang membekalkan perkhidmatan tersebut.
 3. Pilih kad yang mana anda perlu bayar untuk perkauman.
 4. Masukkan jumlah.
 5. Tunjukkan keseragaman pembayaran (setiap bulan, suku).
 6. Tetapkan tarikh apabila bank perlu meminta maklumat mengenai hutang pada akaun peribadi syarikat servis itu.
 7. Tentukan had di luar urus niaga kewangan dari kad anda tidak boleh dibuat secara automatik.
 8. Sahkan operasi dengan kod yang dihantar ke sms.
 9. Simpan maklumat di bahagian Autoplatiges saya, berikan setiap nama kepada setiap templat yang disusun untuk membezakan antara pembayaran auto.

Suruhanjaya Sberbank semasa membayar utiliti penerimaan

Jumlah komisen bergantung kepada penerima dana dan rantau. Dalam setiap kes tertentu, tarif boleh dilihat dalam direktori pada kiriman wang di laman web bank. Kebanyakan pembayaran perkhidmatan utiliti melalui talian Sberbank dibuat tanpa komisen bank, dengan syarat utiliti itu bekerjasama dengannya. Dalam kes lain, satu peratus dari jumlah tersebut dikenakan.

Pembayaran utiliti: bagaimana untuk melakukannya melalui Internet tanpa komisen

Sudahlah adalah hari-hari ketika pembayaran perkhidmatan utiliti diperlukan untuk mempertahankan barisan panjang di kantor pos atau di Bank Simpanan. Orang moden tahu bagaimana untuk menghargai masa dan wangnya. Dari artikel ini, anda akan mempelajari cara yang paling mudah dan menguntungkan untuk membayar perkhidmatan utiliti melalui Internet.

Cara pembayaran untuk perkhidmatan utiliti melalui Internet

 • Perbankan internet
 • Sistem pembayaran elektronik: Yandex.Money, Qiwi Visa Wallet
 • Perbankan Mudah Alih
 • Pembayaran melalui perkhidmatan Negara tapak

Mari kita perhatikan mereka masing-masing.

(contohnya sistem Sberbank Online)

Penting! Sekarang di Internet terdapat banyak laman palsu, dengan teliti melihat bar alamat - alamat laman web asal bank sentiasa bermula dengan https! Peraturan ini menyangkut alamat tapak semua sistem pembayaran.

 1. Kami pergi ke laman web Bank Simpanan melalui rujukan www.sberbank.ru (atau bank berkhidmat anda).
 2. Kami mencari pautan "Internet Bank" - Sberbank Online dalam kes kami, sudut kanan atas laman web ini.
 3. Kami meneruskan pautan ini.
 4. Jika anda berdaftar dengan Sberbank Online, masukkan kata laluan dan kata laluan anda, tunggu kod SMS untuk masuk ke sistem. Jika tidak didaftarkan, kemudian daftar. Ikut pautan itu https://online.sberbank.ru/CSAFront/async/page/external/registration.do

Masukkan nombor kad - Tekan butang "SAMBUNGAN" - Kami menerima sms-code pada nombor telefon, yang dinyatakan pada pendaftaran kad. Anda mesti mempunyai Mobile Bank. Buat nama pengguna dan kata laluan (ingat mereka atau tuliskannya dengan lebih baik, tetapi simpannya di tempat yang tidak boleh diakses). Kami pergi ke Bank Simpanan Online di bawah login dan password yang dibuat.

 • Sebelum anda membuka halaman utama kabinet peribadi anda.
 • Kami memilih seksyen "Pemindahan dan bayaran" - "Pembayaran untuk pembelian dan perkhidmatan" - Perkhidmatan perumahan dan perkauman dan telefon rumah.
 • Pilih perkhidmatan yang dikehendaki. Sebagai contoh, "Suku Tahunan" - Penyedia Perkhidmatan (dalam contoh - EIRTS (maklumat dan pusat penyelesaian tunggal).
 • Pilih dari senarai drop-down EIRTS (tanpa asas akruan atau EIRTS dengan basis caj), kemudian - akaun atau kad debit - Masukkan kod pembayar.
 • Sahkan pembayaran dengan menunggu kod sms.
 • Status operasi boleh dijejaki dalam bahagian "Sejarah Sberbank Online" di menu sebelah kanan. Sebaik sahaja wang itu dipindahkan ke ERRC, status operasi akan berubah menjadi "EXECUTED".
 • Mudah dan mudah, terutamanya jika anda menerima gaji pada kad Sberbank (atau bank lain). Bayaran untuk perkhidmatan adalah percuma. Cepat, mudah dan menguntungkan.

