Buka rak di foto dapur – 314167.info

Buka rak di foto dapur

Dapur dengan rak terbuka

Ruang dapur sangat penting untuk mengatur supaya semua yang anda perlukan sentiasa ada akses percuma. Bahagian dapur moden ini popular dengan rak terbuka yang bergaya. Mereka mempunyai banyak kelebihan, yang akan dibincangkan dalam artikel ini.

Ramai pakar percaya bahawa rak terbuka lebih sesuai di bahagian dalam masakan moden daripada almari tertutup klasik. Perincian fungsi ini kelihatan menarik dan segar dan membolehkan anda menambah pedalaman kismis kerana penggunaan pelbagai butiran kecil - lilin, balang, simbal dan pelbagai kotak. Selalunya penyelesaian reka bentuk ini digunakan dalam masakan Amerika dan Eropah.

Kelebihan dapur dengan rak terbuka boleh dikaitkan dengan fakta bahawa mereka membolehkan anda untuk mengembangkan ruang secara visual. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk meletakkan semua barang yang anda perlukan di rumah anda di rak. Anda boleh meletakkan di sana semua hiasan dapur kegemaran anda, pinggan mangkuk, tuala dan maklumat lain yang akan memberikan keindahan dalaman dan keperibadian.

Rak dapur boleh digunakan sebagai rakaman, mempamerkan semua butiran reka bentuk yang diperlukan. Di sana anda boleh meletakkan perkhidmatan kegemaran anda, koleksi cawan atau piring, bunga dalam pasu, buku dapur dan lain-lain yang dikhususkan untuk jantung.

Para suri rumah moden tertarik pada saat ini jika rak-rak dapur terbuka, maka anda tidak perlu sentiasa menghabiskan masa membuka dan menutup loker, serta memikirkan tentang perkara-perkara yang perlu.

Satu lagi kelebihan rak dapur terbuka ialah mereka mudah alih dan, jika perlu, anda boleh menukar lokasi mereka atau memadam rak sepenuhnya. Rak dapur boleh dibuat dari bahan yang berbeza, bergantung kepada gaya di mana dapur dibuat. Pilihan yang paling popular ialah rak yang dibuat daripada kayu semulajadi, lamina, kaca, besi atau plastik.

Bersama dengan beberapa kelebihan, rak dapur juga mempunyai beberapa kelemahan. Dapur dengan rak terbuka atas memerlukan pembersihan berterusan. Mereka sentiasa kelihatan, jadi anda perlu sentiasa menggosok habuk di sana dan membersihkannya dari semua butiran hiasan. Di dapur ada bahaya bahawa benda-benda yang terletak di rak terbuka, dan rak itu sendiri akan ditutup dengan minyak atau jelaga.

Satu lagi perkara penting - kadang-kadang rak dapur boleh menjadi sukar untuk dibina ke dalam set yang sudah dipasang. Oleh itu, sebelum membeli rak, fikirkan bagaimana anda akan menggabungkan semua butiran dapur yang ditetapkan antara satu sama lain. Pilihan terbaik adalah untuk memerintahkannya pada projek individu. Ini akan memungkinkan untuk merealisasikan semua kehendak utama dalam reka bentuk dapur anda.

Rak terbuka akan sesuai di pedalaman apa pun. Mari lihat beberapa penyelesaian gaya yang paling popular.

Di dapur, dibuat dengan gaya desa yang halus, rak kelihatan agak sesuai. Dalam gaya Provence, terdapat rak yang pada mulanya terbuka, dengan plat dan bunga di dalamnya dalam periuk kecil.

Sehingga kini, masakan dalam gaya Provence sangat popular di banyak negara. Untuk melengkapkan dalaman ini, rak bergaya yang diperbuat daripada kayu semulajadi yang paling kerap digunakan. Selalunya, bahan yang digunakan untuk membuat rak adalah buatan berumur. Mengenai skema warna, dalam gaya Provence, yang paling sesuai ialah rak kemas yang diperbuat daripada bunga kuning muda, kelabu dan juga putih.

