Cat lantai

Pelbagai jenis cat lantai

Untuk memberikan seks anda kesegaran baru, kadang-kadang cukup untuk cat itu. Walau bagaimanapun, sangat sukar untuk memilih cat yang paling sesuai, kerana titik edaran bahan binaan kini bersedia untuk menyediakan banyak cat lantai yang berlainan jenis, berbeza dengan ciri teknikal, tujuan dan harga mereka.

Jenis asas cat lantai

 1. Bertuah.
 2. Cat akrilik.
 3. Cat minyak.
 4. Enamels.

Setiap cat ini mempunyai subtipe sendiri dan pelbagai warna gamuts. Menurut tujuannya, cat boleh digunakan untuk pelbagai jenis lantai.

Lacquers diperbuat daripada resin sintetik dan semula jadi dan minyak dicairkan dalam pelarut organik atau air biasa. Jenis cat ini warna dan tidak berwarna varnis. Tanpa warna adalah orang-orang lacquer yang memberikan permukaan yang dicat hanya bersinar, tanpa mengubah warna mereka. Gunakan varnis itu, terutama untuk pembukaan lantai parket.

Yang paling banyak digunakan hari ini ialah varnis: epoksi dan berasaskan air. Cat yang ada pangkalan air, pada gilirannya, dibahagikan kepada satu komponen (siap sedia) dan dua komponen (pengguna bercampur dua komponen secara berasingan). Untuk lantai parket gunakan varnis berkilat dan matte.

Kelebihan utama cat ini adalah mereka keselamatan kesihatan manusia. Mereka tidak mengandungi pelarut organik, dan oleh itu tidak toksik. Cat akrilik kering dengan cepat. Mereka mudah digunakan - mudah larut dan dibasuh dengan air semasa proses pewarnaan. Walau bagaimanapun, walaupun dengan pengeringan lengkap, filem yang dihasilkan menjadi tahan terhadap air. Acryl lama mengekalkan warna, menyediakan kebolehtelapan wap permukaan terdedah dan keselamatan kebakaran yang tinggi. Cat akrilik digunakan untuk mewarnai lantai bilik dengan kemudahbakaran meningkat dan untuk mewarna laluan pemindahan.

Cat minyak dibuat berdasarkan minyak pengeringan (semula jadi dan buatan), minyak sayuran dan pigmen. Warna-warna ini selamat, menyenangkan di tempat kerja, tidak mencium bau. Digunakan untuk membuka sebarang jenis lantai. Baru-baru ini, cat minyak telah digunakan kurang kerap kerana mereka pengeringan lama.

Cat enamel termasuk beberapa komponen:

Dengan cat sedemikian mudah untuk digunakan. Mereka murah, kerana mereka ada permohonan luas dalam pewarna lantai. Sebaliknya, cat enamel dibahagikan kepada alkyd, polyurethane dan nitro-enamel. Setiap daripada mereka mempunyai ciri khusus tersendiri. Enjin alkyd adalah tahan lama dan tidak takut kelembapan dan keterlaluan suhu. Sesuai untuk lantai bilik mandi dan kolam renang.

Nitroamali sangat cepat kering, semasa melepaskan bahan toksik. Di sesetengah negara, penggunaan nitro-enamel adalah dilarang. Penggunaan utama cat ini adalah pencelupan lantai kayu. Cat poliuretana bahkan lebih toksik dan berbahaya, tetapi sebaliknya mereka memiliki rintangan lelasan yang tinggi. Ia digunakan untuk melukis lantai premis awam - muzium, institusi budaya, sekolah, dll.

Pilihan cat lantai dipengaruhi olehnya ciri teknikal, harga dan asas untuk dicat. Jadual ini menunjukkan parameter anggaran bahan cat di atas:

1

Petunjuk ini menunjukkan, kerana ia sebahagian besar bergantung kepada daripada kaedah pewarnaan, Kehadiran pengudaraan, keperluan untuk kerja yang dilakukan, dll.

