Dandang pyrolisis pembakaran panjang oleh tangan sendiri

Dandang Pyrolysis dengan tangan sendiri

Sehingga kini, Rusia mempunyai sejumlah besar penempatan di mana tiada saluran paip gas utama, jadi ia perlu memanaskan premis dengan elektrik atau dengan bahan api pepejal yang ada. Sudah tentu, pilihan kedua adalah lebih ekonomik, tetapi sangat susah payah. Kita perlu sentiasa memantau jumlah bahan api dalam dandang, pastikan ia tidak terbakar, jadi anda tidak perlu mencairkan lagi. Cara keluar dari keadaan ini adalah dandang pyrolysis, yang juga beroperasi pada bahan api pepejal, tetapi pada masa yang sama proses pembakaran dioptimumkan. Kos dandang seperti itu lebih tinggi daripada yang konvensional, tetapi ia boleh dihasilkan secara bebas. Kami akan memberitahu anda bagaimana untuk membuat dandang pyrolysis sendiri, lukisan dan prinsip kerja, kami membawa cadangan pakar dan pelajaran video.

Photo 1 Prinsip dandang pyrolysis

Menilai manfaat dandang pyrolysis adalah mustahil tanpa memahami prinsip umum kerja. Dan pada mulanya, apa pirolisis?

Malah, penguraian ini sebatian semula jadi dengan jumlah minimum udara. Dalam dandang standard, kayu dibakar pada suhu 00-12009deg; C dengan akses udara biasa, untuk satu tab kayu bakar, ia mengambil masa kira-kira 3-4 jam untuk memperuntukkan kira-kira 4900 kalori haba.

Jadual 1 Calorific value kayu api dari pelbagai jenis kayu

Dalam dandang pyrolysis, bahan api pepejal terbakar pada suhu yang lebih rendah iaitu 300-8509 deg, dengan suhu, dengan penguraian berikut ke dalam unsur berikut: sedimen pepejal dan gas. Dalam ketiadaan oksigen dalam ruang berasingan, gas mudah terbakar (pirolisis) bertindak balas dengan karbon dan diproses selanjutnya, dengan itu meningkatkan kekonduksian terma.

Oleh itu, dalam hal penyulingan kering (proses pirolisis), sebagai tambahan kepada bahan api pepejal, precipitate pepejal dibakar sebagai tambahan kepada gas pirolisis. Semua ini dalam kompleks meningkatkan masa pembakaran satu caj kayu api sehingga 12 jam (bandingkan dengan biasa 3-4 jam) dan kecekapan dandang kepada 85-90% pada 65-70% standard.

Mana-mana unit dicirikan oleh kedua-dua ciri-ciri positif dan negatif. Untuk membuat pilihan yang tepat, mereka perlu dinilai dengan secukupnya.

 • mengekalkan suhu pembakaran tertentu dalam mod automatik;
 • Peningkatan masa pembakaran penanda buku terhadap latar belakang peningkatan kecekapan dandang;
 • keupayaan untuk menggunakan pelbagai jenis bahan api pepejal, kepada produk pemprosesan industri kayu dan pertanian.

Tidak digalakkan menggunakan lebih daripada satu pertiga daripada jumlah polimer bahan api dan getah.

1
 • dimensi besar dandang disebabkan kebuk pembakaran meningkat;
 • Keperluan khas untuk bahan api pepejal - kayu api mesti benar-benar kering

Walaupun 25% kelembapan disimpan, proses evolusi gas semakin perlahan, yang mengakibatkan pengurangan suhu penyejuk dan penurunan kecekapan.

 • pergantungan tenaga - semasa operasi dandang menggunakan elektrik untuk operasi kipas yang menjana draf terpaksa dan automasi;
 • harga - ini adalah kelemahan utama, yang membuat anda enggan membeli.

Itulah sebabnya kami mencadangkan untuk membuat dandang pyrolysis oleh tangan kita sendiri, lihat lukisan dan prinsip kerja dalam artikel itu.

Perbezaan utama antara dandang standard dan pirolisis ialah dalam varian pertama 1 kebuk pembakaran, dan dalam yang kedua, 2, di antara yang parut terletak, bahan bakar itu sendiri dan sisa pepejal terbakar di bahagian bawah, dan gas pirolisis di atas. Ia adalah susunan ruang pembakaran yang membolehkan proses mengoptimumkan, meningkatkan masa pembakaran bahan api dan memaksimumkan kecekapan.

Gambar 2 Rajah dandang pyrolysis

Proses pyrolysis hanya mungkin dengan akses udara terhad, apabila bahan api tidak terbakar, tetapi sebenarnya membara, melepaskan lebih banyak gas.

Antara ciri-ciri dandang pyrolysis ialah peningkatan rintangan aerodinamik dalam cerobong disebabkan oleh ketiadaan udara dan tindak balas karbon dengan gas pirolisis. Draf paksa menyediakan kipas elektrik, sebenarnya, untuk sebab ini dandang pyrolysis dan tergolong dalam kategori peralatan tidak menentu.

Sudah tentu, sebab utama mengapa mereka diterima untuk mengeluarkan dandang pyrolysis dengan tangan mereka sendiri, sedang mencari lukisan dan prinsip kerja - ekonomi yang cetek. Rata-rata, mengikut rantau, kos dandang siap berbeza dari 36,000 rubel. (kuasa 10 kW, luas 100 meter persegi) kepada 140,000 rubel. (kuasa 38 kW, luas 300 meter persegi). Apabila dandang buatan sendiri adalah mungkin untuk menyelamatkan dari 500 hingga 1500 cu. disebabkan oleh kos bahan dan buruh diri.

Video 1 dandang Pyrolysis 15-25 kW - pembuatan dan pengujian

Walau bagaimanapun, kerja jenis ini tidak boleh dipanggil murah atau mudah, jadi sebelum anda membuat keputusan untuk membuat dandang pyrolysis sendiri, menilai kemampuan anda untuk mempelajari semua lukisan dan pilih bahan yang diperlukan.

 • arka kimpalan dan 3-4 paket elektrod;
 • gerudi;
 • Bulgaria kecil (bulatan 230).

Photo 3 Proses kimpalan logam

Ø 57 mm, ketebalan dinding 3.5 mm

Ø 159 mm, ketebalan dinding 4.5 mm

Ø 32 mm, ketebalan dinding 3.2 mm

60 × 30 mm, ketebalan dinding 2 mm

80 × 40 mm, ketebalan dinding 2 mm

20x20, ketebalan dinding 2 mm

Bulatan untuk Bulgaria

Photo 4 Kipas bertiup

Senarai ini tidak menyediakan pelbagai alat logam dan beberapa bahagian tambahan. Ada kemungkinan bahawa sebahagian daripada mereka perlu dibeli - tetapi pada umumnya, walaupun pada peringkat ini, anda boleh mengira kos dandang.

Lukisan dandang pyrolysis (mengikut skema Belyaev) 25-40 kW

Gambar 5 Lukisan terperinci dandang pyrolysis

Jika boleh, rajah 3D struktur dalaman dandang untuk memahami asas strukturnya dan mula membuat.