Dalam gaya Provence, rak terbuka boleh ditambah dengan langsir pendek bergaya dengan corak bunga. Memilih tirai ini akan membantu menyelesaikan gaya dapur dan mewujudkan suasana yang lebih selesa dan romantis di dapur. Langsir tersebut, jika dikehendaki, sama ada boleh dibuka atau ditutup, menyembunyikan kandungan rak dari pandangan luar. Penyelesaian yang paling bergaya adalah dengan menutup hanya beberapa rak dengan langsir yang indah, meninggalkan yang lain terbuka.

Secara umum, kelebihan utama penyelesaian gaya ini ialah beberapa perkara, sebagai contoh, hidangan yang paling kerap digunakan atau tidak menarik boleh disembunyikan.

Di dunia moden, gaya hi-tech minimalis sangat popular. Rak di dapur, dibuat dalam gaya ini, juga akan sesuai. Di sini anda perlu melihat rak-rak yang diperbuat daripada besi atau kaca. Dalam gaya rak ini adalah yang terbaik untuk menghiasi dengan butiran minimum. Adalah wajar bahawa kebanyakan mereka berfungsi - kekacauan berlebihan dalam gaya "moden" tidak dialu-alukan.

Bercakap mengenai skema warna, dalam gaya berteknologi tinggi, yang paling sesuai ialah rak warna neutral. Lebih baik memilih rak hitam, putih atau kelabu. Warna-warna ini kelihatan paling organik dan sempurna digabungkan dengan reka bentuk dapur minimalis. Terutama yang berkaitan adalah rak cahaya semacam untuk dapur dengan dinding dan tirai warna pastel.

Minimalis juga suka gaya Scandinavia. Scandinavia menggunakan butiran minimum untuk menghiasi rumah mereka, dan masing-masing adalah penting dan istimewa dengan cara sendiri.

Dalam gaya Scandinavia, bahan semula jadi paling sering digunakan - kayu, logam, batu. Oleh itu, lebih baik jika rak di dapur dalam gaya ini adalah kayu atau logam. Sangat berkesan dalam gaya ini akan melihat gabungan rak tertutup dan terbuka.

Ini sama-sama sangat bergaya dan berfungsi, kerana segala-galanya yang sepatutnya diperlukan untuk anda boleh disembunyikan dalam loker tertutup, dan butiran bergaya dan hiasan pada masa ini akan tetap kelihatan, melengkapkan dalaman Skandinavia, dan menjadikannya lebih istimewa.

Apabila membuat alat dengar gabungan seperti itu, anda juga boleh menggunakan item yang paling biasa digunakan di rak terbuka, sementara yang lain - dalam loker tertutup, supaya tidak menyentuh pintu sentiasa.

Jika kita bercakap tentang ciri-ciri dekorasi rak terbuka, mereka harus meletakkan perkara yang sesuai dengan sebaik mungkin ke dalam gaya yang ditentukan. Ini boleh menjadi lukisan bersaiz kecil atau gambar yang menggambarkan landskap utara atau imej binatang, tumbuhan atau tarikan tempatan. Juga, rak terbuka dihiasi dengan baik dengan tumbuh-tumbuhan hiasan yang elegan di dalam periuk warna cahaya. Butiran hiasan kecil boleh dipanggil batu, lilin dan angka kecil. Tetapi ingatlah bahawa semua ini tidak sepatutnya berlebihan.

Tetapi untuk rak terbuka untuk kelihatan baik di ruang dapur, itu tidak cukup hanya untuk memilih pilihan yang sesuai dengan bahagian dalam bilik. Ia juga perlu meletakkannya dengan betul. Sangat sukar untuk melakukannya jika anda sudah mempunyai set dapur. Rak yang dipilih tidak boleh memecah simetri.

Pertama sekali, tentukan di mana sebenarnya rak anda akan ditempatkan. Rak terbuka tidak boleh diletakkan di sebelah dapur. Dalam kes ini, ia adalah mustahil, mereka akan dengan cepat menjadi bernoda dengan lemak. Para pereka menganggap tempat itu menjadi lokasi yang optimum di atas zon memasak. Dalam kes ini, rak dan kandungannya tidak akan kotor dengan lemak, di samping itu, semua perkara yang diperlukan akan berada di tangan.

