Dandang pelet dengan tangan sendiri

Dandang pelet dengan tangan sendiri: saran mengenai pemilihan bahan untuk dandang, perhimpunan dan operasi

Meminimumkan kos perumahan adalah salah satu tugas yang paling penting hari ini. Mencari alat pengoptimuman kos sedang berjalan. Pemanasan di rumah, dengan kenaikan tarif yang kerap, adalah artikel penting dalam anggaran keluarga.

Anda boleh mengurangkannya dalam beberapa cara. Menggunakan teknologi penjimatan tenaga dalam pembinaan rumah dan penggunaan sistem pemanasan yang berkesan. Dandang pellet lebih ekonomik daripada analog yang bekerja pada gas, belum lagi sumber tenaga dan tenaga lain. Sebabnya terletak pada kos rendah bahan habis dan kecekapan tenaga tinggi peranti.

Prinsip dandang pelet (klik untuk membesarkan)

Walau bagaimanapun, persaingan yang serius untuknya terdiri daripada sumber haba alternatif, di antaranya dandang pelet untuk pemanasan rumah adalah penyelesaian yang paling menguntungkan. Pada pandangan pertama, tidak ada perbezaan asas. Dalam penukar haba, yang dibina ke dalam kebuk pembakaran, air dipanaskan, yang memanaskan rumah.

Mengapa dandang gas yang paling produktif dibuat menggunakan teknologi inovatif secara ekonomi kehilangan secara analog membuat analog yang berfungsi pada pelet? Jawapannya mudah, kos 1 kW tenaga apabila gas terbakar akan lebih tinggi daripada jumlah haba yang sama apabila menggunakan bahan api alternatif.

Bahan mentah untuk pelet adalah sisa kayu, kos yang minimum, sejak isu kitar semula amat serius dan pengeluaran pelet bahan api adalah salah satu cara untuk menghilangkan produk yang tidak diingini daripada aktiviti-aktiviti asas. Pelet boleh dibuat dengan tangan mereka sendiri, tetapi ini memerlukan peralatan khas.

Peranti dandang pelet dengan penunjuk elemen dan unit terpenting (klik untuk membesarkan)

1

Sebagai tambahan kepada pembakar pelet untuk dandang, yang hampir mustahil untuk dilakukan di rumah, semua elemen reka bentuk yang lain harus dilakukan sendiri. Ia akan mengambil banyak kerja untuk memastikan bahawa keputusan itu memenuhi harapan.

Mempunyai pengalaman kerja sedemikian untuk memasang penukar haba dan meletakkan batu bata fireclay, kebuk pembakaran adalah agak mustahil. Dengan pemasangan pembakar, anda juga boleh mengatasi, tetapi dengan sistem penyampaian bahan api anda perlu bekerja keras. Nod penting dalam setiap kes ternyata eksklusif. Ia perlu memastikan bekalan pelet bahan api tanpa gangguan dan boleh dipercayai kepada pembakar (untuk dandang dengan bekalan bahan api automatik dibaca di sini).

Ketumpatan pelet adalah hebat, dan sejumlah besar mereka tidak dapat membakar pada masa yang sama.

Menyediakan mod yang betul dengan kawalan manual adalah hampir mustahil, melainkan sentiasa terletak berdekatan. Oleh itu, peranti ini dilengkapi dengan sistem automatik, tetapi ia bernilai banyak.

Ini adalah faktor kos tinggi keseluruhan struktur. Satu atau lebih banyak programer menghadapi tugas tanpa gangguan luar. Malah bunker kecil dengan bahan bakar dapat menyiapkan rumah secara autonomi selama tiga hari. Jika anda mengumpul reka bentuk yang lebih padat dengan bekalan pelet yang besar, maka tempoh penggunaannya boleh meningkat pada masa-masa tertentu.

Kos tambahan juga untuk membeli enjin untuk mekanisme skru dan sambungan automatiknya. Sebelum memasang dandang pelet dengan tangan anda sendiri, anda perlu membuat lukisan dandang masa depan, hitung dimensinya, bergantung kepada kawasan ruang yang ada untuk pemasangannya.

Bahagian utama dandang pelet adalah pembakar

Sama seperti model kilang, perhatian utama dibayar untuk memasang lambung dan memasang semua unit. Perhimpunan pemasangan termasuk:

 • Keluli lembaran 4-6 mm untuk pembuatan badan dandang.
 • Bahan untuk corong. Ia boleh diperbuat daripada logam lembaran (1-2 mm tebal akan cukup), papan lapis multilayer, kayu.
 • Skru. Ia dipilih mengikut saiz atau dengan kemahiran yang ada yang dilakukan secara bebas.
 • Paip untuk cerobong. Logam atau asbestos dan kit pelekap.
 • Sistem kawalan. Menyediakan kawalan automatik ke atas operasi dandang.
 • Enjin untuk kerja mekanisme skru.
 • Paip untuk penukar haba. Produk yang disyorkan adalah seksyen persegi.
 • Paip dan kelengkapan untuk menyambungkan sistem pemanasan.
 • Batu bata fireclay, jika kebuk pembakaran dibuat pegun.
 • Bar-api. Ia akan menyediakan akses udara ke tapak pembakaran.

