Bunga Foto Pelargonium – 314167.info

Bunga Foto Pelargonium

Jenis dan gred geranium bilik pada gambar dengan keterangan

Undemanding untuk menjaga, berkembang selama beberapa bulan dan pelargonium yang cerah kerana kesamaannya sering dipanggil geranium. Tetapi masih banyak genus yang berasingan, dan gambar spesies dan jenis bilik geranium akan membantu memahami kepelbagaian tanaman yang menakjubkan yang berasal dari Afrika Selatan.

Berkembang di tingkap, di loggias dan balkoni, geranium bilik, seperti dalam foto, boleh kelihatan seperti tumbuh-tumbuhan berumput atau semi-rumput dengan batang tegak atau mengalir. Semua geranium adalah kualiti hiasan yang paling tinggi. Perhatian tertarik bukan sahaja bunga mudah atau ganda dari semua bentuk dan warna, tetapi juga daun tumbuhan yang unik.

Mereka boleh menjadi luas, hampir bulat, kiasan secara kiasan, kelapa sawit, beralun licin, hijau dan beraneka warna.

Ketinggian geranium dalaman, sebagai tumbuhan yang spektakuler dan bersahaja, telah membawa kepada fakta bahawa seratus tahun yang lalu:

 • sebilangan besar bentuk varietas pelargonium diperoleh;
 • Spesies liar terbuka dan ditanam;
 • hibrid interspecific muncul.

Oleh itu, klasifikasi moden genus ini mewakili kira-kira 250 spesies bebas untuk pencinta tumbuhan, dan penggredan varieti pengangkut yang diterima pakai dalam komuniti antarabangsa penanam bunga menyarankan penggunaannya berdasarkan ciri-ciri luaran seperti dalam gambar, jenis dan spesies bilik geranium:

 • Gerai gerai yang berbintang - bintang, jenis dan kacukan mereka;
 • Tulip - Pelargonium seperti tulip;
 • Unik - geranium bilik unik;
 • Zonal - zonal atau jenis rumah pelargonium.
 • Malaikat - malaikat geranium dalaman;
 • Dedaunan berwarna - pelbagai variegated;
 • Kaktus - pelargonium berbentuk kaktus;
 • Ivy-leaved - geranium berkedut, yang boleh menjadi saiz standard, serta kerdil dan miniatur;
 • Miniatur dan Kerdil - tumbuhan miniatur dan kerdil pelargonium bilik;
 • Regal - geranium diraja;
 • Berarung-berdaun - geranium wangi.

Pelargonium zonal atau fringed (Pelargonium zonale)

Segala macam hibrida dan jenis geranium jenis ini, seperti dalam foto, tumbuh dengan indah di dalam rumah, di balkoni dan bahkan di atas katil bunga perkotaan. Tidak diragukan lagi pemimpin dari segi populariti dan jumlah varieti yang ditanam, yang kini jumlahnya sekitar 75 ribu.

Antara geranium saka domestik lain, tumbuh-tumbuhan zonal mudah dikenali dengan warna dedaun. Pada latar belakang hijau yang cerah, kawasan yang lebih gelap kelihatan jelas, yang memberi nama kepada semua jenis geranium dalaman, seperti dalam foto. Pelargonium zonal boleh menjadi sederhana atau terry.

Apabila menggambarkan jenis geranium, dalam gambar, dan nama-nama tumbuhan, penggredan berikut digunakan mengikut bilangan kelopak dalam corolla:

 • Bunga bukan utama terdiri daripada lima kelopak - Single;
 • Bunga semi-ganda termasuk dari 6 hingga 9 kelopak dan dilabel Semi-Double;
 • Bunga Terry geranium terdiri daripada 8 atau lebih kelopak - Double.

Varieti ganda kadang-kadang dipanggil geranium berbentuk pion, yang agak salah. Tiada klasifikasi tumbuhan sedemikian dalam klasifikasi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Bunga geranium zon berbeza bukan sahaja dalam keindahan dan saiznya. Sudah lama dahulu ketika hanya geranium merah berada di tingkap.

Bergantung pada pelbagai dan variasi, pelargonium dikehendaki melihat dengan bunga-bunga umbellate semua warna merah jambu, krim, burgundy atau merah. Ia tidak biasa bagi tumbuh-tumbuhan dengan corolla putih, berwarna-warni dan bahkan kuning, seperti dalam gambar pelbagai geranium yang dipanggil Perbaikan Kuning Pertama.

Tetapi ini bukan semua kekuatan geranium bilik. Perhatian khusus kepada penanam bunga dinikmati oleh jenis dengan bentuk yang tidak jelas dari bunga.

Rosaceae (Rose-buds pelargonium Zonal)

Contohnya adalah merah jambu, seperti dalam gambar, geranium dengan bunga dua berkesan, dalam struktur dan rupa yang menyerupai mawar Inggeris kecil.

Geranium bilik jenis ini, namanya dan gambar berwarna dikenali di dunia sejak abad sebelum terakhir. Maklumat pertama mengenai tumbuhan telah diterbitkan dalam "Herald of the Royal Society of Horticultural of Britain" pada tahun 1876. Tetapi di negara kita jenis rosaceous - belum menerima pengedaran yang luas dan hanya didapati dalam koleksi penanam bunga yang paling bersemangat.

Geranium bilik berbentuk Tulip (Tulum pemula pelargonium)

Abad kemudian, para penjual bunga menerima tanaman geranium buatan sendiri dengan bunga-bunga, yang bahkan pada saat mekar penuh, tidak terbuka, tersisa di panggung panggung.

Akibatnya, geranium bilik ini digambarkan dalam foto itu dipanggil tulip berbentuk. Permulaan spesies memberi mutasi spontan, dan hari ini beberapa varietas dan kacukan tulip geranium, apabila ditanam atau dibiakkan, kadang-kadang cuba kembali ke bentuk semula jadi.

Geranium bilik berbintang (Pelargonium Zonal Stellar)

Di pertengahan abad yang lalu, para pedagang bunga Australia berjaya mendapatkan bilik geranium, yang mempunyai bentuk asal corolla, tidak sama dengan spesies yang sudah ada sebelumnya.

Oleh kerana kelopak tajam, sempit, geranium bilik, dalam gambar, dipanggil bintang.

Pada masa ini, kedai bunga mempunyai jenis dan kacukan bukan sahaja dengan warna-warna yang mudah dan berganda dari semua warna, tetapi juga pelargonium dengan stellate dedaunan berwarna-warni.

Geranium buatan sendiri kaktus (Cactus Pelargonium)

Geranium seperti cacti, yang diperoleh pada abad ke-20, sangat jarang hari ini. Ciri khas tumbuh-tumbuhan ini adalah bunga besar dengan sempit, kadang-kadang berbentuk jarum kelopak, yang memberikan corona penampilan ceroboh.

Pelargonium Carnation

Geranium bilik, dalam foto, memukau dengan pelbagai bunga, warna dan spesies. Salah satu yang paling luar biasa - pelargonium zon berwarna cengkih dengan kelopak bergerigi, memberikan kesamaan dengan bunga-bunga dari karnaval.

Pelargonium Pelargonium Ivy-leaved

Kebanyakan jenis ampel geranium bilik, seperti dalam gambar, merujuk kepada kumpulan besar pelargonium dan daun yang menyerupai daun dedaun hijau padat. Kerana persamaan ini, pelbagai jenis dengan bunga ganda yang sederhana dan besar dipanggil ivy.