  Jika perlu, anda boleh mengaktifkan perkhidmatan Autopayment, yang boleh anda baca lebih lanjut mengenai laman web bank anda.

  Yandex-Money

  Untuk menggunakan kaedah ini, anda mesti mempunyai akaun dalam sistem pembayaran Yandex.Money. Ia dicipta dengan sangat ringkas.

  Anda memulakan mel pada Yandex, pergi ke bahagian "Wang" dan buat dompet. Dompet itu terikat dengan nombor telefon mudah alih semasa.

  Kemudian isi semula baki (melalui terminal - dengan komisen, melalui bank Internet - tanpa komisen) atau mengikat kad bank ke dompet, dan selepas itu anda boleh membayar untuk perkhidmatan yang anda perlukan.

  Untuk ini anda perlukan:

  • Pergi ke bahagian Yandex.Money
  • Pilih bahagian «Barang dan perkhidmatan»
  • Pilih perkhidmatan yang anda perlukan
  • Perkenalkan bilangan akaun peribadi anda
  • Semak bahawa data yang dimasukkan betul. Klik butang "Teruskan".
  • Sahkan pembayaran melalui SMS (SMS akan datang ke nombor telefon anda yang dipautkan ke akaun anda)
  • Anda menerima pengesahan bahawa pembayaran telah berjaya diselesaikan.

  Wang akan dikreditkan ke akaun anda dalam masa 1-3 hari perniagaan. Jumlah maksimum pembayaran hingga 14.999 rubel. Suruhanjaya - tidak.

  Operasi ini selesai. Sekiranya perlu, Anda boleh mencetak cek kemudian, yang boleh didapati di bahagian "Operasi saya". Data pembayaran disimpan, masa depan anda hanya boleh mengulangi pembayaran dengan memilihnya dari sejarah atau membuat templat.

  Kaedah ini mudah dan menguntungkan - dengan syarat anda mempunyai Yandex-Wallet, yang menerima wang biasa.

  Mengisi dompet melalui terminal tidak menguntungkan, komisyen dikenakan, dan dalam kebanyakan kes - agak besar. Dan untuk mengikat kad bank ke dompet - tidak masuk akal, kerana di kebanyakan bank ada bank internet dengan fungsi membayar tagihan utiliti, tanpa komisi.

  Untuk membayar perkhidmatan utiliti menggunakan sistem Qiwi Visa Wallet, anda perlu mendaftarkan dompet elektronik dalam sistem ini.

  Prosedur pendaftaran adalah mudah. Di dalam bidang pendaftaran anda masukkan nombor telefon bimbit anda, anda tampil dengan kata laluan. Kemudian anda menerima mesej pada telefon anda dengan kod pengesahan. Anda meletakkan data ini dalam bentuk di laman web dan kini anda mempunyai dompet Qiwi yang boleh anda gunakan.

  Anda boleh menambah baki dompet anda melalui bank Internet bank anda, terminal Qiwi tanpa komisyen atau lampirkan ke kad bank.

  Anda telah mengisi baki dompet anda, kini pergi ke proses pembayaran untuk perkhidmatan tersebut.

  1. Log masuk ke akaun anda - Laman utama - bahagian "PAY"
  2. Pilih subseksyen "PEMBAYARAN MUNICIPAL"
  3. Pilih pembekal khidmat
  4. Tentukan tempoh pengebilan dan kod pembayar, dan juga kaedah pembayaran: dengan dompet atau kad bank
  5. Sahkan pembayaran dengan kod SMS, yang akan datang ke telefon bimbit anda (sekiranya anda mempunyai pilihan ini) atau masukkan kata laluan dari dompet anda untuk menyelesaikan operasi.

  Qiwi mengenakan komisen untuk jenis pembayaran sebanyak 2%. Jumlah maksimum pembayaran adalah 15,000 rubel (termasuk komisi).