Gambar 6 rajah 3D struktur dalaman dandang dengan dimensi

Proses membuat tangan anda sendiri

Pemotongan Bulgaria tidak akan dapat dipotong dengan sempurna - jadi hanya guillotine dapat memotong logam. Ia tidak perlu untuk menjimatkan pemotongan logam, ia boleh menjadi mahal.

 1. Membeli helai logam dan paip di gudang logam, bersetuju terlebih dahulu untuk memotongnya ke dalam serpihan yang diperlukan. Pada masa akan datang, ini akan mengurangkan masa dan akan memberikan peluang untuk mendapatkan lipit.

Foto 7 Pemotongan logam

 1. Dari dua bahagian mula mengumpul ruang dandang - pembakaran dan gas

 1. Apabila kedua-dua dewan dibuat, dinding udara dan dinding dikimpal ke belakang. Dalam foto itu, untuk kemudahan, saluran itu terbuat dari saluran, tetapi ia juga mungkin untuk membuatnya dari paip 60 x 30 proftrub, yang sebelum ini memotong lubang pengudaraan kecil.

 1. Dalam kebuk pembakaran, buat lubang untuk tiub udara dan kimpalan paip cawangan kepadanya. Sila ambil perhatian bahawa paip ini harus disambungkan ke dandang oleh penuras paip 20-20.

 1. Pembuatan penukar haba tiub - pada bahan kerja, potong beberapa lubang untuk paip mm D57.

 1. Pipa mm D57 dipotong menjadi kepingan yang sama, kemudian diletakkan di atas pinggan dan dikimpal di sekeliling perimeter.

 1. Selanjutnya, penukar haba dikimpal oleh kimpalan arka ke dandang dan injap pendikit dibuat

 1. Dinding depan dikimpal ke bilik, di mana dua lubang dipotong sebelum - untuk paip masuk dan keluar

 1. Selanjutnya, tudung dan burs dikimpal sebagai pengganti

 1. Kami mengumpul semua pemadat dalaman dandang, dan selepas itu perlu membersihkan tempat kimpalan secara menyeluruh dengan Bulgarian atau berus logam.
 2. Selongsong luar pada dandang diperbuat daripada lembaran dan sudut 4 mm

 1. Untuk menjamin selongsong luar ke sudut, lubang kecil mesti dibuat pada bahan kerja. Setiap daripada mereka perlu dikimpal, supaya lembaran dan selongsong disambungkan

 1. Memeriksa ketat dandang dengan air - tutup palam untuk pergerakan penyejuk dan tarik air ke dalamnya. Jika di beberapa tempat kebocoran, buat nota untuk segera mencerna tempat ini. Dandang mestilah dimeterai sepenuhnya

 1. Sampul atas mesti tambahan terlindung

 1. Untuk mengawal operasi peredam udara, kancing bebiri

 1. Dandang ditutup sepenuhnya oleh selongsong luaran, dan dari paip proftrub dibuat paip longkang.

 1. Engselnya dikimpal dan pintu dipasang. Adalah lebih baik untuk mengeluarkannya dari plat besi, dan untuk lapisan (perlindungan terhadap kerosakan) menggunakan bata.

 1. Ruang bawah juga terdedah kepada lapisan batu bata refraktori: ia harus dipotong dan diasah sehingga ruang sesuai dengan baik

 1. Untuk dandang untuk mematuhi kuasa yang diisytiharkan, peredam di ruang bawah harus memenuhi parameter tertentu. Apabila meletakkan batu bata, pastikan anda menganggapnya

 1. Pada paip saluran udara (dari profil), penghembus udara dikimpal untuk menghasilkan draf paksa dalam dandang

 1. Ruang bawah juga dijahit menjadi batu bata untuk memaksimumkan keselamatannya dan mengoptimumkan proses pembakaran.

 1. Untuk meningkatkan operasi dandang itu disarankan untuk membuat turbozavirhiteli, di satu pihak mereka meningkatkan pemindahan haba, di pihak yang lain - mereka membersihkan paip deposit.

 1. Sebelum memulakan dandang pyrolysis, adalah perlu untuk memeriksa betapa ketat sendi adalah dengan cara yang sama seperti dalam butir 13 (lihat di atas). Tetapi pada masa yang sama dengan air, adalah perlu untuk mewujudkan tekanan 3-4 bar. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan peranti ujian tekanan khas - apabila anda membawa tekanan, lihat bagaimana ia cepat jatuh. Sekiranya cepat - di suatu tempat ia bocor, cari tempat ini. Jika ia stabil, semuanya baik-baik saja.

 1. Pastikan memasang kumpulan keselamatan pada dandang, yang termasuk tolok tekanan, injap pelega tekanan dan bolong udara. Sekiranya tekanan meningkat melebihi 3 bar, tetapan semula automatik akan berlaku.
 2. Untuk memaksimumkan keselamatan dandang dan membuat operasi tanpa masalah, mencadangkan pemasangan unit automasi. Mengenai bagaimana ia berfungsi dan apa yang diperlukan oleh kawalan automatik, lihat arahan video

Video 2 Pyrolysis dandang automasi

 • Apabila anda memulakan dandang terlebih dahulu, sambungkannya ke cerobong dan isi dengan air

Ia dilarang untuk memeriksa operasi dandang kosong tanpa termometer.

 • Di ruang bawah, letakkan kertas dan secara literal 2-3 log (banyak untuk memeriksa kerja dandang tidak perlu), tutup ruang rapat dan buka pintu pendikit. Apabila kipas menghidupkan, tetapkan kertas.
 • Ketika semua kayu bakar terlibat dalam api, tutupnya ditutup, sehingga bahan bakar mulai membara ("languish9raquo;), pada saat ini proses pirolisis mulai bekerja
 • Di ruang bawah, pantau apabila api terbakar berlaku. Sebaik sahaja ia terbakar, perhatikan masa yang mana penyejuk itu akan mendidih.
 • Apabila penyejuk mencapai 100 ° C, matikan peminat, obor juga akan keluar serta-merta.

Seperti yang anda lihat, membuat dandang pyrolysis oleh diri sendiri adalah latihan yang mahal dan memakan masa yang hanya akan dibayar dalam 3-5 musim. Tetapi dalam mana-mana, ia bermanfaat, kerana ia ternyata untuk menyelamatkan bukan sahaja pada bahan, tetapi juga untuk membuat peralatan sedemikian yang akan sesuai dengan bilik tertentu.

Bantuan Lembaga - membeli piroliznik doroguschy membuat Jetstream relau dengan tangan mereka (lukisan dan prinsip operasi seperti yang anda nyatakan) atau kekal di bahan api pepejal dengan tangki accumulator konvensional?

Syarat: rumah 200 persegi. Saya mahu - pemanasan, air panas dan TP.

1. membeli pirolisis dari TA kepada 2 meter padu;

2. lakukan mengikut lukisan anda, walaupun saya ragu bahawa saya akan berjaya;

3. Untuk menyimpan dan membeli bahan api pepejal 40 kW yang kuat di atas kayu dengan penumpuk haba.

Satu pilihan secara purata akan menelan kos sebanyak 120 ribu. Secara jujur, kepada rajah!

