Beton konkrit dan konkrit berudara apa perbezaannya

Apa yang perlu dipilih - konkrit berudara atau konkrit buih?

Pilihan bahan binaan merupakan tahap persiapan awal untuk pembinaan sebuah rumah. Ia bergantung pada keselesaan, kesenangan, kehangatan bangunan. Dalam pembinaan moden, bahan ringan, berliang sangat popular. Ia kekal untuk memilih - konkrit berudara atau konkrit busa. Blok gas dan blok busa tergolong dalam bahan selular. Perbezaan utama adalah cara di mana gelembung udara membentuk dalam, ciri teknikal mereka. Ia adalah bernilai membandingkan kedua-dua bahan, menentukan persamaan dan perbezaan di antara mereka.

Nama gas berasal dari proses pembuatan. Untuk membezakan blok konkrit berudara, mungkin terdapat pada warna putih, permukaan kasar dengan liang halus. Komposisi gas:

Hasil reaksi kimia adalah gas, yang mempromosikan pembentukan konkrit berudara. Berdiri, gas membentuk liang-liang (keretakan kecil). Kelebihan:

 • Ringan, elemen bersaiz besar membolehkan partition bangunan dibina dengan cepat, tanpa peralatan berat yang diperlukan.
 • Bentuk geometri yang betul.
 • Penebat terma yang baik sentiasa hangat pada musim sejuk, pada musim panas terus sejuk di dalam bilik.
 • Kerana struktur berliang, bahan tersebut mempunyai kebolehtelapan udara yang baik.
 • Mudah memberi pinjaman kepada pemprosesan luaran.
 • Produk bersih ekologi. Keaslian komponen tidak berbahaya kepada kesihatan. Termasuk dalam komposisi aluminium - komponen berbahaya, tetapi semasa proses larut dalam jumlah jisim, kehilangan sifatnya yang berbahaya.
 • Penyerapan kelembapan yang tinggi. Mempunyai blok konkrit berudara di jalan, betul membuat sistem pasang surut, tidak ada yang kritikal apabila menyerap kelembapan tidak berlaku, bahan itu tidak kalah dengan konkrit busa.
 • Ketumpatan yang tidak mencukupi dalam konkrit berudara menghasilkan kerapuhan kepada unsur-unsur.

Walaupun kelemahan yang dinyatakan, parameter yang dipilih dengan betul, akan membina bukan sahaja sekatan, tetapi juga jenis dinding bangunan.

Pada peringkat awal, komponen konstituen diukur dengan jumlah yang diperlukan, bercampur dengan pengadun khas. Campuran yang dihasilkan dicurahkan ke acuan, meninggalkannya untuk mendapatkan penetapan awal. Mengikut kaedah blok pemerolehan kekuatan dibahagikan kepada jenis berikut:

 • Autoklaf. Pengawetan dipromosikan oleh tekanan tinggi, dengan penambahan wap air.
 • Bukan autoklaf. Menyembuhkan bahan dalam keadaan semula jadi. Ia boleh menggunakan stim, memanaskan elektrik, tetapi tekanan tidak meningkat.

Blok konkrit berudara tergolong dalam jenis pertama. Kekuatan bahan autoklaf jauh lebih tinggi, yang telah memperoleh kekuatan dalam keadaan semula jadi. Kaedah autoklaf hanya digunakan di kilang. Untuk penampilan keliangan, gunakan pes aluminium. Interaksi aluminium, air menyebabkan peningkatan jumlah jisim. Selepas penetapan awal, alat khas dipotong menjadi blok gas yang sama. Bahan bangunan diletakkan di dalam autoklaf di mana kesan tekanan, suhu, stim, akhirnya menambah kekuatan kepada konkrit berudara.