  Kerana komisen, pembayaran bukanlah yang paling menguntungkan, tetapi jika anda perlu membayar dengan cepat untuk perkhidmatan perumahan dan utiliti, dan kaedah lain tidak tersedia untuk beberapa alasan - ia mungkin dapat digunakan.

  Kelebihan utama adalah pendaftaran cepat dalam sistem. Penambahan dompet melalui terminal sistem pembayaran tanpa komisen. Cons - pembayaran perkhidmatan bukanlah tanpa bunga.

  Ada yang mengelirukan konsep "Mobile Bank" dan "Aplikasi mudah alih". Apakah itu Mobile Bank? Ini adalah cara melakukan operasi tertentu dengan kad / akaun anda dengan menghantar mesej SMS ke bank dengan teks yang diperlukan.

  Untuk menggunakan perkhidmatan ini, ia mesti disambungkan kepada anda. Bagaimana untuk mengetahui? Hubungi cawangan bank perkhidmatan dan nyatakan jika anda mempunyai perkhidmatan Mobile Bank diaktifkan, jika tidak, pekerja bank akan mengarahkan anda.

  Mungkin, ia akan disambungkan dalam mod interaktif, dan mungkin anda perlu memohon kepada bank dengan aplikasi yang sesuai. Di setiap bank dengan cara yang berbeza.

  Perkhidmatan "Mobile Bank" membantu memantau status kad bank. Walau bagaimanapun, anda perlu menggunakannya dengan berhati-hati, apa yang perlu dicari, anda boleh belajar dari video tersebut.

  Pertimbangkan prosedur untuk membayar bil utiliti pada contoh "Bank Bergerak" dari Sberbank. Untuk melakukan ini, anda perlu - telefon bimbit dan kod pembayar individu anda (ia disenaraikan di resit).

  Pertimbangkan contoh ERRC.

  • Kami membuat permintaan SMS jenis berikut: ERTS 1930055692 dan hantar ke nombor 900.
  • Kami menerima maklum balas daripada Sberbank dengan maklumat tentang semua hutang perbandaran anda, amaun yang akan dibayar, amaun komisen untuk pembayaran (jika ada) dan kod operasi. Sberbank boleh meminta maklumat daripada EIRC untuk tempoh sehingga 12 bulan.
  • Dalam jawapan sms hantar kod transaksi ke bank.
  • Kami sedang menunggu pemberitahuan SMS mengenai operasi yang berjaya.

  Ringkasnya, maklumat lengkap tentang hutang semasa, komisen minimum untuk pemindahan.

  Untuk pembayaran perkhidmatan perumahan dan perkauman dengan bantuan laman Perkhidmatan Negara anda akan memerlukan kad bank dan kehadiran Kabinet Peribadi dengan akaun yang disahkan dalam sistem ini. Maklumat lanjut mengenai prosedur pendaftaran yang boleh anda dapati di laman web www.gosuslugi.ru.

  Anda hanya perlu kod pembayar (nombor akaun).

  1. Kami pergi ke akaun anda di laman web ini
  2. Buka tab "Pembayaran" - Subseksyen "Pembayaran perkhidmatan utiliti"
  3. Memilih pembekal khidmat
  4. Tentukan bilangan pelanggan dan tempoh pembayaran
  5. Menikmati semua caj
  6. Kami membuat pembayaran.

  Maklumat sebenar mengenai hutang. Cepat, tetapi tidak mudah seperti Bank Internet atau Bank Mudah Alih.

  Cara paling mudah untuk membayar utiliti boleh dipanggil "Mobile Bank", yang paling menguntungkan "Yandex.Money" dan "Internet Bank."

  Terima kasih kepada perkhidmatan sewa dalam talian, anda boleh melupakan giliran yang tidak berkesudahan dan resit kertas. Bayaran utiliti (elektrik, air, gas, pemanasan) melalui Internet dijalankan pada bila-bila masa yang sesuai untuk anda dan di mana-mana tempat.

  Sekiranya anda ingin mengetahui cara memprivatisasikan pangsapuri anda sendiri, maka artikel ini akan bermanfaat bagi anda.