2 pilihan - 3 kali lebih murah, tapi tiba-tiba sesuatu akan salah, saya bukan tuan dalam perkara ini, apa pun yang boleh dikatakan

3 pilihan untuk maksimum 50 ribu. Saya secara peribadi tidak melihat minus, mungkin anda tahu tentang mereka?

Saya sangat menantikan bantuan anda! 🙂

Pada jari-jari tidak mungkin berfungsi. Prinsip dandang pyrolysis berbeza dari TT, jadi kebaikan dan keburukan adalah berbeza.

Dan apa yang boleh menjadi tolak pada dandang bahan api pepejal dengan penumpuk haba?

Kawalan suhu di luar musim. Sebagai contoh, pirolisis tanpa TA berfungsi secara senyap-senyap pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Ragu-ragu ditambah untuk saya, kerana di luar musim semua yang sama ia perlu untuk memanaskan, maka, bagaimanapun, dan untuk itu, dan dandang perlu berjalan. Sense kemudian overpay 50k? Atau menyelidiki prinsip dandang pyrolysis itu sendiri?

Anda salah. Mengapa haba 2 tan air dalam TA, jika anda boleh memanaskan radiator secara langsung? Untuk semua tentang segala-galanya, belanja tidak lebih dari 6 jam.

Pada saya dari Anda masih ada kontur kedua pada pemanas air pemanasan tidak langsung (air panas)

Saya juga pada mulanya bertujuan untuk pirolisis, kemudian berfikir dan memutuskan untuk mengambil bahan api pepejal. Sekarang musim sejuk berakhir, saya akan melakukan pendawaian, saya juga akan memerintahkan TA untuk 1.2 tan, kita tidak akan mendapat apa-apa lagi. Pyrolysis memerlukan api kayu yang kering, kita tidak mempunyai tempat untuk mengambilnya

Topik ini telah dibincangkan di sini. Dandang pepejal bahan api dengan penumpuk haba adalah dinasihatkan jika rumah adalah sehingga 100 kotak. Jika lebih - seluruh musim pemanasan akan berfungsi sebagai pemuat dan pendorong. Selain itu, mesti ada tempat untuk kayu bakar, juga, tidak sedikit, sebagai "makan" TT + TA akan menjadi normal. Optimum, jika anda mahu pemanasan, air panas dan TP, lebih baik memilih dandang pelet. Atau gunakan arang batu untuk TT, tapi itu oh, betapa kotor!

Kenapa dalam dandang pyrolysis peminat? Tidak ada yang hanya burzhuyka dengan supercharged? Huh?

Lucu awak! Saya membuat dandang mengikut lukisan ini dan tidak menyesal! Hebat! Satu-satunya sensor pada turbin adalah rosak) sebab yang panjang sedang mencari) dandang akan menjadi otak, seperti kereta, supaya kesalahan boleh dikenalpasti) dan semuanya super!

Beritahu saya mengapa jahitan kimpalan pecah apabila dipanaskan? (untuk tahun kedua kerja)

Sebabnya mungkin sejambak kecil.

1. keluli karbon. Rawatan kadang-kadang tidak di Yakut dukun.

2. Isyarat beban ganti. Kemungkinan dalam sistem tertutup dengan penumpuk yang mati. Selama setahun ia dapat juga terkumpul.

3. kakisan intercrystalline. Pengangkut haba dengan tindak balas asid yang jelas (Borjomi, teh dengan lemon, aspirin "Upsa").

4. Jangan tuang lagi.

Malah, lebih banyak maklumat diperlukan. Memahami sebab dua perkataan "meletup ketika dipanaskan" hanya boleh menjadi pemenang peperangan ekstrasensor

Mungkin sebab untuk paip diameter yang lebih kecil pada cerobong, kekurangan daya tarikan dalam dandang.

Apa paip di cerobong itu? Gred keluli dan elektrod yang sesuai, pengimpal adalah perkara biasa. Saya tidak boleh bayangkan, ia seperti dikimpal, bahawa lipit pecah!

Beritahu saya, jika ruang pyrolysis dilakukan secara berasingan dan gas pyrolysis dimasukkan ke dalam dandang bahan api pepejal konvensional, adakah ia berfungsi?

Nah, jika saya faham dengan betul, kayu atau palet tidak membakar dan membara dengan pengeluaran sebahagian besar daripada gas-gas ini, gas yang boleh dikeluarkan dari ruang, sebagai contoh, turbin kereta (sedikit diubah) menerusi paip ke dandang bahan api pepejal konvensional. Mungkin ini adalah apa yang berlaku?

Andrew, tengok video Youtube "Ural Motosikal pada kayu" atau entah bagaimana yang dipanggil. Terdapat penjana gas, dari mana gas pirolisis sudah dalam enjin. Semasa Perang Dunia II, kereta penjanaan gas sering digunakan. Pada dasarnya, tidak ada apa-apa yang menghalang gas ini daripada dihantar ke dandang gas biasa, muncung hanya perlu bersaiz dengan saiz yang diperlukan.

Halo, saya dari Kazakhstan. Tolong beri saya kawah ini. Bolehkah anda menghantar saya pelan tindakan?

Bolehkah anda membuat dandang pyrolysis?

Segera, separuh automatik boleh memasak, tidak menjejaskan ketahanan?

Sesuatu yang saya tidak faham, pyrolysis mengikut definisi, pembakaran bahan api dengan jumlah minimum udara, dan kemudian anda mempunyai turbo selepas apa.

Dandang pyrolisis dan penjana gas adalah satu dan sama atau tidak? Dakon cerek dor12 apakah jenisnya?

Saya memandu kali kedua ke Phoenix-elegan. Saya tidak faham mengapa penyulingan suhu tinggi seperti itu? Api.

 • 01.01.2018 »Bagaimana untuk melindungi dinding di apartmen dari dalam

  Dalam plat PIR, masuk akal, jika anda memerlukan sebuah rumah persendirian dengan cepat melampirkan penebat haba. Tidak berbau, tidak.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Hello. Setiap tahun peranti itu bertambah baik, luka kanak-kanak dihapuskan, kami menasihati.

 • 01.01.2018 »Alat buatan rumah yang terbaik - bagaimana untuk memilih dan dari apa

  Artikel yang berguna. Sekiranya anda ingin tahu pendapat saya, saya akan berkongsinya. Saya, juga, melakukan pembuatan rumah saya ,.

 • 01.01.2018 »Domovenok peranti buatan sendiri

  Domovyanok 1 adalah bulan pertama saya. Saya membelinya dalam kejahilan pengiklanan telah dijalankan. .

 • Dandang Pyrolysis dengan tangan sendiri

  Pemanasan rumah di sektor swasta dengan bantuan bahan api pepejal menjadi sangat penting pada zaman kita. Beberapa tahun yang lalu, pemulihan yang cepat mula mendapat bekalan gas, tetapi untuk penyesalan yang besar, belum sepenuhnya dilaksanakan hingga ke hari ini.

  Atas sebab-sebab yang tidak diketahui, kebanyakan kampung dan penempatan masih belum dibekalkan gas, jadi rakyat harus membeli silinder gas. Orang berusaha sebaik mungkin untuk menyelamatkan pemanasan sebanyak mungkin, dan dengan itu mereka menggunakan banyak teknik, khususnya mereka membuat pemasangan pemanasan dengan tangan mereka sendiri.