Tanda bahan buih: kelabu, permukaan halus, sel-sel berpori tertutup. Komposisi konkrit busa termasuk:

 • Ciri-ciri perisai yang tahan panas, tahan panas.
 • Struktur liang tertutup tidak membenarkan kelembapan melewati.
 • Ia mempunyai kekuatan yang baik. Walaupun dibandingkan dengan konkrit berudara, kekuatannya lebih rendah.
 • Untuk membentuk keliangan, agen meniup kimia digunakan.
 • Bentuk geometri yang tidak sesuai.
 • Struktur blok buih dibenarkan untuk perubahan sementara.

Pertama, menggunakan pengadun komersial, mortar simen konvensional disediakan, nisbah komponen dikekalkan, mengikut kekuatan masa hadapan. Tambahkan buih ke dalam campuran dan kacau dengan teliti. Kemudian penyelesaian selesai diedarkan ke dalam acuan. Blok konkrit busa mendapat kekuatan, mengeraskan keadaan semula jadi. Penetapan permulaan campuran berlaku pada jam pertama selepas pembahagian penyelesaian. Kemudian busa bilet dimuatkan ke palet dan dikeluarkan untuk pengeringan berikutnya. Proses pengeringan mengambil masa 2 hingga 3 minggu. Masa ini sudah cukup untuk menggunakan blok buih untuk pembinaan. Kekuatan akhir penoblok dibina selama enam bulan.

Petunjuk teknikal perbandingan

1

Konkrit konkrit atau konkrit berudara dihasilkan mengikut piawaian bangunan yang sama, yang menyimpang daripada mereka adalah dilarang sama sekali. Nampaknya perbezaannya harus minima, dan parameter teknikal sama. Mari cuba bandingkan, membezakan indikator dan mengetahui konkrit konkrit atau konkrit berudara yang lebih selamat?

Ketumpatan bahan berbeza dari 300 hingga 1200 kg per m³. Perbandingan konkrit gas dan buih yang menunjukkan ketumpatan yang sama - pilihan kedua adalah kurang tahan lama. Kualiti ejen bertiup secara langsung memberi kesan kepada kekuatan produk. Banyak pengeluar menyelamatkannya, kerana harga aditif berbuih besar. Di samping itu, ia tidak berbeza dengan kekuatan bahan yang sama di seluruh kawasan. Blok gas berbeza dalam keseragaman, kekuatan yang sama dalam pelbagai bahan.

Hygroscopicity, rintangan sejuk

Penunjuk ini dipengaruhi oleh ketidaksetaraan kaedah pengeluaran. Konkrit berudara menyerap air sangat banyak, dalam konkrit busa penyerapan air lebih rendah. Dalam praktiknya, bahagian luar bahan-bahan itu dapat diproses - mereka ditutup dengan plaster, jubin, sehingga mereka tidak selalu memperhatikan indeks hygroscopicity. Dalam penunjuk ini, blok gas hilang sebelum konkrit busa.

Dalam kaedah autoklaf, tindak balas kimia berlaku di antara kapur dan pes aluminium, hasilnya hidrogen dibebaskan. Dalam proses pemejalan, ia tidak menguap sepenuhnya dari bahan, ia sebahagiannya hilang semasa proses pembinaan. Gas ini tidak dianggap buruk, tidak membahayakan kesihatan.

Ejen meniup yang digunakan tidak mengandungi bahan berbahaya, dan liang-liangnya terkena hermetically. Ini berikutan bahawa kedua-dua produk pembinaan tidak berbahaya. Apabila memilih bahan, kriteria keselamatan tidak boleh digunakan sebagai faktor penentu.

Konkrit busa berbeza penebat bunyi yang agak tinggi berbanding dengan konkrit berudara. Bangunan yang diperbuat daripada busa mematuhi piawaian kalis bunyi semasa. Ketumpatan rendah konkrit berudara menurunkan kekonduksian bunyi.