  Kelebihan utama semua kaedah ini adalah kelajuan, kemudahan dan interaktiviti. Menjimatkan masa dan wang tidak begitu sedikit.

  Yandex memotong 2 peratus, tiada komisyen sama sekali

  membayar perumahan dan perkhidmatan perkauman sepanjang tahun. di Sbere kini komisen 1%. walaupun melalui bank dalam talian.

  "Tiada komisen" dalam tajuk artikel itu tidak sesuai dengan kandungannya - semuanya sudah ada dengan komisen itu. Jadi artikel itu sudah usang.

  Sekiranya anda ingin menerima konsultasi, maka jangan menulis komen, tetapi dalam perunding dalam talian atau melalui borang di atas.

  © 2014-2018 Apartment 3. Nasihat undang-undang percuma: (499) 703-51-74 Masa Moscow, (812) 309-80-63 St Petersburg. Peta tapak

  Semua bahan yang dibentangkan di laman web Kvartira3.com adalah sifat semata mencari fakta dan bukan tawaran awam untuk merealisasikan transaksi dengan hartanah dan transaksi lain. Pemilik tapak tidak bertanggungjawab terhadap kerugian yang ditanggung, keuntungan yang hilang dan akibat lain yang timbul daripada penggunaan maklumat dari laman web Kvartira3.com.

  Bagaimana untuk membayar utiliti melalui Internet?

  Bagi orang moden, membayar utiliti melalui Internet adalah cara yang boleh dipercayai dan mudah. Oleh itu, pembayaran Internet memudahkan kehidupan dan menjimatkan banyak masa, selain operasi itu sendiri sangat mudah.

  Untuk memindahkan dana ke akaun pembekal utiliti, cukup untuk memiliki komputer, Internet dan kad bank. Dan pilihan yang dicadangkan untuk hari ini agak banyak, anda boleh memilih cara yang paling mudah dan menguntungkan.

  Bayaran boleh dibuat dalam beberapa langkah, tanpa berlepas dari komputer dan hanya mempunyai kad bank:

  1. Pergi ke laman rasmi Bank Simpanan.
  2. Diberikan (baru-baru ini prosedur ini dilakukan secara automatik apabila kad diterima di pejabat).
  3. Masukkan kata laluan dan kata laluan anda, selepas itu anda akan menerima mesej di telefon bimbit dengan kod rahsia khusus, ia harus dimasukkan ke dalam kotak yang sesuai).
  4. Pilih bahagian "pembayaran dan pemindahan".
  5. Satu perkara penting! Pastikan untuk menyatakan kota kediaman, sebagai pembekal khidmat berbeza bergantung pada lokasi.
  6. Pilih item yang diperlukan "Perumahan dan utiliti".
  7. Selanjutnya, "Suku Tahunan".
  8. Nama pembekal perkhidmatan (ditunjukkan pada invois).
  9. Isikan butir-butir tersebut dan masukkan kod pembayaran.
  10. Dalam langkah seterusnya nyatakan tempoh yang diperlukan.
  11. Masukkan amaun yang perlu dibayar betul-betul satu sen, seperti yang ditunjukkan dalam resit.
  12. Sahkan operasi.
  13. Pada langkah terakhir simpan atau cetak resit.

  Operasi ini agak mudah dan tidak jauh berbeza dari tindakan melalui terminal di bank simpanan, tetapi ia menjimatkan banyak masa.

  Sistem pembayaran yang paling biasa:

  Yandex yang terakhir. Wang adalah paling mudah diakses, kerana ia terbuka kepada semua pengguna yang merupakan pelanggan mel dari sistem.

  1. Log masuk ke Yandex.
  2. Pilih bahagian Yandex. Wang.
  3. Dalam senarai perkhidmatan pilih - bayar resit.
  4. Selanjutnya - perumahan dan utiliti dan perkhidmatan (gas, elektrik, dll.).
  5. Isi bidang dengan IDN penerima, data pembayar.
  6. Sahkan pembayaran (sistem pembayaran dua langkah, anda akan menerima kata laluan pada telefon anda).
  7. Simpan atau cetak resit.

