Cahaya malam di tapak semaian

Lampu malam kanak-kanak: bagaimana untuk memilih, di mana untuk menggantung

Ramai kanak-kanak takut tidur dalam gelap. Ada yang tidak boleh tidur kerana takut dibiarkan bersendirian. Orang lain memerlukan kehadiran seseorang di dalam bilik, lebih baik dengan bunyi untuk merasa tenang. Masih yang lain - di bawah pengaruh fantasi masa kanak-kanak yang kaya takut kepada penjahat dongeng gelap dan khayalan. Oleh itu, untuk tidur yang tenang kanak-kanak, lampu malam kanak-kanak khas dicipta.

Cahaya malam kanak-kanak adalah objek yang sangat diperlukan di dalam bilik bayi, yang menjadikan rendaman dalam dunia mimpi ajaib tenang dan cepat. Termasuk malam mencipta suasana keselesaan dan keselamatan, yang menyumbang kepada tidur manis anak-anak.

Hari ini ibu bapa dapat menemui pelbagai jenis lampu malam. Mereka semua mempunyai reka bentuk yang cantik dan kelihatan seperti mainan. Ia boleh menjadi mainan kecil yang bercahaya, dikuasakan oleh bateri, dilekatkan ke tepi katil. Dinding yang sangat umum atau lampu meja dalam bentuk mainan, yang mempunyai beberapa cara pencahayaan. Mereka juga sering dilengkapi dengan iringan muzik.

Cahaya malam kanak-kanak boleh mempunyai beberapa lagu kanak-kanak, yang bermain selama beberapa minit, membasuh dan tenggelamkan dalam impian bayi.

Kebanyakan lampu malam kanak-kanak sangat mudah digunakan. Ibu bapa boleh menukar mod diri, memilih "cahaya dengan bunyi" atau "hanya cahaya". Dan anda boleh menetapkan mod automatik, kemudian lampu malam akan menghidupkan dirinya apabila bayi menangis atau bercanda.

1

Juga sangat popular adalah projektor malam, yang kanak-kanak suka begitu banyak. Ini adalah penyelesaian ideal untuk kanak-kanak dari lahir hingga 3 tahun. Projektor malam mempunyai beberapa kartrij dengan gambar yang berbeza yang diproyeksikan ke siling. Ia boleh menjadi asteris, ikan terapung, haiwan dan gambar lain. Ia juga mempunyai beberapa nada dering dan kerja pemasa. Memandangkan gambar di atas siling atau dinding, kanak-kanak perlahan-lahan akan tenggelam dalam tidur.

Di luar, cahaya malam kanak-kanak kelihatan seperti mainan, yang boleh mempunyai bahagian plastik dan lembut. Ia mungkin beruang tidur di bulan, atau seorang lelaki kecil di atas bantal lembut, haiwan yang cantik, pahlawan dongeng, bunga atau tanda bintang. Lampu malam sedemikian sangat popular dengan kanak-kanak. Tetapi bagi mereka untuk memudahkan tidur cepat, mereka mesti dibuat dalam warna-warna pastel.

Anda boleh meletakkan cahaya malam kanak-kanak di dinding, lampirkan ke sisi katil, letakkan di atas meja atau dada laci. Kaedah lampiran bergantung kepada jenis bekalan kuasa lampu malam. Lampu malam yang bekerja pada bateri boleh dipasang dengan selamat ke katil bayi. Dan model yang bekerja dari rangkaian, tidak selamat untuk diletakkan di sini, terutamanya jika anak itu sudah menarik pena dan menyentuh lampu itu sendiri. Lampu malam dengan dawai elektrik harus diletakkan di dinding atau di atas meja sisi sebelah katil.

Memilih lampu malam di tapak semaian

Pencahayaan yang lembut dan lembut di bilik pada waktu malam akan menimbulkan kebimbangan kanak-kanak. Pilihan cahaya malam kanak-kanak bergantung pada usia kanak-kanak, serta pada wataknya. Lampu untuk ibu bapa yang sangat muda diambil, tetapi dengan anak dewasa lebih baik untuk berunding sekurang-kurangnya mengenai angka yang mereka mahukan.

Walaupun kanak-kanak itu kecil, dia tidak takut kepada kegelapan dan pencahayaan adalah perlu, sebaliknya, kepada ibu saya. Menjaga bayi dalam kegelapan tidak selesa, cahaya atas pada tengah malam juga bukan pilihan, dan cahaya yang diffused lembut dari mentol kuasa rendah membolehkan anda mengorientasikan diri anda dan tidak mengganggu mata.

Dalam kes ini, lampu malam selesa, yang dipasang di atas katil. Mereka boleh mempunyai bentuk yang membolehkan mereka dipasang pada salib, kadang kala pita kuat dilekatkan pada badan, yang dipasang dengan selamat ke peranti pada palang buaian bayi. Pilihan lain - pakaian atau sendi bolted (biasanya plastik tahan lasak).