  Selepas anda membuat dandang pyrolysis dengan tangan anda sendiri, anda boleh memastikan bahawa rumah itu akan dipanaskan bukan sahaja murah, tetapi juga secara kualitatif, tanpa menyebabkan kerosakan terhadap alam sekitar.

  Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang ciri-ciri kaedah pemanasan rumah ini, mengenai kebaikan dan keburukan, ciri-ciri reka bentuk dan pemasangan.

  Anda perlu tahu bahawa membuat dandang seperti itu sangat sukar, kerana anda tidak hanya perlu menggunakan pelbagai alat, tetapi juga pengetahuan tentang pemprosesan produk logam yang betul.

  Pertama, mari kita analisis apa prinsip operasi pemanasan jenis ini, serta bercakap tentang ciri-cirinya.

  Dalam kebanyakan kes, orang memilih pemanasan jenis ini sahaja demi ekonomi. Intinya adalah bahawa jumlah untuk peralatan gas jauh lebih rendah daripada dandang bahan api pepejal, yang hanya dapat merendahkan nilai mereka, kerana harga minimum melebihi 60.000 rubel. Bukan rahsia kepada sesiapa sahaja yang lebih murah kadang-kadang untuk hanya menyambung ke gas utama, tetapi ini hanya apabila ia melewati kampung.

  Tetapi dalam kes-kes apabila tidak ada kemungkinan sedemikian, hanya terdapat dua pilihan untuk menyelesaikan masalah ini: membeli dandang minyak pepejal yang sedia, atau buat sendiri.

  Perlu diperhatikan bahawa ia adalah agak munasabah untuk membuat dandang pyrolysis yang panjang dengan tangan sendiri, tetapi agak sukar. Pada mulanya, adalah penting untuk memahami mengapa pirolisis sangat penting. Dalam dandang biasa, dan juga dalam ketuhar, kayu dibakar dengan cara biasa pada suhu tinggi, serta menyuntik ke dalam alam sekitar hasil pembakaran. Suhu dalam dandang seperti ini boleh mencapai lebih daripada 850 darjah Celcius, dan dalam cerobong kira-kira 180 darjah.

  Ia dapat disimpulkan bahawa sebahagian besar haba yang dapat kekal di dalam, menaikkan volum di luar. Pembakaran tersebut dipanggil pembakaran langsung dan sering digunakan dalam peralatan pemanasan.

  Dalam dandang bahan api pepejal, beberapa jenis bahan api sering digunakan, termasuk sisa dari pemprosesan kayu, serta sisa pertanian.

  Terdapat beberapa jenis peralatan bahan api pepejal: dandang leburan pepejal, ketuhar perapian, serta perapian dengan litar air.

  Tambahan besar pemanasan jenis ini adalah cukup mudah untuk digunakan - ia mencipta kebuk pembakaran, membuat pengeluaran produk pembakaran di luar dandang, itu reka bentuk keseluruhan. Satu pengawal selia tunggal dalam mekanisme ini ialah pintu abu, yang mana anda boleh menyesuaikan suhu. Semua ini boleh dilakukan dengan mengawal intensiti pembakaran, yang boleh anda kendalikan - dengan melaraskan pelepasan.

  Dalam peralatan pirolisis, tanpa mengira sama ada ia dibeli daripada peniaga atau dipasang sendiri, proses ini sama sekali berbeza dari yang diterangkan di atas. Pembakaran bahan api pepejal mungkin hanya pada suhu yang sangat rendah, jadi kayu bakar membakar daripada membakar. Bahan bakar pepejal pada masa ini berubah menjadi sesuatu yang menyerupai kok, sementara pada masa yang sama melepaskan bahan gas pirolisis. Tambahan pula, gas-gas ini dipindahkan ke petak terbakar, di mana mereka akhirnya terbakar, melepaskan banyak haba.

  Dalam kes ini, apabila anda mula meragui kesan tindak balas ini, anda hanya perlu melihat ke dalam kebakaran yang terbakar dan anda akan terkejut melihat nyalaan naungan susu di sana. Suhu pembakaran melebihi 1000 darjah Celcius, dan haba lebih banyak daripada pembakaran kayu bakar yang biasa.

  Untuk membuat dandang pyrolysis buatan yang cukup berkesan, anda akan memerlukan kayu dengan kandungan lembapan minimum, kerana kayu basah tidak dapat memberikan keterangan lengkap peralatan.

  Kebanyakan kita bertindak balas dengan pyrolysis dari sekolah. Dalam kelas fizik yang anda boleh melihat tindak balas - batang kayu diletakkan dalam kelalang dengan tiub kecil, dan kemudian dipanaskan dengan penunu. Selepas beberapa minit tongkat gelap dan dari tiub beransur-ansur mula menonjol produk pirolisis - bahan gas, yang sebagai percubaan dinyalakan untuk dapat melihat api kekuningan.

  Kira-kira algoritma kerja yang sama dicatatkan dalam dandang pyrolysis, dibuat dengan tangan.

  Kayu untuk dandang pirolisis

  Satu beban kayu dalam dandang bahan api pepejal adalah cukup untuk purata 5 jam. Oleh sebab itu, perlu menyimpan sejumlah besar bahan bakar.

  Kayu dalam relau mesti dinyalakan sebelum penampilan pertama api.

  Selepas anda melihat api - anda perlu memotong akses kepada oksigen, selepas itu api mesti keluar.

  Selepas itu, peminat bermula dan nyalaan 1000 darjah boleh dilihat di petak penyudah selepas itu.

  Algoritma operasi pemanasan jenis ini agak mudah, kerana komponen utama adalah kebuk pembakaran, ke mana kayu api jatuh. Komponen kedua ialah ruang pembakar selepas pembakaran pirolisis terpencil. Oleh kerana penukar haba, haba dipindahkan terus ke sistem pemanasan.

  Penukar haba memainkan peranan penting dalam dandang jenis pirolisis, sebab itu ia patut diberi perhatian khusus.

  Intinya adalah bahawa penukar haba dalam dandang seperti ini agak berbeza dari penukar haba yang dipasang di peralatan pemanasan gas.

  Produk membakar pirolisis dengan udara mengatasi laluan melalui sebilangan besar paip, yang seterusnya dibasuh dengan air.

  Untuk kesan maksimum adalah - mencuci cecair dandang bukan sahaja haba, tetapi juga komponen lain, seterusnya, selepas itu mencipta jaket air, yang seterusnya menghilangkan haba lebihan yang dijana daripada panas kepada had bahagian alat pemanas.

  Kebaikan dan keburukan dandang pyrolysis yang dihasilkan oleh tangan

  Sebelum meneruskan penciptaan alat pemanasan pirolisis, perlu mengkaji tanpa gagal semua kelemahan dan kelebihan jenis pembinaan ini. Akan benar-benar bodoh untuk mengatakan bahawa dandang buatan sendiri adalah buruk, tetapi malangnya mereka sangat jauh dari ideal. Jika anda tidak mempunyai cara untuk membeli dandang siap pakai, maka dandang buatan sendiri adalah cara yang sangat baik daripada keadaan. Dapat disimpulkan bahawa dandang, yang dibuat secara bebas, mempunyai hak penuh untuk wujud. Dan sebagainya, mari kita berpindah ke merit:

  Kelebihan pertama dan utama adalah harga yang rendah, kerana untuk pembinaan, anda hanya perlu paip dan logam, dan alat yang paling mungkin anda cari di rumah.