Dandang pelet yang dibuat oleh tangan sendiri

Ia adalah mungkin untuk mengurangkan kos dengan ketara dengan membuat dandang pelet dengan tangan anda sendiri. Jika, secara purata, model kilang akan dibayar dalam 2-3 tahun, dandang buatan sendiri akan membenarkan dirinya kira-kira dua kali lebih cepat. Untuk belanjawan keluarga, bantuan yang besar.

Kelebihan lain boleh menjadi penyelesaian yang membina yang berjaya. Bentuk dan konfigurasi peranti boleh diintegrasikan secara optimum ke dalam rumah. Penggunaannya akan menjadi lebih mudah daripada model kilang.

Dandang pellet dipasang dengan betul tidak memerlukan langkah penjagaan khas. Semua orang boleh menggunakannya, tanpa mengira jantina, usia dan penyediaan. Apa yang perlu anda perhatikan adalah penyimpanan dan pemuatan pelet.

Walaupun mereka kurang menyerap air, pendedahan berpanjangan di tempat lembap memburukkan kualiti pengguna mereka. Terutama jika pelet dibuat sendiri. Pastikan mereka di luar rumah tidak digalakkan. Hanya pada palet dan lebih baik dalam beg dimeteraikan, sebagai contoh, mereka dibekalkan oleh banyak pengeluar besar.

Bagaimana untuk membuat dandang pelet dengan tangan anda sendiri, dan bagaimana ia akan berfungsi, lihat video berikut:

Adakah anda suka artikel itu? Langgan kemas kini laman melalui RSS, atau ikuti kemas kini di Facebook, Twitter, atau Google Plus.

Dandang pelet dengan tangan sendiri: peranti, pembuatan dan pemasangan

Pemanasan pada pelet telah muncul di Jerman yang bersemangat, di mana mereka tahu bagaimana untuk tidak hanya mengira wang, tetapi juga peduli terhadap alam sekitar.

Industri kerja kayu sisa sentiasa mencari permohonan yang layak, salah satu pilihan - untuk menghasilkan dari mereka pelet mudah terbakar - pelet.

Mereka diperbuat daripada habuk papan, serpihan dan kulit dengan menekan. Oleh sifat dan kosnya, pemanasan pelet adalah setanding dengan pemanasan arang batu.

Tetapi untuk melayani seperti dandang lebih mudah. Bagaimanakah unit itu disusun, bagaimana untuk mengira kapasitinya, bagaimana untuk membuat dandang pelet dengan tangan anda sendiri dan adakah mungkin untuk membuat semula bahan api pepejal biasa di bawah pelet.

Ciri utama dandang pelet dalam sistem supercharging. Jika anda hanya mencurahkan granul ke dalam relau ketuhar konvensional, udara akan mengalir dengan teruk dan bukannya api panas, bahan bakar akan membara.

Pelet dibuang ke dalam bunker terpisah, dan diberi makan kepada dandang, dengan bantuan skru Archimedean (atau skru) melalui paip. Di zon pembakaran terdapat penukar haba (paip dalam bentuk ular, lingkaran atau parut) yang penuh dengan penyejuk dan disambungkan ke sistem pemanasan.

Sisa bahan api dibuang ke dalam kuali abu.

Untuk menubuhkan kapasiti dandang yang diperlukan, anda perlu mengetahui saiz bilik yang akan dihidangkan, tahap penebatan rumah dan ciri cuaca di kawasan tersebut.

Perhitungan kejuruteraan haba kompleks boleh dipesan oleh pakar, atau anda boleh membuat pengiraan anggaran sendiri.

Untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui kawasan rumah tersebut.

 • Untuk kawasan panas, 0.8 kW kuasa diambil setiap 10 m 2.
 • Di tengah band - 1,2-1,4 kW setiap 10 m 2.
 • Dan di kawasan dengan musim sejuk yang sejuk - 1.5 - 2 kW.

Sekiranya rumah kurang terik, tambah 20 hingga 40% dari kapasiti.

Contohnya, untuk sebuah rumah 90 m2 adalah lazim untuk memasang dandang 9 kW, tetapi jika perumahan terletak di kawasan utara, lebih baik memilih dandang 13-18 kW (90 x 1.5 atau 90 x 2).

Unsur sistem yang paling kompleks dan mahal adalah pembakar pelet untuk dandang.

Pembakar sedemikian bukan sahaja membakar bahan api, tetapi juga mengawal pembakaran, secara automatik membersihkan dan mengekalkan suhu yang dipilih oleh pemiliknya.

Sesetengah jenis pembakar boleh dialihkan dari pemanasan pelet ke elektrik (contohnya, semasa waktu malam pada kadar yang dikurangkan), dan juga untuk menguruskannya melalui telefon pintar.

Ini adalah elemen berteknologi tinggi, yang sukar untuk dicipta di rumah. Terdapat seperti dandang pelet automatik kira-kira 60-80 ribu Rubles.

Terdapat pilihan yang lebih murah - pembakar separa automatik, sebagai contoh, Pelletron-MB pada 15 kW. Pembakaran seperti itu berharga sekitar 14 ribu Rubel.