Parameter teknikal utama konkrit busa atau konkrit berudara adalah kekonduksian terma. Kriteria penting ialah ketumpatan struktur bahan berliang. Semakin tinggi ketumpatannya, semakin teruk kekonduksian terma. Blok buih kurang padat, yang bermaksud bahawa mereka mempunyai penebat haba yang lebih baik. Kekurangan kekuatan yang mencukupi tidak membenarkan penggunaannya dalam pembinaan unsur-unsur beban. Output adalah penggunaan komposisi yang lebih padat, meningkatkan ketebalan dinding.

Penggunaan blok konkrit berudara tidak membuat dinding tebal, ketebalan maksimum dinding mencapai 50 cm, dengan kepadatan 400 atau 500. Konkrit berudara mengekalkan haba, dan dinding-dindingnya didirikan lebih cepat dan mempunyai kekuatan. Konkrit berudara dan konkrit buih untuk pembinaan dalam iklim suhu sejuk hampir sama. Pilihan harus dibuat kepada pemiliknya.

Penguatan tidak meningkatkan kapasiti galas struktur dengan ketara. Ia menjejaskan berlakunya keretakan pengecutan dalam ubah bentuk asas. Blok konkrit busa mempunyai tahap pengecutan yang sama dengan 1-3 mm per meter, retak dapat dengan mudah muncul di dinding. Peratusan pengecutan unit gas adalah 0.5 mm. Bahan bangunan praktikal tidak retak. Produk tetulang dalam kes pertama dan kedua tidak mendatangkan kemudaratan. Terdapat sedikit keraguan, tanpa ragu-ragu, gunakannya.

Pengeluaran produk gas menjadikan kos bahan lebih mahal. Jika anda membandingkan kos, kos konkrit busa kurang daripada 20 peratus. Jangan perhatikan hanya kos. Aspek yang penting adalah kaedah meletakkan. Konkrit busa diletakkan menggunakan mortar simen, konkrit berudara - gam. Menggunakan campuran ketulan, pembinaan bangunan itu dua kali lebih laju, dan jumlah penyelesaiannya kurang. Hasilnya - busa busa lebih mahal daripada bahan gas.

Bentuk yang ideal, berat ringan konkrit berudara membolehkan kerja pembinaan dijalankan dengan pantas. Permukaan bahan ini dapat diterima dengan baik oleh pemprosesan dalaman dan luaran. Hanya bahan busa tidak takut sejuk dan air, mereka boleh digunakan dengan serta-merta selepas pembelian. Blok gas mudah menyerap cecair, digunakan selepas pengeringan lengkap. Di tapak pembinaan adalah wajar untuk menyimpannya di bawah penutup.

Peralatan pengeluaran khas menyediakan bahan berkualiti tinggi. Teknologi busa mudah dipermudahkan membolehkan anda muncul di pasaran banyak barangan berkualiti rendah.

Perbezaan antara bahan selular jelas dinyatakan dengan kelebihan dan kekurangan. Untuk pembinaan konkrit berudara dan busa konkrit yang sesuai untuk pembinaan rumah. Pertimbangkan cadangan, membeli bahan berkualiti, dan hasilnya tidak akan mengganggu anda.

Apa yang lebih baik untuk membina konkrit busa atau konkrit berudara?

Semakin bata, diganti dengan konkrit busa dan konkrit berudara, kerana ia lebih cepat dan murah untuk dibina dari bahan-bahan ini. Berbeza dengan konkrit berat di dalam sel, terdapat liang-liang, jadi blok kurang berat dan tetap panas dengan baik. Harga blok busa lebih rendah daripada blok gas, tetapi ulasan tentang kualitinya menakutkan. Tetapi jika anda memilih konkrit berudara, adakah ia selamat? Selesaikan berdasarkan fakta objektif, perbezaan antara bahan, pertimbangkan dalam kajian ini.

Apakah perbezaan di antara blok gas dan blok buih?

Konkrit buih diperbuat daripada simen M500, pasir, air dan bahan pembentuk busa. Campuran dicurahkan ke dalam acuan dan dibiarkan selama 12 jam. Untuk kesiapan yang lengkap, blok-blok itu disimpan di bilik khas selama 28 hari supaya mereka mendapat kekuatan vintaj.