  Jika anda mempunyai akses kepada logam percuma, relau Jetstream akan kos anda hampir percuma, kerana hanya perlu membayar bahan kimpalan dan cakera untuk pengisar.

  Nah dan sebagai ekonomi besar pada bahan api yang kukuh, sekiranya reka bentuk dipasang dengan betul. Lagipun, pemanasan jenis ini memberikan banyak haba, sementara kayu berubah menjadi bahan kok, abu dan gas.

  Keuntungan yang besar juga adalah fakta bahawa dalam dandang seperti ini, anda boleh menyesuaikan keamatan pembakaran, untuk ini diperlukan untuk membeli elektronik yang mengatur.

  Pemanasan semacam ini juga baik kerana ia secara efektif memanaskan rumah dengan kawasan yang besar. Dandang dengan kapasiti 30 kW mampu memanaskan rumah sehingga 280 meter persegi.

  Di samping kelebihan dandang pyrolysis, terdapat juga keburukan.

  Yang pertama ialah membersihkan dandang daripada produk pembakaran kayu. Proses ini tidak begitu susah, tetapi memerlukan pemantauan berterusan.

  Kelemahan kedua ialah kecekapan dandang buatan sendiri jauh lebih rendah daripada yang dikilangkan. Tetapi jika anda mengikuti semua arahan dengan betul, maka dandang akan agak berkesan.

  Kelemahan ketiga adalah kerumitan dalam pengiraan. Kesalahan kasar ialah kebanyakan orang membuat dandang menggunakan skim peribadi. Anda boleh menggunakan skim peribadi hanya jika anda mempunyai pengetahuan khusus, yang malangnya tidak dikuasai oleh semua orang.

  Dimensi struktur. Untuk memanaskan rumah besar, anda memerlukan kapasiti dandang sebanyak 30 kW, dan reka bentuk ini mengambil banyak ruang.

  Untuk memasang reka bentuk ini adalah wajar untuk mempunyai bilik tambahan, kerana unit itu agak besar. Sekiranya tidak ada ruang, anda boleh memasang dandang di ruangan bawah tanah.

  Kelemahan tidak begitu buruk, jadi mereka dapat dengan mudah didamaikan dengan mereka.

  Kelemahan terbesar hanya penampilan dandang pyrolysis. Itulah sebabnya ia menasihatkan supaya setepat mungkin, supaya tidak memburukkan keadaan. Jika keseluruhan peralatan terlalu menakutkan, maka anda boleh cat dengan cat.

  Kami mengumpul dandang pyrolysis dengan tangan kita sendiri.

  Sekarang kita akan bercakap mengenai cara membuat dandang pyrolysis sendiri dengan langkah demi langkah. Semua maklumat yang diperlukan mengenai dandang pyrolysis dengan tangan anda sendiri, anda boleh mencari lukisan video dalam artikel ini. Prinsip pengoperasian peranti ini kami belajar lebih terperinci daripada di sekolah dalam kelas fizik. Yang terakhir, tetapi langkah yang kurang penting ialah manual pemasangan. Inilah yang akan kita bicarakan lagi.

  Kami mahu anda mengesyorkan penggunaan gambarajah dan lukisan yang dilampirkan pada artikel ini. Dalam skim cadangan yang anda dapati: skim untuk memotong logam, serta teknologi perhimpunan. Untuk melihat lukisan anda perlu memasang program View True DWG. Perlu diingat bahawa kami membentangkan kepada anda gambaran yang paling terperinci daripada dandang pyrolysis. Skim ini anda tidak lagi dapat mencari di mana-mana di Internet, di samping itu, dan sepenuhnya percuma.

  Sekiranya anda tidak mempunyai banyak keyakinan di Internet, maka anda mempunyai peluang untuk memohon kepada pakar kes anda, yang akan membantu anda membuat skim. Hanya anda perlu ingat bahawa dasar harga skim tersebut akan menelan belanja anda kira-kira $ 60. Skim lain di Internet bukanlah satu sketsa.

  Bahan dan alat yang diperlukan untuk pemasangan dandang pyrolysis

  Sebelum memulakan pemasangan dandang, lebih baik untuk mengumpul semua yang anda perlukan bersama sebelum waktu.

  Agar tidak berjalan di sekitar garaj untuk mencari tukul atau Bulgaria. Untuk secara peribadi membuat dandang pyrolysis dalam masa yang sesingkat mungkin, anda perlu:

  Pengudaraan untuk dandang pyrolysis. Dandang sedemikian akan menyediakan dandang dengan udara primer dan sekunder ke dalam kompartmen pembakaran dan selepas pembakaran.

  Logam - ketebalan 5 mm. Bahan ini diperlukan untuk sepenuhnya memasang dandang pyrolysis.

  Bata "tahan api" - untuk melapisi ruang pembakaran anda memerlukan 25 bata.

  Pipa besi 76 mm adalah pengikat dengan penukar haba.

  Paip 195 mm - untuk cerobong.

  Pipa besi, panjang 1 meter dengan diameter 32 mm.

  Di gedung gedung, anda perlu membeli kipas blower dan mesin untuk mengawal tujahan.

  Bolt, pencuci, termometer, wayar besi, sudut besi.

  Senarai lebih luas bahan-bahan yang diperlukan boleh didapati pada akhir artikel di dalam arkib.

  Untuk membuat dandang pyrolysis sendiri, anda perlu mempunyai mesin kimpalan, penggiling dan roda pengisaran.

  Berdasarkan skema yang kami berikan kepada anda dalam artikel ini, dandang harus terdiri daripada bahagian-bahagian tersebut:

  Pengawal elektronik dan kipas adalah satu-satunya bahagian elektronik dandang, oleh itu, ia tidak digalakkan untuk menjimatkannya.

  Pengawal yang mengawal peminat.

  Pintu kayu api "boleh dibeli di kedai bangunan, atau dibuat oleh diri sendiri."

  Kipas bertiup digunakan untuk membuat tujahan yang akan menarik produk kayu terbakar.

  Unsur-unsur utama untuk mengawal dandang adalah pengawal dan pegangan pada pintu.

  Mari kita pergi ke perhimpunan dandang pyrolysis

  Perkara pertama yang bermula dengan pemasangan dandang jenis pirolisis ialah memotong helaian besi. Agar ini dilakukan dengan betul - perlu menggunakan lukisan khas.

  Jika anda menggunakan lukisan, maka anda tidak akan dapat memotong logam. Apabila memotong besi, Bulgaria digunakan, yang semua orang ada di dalam rumah. Jika anda ingin mencapai pemotongan besi yang paling tepat, maka masuk akal untuk menggunakan pemotong plasma.

  Marilah kita pergi ke peringkat pertama, matlamat utama adalah mengkaji bahagian teoritis. Ia tidak perlu memberi perhatian kepada komplikasi kecil, sebenarnya dalam penggunaan dandang pyrolysis agak mudah dan sebanyak mungkin berkesan.