Ampel geranium, seperti dalam gambar, adalah tumbuhan dengan batang menjalar atau jatuh mencapai panjang meter. Dalam budaya, jenis ini sangat diperlukan untuk kedua-dua kebun menegak, dan untuk menghias keranjang gantung. Bilik Pelargonium juga digunakan sebagai tanaman penutup tanah.

Daun geranium ampel adalah padat, keras, berbanding dengan pelbagai zon, benar-benar lancar.

Sangat menarik adalah bentuk variasi ivy geranium, seperti dalam gambar.

Pelargonium kerajaan (Pelargonium)

Ramai geranium tertutup diperolehi akibat pembiakan dan hibridisasi antara spesies. Terima kasih kepada usaha sedemikian, pelargoni diraja muncul dengan bunga hingga diameter 7 cm.

Keanekaragaman varieti dan hibrid ini tidak hanya terdiri daripada saiz corollas sederhana dan semimochrome, tetapi juga dalam warna warna mereka. Pada kelopak, terdapat semacam tempat, garis-garis atau spektrum warna yang berbeza.

Pelargonium Angels (Angel Pelargonium)

Pelargonium Angels dalam penampilan kelihatan seperti tumbuh-tumbuhan dari pelbagai "diraja". Tetapi bunga di sini agak kecil, dan jenis yang sedia ada diperolehi daripada melintasi pelargonium kerinting dengan bunga besar.

Malaikat kebanyakannya ampel geranium, seperti dalam foto, membentuk mahkota yang subur dari tunas dengan dedaunan monophonic kecil.

Pelargonium Unicum (Pelargonium Unik)

Tumbuhan hibrid, yang diperolehi dari Pelargonium diraja dan berkilat, telah dipanggil unicums. Kumpulan ini tergolong dalam jenis tertua, walaupun tidak begitu mudah untuk memenuhi tumbuhan dalam koleksi bunga.

Walaupun bunga spesies ini, seperti gambar geranium bilik, kelihatan seperti bunga tumbuhan diraja, tetapi mereka lebih kecil. Tetapi dedaunan sering dibedah, beralun, dan juga mempunyai bau yang menyenangkan.

Sebagai contoh, kehijauan geranium dengan nama Paton Unique, yang digambarkan pada foto, mempunyai rasa buah yang manis.

Pelargonium yang bertanduk

Ia adalah bau daun geranium yang runtuh dan menarik perhatian manusia ke tumbuhan ini. Sehingga abad yang lalu, tumpuan pada pemilihan bilik geranium bukanlah keindahan bunga, tetapi wangi itu, kerana tanaman itu berfungsi sebagai "deodoran hidup".

Jenis-jenis dan kacukan geranium harum yang popular pada hari ini. Mereka tidak menyerang dengan bunga cerah atau bentuk pembungaan, tetapi ia digunakan untuk memasak hidangan kuliner dan untuk wangian rumah apabila menyimpan linen katil atau pakaian luar.

Bergantung kepada spesies dan pelbagai, seperti dalam gambar, bilik geranium, daunnya boleh mencium dengan pelbagai jenis buah, pudina dan mawar, pala, wortel atau jarum.

Rumah Pelargonium

Kilang itu, yang biasanya kita panggil bilik geranium, sebenarnya bunga yang sama sekali berbeza - pelargonium. Ini bukan sinonim, tetapi dua wakil keluarga geranium yang berbeza! Hari ini kita akan berkenalan dengan jenis pelargonium - penduduk yang tidak bersahaja, tetapi sangat berkesan dan berguna dari tingkap tetingkap kita.

Geranium dan Pelargonium adalah dua tanaman yang berbeza dengan keluarga yang sama. Keluarga geranium adalah rumput dan pokok renek, penduduk lintang selatan, tali pinggang tropika, negara-negara Afrika. Di Rusia, tumbuh kira-kira 50 jenis keluarga kaya ini. Salah satunya - geranium, atau "kren", seperti yang dipanggil di dalam masyarakat. Ia adalah taman, tumbuhan tahan sejuk yang boleh musim sejuk di kawasan terbuka. Pelargonium adalah genus dari perennial termophilic dan tumbuh-tumbuhan berbunga yang indah yang tidak sesuai untuk hidup dalam iklim sejuk, dan ditanam sebagai bunga dalam.

Keindahan ini hidup terutamanya di Afrika Selatan, tetapi juga terdapat di Australia dan New Zealand, boleh mempunyai bentuk cluster, ampel dan kerdil. Dalam genus Pelargonium yang berasingan tidak dikenal pasti segera, sebelum ia dikaitkan dengan geranium. Oleh itu, tidaklah menghairankan bahawa kita sering menyebutnya "bilik geranium". Ramai orang tahu nama samaran "hidung kren", yang bunga diterima untuk kesamaan kotak pudar dengan paruh burung yang panjang. Di samping itu, dari bahasa Yunani "pelargos" diterjemahkan sebagai "kren".

Di zaman pertengahan England, rumah bunga Pelargonium menjadi simbol zaman Victoria. Pada abad kesembilan belas dari exotica Afrika, geranium bilik menjadi biasa di rumah-rumah Eropah. Dan hingga hari ini di pameran kita dapat melihat jenis yang paling jarang dari pembibitan di Sweden, England, Belgium, Jerman. Di Rusia ia menjadi popular pada abad ke-19, menghiasi rumah hijau dari Alexander Garden dan katil bunga Istana Vorontsov di Crimea.

Perlu diingat bahawa semua pelargonium, kecuali wangi, daun mempunyai bau khas, yang tidak dikehendaki oleh semua orang.

Pelargonium zonal dipanggil begitu untuk warna dedaunan belang zonal, yang sama boleh bermegah dengan jelatang bilik. Biasanya ia berlaku dalam beberapa warna: dari cahaya di pangkal hingga gelap di tepi. Rentang warna berbeza dari hijau dan kuning biasa hingga merah jambu dan ungu. Juga berbeza-beza warna bunga-bunga spesies yang elegan - merah, putih, merah jambu, magenta, ungu, berbintik-bintik, dengan rim, belang, mereka boleh bergigi, double, berbekam.

pelargonium zonal

Biasanya ia adalah tumbuhan belukar, ketinggiannya tumbuh dari 12cm (dwarfish) hingga 120cm (besar). Bunga terus sepanjang musim dari musim semi hingga musim luruh.

pelargonium zoned pelargonium zoned

Plyuschlistnye Pelargonium - kumpulan kedua, dinamakan begitu untuk persamaan dengan ivy. Dedaunan spesies ini lebih tebal, menghampiri mereka untuk tumbuhan berair. Ini adalah jenis ampel dan kerinting, pelbagai jenis. Terdapat jenis terry dan separuh ganda dengan warna yang sangat menarik dan berwarna-warni.

Pelargonium Pelargonium

Dalam berbunga Pelargonium, ivy-berdaun hidup dari musim semi sehingga musim luruh lewat, dan di sepanjang panjang pucuk, berselerak dengan bunga, boleh mencapai 1 m.