Komposisi konkrit berudara termasuk pasir, simen, limau, air dan serbuk aluminium atau tampal, yang menyediakan struktur berliang bahan. Konkrit berudara, yang dibuat di relau dengan tekanan yang meningkat, dipanggil autoklaf. Unit gas bukan autoklaf mesti matang di dalam bilik dengan suhu tertentu dan kelembapan yang tinggi.

Buih berkualiti dan konkrit berudara mempunyai ketumpatan yang sama, ia ditetapkan oleh huruf "D". Tetapi disebabkan oleh spesifikasi pembuatan konkrit busa konkrit dan bukan autoklaf berudara, ia berbeza dalam struktur heterogen. Malah sedikit pelanggaran teknologi selama 28 hari pematangan menghasilkan kepadatan yang lebih rendah, dan oleh itu kekuatan berkurang. Syarikat-syarikat yang tidak bertanggungjawab kadangkala menjual blok sebelum mereka siap, jadi selalu meminta dokumen yang menunjukkan tarikh penyediaan campuran. Jika anda perlu membeli bahan di perusahaan yang tidak diketahui, lebih baik untuk meninggalkan blok selama beberapa minggu di dalam rumah atau di bawah filem di jalan. Dan pembinaan konkrit berudara, diproses dalam autoklaf, anda boleh memulakan dengan segera.

Konkrit berudara autoklaf jauh lebih baik daripada blok buih, kerana strukturnya seragam, jadi ia tidak akan retak, dan ciri-cirinya akan sesuai dengan penanda. Untuk pembinaan dinding luaran yang sesuai dengan konkrit berudara D400-D500, dan konkrit busa perlu dibeli dari D800, atau menjadikan dinding lebih tebal.

Oleh kerana teknologi pengeluaran berbeza, rongga dalam konkrit busa tidak bersambung antara satu sama lain, dan di dalam konkrit berudara terdapat saluran di antara mereka. Rintangan kelembapan blok buih berkualiti tinggi lebih tinggi, tetapi mereka lebih panas. Daripada blok gas tidak disyorkan untuk membina mandi atau dinding dan sekatan dalam tandas dan bilik mandi. Apa jenis bahan yang tidak akan digunakan, selain mengasingkan konkrit selular dari kelembapan yang masih ada, jika anda ingin tinggal di rumah itu bagus dan selesa.

Bahan bangunan yang berkualiti akan sentiasa aman, dan yang tidak ekologi menjadi blok yang dibuat dengan tidak betul. Kadangkala terak ditambah kepada campuran, dan jika ia tidak berlangsung beberapa bulan, ia mula melepaskan bahan berbahaya.

Lime, yang digunakan untuk konkrit berudara, tidak berbahaya, kerana struktur molekulnya berubah apabila blok disediakan dalam autoklaf.

Konkrit berudara kurang merosot. Ia mengubah saiz kepada 0.5 mm / m, dan konkrit busa - dari 1 hingga 3 mm / m, jadi jika anda membina dari blok buih, bersiap sedia untuk ini. Asas yang boleh dipercayai akan mengurangkan draf struktur, yang bermaksud bahawa blok tidak retak. Beli konkrit buih buatan dari pengilang yang dipercayai, kerana pengecutan terhempas berlaku disebabkan keadaan penyimpanan yang tidak betul, sementara campuran itu mengeras, atau kerana air berlebihan.

Perbezaan saiz blok datang dari kaedah pemotongan. Blok gas autoklaf lebih sama, seperti pengeluaran besar dipotong dengan rentetan khas. Konkrit buih murah dihasilkan di perusahaan kecil dan dipotong secara manual atau dengan peralatan lama, kerana ini bahagian-bahagian blok tidak bertepatan, kerana penyelesaian ini memerlukan lebih banyak, dan permukaan selesai dibumikan untuk menyembunyikan penyelewengan.