  Untuk masa pemasangan dewan untuk mengambil sedikit masa, anda perlu berhati-hati mempelajari litar, memecahkan teori. Sekiranya anda gagal memahami skim ini, maka kami dapat membuat kesimpulan bahawa anda tidak boleh mengumpul dandang pyrolysis dengan tangan anda sendiri. Anda mesti memahami apa alat yang diperlukan. Hanya selepas anda melancarkan reka bentuk dandang, sudah tiba masanya untuk turun ke perniagaan.

  Sekarang sudah tiba masanya untuk bergerak untuk memasang kompartmen pembakaran dan selepas pembakaran menggunakan bekas besi yang dipotong sebelum ini.

  Adalah berbaloi untuk memastikan lipit dimeteraikan. Sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran untuk bekerja dengan instrumen kimpalan, maka adalah berguna untuk memanggil pakar dalam bidang ini.

  Apabila anda mengumpul petak pembakaran bahan api pepejal, perhatikan saluran dan lokasi mereka. Saluran udara hendaklah dibuat dari paip profil. Dalam petak selepas pembakar, paip diberi makan supaya udara menengah diberi makan di sana.

  Kompartemen terbakar selesai dengan bata yang tahan api, yang membebaskan kebolehpercayaan menggunakan dandang pyrolysis yang dipasang dengan tangan. Sekiranya perlu, kemudian dengan bantuan pengisar pemotong dari tepi bata.

  Mari kita teruskan ke peringkat pentas 2 - inilah penciptaan penukar haba. Peringkat ini juga perlu dijalankan mengikut skim khas yang dipanggil api-tiub. Inti dari skim ini ialah ini adalah satu set paip besi yang besar, di mana pirolisis panas berlaku. Melalui paip melepasi haba, yang menerima penyejuk. Paip harus dikimpal kepada helai besi, seutas ini mengalami tekanan termal yang sangat besar, jadi mereka mesti cukup kuat. Penukar panas mesti dikimpal kepada kompartmen pembakaran dan selepas pembakaran.

  Sekarang sudah tiba masanya untuk bercakap tentang pintu kotak abu kami, serta petak untuk memunggah kayu api. Ini adalah unsur-unsur pembinaan yang boleh didapati di kedai bangunan. Anda boleh dengan mudah melakukan pintu dengan tangan anda sendiri. Selepas ini, anda perlu mengimpal paip, yang berfungsi sebagai cerobong.

  Perkara terakhir yang perlu dilakukan ialah membakar selongsong keseluruhan dandang pirolisis dari logam. Seterusnya anda perlu menyemak ketat dandang, untuk ini, isi dandang dengan air, jika kebocoran dikesan - brew mereka.

  Peringkat terakhir adalah lukisan unit dan pemasangan pintu pembakaran dan kompartemen selepas pembakaran.

  Pewarnaan perlu dilakukan dengan cat tahan haba, anda hanya perlu mengambil kira bahawa sebelum prosedur ini diperlukan untuk mengisar. Kini sudah tiba masanya untuk memasang pintu-pintu, menguruskan pemegangnya. Mengenai ini, penciptaan dandang jenis pirolisis hampir hampir berakhir.

  Sekarang hanya perlu melakukan eksperimen yang diperlukan. Sudah tiba masanya untuk menguji kecekapan dandang pyrolysis. Suhu dalam petak pembakaran mencapai seribu darjah, jadi jangan tergesa-gesa dan pasang dandang di ruang yang dikhaskan untuknya. Sebelum pemasangan, perlu dilakukan beberapa kajian. Untuk melakukan ini, pasangkan termometer, isi dengan air, sapukan kayu api dan letakkan api. Setelah kita menghidupkan kipas, tujah diciptakan, dan sekarang kita tunggu sehingga kayu mula menyala. Kami mula pirolisis, kami mengingatkan bahawa untuk ini kita perlu memotong oksigen. Sekarang kita menutup pintu, menutup penutup, dengan itu berhenti membakar kayu dan ia mula membara dengan perlahan. Perlu diingati bahawa kerja-kerja pengudaraan, yang menarik produk pembakaran kayu ke dalam petak terbakar. Di mana pirolisis tidak lama lagi akan menyala.

  Sekarang tugas utama kami adalah untuk mengawal suhu dalam dandang pyrolysis.

  Pyrolysis perlu dihentikan pada masa ini apabila titik didih maksimum. Untuk melakukan ini, anda perlu mematikan kipas dan membuka petak pembakaran dan mendapatkan kayu dari sana.

  Terdapat beberapa petua untuk menguji dandang jenis pirolisis. Ujian ini menggunakan pam, untuk menguji mengisi dandang anda dengan air, sambungkan pam ke paip tertutup dan bawa tekanan ke 2-3 atmosfera. Dengan cara ini, anda boleh menyemak ketat seluruh alat.

  Kami meneruskan ke peringkat pemasangan dandang.

  Inti pentas adalah bahawa anda perlu memindahkan dandang ke ruang yang dikhaskan untuknya. Tidak sekali-kali tidak bergerak seperti dandang sahaja, kerana berat dandang itu sangat besar. Adalah lebih baik untuk meminta pertolongan daripada rakan atau penggerak.

  Kini sudah tiba masanya untuk mengeluarkan cerobong dan menyambungkannya ke dandang. Selepas itu, perlu membawa sistem pemanas ke dandang pyrolysis. Sekarang periksa sesak udara peranti dan sambungkan pengudaraan.

  Sudah waktunya untuk memulakan ujian dandang - lakukan ini mengikut arahan yang sama yang diterangkan di atas.

  Agar dandang mempunyai suhu yang optimum, adalah berguna untuk mengkaji sumber dengan maklumat bagaimana untuk mencapai hasil yang baik.

  Kemasan bata membolehkan anda mengawal sepenuhnya suhu. Intipati kerja pengawal adalah dengan bantuan sensor suhu anda dapat memeriksa suhu outlet. Apabila suhu mencapai maksimum, kipas berhenti. Pembakaran bahan-bahan gas akan berhenti, kayu akan mula membara. Apabila suhu mula jatuh, kipas akan menyala dan pirolisis akan terus membakar.

  Anda juga boleh membuat dandang bata jenis pirolisis - jenis dandang ini telah mendapat perhatian khusus di kalangan orang yang mempunyai banyak ruang untuk penempatannya.

  Lukisan seperti dandang boleh didapati di Internet, membeli dari pakar atau buat sendiri. Mari kita bincangkan kelebihan dandang ini:

  Ia digunakan sebagai sumber pemanasan berasingan, kerana ia mengekalkan suhu untuk jangka masa yang lama. Dandang sedemikian adalah pembinaan yang sangat kuat, kerana bata tahan suhu tinggi.

  Satu-satunya negatif adalah dimensi dandang. Cara memasang dan menggunakan dandang pyrolysis dengan betul. Dandang sedemikian perlu dipasang di atas asas, selepas itu perlu diperiksa sama ada strukturnya tidak stabil. Seterusnya, teruskan untuk memastikan keselamatan maksimum dandang pirolisis. Maklumat tentang cara melakukannya dengan betul, anda akan dapati di rangkaian.

  Bagaimana menggunakan dandang dengan betul

  Jangan gunakan dandang pyrolysis yang dibuat dengan kayu lembap sendiri.