Selalunya, membeli cat untuk lantai, pembeli hanya memberi perhatian kepada warna dan harganya. Walau bagaimanapun, perlu diberi perhatian dalam huruf besar dan nombor yang dicetak pada pakej. Ini adalah menandakan bahan cat, yang menunjukkan ciri khususnya, yang akan membantu menentukan pilihan.

Berikut adalah beberapa penafsiran tanda kod, ditunjukkan pada bank dengan cat yang digunakan untuk mewarnai lantai:

Penunjukan alfabet lain mungkin, yang juga menunjukkan ciri-ciri tertentu cat. Mana-mana angka seterusnya boleh menunjukkan sifat-sifat dan nombor urutan yang diberikan kepada bahan cat dan varnis.

Sebagai contoh, lviv PF-266 bermaksud cat dibuat berdasarkan bahan pentaphthalic (PF), dimaksudkan untuk kerja luar (2). Nombor bersiri adalah 66.

Tidak kira jenisnya cat yang digunakan, proses pewarnaan lantai dibahagikan kepada dua tahap:

 1. Penyediaan substrat untuk dicat.
 2. Lukisan lantai.

Pada peringkat pertama, anda memerlukan yang baik menyediakan asas untuk pewarnaan. Pertama, lantai disapu, dibasuh, dibersihkan. Dengan bantuan spatula atau berus logam, cat lama akan dihancurkan. Jika ini tidak dapat dilakukan di seluruh kawasan, maka anda perlu mengambil cat lama, sekurang-kurangnya di tempat-tempat di mana ia retak dan bengkak. Jika dikehendaki, anda boleh memohon bahan khas yang larut dan menimbulkan beberapa lapisan walaupun cat paling kronik.

Tetapi selepas menggunakan alat sedemikian, ada risiko bahawa cat baru akan buruk untuk berpegang pada lantai. Oleh itu, selepas menggunakan bahan sedemikian, asasnya semestinya perlu dilakukan. Priming adalah perlu dan lantai konkrit. Pada asas konkrit, cat lama boleh dikeluarkan dengan meletakkannya pada gerudi muncung khas, yang dipanggil "kraskosnimatel."

Terdapat dalam kotak kayu sendi dan retak shpatlevat ia tidak perlu - shpatlevka di dalamnya panjang tidak akan lewat, dan tidak lama lagi retak akan muncul lagi. Untuk mengelak kecacatan yang lebih baik cod kayu (plywood) yang lebih tipis, menanamnya di PVA gam.

Juga akan membantu dalam memerangi retakan dan kecacatan lain dalam hubungan seks debu kayu halus, dicampur dengan varnis. Sudah tentu, tiada yang kekal selama-lamanya dalam kehidupan ini. Oleh itu, kaedah ini tidak akan menghapuskan masalah seks yang rosak selama-lamanya. Tetapi, dalam mana-mana keadaan, pembaikan itu lebih berkesan, daripada cara memohon dempul.

Bagaimana dengan kualitatif menyediakan lantai untuk melukis, jadi permukaan yang dicat lagi akan mempunyai penampilan estetik cantik.

Tahap kedua lebih menarik - hasil kerja segera dapat dilihat, yang tidak dapat tetapi bersukacita. Lukisan lantai itu sendiri tidak memerlukan tiada kemahiran khas.

Sebelum Anda Mulakan sesal cat dicetuskan. Selepas dibuka, kandungan perlu dikacau dengan sebarang ranting. Tambah pelarut jika perlu. Anda boleh cat apa-apa: dengan berus, roller, semburan. Oleh kerana, untuk membeli alat pengebom untuk kegunaan rumah tidak masuk akal, kebanyakan orang menggunakan berus lebar atau penggelek biasa. Keadaan utama yang mesti diperhatikan semasa lukisan: semua pergerakan berus mesti berada dalam satu arah, dan untuk lantai kayu - ke arah corak pokok. Memohon cat perlu nipis yang mungkin, dengan teliti menyebarkannya ke seluruh lantai. Dalam keadaan di mana lantai dicat untuk kali pertama, penyerapan cat yang meluas mungkin. Dalam kes ini, jangan "mencucuk" ia terlalu banyak. Adalah lebih baik untuk membolehkan lapisan pertama kering, selepas itu untuk meletakkan yang kedua.