Menurut kepercayaan kuno, Pelargonium merah mempromosikan nasib dalam urusan cinta, dan putih menimbulkan kesuburan. Dan menurut Feng Shui bunga ini mempunyai tenaga yang menguntungkan.

Pelargonium wangi boleh diasingkan dalam kumpulan yang berasingan. Ada di antara mereka yang berbunga sederhana dengan diam-diam, yang lain mempunyai daun berbulu. Tetapi semua dikurniakan wangi yang boleh anda rasakan apabila anda hampir tidak menyentuh dedaunan. Nota rose, marjoram, lemon, lily, halia, kayu putih, sage, pudina, epal, strawberi, cedar, buah pala dan buah-buahan dan herba lain.

Pelargonium wangi Pelargonium wangi

Pelargonium merah jambu - sumber minyak geranium yang terkenal, yang dianggap sebagai analog merah jambu. Di rumah, pelargonium bunga wangi dapat digunakan sebagai rasa semula jadi.

Terdapat beberapa kumpulan yang kurang banyak yang telah muncul agak baru-baru ini. Royal Pelargonium - pelbagai dengan bunga besar. Pelargonium-malaikat dibezakan oleh bunga yang luar biasa, mengingatkan "pansies". Terdapat juga spesies unik, yang diperolehi oleh persimpangan.

malaikat pelargonium dan pelargonium diraja

Kajian moden mengesahkan bahawa bilik geranium menyerap bahan-bahan beracun, membasmi udara di sekelilingnya. Kejiranan dengannya berguna untuk bunga dalaman lain, kerana Pelargonium menangkis perosak serangga: aphids, whitefly dan bahkan rama-rama.

Pelargonium - bukan tumbuhan berbunga paling menawan, tetapi masih memerlukan kepatuhan terhadap peraturan tertentu. Tidak kira sama ada anda mempunyai pandangan mekar, atau wangi, syarat-syarat penahanan akan lebih kurang sama.

Rumah Pelargonium - kilang mencintai cahaya. Kehadiran pencahayaan yang stabil amat penting untuk jenis bunga pada musim musim bunga musim panas. Untuk penanaman spesies zonal dan ivy, berorientasikan tingkap ke selatan sesuai, mereka tidak takut walaupun sinar matahari langsung. Di sebelah utara, mekar boleh sangat jarang, atau tidak sama sekali. pelargonium wangi tidak aneh kepada cahaya, jika tiada ruang solar dan boleh tumbuh di bawah naungan separa ini, tetapi dari defisit yang kuat cawangan cahaya boleh meregang dan nipis keluar dedaunan.

Bunga Pelargonium musim panas boleh memegang balkoni, ia adalah toleran kepada perubahan suhu, serta panas musim panas. Julat suhu di mana geranium wujud tanpa kerugian ialah 5 hingga 35 darjah. Mod musim sejuk bergantung kepada suhu - jika mungkin untuk menyediakan geranium dengan musim sejuk yang sejuk, lampu tambahan tidak diperlukan, pada suhu di atas 16 darjah ia perlu untuk menerangi tumbuhan supaya ia akan berkembang dengan baik. Pencahayaan buatan pada musim sejuk.

Geranium bilik paling takut melimpah. Pada musim panas, semasa berbunga, tanah kering dengan cepat, dan dalam keadaan sejuk ia boleh terus basah untuk masa yang lama. Sekiranya waterlogged, tumbuhan mungkin kehilangan akar dan mati! Pada suhu di bawah 10 darjah, penyiraman dikurangkan kepada 1 kali sebulan, jika tumbuhan itu hibernate dalam keadaan -18-20 darjah, ia boleh dibekalkan dengan air selepas tanah telah dikeringkan sepenuhnya. Walaupun di musim panas semasa berbunga aktif, lebih baik untuk air kurang kerap, tetapi lebih banyak. 8 kaedah untuk menyiram bunga.

Dalam penyemburan pelargonium, rumah tidak perlu. Dalam prosedur air cuaca panas tidak akan membahayakannya, tetapi dalam keadaan sejuk kelembapan yang berlebihan akan mewujudkan persekitaran yang baik untuk pembangunan kulat.

Baja mula menambah dari musim bunga, apabila terdapat pertumbuhan aktif dan pembentukan tunas. Tempoh berkhasiat - setiap 2 minggu. Pada awal musim bunga, apabila terdapat pembentukan daun baru dan sistem akar membangun, ia adalah perlu komponen nitrogen, ia juga spesies wangi perlu dinilai untuk dedaun hiasan mereka. Semasa berbunga dan plyuschelistnye zon Pelargonium perlu fosforus kalium persalinan boleh digunakan campuran mineral universal dengan penguasaan daripada unsur-unsur (mis, dengan nisbah N-P-K: 16-27-20). Jadual mikro untuk tanaman.

Pelargonium, geranium bilik tidur atau respon yang baik kepada baja organik (mullein, sapropel, vermicompost, kompos, ash) yang patut digunakan, berselang-seli dengan mineral. Penggunaan bahan organik.

Bunga pelargonium suka tanah tepu dan berkhasiat, jadi substrat gambut yang terang dalam bentuk tulennya tidak sesuai dengannya. Secara asasnya, kemungkinan untuk mengambil campuran beli dari chernozem, atau gambut gelap, untuk menambah tanah taman, lembar humus. Pastikan untuk mencairkan campuran dengan pasir, ia akan memperbaiki struktur tanah, kerana ia tidak sepatutnya berat dan "tersumbat". Sebaliknya, pasir, vermikulit, perlite, tanah liat berkembang dengan baik akan dilakukan. Tanah bunga: kita membuat rumah.

Bentuk periuk tidak memainkan peranan khas, tetapi saiz hidangan adalah penting. Dalam periuk yang terlalu besar, sukar untuk menavigasi dengan penyiraman, diameternya hanya 2-3 cm lebih daripada saiz sistem akar. Bentuk Ampel kelihatan baik di dalam pot bunga, dan belukar - dalam kotak lebar. Cara memilih periuk bunga.

Adakah saya perlu memotong pelargonium?

Pemangkasan rumah pelargonium tertakluk kepada musim panas yang hangat (Mac-April) untuk membentuk semak kompak yang indah, untuk memendekkan pucuk yang menjangkau sepanjang musim sejuk. Di cawangan, biarkan sekurang-kurangnya tiga tunas, dan tunas kecil boleh dirangsang dengan secubit. Pemangkasan harus dilakukan dengan pruner tajam atau pisau, dan menutup bahagian dengan arang. Dalam foto, tempat pemangkasan dipaparkan dengan garis biru.

Dari keratan, anda boleh menanam tumbuhan baru. Mereka dengan mudah mengambil akar langsung di dalam tanah - campuran cahaya gambut dan pasir. Apabila tangkai memberi akar dan menjadi lebih kuat, ia ditanam dalam substrat yang lebih berkhasiat. Berembang pelargonium menghasilkan semula, termasuk benih. Masa terbaik untuk menanam benih ialah Mac-April. Dengan perkembangan yang stabil, Pelargonium mekar pada tahun yang sama. Tanah untuk penanaman benih dinasihatkan untuk pretreat dengan "Phytosporin-M" untuk mencegah penyakit benih yang biasa - kaki hitam.

