Blinds sekitar rumah dengan tangan mereka sendiri

Contents

Cara membuat kawasan konkrit - arahan langkah demi langkah, dari penyediaan mortar, untuk menuangkan konkrit

Kaedah yang boleh dipercayai dan masa ujian untuk melindungi asas dari kesan air permukaan - pemasangan kawasan buta konkrit di sekitar rumah. Kelebihan tanpa syarat kawasan buta konkrit adalah murah dan kesederhanaan pembuatan.

perlindungan 100% daripada kelembapan, yang disediakan dengan lapisan konkrit otmostka holistik tidak dapat menjamin apa-apa bahan (tanpa berperingkat perkiraan "kek"). Keadaan yayasan itu secara langsung dicerminkan dalam kedudukan keseluruhan struktur. Oleh itu, asas itu memerlukan perlindungan modal.

Inilah tugas utama kawasan buta - perlindungan ruang bawah tanah dan pangkalan rumah. Selain halangan, ia melakukan beberapa fungsi lain. Sebagai contoh, ia membolehkan anda mengatur gerakan yang lebih mudah di atas pentas dan memberikan struktur penampilan yang lengkap.

Kawasan buta konkrit di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri

Pertimbangkan langkah demi langkah bagaimana untuk membuat kawasan buta di sekitar rumah konkrit dengan tangan anda sendiri dengan betul. Kami menawarkan untuk memecahkan semua peringkat pembangunan ke dalam teori dan diterapkan.

 • Pada bahagian pertama kami akan menganalisis apa yang perlu anda ketahui dan dipersiapkan sebelum anda mula bekerja.
 • Di kedua - bagaimana untuk menyediakan katil dan betul tuangkan turapan konkrit.

Keperluan untuk kawasan buta dan peraturan perantinya

 • lebar kawasan konkrit, Menurut SNiPu 2.02.01-83 perlu 200 mm. lebih daripada bahan bumbung yang tidak terjual. Dengan kehadiran longkang, parameternya juga diambilkira. SNiP yang sama mengawal lebar, bergantung pada jenis tanah. Lebar tradisional (optimum) kawasan buta boleh dianggap sebagai 1 meter. Lebar ini memberikan kebebasan untuk bergerak dan memainkan peranan jalan di sekitar rumah;
 • Panjang. Oleh kerana asas perlu dilindungi sepanjang seluruh perimeter rumah, adalah logik bahawa kawasan buta juga harus mengelilingi struktur sepenuhnya. Satu-satunya pengecualian adalah lokasi teras konkrit;
 • kedalaman atau kedalaman penembusan tidak boleh melebihi separuh daripada anggaran kedalaman pembekuan tanah yang khusus ke rantau tertentu. Parameter ini boleh dilihat di dalam jadual atau maklumat yang diminta dalam pengurusan arsitektur di lokasi objek tersebut.

  Keupayaan kawasan buta konkrit bergerak bersama-sama dengan tanah memaklumkan fungsinya. Jika tidak, peranannya akan dikurangkan kepada mengetuk air, yang tidak mencukupi untuk melindungi ruang bawah tanah.

  Nota: Kedalaman pembekuan terjejas oleh kehadiran komunikasi di dalam tanah.

  Bersenjata dengan data di atas, anda boleh meneruskan terus ke kawasan dasar konkrit peranti.

  Bagaimana untuk membuat kawasan buta konkrit di sekitar rumah

  • konkrit untuk kawasan buta. Tanda ini adalah penunjuk kualiti konkrit, nilainya berkisar antara 100 hingga 1000. Ia menunjukkan perkadaran simen dalam konkrit. Kelas konkrit berada dalam jarak dari B3,5 hingga B8 dan menunjukkan kekuatan konkrit. Oleh itu, kelas B 15, menunjukkan bahawa satu kubus pengisi konkrit dengan saiz 15x15x15 cm mampu menahan tekanan sebanyak 15 MPa.

  Apakah jenama konkrit yang diperlukan untuk kawasan buta? Untuk menyediakan penyelesaian, gred simen M 200 (kelas B15) digunakan.

  Parameter (sifat) konkrit bergantung kepada jenama ditunjukkan dalam jadual.

  • pasir. Apa yang diperlukan? Untuk peranti lapisan bawah bantal, pasir atau kuari pasir sesuai. Perkara utama ialah ia tidak mengandungi kekotoran besar yang boleh merosakkan geotekstil;
  • dihancurkan batu (kerikil). Bagi kawasan buta, butiran hancur pecahan 10-20 adalah sesuai;
  • tanah liat atau geotekstil untuk peranti hidro-lock. Dalam amalan, lapisan ini tidak hadir di kusyen ruang bawah tanah, kerana konkrit mengalirkan air dengan baik;
  • simen untuk menyeterika.

  Komposisi mortar konkrit untuk kawasan buta

  Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk menggunakan konkrit siap pakai, ia boleh diadun secara berasingan. Untuk ini, anda perlu menyediakan:

  • simen untuk kawasan buta. Perlu diingat bahawa jenama konkrit ditentukan oleh jenama simen dan graviti spesifiknya sebagai peratusan komponen larutan. Bagi kawasan buta, simen simen M400 Portland digunakan. Simen harus segar, dengan setiap bulan penyimpanan, ia kehilangan 5% dari sifatnya. Semak kesegarannya adalah mudah, cukup untuk mengemas simen sedikit di penumbuk, jika ia menyusut ke dalam benjolan - tarikh tamat pada akhirnya, jika ia melonggarkan secara bebas - anda boleh bekerja dengannya;
  • pasir. Untuk penyediaan konkrit, perlu dilakukan penyaring dan dibasuh dari kekotoran dan tanah;
  • runtuhan. Adalah dinasihatkan menggunakan pecahan batu kelikir 5-10 mm. Dalam kes ini, batu yang dihancurkan lebih baik dari, sebagai contoh, batu kecil;
  • air. Mesti suhu bilik;
  • aditif. Ia adalah perlu untuk memberikan sifat konkrit tahan fizikal. Kaca cecair sering digunakan sebagai bahan tambahan.

  Dari alat yang anda perlukan pengadun konkrit atau tangki pencampuran, sekop, baldi (lebih baik untuk mengambil plastik, lebih mudah dibasuh), bekas berukuran (untuk air), log tamping manual atau getaran.

  Penyediaan mortar konkrit untuk kawasan buta

  Dalam amalan, grout disediakan dalam kelompok, setelah semua kerja persiapan selesai. Kami akan memberikan anda resipi siap untuk mortar simen dan bagaimana untuk mencampurkan dengan betul.

  Komposisi penyelesaian konkrit termasuk: simen, batu hancur, pasir, air dan pelbagai aditif yang meningkatkan kekuatannya. Ketergantungan (perkadaran) komponen ini bergantung kepada ketahanan dan ketahanan kawasan buta.

  Nota: Komponen diukur hanya mengikut berat.

  Perkadaran penyelesaian untuk kawasan buta

  Bergantung pada jenama konkrit, perkadaran akan berbeza. SNiP 82-02-95 mengawal komposisi campuran untuk menghasilkan konkrit jenama tertentu.

  Campuran konkrit sangat menuntut jumlah air yang dibekalkan. Lebihannya mengurangkan kekuatan konkrit, kerana membuang tepung simen ke dalam lapisan atas penyelesaian. Ini membawa kepada fakta bahawa kubu dibagikan tidak sekata. Dalam amalan, ia dikira bahawa air sepatutnya separuh daripada jumlah simen. Data yang lebih tepat terkandung di dalam jadual (nisbah air-simen (W / C) untuk konkrit).

  Perintah pembekalan komponen kepada penyelesaian juga penting. Dalam tangki pencampuran atau pengadun konkrit, simen pertama diliputi dan air dituangkan. Dengan mencampurkan, apa yang dipanggil "susu simen" diperolehi. Kemudian tambahkan komponen yang lain kepadanya. Pertama, pasir dituangkan dalam bahagian kecil, dan kemudian kerikil (kerikil).

  Teknologi peranti kawasan buta dari konkrit dengan penebat

  Menyediakan pangkal untuk buta. Untuk melakukan ini, keluarkan lapisan atas tanah, keluarkan semua akar, batu, dan sebagainya. Penggunaan herbisida berterusan akan menghapuskan aktiviti di bawah substrat. Sebagai contoh, ubat Agrokiller atau Tornado.

  Markup. Untuk melakukan ini, tarik tali di pasak di sudut. Untuk mengelakkan tali luntur, anda perlu memasang kepentingan pertengahan (5-6 m apart).

  Peranti kunci hidraulik. Untuk melakukan ini, letakkan tanah liat berlemak dengan lapisan 100-150 mm atau tutup bahagian bawah dengan geotekstil (kertas bumbung, filem PVC, spanduk pengiklanan, dan lain-lain). Perhatikan bahawa filem itu tidak lebih baik di bahagian bawah parit, tuangkan lapisan pasir di 50-100 mm. Lapisan pasir ketebalan yang sama juga disimpan di atas filem. Pasir adalah sama, dibasahi dan diinjak-injak. Sekiranya kunci hidraulik dari tanah liat, lapisan pasir hanya satu. Apabila meletakkan filem, anda perlu mengelakkannya. Ia sepatutnya dapat bergerak bebas dengan tanah.

  Perlu diingat bahawa ramai mengabaikan tahap kerja ini. Dalam praktiknya, sikap sedemikian menyebabkan hakikat bahawa air yang melalui sendi pampasan berjalan langsung di bawah asas, dan apabila ia membeku, ia meningkatkan tekanan ke atasnya.

  Penumpukan runtuhan. Ketebalan lapisan berbeza dari 50 hingga 100 mm. Kerikil diratakan dan jatuh. Kerana runtuhan sukar untuk padat, ada yang mengesyorkan menggunakan kisi khas untuk meletakkannya, yang digunakan dalam reka bentuk landskap untuk pemasangan laluan kerikil. Seketika kita akan perhatikan, ia akan meningkatkan perbelanjaan di kawasan buta tanpa keperluan khas.

  Peletakan paip komunikasi. Untuk tujuan ini, lubang dibuat di pasir untuk paip dan penerima ribut.