Konkrit busa sentiasa panas, tetapi ia kurang tahan lama, jadi dindingnya lebih tebal. Jika anda membina dari konkrit berudara, anda memerlukan ketebalan dinding yang lebih kecil, yang bermaksud bahawa anda akan menjimatkan bahan.

Ia lebih mudah untuk bekerja dengan buih dan blok gas daripada dengan bata, kerana mereka mempunyai blok yang lebih besar. Untuk memotong mereka, anda tidak memerlukan peralatan khas, ini dilakukan dengan gergaji hos. Satu-satunya kelemahan adalah kerapuhan, jika blok jatuh, ia mungkin mempunyai retak atau cip, jadi pengangkutan bahan ini dengan kemas.

Perbezaan harga di antara bahan boleh dirasakan. Konkrit busa 20-30%, tetapi letakkan pada mortar simen, yang kosnya kurang daripada gam untuk blok gas, jadi saya mahu memilihnya. Tetapi untuk mencari blok buih berkualiti di pasaran adalah sukar, dan setelah membeli produk yang meragukan, anda perlu membelanjakannya untuk menyebarkan, mengasingkan atau membaiki blok yang telah retak.

Salah satu kelebihan konkrit busa, ia boleh dibuat oleh diri sendiri dan dicurahkan ke dalam acuan atau membuat blok siap untuk dimensi anda. Peralatan membeli lebih murah daripada mengangkut blok selesai. Tetapi proses pengeluaran itu sendiri tidak boleh dilanggar, tidak melanggar formula pengkompaunan dan menyediakan tempat yang hangat dan kering untuk memasak blok dalam masa 28 hari.

Konkrit berudara dari D500 lebih baik digunakan untuk membina rumah. Gred di bawah digunakan untuk pendirian partition atau penebat haba. Konkrit buih berkualiti tinggi sesuai untuk bangunan kecil. Jika anda membina dari konkrit busa monolitik, adalah penting untuk mengekalkan struktur atau elemen selama 28 hari, jika tidak, kerana asas asas, retakan muncul di dinding.

Baru-baru ini di pasaran muncul pazogrebnevye gazobetonnye blok. Bekerja dengan mereka adalah mudah, batu itu lebih kuat dan lebih licin, dan gam meninggalkan sedikit. Teknologi batu ini berbeza dari pengeluar hingga pengeluar. Ada yang tidak perlu memohon pelekat pada muka menegak. Sebelum memilih, mempelajari ciri-ciri kerja dengan bahan, komposisi campuran pada tumbuhan yang berbeza adalah berbeza.

Blok yang lebih baik untuk membina mandi?

Konkrit berudara menyerap air lebih kuat, berbanding dengan konkrit busa. Walau bagaimanapun, mandi bahan apa pun mesti dilindungi daripada kelembapan oleh komposisi lapisan atau oleh penebat roll. Tetapi untuk membina konkrit busa mandi akan lebih baik hanya jika anda pasti kualitinya.

Untuk blok partisi dalaman buih dari D600 adalah sesuai. Jika anda ingin mencapai penebat bunyi yang baik, anda boleh memilih jenama di atas. Konkrit berudara dari D400 juga digunakan untuk membahagikan ruang ke bahagian, tetapi dengan cepat menyerap kelembapan, pembina tidak mengesyorkan menggunakannya di dalam bilik basah.

Sebelum membeli, periksa kelancaran blok relatif terhadap satu sama lain, yang lebih mudah untuk menyelesaikan permukaan. Untuk membaiki kabinet di dinding menggunakan bentuk skru khas atau memutarkan samosfer ke dalam kotak plastik.