Lampu malam kanak-kanak di buaian bayi

Dalam lampu malam yang paling moden bukan mentol lampu, dan LED. Mereka tidak memanaskan diri, bersinar sangat lama (beribu-ribu jam), jangan mengalahkan dan menggunakan sedikit tenaga. Kerana cahaya malam kanak-kanak di katil bayi biasanya berfungsi dari bateri. Ia mudah dan selamat. Jika anda menghidupkan peranti hanya untuk pencahayaan, pek bateri mencukupi untuk jangka masa yang panjang, dan penggunaan fungsi tambahan dengan pantas "makan" tenaga.

Pilihan pemasangan pada klip pakaian

Untuk kemudahan, anda boleh berada di tapak semaian satu lagi lampu malam. Ia boleh diletakkan berdekatan dengan meja yang berubah-ubah atau di tempat ibu menyusu bayi. Ia boleh dihidupkan dari sentuhan. Ini adalah pilihan yang terbaik: meraba-raba suis tidak lagi terjaga sepenuhnya. Menyentuh cahaya malam adalah lebih pantas dan lebih mudah.

Cahaya malam kanak-kanak dengan jam menghidupkan dari sentuhan - ia mudah

Lampu malam untuk kanak-kanak yang lebih tua

Dalam kanak-kanak yang lebih muda, kanak-kanak mungkin takut gelap. Untuk membuatkannya berasa selesa, dia memerlukan cahaya malam kanak-kanak. Salah satu pilihan yang paling menarik untuk kanak-kanak adalah mainan bercahaya. Ia boleh menjadi beberapa wira kartun, bunga mewah, bulan, matahari ... sesuatu yang anak anda suka. Di salah satu bahagian mainan dijahit di diod pemancar cahaya, yang memancarkan cahaya yang sangat redup. Tetapi sudah cukup untuk kanak-kanak yang terbangun agar tidak takut.

Di antara mainan malam, pemimpin populariti adalah kura-kura. Ia juga merupakan projektor langit berbintang. Dalam cengkerang kerasnya, lubang dibuat, di mana cahaya keluar, tercermin pada siling.

Satu lagi pilihan - lampu malam dinding dalam bentuk gambar, matahari, bulan, bintang, haiwan ... Mereka boleh digantung di dekat katil atau di dinding bertentangan - bagaimana lebih sesuai untuk kanak-kanak itu.

Cahaya lembut di dinding tidak mengganggu tidur

Apa yang tidak begitu mudah - lukisan bercahaya seperti itu bekerja dari 220 V. Gantung kawat bukan hiasan yang terbaik, tetapi mereka juga membawa bahaya yang berpotensi, walaupun masih banyak kabel di kediaman moden. Kekurangan ini hilang lampu malam yang dipasang terus ke kedai. Mereka diperbuat daripada plastik lut, badan mempunyai LED terbina dalam. Walaupun peranti disambungkan ke rangkaian, ia menyala. Terdapat model dengan tumbler, maka cahaya boleh dihidupkan seperti yang dikehendaki.

Beberapa varian lampu malam di soket

Kebanyakan lampu malam mempunyai bateri dalaman, yang memastikan cahaya mereka selama 12-18 jam (dalam model yang berbeza dengan cara yang berbeza). Mainan sedemikian boleh mempunyai pangkalan pengecas atau mereka boleh dikenakan melalui kabel USB. Ini lebih mudah daripada menukar bateri, tetapi anda tidak boleh lupa mengenakan pengecasan, jika tidak, bayi anda akan tetap dalam kegelapan dan mungkin menjadi takut.

Dengan bateri di dalamnya lebih mudah

Untuk mainan kanak-kanak dewasa tidak selalunya sesuai. Ketakutan malam menganiaya kanak-kanak sekolah dan juga remaja. Kemudian lampu meja atau sconce di dinding akan dilakukan oleh kanak-kanak. Mereka mesti diletakkan supaya kanak-kanak boleh menyalakan cahaya pada bila-bila masa.

Dan kanak-kanak lelaki dan perempuan akan menyukai projektor malam dengan pergerakan itu. Ada di antara mereka mempunyai kartrij diganti, supaya angka-angka yang dipaparkan di siling dapat berubah. Terdapat model dengan keupayaan untuk menukar warna, serta intensiti gerakan, di lain-lain mungkin terdapat radio terbina dan dinamik yang baik. Secara umum, terdapat pelbagai jenis lampu lampu malam yang berbeza.