  Pemanasan kawasan buta. Di atas pasir yang dipadatkan, yang diisi dengan batu dan komunikasi dihancurkan, polistirena busa atau penopollex disusun. Bagi kawasan buta yang sesuai hanya pemanas tegar, tetapi ia takut beban titik, jadi ia semestinya dipasang pada kusyen pasir.

  Penguatkuasaan kawasan buta konkrit. Ia dilakukan dengan meletakkan mesh pengukuhan dengan sel 50x50 atau 100x100 mm atau membuat rangka menguatkan likat.

  Sekiranya penebat tidak dijangkakan, jejari pengukuhan diletakkan terus pada runtuhan ke ketinggian 20-30 mm. Apa yang akan menyumbang kepada pengagihan konkrit yang lebih baik.

  Peranti bekas. Papan-papan atau papan lapis adalah tahap yang ketat. Untuk menguatkan kekuatan pecah konkrit, kerja keras diperkukuh oleh taruhan, yang dipasang dari luarnya. Apabila memasang, jangan lupa bahawa acuan boleh tanggal, yang bermaksud bahawa semua lipit akan dapat dilihat selepas pembongkaran. Dalam kes ini, kawasan buta akan kelihatan hodoh. Oleh itu, apabila memasang papan anda perlu memastikan bahawa lipit dalaman tidak kelihatan.

  Peranti sendi pengembangan. Untuk ini, kami memasang slats kayu, papan (di pinggir), yang dipersiapkan dengan antiseptik atau gilingan. Jarak yang disyorkan antara liputan ubah bentuk kawasan buta ialah 2-2.5 meter. Lapisan pampasan dibuat dengan sengaja di tempat di mana acuan berubah (di sudut). Tujuan sendi pengembangan adalah untuk mengimbangi pengembangan suhu konkrit semasa operasi. Mereka ditetapkan mengikut tahap dengan mengambil kira cerun kerja, tk. apabila menuang konkrit ke atasnya berorientasikan. Sebagai alternatif, kayu boleh menjadi reben Butylene-getah Gerlen (10 gelas / m) atau kord anjal yang membengkak, sebagai contoh, Penebar Rapid SW45 A / B.

  Menurut ulasan, yang mengabaikan pembentukan sendi pengembangan selepas musim sejuk pertama telah retak. Ramai yang percaya bahawa kayu membengkak dan membolehkan kelembapan. Menutup keretakan yang dihasilkan boleh menjadi pengedap khas seperti TEKTOR mastic 103 (225 rubel / sekeping), ISOSEAL P-40 (280 rubel / sekeping).

  Mengeluarkan kawasan buta konkrit. Apabila menuangkan konkrit, pastikan bahawa poket udara tidak terbentuk, dan campuran simen sama rata mengisi keseluruhan ruang. Adalah penting bahawa apabila mengisi tidak muncul benjolan dan lubang-lubang. Kehadiran mereka akan membawa kepada genangan air di tempat-tempat ini. Jika tidak ada cara untuk membuat keseluruhan kawasan pada satu masa, sebahagian daripadanya dituangkan, dan kemudian kerja-kerja itu disambung semula.

  Bagaimana betul menuangkan kawasan konkrit di sekitar rumah - video

  Perlindungan kawasan konkrit dari kemusnahan

  Ramai yang berminat untuk menutup kawasan konkrit di sekitar rumah. Lagipun, selepas penyelesaian dituangkan, buta harus dilindungi daripada menumbuk, ubah bentuk, kemusnahan, kelembapan, hujan, salji. Pertimbangkan bagaimana dan apa yang lebih baik untuk dilakukan.

  Cara untuk melindungi ruangan bawah tanah:

  Parit konkrit besi di sekeliling rumah

  Bagaimana untuk membaiki buta dengan tangan anda sendiri?

  • Kaedah penyeterika kering - konkrit yang baru dituangkan ditaburkan dengan lapisan simen (2 mm) dengan penyusuan seterusnya. Simen kering memenuhi penyelesaian konkrit dan meningkatkan keupayaannya untuk menahan kesan air.
  • Basah Cara zheleznenija - 12-14 hari selepas pemutus (apabila konkrit kering) di permukaan kawasan yang buta mesti berjalan mortar simen-pasir (1: 1) ditambah dengan pes kapur (10% isipadu campuran).

  Untuk melakukan ini, primer penembusan yang mendalam, seperti AURA Unigrund KRAFT (90 gosok) adalah sesuai. Penyelesaian awal digunakan apabila kemasan tambahan dirancang. Sebagai contoh, meletakkan jubin atau lukisan. Jika apa-apa rancangan yang lebih baik penggunaan air penghalau, sebagai contoh, Eskaro Aquastop W kalis air (1200 Rubles) atau NGL-11 (195 Rubles / 5 l). populariti mendapat bala bantuan konkrit seperti Monopol 1 (1 600 Rubles / 5 kg) Monolith-20M (1 200 Rubles / 10l), Protex (3 600 Rubles / 20 l) atau Ashford Formula ($ 120/10 l).

  Perlindungan orang buta dengan kaca cecair

  Penyelesaian kaca cecair dan simen adalah versi belanjawan yang lebih banyak daripada komposisi pelindung (primer, hydrophobizer), yang memberikan hasil yang sama. Penyelesaian dengan kaca cair disediakan dari campuran simen, air dan kaca cecair dalam nisbah 1: 1: 1.

  Enamel mesti memenuhi parameter tertentu untuk rintangan fros, kebolehtelapan wap, rintangan kelembapan, keramahan alam sekitar. Sangat baik membuktikan sendiri poliuretana enamel ELAKOR-PU (220 rubel / kg).

  Menghadapi kawasan buta dengan jubin, batu

  Di bahagian atas kawasan buta konkrit terletak jubin (keramik, klinker, paving), batu kecil atau batu semula jadi. Dalam kes ini, konkrit bertindak sebagai penyelesaian pengikat.

  • berhampiran kawasan buta, adalah wajar untuk memasang air ribut yang akan mengalirkan air yang mengalir dan tidak termasuk penyembunyian tapak;
  • untuk memastikan pengeringan seragam konkrit yang dipenuhi, buta dilindungi oleh filem. Jadi, kelembapan penyejat akan berlarutan di permukaannya. Oleh kerana sukar untuk merangkumi kawasan luas dengan filem, ia boleh dibasahi secara berkala. Masa untuk menyelesaikan pengerasan pada ketebalan kawasan buta 100 mm adalah 1.5-2 minggu;
  • selepas pengeringan selesai konkrit, kawasan buta dibuang. Anda perlu berhati-hati di sini. Mengeluarkan kawasan buta boleh merosakkan pinggir kawasan buta.

  Susunan prestasi kerja dan akaun semua nuansa tertentu menjamin fungsi berfungsi penuh kawasan buta konkrit.

  Pembaikan kawasan buta konkrit di sekitar rumah dengan tangan mereka sendiri

  Masalah yang paling kerap termasuk:

  Daripada membaiki keretakan di kawasan buta?

  Penghapusan bergantung kepada kedalaman kerosakan (keretakan, celah, air mata konkrit):

  • tidak lebih daripada 1 mm. Penyembuhan diri digunakan. Retak semacam itu tidak menimbulkan bahaya dan biasanya disapu dari pergeseran semasa berjalan;
  • tidak melebihi 3 mm. Menganggap penggunaan "ujian simen". Retakan cetek boleh diisi (tuangkan) dengan penyelesaian simen cecair (1 bahagian simen setiap 1 bahagian air);
  • 3-30 mm. Retakan semacam itu dianggap besar. Untuk menghapuskannya, anda boleh menggunakan sealant khas jenis yang disebutkan di atas TEKTOR 103, ISOSEAL P-40. Ia adalah mungkin untuk mengelak retak dengan mortar konkrit yang baru disediakan. Walau bagaimanapun, sebelum retakan ini perlu diperluaskan. Dalam bahagian itu ia harus menyerupai kon. Memohon primer di seluruh kawasan retak. Mana-mana, contohnya, Ceresit ST-17 (450-500 rub / 10 l) akan dilakukan. Kemudian penyelesaian itu dituangkan. Anda boleh menggunakan hydroplomb yang disebut, penyelesaian khusus berdasarkan simen, yang mengeras dalam masa 15 minit. Sebagai contoh, anda boleh meletakkan pengisi Lugato 5-Minuten Mortel (410 rub 5kg)
  • Kedalaman retak melebihi separuh ketebalan kawasan buta, Ini sudah menjadi pecahan konkrit dan berkaitan dengan kerosakan yang ketara. Ia hanya dihapuskan oleh pengembangan dan penambahan konkrit baru.

  Stratifikasi permukaan kawasan buta di seluruh kawasan

  Dalam bahasa tuan, proses ini dipanggil debu konkrit atau penyimpangan (stratifikasi). Sebab fenomena ini boleh menjadi beberapa faktor. Sebagai contoh, konkrit konkrit yang tidak sekata berlaku apabila anda mencurahkan penyelesaian konkrit pada permukaan sejuk (diperhatikan semasa operasi awal musim bunga) atau membuat ketebalan yang lebih besar di kawasan buta. Kandungan udara bertambah dalam campuran konkrit. Bahagian kelebihan runtuhan dalam komposisi konkrit.

  Bagaimana jika perancah konkrit runtuh?

  Sekiranya proses itu baru bermula, permukaannya hendaklah ditutup dengan "ujian simen" atau komposisi yang mengandungi kaca cecair (proporsi: simen, air dan kaca cecair - 1: 1: 1).

  Jika kerosakan tersebut telah mencapai skala yang signifikan, maka anda perlu mengambil langkah-langkah radikal:

  1. menentukan sempadan kerosakan untuk mengelakkan penyebarannya;
  2. Potong sebahagian daripada konkrit;
  3. menutup tepi dengan primer;
  4. memohon lapisan penyelesaian yang baru;
  5. tutup dengan filem sehingga ia kering sepenuhnya.