Perbezaan utama antara blok gas dan blok busa adalah dalam teknologi pengeluaran. Selalunya konkrit berudara autoklaf lebih baik, kerana ia dihasilkan di kilang-kilang besar, tetapi ia juga lebih mahal. Lebih mudah untuk membuat konkrit busa, oleh itu, peratusan produk ragu lebih besar. Seorang pembeli yang tidak tahu perbezaan boleh menjual apa-apa palsu dengan nama yang indah. Kerana pengeluar itu dalam rangkaian ada ulasan negatif. Sebelum anda memilih, mengira bukan sahaja harga blok itu sendiri, tetapi juga menambah bahan untuk haba dan kalis air dan penamat. Beli barang jenama yang tepat daripada pengeluar terkenal dan pek blok mengikut teknologi, maka rumah mana-mana blok akan bertahan lama.

Merancang rumah yang diperbuat daripada konkrit berudara, pembina adalah salah satu yang pertama untuk menyelesaikan masalah ini.

Salah satu konkrit selular yang paling popular adalah autoklaf - bukan tanpa sebab.

Silikat gas adalah blok konkrit ringan dengan struktur berliang. Ini.

Apakah konkrit buih yang lebih baik atau konkrit berudara?

Permohonan DSP dalam pembinaan

Beton konkrit dan konkrit berudara: ada perbezaan, apakah perbezaannya

Penggunaan pelbagai bahan binaan dengan ketara mengembang kemungkinan pembinaan tanpa masalah dari sebarang jenis bangunan. Apabila memilih varian yang optimum, ciri perbandingan kriteria utama sangat penting. Jika anda mengambil kira jenis bahan binaan moden seperti blok gas dan buih, maklumat dalam artikel ini akan membantu anda memahami semua nuansa penggunaan dan membuat pilihan yang tepat.

Bahan ini diperoleh dengan menambahkan agen berbuih khas kepada campuran simen, yang menjadikan strukturnya berliang dan lebih tebal. Pada pembajaan yang sama harus dilakukan secara mekanik, mencampurkan larutan dengan muncung.

Beton beton dan perbezaan konkrit berudara dan ciri-ciri lain bahan binaan dijelaskan dalam artikel.

Blok buih ringan, yang sangat penting untuk pemasangan, serta sifat penjimatan panas yang baik.

Pemasangan blok buih dijalankan untuk komposisi gluing khas, untuk membeli siap sedia atau membuat sendiri - pilihan individu. Kelebihan blok busa adalah ketiadaan jambatan sejuk, yang secara automatik membolehkan untuk menolak penebat haba tambahan. Lapisan luar boleh dibuat dari bahan mentah yang sesuai, sambil mencapai kesan hiasan yang tinggi dari facades tersebut.

Pada video - kelebihan blok buih:

 • Bahan mentah yang mesra alam.
 • Keupayaan untuk melaksanakan projek-projek apa-apa kerumitan.
 • Jika perlu, isikan konkrit buih "di tempat" dalam bentuk atau bentuk khas. Ini akan menjimatkan dan mengurangkan kos pengangkutan.
 • Kos yang berpatutan.

Blok buih telah menunjukkan diri mereka sebagai bahan binaan yang kuat dan boleh dipercayai. Mereka mudah dipasang dan diproses. Terima kasih kepada tangan konvensional, mungkin untuk melakukan pemotongan kerinting yang kompleks dan untuk memberikan blok apa-apa konfigurasi.

Bahan kedua yang paling popular juga dibuat daripada jenis konkrit selular khas. Bahan kimia khas ditambahkan ke buburan simen, dan serbuk aluminium memainkan peranan reagen. Struktur konkrit berudara sedikit berbeza, terutamanya oleh liang-liang yang lebih besar, juga sering disambungkan kepada satu sama lain.

Pengeluaran konkrit berudara mempunyai banyak nuansa, yang utama adalah peralatan yang sesuai. Dengan kraf tangan, konkrit berudara akan menjadi masalah, jadi dalam hal ini lebih sulit untuk mendapatkan palsu. Kemudahan pemasangan blok gas telah lama membuktikan dirinya sendiri, sebatian pelekat khas digunakan untuk mengikat pinggan, dan ketebalan lapisan antara mereka hanya 1-3 mm. Penyelesaian buatan sendiri tidak mencapai ini, jadi kos pemasangan akan meningkat sedikit.