  Kayu bakar sedemikian sangat menyala dan praktikalnya tidak memancarkan produk pirolisis. Sediakan premis untuk penyimpanan bahan api pepejal. Ingatlah bahawa teknik yang dikumpulkan oleh tangan sendiri memerlukan pembersihan yang kerap dan kawalan maksimum.

  Sebelum musim pemanasan dan selepas itu, berhati-hati memeriksa kebolehkerjaan dandang. Sekali dalam tempoh 6 tahun pemeriksaan dan cerobong asap. Sekiranya anda mengikuti cadangan ini, rumah anda akan sentiasa hangat tanpa menghabiskan banyak wang.

  Berdasarkan hal ini, dapat disimpulkan bahwa jenis bahan bakar pirolisis jenis dandang sangat ekonomis dan dapat diandalkan.

  Dandang pyrolisis pembakaran panjang oleh tangan sendiri

  Secara teknis, yang paling sempurna adalah dandang, di mana terdapat pembakaran bahan bakar lengkap dengan penyerapan maksimum haba yang dihasilkan. Oleh kerana skema jenis ini tersedia untuk pelbagai orang - mari kita cuba memahami pembuatan bebas daripada dandang pyrolisis untuk sebahagian besar bahan bakar.

  Kerana kerja yang panjang mungkin

  Di udara terbuka, kayu api mentah sebahagiannya terbakar dengan cepat - secara literal dalam 1-1.5 jam. Alasan untuk semua akses oksigen percuma adalah bahawa ia tidak hadir dalam relau dandang tertutup, sebahagian daripada oksigen yang masuk dibekalkan dengan peredam blower, dan pembakaran berlaku kurang intensif.

  Salah satu masalah utama kaedah pembakaran bahan api organik ini adalah keupayaannya untuk "membakar" walaupun tanpa akses kepada oksigen. Pada suhu tinggi pirolisis berlaku - penguraian terma bahan api pepejal ke dalam sebatian gas tidak menentu. Oksigen untuk proses ini tidak diperlukan, ia cukup untuk memanaskan penanda buku kepada 400-500 ° C. Pada masa yang sama, kerugian besar nilai kalori berlaku - komponen arang batu atau kayu yang paling energik yang berharga hanya dilakukan oleh draf residu ke dalam cerobong, tanpa perlu dibakar sepenuhnya.

  Dandang Pyrolysis pada kayu: 1 - abu-lubang; 2 - pemuatan bahan api dan ruang gasifikasi; 3 - penukar haba; 4 - kebuk pembakaran; 5 - kebuk selepas pembakaran; 6 - cerobong asap

  Dalam reka bentuk setiap dandang bahan api pepejal moden, bekalan udara tambahan mesti disediakan untuk membakar gas yang dikeluarkan. Pada masa yang sama, keamatan dan kelajuan pembakaran penanda buku dikawal oleh bukannya jumlah oksigen yang masuk, tetapi dengan suhu pemanasan bahan api. Sesungguhnya, jika anda memanaskan seluruh penanda buku sekaligus, gas yang mudah terbakar akan dikeluarkan dengan cepat dan anda perlu melupakan operasi dandang yang berpanjangan. Walau bagaimanapun, jika bahan api pepejal dipanaskan dalam bahagian yang berasingan, ia boleh secara beransur-ansur dihancurkan di dalam ruang penjana dan dibakar secara efisien di petak kedua relau. Pada masa yang sama, aliran gas terbalik, mereka bergerak dari atas ke bawah di bawah kesan tujah yang diciptakan oleh lonjakan.

  Reka bentuk dandang pyrolysis yang terbakar panjang: 1 - pirolisis bahan api pepejal; 2 - kebuk pembakaran; 3 - pintu bawah; 4 - bekalan udara sekunder; 5 - bekalan udara utama; 6 - pintu pembukaan atas; 7 - ruang gasifikasi; 8 - pembakar asap

  Dandang Pyrolysis dicirikan oleh peningkatan suhu kawasan kerja. Tidak terdapat pembakaran dalam kebuk pembakaran pembakaran, tetapi aliran terbalik haba mampu memanaskan dinding hingga 500-600 ° C. Bahagian bawah petak penjana gas terdedah kepada kesan suhu terbesar - bahagian ini bersentuhan dengan gas yang mudah terbakar dan mengalami beban haba yang serius. Adalah disyorkan bahawa bahagian bawah ruang kunci dibuat dalam bentuk besi tuang parut atau produk refraktori khas dengan slot nipis atau beberapa lubang kecil.

  Kesukaran utama pembuatan peralatan dandang bebas adalah pilihan gred keluli yang sesuai, yang boleh diproses di rumah tanpa peralatan khas. Yang paling sesuai dalam hal ini adalah gred austenit dan austenitic-ferrit dengan kandungan kromium dan nikel yang sederhana. Contoh gred keluli seperti 12X18N9T, 08X22N6T atau AISI 304.

  Teknologi kimpalan logam tersebut diiktiraf sebagai sederhana yang rumit, tetapi boleh direproduksi dalam keadaan kraftangan menggunakan kimpalan arka dengan elektroda bersalut tanpa media pelindung. Faktor utama yang memburukkan kualiti struktur yang dikimpal ialah pembentukan retak panas dan sejuk disebabkan oleh perbezaan suhu tinggi dalam bahagian linear yang relatif kecil dari produk logam.

  Untuk penghapusan faktor negatif pengaruh haba menggunakan kaedah teknologi berikut:

  1. Memotong bahagian dengan suapan halus alat pemotong, yang menghilangkan terlalu panas pada tepi.
  2. Mengehadkan kepadatan arus kimpalan sebanyak 20-25% berbanding dengan keluli struktur, kimpalan dalam mod lembut.
  3. Batasan suhu kolam kimpalan, prestasi kimpalan pelbagai pas pada kelajuan tinggi tanpa getaran lateral.
  4. Memotong betul pinggiran gabungan mengikut GOST 5264 dan pembersihan mereka dengan berus logam.
  5. Lapisan di bawah jahitan logam jahitan salib haba, menjalin jahitan dalam proses penyejukan.

  Dan, tentu saja, adalah perlu untuk membuat pilihan tepat kandungan aditif paduan dalam rod elektrod untuk memastikan kandungan ferit dalam struktur kimpal adalah dari urutan 5-8%. Elektrods gred CT-15 dan CT-16, serta elektrod khas 6816 MoLC atau ROST 1913 disarankan untuk digunakan.

  Selepas kimpalan, disyorkan bahawa penyepuh utama pada suhu sekurang-kurangnya 700 ° C selama 2.5-3 jam. Ia cukup untuk memuatkan bahagian dalam perumahan yang dikimpal dengan arang batu dan menyalakan bahan api, memastikan ketiadaan tekanan yang lemah. Sebelum menjalankan penyepuhlindapan, disarankan untuk mengetuk jahitan kimpalan dengan tampal khas yang sepadan dengan gred keluli yang digunakan.