Benih ditanam pada jarak 4-5 cm antara satu sama lain, bumi sedikit prisypev, diletakkan di ambang cahaya di bawah filem. Pucuk pertama pada suhu 18-22 darjah muncul dalam seminggu dan setengah, dan kadar pertumbuhan bergantung kepada pelbagai. Ia adalah perlu untuk menjaga tanah sedikit lembab, dan membuat pemilihan selepas penampilan sepasang kedua daun sebenar.

Pelargonium bukanlah bunga yang kompleks, namun di rumah ia tidak biasa untuk menghadapi masalah.

Jadi bunga boleh bertindak balas terhadap perubahan keadaan, untuk mengubah musim. Sebab yang kerap untuk menghilangkan dedaunan lama adalah defisit cahaya di musim sejuk. Sekiranya bilik itu hangat, daun-daun terus berkembang, tetapi tumbuhan mengorbankan yang lama. Untuk memastikan bahawa dalam keadaan cahaya yang rendah, musim sejuk telah berlalu tanpa kehilangan, ia perlu menurunkan suhu kepada 16 darjah. Jika ini tidak mungkin, adalah penting untuk menyusun pencahayaan buatan biasa.

Daun kuning secara aktif boleh dengan pengeringan dan pengairan tanah tanah, ujian sedemikian secara amnya membawa maut untuk pelargonium, jadi kestabilan pengairan adalah sangat penting.

Lebih halus untuk merawat spesies royal, varieti varieti. Zonal dan pelargonium ivy-leaved secara sukarela mekar di tingkap cerah. Merangsang berbunga membantu pemanasan musim sejuk dan pemangkasan musim bunga. Selepas pemangkasan, ia perlu meletakkan periuk di tempat paling terang dan mula makan - pertama untuk hiasan dan daun, dan dengan penampilan tunas - untuk tumbuhan berbunga (untuk butiran, lihat di atas).

Malah tunas yang terbentuk mungkin tidak boleh dibuka dan jatuh jika bunga sejuk, atau dalam penjagaan ada perubahan. Ia tidak disyorkan untuk memindahkan periuk dengan tumbuhan pada saat penampilan tunas, pada masa ini sangat penting untuk memerhatikan kestabilan penyiraman dan penyusuan. Tanpa cahaya, tumbuhan muda mungkin tidak mempunyai cukup kekuatan untuk berkembang, tetapi dengan bermulanya hari yang cerah, keadaan harus normal.

Tompok coklat muncul disebabkan oleh kegelisahan, dengan kelebihan mikroelemen dalam tanah (salinisasi substrat). Sekiranya bintik-bintik (juga ubah bentuk) bersifat besar-besaran, seseorang boleh mengesyaki kehadiran penyakit ini - kulat, bakteria, atau fisiologi. Penyakit tumbuhan: gambar dan tanda-tanda. Tompok-tompok tunggal boleh berlaku akibat hipotermia, atau selaran matahari. Adalah penting untuk memeriksa daun untuk kehadiran perosak, hasilnya juga mempengaruhi penampilan tumbuhan. Diagnosis perosak dalam foto.

Biasanya berdasarkan hasil musim sejuk, penanam bunga dapat memerhatikan pucuk terentang dengan interstices panjang dan daun atas kecil. Keadaan ini boleh dibetulkan dengan pemangkasan musim bunga. Lakukan lebih baik dengan permulaan cuaca cerah yang stabil, supaya daun-daun baru kuat dan padat. Jika anda membuat potongan rambut terlalu awal, anda perlu menyalakan lampu dengan lampu buatan setiap hari.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, pastikan anda bertanya kepada mereka di dalam komen. ✿ Jika anda menyukai artikel itu, bagikan dalam rangkaian sosial.

13 komen

Halo, Beritahu saya, bagaimana cara mendapatkan biji dari Pelargoszki? Sebaliknya, bagaimana untuk mengumpul dalam masa? Pada pendapat saya, peduncle bunga pudar akan menjadi kotak benih)))

Sudah petang, Svetlana!

Secara jujur, saya tidak pernah mengumpul biji pelargonium. Saya biasanya menyebarkannya dengan keratan, yang banyak selepas pemangkasan musim bunga. Tetapi kaedah pembiakan benih wujud, tetapi tidak semua pelargonium menghasilkan benih. Jika anda merujuk kepada varieti benih, selepas berbunga pada peduncle, yang dipanggil "beak" dengan biji di dalam terbentuk. Ia perlu menunggu untuk masak mereka, ini kira-kira satu bulan, supaya mereka menjadi kering dan mudah dipisahkan dari peduncle. Kemudian benih dapat ditanam.

Oh, Christina, awak sangat gembira! Halo, Jadi semua keseronokan datang-lucu! Saya menulis surat besar itu dan memilih foto dengan harapan ia juga akan pergi dengan surat itu. Tetapi untuk penyesalan saya, surat itu tidak pergi, saya cuba lagi dan lagi (saya tidak boleh bekerja di sini dalam sistem), maka saya menunggu lagi dan membuat nota lain. Dia tidak pergi sama ada. Saya kecewa dan mematikan komputer. Dan hari ini saya datang - seperti kanak-kanak gembira bahawa semuanya ada. Kini, mengenai kes ini: gambar-gambar ini diambil selama beberapa minggu sebelum pemangkasan. Apabila saya menulis kepada anda bahawa saya akan mengambil gambar. janganlah sukar. Tetapi saya tidak dapat menghantarnya. Dan semalam saya hanya perlu menghantar mereka. Mungkin, ternyata! Jadi sekarang semuanya jelas kepada anda. Daun putih secara beransur-ansur jatuh. Saya memutuskan untuk memotong kerana Pelargosa yang tinggi. Saya menyesal kerana sukar untuknya. Nah dan pada masa yang sama telah mendapat pertumpahan baru, saya harap. Di sini begitu. Dan nisbah tanah untuk tauhu, saya menulis dengan tidak betul. Di sana, tanah itu gambut 3: 1. Jadi, anda boleh campurkan tanah ini dengan tauhu. Di sana, penjual begitu * disyorkan *, tetapi saya tidak mempercayai mereka. Semuanya dijual di pasaran. Saya sangat suka periuk seramik tulip dan granul tanpa glaze. Anda ada di dalam gambar ada periuk tanpa sayuran yang cerah yang hanya seperti yang saya suka. Saya mungkin menulis terlalu banyak, saya mungkin juga. sensitif. Baiklah, terima kasih. Aaaa! bolehkah tumbuhan ditanam tanpa akar? Di atasnya, daun menjadi baik. Saya juga ingin mencipta blog. Selamat tinggal! Semoga berjaya! Mempunyai mood yang baik.

Natalia, ternyata sekarang pelargosa anda menjadi lebih singkat? Betulkan segala-galanya. Ia boleh diperbaharui setiap tahun, memotong ranting diregangkan. Jika anda mahu, anda boleh menulis terus ke mel saya: [email protected] Tanpa periuk pasir tidak mudah dijumpai walaupun dengan kami, semuanya berwarna. Ini sedikit memburukkan kebolehtelapan udara mereka, tetapi tidak kritikal. Anda juga nasib baik dan kesihatan "wad" anda)))

Pelargonium zonal, ketinggian tanaman kini 40 cm, diameter periuk adalah 15 cm.