Proses pewarnaan parket dengan varnis yang tidak berwarna berbeza sedikit. Di lantai parket pada asalnya memohon nitrolac, dan selepas ia benar-benar kering, pangkalannya adalah tanah. Oleh itu, kesemua villi dan kesilapan lain yang "terapung" ketika menggunakan nitro-lacquer dibersihkan. Kemudian lapisan kedua digunakan berkilat atau lakuer matt, yang memberikan lantai kecemerlangan tertentu.

Kaedah keselamatan untuk lukisan lantai

Oleh kerana kebanyakan cat dan varnis adalah berdasarkan campuran mudah terbakar dan bahan toksik, peraturan keselamatan asas untuk hampir semua jenis cat adalah sama:

 • Bekerja dengan cat dalam sarung tangan getah dan cermin mata untuk mengelakkan bahan berbahaya pada kulit dan mata;
 • penggunaan pernafasan semasa kerja akan melindungi saluran pernafasan dan organ dari kesan negatif asap bahan toksik;
 • cat lantai di kawasan pengudaraan yang baik;
 • Dilarang menggunakan api terbuka dan benda letupan lain apabila bekerja dengan cat yang mengandungi pelarut, minyak, resin dan bahan mudah terbakar yang lain;

Penting! Ia sangat tidak diingini untuk campuran cat daripada komposisi yang berbeza. Ini boleh menyebabkan reaksi tertentu dan menjejaskan kualiti hasil yang diperolehi.

Sekiranya tiada pelarut, enamel dan varnis boleh dicairkan petrol konvensional. Tetapi, dalam kes ini, permukaan dicat sebahagiannya akan kehilangan kilauannya.

Jangan beli bank yang rosak, dengan tanda-tanda percetakan dan tamat tempoh.

Membeli cat seks, lebih baik membeli satu lebih besar daripada beberapa pakej kecil. Pertama, ia akan menginsuranskan terhadap kemungkinan perbezaan dalam warna, apa yang berlaku apabila anda menggunakan cat dari pembungkusan yang berbeza. Kedua, membeli pakej besar dengan ketara akan menyelamatkan bajet keluarga, bahawa untuk hari ini adalah penting.

Menyalin bahan tapak dibenarkan dengan syarat pautan aktif ke laman web kami dipasang.

Tinjauan jenis cat popular tanpa bau untuk seks

Lukisan lantai adalah proses yang panjang dan buruh. Perlu diakui bahawa bahan cat biasa menjadikannya lebih sukar kerana bau yang mengakis dan beracun. Dalam keadaan sedemikian, adalah mustahil untuk tinggal di dalam bilik atau kerja. Oleh itu, untuk mengelakkan ketidakselesaan itu, cat untuk lantai tanpa bau dicipta, cepat kering, mudah digunakan.

Banyak pengguna tidak tahu bahawa cat dan enamel untuk lantai kayu tanpa bau telah lama muncul di pasaran pembinaan. Lapisan sedemikian telah membuat revolusi sebenar dalam pembinaan dan kemasan kerja kerana banyak kelebihan:

 1. Keringkan dengan cepat.
 2. Alam sekitar selamat.
 3. Selepas lukisan, lantai tidak tergelincir.
 4. Bau toksik sepenuhnya tidak hadir.
 5. Ia tidak perlu memakai alat pernafasan untuk melindungi diri anda dari asap beracun.
 6. Warna cerah berlangsung cukup lama.