Keuntungan besar menggunakan campuran yang dibeli akan menjadi kehadiran mereka dengan bahan tambahan khas - pelastik. Disebabkan ini, ia mungkin untuk memasang unit gas pada suhu rendah, serta perlindungan tambahan terhadap ubah bentuk dan penyebaran mikroorganisma.

Berapakah berat blok konkrit berudara 200h300h600 boleh dibaca dalam artikel ini.

Titik penting kedua ialah keperluan penebat haba luaran. Dengan semua ciri-ciri penjimatan panasnya, konkrit berudara dibezakan oleh komposisi yang agak rapuh, yang boleh memecah dengan masa. Kemasan luaran hendaklah dilakukan secepat mungkin, contohnya, menghadapi bata boleh diletakkan selari dengan bangunan utama.

Pada video - kelebihan konkrit berudara

Mengenai kelebihan blok konkrit berudara yang terdapat dalam artikel ini.

 • Berat ringan dan pemasangan mudah.
 • Simpan pelekat.
 • Keupayaan untuk melaksanakan pemasangan di musim sejuk.
 • Kekuatan dan ketahanan yang baik.

Konkrit berudara adalah bahan binaan yang sangat menarik dan tahan lama dengan geometri yang tepat dan asal kilang terjamin. Penggunaan konkrit berudara akan mengurangkan beban pada asas dan akan mengelakkan ciri "jambatan sejuk" yang wujud dalam bahan tradisional. Kos yang berpatutan dan banyak pilihan dalam pasaran pembinaan juga merupakan aspek positif penggunaan blok gas.

Mengenai ketumpatan konkrit berudara yang diterangkan dalam artikel ini.

Kedua-dua bahan ini lebih serupa dengan satu sama lain daripada biasanya. Untuk memulakan, bahan mentah utama yang digunakan dalam pengeluaran adalah simen, pasir dan air. Mortar standard adalah buatan tepu dengan buih udara. Tetapi dengan apa kaedah ini dilakukan, perbezaan antara bahan juga ditentukan.

Menganalisa parameter asas blok buih dan produk konkrit berudara, mungkin untuk mengklasifikasikan persamaan utama dan perbezaan produk ini seperti berikut.

Ciri-ciri konkrit berudara D 300 boleh didapati dalam artikel ini.

Video ini membezakan konkrit berudara daripada konkrit busa:

"Berbuih" penyelesaian dan pembentukan lompang udara

Konkrit busa menghasilkan struktur berpori kerana penambahan agen meniup kimia. Dalam kes ini, penyertaan mekanisme yang akan "cambuk" penyelesaian yang dihasilkan seperti pencampur masak diperlukan. Disebabkan ini, struktur konkrit busa adalah seragam, gelembung udara terletak pada permukaan keseluruhan dan tidak bersambung dengan satu sama lain. Selepas penyediaan, campuran dicurahkan ke dalam acuan khas dan dibiarkan sehingga sepenuhnya berpusing.

Konkrit berudara dibuat sedikit berbeza: mortar asas simen penanda yang sesuai, pasir halus dan air tepu dengan komponen khas yang bertindak balas secara kimia dengan pelepasan intensif gas cahaya. Proses ini berlaku dalam peralatan khusus - autoklaf. Ia mewujudkan tekanan yang diperlukan dan suhu ambien, oleh itu, ia adalah lebih sukar untuk membuat pemalsuan produk sedemikian daripada menghasilkan konkrit buas sendiri.

Mengenai kekonduksian terma konkrit berudara yang boleh dibaca dalam artikel ini.

Seperti yang telah disebutkan, kedua-dua bahan dibuat daripada jenis campuran konkrit khas, yang dikenali sebagai selular kerana struktur berliang. Ia adalah gelembung udara di dalam blok yang memberikan ciri-ciri yang sangat baik untuk menjimatkan haba bahan. Perbezaan dalam kapasiti haba akan menjadi kecil, tetapi agak ketara, jika ia tidak dirancang untuk memasang lapisan luar penebat haba.