Christina, hello! Saya tidak menulis kepada anda untuk masa yang lama, saya minta maaf. Saya memotong geranium saya dengan 2 puncak. Letakkan mereka di dalam air. Salah seorang daripada mereka cepat layu, dan yang kedua tumbuh dengan baik di dalam air. Kami pergi ke daun. Dan pada sapling utama (slices activator.coogle berumput) pergi daun sampingan. Setakat ini. Tetapi saya tidak bercakap tentang itu. Dalam cadangan anda, saya tidak menemui apa-apa jenis tandas untuk bentuk pilargonium. Saya tidak tahu apa akarnya. Saya mahu menanam proses baru secara langsung di dalam periuk baru dan membeli tanah itu. Hanya ada tanah untuk wagon bunga dan gambut. Saya mahu mencampurinya. Terdapat kira-kira 1: 3. Pot itu membeli keramik mengikut budi bicaranya - tulip, saya tidak suka bahawa ia ditutup dengan sayu. Tetapi kita mempunyai sedikit pilihan. hampir tidak menemuinya. tidak kecil. Tinggi 15 cm diameter 19. Terdapat periuk seperti itu. untuk kecil.? Dan bagaimana untuk menyebarkan Pylargonium, tidak dapat dijumpai. Itu sahaja buat masa ini. Saya tidak boleh menulis apa-apa lagi - monitor memecah-bagaimana ia memanaskan, dimatikan. Terima kasih. Jika anda mencari masa untuk saya, saya akan gembira. Saya hanya mengagumi awak. Anda hampir segera menjawab-bagaimana anda dapat melihatnya sepanjang masa. Sudah tentu, anda mempunyai keluarga, cukup peduli. Kemudian saya akan menulis. Jika di mana tidak demikian saya tulis - seg.ochen itu letih.

Natalia, saya gembira kerana anda menulis. Hasil yang sangat baik, tahniah. Dalam foto itu adalah "ibu" tumbuhan? Daun kuning baru, yang telah ditanam selepas pemangkasan?

Pada pandangan pertama, tanah di dalam periuk sedikit "berat", dengan pemindahan seterusnya mencairkannya dengan gambut. Seterusnya musim bunga, geranium dewasa anda boleh dipindahkan ke dalam periuk 3-4 cm diameter lebih besar daripada ini.

Terima kasih atas kenyataan itu - tambah maklumat artikel mengenai saiz periuk dan mengenai pembiakan. Mengenai saiz periuk untuk tumbuhan baru ... Ia bergantung kepada saiz sistem akarnya, ia tidak diingini bahawa ia adalah lebih besar, di mana 3-4 cm boleh ditinggalkan untuk pertumbuhan, lebih baik untuk transplantasi apabila ia tumbuh kemudian. Seramik, atau plastik - tidak penting, dalam bentuk Pelargonium juga, tidak ada keperluan khusus. "Tulip" akan menjadi tepat (saya juga sedang berkembang).

Gunakan gambut tulen untuk mencairkan campuran bumi. Anda boleh gunakan untuk penanaman dan tanah taman (pra-menyusunnya supaya tiada perosak), mencairkannya dengan gambut, pasir. Substrat yang dibeli secara universal juga boleh digunakan dalam bentuk tulen, jika campuran, maka ia sudah mempunyai semua komponen.

Terima kasih kerana kata-kata baik anda, Natalia! Saya menjawab dengan segera apabila ternyata. Kini ia banyak urusan di musim panas, oleh itu tidak semestinya ia mungkin. Tetapi saya cuba, laman web ini adalah gagasan saya, dan saya suka bunga-bungaan. Semua bergabung boleh menjadi sukar, tetapi untuk sesuatu yang menarik)))

Natalia, hello! Terima kasih kerana kata-kata baik anda 🙂

Dedaunan yang lebih rendah biasanya menjadi kuning, dari kekurangan cahaya dan hanya dari usia. Apabila melimpah daun berwarna coklat di pinggir, penyakit juga menyebabkan bintik-bintik yang jelas (sering bintik-bintik). Sekiranya daun berwarna seragam, hanya hijau terang, tetapi pucat, kekuningan, mungkin kurang beberapa unsur jejak (terutama jika daun baru tertinggal dalam pembangunan). Terutamanya jika ia secara bersamaan mekar. Adakah anda memberi makan sesuatu? Daun tidak berubah warna ke hijau?

Saya fikir, bagaimanapun, ia mungkin tidak mempunyai cukup cahaya, ini juga dikatakan oleh ranting yang panjang. Secara beransur-ansur secara beransur-ansur ke matahari, anda boleh memakai sinar langsung ke tingkap timur atau barat, di mana matahari adalah lembut hingga pukul 12, atau selepas 2 hari.

Saya akan memberitahu anda bagaimana saya menjaga pelargonium saya. Telah dibeli hanya tahun ini, tangkai kecil di pasaran. Segera ditransplantasikan ke dalam periuk dan letakkan di ambang tingkap yang paling sunyi (selatan-barat). Saya memberi makan setiap penyiraman kedua sepanjang masa dengan kompleks mineral / organik (baja kambing berbutir). Berkembang secara aktif, peduncle besar. Saya perhatikan bahawa daun bawah yang lebih tua menjadi kuning dengan pertumbuhan, kerana kepadatan mahkota mereka kurang cahaya. Sebaik sahaja dia menuangkan sedikit, dengan serta-merta sebahagian daripada daun memperoleh bezel kuning. Bagi Pelargosha kerana saya faham ia adalah penting: banyak cahaya, penyiraman yang stabil dan berpakaian atas semasa berbunga. Adalah menarik untuk melihat foto tumbuhan anda.

Christina, hello! Ia sangat berterima kasih kepada anda untuk jawapannya. Saya mengesyaki bahawa pylargoche saya tidak mempunyai unsur surih. Di tanah kami tidak seperti anda di Rusia. Secara praktikal ia adalah kuning. Sekarang saya akan mencari makanan. Sekali lagi, kami mempunyai pilihan kecil, tetapi saya fikir untuk mencari. Ya, daun kelihatan dengan pertumbuhan, jadi berwarna kuning terang. Terdapat putik juga kuning. Saya terkejut - pada kedudukan ini, ia masih mekar !. Tiada sinaran langsung di apartmen saya, di kedua-dua belah pihak. Hanya pada waktu malam serpihan miring, tetapi kuat, kerana matahari sangat panas. Pada masa ini pada termometer di tingkap 40 *. Malah tirai perlu ditutup. Jadi, saya rasa Pylargonium saya mempunyai cahaya yang mencukupi. Di jendela lain, cahaya itu bermakna. kurang. Dan baru-baru ini pada daun yang lebih rendah muncul bintik coklat. Nasihatkan apa lagi penyuburan yang lain! Mungkin dalam artikel anda ada cadangan sedemikian, saya akan melihat. Kami mempunyai pilihan kecil, tidak ada kedai, hanya terdapat beberapa di pasaran. Saya akan cuba membuat foto, tetapi saya tidak boleh melakukannya sendiri, saya akan meminta anda memasukkan komputer, ini masalah masa. Terima kasih sekali lagi untuk laman web yang mudah dan perhatian kepada saya dan bayi saya. Nasib baik kepada anda dan cinta jiran anda.

Natalia, terima kasih atas keinginan anda! Anda juga semua yang baik, nasib baik dalam florikultur dan emosi yang lebih menyenangkan dalam hidup.