  Juga, anda boleh membayar bil untuk disewa dalam sistem "WebMoney", tetapi pendaftaran dalam sistem mengambil lebih banyak masa. Ia adalah perlu untuk memuat turun program khas "WebMoney penjaga "dan mendapatkan sijil rasmi. Selepas semua langkah, adalah mungkin untuk membuat hampir apa-apa operasi untuk memindahkan dana ke akaun entiti undang-undang.

  Seperti dalam keadaan apa pun, pembayaran melalui sistem pembayaran mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

  1. Menjimatkan masa.
  2. Tidak perlu membuka kad bank.
  3. Kemungkinan pembayaran bukan hanya dengan sewa, tetapi juga oleh akaun lain.
  1. Atas akaun wang elektronik mesti diperolehi.
  2. Menghasilkan operasi anda memerlukan beberapa hari sebelum tarikh pembayaran, seperti di bank.

  Melalui portal perkhidmatan awam

  Portal perkhidmatan negeri melancarkan perkhidmatan baru gosuslugi.ru dan memberi peluang untuk membayar bil melalui Internet menggunakan kad bank, serta dalam masa nyata untuk mengesan semua akruan dan tunggakan bil utiliti.

  Daya tarikan kaedah ini ialah pengesahan pembayaran berlaku serta-merta, di samping, dalam akaun peribadi anda, anda akan menerima maklumat terperinci mengenai invois yang telah dibayar sebelum ini, dan hanya dikeluarkan.

  Kaedah ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding orang lain. Ia cukup untuk mendaftar dalam sistem dan mempunyai kad bank berhampiran anda. Anda tidak perlu bimbang tentang butiran yang salah dimasukkan, kerana sistem ini secara bebas mencipta akaun semasa mengenal pasti klien - ini memerlukan memasuki data pasport, nombor kontrak atau akaun peribadi.

  Dari anda hanya perlu menentukan opsyen untuk melaksanakan transaksi penyelesaian, mengesahkan transaksi dan melakukan transaksi pembayaran. Selepas pembayaran selesai, resit untuk pembayaran dalam mod automatik dihantar kepada pentadbiran serantau negeri.

  Juga, di laman web organisasi, anda akan menerima kalkulator perkhidmatan untuk mengira keseluruhan kos membayar apartmen untuk bulan tersebut. Pengiraan dibuat segera untuk semua perkhidmatan untuk utiliti tanpa pemisahan, yang agak mudah.

  Jadi, untuk membuat pembayaran yang anda perlukan:

  1. Log masuk dalam sistem, masukkan kawasan peribadi anda.
  2. Pergi ke bahagian "akruan".
  3. Pilih pembekal khidmat.
  4. Masukkan nombor akaun.
  5. Masukkan amaun yang perlu dibayar (dalam langkah ini anda juga boleh memasukkan bacaan meter, serta nombor meter).
  6. Masukkan nombor kad bank, tarikh tamat tempoh, kod di belakang kad.
  7. Bayar untuk itu.
  8. Cetak atau simpan resit untuk pembayaran.

  Untuk penerimaan maklumat terkini tentang akaun, serta bayaran yang dibuat, anda perlu mengikat nombor akaun peribadi sekali dalam akaun anda. Anda boleh melakukan ini di bahagian "caj", kemudian "bil saya". Kini anda boleh membuat bayaran bulanan akaun, tanpa memperkenalkan butiran tambahan.

  Semua maklumat disimpan dalam akaun peribadi, pada bila-bila masa anda dapat melihat apabila dana dikreditkan, dalam saiz apa.

  Di laman web http://www.rapida.ru, pengguna boleh membuat pembayaran pada resit utiliti, kerana ini adalah perlu untuk mendapatkan wang pada kunci kira-kira, serta kad plastik "Rapida".

  Di laman web ini http://www.oplata.ru juga mendaftar dalam perkhidmatan perumahan dan komunal penduduk. Ini memerlukan kad bank, pendaftaran di laman web ini. Yuran pendaftaran - 150 rubles.Penting, supaya semasa pendaftaran di portal baki akaun kad adalah positif.

  Algoritma adalah sama:

  1. Log masuk ke sistem.
  2. Pilih salah satu jenis perkhidmatan perumahan dan perkauman.
  3. Daripada senarai perusahaan pilih yang dinyatakan dalam resit untuk pembayaran.
  4. Semak butir-butir syarikat pada perkhidmatan rendering.
  5. Masukkan butiran pembayaran.
  6. Buat pembayaran.