Apabila memasang rak terbuka, ingat bahawa mereka akan menarik banyak perhatian. Ini benar terutama untuk dapur yang disambungkan ke ruang tamu. Dalam kes ini, rak boleh diletakkan di persimpangan kedua zon tersebut. Oleh itu, mereka akan secara serentak dilihat sebagai perincian fungsi, dan sebagai hiasan ruang.

Di dapur moden, rak penjuru juga sering digunakan. Mereka juga akan melengkapkan kawasan pedalaman, sebagai dapur kecil, dan bilik besar. Rak sudut menjejaskan ruang. Pada masa yang sama, anda boleh menggunakan pelbagai idea reka bentuk, sehingga seperti varian mudah rak kelihatan bergaya dan luar biasa di ruang dapur.

Rak sudut boleh juga kayu, logam atau plastik. Segala-galanya bergantung pada gaya yang dipilih dan pada anggaran apa yang anda miliki. Resimen sudut asal, yang terdiri daripada banyak peringkat, kelihatan asal. Mereka hampir sampai ke siling. Kelebihan rak tersebut boleh dipertimbangkan bukan sahaja mereka kelihatan bergaya, tetapi juga terdapat banyak perkara yang diperlukan sekaligus.

Bergaya dan moden, di ruang dapur, rak asimetri kelihatan. Perincian sedemikian adalah lebih baik untuk melengkapi bahagian dalam dapur di gaya Skandinavia atau gaya hi-tech. Memasang perkara di atas rak tidak selalu mudah, tetapi mereka pasti akan menarik perhatian dengan penampilan mereka yang luar biasa.

Buka rak dapur - ini adalah penyelesaian gaya yang menarik yang akan sesuai di hampir semua kawasan moden. Gabungkan rak terbuka dengan loker klasik, atau pelengkap dengan langsir untuk mendapatkan reka bentuk dapur yang paling menarik.

Semua hak terpelihara, 14+

Menyalin bahan tapak adalah mungkin hanya jika anda memasang pautan aktif ke laman web kami.

Rak di dapur: organisasi pintar ruang dapur dan 75 penyelesaian di mana semuanya ada

Rak di dapur - berfungsi, praktikal dan lebih daripada yang estetik menyenangkan

Rak dinding di dapur - detail yang berfungsi dan berkesan, yang sepatutnya berada di setiap set dapur. Baru-baru ini, rak terbuka di dapur menjadi semakin popular. Model sedemikian kelihatan segar, menarik dan relevan. Mereka membuat dapur lebih terbuka, dan plat yang terang dan indah, lilin, balang dan kotak di rak memberikan keselesaan dan keselesaan bilik. Dapur dengan rak sering digunakan di flat Amerika. Walau bagaimanapun, perempuan simpanan Eropah tidak suka menggunakan idea ini. Foto yang disediakan dalam artikel ini akan membantu anda menavigasi dengan cara terbaik mengatur rak terbuka di dapur anda.

Rak kayu dengan kombinasi batu

Buka rak sebagai sebahagian daripada almari dapur

Masakan Amerika yang tipikal dengan rak terbuka yang kecil

Kelebihan rak terbuka di dapur

Pemasangan rak terbuka membantu menyelesaikan beberapa masalah sekaligus. Seperti yang anda ketahui, dapur adalah pembelian paling mahal untuk sebuah apartmen. Salah satu cara untuk mengurangkan kos set dapur tanpa kehilangan kualiti dan fungsi yang ketara ialah penggunaan rak terbuka. Oleh kerana anda memerlukan sedikit pintu (dan oleh itu kurang material), ini akan membuat pembelian lebih murah. Di samping itu, rak-rak di dinding di dapur sangat sesuai dengan trend moden di pedalaman. Oleh itu, mereka akan sesuai dengan dapur, yang dikekalkan dalam gaya Scandinavia, dalam gaya hi-tech, minimalism, negara dan juga dalam gaya yang ketat seperti yang klasik.

Masakan moden dengan nota bergaya Perancis, berpengalaman dengan semangat "Provence"

Kelebihan lain dari rak terbuka adalah bahawa mereka secara visual mengembangkan ruang, menjadikannya lebih bebas. Dalam kes ini, anda masih boleh meletakkan di rak segala barangan yang diperlukan. Antara lain, rak tersebut mudah alih, supaya ia mudah dibongkar.