Jika ada peluang untuk membuat pembakar sendiri, anda perlu mengembangkan atau mencari lukisan yang sudah siap dan memahami dengan baik.

Adalah paling sukar untuk menyesuaikan kadar suapan pelet ke dalam pembakar supaya mereka dapat membakar sepenuhnya. Ini memerlukan sensor pembakaran, yang boleh dibuat daripada phototransistor. Ia bertindak balas terhadap kecerahan cahaya dan menyesuaikan jeda di antara suapan pelet (apabila kecerahan cahaya jatuh, ia menyalakan suapan).

Untuk pencucuhan bahan bakar, ia boleh menggunakan lilin daripada pijar dari relau kereta atau pengering pemateri.

Peminat turbocharged bukanlah jenis sayap, tetapi jenis sentrifugal "siput".

Pilihan yang paling ekonomik ketika memilih sistem pemanasan untuk rumah persendirian adalah pemasangan peralatan gas. Dandang gas untuk pemanasan rumah persendirian: kriteria pemilihan utama dan peraturan pemasangan.

Apakah pilihan terbaik untuk dandang gas yang dipasang di dinding? Baca di sini.

Adakah anda merancang untuk menjalankan pemanasan gas di sebuah rumah persendirian? Kemudian topik seterusnya akan menjadi menarik untuk anda: http://microklimat.pro/otopitelnoe-oborudovanie/kotly/dvuxkonturnye-gazovye-kotly-dlya-otopleniya-chastnogo-doma.html. Anda boleh membaca semua tentang pemilihan dan pemasangan dandang gas dwi-litar, dan juga mendapat jawapan kepada persoalannya: mengapa varian dua litar lebih baik daripada satu gelung tunggal?

Pengeluaran unit suapan pelet

Bunker boleh berbeza-beza dalam bentuk dan saiz (semakin besar bunker itu, semakin kurang perlu untuk memuat pelet). Cook tangki tidak sukar, lebih-lebih lagi bahawa walaupun tangki kilang kecil akan dikenakan bayaran mahal - 18 Rubles, dan bagi reka bentuk buatan sendiri juga boleh meletakkan bersama-sama kotak papan lapis di atas kaki ... Di dalam corong, bahagian bawah dibuat dengan cerun ke arah auger (untuk memberi makan pelet).

A paip paip dipasang untuk membekalkan bahan api kepada pembakar. Ia boleh dibuat daripada paip plastik paip biasa dan korutan, atau tiub keluli.

Pemasangan dandang pelet

Skru dipasang di dalamnya. Dia bergulung dari kawat rata bahagian rata atau mengarahkan model kilang yang akan lebih dipercayai. Panjang skru akan bergantung pada jarak tangki dari relau. Pemacu dibuat melalui pengurangan dari motor elektrik yang sesuai. Kadang-kadang mekanisme digunakan dari tingkap kereta. Ia hanya menghasilkan kelajuan rendah, menjadikannya pilihan yang paling sesuai.

Dengan saiz relau, penukar haba dipilih. Adalah mungkin untuk memotong paip seksyen bulat dan kimpalan mereka dengan sikat di dua paip membujur (ia akan menjadi lebih mudah untuk berfungsi jika paip membujur adalah segi empat tepat).

Semua jahitan kimpalan perlu diperiksa untuk kebocoran, dan kemudian memasang penukar haba di dalam badan relau, mengeluarkan muncung untuk menyambungkan makanan dan kembali.

Kerana saiz yang mengagumkan, dandang dipasang di tempat api khas, di mana perlu untuk memperuntukkan tempat penyimpanan stok minyak. Kaedah untuk memasang dandang pelet:

 • Permukaan mesti diratakan.
 • Lantai dan dinding, berhampiran dandang, perlu disiapkan dengan bahan tidak mudah terbakar.
 • Cerobong ini diatur dengan cara yang sama seperti mana-mana dandang bahan api pepejal (semestinya penebat dan pengumpulan kondensat).
 • Diameter cerobong harus bersamaan dengan diameter lubang pada dandang, direka untuk keluar dari gas ekzos.
 • Adalah penting bahawa terdapat pengudaraan yang memadai di dalam bilik.

Seperti mana-mana dandang lain, anda perlu menjaga memasang tangki lonjakan dan kumpulan keselamatan. Kepada paip pemanasan, dandang disambungkan melalui injap bola dan penapis. Selepas menyambung ke bekalan dan pemulangan pemanasan, sistem ini diisi dengan penyejuk. Sistem ini tertakluk kepada pengelim dan operasi.

Dandang yang dilengkapi sepenuhnya adalah peralatan yang sangat mahal. Kosnya bermula dari 100 ribu rubel Dan untuk objek besar, ia dapat menelan belanja lebih dari satu juta. Pada masa yang sama, pembuatan sendiri tumbuhan juga boleh menjadi terlalu sukar.

Dalam keadaan ini, penyelesaian terbaik ialah membeli kit: pembakar automatik dengan tangki granule dan sistem suapan. Kelengkapan sedemikian boleh menelan belanja dari 17 hingga 81 ribu rubel. dan direka untuk dipasang, sudah ada di dalam rumah, kompor bahan api pepejal (walaupun oven bata dengan jaket air sesuai).