Selain fungsi utama - pencahayaan - walaupun dalam peranti terkecil mungkin terdapat beberapa ciri tambahan. Selalunya - muzik ini. Beberapa melodi yang dihidupkan secara paksa (butang) atau secara automatik. Apabila muzik dihidupkan secara automatik, peranti akan mencetuskan menangis, lagu lullaby dihidupkan. Muzik dimatikan selepas beberapa saat selepas berhenti menangis.

Pilihan kedua ialah projektor. Melangkah atau masih imej muncul di siling. Memandangkan anak mereka boleh tidur dengan sendirinya.

Terdapat juga lampu malam kanak-kanak dengan termometer terbina dalam dan hygrometers (meter kelembapan). Untuk kanak-kanak kecil, keadaan udara biasa adalah sangat penting dan keupayaan untuk memantau parameternya jauh daripada berlebihan. Kanak-kanak tidak boleh terlalu panas atau overcooled dan termometer akan membantu. Dengan udara yang berlebihan kering, membran mukus kering di dalam anak-anak, membentuk kulit di hidung, yang sangat menghalangi bayi. "Pengekstrakan" kerak ini - salah satu yang paling tidak menyenangkan untuk prosedur bayi. Menormalkan kelembapan, anda dapat mengurangkannya.

Pelarasan keamatan pendaratan boleh berguna. Ia boleh dilaksanakan dengan cara yang berbeza - dalam versi yang lebih mudah dalam bentuk pengawal selia, lebih banyak "mengumpat" boleh menjadi pelarasan sentuhan (dengan menyentuh jari anda).

Lampu malam di tapak semaian: bagaimana memilih dengan betul

Lamp-malam diperlukan bukan sahaja di bilik kanak-kanak, tetapi juga di bilik tidur dewasa. Terdapat banyak sebab untuk keluar dari katil pada waktu malam, mengalir melalui bilik dalam gelap tidak menyenangkan dan berbahaya, dan menghidupkan lampu atas adalah berbahaya untuk penglihatan dan jiwa. Kanak-kanak, ditambah semua ini, hanya boleh takut tidur dalam gelap, jadi cahaya malam di tapak semaian adalah perlu.

Mari kita lihat apa pengeluar peranti ini menawarkan kami dan temukan di kalangan beribu-ribu pilihan yang sesuai untuk anda.

Lampu malam mempunyai fungsi tersendiri. Ia tidak seharusnya menyala dengan terang di dalam bilik, tugasnya adalah untuk mencipta cahaya tersebar yang lembut, menyebarkan kegelapan dan membolehkan anda menavigasi dalam ruang.

Walaupun fungsi pelarasan kecerahan juga tidak berlebihan. Ini akan membolehkan anda membaca dan membaca sebelum tidur, dan tidur dengan tenang, mengurangkan radiasi ke tahap yang selesa.

Mana-mana sinaran warna dibenarkan, kecuali agresif, menyebabkan kerengsaan. Sebagai contoh, merah. Lebih baik memilih warna kuning hangat, tetapi putih dan biru sejuk juga boleh diterima.

Pemasangan

Lokasi lampu dipilih bergantung pada umur anak dan spesifik keluarga anda.

 • Jika kanak-kanak itu mempunyai bilik tidurnya sendiri, adalah dinasihatkan untuk meletakkan cahaya malam di sebelah katil (lihat katil Bayi untuk bilik kecil: bagaimana untuk memilih), supaya anak lelaki atau anak perempuan dapat menghidupkan dan mematikan dengan tangan mereka sendiri, menyesuaikan kecerahan tanpa keluar dari tempat tidur. Ia boleh diletakkan di atas meja di tepi katil atau digantung di dinding pada ketinggian yang selesa.
 • Sekiranya katil bayi berada di dalam bilik ibu bapa, lebih mudah untuk mempunyai lampu di sebelah katilnya, supaya tidak tergesa-gesa ke dalam kegelapan bayi menangis malam.
 • Sekiranya anda mempunyai bayi, dan anda tidak merancang untuk mematikan cahaya pada waktu malam, dapatkan peranti yang dilampirkan di sisi katil.

Untuk rujukan. Secara amnya, lampu seperti itu, kecuali dinding dan desktop, boleh berdiri di lantai, digantung, dimasukkan terus ke soket tanpa kabel, dibina menjadi mainan lembut, yang boleh anda ambil dengan tidur. Fikirkan pilihan mana yang paling sesuai untuk anda.

Arahan keselamatan mesti diperhatikan bukan sahaja dalam pembinaan atau pengeluaran berbahaya, tetapi juga dalam susunan bilik kanak-kanak, pilihan perabot dan peralatan elektrik untuknya, termasuk lampu malam.