Dengan rak terbuka anda boleh membuat dapur yang berfungsi dan luas walaupun dapur kecil. Di samping itu, dalam kes ini, semua perkara yang perlu akan sentiasa berada di hujung jari anda. Semua ini menunjukkan bahawa rak di dapur dan bukannya kabinet - penyelesaian yang menarik untuk pedalaman moden.

Pasang rak terbuka di dapur kecil dan semua yang anda perlukan sentiasa berada di hujung jari anda

Kelemahan menggunakan struktur terbuka di dapur

Setelah memutuskan untuk memasang rak terbuka di dapur anda, anda harus membiasakan diri dengan kemungkinan kelemahan yang boleh membuat penggunaannya tidak selesa.

Antara kekurangan utama dapat dilihat sebagai berikut:

 • objek yang terletak di rak terbuka akan cenderung ditutup dengan lebih cepat dengan jari dan jelaga;
 • keperluan untuk menyimpan kandungan rak terbuka sentiasa dalam keadaan sempurna, kerana ia sentiasa kelihatan;
 • kesukaran untuk mencari rak sedemikian di beberapa set dapur.

Memandangkan semua kelebihan dan kekurangan model sedemikian, pilihan terbaik adalah untuk menggabungkan kedua-dua rak terbuka dan tertutup.

Gabungan rak terbuka dan tertutup

Jika anda memutuskan bahawa anda pasti mahu dapur anda mempunyai elemen yang moden dan menarik seperti rak terbuka, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan bagaimana untuk memasangkannya ke dalam alat dengar supaya simetri tidak pecah.

Pilihan optimum - lokasi rak di atas basuh

Memutuskan pemasangan rak tersebut, anda harus terlebih dahulu menentukan tempat anda. Peraturan utama, yang harus dipatuhi di sini - tidak meletakkan rak terbuka secara langsung berhampiran periuk. Jika tidak, anda hanya berisiko bahawa kandungan rak akan sentiasa disiram dengan lemak.

Susunan simetri rak dekat plat

Salah satu pilihan terbaik untuk lokasi rak adalah memasangnya secara langsung di atas zon memasak pada jarak jauh dari periuk.

Rak di dapur kecil membolehkan anda rasional menggunakan ruang

Kepentingan pemasangan rak yang betul juga ditentukan oleh hakikat bahawa persepsi gaya keseluruhan bilik akan tergantung dari faktor ini. Rak terbuka boleh menjadi peralihan yang lancar dari kawasan memasak ke ruang makan atau ruang tamu dengan ruang gabungan.

Penempatan rak di atas meja makan membahagikan dapur menjadi dua bahagian

Penggunaan rak sudut di bahagian dalam dapur

Tata letak rak akan cemburu pada saiz dapur, kawasan memasak, bilangan laci dan gaya bilik. Dalam beberapa kes, sesuai untuk melihat rak di dapur.

Rak sudut adalah sesuai untuk menjimatkan ruang. Kepada mereka sangat mungkin untuk menggunakan idea reka bentuk yang menarik. Jadi, penyelesaian yang bijak adalah pemasangan rak kayu sudut ke siling yang sangat. Akibatnya, secara visual rak-rak akan kelihatan seperti rasuk hiasan, yang juga mempunyai tujuan berfungsi.

Rak sudut untuk seluruh dinding

Petua: dapur dengan rak sudut adalah penyelesaian terbaik untuk menjimatkan ruang.

Penyelesaian asal adalah penggunaan rak asimetris. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa fantasi reka bentuk sedemikian sesuai untuk reka bentuk di negara, provensi, Scandinavian, tetapi tidak sesuai dengan minimalisme yang ketat.

Lokasi rak di pelbagai peringkat

Rak di negara dan gaya provensi

Mungkin, mencipta gaya desa di dapur adalah mustahil tanpa menggunakan unsur hiasan dan berfungsi seperti rak terbuka. Untuk ini, lebih baik menggunakan kayu semula jadi.