  Menentukan saiz dan kuasa

  Sebelum meneruskan untuk menghasilkan dandang pirolisis, adalah perlu untuk mengira dimensi ruang relau dan ruang tambahan. Sebagai data permulaan, nilai pemanasan yang diperlukan ditentukan, dengan mengambilkira kecekapan dandang buatan sendiri daripada 75-80%. Di rumah, adalah mungkin untuk menghasilkan dandang bahan api pepejal sehingga 20-25 kW, unit yang lebih produktif memerlukan penggunaan keluli suhu tinggi ketebalan yang banyak, yang tidak boleh dikimpal di rumah.

  Output dandang dan tempoh operasinya ditentukan oleh volum kebuk gasifikasi. Tanpa mengambil kecekapan kalori spesies yang paling biasa kayu adalah kira-kira 4-5 ribu. Kcal / kg, yang sepadan dengan kira-kira 4-4,5 kWh kapasiti haba. Nilai-nilai ini hanya berlaku untuk kayu dengan kandungan lembapan tidak melebihi 25%. Inti pengiraan adalah mudah - untuk menentukan kuasa serta-merta yang diperlukan dan darab dengan bilangan jam operasi. Perlu diingati bahawa dandang pirolisis mempunyai walaupun reka bentuk maju mengehadkan tempoh tidak lebih daripada satu hari, dan unit bebas yang dihasilkan perlu dikira untuk maksimum 12-15 jam pembakaran berterusan.

  Jumlah kamera penanda buku ditentukan dari pengiraan 2 liter per kilogram kayu api. Kepada nilai yang diperoleh, adalah perlu untuk menambah kira-kira 30%, kerana dandang pyrolysis menggunakan kejutan tidak slip yang tidak dapat diletakkan rapat. Saiz kebuk pembakaran gas harus sekurang-kurangnya 30-40% daripada jumlah ruang gasifikasi. Yang paling menguntungkan adalah struktur dandang, di mana kedua bilik terletak satu di atas yang lain, mempunyai bentuk yang sama, tetapi berbeza dengan ketinggian.

  Bahan untuk membuat dinding bilik adalah lebih baik untuk memilih lembaran dilancarkan panas dengan ketebalan sekurang-kurangnya 8 mm, idealnya 10-12 mm. Semakin tebal logam, semakin sukar proses kimpalan, tetapi pembinaan keluli terlalu tipis dijamin memimpin dan melepaskan diri dalam arah yang tidak menentu. Itulah sebabnya di antara butiran yang mana dandang itu akan menjadi, tidak boleh ada elemen kecil dengan nisbah lebih dari 2: 1.

  Asas relau dua ruang adalah dinding sisi luar. Mereka biasa untuk kedua-dua dewan, yang dihubungkan melalui dinding depan di mana dua lubang segi empat tepat untuk pintu dibuat. Lubang yang lebih rendah adalah untuk servis kebuk pembakaran, ketinggiannya hendaklah dari urutan 120-150 mm, lebar - tidak kurang daripada 300 mm, terdapat lubang dengan lekukan 150 mm dari tepi bawah. Pembukaan atas direka bentuk untuk memuatkan ruang gasifikasi, apa yang akan menjadi lebih besar - lebih baik, lubang harus terletak tidak lebih dekat dari 100 mm ke bahagian atas ruang. Dari bahagian bawah dan dari belakang, relau ditutup dengan kepingan pepejal, yang dipotong mengikut dimensi luar ruang pembakaran, tetapi tidak dikimpal hingga akhir perhimpunan bahagian dalaman. Di atas dandang itu ditutup dengan sekeping keratan rentas nominal.

  Contoh dimensi dandang pyrolysis

  pengegasan saham dan kebuk pembakaran adalah plat penting, lebar yang sepadan dengan jarak dalaman antara dinding, dan panjang - 400 mm kurang. Di bahagian belakang plat dikimpal partition menegak-piece yang memisahkan ruang muatan atas seluruh ketinggian, di bahagian tengah dipotong sepanjang lebar mendatar pembukaan 50 dan 400-600 mm panjang. Sepatum berbentuk L yang dipasang tidak dikimpal sehingga pemasangan penukar haba selesai.

  Penukar haba untuk Dandang Pyrolysis

  Konfigurasi terbaik penukar haba untuk dandang pyrolysis buatan sendiri adalah jaket air di ruang bawah dan saluran cerobong. Ini bukan jenis yang paling cekap, namun pengeluaran penukar haba madu sendiri akan menyebabkan kesulitan yang tidak dapat dielakkan sama ada dengan mencari paip pada gred keluli yang bersamaan atau dengan pengimpalan bahagian-bahagian yang tidak serupa.

  Bahagian penukar haba dipasang di pentas apabila bahagian bawah dandang, panel depan dan dua dinding sisi dikimpal. Akses untuk kerja kimpalan disediakan dari belakang dandang. Langkah pertama ialah memasang bahagian atas baju. Ia adalah plat segiempat tepat di sepanjang lebar relau dan 200 mm kurang daripada kedalaman kebuk pembakaran. Di sisi pinggan, dua serpihan segi empat tepat lebar 100 mm harus dikeluarkan sedemikian rupa sehingga terdapat dua protrusion panjang 200 mm di bahagian depan plat. Bahagian yang dihasilkan dikimpal ke dinding dan panel depan siram dengan tepi bawah pembukaan pintu kebuk pembakaran. Dalam kes ini, potongan-potongan di saluran bentuk partition untuk peredaran antara zon yang lebih rendah dan dinding sisi penukar haba.

  Dinding dalaman jaket dibuat sepanjang pinggir saluran aliran, mempunyai ketinggian ruang pembakaran dan rapat dengan panel depan. Di atas, mereka ditutup dengan dua jalur lebar 100 mm.

  Di sepanjang penukar haba tidak sampai ke dinding belakang dandang perintah 200 mm dan kira-kira saluran sisi jarak yang sama memihak dinding partition T berbentuk antara kamar. Apabila ia dipasang, hanya akan membentuk saluran cerobong berdinding memotong keluar, untuk menetapkan dinding belakang dandang dan untuk membenamkan kelengkapan Thread untuk sambungan ke saluran pemanasan. Pemangkasan dilakukan di salah satu sudut bawah baju, suapan dipotong ke mana-mana titik tertinggi jaket cerobong.

  Sila ambil perhatian bahawa kebuk pembakaran terhad pada semua sisi oleh jaket air, kecuali untuk pembahagian dengan ruang gasifikasi. Ini adalah perlu untuk pemindahan haba, memberikan penguraian haba bahan api. Pada masa yang sama, tidak semua penanda buku akan dipanaskan sekaligus, tetapi hanya lapisannya bersebelahan dengan dinding yang dipanaskan.

  Malangnya, dandang pyrolysis bukan bebas daripada tenaga. Oleh sebab aliran gas yang terbalik, inflasi dipaksa diperlukan. Untuk model sehingga 15 kW, ia direalisasikan oleh blower udara, yang dipasang di pintu bawah. Pada masa yang sama, penambahan beban semasa pembakaran adalah mustahil.

  Dandang lebih kuat dilengkapi dengan kipas angin kipas, yang dipasang di atas dinding perumahan di saluran saluran cerobong. Ini menghapuskan tujahan terbalik dan pintu bilik gasifikasi boleh dibuka tanpa akibat walaupun semasa pembakaran.

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  54 − 48 =