 • Tidak perlu mencerna pemanasan.
 • Pemasangan mungkin mengambil masa kurang daripada satu jam.
 • Pada masa akan datang, pembakar pelet tidak akan mengganggu pemanasan dengan bahan api biasa - kayu, arang batu atau elektrik.
 • Lebih murah daripada dandang penuh, lebih mudah daripada pilihan buatan sendiri.

Kaedah pemasangan mungkin berbeza, bergantung kepada jenis dan saiz dandang, tetapi intipati kerja adalah untuk membaiki pembakar di tempat pintu atau langsung di pintu abu:

 1. Jika dimensi pintu tidak sepadan dengan pembakar, keluarkannya dan pasang plat penyesuai logam dengan lubang yang sesuai.
 2. Bunker itu akan dipasang di sebelah dandang.
 3. Kemudian auger dipasang, dan korelasi yang fleksibel disambungkan ke pembakar.
 4. Unit kawalan (pada auger) disambungkan.
 5. Dari paip pemanasan ke unit kawalan, sensor suhu disambungkan.
 6. Unit ini dikuasakan dari rangkaian, dan tetapan dibuat.

Adalah berfaedah untuk memasang dandang pelet sekiranya pelet untuk pemanasan disediakan. Jenis bahan api ini mudah untuk disimpan - mereka tidak berbau, tidak noda, jangan meletup, dan jangan habuk. Pelet adalah selamat - jangan memancarkan kuantiti bahan berbahaya dan terak semasa pembakaran, seperti dalam hal arang batu.

Penyiapan dandang siap dengan pemasangan pelet akan menjadikan proses pemanasan lebih mudah dan mesra alam. Beban pelet di bunker perlu setiap tiga hari (tong lebih besar dipenuhi setiap dua minggu).

Walaupun ketika membina sebuah rumah persendirian, pemiliknya mempunyai kebebasan yang hampir lengkap dalam merancang, ada beberapa bilik yang semestinya harus mematuhi norma-norma SNIP. Bilik ini adalah bilik dandang. Apakah syarat-syarat untuk rumah dandang di rumah yang kerap, anda boleh mengetahui di laman web kami.

Adakah ia layak untuk memanaskan rumah dengan dandang induksi, dibaca dalam bahan ini. Dan juga bagaimana untuk menjadikan unit itu sendiri.

Pembakar pelet: apa yang anda perlu tahu untuk pengeluaran sendiri

Bahan bakar pelet, atau pelet hanya diketahui ditekan pada suhu tinggi dan pemprosesan sisa pepejal atau pengeluaran pertanian (jerami, sekam, dan lain-lain). Kos pemanasan pelet dan di negara-negara yang mempunyai sumber tenaga semula jadi yang berlimpah mungkin lebih rendah daripada arang batu (tidak termasuk tempat yang bersebelahan dengan kawasan penambangan arang batu). Pelet tidak mengeluarkan asap berbahaya, seperti bahan api cecair, adalah bukti letupan, tidak mencemarkan lebih daripada kayu api, tetapi tidak memerlukan kayu untuk bahan bakar.

Pada masa yang sama, pelet tenaga agak menentu, jika digunakan secara tidak wajar, bahaya kebakaran, dan dalam mencari pembakar pelet dengan tangan mereka sendiri, terdapat sedikit maklumat berguna; akan menunjukkan pemukul yang memukul dari muncung, dan itu sahaja. Atau mereka memberikan skema pembakar seramik dengan keterlaluan kepada penerangan yang tidak jelas tentang pembakar graviti, tidak berubah-ubah, atau sesuatu yang lain. Artikel ini direka untuk mengisi jurang ini sedikit sebanyak.

Pelet bahan api dan dandang pemanasan dengan pembakar pelet

Pelet boleh dimuatkan ke dalam dapur konvensional dan dibakar, mereka akan terbakar. Juga dibakar di dalam dapur atau dandang pembakaran lama. Tetapi kandungan abu akan paling baik 20%, dan mungkin semua 60% (!). Oleh itu, apabila pelet dibakar, pirolisis awal jisim bahan api digunakan secara meluas; dalam kes ini kandungan abu akan 2-5%. Tetapi beban pelet ke dalam dapur pirolisis atau dandang tidak masuk akal: peranti dengan pembakaran gas pirolisis dalam kebuk yang berasingan mereka Coke, spekutsya dan sisa bahan api akan menjadi lebih besar, ditambah pembersihan berjadual dan / atau pembaikan dandang. Oleh itu, pelet dibakar dalam pembakar khas, di mana zon pyrolysis dan pembakaran suar bertindih. Reka bentuk pembakar itu, pada prinsipnya, tidak rumit. Bagaimana untuk membuat pembakar pelet mudah, lihat contohnya. video:

Video: pembakar pelet buatan sendiri yang mudah

Walau bagaimanapun, dalam orang yang lebih celik dari segi teknikal sudah ada soalan yang jelas: suhu nyalaan obor mencapai 1000 derajat atau lebih. Adakah keluli struktur konvensional akan bertahan lama? Terdapat nuansa lain yang sama pentingnya, jadi letakkan pembakar mudah pada pelet di dandang rumah anda lebih awal. Dengan cara ini, anda boleh membakar, lihat di bawah. Mula-mula anda perlu memikirkan cara membuat pembakar pelet dengan betul, sesuai sekurang-kurangnya sebagai cadangan, dalam hal kekurangan atau tidak dapat diakses bahan bakar utama.