Untuk menekankan gaya, anda perlu menggunakan rak yang diperbuat daripada kayu yang tebal, tua. Skala warna juga lebih baik untuk memilih yang paling alami: krem, putih, kelabu.

Kekuasaan warna kuning muda dan pastel di dapur "Provence"

Penyelesaian yang sangat baik akan menjadi hiasan rak terbuka individu dengan langsir dengan corak bunga. Di tempat pertama. Ini akan memberi penekanan kepada orientasi gaya dapur. Kedua, penyelesaian ini akan menghalang kandungan rak dari pencemaran luaran. Ketiga, ia akan membolehkan anda untuk bereksperimen: dalam beberapa kes anda boleh mengekalkan langsir langsir, pada orang lain - terbuka. Perkara utama adalah untuk mengesan rasa perkadaran. Cara terbaik ialah menghiasi dengan langsir hanya sepasang rak.

Penempatan rak terbuka di sekitar tingkap - pematuhan simetri di dapur

Cuba "bermain pada kontras." Dapur dengan rak yang berbeza, beberapa daripadanya berusia dalam warna cahaya, dan yang lain dalam gelap, akan kelihatan asli dan bergaya. Sebagai contoh, bahagian bawah alat dengar dengan kotak tertutup boleh dikekalkan dalam skala gelap, dan bahagian atas dengan kotak terbuka - dalam cahaya, atau sebaliknya. Pilihan lain - menggunakan pinggan putih, terletak di atas rak gelap. Dengan penyelesaian ini anda akan menyegarkan dapur.

Kesan kontras juga boleh dicapai dengan meletakkan rak gelap pada latar cahaya, atau sebaliknya.

Hidangan putih di atas rak oak gelap menambah kontras ke pedalaman

Rak di dapur dalam gaya Scandinavia

Pertama sekali, bahan semulajadi harus digunakan untuk melaksanakan gaya Scandinavia. Dalam hal rak, ini mesti menjadi pokok. Kesan yang luar biasa dapat dicapai dengan menggabungkan rak terbuka dan tertutup. Pada masa yang sama di rak dengan pintu tertutup adalah lebih baik untuk menyimpan peralatan dan objek yang anda tidak gunakan begitu kerap. Dan di rak terbuka lebih baik untuk mendedahkan perkara-perkara yang anda perlukan dalam kegunaan harian.

Selain itu, di rak terbuka anda boleh mengatur pelbagai item hiasan yang menekankan orientasi gaya bilik. Sebagai contoh, ia boleh:

Semua elemen ini akan menggariskan watak Nordic premis itu.

Buku dan bunga di rak di dapur dalam gaya "Scandinavia"

Untuk mencipta semula gaya dalaman ini adalah lebih baik untuk tidak mengecilkan rak. Letakkan pada mereka hanya barang yang paling perlu, yang sepatutnya sentiasa ada. Pilihan lain adalah penempatan pada pembinaan terbuka hanya aksesori hiasan (lilin, cenderamata, pasu, bingkai untuk gambar). Objek fungsian dalam kes ini adalah lebih baik untuk menyimpan dalam kotak tertutup.

Jika anda lebih dekat dengan gaya berteknologi tinggi, maka bukannya rak kayu adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada bahan yang lebih moden, contohnya kaca atau besi. Dalam kes ini, di rak hendaklah hanya item yang mempunyai fungsi berfungsi langsung - tiada keperluan.

Daripada rak kaca terbuka, anda boleh menggunakan rak besar yang sebenar. Ia mudah untuk meletakkan hidangan di atasnya.

Sekiranya anda menggunakan bahan lain untuk rak, maka pilihan terbaik diberikan kepada nada semula jadi tulen. Paling sesuai untuk hitam dan putih.

Petua: Perlu diingat bahawa tidak ada apa-apa yang diperlukan dalam gaya berteknologi tinggi di rak. Oleh itu, adalah wajar untuk berfikir semula, sebelum membuat keputusan untuk memasang rak terbuka di pedalaman seperti - kerana anda sentiasa perlu memantau pesanan itu.

Reka bentuk rak dapur dalam gaya berteknologi tinggi memerlukan pematuhan ketat terhadap peraturan dan peraturan.