Pada video - ciri-ciri konkrit berudara dan konkrit busa:

Sekiranya anda tidak memasuki butiran teknikal, anda boleh merumuskan pengalaman positif dengan dua bahan dan lukis kesimpulan yang sesuai:

 1. Pelapisan luaran diperlukan dalam apa jua keadaan untuk memberikan bangunan yang lengkap dan menarik.
 2. Untuk blok buih tidak perlu lagi melindungi bangunan fasad, ia cukup untuk melakukan penamat hiasan.
 3. Untuk konkrit berudara - penebat luaran dan pelapisan adalah satu kemestian, kerana bahan itu agak sensitif terhadap pengaruh luaran dan mampu merosot.

Bangunan dari blok buih sedikit lebih panas, tetapi dengan penebat haba yang mencukupi di luar, konkrit berudara tidak akan menjadi lebih teruk.

Di sini kegemaran kegemaran tidak akan menjadi produk yang terbuat dari konkrit berudara. Oleh kerana dimensi yang jelas dan penghasilan kilang semata-mata, papan tersebut lebih sama daripada blok buih, yang memudahkan pemasangan. Penggunaan mortar juga dianggap lebih ekonomik untuk konkrit berudara, tetapi pendapat ini sangat subjektif, kerana kemahiran penyusun dan pengalaman positif dengan komposisi pelekat yang serupa akan digunakan untuk lebih besar di sini.

Ciri-ciri pemasangan video:

Pada masa yang sama, kita tidak boleh lupa bahawa blok buih juga boleh diletakkan pada mortar simen-pasir buatan sendiri. Walaupun blok gas adalah prasyarat untuk pengikat kualiti dibeli campuran.

Dalam semua aspek lain, bahan-bahan ini mempunyai lebih banyak persamaan daripada perbezaan. Blok, walaupun saiznya yang mengagumkan, berbeza beratnya agak ringan (jika dibandingkan dengan jumlah bata yang sama). Blok pemangkasan boleh dilakukan dengan alat tangan yang mudah, dan pengangkutan juga akan kurang bermasalah daripada analog bata bahan.

Isu yang kontroversial, jawapan yang sangat bertentangan. Di satu pihak, di banyak negara Eropah, bangunan kediaman dilarang daripada mendirikan konkrit berudara. Di sisi lain, dalam keadaan kita, ia adalah paling mudah untuk memilih pembentukan blok gas blok, daripada mengambil risiko dan membeli jenis konkrit busa konkrit.

Walau apa pun, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai sijil kualiti yang diperlukan untuk produk tersebut, dan jika ada keraguan - sama sekali menolak pembelian. Kedua-dua bahan itu dianggap sangat mesra alam, terutamanya jika lapisan dibuat bukan sahaja dari luar, tetapi juga di dalam bilik.

Satu faktor penting, sering menentukan pilihan. Anggaran kos bahan bergantung kepada banyak faktor, sering juga dari jenama pengilang. Sekiranya anda memberikan angka anggaran, kos satu unit gas boleh berada dalam julat dari $ 2, manakala produk yang sama yang diperbuat daripada konkrit busa boleh dibeli dengan harga $ 1.2, bergantung pada saiz dan pengilang.

Apa yang lebih sesuai untuk pembinaan individu dan perindustrian: blok konkrit berudara atau buih? Persoalannya agak popular, terutamanya memandangkan perkaitan kedua-dua bahan yang menakjubkan. Adalah mustahil untuk memberikan jawapan yang jelas, kerana ia patut menghampiri masalah dengan cara yang komprehensif dan menganalisis semua faktor dan syarat yang mungkin untuk penggunaan bahan. Blok gas dan buih merupakan alternatif yang sangat baik untuk bata tradisional, tetapi apabila memilih, seseorang juga perlu mengambil kira perkara utama untuk bekerja dengan mereka.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 46