Cat kering cepat tanpa bau untuk mengecat lantai kayu dibahagikan kepada 3 jenis: akrilik, alkyd, poliuretana. Setiap daripada mereka mempunyai kualiti positif dan negatif.

Dihasilkan berasaskan air, pigmen dan resin akrilik. Digunakan secara aktif untuk melukis lantai kayu. Penggunaan bahan untuk memproses asas kayu lebih banyak (berbanding dengan konkrit). Segala-galanya dijelaskan oleh keliangan kayu dan penyerapan aktifnya.

Cat dan enamel berbeza dengan sedikit harga. Alkyd mahal digunakan dalam beberapa lapisan, ia lebih murah, kurang tahan haus. Akrilik lebih mahal, tetapi dimakan kurang, sehingga ia mempunyai kualiti yang lebih tinggi.

Lantai, dicat dengan cat akrilik kering cepat, mempunyai beberapa kelebihan:

 1. Tidak toksik.
 2. Tidak ada bau berbanding dengan lukisan oleh komposisi minyak, yang berbau walaupun selepas pengeringan.
 3. Ia tahan api (kerana air dalam cat).
 4. Ia menentang suhu rendah.
 5. Kelembapan dan rintangan haba.
 6. Long mengekalkan warna.
 7. Sangat mudah dijaga.
 8. Tahan kepada cahaya ultraviolet.
 9. Mempunyai pelbagai warna.

Lantai akrilik kayu sangat popular kerana nisbah harga / kualiti yang baik, di samping itu, sangat mudah untuk mencuci cat tersebut dari tangan dan alat.

Kelajuan pengeringan lapisan pertama ialah 4 jam, dan selepas itu mungkin untuk memohon lapisan kedua dan seterusnya.

Cat sedemikian terkenal kepada pembeli sebagai bahan yang agak murah dengan ciri-ciri penahan air yang tinggi. Enel multi-berwarna, dispersif air sebagai komponen pengikat mempunyai resin alkyd - bahan organik yang diperoleh daripada minyak sayur-sayuran.

Semasa proses pengeringan, filem polimer yang cukup kuat dibentuk sehingga beberapa milimeter tebal. Sebagai tambahan kepada resin alkyd, enamel mengandungi pigmen pewarna dan reagen (desiccant), di mana proses pengeringan perlahan atau dipercepatkan.

Enjin enamel untuk lantai kayu semakin merebak dalam kehidupan sehari-hari dan dalam industri kerana kelebihannya:

 • rintangan kepada kelembapan dan cahaya;
 • kemudahan dalam kerja;
 • kelajuan pengeringan;
 • terang, tidak bunga matahari;
 • tidak berbahaya kepada manusia.

Penting! Ketaskan lantai dengan asas sebelum lukisan. Pilihnya lebih baik daripada pengilang yang sama, supaya liputan itu menjadi kualitatif.

Sebatian ini mempunyai lekatan yang baik, agak cepat kering, dan di permukaan lantai kayu bentuk elastik, tetapi pada masa yang sama, lapisan yang kuat. Enamel poliuretana agak tahan lama, mempunyai kestabilan terma yang tinggi, yang membolehkannya menutup lantai yang hangat.

Kelebihan cat poliuretana termasuk:

 • rintangan haus yang tinggi, termasuk beban kejutan dan getaran;
 • penentangan terhadap asid organik (asetik, laktik, wain).

Nasihat! Jika anda boleh membeli 100% cat poliuretana di kedai, pastikan anda mencairkan dengan pelarut bernombor mengikut arahan.

Di pasaran Rusia, anda boleh mencari bahan tanpa cat tanpa bau dari pengeluar yang berbeza. Yang terbaik yang diketahui adalah "Tikkurila» ( «Tikkurila»), «Dyulyuks» ( «Dulux»), «Teknos» ( «Teknos») dan, cukup aneh, domestik "dakwat Leningrad."