Rak terbuka - bukan objek hiasan daripada perabot berfungsi di dapur berteknologi tinggi

Pilihan bahan bergantung kepada pilihan anda, gaya bilik dan tata letak dapur.

Untuk rak terbuka, adalah dibenarkan menggunakan pelbagai bahan. Di antara mereka, anda boleh melihat pilihan klasik seperti:

Rak kayu di dapur - pilihan yang paling biasa

Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak penyelesaian asal. Oleh itu, rak boleh dibuat dari kaca dan juga besi. Penyelesaian ini paling sesuai untuk dapur, yang dikekalkan dalam gaya minimalis atau berteknologi tinggi.

Petua: terutama kaca kaca yang cantik kelihatan apabila anda memasangnya di lampu latar. Dalam kes ini, anda bukan sahaja akan menekankan keindahan rak, tetapi juga menyediakan lampu tambahan di dalam bilik.

Rak di dapur: foto penggunaan rak dapur yang luar biasa

Rak terbuka di dapur boleh membentuk struktur keseluruhan. Mereka boleh dihasilkan walaupun mereka sendiri. Terutamanya ia menyangkut rak untuk dapur dalam gaya desa. Lagipun, lebih mudah untuk melihat rak - lebih baik.

Rak terbuka boleh dijadikan tempat untuk menyimpan plat. Dalam kes ini, untuk kecantikan dan kemudahan, ia harus diletakkan tidak satu slaid di atas yang lain, tetapi indah diletakkan berturut-turut dengan bahagian hadapan di depan. Dan bahawa plat tidak jatuh, reka bentuk ini menyediakan balok melintang khas. Susunan hidangan ini mudah, dan cantik.

Hidangan putih terang di rak terbuka - hiasan dapur

Rak terbuka juga boleh digunakan sebagai botol. Dalam kes ini, di rak membuat lubang, ke mana botol diletakkan dengan kerongkongan mereka. Dalam kes ini, mereka akan disimpan dalam kedudukan "menyerong". Atau anda boleh membuat kotak mini khas untuk menyimpan botol dalam kedudukan tegak.

Dengan menggunakan botol yang sama, reka bentuk ini akan menjadi elemen hiasan.

Cara membuat rak dengan tangan anda sendiri

Anda boleh membuat rak di dapur dengan tangan anda sendiri. Untuk pembuatan reka bentuk yang paling mudah, anda boleh menggunakan papan yang sudah siap yang boleh dibeli di mana-mana kedai pembinaan. Kemudian rak-rak ini boleh dipasang pada dinding, meletakkan satu di atas yang lain.

Penyelesaian yang paling mudah dan berjaya untuk rak dengan tangan anda sendiri adalah penggunaan papan kayu

Jika anda ingin mendekati pembuatan rak dengan semua penjagaan, maka pertama anda perlu membuat keputusan tentang gaya bilik. Dari ini akan bergantung pada reka bentuk reka bentuk masa depan. Sediakan ruang untuk rak dan buat ukuran yang diperlukan. Adalah wajar untuk melaksanakan reka bentuk produk. Sila ambil perhatian bahawa warna rak mestilah sama dengan warna meja, dapur apron, alat dengar atau dinding.

Kombinasi unsur-unsur dan kayu palsu yang harmonis

Tentukan apa yang anda hendak simpan di rak. Dimensinya sepadan dengan perkara-perkara yang anda akan letakkan di atasnya. Sebagai contoh, jika rak anda perlu menyimpan barang-barang kecil seperti kotak dengan rempah, botol, elemen hiasan, aksesori, mereka boleh diletakkan hampir di mana-mana sahaja. Ia boleh menjadi ruang di atas meja, kaunter bar, di bawah laci atas, dll.

Bar dengan rak terbuka di dapur

Bagi pemula, lebih baik memilih reka bentuk yang mudah. Oleh itu, yang paling mudah untuk pembuatan bebas ialah rak terbuka yang mempunyai bentuk segi empat tepat.