  Sekiranya anda mula, anda perlu membongkar sepenuhnya buta dan mengisi yang baru. Langkah-langkah yang dijelaskan di atas akan membantu untuk memperluaskan kehidupan kawasan buta dan menjimatkan wang untuk perubahan dan pembinaan semula.

  Kos kerja pada pemasangan kawasan buta konkrit tanpa bahan

  Dan perkara terakhir yang menarik minat semua orang yang ingin memerintahkan pembinaan kawasan buta adalah harga untuk kawasan buta konkrit. Sekiranya karya tuan diamanahkan, anggaran harus mengandungi kos kerja yang dibentangkan dalam jadual (data anggaran pada akhir tahun 2015)

  Pada masa yang sama, ingat bahawa untuk bersetuju dengan diskaun yang besar, ia tidak mungkin berfungsi. Lagipun, harga ini tidak mengambil kira kos bahan. Untuk gambaran lengkap, kami mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan kos bahan untuk membuat kawasan buta konkrit selama 1 m.

  Setuju, insentif yang baik untuk membuat buta dari konkrit dengan tangan mereka sendiri. Selain itu, dapat dilihat dari arahan di atas - kerja ini tidak memerlukan alat khas, bahan khusus apa pun, hanya keinginan untuk melindungi pondasi rumah dengan penghalang yang dapat diandalkan.

  Komen (0)

  Projek maklumat mengenai pembinaan rumah dengan tangan mereka sendiri. Penyebaran penuh atau separa bahan-bahan tapak hanya boleh dilakukan setelah perjanjian dengan pentadbir

  Bagaimana untuk membuat kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri: reka bentuk, pemasangan dan tip berguna

  Terlepas dari tujuan bangunan, ia memerlukan kawasan buta. Cadangan berguna akan membantu dalam menjawab soalan: "Bagaimana untuk menjadikan kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan mereka sendiri?". Ini adalah elemen bangunan yang berguna, iaitu jalur campuran konkrit, yang bersempadan dengan pembinaan sepanjang perimeter rumah. Pembinaan sedemikian melindungi yayasan daripada anjakan tanah, dari air bawah tanah dan hujan. Adalah penting untuk mengisinya sebelum bermulanya cuaca sejuk, kerana tanah beku sangat menekan pada asas.

  Pita kualiti konkrit di sekitar bangunan kelihatan sangat estetik dan merupakan tambahan yang sangat baik terhadap reka bentuk landskap

  Nuansa reka bentuk kawasan buta

  Sebelum memasang mengisi, anda perlu memilih lebar optimum jalur. Saiz minimum ialah 0.9 meter. Unsur ini boleh mencapai lebar 2.5 meter.

  Di samping itu, paip untuk mengetuk air, digunakan sebagai laluan pejalan kaki. Ia perlu untuk mengira saiz supaya unsur konkrit melangkaui sempadan cornices sebanyak 30 cm.

  Skim pembinaan

  Ia juga penting untuk memilih cerun jalur dengan betul dari dinding. Dalam kes ini, kawasan berhampiran dinding akan mempunyai ketinggian kecil, dan tepi pita akan pergi ke tahap dengan tanah.

  Apabila membuat keputusan bagaimana membuat kawasan yang selesa di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri, anda harus mempertimbangkan untuk mengangkat ketinggian 16 mm hingga 1 meter. Pada masa yang sama anda boleh berjalan di atasnya, dan cecair tidak akan berkumpul.

  Untuk pembinaan yang kukuh, anda akan memerlukan satu tangan

  Sebelum meniup buta, kerja persediaan selesai. Ia perlu membuat asas. Dalam kes ini gambarajah konkrit dilakukan:

  • Pada jarak tertentu dari dinding, pasak dipandu dan tanda dibuat. Pada mereka perlu tarik kord;

  Sebelum anda meletakkan tanda, anda harus menentukan saiznya

  • penggalian dilakukan, lapisan tanah dikeluarkan sebanyak 20-25 cm. Kedalaman kemurungan harus sama di mana-mana;

  Tren di mana-mana mestilah kedalaman yang sama

  • bantal pasir diletakkan. Pada masa yang sama, bahagian bawah parit dipadatkan dan diratakan, kanvas geotekstil, dan pasir dicurahkan dari atas;

  Ia perlu melakukan pembungkusan tambak yang diterima

  • Lapisan pasir perlu tumpah dengan air dan dipadatkan beberapa kali;

  Campuran pasir perlu padat

  Kerikil juga perlu dipotong dengan teliti

  Bagaimana untuk membuat kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri: peringkat kerja yang penting

  Selalunya, parit adalah konkrit dengan menggunakan acuan. Sepanjang kontur pita konkrit (grooves) khas untuk pelepasan air dipasang.

  Sudut buta: arahan langkah demi langkah. Panduan terperinci praktikal mengenai jenis kawasan buta dan pemasangan dalam penerbitan khas portal kami.

  Bagaimanakah jahitan pampasan dilakukan?

  Di persimpangan dinding dan kanvas konkrit perlindungan, jahitan pampasan dibuat, lebarnya bervariasi dari 1 hingga 2 cm. Ia dipenuhi dengan pasir dan bahan bumbung. Anda juga boleh menggunakan ikatan polistirena yang diperluas dengan sekeping papan lapis.

  Ruberoid diletakkan pada keseluruhan kedalaman parit yang digali

  Untuk mempermudahkan penempatan kawasan buta, anda boleh memasang pita pada blok berasingan. Untuk ini, landasan keretapi digunakan, yang dipasang di seluruh acuan.

  Nasihat berguna! Untuk mengelakkan penembusan air di antara konkrit dan rel, kawasan-kawasan ini hendaklah dimeterai dengan sealant.

  Bagaimanakah cetakan acuan itu?

  Apabila membuat keputusan bagaimana membuat kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri, ia bernilai menggunakan konkrit. Komposisi ini disediakan dari satu bahagian simen, sebahagian daripada pasir dan tiga helai batu hancur. Campuran dicurahkan dalam bahagian.

  Sebelum mengisi dengan campuran konkrit, perlu meletakkan bar pengukuhan

  Dalam kes ini, bahagian akhir di bahagian atas crosspieces bertepatan dengan permukaan kawasan buta. Komposisi konkrit harus diratakan dengan spatula yang luas. Campuran dimeterai dengan rod besi atau penggetar. Pengukuhan tenggelam dalam konkrit dan berputar.

  Komposisi konkrit boleh dituangkan secara manual

  Punctures menyumbang kepada penghapusan vesikel. Ini menjadikan konkrit lebih tebal. Untuk memberi kekuatan kepada konkrit, simen kering perlu tumpah, yang menyerap kelembapan berlebihan. Kemudian, dengan menggunakan kancing logam, simen dipadankan dengan simen dengan warna kelabu gelap.

  Permukaan konkrit mesti ditapis dengan berhati-hati

  Pita pelindung hendaklah ditutup dengan kain kabung dari cahaya matahari. Sekiranya tidak ada hujan, maka bahan tersebut harus dibasahi secara konkrit secara konkrit, jika tidak, ia tidak akan mendapat kekuatan. Seorang lelaki buta boleh diwujudkan oleh seseorang yang tidak mempunyai kemahiran bangunan.

  Kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan mereka sendiri: cadangan video dan berguna

  Pita monolitik di sekeliling bangunan membolehkan menguatkan sifat kalis air di dasar dan dinding. Bahagian ini juga mempunyai ciri-ciri fungsian, dan juga melakukan fungsi estetik. Lebar pita harus lebih dari satu meter. Parameter ini bergantung kepada penonjolan struktur bumbung.

  Lebar struktur harus melebihi tunjang bumbung

  Kawasan buta di sekitar rumah dengan tangannya sendiri yang terbuat dari konkrit: ciri video dan pemasangan

  Menentukan bagaimana membuat kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri, anda perlu menggali dengan betul. Ia adalah perlu untuk memotong semua dinding rongga dengan sebatian khas yang akan membantu untuk memusnahkan rumput. Jika ini tidak dilakukan, maka rumput rumput akan memusnahkan reka bentuk yang dibuat.

  Penyelesaian yang menarik ialah turapan batu, yang tidak mengambil banyak ruang, dan mempunyai kos yang kecil

  Sepanjang kontur bangunan, batu jalan atau bentuk acuan yang boleh dilepaskan dibentangkan. Kemudian bahan asas dihasilkan dan dipadatkan dengan teliti. Bergantung pada bahan yang akan digunakan, reka bentuk akan berbeza dengan cara mereka diletakkan:

  • meletakkan batu atau batu bulat. Dalam kes ini, ketinggian bahan tidak boleh melebihi 10 cm. Pemasangan dilakukan di atas lantai pasir yang diletakkan. Sekiranya runtuhan digunakan, ketebalan akan kurang. Ruang antara batu-batuan ditutup dengan pasir;
  • jika anda melakukan kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda dari membuka lempengan, maka anda tidak perlu meletakkan lapisan tambahan batu kecil dan pasir. Semua lompang antara jubin individu juga dicurahkan dengan pasir. Untuk meletakkan jubin adalah mudah, anda perlu membuat jalur saiz ini supaya anda tidak perlu memotong jubin.

  Reben asal dari bata hiasan kelihatan asli

  Permohonan membuka papak adalah pilihan yang paling bermanfaat dan optimum untuk melengkapkan kawasan buta. Oleh kerana ia mempunyai banyak penambahan. Ini adalah kemungkinan membaiki bahagian dalam bahagian dan hayat perkhidmatan yang panjang.

  Sesetengah varian mungkin mempunyai bentuk yang luar biasa

  Sekiranya tanah tidak sooty, maka tanah liat digunakan. Jika tanah bengkak, maka bersama-sama dengan tanah liat, lapisan pasir juga digunakan.