Sentiasa perhatikan perkara-perkara berikut:

 • Bahan dari mana lampu dibuat. Struktur logam tahan lama dan boleh dipercayai, tetapi mereka memanaskan jauh dari mentol lampu, yang boleh menyebabkan luka bakar. Kaca umumnya tidak disyorkan, sebagai bahan yang sangat rapuh. Kekal plastik. Tetapi ia juga boleh mencairkan jika plafond bersebelahan dengan lampu. Oleh itu, kita melihat pembinaan itu sendiri.
 • Panjang Wayar sepatutnya anda tidak perlu menggunakan tali sambungan, dan plag mesti muat ke dalam outlet tanpa menggunakan penyesuai.
 • Sebagai sumber cahaya, sebaiknya jangan memilih lampu pijar atau lampu penjimatan tenaga dengan merkuri, tetapi LED. Harga mereka jauh lebih tinggi, tetapi mereka akan bertahan lebih lama, dan mereka tidak akan menjadi panas, dan mereka akan menjimatkan elektrik.
 • Walau bagaimanapun, lampu perlu ditutup dengan teduhan lampu atau teduh.

Dan sekali lagi kita mengambil kira umur, serta jantina dan keutamaan kanak-kanak. Tetapi jangan lupa pada waktu yang sama bahawa cahaya malam itu patut dimuatkan ke dalam reka bentuk bilik yang dibuat dengan gaya dan warna oleh anak-anak anda.

Pilihannya hanya besar. Gadis kecil mungkin suka sprockets dinding, bunga dan hati, lampu dalam bentuk haiwan kecil lucu dan watak kartun kegemaran. Dan lelaki - kapal terbang, roket, kereta.

Kanak-kanak yang lebih tua akan memilih cahaya malam dalam bentuk bola sepak, piring terbang atau dunia yang bersinar. Nah, anak-anak akan dengan senang hati mempertimbangkan mainan malam, bekerja pada bateri.

Jenis lampu malam kanak-kanak

Mari lihat lebih dekat dengan jenis dan reka bentuk lampu sedemikian untuk memilih lampu malam yang paling sesuai untuk bilik kanak-kanak.

 • Lampu malam di soket - salah satu pilihan yang paling murah. Kelebihannya termasuk keselamatan, kerana tiada kabel elektrik, dan pelbagai model. Dan untuk kelemahan - kawasan kecil pencahayaan.

Perhatikan. Jika soket di pangsapuri anda dipasang mengikut piawaian Eropah pada jarak yang jauh dari lantai, pilihan ini tidak akan berfungsi untuk anda.

 • Pencahayaan sejagat, yang boleh digunakan sebagai lampu malam dan sebagai lampu meja. Mereka dilengkapi dengan fungsi untuk menyesuaikan kecerahan sinaran dan sangat sesuai untuk bilik prasekolah atau pelajar sekolah rendah.
 • Lampu malam dengan sensor cahaya, bunyi atau gerakan. Model moden seperti ini bertindak balas terhadap tahap pencahayaan di dalam bilik dan menghidupkan dan mematikan diri, secara automatik menyesuaikan tahap radiasi. Atau bertindak balas terhadap jeritan bayi yang terbangun, dengan segera termasuk seorang bayi rusa. Lampu malam dengan sensor gerakan berfungsi apabila anda memasuki bilik.
 • Lampu dengan projektor bukan sahaja melaksanakan fungsi asas mereka, tetapi juga membantu kanak-kanak untuk menyesuaikan diri dengan tidur. Bergerak lancar di dinding dan siling bintang, ikan atau watak kartun menarik perhatian, dan menjejaki pergerakan membosankan mereka menenangkan. Banyak lampu malam ini dilengkapi dengan kartrij dan muzik diganti.
 • Sekiranya anak anda alah atau sering sakit, ia patut mempertimbangkan alternatif seperti lampu malam tradisional, seperti lampu garam. Apabila lampu seramik dihidupkan, garam di dalamnya memanaskan dan membersihkan udara di dalam bilik.

Kesimpulannya

Video dalam artikel ini akan memberi anda lebih banyak tip untuk memilih cahaya malam kanak-kanak. Dan kami ingin sekali lagi mengingatkan anda tentang keselamatan. Sekiranya kanak-kanak masih kecil, perkakas elektrik hendaklah diletakkan jauh dari katil bayi. Dan kanak-kanak yang lebih tua perlu menjelaskan bahawa ini bukan mainan, dan memerlukan rawatan yang berhati-hati.

Segala-galanya adalah masalah rasa dan kemungkinan kewangan.

Lihat kekurangan dalam artikel? Maklumat tidak lengkap atau salah? Adakah anda tahu bagaimana membuat artikel lebih baik? Atau bolehkah anda menawarkan foto anda untuk penerbitan?

Tolong bantu kami menjadi lebih baik. Tinggalkan komen dan cadangan anda dalam komen ke artikel itu. Kami akan menghubungi anda dan memuktamadkan artikel ini!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 6