Pembuatan bebas bahan bakar secara bebas daripada pembakar pelet mempunyai makna penuh, kerana harga produk jenama yang cukup boleh dipercayai bermula dari $ 500, ketika datang ke pembakar separa automatik yang memerlukan penyelenggaraan harian; ini akan sesuai sebagai ganti. Dan bagi satu set peralatan automatik untuk pelet pemanasan, yang memerlukan kempen sekali seminggu untuk pemunggahan bahan api, perlu keluar dari $ 3000.

Pellet cukup bahan api intensif: 1 kilogram lebih selamat. 5 kW / jam haba. Ie. untuk pemanasan rumah bersaiz sederhana di latitud tengah dalam pembakar harus membakar lebih kurang. 2 kg pelet setiap jam; pada kelantangan ia di suatu tempat dengan polar. Pelet di bunker (lihat di bawah) harus dituangkan 1-2 kali sehari dan serentak menggelapkan panci abu dandang itu; abu adalah sangat sesuai untuk baja. Membersihkan pembakar jenama yang baik tidak lebih daripada sekali seminggu (memerlukan pembersihan sekali musim adalah $ 5000); buatan sendiri perlu dibersihkan sekali dalam 3-4 hari.

Tetapi, terlebih dahulu, pelet dibakar dengan baik dan seperti itu, walaupun mereka memberikan banyak abu. Penyakit semua pembakar pelet sedia ada, tanpa pengecualian, adalah kemungkinan yang dipanggil. pembakaran terbalik, apabila zon pirolisis menembusi bungkusan bahan api, dan kemudian - asap, bau (beracun), kebakaran. Kedua, pembakar pelet sangat penting untuk pembekalan udara: jika terlalu banyak, pelet boleh dibuang dari pembakar dan memberikan banyak abu; sedikit - lagi banyak abu dan coking. Permintaan pembakaran pelet di udara agak bergantung kepada rejim pembakaran. Akibatnya, cara pembakaran pelet yang betul tidak begitu mudah untuk disiapkan. Secara umum, pembakar pelet dipecat secara berperingkat. cara:

 • Pengapian dilakukan oleh pemetik api khas, yang merupakan batang seramik, dipanaskan hingga 900-1100 darjah. Pembakar buatan sendiri boleh dinyalakan dengan rasuk, tetapi dalam keadaan tidak ada LVM! Membakar segera tergelincir ke bunker!
 • Permulaan - bekalan udara dikawal (lihat di bawah) sehingga api yang stabil terbentuk;
 • Pecutan (hasil mod operasi) - juga udara (mungkin bersama-sama dengan bekalan bahan api) mencapai tanpa asap api (mungkin dengan kawalan suhunya) dan meniup abu dari pembakar tanpa meniup pelet;
 • Bekerja dalam mod siap sedia - udara dilindungi sehingga suhu tertentu penyejuk dalam penyembuhan dicapai;
 • Berhenti - bekalan bahan api terputus, dan udara dibekalkan mengikut titik 3, sehingga terbakar sepenuhnya.

Sistem dengan bekalan bahan api terpaksa

Ia adalah kaedah bekalan bahan api yang menentukan keselamatan kebakaran dandang dengan pembakar pelet. Pelet dalam pembakar biasanya boleh diberi makan dengan kekuatan atau graviti, apabila mereka sendiri dituangkan dari bunker. Cara yang paling selamat adalah wajib. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku apabila anda perlu membayar untuk keselamatan dan kemudahan: pembakar dengan penghantaran paksa adalah yang kos dari $ 3,000.

Dandang pelet dengan bekalan bahan api dan pembakar terpaksa bagi mereka

Paksa pelet untuk dandang dari corong boleh pnevmoliftovoy (pos. 1 dalam Rajah. Dan skru (Pos. 2 dan cm. Di bawah). Mereka mempunyai persamaan hakikat bahawa jalan bekalan bahan api telah menaik cawangan. Jika api datang dari obor, beliau untuk masuk ke dalam kubu, anda perlu datang ke bawah, yang tidak mungkin. Suction sepenuhnya menghapuskan kebocoran pembakaran ke dalam corong, kerana jisim pepejal pelet bahan api di sana, dan walaupun udara bertiup ke arah jalan yang mungkin api, jadi untuk memberi makan kepada dandang Suction mungkin dari Bunker terbuka, yang dimuat sebulan sekali. Nako dalam kes sama ada cawan keperluan pembakar (jumlah, lihat di bawah.) Dengan skru pelet makanan feeder, kunci 3 dan 4. ia adalah teknikal yang sukar, dan nilainya tidak kurang daripada 1/3 daripada keseluruhan sistem bekalan kuasa dandang.