  Jubin asal membolehkan anda membuat bukan sahaja kawasan buta berkualiti, tetapi juga jalan yang indah di sekitar rumah

  Pemasangan mana-mana kawasan buta terdiri daripada peringkat berikut:

  • selepas menandakan sepanjang perimeter, tanah dikeluarkan;
  • Formwork diperbuat daripada plastik, kepingan papan lapis dan papan. Di luar, kerja cetak dijamin dengan kepentingan khas;

  Formwork boleh dibuat dari bahan improvisasi

  • bantal pasir diletakkan di atas dasar tanah. Lapisan batu dihancurkan di atas;
  • antara kedua-dua permukaan di persimpangan adalah lapisan ubah bentuk. Ia menghalang keretakan dan ubah bentuk pita. Antara permukaan socle dan buta dipasang beberapa lapisan bahan bumbung;

  Kawasan terpilih perlu diberikan perhatian khusus

  • tambahan lapisan kalis air dengan tumpang tindih di dinding bangunan. Bahan dibentangkan pada permukaan konkrit. Ini amat perlu pada paras air bawah tanah yang tinggi. Di permukaan buta ada jejaring tetulang yang terbuat dari logam;
  • Sebelum anda mencurahkan campuran konkrit, anda perlu menandakan lereng kawasan buta. Cerun tidak harus pergi ke arah bangunan. Untuk tidak membuat kesilapan apabila mencipta kecerunan, adalah perlu untuk meletakkan label dengan paras hidro;

  Cerun tertentu akan membolehkan air yang berlebihan cepat keluar

  • Sebelum mengisi, perlu melakukan pemampatan sendi setiap beberapa meter;
  • menuang konkrit. Dalam proses kerja, adalah penting untuk melancarkan segmen mandi badai. Permukaan yang penuh dipenuhi dengan filem polietilena.

  Grooves untuk mengalirkan air hujan terbaik dilakukan di sekitar perimeter rumah

  Struktur ribut akan mengalirkan air ke tempat yang ditetapkan khusus

  Paip saliran 110 dalam penapis geotekstil. Dari penerbitan ini, anda akan mengetahui kelebihan dan penggunaan paip ini, serta harga dan jenis lapisan.

  Detail akan menunjukkan bagaimana untuk membuat kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri konkrit, video di bawah. Betul dibuat pita harus tanpa retak, pepejal dan ketat mematuhi bangunan. Dengan pemasangan berkualiti, rumah akan dilindungi dengan baik daripada kesan kelembapan yang merosakkan.

  Video: kami melakukan rakaman yang betul

  Adakah kami menjawab soalan anda? Balas balasan

  Rubrik untuk bilik

  Undian bulan itu

  Semua hak terpelihara.

  Pada penggunaan penuh atau separa bahan di laman web ini, pautan terus aktif diperlukan.

  Blinds dengan tangan mereka sendiri: arahan langkah demi langkah dan nasihat untuk pembinaan

  Cara yang paling boleh dipercayai untuk melindungi bahagian asas rumah adalah kawasan buta dengan tangan anda sendiri: arahan langkah demi langkah untuk pembinaan pembinaan ini sangat mudah sehingga anda dapat dengan mudah melakukannya tanpa bantuan pakar yang berkelayakan. Berikutan cadangan yang mudah dan difahami, anda akan dapat membina perlindungan modal untuk asas rumah anda dengan kos yang minimum dan dengan itu mencegah kerosakan pada permukaan oleh permukaan air.

  Kawasan buta di sekitar rumah boleh dibuat oleh tangan sendiri, walaupun tanpa banyak pengalaman dalam pembinaan

  Blinds dengan tangan mereka sendiri: arahan langkah demi langkah untuk fasa pembinaan awal

  Pada peringkat awal pembinaan adalah perlu untuk menentukan pilihan kawasan buta dan parameter utama yang bertanggungjawab terhadap kualiti dan kebolehpercayaan struktur. Rumah persendirian dan kotej tidak diinsuranskan terhadap kabur sebahagian asas oleh air permukaan, oleh itu adalah disyorkan untuk mengaplikasikan langkah-langkah perlindungan tambahan untuk mengukuhkan pangkalan bangunan.

  Kawasan buta di sekitar rumah negara bukan sahaja melindungi asas bangunan, tetapi juga dapat melaksanakan fungsi trek

  Perhatikan! Pembinaan kawasan konkrit di sekitar rumah, yang mempunyai salutan yang lengkap, memberikan jaminan 100% perlindungan terhadap kelembapan. Tiada bahan lain mempunyai keupayaan sedemikian. Jika tidak, demi penguatan tambahan, adalah perlu untuk melengkapkan struktur "pai" pelbagai peringkat, yang dengan sendirinya sukar dan memerlukan kos yang ketara.

  Asas bangunan dipengaruhi oleh pelbagai faktor alam:

  • suhu rendah;
  • kelembapan berlebihan;
  • kerosakan terhadap sifat mekanikal akibat pembengkakan tanah.

  Dari keadaan di mana asas pondok terletak, kestabilan keseluruhan struktur bergantung, jadi perlindungan harus modal dan boleh dipercayai. Ia adalah fungsi utama bagi kawasan buta, sifat pelindung yang meluas ke ruang bawah tanah rumah.

  Skim kawasan buta di sekitar rumah dengan lapisan atas batu hancur

  Gambar kawasan buta di sekitar rumah dan tujuannya

  Pembinaan struktur seperti kawasan buta direka untuk meminimumkan kesan negatif faktor-faktor semula jadi di bahagian asas struktur. Sudah tentu, adalah mustahil untuk melindunginya sepenuhnya, tetapi anda boleh mencapai perkara berikut:

  • untuk membuang air hujan (dan juga air cair dan air banjir) dari ruangan bawah tanah rumah. Dengan kehadiran kelembapan jangka pendek, tidak akan ada bahaya yang ketara, namun, jangka panjang cecair bertakung dapat mengganggu integriti dari bahagian bangunan ini. Oleh kerana kelembapan berterusan kelembapan, konkrit dihancurkan, terdedah dan berkarat oleh bahagian pengukuhan asas. Hasilnya, ketegaran bahagian bingkai struktur dikurangkan dengan ketara;
  • Tahan sisa tanah. Tanah itu adalah bahan mudah alih dan aneh yang mempengaruhi mana-mana bangunan. Bergantung pada jenis bahagian asas, serta kawasan yang dipilih untuk perumahan kotej, masalah berikut dapat dilihat: perubahan dalam lapisan tanah, penenggelaman atau sebaliknya, pembengkakan permukaan tanah, perubahan pada ketinggian ufuk air. Kawasan buta akan mengurangkan ketegangan pada bangunan yang disebabkan oleh perubahan ini;

  Kawasan buta di sekitar rumah peribadi dibina dengan konkrit dan berjubin

  • Pastikan penunjuk suhu asas dan menghalang kejatuhan yang ketara dalam nilai ini pada musim sejuk. Pembinaan kawasan buta terlindung di sekitar rumah membantu menyelesaikan masalah ini, memandangkan dalam tempoh sejuk keperluan khas dikemukakan ke bahagian asas yang tersembunyi di bawah tanah (ia mestilah stabil);

  Nasihat berguna! Kerja termal yang berkaitan dengan kawasan buta dilakukan semasa pembentukan platform utama dan menuangkannya.

  • meningkatkan kemunculan kampung. Kawasan buta boleh memainkan peranan bingkai yang menjadikan bangunan bangunan itu lengkap dan harmoni. Zon ini dihadapkan dengan berpihak kepada batu hias, batu hias, membuka tanah.

  Kawasan buta jubin sisi berjalan dengan harmoni dengan reka bentuk bangunan itu sendiri

  Bagaimana untuk menentukan lebar kawasan buta di sekitar rumah dan parameter lain

  Semua parameter utama yang digunakan untuk pembinaan kawasan buta dikawal oleh beberapa SNiP yang relevan. Data-data ini membolehkan kami melakukan reka bentuk yang betul dan tahan lama dari segi teknologi.

  Sekiranya kita bercakap tentang produk konkrit, lebarnya harus melebihi 20 cm pada titik hujung yang tidak terjejas dengan bahan bumbung. Sekiranya terdapat sistem saliran, parameter-parameter ini juga harus diambil kira dan termasuk dalam pengiraan. Indeks akhir lebar dipengaruhi oleh ciri-ciri tanah, jenisnya. Nilai lebar yang diterima umum untuk kawasan buta dianggap 100 cm. Permukaan konkrit monolitik tidak hanya akan memberikan kebebasan bergerak di sepanjang dinding rumah, tetapi juga berfungsi sebagai jalan.

  Parameter akhir lebar dan kedalaman kawasan buta dipengaruhi oleh ciri-ciri tanah: ciri dan jenisnya

  Tahap penembusan (kedalaman penempatan kawasan buta relatif ke tanah) dikira atas dasar tahap pembekuan tanah pada musim sejuk. Selalunya, penunjuk ini diminta dalam jabatan maklumat jabatan seni bina tempatan atau dipasang mengikut jadual. Kawasan buta mesti mempunyai keupayaan untuk bergerak bersama dengan tanah, jika tidak semua fungsinya akan dikurangkan kepada hanya satu - paip air.

  Perhatikan! Sistem komunikasi yang terletak di dalam tanah mempunyai kesan langsung pada kedalaman pembekuannya.

  Nilai minimum yang dibenarkan untuk ketebalan kawasan buta konkrit di sekitar rumah ialah 7-10 cm (lapisan permukaan). Jika projek pembinaan termasuk garaj, anda perlu meningkatkan angka ini kepada 15 cm supaya struktur dapat menahan beban berat yang tinggi.

  Skim peranti buta di sekeliling rumah konkrit

  Perlindungan diperlukan sepanjang perimeter bangunan, jadi panjang buta bergantung pada panjang perimeter. Kawasan pemasangan teras yang diperbuat daripada konkrit boleh ditinggalkan, kerana ia sendiri adalah struktur yang menguatkan.

  Kawasan buta di sekitar rumah: bagaimana untuk mengisi struktur, parameter tambahan

  Cerun maksimum permukaan yang dibenarkan adalah dalam lingkungan 1-10 cm / m. Dalam erti kata lain, ia adalah 1-10%. Dalam kes ini, sudut kecenderungan harus diarahkan dengan ketat dari asas. Jurang yang besar ini disebabkan oleh hakikat bahawa sudut cerun secara langsung bergantung kepada jenis tanah, serta jumlah ciri hujan di rantau ini. Lereng biasanya 2-3 cm / m (iaitu 2-3 °). Jika anda mengambil lebih banyak, semasa frosts dan icing, kawasan buta tidak boleh digunakan sebagai laluan.