Rak ditangguhkan di pedalaman dapur

Idea hebat akan menjadi pengganti dengan bantuan rak terbuka di laci atas alat dengar. Dalam kes ini, reka bentuk boleh dibuat panjang dan besar-besaran. Dalam kes ini, rak-rak yang terhasil boleh menempati ruang dari dinding ke dinding.

Buka rak untuk seluruh dinding

Rak di dapur dengan tangan mereka sendiri - cara yang bagus untuk membuat reka bentuk asal dan pada masa yang sama menjimatkan wang.

Bahagian dapur dengan rak adalah penyelesaian asal dan berfungsi untuk sebuah apartmen moden. Foto di pedalaman sebenar akan membantu anda mengemudi dengan menggunakan rak terbuka di dapur anda.

Buka rak di dapur. Kami mendedahkan rahsia!

Selama beberapa tahun sekarang, penggunaan rak terbuka dalam reka bentuk dapur kekal di bahagian atas trend yang paling bergaya. Di satu pihak, ini adalah penyelesaian yang sangat mudah, membolehkan anda untuk memelihara pinggan mangkuk dan membebaskan tuan rumah dari almari gantung yang besar, secara visual meningkatkan ruang. Sebaliknya, penyelesaian reka bentuk semacam ini menimbulkan beberapa masalah dengan mengekalkan ketenteraman dan kebersihan dan, sebagai persembahan amalan, ia tidak semestinya dan di mana-mana sahaja.

Kami akan cuba untuk membuat semua kebaikan dan keburukan, supaya lebih mudah untuk memilih penyelesaian reka bentuk terbaik untuk dapur yang ditetapkan khusus untuk keadaan anda.

Buka rak di dapur. Memilih gaya dalaman

Dalam idea menggunakan rak dapur terbuka, tidak ada asas baru. Pertama sekali, semuanya bergantung kepada gaya yang dipilih di pedalaman. Contohnya, rak terbuka akan kelihatan harmoni di kawasan pedalaman Provence, sama ada di kawasan desa, serta gaya Scandinavia atau loteng tidak rasmi.

Tetapi untuk klasik yang serius atau neo-baroque berseni, rak biasa dengan peralatan yang diletakkan pada mereka jelas tidak akan menjadi penyelesaian terbaik. Untuk jenis dalaman yang lain, pilihan terbaik untuk "menunjukkan" koleksi hidangan bergaya akan dipaparkan dengan pintu lut atau bufet kaca mudah.

Ada kemungkinan bahawa fesyen di pedalaman dapur di rak terbuka datang bersama dengan popularisasi rancangan percuma, serta gabungan ruang dapur dengan ruang tamu, terus bergema dengan rak buku terbuka.

Jika anda masih berani membuat rak terbuka, lebih baik dinding di belakangnya mempunyai warna yang padat. Tidak semestinya tidak penting yang anda pilih, sama ada jubin seramik atau plastik atau panel kayu - cahaya neutral atau warna gelap akan berfungsi sebagai latar belakang yang baik untuk hidangan berwarna-warni yang berwarna-warni.

Jelas sekali, salah satu soalan utama adalah pilihan apabila mengisi rak. Sebagai contoh, cawan tua, cerewet, sarung enamel atau bungkusan plastik dengan pasta, dll. tempat di rak sedemikian sama sekali tidak dapat dijumpai!

Apabila menggunakan rak terbuka, hidangan terpilih yang betul - salah satu teknik penyelesaian yang berjaya. Sebagai contoh, bekas dan kontena yang indah untuk produk pukal (garam, gula, teh, kopi, tepung, pelbagai rempah dan bijirin), serta hidangan yang cantik, yang sering anda gunakan, bukan sahaja boleh mengubah, tetapi juga memberikan eksklusiviti bahagian dalaman dapur yang paling biasa dan ekonomik.

Malah yang paling cantik, tetapi tidak digunakan oleh anda perkhidmatan, tidak ada tempat di rak terbuka! Hidangan mesti sentiasa digunakan dan, dengan itu, juga sering dibasuh, maka menjaga kebersihan di rak terbuka akan menjadi mudah.