Dalam sistem dengan suapan auger, 2 unit mekanikal yang berasingan digunakan (kiri dan tengah dalam Rajah): Auger mengikis mengangkat pelet dari corong. Kemudian bahan api jatuh ke dalam feeder (menerima corong) pembakar, di mana skru lain menolak bahan api ke dalam zon pembakaran. Cukup aneh, kejayaan dalam bunker tidak diketepikan sepenuhnya; di cawangan menaik paip bahan bakar pelet adalah jisim pepejal, oleh itu bahagian bawah paip bahan bakar dibuat daripada fusible (tetapi tidak terbakar!) atau bahan penyusutan haba. Sekiranya feeder menyala, ia akan mencairkan atau keluar dan mengganggu jalan api. Sistem dengan pelet bebas jatuh ke dalam feeder (kanan) digunakan kurang kerap kerana keselamatan kebakaran kurang, tetapi ia boleh digunakan untuk membakar pembakar graviti, lihat di bawah.

Nota: kadang-kadang demi kekompakan bunker bahan api diletakkan pada dandang, lihat Rajah. di sebelah kanan. Dalam kes ini, sistem penghantaran paksa kehilangan harta keselamatan kebakaran, kerana cawangan paip bahan api dari laluan bekalan dikecualikan.

Kelemahan sistem yang serius dengan pemakanan yang dipaksa pelet adalah pergantungan tenaga mereka: anda perlu memutar 2 motor elektrik. Tetapi ia masuk akal untuk menggunakan pembakar dengan supercharging paksa, ini meningkatkan kecekapan dandang oleh 3-7 mata peratusan, dan menyambungkan automasi kawalan, lihat di bawah. Di negara-negara yang sejuk, didorong oleh bahan api yang diimport atau sisa sendiri, simpanan dalam pemanasan musim ini dalam kes ini boleh menghasilkan jumlah yang membayar kos pembakar dengan dandang.

Pembakar dalam sistem dengan suapan terpaksa digunakan jumlah skru, i.e. pelet mereka juga secara paksa ditekan ke dalam kebuk pirolisis dan gas pirolisis dibakar dalam relau dandang. Pembakar dengan mangkuk api (.. Perkara 1 dalam Rajah) secara beransur-ansur jatuh ke dalam tidak digunakan: automasi failover (lihat di bawah.) Fuel dalam mangkuk kok, yang merupakan pembersihan yang luar biasa atau pembaikan dandang, dan feeder slip api tidak begitu jarang berlaku di model pengeluar terbaik. Untuk membersihkan pembakar dengan semangkuk residu abu, perlu, apabila diberi makan dengan bahan api biasa (disyorkan oleh pengeluar) sekali seminggu.

Kaedah pemakanan bahan api dari feeder ke pembakar pelet

Pembakar dengan bekalan udara menengah ke pembakar selepas (item 2) atau dengan palang yang membentuk aliran utama dan menengah secara langsung di dalam mangkuk (kekunci 3) dilucutkan sebahagian besar kelemahan ini. Pembakar dengan pembakar selepas itu hampir tidak pernah dicocokkan, tetapi ia mesti dibersihkan dengan tangan sekali seminggu, dan pembakar dengan pembersihan retort diperlukan setiap bulan, dan bahkan kemudian mengikut hasil pemeriksaan.

Nota: menurut skim itu dengan kata ganti, yang dipanggil begitu- pembakar perapian dengan bekalan bahan api graviti untuk dandang dan relau sehingga 5 kW, pos. 4 dalam Rajah.

Pembakar sistem dengan pemakanan pelet yang dipaksa bukan sampel untuk pengulangan oleh pemula, bukan sahaja kerana mekanik kompleks. Semua martabat mereka, termasuk keselamatan, mereka hanya menunjukkan di bawah kawalan mikropemproses yang bertindak ke atas satu set sensor:

 • Dalam cerobong itu - tidak hanya memberikan kehadiran, tetapi juga jumlah daya tarikan.
 • Dalam relau - menunjukkan suhu obor.
 • Dalam sistem pemanasan - memberikan suhu kembali.
 • Dalam pembakar, di zon pembakaran - menunjukkan kehadiran dan tahap bahan api.
 • Dalam feeder - sama.
 • Di bunker - sama.

Mikropemproses, dipandu oleh data dari sensor, mengawal bekalan bahan api dan udara mengikut program yang diprogramkan oleh pengguna, contohnya, "Winter", "Spring / Fall," "Tahap yang lebih rendah keselesaan," "Rumah itu adalah kosong" dan lain-lain. Ia adalah peraturan yang selaras serentak udara dan bahan api bekalan menjamin kecekapan tertinggi yang mungkin dandang di mana-mana Pellet ada, ini adalah satu kelebihan yang serius sistem dengan memberi makan paksa.

Pembakar pelet graviti boleh dibuat tidak berubah-ubah, kerana bahan bakar di dalamnya dituangkan terus ke dalam ruang pirolisis, dan supercharging boleh disediakan oleh draf dalam cerobong itu. Untuk memasukkan pembakar graviti ke dalam mod pengendalian, ia juga mungkin dilakukan secara manual, memanipulasi hanya flap pada pembakar dan peredam (draf pengatur di cerobong). Walau bagaimanapun, ini adalah kurang kecekapan dandang dan bahaya kebakaran yang lebih besar. Oleh itu, mana-mana pembakar graviti memerlukan penyelenggaraan yang berkelayakan. Mari kita berharap artikel ini akan membantu pembaca dalam hal ini.