  Arahan langkah demi langkah untuk pembinaan kawasan buta konkrit di sekitar rumah. Langkah 1: menandakan dan menyediakan wilayah. Langkah 2: menggali parit, mengasingkan asas dengan ruberoid

  Tahap kawasan buta di atas tanah (ketinggian dari paras tanah) harus berada pada ketinggian tidak kurang dari 5 cm. Oleh sebab itu, kelembapan tidak akan terkumpul di tepi struktur, memusnahkannya. Kebarangkalian kerosakan di musim sejuk adalah sangat tinggi, apabila air mengeras dan mengembang menyebabkan air mata dalam konkrit.

  Ketinggian minimum ruang bawah tanah adalah 50 cm (jika anda menjalankan pembinaan struktur konkrit tegar) dan 30 cm untuk kawasan buta lembut.

  Bagi bahagian ini, bahagian ini mempunyai tujuan hiasan, jadi keperluan pemasangannya hanya ditentukan oleh keupayaan anggaran dan pilihan peribadi anda.

  Perhatikan! Jika blackberry, raspberry, platan atau poplar tumbuh di sebelah pendirian, sistem akar mereka boleh memusnahkan pembinaan. Dalam keadaan sedemikian, pemasangan jalan pintas adalah wajib.

  Arahan langkah demi langkah untuk pembinaan kawasan buta konkrit di sekitar rumah. Langkah 3: isi dengan lapisan tanah liat 10-15 cm dengan tamping berlapis (diamalkan semasa bekerja dengan tanah yang kurang baik). Langkah 4: pemasangan acuan, tertidur jatuh lapisan batu hancur 10-12 cm

  Kawasan buta di sekitar rumah: pembinaan peranti dan penyediaan untuk kerja

  Pembinaan kawasan buta dari konkrit adalah berdasarkan kepada pembentukan tali pinggang bertetulang di sepanjang perimeter bangunan kediaman.

  Reka bentuk itu sendiri hanya mempunyai dua elemen asas:

  1. Interlayer asas dibentuk berdasarkan bahan dengan tingkat hygroscopicity tinggi, sehingga penembusan air ke bahagian dasar bangunan disekat atau diperlambat. Lebih baik menggunakan pasir atau tanah liat, geotekstil untuk tujuan ini, dan juga kerikil halus. Ia dibenarkan untuk menggunakan beberapa bahan daripada yang disenaraikan sekaligus.
  2. Perlindungan hiasan - digunakan semata-mata untuk hiasan.

  Mewujudkan kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri: jenis struktur, alatan

  Skim untuk mewujudkan kawasan buta mempunyai banyak persamaan dengan pembinaan bahagian asas:

  • pembentukan parit;
  • pembuatan kusyen menyerap kejut yang terdiri daripada penyusun batu dan pasir yang dihancurkan;

  Arahan langkah demi langkah untuk pembinaan kawasan buta konkrit di sekitar rumah. Langkah 5: Tutup filem ini. Langkah 6: Sesuaikan tetulang

  • pemasangan bar pengukuhan untuk mewujudkan rangka konkrit;
  • mengisi;
  • Penamat.

  Terdapat beberapa jenis otstok, yang berbeza antara mereka dengan alasan berikut:

  • syarat perkhidmatan;
  • ciri-ciri struktur;
  • bahan yang digunakan untuk pembinaan.

  Berdasarkan ciri-ciri yang dinyatakan di atas, tiga jenis produk dibezakan:

  Arahan langkah demi langkah untuk pembinaan kawasan buta konkrit di sekitar rumah. Langkah 7: menuangkan konkrit. Langkah 8: meratakan permukaan konkrit

  Setiap otstok ini mempunyai ciri-ciri, keupayaan dan teknologi pembinaan sendiri.

  Untuk menjalankan kerja, anda harus melengkapkan diri anda:

  1. Pengadun binaan - jika anda tidak mempunyai apa-apa alat di dalam senjata anda, anda boleh menyewanya (tanpa alat ini adalah mustahil untuk melakukan penyepit bulatan keseluruhan, dan pencampuran mortar akan membawa kepada stratifikasi).
  2. Instrumentasi untuk penggalian - sekerap, pickaxe, spade.
  3. Alat bantu - spatula, kancing, tingkat bangunan, kuas cat.
  4. Tangki untuk membuat menguli.

  Proses membina kawasan buta untuk membuka lata

  Ciri-ciri kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan mereka sendiri yang diperbuat daripada konkrit (pembinaan tegar)

  Kumpulan struktur ini adalah produk monolitik berdasarkan konkrit, salutan yang dijalankan dengan bantuan pengisian simen, serta pilihan turapan asfalt.

  Nasihat berguna! Sekiranya dirancang untuk membina struktur dengan penebat berikutnya, hanya jenis sistem yang tegar sesuai untuk tujuan ini. Varian separa tegar dan lembut dari rim sukar untuk melindungi dan tidak berkesan.

  Pembinaan jenis monolitik boleh berfungsi hampir seperti bangunan itu sendiri, di mana mereka dianjurkan. Tetapi pembinaan sistem sedemikian mempunyai beberapa kelemahan penting.

  Pertama, proses ini agak sukar dan memerlukan usaha tertentu, serta masa. Kedua, kos pembinaan adalah tinggi. Masalah ini juga memberi kesan kepada kawasan buta dengan turapan asfalt, yang tidak dapat diatur tanpa tar. Penggunaan pengikat ini hanya akan dikeluarkan sekiranya kerja pelapisan asfalt berskala besar. Dalam isi rumah, ini tidak digalakkan.

  Untuk pembinaan buta dengan penebat, hanya jenis pembinaan yang tegar

  Ciri-ciri hiasan sistem monolitik juga boleh dikaitkan dengan kekurangannya, kerana penampilan tapak asfalt atau konkrit tidak boleh dipanggil indah.

  Ciri-ciri kawasan buta di sekitar rumah papak yang membuka (pembinaan separa tegar)

  Dalam sistem separa tegar, lapisan asas adalah kusyen multilayer. Bahagian atas struktur terbentuk dari pavers atau paving slabs. Sebagai tambahan kepada bahan-bahan ini, jenis salutan lain boleh digunakan:

  Pada menuangkan di sekitar kawasan buta separa tegar kawasan memerlukan lebih sedikit wang dan usaha berbanding dengan struktur monolitik. Teknologi pembinaan dalam kes ini agak mudah, bagaimanapun, ia tidak boleh digunakan untuk tanah tanah yang boleh mengganggu integriti sistem.

  Skim kawasan buta peranti di sekitar rumah papak

  Di kawasan lain, kawasan buta separa tegar dianggap sebagai pilihan terbaik untuk semua penunjuk yang paling penting:

  Nasihat berguna! Sekiranya ada jalan batu yang membuka jalan di atas tapak, gunakan bahan yang sama untuk menyusun kawasan buta. Ini akan mencapai satu kesatuan reka bentuk di bahagian luar seluruh halaman.

  Kelebihan sistem separa tegar:

  1. Hayat perkhidmatan yang panjang - tertakluk kepada semua keperluan teknologi pembinaan, reka bentuk boleh bertahan selama 20-30 tahun.
  2. Tiada sekatan terhadap syarat iklim - pengecualian hanya zon permafrost.
  3. Tahap penyelenggaraan yang tinggi.
  4. Kos pembinaan kecil.

  Sekiranya teknologi pembinaan diperhatikan, kawasan buta jubin boleh bertahan lebih daripada 20 tahun

  Ciri-ciri kawasan buta lembut di sekitar rumah

  Untuk pembinaan sistem jenis lembut, kusyen berbilang lapisan dibentuk, yang dihiasi dengan lapisan batu hancur. Kawasan buta semacam ini memerlukan wang dan usaha paling minimum, yang tidak dapat menjejaskan kehidupan perkhidmatan. Angka purata hanya 7 tahun.

  Sebaliknya, jenis pembinaan ini boleh digunakan di mana-mana zon iklim. Tiada sekatan yang ketara terhadap jenis tanah. Bagi kerja pembaikan, proses ini dalam kes ini agak mudah.

  Dalam praktiknya, penggunaan sistem lunak disarankan hanya sebagai langkah sementara, sebagai contoh, jika anda terhad dalam bentuk wang, sumber tenaga kerja atau hanya tidak mempunyai waktu luang. Keperluan untuk menggantikan struktur setiap 5-7 tahun - kelemahan utama kawasan buta yang lembut.

  Skim peranti pelbagai jenis buta di sekitar rumah

  Membuat kawasan buta di sekitar rumah: memilih bahan yang betul

  Untuk mengatur kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan bahan berikut:

  • komponen untuk penyediaan penyelesaian konkrit. Jika anda tidak mahir dalam perkara ini, anda boleh membeli versi campuran campuran dalam bentuk kering. Kualiti konkrit boleh berada dalam lingkungan 100-1000. Penunjuk ini dipanggil jenama - ia mencerminkan jumlah simen yang terdapat dalam larutan itu. Di samping itu, konkrit mempunyai ciri-ciri seperti kekuatan. Ia dicerminkan oleh kelas bahan. Campuran moden boleh mempunyai kelas dalam julat dari В3,5-В8. Sekiranya kita mengambil contoh kelas B15, maka 1 m3 menuang konkrit dengan dimensi 15x15x15 cm dapat menahan tekanan yang sama dengan 15 MPa. Kualiti optimum simen untuk kerja: kelas B15, gred M 200;

  Nasihat berguna! Semua kerja perlu disiapkan sebelum permulaan fros, supaya ada masa untuk pengeringan dan pengerasan penuh.

  • Pasir - diperlukan untuk pembentukan lapisan bawah bantal. Adalah disyorkan untuk menggunakan kuari atau pasir sungai dalam bentuk zarah saiz besar tanpa kekotoran, kerana ia boleh merosakkan geotekstil;

  Batu dihancurkan untuk pembinaan kawasan buta harus bersih dan bebas daripada kekotoran berlebihan

  • dihancurkan batu dengan saiz granul 1-2 cm;
  • geotekstil atau tanah liat semulajadi - yang digunakan dalam pembinaan kunci hidraulik.