  Untuk pembayaran satu kali, anda boleh menggunakan "pembayaran tanpa pendaftaran" item. Ia sesuai untuk membayar bil untuk Internet, telefon, televisyen, perumahan dan perkhidmatan komunal. Ia akan mengambil nombor akaun peribadi pelanggan, bilangan dokumen pembayaran.

  Semua penyedia perkhidmatan mempunyai laman web rasmi di mana anda juga boleh membuat bayaran untuk gas, telefon rumah, pemanasan, bekalan air, elektrik.

  Sistem tindakan untuk setiap perusahaan adalah individu, tetapi ada skema standard:

  1. Pendaftaran di laman web ini, untuk akses ke kabinet peribadi anda.
  2. Pengesahan pendaftaran dengan e-mel (biasanya surat akan datang ke mel dengan pautan untuk pengesahan).
  3. Selepas memasukkan akaun peribadi anda, pilih bahagian pembayaran.
  4. Buat pembayaran pada akaun.

  Ini adalah gambaran umum di mana terdapat penambahan.

  Operasi berlaku melalui bank di mana syarikat terpilih diservis.

  Kelemahan kaedah ini ialah anda perlu menjalani prosedur pendaftaran di setiap laman secara berasingan, mengesahkannya, melaksanakan beberapa operasi, yang akan mengambil masa yang lebih lama.

  Bahaya yang paling biasa adalah penggodam haram. Sebelum mendaftar di pelbagai tapak, berunding dengan mereka yang sentiasa menggunakan perkhidmatan ini melalui Internet atau menghubungi perkhidmatan komunal, kepada pekerja bank.

  Menyimpulkan, kami akan menyimpulkan kelebihan dan kekurangan membayar bil utiliti melalui Internet.

  1. Suruhanjaya. Apabila membuat pembayaran melalui perbankan Internet, sebagai peraturan, komisyen tidak diambil, serta bayaran tambahan. Mengenai sumber-sumber di mana masih terdapat yuran komisen, saiz mereka adalah minimum, jarang melebihi 50 rubel;
  2. Kemudahan. Walaupun pengguna yang tidak berpengalaman dapat memahami dengan mudah, sistem diatur supaya setiap langkah ada petunjuk;
  3. Sejarah. Sejarah pembayaran disimpan dalam akaun peribadi pengguna, yang boleh dilihat pada bila-bila masa;
  4. Pembayaran automatik. Cukup perkhidmatan baru dan mudah. Kebanyakan sumber menyediakan ciri ini, anda boleh mengkonfigurasi tetapan untuk pembayaran;
  5. Penerimaan pembayaran. Setiap sistem membolehkan anda mencetak resit untuk pembayaran atau menyimpannya secara elektronik pada komputer anda sendiri.

  Kelemahan (biasanya disebabkan oleh kurang pengalaman pengguna, yang mudah dihapuskan):

  1. Penipu. Ramai yang bimbang bahawa pembayaran akan menjadi salah. Untuk mengelakkan kebocoran kewangan untuk akaun penipu, hanya sumber khusus dan berlesen yang harus digunakan;
  2. Ralat berlaku. Ada yang takut untuk tidak membayar resit mereka. Ia hampir mustahil untuk melakukan ini, kerana pada setiap peringkat pengguna memeriksa butiran penerima dan pembayar, dan pada pesanan pembayaran nombor akaun, alamat pangsapuri, jumlah, tempoh, inisial pemilik, dan lain-lain ditunjukkan;
  3. Suruhanjaya tinggi. Laman mediator sebenarnya menunaikan komisen, jadi gunakan sistem pembayaran utiliti khusus.

  Dengan kajian yang teliti, masing-masing akan memilih cara yang paling menguntungkan untuk membayar utiliti. Bagi generasi yang lebih tua, yang tidak mempunyai komputer dan teknologi Internet, pastinya lebih lazim untuk membayar melalui bank, tetapi generasi muda dan muda menikmati perkhidmatan dalam talian tanpa meninggalkan rumah atau menjauhi tempat kerja.

  Peguam kategori tertinggi, pengalaman kerja selama 12 tahun.

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  92 − 85 =