Pembakar pelet dengan suapan graviti

Pembakar graviti tanpa voltan dengan kawalan manual oleh industri tidak dihasilkan: mereka sangat berbahaya apabila digunakan secara bertulis. Dalam penjualan di bawah nama pembakar graviti, separuh automatik dengan bahan bakar "penanaman diri" datang. Untuk mengelakkan kebakaran dari tergelincir ke dalam corong, sama ada meletakkan sluice (di sebelah kiri dalam angka) dari termoset, i.e. berkembang dengan elemen pemanasan, atau gunakan skema dengan parut ganda, di sebelah kanan. Genggam mudah alih secara berkala retret, mengambil sebahagian daripada bahan api dan memindahkannya ke zon pembakaran, sambil serentak menolak abu ke dalam lubang abu dandang itu. Pembakar rumit dengan skru tidak diperlukan dalam kes ini, tetapi skema ini tidak baik kerana jurang antara bar dengan cepat tersumbat dengan residu abu. Jika parit mudah alih tersekat di kedudukan belakang, kebakaran hampir tidak dapat dielakkan dalam corong, jadi gerbang kebakaran di dalam pembakar dengan parut ganda juga diperlukan.

Pembakar pelet buatan sendiri boleh dibuat tidak menentu, jika dibuat mengikut skema bakul suar:

 1. Bahan api dicurahkan secara langsung ke dalam ruang pirolisis, yang merupakan bakul berlubang besi. Bakul boleh tanggal. Bagi setiap pelet berkaliber (diameter) anda memerlukan bakul berasingan.
 2. Penembusan segera api ke dalam corong ke tahap tertentu menghalang udara "tertiari", disedut melalui lubang di feeder.
 3. Udara utama menyediakan pirolisis bahan bakar dalam bakul.
 4. Gas Pyrolysis dan udara sekunder masuk ke dalam ruang pembakaran, di mana pembakaran utama berlaku.
 5. Dari kebuk pembakaran, obor gas panas, dandang pemanasan, melarikan diri.

Nota: Menurut skim yang diterangkan, beberapa pembakar kilang juga dibina, termasuk Pelletron yang terbukti baik. Tetapi mereka sama sekali tidak menentu, kerana dilengkapi dengan automasi terbina dalam. UPS (bekalan kuasa tidak terganggu) untuk Pelletron boleh dibeli secara pilihan atau menggunakan komputer.

Skim operasi pembakar pelet tidak berubah-ubah dengan dandang diberikan di sebelah kiri dalam Rajah., Dan skema peranti dan perihalan prinsip tindakan berada di sebelah kanan di sana:

Peranti pembakar pelet graviti

Keadaan yang sangat diperlukan untuk operasi yang berjaya adalah cerobong di cerobong dengan draf yang berlebihan. Dalam mod pembakar sedemikian diperkenalkan dengan cukup ringkas:

 • Buka pintu gerbang dan penutup udara pembakar.
 • Buka flap bekalan bahan api pada corong (ia mesti wajib!)
 • Keluarkan pelet, segera tutup flap pada pembakar.
 • Perhatikan melalui jendela pemeriksaan dandang (juga wajib), perlahan-lahan dan perlahan-lahan buka flap pembakar sehingga obor dibilas dan awan abu muncul. Jangan biarkan pelet bertiup!
 • Pintu itu disambungkan ke mod operasi oleh pintu dengan sensor termo dandang (atau dengan jenis obor).

Penghentian pembakar juga mudah:

 1. Pada penghujung kitaran, relau menutup bekalan bahan api kepada corong.
 2. Pintu pintu dibuka sepenuhnya.
 3. Sejurus selepas membuka pintu (lebih baik - serentak dengannya), flap pembakar ditutup dengan kira-kira. pada 3/4.
 4. Kerja-kerja pencegahan pada pembakar (jika perlu) dimulakan tidak lebih awal daripada 10 minit selepas kehilangan tanda-tanda pembakaran yang terakhir.

Bahagian paling penting pembakar adalah bakul. Tumit Achilles keranjang buatan sendiri - jem dan coking pelet di dinding belakang yang cenderung, mengapa proses pirolisis dilanggar dan api pergi ke bunker. Untuk mengelakkan ini, slot di dinding belakang tidak perlu dibuat pepejal, tetapi seperti yang ditunjukkan di bar sisi di kanan atas dalam Rajah. Dimensi slot adalah 2-3 mm lebih kecil daripada saiz pelet dalam pelan itu. Pelepasan antara dinding belakang dan bahagian bawah bakul adalah 2 mm kurang daripada pelet, tetapi tidak kurang daripada 6 mm. Tetapi celah-celah di dinding depan, memisahkan bahagian pirolisis dari kebuk pembakaran, hanya padat. Lebih baik walaupun mereka terbuka dari bawah. Ketinggian saluran udara menengah di bawah bahagian bawah bakul untuk pembakar ialah 15 kW 28-30 mm. Cerun dinding belakang adalah 45 darjah. Keranjang sedemikian dengan dimensi dulang 130x130 mm dan kedalaman 100-120 mm akan membakar 2-3 kg pelet per jam.