  Mortar untuk kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri: bagaimana untuk mengisi struktur dengan betul

  Untuk membuat penyelesaian dengan tangan anda sendiri, anda mesti menyediakan semua komponen yang perlu terlebih dahulu.

  Seperti yang kita ketahui sebelum ini, jenama konkrit ditentukan oleh jenama simen, dan juga kuantiti dalam komponen penyelesaian (kandungan%). Adalah disyorkan untuk mengambil semen portland M 400 untuk kawasan buta. Ia sepatutnya segar, kerana setiap bulan kelewatan penuh dengan kehilangan material sebanyak 5% daripada ciri-ciri bergunanya.

  Semak bagaimana segar simen itu. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil beberapa bahan dan ketatkan tangan anda ke dalam penumbuk. Simen dengan jangka hayat yang habis tempoh akan dihancurkan menjadi benjolan, sementara struktur yang rapuh akan menunjukkan kesegaran. Semakin segar bahan dan semakin tinggi grednya, semakin baiklah penyelesaiannya.

  Untuk mendapatkan penyelesaian yang lebih baik, tambahan tambahan diperlukan, sebagai contoh, kaca cecair

  Pasir harus diayak, bersih. Adalah lebih baik jika dibasuh sepenuhnya dengan kekotoran tanah liat, tanah, dan sebagainya. Ukuran optimum dari pecahan batu dihancurkan untuk penyediaan larutan adalah 0.5-1 cm. Air suhu bilik diperlukan.

  Untuk mendapatkan penyelesaian yang berkualiti, tambahan bahan tambahan diperlukan. Mereka meningkatkan rintangan fros konkrit. Selalunya, kaca cecair digunakan untuk tujuan ini.

  Perhatikan! Selain alat utama (tangki, pengadun, baldi, penyodok, alat pengukur), anda perlu menjaga kehadiran getaran atau tamping log.

  Kawasan buta di sekitar rumah: bagaimana membuat grout untuk diri sendiri (perkadaran)

  Perkadaran komponen utama penyelesaian konkrit bergantung pada kualiti pengisian, kekuatan dan ketahanannya. Kuantiti bahan ditentukan hanya dengan berat.

  Pengiraan proporsi penyelesaian:

  Campuran konkrit menetapkan keperluan khas untuk jumlah cecair. Lebihan air boleh mencairkan penyelesaian dan mengurangkan kekuatan konkrit, kerana tepung simen secara beransur-ansur dikeluarkan ke lapisan atas. Oleh itu, ketumpatan komponen akan diagihkan secara tidak rata.

  Selalunya, nisbah air untuk simen yang berikut digunakan: 1: 2. Sekiranya anda ingin mendapatkan nilai yang paling tepat, anda harus menyemaknya mengikut jadual nisbah air-simen untuk penyelesaian konkrit (W / C).

  Jadual "Peratusan konkrit setiap 1m3." Campuran konkrit yang berkualiti. Komposisi penyelesaian konkrit. Indeks kekuatan. Surat-menyurat jenama kepada penggunaan konkrit. Pengiraan ramuan campuran. Penyediaan penyelesaian.

  Pengenalan konstituen ke dalam penyelesaian juga dilakukan mengikut urutan yang ketat:

  1. Simen dituangkan ke dalam pengadun konkrit (tangki lain boleh digunakan jika anda menggunakan mixer pembinaan untuk pencampuran).
  2. Air dicurahkan dan larutannya dikacau sehingga susu semen terbentuk.
  3. Sebaliknya, pasir dicurahkan kerana ia dicampurkan lagi.
  4. Batu dihancurkan ditambah.

  Proses penyediaan penyelesaian konkrit

  Nasihat berguna! Buat jeda selama 5 minit sebelum setiap komponen berikutnya diberi makan. Terima kasih kepada ini, anda boleh mencapai pencampuran campuran yang baik.

  Buat bantal untuk kawasan buta di sekitar rumah dengan betul

  Bantal yang menjalankan fungsi lapisan asas mempunyai skim pembinaan yang sama tidak kira jenis buta yang dipilih. Pengecualian adalah proses membuat kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan mereka sendiri yang terbuat dari konkrit dengan jenis pembinaan monolitik. Ia memerlukan teknologi yang berbeza.

  Komponen utama bantal adalah:

  Jika anda lebih suka menyusun sistem jenis lembut di sekitar rumah, satu lapisan batu dihancurkan di atasnya. Untuk struktur separa tegar di atas bantal yang terbentuk, ia perlu untuk mengisi lapisan tambahan batu dan pasir yang dihancurkan. Hanya selepas ini, anda boleh mula memasang pavers atau membuka palang.

  Skim peranti zon buta konkrit dengan lapisan atas batu kerikil kasar

  Sebelum menanam di sekitar rumah kawasan buta dengan platform keras, perlu melengkapkan bantal pasir-pasir:

  • mengisi pasir;
  • untuk mengisi runtuhan;
  • melaksanakan pemasangan penebat;
  • melaksanakan prosedur pengukuhan dan jenis kerja lain.

  Kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan kita sendiri: kami menyediakan zon pembinaan

  Untuk bermula, anda harus menggariskan perimeter kawasan buta dengan membentuk parit. Kedalamannya bergantung pada jenis tanah. Penunjuk minimum ialah 0.15-0.2 m. Kerja-kerja pembinaan pada jenis-jenis tanah yang ditiup akan disertakan dengan keperluan khusus. Dalam kes ini, kedalaman parit meningkat kepada 0.3 m.

  Nasihat berguna! Penanda pra-dibuat akan sangat memudahkan kerja.

  Layout akan memudahkan kerja seterusnya pada buta peranti

  Cara mudah menandakan:

  1. Di sudut, rod logam digerakkan ke dalam tanah. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pasak kayu.
  2. Di perimeter diletakkan pasak pertengahan.
  3. Dengan menarik tali rentas atau tali lain, semua pasak disambungkan. Garis ini akan digunakan sebagai panduan dan markup.

  Pada tahap kerja ini, anda boleh membuat jurang yang memisahkan struktur kawasan buta dari bahagian asas bangunan. Untuk tujuan ini, disyorkan menggunakan sealant berdasarkan poliuretana dan pita peredam.

  Kemudian tetapkan kelemahan sistem yang diperlukan. Ini dilakukan berdasarkan jenis reka bentuk yang anda pilih. Untuk mencapai kecenderungan tertentu, anda perlu menggali parit sedemikian rupa sehingga ada kedalaman yang berbeza di lereng.

  Proses membina kawasan buta di sekitar rumah: menggali parit

  Bahagian bawah parit mesti berhati-hati diganggu menggunakan log yang paling biasa. Untuk melakukan ini, ia dipasang secara menegak, dibangkitkan dan diturunkan dengan usaha, supaya tanah di bahagian bawah dipadatkan.

  Pembinaan kawasan buta di sekeliling rumah: bagaimana membuat kerja pemasangan

  Untuk kerja memerlukan papan, ketebalannya ialah 30-40 mm. Ketinggian dipilih dengan mengambil kira parameter reka bentuk masa depan. Untuk memudahkan kerja anda, anda boleh pra-menandakan ketinggian lapisan masa depan bantal pada bahan. Di sudut, struktur dapat dikencangkan dan diperkuat dengan bantuan sudut. Ini dilakukan dari luar. Adalah disyorkan bahawa anda menggunakan bolt, kerana ia adalah yang paling mudah untuk menghapuskan semasa pembongkaran acuan. Diameter optimum pengikat ialah 10 mm.

  Nasihat berguna! Sekiranya kerja acuan tidak dibongkar pada masa akan datang, semua bahagian kayu perlu dirawat dengan antiseptik sebelum memasangnya. Tidak menyakitkan untuk membungkus selongsong dengan bahan penebat, contohnya, bumbung dirasai. Ini akan melindungi kayu dari proses membusuk dan meningkatkan hayat perkhidmatan kawasan buta.

  Skim peranti acuan untuk kawasan buta

  Untuk memastikan kestabilan papan acuan, ada kemungkinan untuk menggunakan sokongan yang cenderung atau memasang blok, bata. Dalam proses kerja, jahit termal diperlukan. Jahitan ini harus terletak tidak hanya di persimpangan dinding bangunan dengan buta, tetapi juga di seluruh sistem. Jika keperluan ini diabaikan, dari masa ke masa anjakan semula jadi tanah, yang dipicu oleh perubahan suhu, akan menyebabkan kemunculan keretakan dalam struktur.

  Susunan sendi melintang dijalankan dengan selang tertentu. Jarak 2 m akan cukup. Untuk membentuk keluasan saiz yang diperlukan, anda boleh menggunakan papan, ketebalan yang tidak melebihi 20 mm.

  Jika anda merancang sistem yang tidak menganggap pengisian, anda boleh lakukan tanpa memasang formwork.

  Formwork boleh dibongkar pada akhir kerja atau tetap dalam struktur

  Rumah buta: bagaimana membuat bantal pasir-pasir

  Dibentuk parit ditutup dengan lapisan pasir. Ketebalan lapisan pasir bergantung kepada kedalaman keseluruhan parit - parameter optimum adalah 100-150 mm. Untuk tujuan ini, disyorkan untuk menggunakan pasir sungai halus. Lapisan ini akan berfungsi sebagai kalis air.

  Selepas itu, pasir harus dipadatkan dengan teliti dengan cara yang sama, seperti yang dilakukan sebelum ini apabila membentuk bahagian bawah parit. Untuk mencapai pemadatan yang tinggi, interlayer boleh dibasahkan dengan air.

  Perhatikan! Ketebalan yang dikehendaki (100-150 mm) dari lapisan pasir diperolehi bukan selepas pengisian, tetapi selepas penggerakan telah dilakukan. Oleh itu, perlu mengisi bahan dengan margin kecil untuk mencapai hasil ini.