Bagi bintik-bintik coklat, saya boleh mengandaikan bahawa ini adalah limpahan. Kelebihan kelembapan sedikit pun mempengaruhinya. Between watering mari kita keringkan tanah hampir sepenuhnya. Pengeringan mudah untuk geranium adalah lebih baik daripada air berlebihan.

Sekali makan. Saya mempunyai artikel: flowery-blog.ru/poleznie-statiy/udobreniya-i-podkormki/podkormka-rastenij-mineralnye-udobreniya.html Ia menerangkan pelbagai baja.

Sesetengah pembajaan khas pelargonium tidak diperlukan, anda boleh menggunakan sebarang campuran mineral sejagat untuk berbunga. Saya menggunakan "Agricola" dalam bentuk cecair dan larut, "Fertik" juga merupakan baja yang baik, "Rainbow" dalam bentuk cecair yang saya suka. Pembajaan sedemikian boleh didapati walaupun di kedai-kedai perkakasan. Saya juga menggunakan baja "Summerman" - ia adalah separuh organik, dengan ekstrak dari kotoran kuda dan herba. Saya juga mempunyai "Organit" - ia adalah granul kering kotoran burung dan kotoran kuda, mereka boleh dipesan melalui Internet.

Membiakkan sedikit separuh dos setiap penyiraman kedua. Semasa pembungaan dan pertumbuhan bantuan gizi geranium akan berguna, tetapi jangan terlalu banyak melebihkannya. Daripada berlebihan segera tekak muncul pada daun.

Mengikut kata-kata anda cukup terang, ikuti penyiraman itu, beli baja sejagat untuk permulaan dan pelargosa anda akan menikmati berbunga dan membentuk daun yang sihat. Dan bumi pada kita juga tidak begitu panas, ia tanah liat dan berat, bukan untuk semua warna. Saya biasanya mengambil sebahagian daripada tanah dari kawasan pinggir bandar, mencairkannya dengan tanah gambut yang dibeli, saya masih boleh menambah vermiculite (ia loosens), saya tidak pernah menggunakan tanah negara dalam bentuk tulennya.

Semoga berjaya! Tulis tentang kejayaan anda, lampirkan foto kecantikan anda!

Jangan takut bahawa tiada butang "jawapan", anda boleh mengklik "balasan" pada ulasan saya sebelumnya untuk memasukkan foto (fungsi ini, tepat di bawah borang komen).

Christina, hello! Akhirnya saya menulis surat kepada anda. Semuanya tidak sampai kepadanya. Bagi geraniumnya, dia membeli tanah dalam pakej kira-kira 2 kg. dan periuk tengah gambut Saya fikir ia semua bercampur dan dipindahkan ke tanah ini. Di bahagian bawah periuk, saya akan meletakkan shell hancur dari telur, kira-kira sepertiga dari periuk. Geranium saya mempunyai satu ranting dan 2 cawangan panjang. Saya mahu membahagikan cawangan ini sebelum pemindahan. Adakah mungkin? Dan saya akan buat semuanya betul, seperti yang saya tulis? Akan ada banyak soalan kemudian. Terima kasih. Saya akan cuba menghantar foto.

Bagaimana geranium anda? Tanah yang dibeli - bumi hitam? Ia boleh ditambah kepada campuran vermikulit, atau perlit, ia memperbaiki struktur tanah. Apa-apa serbuk penaik sesuai: habuk papan, pasir sungai, kulit, dan ia juga berguna untuk menambah arang, ia menghalang penyakit dan reput. Cangkang itu boleh digunakan dan bukan saliran, seperti yang dilakukan oleh banyak orang. Hanya jangan mengambil sedikit periuk, supaya ia lebih sedikit daripada sistem akar dan tidak ada terlalu banyak tanah bebas. Jika tidak ia akan kering untuk jangka masa yang panjang dan kelembapan berlebihan dalam periuk akan diwujudkan. Di bawah saya memohon gambar tumbuhan saya. Di sini dalam periuk ini dia tumbuh dengan saya, tumbuh dari ranting kecil. Saya merancang untuk menukar musim bunga seterusnya dalam sedikit lebih besar.

Dan bagaimana untuk membahagi cawangan, jika terdapat hanya satu rimpang? Dan adakah ia berbaloi untuk mencederakan tumbuhan sekali lagi? Tanamlah ia seperti itu, biarkan ia menjadi semak yang lebih indah, maka anda boleh memotongnya dan ia akan tumbuh.

Halo, Pada saya pada geranium terdapat daun muda warna kuning! Adakah norma atau penyakit? Walaupun saya mempunyai cukup matahari! Hanya sinar tidak langsung. Cawangan di atasnya sangat panjang. Bagaimanakah saya boleh membantunya? Telah mendapat musim bunga ini sedikit bercambah. Saya menyiram apabila tanah atas kering, tetapi setiap hari, kerana. kita sangat panas, saya tinggal di Tashkent. Saya sangat suka dia. Blossom sudah 2 kali. Terdapat 2 bunga. Mungkin jawapannya tidak lama lagi. Tetapi saya akan tunggu sangat. Terima kasih! Sungguh suka laman web anda. Natalia.

Tambah komen Balas balasan

"Untuk hidup, anda memerlukan matahari, kebebasan dan bunga kecil" ✿.

Pengarang tapak: Reznik Kristina.

✿ Semak tempat perlindungan musim sejuk di taman. Tambah salji jika tidak cukup antara tumbuhan.

✿ Menjalankan pemeriksaan biji tanaman bunga yang sedia ada: yang ditanam di dalam tanah, dan yang ditanam di dalam benih.

✿ Mengekalkan syarat penyimpanan untuk mentol dan tumbuh-tumbuhan tuberous. Pada akhir bulan, sediakan mentol untuk memaksa pada bulan Februari.

✿ Sudah tiba masanya untuk merancang untuk penanaman masa depan.

✿ Sediakan substrat untuk benih, beli baja dan alat taman cek.

✿ Memantau kelembapan dalam apartmen, menyembur tumbuh-tumbuhan dalaman lebih kerap.

✿ Menganalisis pencahayaan. Sekiranya perlu, sediakan pencahayaan dengan lampu tiruan.

3 Januari - 16 Januari (bulan yang semakin surut) - adalah wajar untuk tidak menjalankan prosedur traumatik, mungkin untuk mencubitnya untuk mengandung pertumbuhan.

18 Januari-30 Januari (Bulan yang semakin meningkat) - Masa yang menggalakkan untuk memperkenalkan pembajaan, pemindahan dan pemangkasan, menanam benih, keratan.

Komen Terkini

 • Christina ke rekod Euharis: penjagaan rumah
 • Elena kepada rekod Euharis: penjagaan di rumah
 • Christina ke rekod Euharis: penjagaan rumah
 • Elena kepada rekod Euharis: penjagaan di rumah
 • Elena kepada rekod Euharis: penjagaan di rumah

Laman web ini mencari penjual bunga! Menjadi pengarang bersama: hantar foto dan petua anda. Semua artikel dari pembaca diterbitkan di bawah tajuk "Blog", dan nota ringkas diterbitkan dalam bahagian "Tip". Pengalaman peribadi anda sangat penting!