Kekhawatiran Finlandia Tikkurila mempunyai beberapa formulasi untuk penghasilan cat tanpa bau, bukan hanya untuk kayu, tetapi juga untuk permukaan yang dibuat dari bahan lain. LKM dari Dyulux berbeza rintangan kelembapan yang sangat baik. Oleh itu, mereka boleh digunakan di bilik mandi, bilik mandi, dapur.

Cat dari Teknos adalah universal. Mereka bukan sahaja tidak berbau, tetapi juga kering dengan cepat, mempunyai kelegapan tinggi dan sesuai untuk kerja-kerja dalaman dan luaran. "Leningrad Paint" menghasilkan produk yang agak murah, tetapi berkualiti tinggi tanpa bahan dan bau yang tidak menentu, dalam pelbagai warna.

Cat tanpa bau di atas air hampir tidak berbeza dengan harga dari cat pada pelarut organik. Jika anda serius menjaga kesihatan anda, pilih produk organik.

Apa warna untuk cat lantai kayu

Dalam pembentukan mana-mana lantai dalaman adalah unsur asas utama.

Oleh itu, penampilan estetik keseluruhannya, darjah keselesaan dan ciri-ciri prestasi secara langsung bergantung kepada kualiti bahan.

Lapisan lantai paling kuat mempengaruhi persepsi keseluruhan bilik keseluruhan, bukannya komponen lain dari hiasan.

Dalam hal ini, aspek yang sama dalam reka bentuk bilik perlu diberi kepentingan yang paling penting.

Dalam sejumlah besar jenis lantai dan bahan penamat, lantai kayu telah menduduki kedudukan utama dalam bidang reka bentuk selama beberapa tahun.

Dalam artikel ini, kami akan cuba mencari cat mana yang lebih baik untuk melukis lantai kayu dan warna apa yang lebih baik.

Lantai yang indah bermula dengan lukisan

Kayu, terima kasih kepada kualiti semulajadi, sentiasa dianggap bahan terbaik untuk lantai.

Walau bagaimanapun, untuk semua keunikannya, ia juga memerlukan pengendalian dan penjagaan khas.

Untuk melakukan ini, gunakan pelbagai bahan cat dan varnis, yang membolehkan anda mencapai hasil yang maksimum apabila menamatkan kayu.

Di samping itu, penggunaan cat atau varnis membantu bukan sahaja untuk mencapai kesan estetik yang dikehendaki, tetapi juga meningkatkan ciri-ciri fungsian lantai dengan ketara.

Dalam pengertian ini, ia berfungsi sebagai lapisan lapisan lapisan pelindung daripada pendedahan kepada pelbagai faktor luaran yang buruk (cahaya matahari, kelembapan, acuan, bakteria) meningkatkan rintangan haus.

Lantai kayu yang dicat dengan pemprosesan yang betul lebih lama mengekalkan daya tarikannya.

Walau bagaimanapun, dalam proses ini, adalah penting bahawa penyelesaian tekstur dan warna lantai kayu sepenuhnya selaras dengan hiasan seluruh bilik dan tidak akan tersingkir dari keseluruhan komposisi.

Dalam video ini anda akan diberitahu jenis cat yang lebih baik untuk melukis lantai kayu.

Kita lihat dan ingat!

Apabila mengecat lantai diperbuat daripada kayu, pemilihan cat yang betul memainkan peranan penting.

Industri moden bahan penamat dan bangunan menawarkan pelbagai jenis varnis dan cat yang berbeza untuk reka bentuk pelbagai jenis lantai.

Walau bagaimanapun, apabila memilih cat untuk lantai papan, anda harus mempertimbangkan:

 • baka kayu yang dicat;
 • ciri-ciri fungsi premis yang dipelihara (syarat, terma penggunaan, kelembapan, dan lain-lain);
 • kemungkinan pemprosesan permulaan dan pengulangan penutup lantai;
 • keserasian cat / varnis dengan lantai terdahulu.