  Di atas pasir, tebal 50-100 mm tebal terbentuk dari batu hancur. Adalah lebih baik sekiranya bahan dengan saiz pecahan yang berbeza digunakan, sehingga pengisian lompang maksimum dan kepadatan tinggi bantalan akan dipastikan. Batu dihancurkan boleh diganti dengan jenis bahan lain, contohnya, pertempuran bata atau kerikil. Lapisan ini direka untuk mengalihkan air, yang menembusi pasir.

  Proses mewujudkan bantal pasir batu pasir. Langkah 1: tuangkan pasir dengan lapisan 10 cm dengan menuangkan dan tamping, di sepanjang dinding rumah, meletakkan bumbung dirasakan dari pangkal parit ke puncak sepatutnya buta (jahitan ubah bentuk)

  Sekiranya aliran air bawah tanah di zon pembinaan di kawasan berhampiran, geotekstil hendaklah diletakkan di antara pasir dan katil batu untuk menyediakan perlindungan kalis air tambahan. Dalam kes ini, adalah berbaloi untuk menyusun bahan dengan margin kecil, supaya tepi datang ke dinding kerja.

  Dalam proses membentuk bantal dan pasir, jangan lupa melihat sudut kecenderungan, jika ada. Ini kerja pada susunan bantal selesai. Perintah tindakan selanjutnya bergantung kepada jenis struktur yang dipilih.

  Menggunakan cadangan, anda boleh belajar bagaimana membuat kawasan buta di sekitar rumah: video, cara mengisi dan membentuk struktur dengan betul akan membantu anda dengan ini.

  Proses mewujudkan bantal pasir batu pasir. Langkah 2: letakkan geotekstil pada pasir yang dipadatkan, tutup kerikil dengan pecahan 20-40 mm dan ketebalan lapisan 10 cm dengan plat getaran plat

  Pembinaan kawasan buta konkrit di sekitar rumah: harga kerja, cadangan

  Tirai pembinaan konkrit sesuai untuk pemilik kotej, yang memberi keutamaan kepada produk modal dengan kehidupan perkhidmatan yang panjang. Harga kawasan buta di sekitar rumah agak tinggi berbanding dengan sistem lain. Bagaimanapun, kos dalam kes ini benar-benar dibenarkan oleh kehidupan perkhidmatan yang panjang, kekuatan tinggi dan kebolehpercayaan kawasan buta.

  Pilihan yang sangat baik akan menjadi sistem konkrit bertetulang dengan penebat. Oleh kerana lapisan bahan penebat haba, ciri-ciri operasi dan teknikal bahagian bawah tanah dan bahagian asas rumah dan keseluruhan bangunan dinaikkan.

  Perhatikan! Langkah meletakkan penebat boleh dikecualikan daripada teknologi, jika tidak menggunakan cadangan untuk pembinaan tanpa perubahan. Tetapi keputusan sedemikian akan menjejaskan kualiti reka bentuk yang terhasil, kerana penebat haba untuk kawasan buta sangat penting.

  Skim zon buta konkrit dengan penebat haba

  Lebar optimum sistem dengan pemanas harus sesuai dengan indeks kedalaman pembekuan tanah atau melebihi nilai ini. Kawasan buta harga di sekitar rumah, yang tidak boleh dilakukan tanpa pelaburan kewangan yang ketara, menurut pakar, dalam hal ini akan terlalu tinggi. Di samping itu, sistem itu akan menduduki banyak ruang yang berguna. Oleh itu, ia harus dihadkan kepada 0.7-0.9 m.

  Kawasan buta konkrit di sekitar rumah: berapa kos pembinaan

  Pembinaan struktur di sekitar rumah boleh dilakukan dengan sendiri atau menyewa untuk tujuan ini pekerja yang mengkhususkan diri dalam mendirikan kawasan buta. Sekiranya anda tidak yakin dengan pengetahuan dan kekuatan anda sendiri, ia adalah paling munasabah untuk mengamanahkan kerja kepada profesional. Dalam kes ini, item perbelanjaan akan mengandungi bukan sahaja kos bahan pembelian, tetapi juga bayaran untuk perkhidmatan tuan.

  Perkhidmatan untuk pembinaan kawasan buta di sekitar rumah (harga bagi satu meter persegi):

  Kos purata pembinaan (perkhidmatan tuan) menelan kos kira-kira 1300 Rubles. Bercakap tentang harga, jauh lebih murah untuk membuat kawasan buta di sekitar rumah konkrit dengan tangan anda sendiri daripada menggunakan pakar yang berkelayakan untuk tujuan ini, kerana dalam hal ini pelaburan kewangan hanya diperlukan untuk pembelian bahan.

  Pembinaan kawasan buta yang terlindung haba dengan tangan anda sendiri: langkah demi langkah arahan

  Pelbagai bahan boleh digunakan sebagai penebat untuk kawasan buta. Untuk struktur konkrit, disyorkan menggunakan busa polistirena yang tersemperit atau busa polistirena. Teknologi dalam kes ini akan berubah sedikit, kerana anda tidak boleh mengeluarkan acuan kayu. Penebat dipatuhi dengan papan dengan bantuan pengikat khusus untuk polistirena yang diperluaskan.

  Arahan langkah demi langkah untuk pembinaan kawasan buta terlindung: 1 - menandakan, penyediaan parit; 2 - mewujudkan kusyen pasir; 3 - pasir tamping; 4 - meletakkan bahan bumbung di sepanjang asas; 5 - pemasangan acuan; 6 - menyusun penebat (buih buih)

  Nasihat berguna! Sebagai alternatif, slate, pra-dibungkus dengan filem polietilena, boleh digunakan. Ia harus dikebumikan di tanah di sepanjang garis kawasan buta. Walaupun bahagian-bahagian permukaan yang kelihatan masih kekal selepas pembinaan, ia boleh dengan mudah disamarkan. Menyembunyikan kayu adalah lebih sukar.

  Selepas memasang papan penebat sampingan, perlu membentuk bantal mengikut teknologi yang dipertimbangkan sebelum ini.

  Membuat kawasan buta konkrit di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri: memasang pemanas

  Dalam kes ini, teknologi penebatan haba lapisan dua menggunakan busa polistirena dan plastik busa buatan.

  Ini dilakukan mengikut susunan berikut:

  1. Pemasangan lapisan plastik busa (semasa pemasangan adalah perlu meletakkan plat sangat rapat, sementara menetapkan kedudukan mereka dengan bata).
  2. Mengisi jurang di antara papak dengan buih pelekap.
  3. Keluarkan bahagian-bahagian yang menonjol buih selepas ia telah kering sepenuhnya (menggunakan pisau tajam untuk tujuan ini).
  4. Pemasangan plat busa polistirena tersemperit di atas buih.

  Arahan langkah demi langkah untuk pembinaan kawasan buta tahan panas: 7 - meletakkan lapisan geotekstil atau bahan bumbung; 8 - pembahagian perimeter ke dalam sektor yang tidak lebih daripada 2 m panjang, pemasangan jumper dengan mengambil kira cerun; 9 - menetapkan jumper pada sudut di 45% berbanding dengan sudut luaran untuk penumpuan cerun di bahagian yang berlainan di kawasan buta; 10 - pemasangan tetulang; 11 - menuang konkrit; 12 - meratakan permukaan konkrit menggunakan peraturan atau papan reguler

  Pada zon akhir piring polistirena yang diperluaskan terdapat alur, yang tidak termasuk kemungkinan penampilan jurang antara unsur selepas meletakkan. Pemasangan dijalankan sedemikian rupa sehingga lipatan lapisan atas tidak bertepatan dengan lapisan lapisan bawah busa. Untuk memotong bahan, anda boleh menggunakan pisau konvensional dengan mengasah tajam bilah.

  Kawasan buta di sekitar rumah konkrit: bagaimana membuat tetulang

  Langkah seterusnya adalah tetulang. Selesai jadi boleh digunakan sebagai bahan utama. Ia boleh dibuat secara bebas menggunakan tebal tebal 0.8-1 cm Untuk melakukan ini, grid dengan saiz mesh 15x15 cm terbentuk dari bar. Di kawasan persimpangan tetulang, penetapan dilakukan. Pembetulan khas dijual di kedai-kedai, yang memudahkan proses ini.

  Nasihat berguna! Untuk menjimatkan, anda boleh menggunakan kawat mengait dan bukannya fixative.

  Grid diletakkan di atas tanah dengan inden kecil. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan penahan-prop. Daripada fiksatif, ia dibenarkan menggunakan bahan lain, contohnya, batu, pertempuran bata, dll.

  Mata pengukuhan boleh dibuat sendiri atau anda boleh membeli versi siap pakai

  Melepaskan bahagian asas dilakukan dengan lekukan 5 cm Tetapi dalam hal ini, lekukan seperti itu akan mempengaruhi ketinggian struktur, sehingga anda harus meninggalkan jurang sebesar 0.5-1 cm.

  Kawasan buta di sekitar rumah: video bagaimana untuk mengisi struktur dan melindunginya

  Dengan penyediaan konkrit untuk menuangkan bermula pembinaan kawasan buta di sekitar rumah, bagaimana dengan betul membuat campuran telah dijelaskan sebelum ini. Untuk struktur konkrit bertetulang, tanda M 400 (minimum) diperlukan. Simen harus dicampurkan dengan pasir dan kerikil dalam nisbah 1: 3: 4, masing-masing. Jumlah cecair dipilih sedemikian rupa sehingga hasilnya adalah massa yang biasanya tebal. Penyelesaiannya mestilah plastik dan homogen.

  Penyelesaian yang disediakan dituangkan ke pangkalan. Ia mesti disebarkan di atas permukaan dengan mop atau alat lain yang sesuai, sebagai contoh, peraturan. Dinding tepi tapak kerja boleh digunakan sebagai suar.

  Proses meratakan permukaan konkrit

  Selepas tangkapan selesai, konkrit mesti dibubarkan di beberapa tempat untuk melepaskan saluran keluar untuk udara berlebihan. Gunakan bar pengukuhan untuk tujuan ini. Maka adalah perlu untuk mengelak lubang-lubang ini dengan campuran dan taburkan permukaan dengan lapisan nipis simen (serbuk kering). Menurut keperluan teknologi, sekurang-kurangnya 28 hari hendaklah dibenarkan mengeringkan curah.