Hujah-hujah utama yang memihak kepada penggunaan rak terbuka di dapur:

 • mewujudkan suasana rumah di dapur
 • akses mudah dan tidak terhalang kepada hidangan dan produk
 • ruang pengembangan visual, rasa kelapangan bahkan di dapur kecil
 • tiada aksesori yang tidak perlu tersembunyi di dapur "biasa" di sudut paling jauh dari kabinet dapur
 • Pilihan yang baik untuk keluarga di mana pemilik tidak suka menghabiskan banyak masa memasak
 • penjimatan yang signifikan dalam pengeluaran dapur dengan rak terbuka untuk dipesan

Beberapa kekurangan aplikasi rak terbuka di dapur:

 • Tidak terlalu luas seperti loker gantung tradisional
 • di rak-rak sedemikian dengan sempurna hanya melihat hidangan dan aksesori yang sempurna
 • Barangan yang terletak di rak terbuka hendaklah sentiasa diletakkan dengan kemas, seperti dalam kes paparan
 • Rak terbuka sentiasa memerlukan pembersihan berterusan
 • Gaya masakan ini tidak sesuai dengan semua orang

Di mana lebih baik mengatur rak di dapur

Tidak peduli seberapa keras anda cuba menyimpan pesanan di dapur, anda tidak perlu merumitkan hidup anda. Oleh itu, apabila merancang rak hiasan terbuka di dapur anda, anda tidak perlu meletakkannya, kerana alasan yang jelas, di sebelah dapur. Setuju bahawa prospek mendapatkan titisan lemak di rak bukanlah masa yang paling menyenangkan.

Adalah lebih baik meletakkan rak secara langsung di atas permukaan kerja dari sumber memasak.

Banyak pengeluar moden perabot dapur sudah menawarkan pilihan kombinasi yang patut diberi perhatian. Dalam "dapur gabungan" rak terbuka ini memainkan peranan yang penting, sebagai tambahan hiasan elegan kepada kabinet tertutup tradisional. Pada buku masakan yang sama atau hidangan berwarna-warni di rak bertindak sebagai aksesori dalaman tambahan dan menyegarkan keadaan dengan sempurna. Sering kali dalam persembahan ini, rak terbuka berfungsi sebagai jambatan visual, yang menyatukan bahagian dalam dapur dan ruang tamu menjadi satu gambar komposit tunggal.

Rak terbuka dikombinasikan dengan sempurna dengan sistem rel berengsel, di mana aksesori dapur yang bergaya mudah diletakkan.

Ia juga harus diambil kira bahawa lokasi tertentu rak terbuka di dapur akan memberi kesan langsung kepada persepsi jumlah ruang dapur yang sama.

Sekiranya anda mempunyai dapur yang sangat kecil

Rak terbuka kecil di dapur - sebagai salah satu penyelesaian untuk digunakan di dapur kecil. Yang paling penting kelebihannya ialah mereka tidak kekacauan pedalaman dan memberi perasaan ringan dan ruang pada 4-6 sq.m.

Walau bagaimanapun, anda harus memberi amaran kepada mereka yang mempunyai banyak hidangan dan aksesori dapur. Bagi mereka yang mengalami keinginan yang tak tertahankan untuk pengumpulan dan penyimpanan perkara-perkara yang tidak perlu - pilihan dengan rak terbuka pastinya tidak sesuai!

Di dapur yang luas, di mana penempatan dan penyimpanan perkara bukan masalah tertentu, rak terbuka dihadapi lebih kerap. Zon penyimpanan, dalam kes seperti itu, disusun dalam kabinet tinggi yang terpisah dan tidak mencolok yang terletak sama ada di sisi dinding atau di antara pulau dapur dan kawasan kerja.

Jika ruang di dapur anda mempunyai lebih daripada cukup, maka jangan memuatkannya dengan struktur hinged besar. Dalam kebanyakan kes, pergi ke rak atas kabinet tergantung tidak begitu mudah.

Seringkali, penggunaan rak terbuka terdapat di dalam hiasan moden, contohnya, di pangsapuri studio, loteng, serta tempat perancangan bebas yang lain.

Lihat juga: Dapur di Moscow dan rantau ini

SEPERTI POST? Jangan lupa untuk berkongsi dengan rakan-rakan anda 🙂

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 + = 87