Sebelum membeli bahan yang anda sukai, anda perlu mengetahui ciri dan ciri individunya.

Hari ini semua jenis cat dan varnis lazimnya dibahagikan kepada telus (bahan yang mengandungi mereka boleh mempamerkan struktur semula jadi kayu) legap dan berwarna dengan pelarut organik (akrilik, alkyds, minyak).

Oleh itu, cat mana yang paling popular dalam pewarna penutup lantai?

Harus diingat bahawa untuk lantai kayu hanya bahan pencelupan profil khusus yang digunakan.

Pertimbangkan beberapa jenis cat untuk lantai kayu.

Cat akrilik diskriptif

Selama beberapa tahun sekarang, ia telah menjadi peneraju antara produk cat dan varnish yang lain.

Fleksibiliti cat akrilik dibuktikan dengan fleksibiliti aplikasi mereka dalam memproses permukaan luaran dan dalaman.

Set kelebihan warna ini termasuk:

 • ketat wap dan perlindungan permukaan lantai terhadap kelembapan atmosfera;
 • kelantangan warna;
 • palet warna yang luas;
 • kekuatan (hayat perkhidmatan sehingga 10 tahun);
 • kemudahan pengendalian.

Ini adalah jenis bahan berwarna yang paling biasa, yang telah menikmati populariti luar biasa beberapa tahun yang lalu, terutamanya kerana bajetnya.

Produk jenis ini mempunyai warna tepu yang mendalam, ketahanan yang mencukupi untuk turun naik suhu dan struktur homogen, yang menjadikannya sangat popular.

Walau bagaimanapun, ia cukup lama kering dan, selepas satu masa, secara mendadak boleh mengubah penampilannya.

Retak dan mengelupas mungkin muncul di permukaan.

Tikkurila - cat untuk lantai kayu.

Ini, menurut definisi, harus menjadi pilihan terbaik untuk lantai kayu.

Walau bagaimanapun, ia, seperti yang lain, mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

 • memakai rintangan;
 • hygroscopicity;
 • kemudahan permohonan;
 • rintangan untuk mengupas dan memudar;
 • pengeringan cepat.

Seorang wakil terkemuka cat seperti di pasaran cat dan varnis produk hari ini adalah akrilik cat air penyebaran "Tikkurila", yang hanya sesuai untuk permukaan yang boleh dicuci, mempunyai keanjalan yang baik, ketahanan, perlindungan terhadap acuan dan cendawan hartanah.

Mudah untuk memohon, "Tikkurila" cepat kering, mengekalkan rupa asalnya untuk masa yang lama.

Di samping itu, versi cat ini agak menjimatkan.

Satu-satunya kelemahan yang boleh mempengaruhi pilihan adalah kehadiran bau khusus yang sangat kuat apabila pewarnaan, yang hilang hanya selepas beberapa hari atau minggu.

Dengan cara ini, alat ini terdedah kepada mudah terbakar.

Penemuan sebenar dalam industri pembinaan adalah rupa cat jenis ini.

Walaupun dia "belia", dia juga berjaya mendapat populariti yang luas.

Dan ini betul-betul wajar.

Lagipun, kes universiti cat dibuktikan oleh sifat luar biasa dan pelbagai aplikasi.

Cat ini adalah berasaskan air, sepenuhnya ekologi dan selamat untuk kesihatan manusia.

Kelebihan utama cat getah:

 • superelasticity;
 • kekuatan tinggi;
 • kestabilan atmosfera;
 • tiada bau;
 • rintangan air;
 • kebersihan dan keramahan alam sekitar;
 • perbelanjaan yang rendah;
 • Harga berpatutan.

Pasaran bahan pencelupan hari ini menawarkan pelbagai jenis produk untuk lukisan permukaan lantai kayu.

Tetapi berdasarkan spesifikasi tujuan seks, pilihan lebih baik dilakukan untuk memihak kepada produk semula jadi, mesra alam, seperti cat akrilik penyebaran atau getah.