Lukisan pembakar pelet graviti dan bunker untuknya

Bahagian yang kurang penting ialah kubu. Hanya di bunker pembinaan sewenang-wenangnya, selalunya api meletus. Nasib baik, tidak ada keperluan untuk menjadi rumit di sini: bumper Pelletron, yang lukisannya berada di sebelah kiri dalam Rajah, Menunjukkan diri dengan baik. Dengan pembakar 15 kW, bunker 34 kg pada musim sejuk pertengahan di tengah jalur menyediakan perapian harian, dan 17 kg sekilas.

Dimensi kebuk pembakaran boleh mengambil dari 15 Pelletrona (warna menekankan hak dalam Rajah. Saluran udara sekunder untuk membuat lebih baik kekusutan berbentuk T, ia akan menyediakan kecekapan aktif mencampurkannya dengan gas pirolisis dan lebih tinggi sedikit dandang.

Ruang pembakaran hendaklah dibuat daripada keluli tahan panas dengan ketebalan 2 mm. Oleh kerana keluli haba tidak dimasak dengan betul, ia perlu menarik imbasan kebuk, gulung dan kimpalan rivet atau kimpalannya dengan kimpalan tempat. Dengan cara ini, peranti desktop untuk kimpalan tempat juga boleh dibuat dengan tangan di rumah.

Nota: Satu lagi contoh pembakar pelet graviti buatan sendiri, lihat seterusnya. filem:

Video: burner pelet graviti

Kaedah untuk menyesuaikan pembakar pelet

Lebih mudah untuk memulakan pembakar dan menjadikannya lebih selamat kerana kurang bertindak balas terhadap draf dalam tekanan penukaran cerobong. Untuk pembakar 15 kW, peminat sebanyak 20 watt cukup. Cara paling mudah untuk menyesuaikan rangsangan dari kipas siput, seperti ditunjukkan dalam Rajah. di sebelah kanan.

Nota: di forum untuk pemanasan pelet, sebagai contoh. Amerika: donkey32.proboards.com, anda boleh mencari idea untuk dimasukkan ke dalam elemen dandang Peltier dan lari dari mereka untuk menekankan kipas komputer 12 V. Pertama, elemen Peltier akan terbakar dengan segera di dalam cerobong. Kedua, kuasa peminat komputer adalah perintah magnitud kurang daripada yang diperlukan. Ketiga, tanpa elektronik kawalan, yang beroperasi dari termokopel dalam relau, sistem akan pergi vraskachku, tk. ia akan bertukar - lebih meradang, lebih berkuasa tinggi, tetapi perlu dibalikkan.

Anda juga boleh membawa baldi pelet tidak sekali atau dua kali sehari, tetapi setiap minggu atau bahkan setiap bulan. Keadaan yang sangat diperlukan, mengikut peraturan keselamatan kebakaran - dandang mesti berada di rumah dandang tahan api berasingan. Kemudian kita meletakkan bunker besar dengan rizab bahan api jangka panjang, sekrup dan jatuh bebas pelet (lihat di atas), tetapi tidak di feeder pembakar, tetapi dalam hopper feed. Di peringkat kedua - 2 sensor bahan api peringkat atas dan bawah (lebih baik - optocouplers). Sedikit bahan bakar - enjin mengacaukan auger, ditaburkan. Peranti yang memakan - hentikan! Nah, dan jika elektrik hilang, anda perlu membawa baldi.

Pelet sebagai bahan bakar dan pembakar pelet secara teknikal masih "mentah", tidak dibawa ke keadaan penuh. Tetapi ini tidak bermakna bahawa pencinta tukang tidak perlu berurusan dengan mereka. Gas sekali pun kurang selesai. Seratus tahun yang lalu, gelombang radio pendek (KV) telah diberikan kepada belas kasihan "pancaran radio" ketika itu kerana komunikasi dan penyiarannya yang lengkap dan tidak sempurna. Dan apabila peminat di HF mula menubuhkan komunikasi jarak jauh di HF dengan pemancar kuasa dalam watt bukannya puluhan dan beratus-ratus kW, untuk pakar yang sangat pintar ini adalah kejutan. Saya terpaksa membuka ionosfer bumi dan lapisan ozon di atmosfera untuk memahami mengapa ia begitu.

Peranti pembakar pelet dengan kebuk pembakaran seramik

Bagi pembakar pelet, setakat ini keputusan terbaik ditunjukkan oleh sampel dengan kebuk pembakaran seramik, lihat Rajah. di sebelah kanan. Sekurang-kurangnya, ini adalah seperti abu sisa yang perlu dibersihkan tidak lebih kerap daripada sekali sebulan. Nampaknya perkara itu bukan untuk pengulangan di rumah. Tetapi butir-butir kamera boleh dibuat dengan kaedah slip pemutus, seperti halnya buatan sendiri untuk logam lebur, dan mereka bekerja di bawah keadaan yang lebih teruk. Secara umum - buat, buat, cuba!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 + = 80