Geranium dalaman: foto, spesies dan jenis

Pelargonium (Geranium) adalah semak semak atau bunga berumput yang tergolong dalam kumpulan geranium. Lebih daripada 400 jenisnya ditemui di semua penjuru dunia. Namanya dipanggil dari orang Yunani kerana bentuk buahnya, yang kelihatan seperti paruh paruh, dan di Jerman bunga ini disebut "hidung panggung."

Di Eropah, pelargonium diimport dari Afrika pada abad ke-17. Bau bau dan hiasan tumbuhan itu memunculkan popularitasnya dalam bulatan bangsawan, dan kemudian geraniums mula muncul di taman-taman ladang lain. Pelargonium memasuki negara kita pada abad ke-18, dan dari masa itu ia menjadi bunga paling kegemaran hampir semua tukang kebun. Ini adalah disebabkan oleh bunga-bunga yang indah, pertumbuhan aktif dan sikap tidak menonjol dalam penjagaan.

Spesies pelargonium: foto dan perihalan

Dalam persekitaran semula jadi, terdapat kira-kira 250 spesies geranium. Perkembangan peternak membolehkan penciptaan pelbagai jenis sayuran dan variasi, berbeza dalam bentuk, warna daun dan perbungaan. Bilik Pelargonium dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

Bunga semacam ini adalah yang paling popular, serta banyak spesies yang mempunyai sebilangan besar varieti. Semua jenis geranium ini agak stabil dan dicirikan oleh bunga subur. Selalunya, semua geranium dalaman dalam pelbagai ini mempunyai batang lurus dengan dedaunan yang kaya dengan bentuk refrain dan rim warna coklat atau merah. Daun pelbagai ini adalah pubescent, dan pada masa yang sama mereka membuat bau yang luar biasa.

Dalam bentuk bunga pelargonium zonal adalah:

 • Terry - pada bunga lebih daripada 8 kelopak;
 • Semi-double - pada bunga sehingga 8 kelopak;
 • Biasa - mereka mempunyai 5 kelopak.

Bentuk bunga dari pelbagai ini juga berbeza-beza:

 • Tulip adalah seperti bunga tulip tertutup;
 • Rosebuds, dengan tunas merah jambu atau merah, mengingatkan bentuk bunga mawar yang tidak lengkap;
 • Kaktus dengan kelopak berpintal dan sempit, menyerupai kekwa merah;
 • Stellate, daun dan bunga mengulangi bentuk bintang;
 • Formosa, dengan bunga dalam bentuk asterisk dan dibahagi menjadi 5 bahagian dedaunan;
 • Dekons, bunga kecil, berkumpul dalam karangan bunga ungu, warna merah dan merah jambu.

Pewarna kelopak juga berbeza dalam pelbagainya. Mereka boleh beraneka warna, bicolour atau monokrom, dengan atau tanpa sempadan. Secara berasingan, bunga yang dipanggil "telur burung", mereka mempunyai impregnasi berbentuk telur gelap dengan titik-titik dan garis-garis putus-putusnya. Pembungaan pelargonium gred ini berlaku sepanjang musim panas, dan jika tumbuhan tidak diletakkan pada musim sejuk dalam keadaan rehat, maka ia boleh berkembang sepanjang tahun.

Zon Pelargonium juga terbahagi dalam ketinggian:

 • Microminiature - sehingga 14 cm;
 • Kerdil - 14-25 cm;
 • Normal - 25-70 cm;
 • Irins - sehingga 70 cm.

Nama spesies geranium ini diberikan oleh pewarna daun, yang mempunyai kawasan yang ditandakan dengan jelas, bahagian tengah dan tepi mempunyai teduhan yang berbeza. Rim itu boleh berwarna merah, putih, biru dan berwarna. Bahagian tengah daunnya sangat berbeza, walaupun hitam, perak atau emas. Terdapat pelbagai dengan dedaunan tiga warna.

Ia dianggap tumbuhan yang paling menarik dari pelbagai ini. Ia mempunyai bunga besar dengan warna yang sangat berbeza: merah jambu, putih, ungu, burgundy dan merah. Diameter bunga boleh mencapai 16 cm dan saiz yang sama tinggi.

Hibrid tumbuhan ini mula muncul pada abad ke-19, dan geranium diraja menjadi kegemaran kebun tukang kebun di seluruh dunia. Dia Bunga besar terry atau bentuk sederhana mempunyai kelopak bergelombang atau berombak, di mana sepanjang masa ada band atau tempat gelap, yang merupakan ciri khas dari pelbagai ini. Dua kelopak di atas lebih besar dan halus daripada yang lain.

Pokok yang boleh mencapai ketinggian 15 cm. Jika anda melihat gambar geranium diraja, ia boleh dilihat bahawa daun kasar dan bergerigi yang hampir sama dengan daun maple, dan pada masa yang sama kedua-duanya adalah monofonik dan terang.

Gred pelargonium ini bunga yang paling aneh dari semua geranium, manakala masa berbunga lebih rendah daripada yang lain (tidak lebih daripada 4 bulan), dan berlaku hanya selepas dua tahun pertumbuhan.

Geranium jenis ini mempunyai aroma yang paling menyenangkan, yang mana ia menerima namanya, serta pengiktirafan tukang kebun. Sekiranya anda menyentuh daun tumbuhan secara hati-hati, anda boleh merasakan rasa yang berbeza, di antaranya anda dapat merasai limau, mawar, strawberi, halia, pudina.

Sehingga kini, kacukan yang bau epal, buah pala, ungu, badam, pain dan nanas dan kiwi juga menetas.

Bunga-bunga bilik Pelargonium ini kecil dan, sebagai peraturan, mempunyai warna ungu atau merah jambu, serta bentuk yang berbeza. Dedaunan yang dihiris cerah mempunyai 5-7 bahagian. Dalam foto, anda dapat melihat bahawa daun geranium wangi kelihatan seperti terry.

Penggunaan pelargonium wangi

Dari ini, ekstrak kultivar minyak geranium, yang mempunyai sejumlah besar ciri-ciri yang unik, dan mempunyai aplikasi yang luas dalam bidang perubatan, minyak wangi, kosmetik, dan juga dalam masakan. Minyak ini ditambah kepada syrup untuk minuman, jeli dan gula-gula. Beberapa titisan minyak ini dikeluarkan, kadang-kadang, bau susu tidak menyenangkan.

Daun pelbagai ini ditambah dengan teh, pai dan hidangan buah-buahan. Dengan bantuan mereka, mereka membuat gula wangi. Untuk tujuan ini, lapisan gula dan daun diletakkan dalam bekas kaca. Bank itu terdedah kepada matahari selama 14 hari. Selepas daun dikeluarkan, dan secara langsung gula digunakan untuk membuat hidangan yang berbeza.

Geranium semacam ini adalah jenis tumbuhan herba ampel. Rapuh dan tarik-ke bawah pucuk tumbuhan ini boleh mencapai sehingga 1 m. Berkilat daun warna hijau kaya dengan bentuk bintang mengingatkan ivy, yang memberikan nama kepada bunga ini.

Bunga-bunga di putik boleh menjadi dua, dua kali ganda dan saiz mudah sehingga 5 cm Warna mereka boleh berbeza dari putih tulen hingga hitam dan biru. Bunga melewati permulaan musim panas hingga akhir musim gugur.