  Struktur ini memerlukan perlindungan daripada kesan pemendakan atmosfera. Orang buta harus ditutup dengan filem polietilena.

  Nasihat berguna! Untuk meningkatkan kualiti sistem konkrit, disyorkan untuk menaikkan polietilena setiap dua hari dan basahkan konkrit dengan sedikit air.

  Sekarang anda tahu bagaimana kawasan buta di sekitar rumah dijalankan oleh diri sendiri, video - kajian semula teknologi akan membantu memahami soalan ini dengan lebih terperinci:

  Buta di sekitar rumah: bagaimana untuk membuat pembinaan lembut

  Untuk mengatur kawasan buta lembut di sekitar rumah dengan tangan mereka sendiri, perlu mengatur parit dan mengisi lapisan pasir. Jangan lupa untuk menetapkan keruntuhan sudut kecenderungan yang diperlukan.

  Kemudian bahan kalis air diletakkan di atas pasir. Ruberoid adalah bahan yang paling popular digunakan untuk tujuan ini, tetapi ruber, walaupun kosnya, mempunyai hayat perkhidmatan yang lebih lama.

  Untuk kerja acuan yang lebar 0.8 m, perlu memotong bahan tersebut, kerana rubamast dijual dalam gulungan dengan lebar 1 m Jika anda tidak mahu memotongnya, bahagian yang berlebihan hanya boleh dibengkokkan dan disisipkan dengan bitumen cair ke dinding.

  Skim peranti buta lembut dengan lapisan atas kerikil

  Pada lapisan kalis air, perlu membuat gundukan (10 cm) dari pasir dan kerikil (bahan-bahan ini bercampur dengan perkadaran yang sama). Ia mesti dipadatkan dan diselaraskan, sambil memerhatikan sudut kecenderungan yang diperlukan.

  Kawasan buta lembut memerlukan lapisan tambahan batu hancur. Di atas campuran dicurahkan kerikil (3-5 cm) dan dipadatkan. Oleh kerana lapisan tambahan ini, jejak ini tidak akan tertakluk pada penenggelaman semasa operasi. Akhirnya, anda boleh menyembunyikan papan acuan dengan sekatan dekoratif.

  Anda boleh memanfaatkan maklumat tambahan mengenai pembinaan kawasan buta di sekitar rumah. Video bagaimana untuk membuat setiap lapisan dengan cara visual mencerminkan semua ciri proses ini:

  Susunan jubin membuka dengan tangan mereka sendiri: arahan langkah demi langkah

  Pembinaan kawasan buta yang membuka papak dan pavers dilakukan dengan cara yang sama. Pemilihan kot selesai bergantung sepenuhnya kepada bajet dan pilihan.

  Perhatikan! Apabila menggunakan pavers sebagai lapisan penamat, terdapat beberapa batasan: asas semestinya harus dilindung air.

  Penjaja mempunyai hanya satu kelemahan penting - harga jubin untuk kawasan buta di sekitar rumah jauh lebih rendah daripada bahan ini.

  Harga purata bagi turapan:

  Menganalisa data dari jadual, anda dapat melihat bahawa kos beli pavers atau jubin untuk kawasan buta di sekitar rumah bergantung pada parameter saiz, bentuk dan mewarna bahan.

  Kawasan buta di sekitar rumah: video bagaimana membuat reka bentuk, membuka teknologi

  Bagi kawasan buta jubin yang membentuk kusyen pasir kerikil dengan cara yang telah dijelaskan sebelumnya. Hanya dalam kes ini, ia perlu untuk membuat lapisan tambahan pasir di atasnya (8-10 cm).

  Apabila memasang kawasan buta untuk melebarkan papak, ia perlu membuat kusyen pasir atau pasir kerikil

  Teknologi paving cukup mudah bahawa prosedur ini boleh dilakukan secara bebas. Pemasangan jubin boleh bermula dari mana-mana sudut yang anda selesaikan. Sebagai langkah membuka arah ke arah diri anda. Dalam proses kerja, disarankan untuk menggunakan kaedah brickwork.

  Perhatikan! Tata letak unsur-unsur boleh menjadi apa-apa. Ia boleh dicipta atau digunakan pilihan yang sedia ada, yang banyak di rangkaian.

  Untuk memastikan jubin itu berfungsi dengan mudah, lebih baik menggunakan alat khas - kiyanku dari getah.

  Skim pemasangan jubin menggunakan kayanki:

  • meletakkan jubin di permukaan pangkalan;

  Apabila membuka jubin atau pavers, lebih baik menggunakan alat khas - kiyanku dari getah

  • Di atas jubin harus diletakkan papan kayu;
  • dengan bantuan kayak, anda perlahan-lahan dan perlahan-lahan tekan jubin, mengetik instrumen di papan.

  Jangan lupa untuk menggunakan tingkat bangunan untuk memeriksa jubin. Bukan sahaja jubin itu sendiri, tetapi semua baris harus sejajar dengan satu sama lain. Dalam sesetengah kes, anda mungkin menghadapi kendur bahan. Masalah ini diselesaikan dengan menuangkan pasir di bawah unsur salutan yang bersesuaian. Bercakap plot boleh diletakkan di tempat dengan bantuan kayak.

  Apabila membuka jalan adalah sangat penting untuk melihat cerun yang diperlukan di kawasan buta. Ubin sesuai dengan keseluruhan permukaan sistem. Untuk memotong bahan tersebut ke saiz yang diingini, disarankan untuk menggunakan bahasa Bulgaria.

  Kawasan buta di sekitar rumah: bagaimana untuk memperbaiki sistem konkrit anda sendiri

  Dalam proses operasi, kawasan konkrit boleh dimusnahkan. Tetapi jika anda mula membaiki kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri, anda tidak boleh hanya memanjangkan hayat perkhidmatan reka bentuk ini, tetapi juga dengan ketara menjimatkan bayaran untuk perkhidmatan tuan.

  Masalah yang paling biasa ialah:

  Kos pembaikan kawasan buta di sekitar rumah, dilakukan oleh tangan sendiri, bergantung kepada beberapa faktor. Pertama sekali, kos kerja bergantung kepada tahap pengabaian struktur, serta kaedah yang telah dipilih untuk memperbaiki kerosakan tersebut. Tidak kurang pentingnya adalah jenis bahan, kuantiti.

  Penghapusan keretakan pada buta dengan sealant

  Kaedah untuk menghapuskan keretakan pada buta dengan tangan mereka sendiri

  Retak di kawasan buta adalah berbeza. Kerosakan tersebut boleh diklasifikasikan sebagai celah, pecah dalam konkrit atau celah. Ia bergantung kepada kedalaman kerosakan. Kaedah untuk mengawal retak dalam setiap kes akan sesuai dengan kedalaman dan keterukan lesi ini.

  Nasihat berguna! Semua kerja untuk membuang retak di kawasan buta mesti dilakukan di luar musim (musim gugur / musim bunga).

  Jadual cara untuk membaiki kawasan buta dan bahan yang diperlukan:

  Bagaimana untuk menghapuskan stratifikasi dan keratan

  Masalah kedua yang paling biasa adalah stratifikasi. Pakar menamakan proses ini penyembunyian atau debu konkrit.

  Terdapat beberapa prasyarat untuk kemunculan satu bundle:

  1. Pengerasan tidak konkrit penyelesaian konkrit (berlaku pada musim bunga apabila konkrit casting pada asas sejuk).
  2. Ketebalan strukturnya terlalu besar.
  3. Melebihi norma kandungan udara dalam penyelesaian.
  4. Kelebihan bahagian runtuhan dalam penyelesaian konkrit.

  Arahan terperinci untuk pembaikan kawasan buta

  Sekiranya permukaan buta runtuh atau dicelupkan, struktur harus dirawat dengan "tampalan simen". Untuk menghapuskan masalah ini, penggunaan formulasi kaca cecair dibenarkan. Komponen utama penyelesaian ialah air, simen, kaca cair dalam perkadaran yang sama.

  Skim penghapusan kerosakan:

  1. Analisis keadaan, menentukan sempadan kerosakan.
  2. Memotong sebahagian daripada konkrit.
  3. Memproses zon tepi oleh komposisi primer.
  4. Permohonan penyelesaian ke kawasan kerosakan.
  5. Meliputi penyelesaian dengan filem.

  Kawasan pembaikan harus disimpan di bawah filem sehingga penyelesaiannya benar-benar kering.

  Perhatikan! Sekiranya kerosakan tidak diperbetulkan dalam masa yang singkat, ia perlu untuk membongkar buta dan membentuk struktur baru. Oleh itu adalah disyorkan untuk menjalankan semua kerja pembaikan tepat pada masanya.

  Kawasan buta di sekitar rumah persendirian, diperbuat daripada pavers

  Terdapat beberapa cara untuk melindungi kawasan buta dari konkrit dari kegagalan pramatang:

  • kaedah kelenjar;
  • menyalut salutan;
  • rawatan dengan kaca cecair;
  • lapisan dengan batu semula jadi atau memasang lantai berjubin.

  Terlepas dari jenis pembinaan yang anda pilih (sistem yang tegar, separa tegar atau lembut), disarankan untuk memasang pancuran mandian hujan di sebelah pendiriannya. Dengan bantuan elemen ini, kemungkinan untuk mengecualikan kelodakan kawasan infield dengan mengalihkan air mengalir ke tempat yang sesuai.

  Rumah rangka dengan tangan mereka sendiri. Arahan langkah demi langkah dari peringkat pembinaan

  Asas pinggang sendiri: arahan demi langkah

  Bagaimana untuk membuat kawasan buta di sekitar rumah dengan tangan anda sendiri: nasihat praktikal

  Asas disusun oleh tangan sendiri: langkah demi langkah arahan

  Cara membina asas tiang sendiri: langkah demi langkah arahan, video

  Mandi rangka dengan tangan anda: langkah demi langkah arahan ereksi

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 + = 50