Dalam klip video ini, anda akan mempelajari semua kehalusan lukisan lantai kayu dengan pelbagai jenis cat.

Tidak kira bagaimana mudah dalam penampilan tidak kelihatan untuk memproses mengotorkan lantai kayu, ia memerlukan mengikut peraturan tertentu lukisan, yang terdiri daripada penyediaan permukaan lantai, melicinkan tempat kasar, pewarnaan kering dan wajar.

Jadi, peringkat pertama dan paling memakan waktu sedang menyediakan lantai untuk lukisan.

 1. Benar-benar membersihkan bilik perabot dan basuh dengan lantai dengan air sabun atau bahan-bahan yang melelas (soda, sebagai contoh) dalam hal pencemaran berat.
 2. Hilangkan penyelewengan, kekasaran, kuku dan kelemahan lain di lantai dengan tukul, pengikis, kertas pasir dan spatula.
 3. Pastikan untuk mengeluarkan penutup lama.
 4. Terawal permukaan lantai dan selepas kering, isi sebarang slot sedia ada kayu atau habuk papan.
 5. Di permukaan papan, dempul harus digunakan seli dalam dua lapisan, menggunakan spatula yang luas untuk ini.
 6. Selepas pengeringan dempul untuk mendapatkan permukaan rata yang sempurna, ia perlu pasir dengan kertas pasir.
 7. Seterusnya, anda perlu mengeluarkan semua sampah dempul dan sekali lagi lantai progruntovat.

Pada peringkat persiapan ini selesai dan anda boleh meneruskan ke lukisan lantai kayu.

Seterusnya, lukisan itu dilakukan:

 • mula cat permukaan lantai sentiasa mengikuti dari skirting;
 • lantai dicat dalam dua atau tiga lapisan (masa pengeringan akan berbeza-beza bergantung kepada ciri-ciri individu bahan pencelupan);
 • Selepas lapisan terakhir cat benar-benar kering, lantai dibasuh dengan air panas.

Seperti yang anda dapat lihat, lukisan lantai kayu adalah proses yang sangat penting dan rumit, yang memerlukan pendekatan yang betul.

Untuk mencapai hasil yang dikehendaki dalam lukisan permukaan lantai kayu, cadangan berikut harus dipertimbangkan:

 • ia sentiasa perlu untuk memulakan mengecat lantai hanya selepas primer telah kering sepenuhnya;
 • dalam kerja, perlu menggunakan beberapa alat: berus bentuk dan saiz yang berlainan (untuk papan dan pinggir), penggunting bulu atau buih untuk permukaan utama;
 • cat untuk lantai papan mesti memilih hanya firma yang dikenali dan terbukti berkualiti tinggi;
 • apabila memilih bahan pencelupan, sentiasa perlu mengambil kira struktur lantai, spesies pokok dan tujuan operasi permukaan;
 • untuk lukisan lantai kayu, anda boleh menggunakan doh khas atau cat minyak yang mempunyai rintangan haus yang tinggi;
 • dengan pendedahan yang berpanjangan kepada air dan mencuci permukaan lantai yang kerap, lebih baik mengambil cat akrilik;
 • Di ruang tamu, cat tidak boleh digunakan.

Supaya lantai kayu selama mungkin mengekalkan sifat semulajadi dan hayat perkhidmatan, membawa kegembiraan dan rasa selesa ke rumah, ia memerlukan pemprosesan dan lukisan yang tepat.

Bagaimana untuk menghilangkan derit lantai dan dengan apa? Jawapan kepada soalan-soalan ini akan memberikan artikel di laman web kami.

Bagaimana untuk membuat lantai kayu kalis air di dalam bilik mandi, artikel ini akan memberitahu. Disyorkan!

Jangan terlepas peluang di sini untuk membaca tentang bagaimana anda boleh membuat lantai yang dipanaskan air di dalam bilik mandi. Semoga berjaya!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 13 = 15