Pemandangan yang sangat baik sebagai hiasan loggias dan balkoni, Lebih-lebih lagi, apabila beberapa spesies dengan tunas warna yang berbeza ditanam dalam satu periuk tergantung.

Geranium jenis ini dicirikan oleh inflorescences violaceous, yang sama dengan bunga "Pansies". Menanam sehingga 35 cm tinggi (dengan pemangkasan berterusan) mempunyai bentuk yang agak anggun, corong rapi dan bersahaja. Pembungaan berterusan sepanjang musim panas, bunga-bunga itu boleh menjadi merah jambu, putih, ungu, ungu dengan jalur gelap atau bintik-bintik pada dua kelopak teratas.

Umur bunga ini lebih dari satu abad. Unicum diperoleh dengan menyeberangi varieti cemerlang dan bangsawan. Daun daun hijau tumbuhan kuat dibedah dan mempunyai bau pedas yang ringan. Bunga sangat mirip dengan geranium diraja, tetapi saiznya sedikit lebih kecil. Sebagai peraturan, mereka mempunyai warna pertengahan putih dan warna merah daun. Varieti merah jambu dan putih sedikit sahaja. Sesetengah spesies dibezakan oleh garis-garis gelap dan bintik-bintik.

Ini adalah jenis geranium yang agak luar biasa. Batang tumbuhan, yang bermatlamat dari bawah, sangat melengkung dan bercabang. Dengan peningkatan kekeringan udara dan penyiraman yang lemah, semak belukar menumpahkan daun. Kilang itu mempunyai bentuk yang agak pelik yang menyerupai makhluk hebat yang berbeza. Cawangan kadang-kadang mempunyai duri. Bunga ini biasanya dipilih untuk hiasan bonsai, dan dalam peranan tanaman eksotik untuk menghias bilik. Daripada 10 varieti tumbuhan ini, sebagai peraturan, seseorang boleh mencari geranium cortiose, bungkus, berbulu, berdaging, sudut dan tebal.

Kepopularan pelbagai geranium ini berhak atas perbelanjaannya yang sangat dibedah, daun pubescent, hijau terang bentuk kompleks. Belukar agak tinggi, ia boleh tumbuh hingga 1.5 meter. Apabila anda menyentuh daun mula memancarkan rasa lemon yang kuat.

Bagi ciri-ciri penyembuhan yang unik dari pelbagai spesies geranium, Bulgarians menyebutnya "resort kesihatan". Dan sebenarnya, ia berfungsi hebat untuk banyak penyakit:

 • Sakit gigi berlalu jika anda memegang geranium untuk sementara waktu di dalam mulut anda;
 • lecek keradangan dan rasa kesakitan otitis media boleh dikeluarkan meninggalkan Pelargonium wangi, jika meletakkan mereka ke dalam saluran telinga;
 • Penyusutan geranium sangat baik untuk stres dan neurosis, dan juga merawat gout dan selsema;
 • Lembaran geranium yang dilekatkan pada pergelangan tangan menstabilkan tekanan;
 • Pada gatal, luka, edemas dan mandi ekzema daripada penggunaan daun;
 • Haruman bunga ini menghilangkan kerengsaan, insomnia dan sakit kepala;
 • Juga, kilang itu membantu haiwan dengan rawatan hama telinga;
 • Decoctions akar dan daun digunakan untuk penyakit buah pinggang, pemendapan garam dan diabetes.

Bercakap tentang pelargonium, kita tidak boleh gagal menyebut minyak pati, yang dibuat dari tumbuhan ini. Hari ini, tanpa penggunaannya, kosmetik, minyak wangi, gula-gula, dan industri sabun tidak lagi mencukupi. Selain itu, tanpa minyak ini, pewarna dan berpakaian sesetengah jenis kulit adalah mustahil.

Dalam perubatan tradisional, beberapa titik minyak dicairkan dalam segelas air yang digunakan untuk merawat ulser, jangkitan saluran kencing, cirit-birit, diabetes, pendarahan.

Juga minyak ini adalah bahan anthelmintik. Mandi dengan minyak digunakan untuk ekzema, luka bakar, tekanan darah tinggi dan sakit kepala.

Tetapi jangan lupa, seperti semua kaedah rawatan rakyat, Penggunaan geranium mempunyai beberapa kontraindikasi, sementara ia tidak dapat menggantikan terapi dadah. Oleh itu, sebelum merawatnya, anda perlu berunding dengan doktor.

Geranium sempurna membersihkan udara, menghilangkan bau yang tidak menyenangkan (contohnya, asap). Pada masa yang sama, dia bertarung dengan rama-rama, lalat dan nyamuk.

Bunga ini dianggap sebagai jimat, melindungi rumah dari banyak masalah dan tidak membenarkan orang memasukinya dengan niat buruk. Tumbuhan ini mempunyai tenaga yang positif, kerana banyak takhayul dan tanda-tanda yang berkaitan dengannya mempunyai arah yang positif.

Jika bunga ini ada di dalam rumah, maka isi rumah hampir tidak pernah mengalami tekanan dan tidak bertengkar. Menurut kepercayaan kuno, minyak geranium melindungi dari mata jahat, kekuatan gelap dan roh jahat lainnya. Dan gadis-gadis itu memakai beg kecil dengan geranium untuk menarik para pelamar. Dan wanita pada zaman itu, mereka membantu mengekalkan belia dan daya tarikan.

Geranium putih mekar adalah tanda menambah keluarga, kerana ia adalah adat untuk memberikannya kepada pasangan yang tidak boleh mempunyai anak untuk masa yang lama. Pada masa yang sama putih geranium masih melindungi dari kehancuran dan bencana.

Tetapi geranium merah berguna kepada pasangan yang sentiasa bertentangan dengan satu sama lain. Bunga ini membawa ketenangan ke rumah dan menghilangkan semua emosi negatif.

Peranan penting dalam geranium merah jambu. Dia boleh menghidupkan semula perasaan yang dipadamkan pasangan itu untuk masa yang lama bersama-sama. Ia membawa kembali emosi, keghairahan dan semangat ke dalam hubungan. Ia juga digunakan melawan sihir. Kerana ia adalah bunga kegembiraan, dinasihatkan untuk menyimpannya di rumah di mana orang kreatif hidup.

Juga terdapat kepercayaan bahawa geranium, terutama merah, membantu pemiliknya untuk menguruskan wang dengan betul, yang mengiringi kesejahteraan bahan. Dan jika anda memasangnya di atas periuk azalea, maka aliran masuk wang tidak dapat dielakkan.

Ahli nujum mengatakan bahawa geranium bilik dengan cepat boleh memadamkan kemarahan dan kemurkaan, untuk meneutralkan tenaga negatif di dalam bilik, untuk membangunkan rasa lucu dan berehat saraf.

Di tempat-tempat di mana ada geranium, tidak pernah ada ular.

Jika tumbuhan ini adalah, sebenarnya, sekurang-kurangnya sebahagian daripada sifat-sifat yang ditetapkan, persoalan sama ada ia adalah mungkin untuk menanam geraniums di rumah tidak lagi relevan, meletakkan ia di sisi tetingkap anda, mungkin, ia akan menjadi mungkin untuk menghiasi rumah anda dan buang banyak masalah dalam keluarga dan rumah .

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 − 43 =